2011-05-13 26 views
食飯送左個辣白菜,上菜時見隔離係麻醬粉皮,就問佢可否轉?(禮貌地)點知佢好惡咁講,頭先又唔講?然後就粒聲唔出咁攞走碟白菜.......至於野就ok ............
2011-05-13
$75 (Dinner)
Celebration
Anniversary
(Non-member)
2011-05-04 23 views
I'm a student and has just returned to HK recently. As introduced by my auntie, I had a dinner with my friends last Sunday. I have not ate Chinese food for long but this time, I gained a very good experience. Nice decoration, atmosphere and even food and dessert.......It was a little bit pity that I forgot my camera, otherwise, I could show you how wonderful the food are. It's worth to eat in this resturant because the quality of food is extremely good. I'll miss WBL and visit you again when

I'll miss WBL and visit you again when I come back to HK.
2011-05-01
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • dessert
2011-04-11 5 views
開會過晒龍,嘩,成三點幾咯!梗係第一時間祭祭五臟廟!東廣場開張冇耐,食肆漸多,好,今日一於試試個名好有feel嘅<忘不了>!(平時午市太多食客和輪位的人,趁現在人少少又唔駛等位,而且下午茶平D兼唔駛加一,所以我地決定一試!) 由於過左飯市時段所以人流唔多,門口侍應問過我地幾多位就示意我地一行6人到偏廳那邊坐,裡面可以望到師傅搓麵粉和製拉麵!我叫左個$30的四川風味套餐,有天府牛肉麵+擂沙湯丸+豆漿。整體黎講都OK嘅,個麵都幾入味,辣度適中幾香口,不過牛肉唔多而且好韌!反而跟餐嘅兩粒擂沙湯丸就幾好食! 同事甲就叫左個嫩雞湯麵+黑豆漿,佢話味道冇咩特別,不過D雞就真係少左D,得三件!除左一件係雞翼尖之外(已冇咩肉),另外兩件仲要得皮包骨,冇肉嘅! 至於同事乙就叫左上海排骨粗麵,件排骨雖然鬆化有嚼勁,不過D油多左D!最扣分係個麵,唔知係咪已屆三點幾,所以成碗粗麵都係碎濕濕、冇條完整嘅,成碗麵碎未免有D欺客之嫌喎! <忘不了>大致上味道都不過不失,不過價錢方面,如果以lunch time黎講就貴左D,同埋侍應的禮貌欠奉,希望下次來食會有所改進啦!

只有三件雞,而且仲係皮包骨,冇肉嘅!
大大碗真夠飽!
(左)有機黑豆漿, (右)白豆漿
麵質唔錯,有嚼勁!
排骨雖然鬆化,不過D油多左D!
擂沙湯丸有睇頭而且幾好食!唔錯!
2011-03-16
$30 (Tea)
大大碗真夠飽!
(左)有機黑豆漿, (右)白豆漿
麵質唔錯,有嚼勁!
擂沙湯丸有睇頭而且幾好食!唔錯!
  • 擂沙湯丸
2011-04-10 4 views
從雜誌上得知以前夏麵館的師傅去左呢一間鋪頭度,就好想黎呢度試下個嫩雞煨麵~因為之前食過夏麵館的嫩雞煨麵,一直「忘不了」(食正個名),所以好想再回味一下~嗰日下晝超級肚餓,特隘黎左呢度~一個人叫左個set黎食~其實佢下晝d set唔平,都成$40~不過勝在有豆漿、有桂花糕送、仲有個小食~我當然叫左嫩雞煨麵set啦~小食就揀左麻醬粉皮,飲品要左黑豆漿~嫩雞煨麵都keep住水準~因為我好鐘意佢嗰種腍腍地的麵質~個湯底都好好飲~唯一遜色的係雞肉~係雪藏雞~以前係真係手撕雞咁~我一個人都ko左成碗麵~麻醬粉皮好好食......之前食某間連鎖著名的上海鋪.....係咸的.....怪怪的.....黑豆漿就冇咩特別,豆味略嫌唔係好濃......桂花糕都ok既~其實之前同fd食過佢地既八寶粒粒炒年糕~ok wo~年糕又唔會好硬~仲有小籠包,初時好有期望,雖然食落未算超班,但唔會失望既~臨走前見到人地食小菜同上海粗炒~好吸引~下次要黎食!
嗰日下晝超級肚餓,特隘黎左呢度~
不過勝在有豆漿、有桂花糕送、仲有個小食~
嫩雞煨麵都keep住水準~因為我好鐘意佢嗰種腍腍地的麵質~

個湯底都好好飲~
唯一遜色的係雞肉~係雪藏雞~以前係真係手撕雞咁~

我一個人都ko左成碗麵~
黑豆漿就冇咩特別,豆味略嫌唔係好濃......
桂花糕都ok既~
仲有小籠包,初時好有期望,雖然食落未算超班,但唔會失望既~
臨走前見到人地食小菜同上海粗炒~好吸引~下次要黎食!
2011-04-05
$42 (Lunch)
  • 嫩雞煨麵,八寶粒粒炒年糕
今日去幫襯新新地開的東廣場入面既忘不了拉麵小籠包. 有些餐廳是食物吸引人, 但這間店呢, 就是店名已經先聲奪人了. 十二點十左右黎到, 已經很多人, 我就被安排坐在門口的位置, 有一點迫, 但還可以接受啦. 星期六一樣有午市套餐, 咁我就叫了兩個麵餐, 一個飯餐, 當然還有點了小籠包, 看看有幾咁忘不了啦.最後我點了...... 食評中再一樣樣再講啦. 上菜第一樣菜式, 竟然是桂花糕 咁得意既, 興食甜品先的嗎. 之後先黎一個豆干絲, 再之後又黎埋另外兩件桂花糕. 這個出菜方法我覺得可以進步一下啦. 反正都係整定, 咁唔駛一早就上晒啦, 雖然係午市時間者.跟餐前菜豆干絲: 有一點辣, 沒有豆味, 紅蘿蔔味, 平平無奇. 另一前菜麻醬粉皮: 醬的分量足, 只是有點鹹, 正正常常啦!!!排骨擔擔麵: 擔擔麵很大碗, 但辣味遮了花生醬味, 麵質不錯, 不會過淋. 而排骨炸得很香脆, 不會過老, 有肉汁嫩雞煨麵: 都係很大碗, 有很青綠的菜, 不是雞絲, 是小雞塊, 沒有玻璃獻, 雖然是煨麵, 但不會一pat pat, 這個是很好的煨麵, 比人食到差不多到碗底先影相, 哈哈.糖

最後我點了......
食評中再一樣樣再講啦. 上菜第一樣菜式, 竟然是桂花糕
糖醋魚塊菜飯: 飯跟小菜分開上的, 這個是值得一讚的. 魚塊沒有雪味, 雖然也沒有魚味, 不過炸粉不會過多, 已經很不錯了. 菜飯正常, 但沒有麵咁大堆頭.
飯餐有酸辣湯, 是一個沒有料的酸辣湯, 這個唔掂. 比起隔離場的一品香, 簡直是天同地.
小籠包四隻及花素蒸餃: 小籠包沒有食評講得咁好, 我夾起隻小籠包, 佢穿窿的, 因為黏住了隔離隻同伴, 當然我用閃電手將佢夾入我的口中啦, 味道正常, 肉汁不會過鹹, 但不至於忘不了. 而花素蒸餃我就覺得入面的東西切得還不算細緻, 但味道還可以, 不會有菜不新鮮的感覺.
黑白豆漿也不錯, 有豆味, 不會過甜, 真想飲多杯.
桂花糕, 有微微的桂花香, 入面有杞子, 口感不錯, 一樣不太甜, 很清新的口感, 跟餐的甜品算令我滿意了.

今日有一段小插曲, 落單時見侍應的覆單沒有錯, 我就無對單啦. 但無啦啦黎睇兩碗排骨擔擔麵, 我睇番單先知佢同我入左兩個擔擔麵, 捧麵上枱的疑似經理放低了麵就咁行左去, 另一個同佢講多一次, 再問番同我落單的侍應, 之後先有人黎收番碗麵, 好啦, 落番正確的煨麵, 點知黎完一次, 食緊之後又黎一次, 所以電腦落完單, 我都係要對下單.

2011-04-09
$64 (Lunch)
個日係我老豆生日,我地6個人諗住去官塘搵野食,發現左E間''忘不了'',商業區入面竟然有一間意想不到既餐廳。小籠包有燈透既效果,個小籠包有摺痕中間有個氣孔,證明左E間野D小籠包好鬼正宗!!
2011-04-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • ''忘不了''小籠包,黃金蝦球,鎮江肴肉
2011-04-05 4 views
遠道到訪...已工廠區公眾假期入座都等爆場,價錢也走中價路綫,一個套餐$42.跟一杯豆張,(細)粉皮同甜糕,酸辣麵也不會因是餐而減少,讚!素蒸餃是散叫$28.唔錯,服務尚算滿意..最失敗的可算得地方太少,好裝修可惜無用武之地,坐得有點壓迫感連加一$73.合格
2011-04-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
唔錯...除咗菜仲加上紅蘿白同冬菇,皮亦唔厚!
上海辣白菜 ~ 甜多於辣,差都算啦,因為是免費的.忘不了小籠包$28 ~ 4隻, 一般般.花素蒸餃$28 ~ 一籠4隻,餃子很飽滿,饀料一般.鱔糊兩麵黃$58 ~ 鱔糊是凍的,炸麵脆脆硬硬,沒什麼特別.黃魚煨麵$58 ~ 魚肉OK,但麵條很差,又碎又爛,可能煮得過久.食物不出眾,辛苦坐住食,像在茶餐廳,結帳自己去,為何要加一?
上海辣白菜 ~ 甜多於辣,差都算啦,因為是免費的.
忘不了小籠包$28 ~ 4隻, 一般般.
花素蒸餃$28 ~ 一籠4隻,餃子很飽滿,饀料一般.

2011-04-03
$95 (Dinner)
2011-03-25 6 views
今日出勤,提早收工,在觀塘新開的東廣場HEA下。下午5時見大把位,就入去試下,食左雞肉煨麵~不過D雞肉少D,麵又林左D裝修唔錯,服務又好~如果對食要求唔太高都可試下(PS:午飯時超多人)
今日出勤,提早收工,在觀塘新開的東廣場HEA下。
下午5時見大把位,就入去試下,食左雞肉煨麵~
不過D雞肉少D,麵又林左D

裝修唔錯,服務又好~如果對食要求唔太高都可試下

(PS:午飯時超多人)
2011-03-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2011-03-04 9 views
Friday 7点半, 本来去APM, 所有餐厅全满, 过旁边 Crocodile Centre, 五六间中餐全满, 好多人包场, 认真夸张. 好像整个官塘都暴满. 怎么办, 再走远一点, 看到一座从来没有来过的East, 是一个小小的商厦, 有一家上海面馆. 终于有位, 好开心. 没有什么期望, 结果确实满意.菜单其实挺多选择, 前菜, 冷菜, 点心, 面饭, 小菜, 等等....想到什么的都有. 跑来跑去找地方, 肚子也饿了. 3个人, 一口气点了2个前菜, 2个小菜, 2个汤面, 小笼包,十分钟之内全上菜, 够快. 担担面真的不错, 鸡汤面也挺好. 素鹅和醉鸡, 意外的好. 小笼包就普通啦, 小堂菜ok.服务不错, 服务员都很有礼貌. 地方坐得挺舒服. 以这个价钱, 感觉很好.

没有什么期望, 结果确实满意.

十分钟之内全上菜, 够快. 担担面真的不错
, 鸡汤面也挺好

2011-03-04
$80 (Dinner)
  • 担担面
2011-02-14 11 views
開在新的商場東廣場,很可惜不是開在人流多的aPM,好像只有午市時段人流才較多,不知是否因這原因,所以氣氛也較為急趕,有時看見人家吃完後,會很快拿單來給你結帳,還假裝說是你要求結帳。(哈~估不到還會有這種低劣手法呢~)說回正題,因本人只有在午市才會來吃,所以食評也環繞午市套餐。食物方面是不錯的,甜酸魚塊旳魚身炸得很脆,甜酸味適中;河蝦炒蛋也不錯,河蝦很爽,咬口不錯,但嫌太多油;紅燒牛肉麵的牛肉不會太靱,味道也很濃沃;酸辣湯本身其實夠辣,但不太明白為何另外還加辣油,令整碗湯被辣味完全蓋過,所以最好是要求去辣油,如果不喜歡辣的話,可選另一個叫蛋花湯,味道也不錯的;甜品方面,桂花糕味道一般,中規中矩,而飲品方面,豆漿是用超市買回來的豆漿倒出來的,所以沒什麼特別。總括來說,這間算是不錯之選,希望水準不會向下吧~
總括來說,這間算是不錯之選,希望水準不會向下吧~
2011-02-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 甜酸魚塊
2011-01-30 29 views
一月九日 (星期日)不久前,聽到KC兄的推介,說觀塘出了一間頗不錯的拉麵小籠包原來主理廚師出自名店夏麵館,質素不懷疑選址觀塘新開商場,我們事前已訂了位,但其實不用也有空位新店開張我們獲贈芝麻粉皮一碟芝麻醬豐富但不會太甜粉皮厚度適中,有嚼勁之餘又有咬口我們做了點功課,知道這裡有款較特別的小吃名魚子醬燻蛋家貧,未曾吃過魚子醬,感覺也不是太特別(還是這裡用的質素較低)燻蛋做得着實不錯,蛋香滿溢來這絕對少不了吃小籠包皮厚度剛好,不易穿又不會太厚餡料一流,濃湯底,豬肉煙韌,與各小籠包名店如南翔,鼎太豐可比我們也很愛夏麵館的嫩雞煨麵既然師傅來自夏麵館,必定也有一定保證如其名,雞肉真的很鮮嫩幼麵盡吸湯底精華,而且有咬口以低價可以吃到高質上海菜,KC兄果然無推介錯位置雖不處市中心,但只要質素好,不愁沒有客源
一月九日 (星期日)

不久前,聽到KC兄的推介,說觀塘出了一間頗不錯的拉麵小籠包
原來主理廚師出自名店夏麵館,質素不懷疑
選址觀塘新開商場,我們事前已訂了位,但其實不用也有空位
芝麻粉皮
新店開張我們獲贈芝麻粉皮一碟
芝麻醬豐富但不會太甜
粉皮厚度適中,有嚼勁之餘又有咬口
魚子醬燻蛋
我們做了點功課,知道這裡有款較特別的小吃名魚子醬燻蛋
燻蛋做得着實不錯,蛋香滿溢
小籠包
來這絕對少不了吃小籠包
皮厚度剛好,不易穿又不會太厚
嫩雞煨麵
我們也很愛夏麵館的嫩雞煨麵
既然師傅來自夏麵館,必定也有一定保證
如其名,雞肉真的很鮮嫩
幼麵盡吸湯底精華,而且有咬口
以低價可以吃到高質上海菜,KC兄果然無推介錯
位置雖不處市中心,但只要質素好,不愁沒有客源
2011-01-09
$46 (Dinner)
芝麻粉皮
小籠包
嫩雞煨麵
2010-12-05 10 views
舊同學話佢老板要進軍飲食界, 開咗間上海菜館, 叫我哋去試菜, 順便聚下舊~~一行五人, 去到見個名叫"忘不了", 已經覺得好有taste先會改呢個名, 果然真的吃了忘不了呀~~店子雖不大, 大慨十張枱左右, 但設計得很雅緻, 古色古香, 未夠七點門外已經排晒隊.....開了一壺百寶茶, 很甘香, 正!!!! 前菜有四喜烤夫, 鎮江肴肉, 都做得很地道, 好食....個人覺得最特別係魚子醬燻蛋, 超好食, 入口即溶, 師傅的功力, 可見一班!!!! 小籠包做得皮薄錎靚, 好味!!!! 喜歡吃辣的同學則偏愛滬式怪味雞, 夠惹味.....花彫醉雞夠香濃, 還有糖醋魚片, 酸甜味道啱啱好, 又無骨, 正!!!! 砂鍋餛飩雞湯個湯底做得唔錯, 好濃郁, 不過略嫌d 餛飩皮厚咗少許~~香麻腩片麵, 麵拉得唔錯, 好彈牙, 辣辣哋, 好味....仲有黃金蝦仁炒飯, 勁好味, 成碟飯炒到好似黃金咁, 炒得好有火路, d 蝦又唔細喎, 哈哈!!!! 最後甜品出場, 擂沙湯丸+高力豆沙, 特別係高力豆沙, 又係好彈牙囉, 又唔太甜, 超正!!!! 鍾意飲豆漿嘅, 唔好錯過佢哋自家製嘅有機黑豆漿呀!!!
忘不了拉麵小籠包>>>正

香麻腩片麵, 麵拉得唔錯, 好彈牙, 辣辣哋, 好味....仲有黃金蝦仁炒飯, 勁好味, 成碟飯炒到好似黃金咁, 炒得好有火路, d 蝦又唔細喎, 哈哈!!!! 最後甜品出場, 擂沙湯丸+高力豆沙, 特別係高力豆沙, 又係好彈牙囉, 又唔太甜, 超正!!!! 鍾意飲豆漿嘅, 唔好錯過佢哋自家製嘅有機黑豆漿呀!!!!

呢餐真係好滿足, 叫咗十幾樣菜式. 可惜上載唔到咁多相, 只可以俾住幾張大家睇, 五個人都係食咗$576, 又咁好招呼, 又服務週到, 仲好殷勤清理桌面, 消費一d 都唔貴, 話說呢度係官塘區, 用街坊價錢可以食到咁有水準嘅食物, 真係有驚喜, 剛剛開業一個月, 大家快d 去試下啦!!!!!

花彫醉雞>>>酒淳肉香
好特別的魚子醬燻蛋>>>入口即溶
糖醋魚片>>>酸甜適中
香麻腩片麵>>>夠惹味
高力豆沙>>>超彈牙
2010-11-28
$120 (Dinner)
忘不了拉麵小籠包>>>正
  • 樣樣都咁好味
  • 個人特別喜愛魚子醬燻蛋
  • 高力豆沙
2010-11-27 15 views
我係中環人,不過我最鍾意四圍“捐窿捐罅”搵好野食。最近,朋友介紹我到觀塘食上海菜,抱著試下心態去一倘。哈! 估唔到又幾有驚喜。裝修幾有懷舊feel, 門前句對聯幾特別:『大快朵頤傳滬曉,津津有味忘不了』,正!!! 食物味道好好,最好味係小籠包,皮薄餡靚,其他食物都好有水準,可比美唔少出名上海菜館。聽老板娘話:原本佢地師傅曾經係上海學藝,煮『正宗上海菜』,仲曾經係多間出名上海菜館總廚,真係大有來頭。唔怪得之口甘好味啦!食過番尋味!!!!!! (《忘不了》 – 個名改得幾好!真係回味無窮!),我會再幫襯!
我係中環人
,不過我最鍾意四圍“捐窿捐罅”搵好野食

最近,朋友介紹我到觀塘食上海菜
,抱著試下心態去一倘。哈! 估唔到又幾有驚喜
,其他食物都好有水準
,可比美唔少出名上海菜館。

聽老板娘話:原本佢地師傅曾經係上海學藝
。唔怪得之口甘好味啦

食過番尋味
,我會再幫襯

2010-11-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 小籠包
2010-11-24 17 views
這天來到了甚少踏足的觀塘,一試這家開在商場內的新店.想不到星期日下午工廠區這邊人流也不少,入座率接近九成.這次鎖定目標就是先試一些凉菜小吃及包類麵點.原來是一家舊人作主理的新店.油燜鮮荀----這菜如油份太少會不好吃,這裡做得油膶感十足,荀的質感爽嫩吃起來無渣.四喜烤麩----烤麩質感偏硬身顏色較淡,吃起來沒甚甜味.切口整齊不是用手掰.杞子花雕醉雞----.花雕的味道只在表面,雞肉並不入味但喜歡這咬起來帶點韌性的肉質,雞皮可以做得再爽脆一點.雞肉的生熟程度控制得不錯.魚子醬燻蛋----外型和連粵日的如出一轍!但味道相去甚遠,蛋黃的流心度不錯但煙燻的味道薄弱只流於在表層.魚子醬這東西品質和價錢是成正比的!平貨的話不用為妙.小籠包----豬肉餡料略油湯汁有鮮味,收口位置包得太厚,吃起來感覺頗硬.蔥油拌麵----現拉的麵條筋性不錯咽韌有咬口,蝦米的味道突出及蔥油味極香濃,這麵做得不錯.在香港較為少見到店舖有卡通造型的吉祥物.服務員手脚勤快態度友善,食物水準方面像未能完全發揮應有水準.明白新開張的店子在食物方面是還要作出不同的微調.希望能盡快上回軌道 .

原來是一家舊人作主理的新店.

雞肉的生熟程度控制得不錯.

在香港較為少見到店舖有卡通造型的吉祥物.

$110 (Lunch)