2021-06-13
星期日一家人去食飯,原來成個銅鑼灣區想搵間中菜酒樓係咁full, 最後決定walk in 上黎皇室堡是但一間酒樓食。搵左呢間唔係集團式既酒樓「富軒」,都係要等位,但好彩我地早到,等半小時就有位。.原本以為只可坐4人,但原來佢地員工已經打晒針,所以C區可以坐6人。下次可以多啲人黎食。.叫左個「上湯焗西澳龍蝦加伊面+至尊脆皮燒雞半隻 」孖寶價$418,另加$30有伊麵附上。西澳龍蝦黎講,價位算好抵,上碟既擺盤亦好靚仔,龍蝦彈牙爽口,新鮮出品,另外值得欣賞既係佢個伊麵,伊麵索晒個上湯汁但又唔會淋身,好有口感。.「龍躉兩味$268」價錢抵食,份量適中,一家大細Share食岩岩好,呀,差啲唔記得講前菜我地叫左「佛門素鵝 $48」,一貫酒樓作風既素鵝,冬菇味突出,脆卜卜都好開胃。.埋單仲有綠豆/紅豆沙,我地另外叫多兩個壽桃包$16/個 share, 超推薦大家叫黎食,原個蛋黃好滿足。.最重點應該係酒樓會俾泊車飛😂 咁就唔怕銅鑼灣搵位食飯俾貴停車場😜