2023-03-12 615 views
終於都黎左榮記試到馳名既沙爹牛肉公仔麵,真係好好味!公仔麵煮得岩岩好,唔會太淋牛肉都嫩而且份量都足,加埋濃濃嘅沙爹醬汁,味道真係好正!除咗公仔麵,佢哋嘅煲仔飯睇落都好出色,價錢都唔貴,下次一定要試下!
終於都黎左榮記試到馳名既沙爹牛肉公仔麵,真係好好味!

公仔麵煮得岩岩好,唔會太淋
牛肉都嫩而且份量都足,加埋濃濃嘅沙爹醬汁,味道真係好正!

2023-03-09 791 views
前排天氣有啲凍,所以約咗朋友去食煲仔飯,想食啲有特色嘅煲仔飯,之後係網上搵到呢間餐廳,見佢個芝士煲仔飯講到好似好正咁。大概七點鬆啲去到,由於餐廳非常多人,所以要等咗陣先入到,餐牌選擇都幾多,除咗有煲仔飯,炒粉麵飯亦有提供。朋友同我都叫咗邪惡芝士煲仔飯配牛肉,落完單冇耐姐姐就比咗碗例湯我哋,可惜碗例湯得個色,味道淡如水。😂邪惡芝士煲仔飯 ($90) : 賣相真係麻麻地 😂 不過味道先係最緊要,材料有芝士、牛肉、粟米,可惜味道真係強差人意 🥲 雖然芝士有拉絲效果,但係芝士味欠奉,最慘係個飯底,落煲仔飯豉油又好怪,唔落嘅話成個飯又冇乜味,最後朋友同我都覺得呢個芝士煲仔飯有啲伏。
2023-01-22 1100 views
下午六點幾,難得黎到咁吊腳嘅慈雲山,當然要揾名物試下。一講慈雲山,個個都會叫我食煲仔沙嗲牛面,奈何我唔食得牛,所以就叫咗煲仔沙嗲豬扒米($68) ,好彩佢有鮮牛,豬扒,雞扒選擇望住滾到卜卜聲嘅煲仔米粉,飄住一浸沙嗲香氣,我流哂口水,對佢期望好高。不過,見到好多唔知咩泡係個面度,有d扣分。講湯底先,好香花生味,好濃味,但唔會渴(傑)撻撻似醬咁,起碼似個湯。米粉就正常,唔係好易斷果d,但亦唔係好吸湯果d,非常一般;再講,成碗得好少米粉,夾一大夾已經夾哂,作為女士都唔夠飽。至於豬扒,如大家所見,又細塊,又薄。薄到咁,都可以煎到柴一樣,好難咬爛,唔講以為食緊外國嘅豬肉乾,硬到咬崩牙果隻。又多油係碟底,非常失望。至於環境,都係典型茶餐廳,我去嘅時間無咩人堂食,都算乾淨。整體黎講,名大過實,食gimmick,偏貴,$68一個唔夠飽嘅米粉,仲要唔包野飲,所以試一次就夠。我俾3/5分,係不過不失嘅分數。p.s. 坐低食緊時,我見好多街坊叫外賣都係叫小炒,炒麵炒飯等,而睇到佢又真係即刻炒,可能小炒好味d掛,如果下次仲有機會先再試

煲仔沙嗲豬扒米

至於環境,都係典型茶餐廳,我去嘅時間無咩人堂食,都算乾淨。

Type of Meal
Dinner
2023-01-07 842 views
是晚剛看完舞台劇突想起以前曾吃過金蠔煲仔飯,於是踏上慈雲山征途。地方不大,在門口等了一會兒,店內有點淺窄嘅茶餐廳格局但尚可接受。金蠔煲仔飯索價143 送例湯加15 蚊有幾條灼生菜,加5 蚊有熱飲。大概十多分鐘煲仔飯送來,老伙計/ 老板幫我加豉油然後大概一分鐘幫我揭開。賣相跟味道是可以,金蠔有4 隻,但金蠔不脆身,飯不夠乾身,飯焦不顯,沒有焦香,疑趕時間有點不夠火候,失卻煲仔飯靈魂,跟之前記憶真的很不一樣,或許名氣令老板覺得不用心做也夠做,我走的時候門口還是有人等位!作為客人的我,我情願多等一會,不竟要上慈雲山一次不是經常可以做到,以這個價錢跟地點,我大概不會再來!

2023-01-07
$163 (Dinner)
2022-12-14 767 views
一直都想試一次煲仔沙嗲牛肉麵,奈何地點實在太唔就腳,今次要去慈雲山朋友屋企終於有機會試。我係早餐時間去嘅,10點幾,問姐姐咁早有冇,好彩都有。之前睇食評話份量都好多,諗緊好唔好share一個。姐姐話其實都係得一個麵底,咁就嗌左一人一個。點知嚟到的確係一個麵,但係牛肉就勁多,食極都仲有,最後放棄淨返嘅麵食晒牛肉就算,七十幾蚊咁多牛對我嚟講算好抵食。牛係用鮮牛,好香花生味,係我鍾意嘅style,個麵食到尾都唔會好淋不過係咸左啲啲。唔知個姐姐係咪老闆娘呢,服務態度非常好。我覺得絕對值得一試嘅。
2022-12-10 596 views
天氣凍最岩食煲仔,煲仔飯係人都識食,煲仔麵以前無人知,依家無人唔知。沙爹、牛肉、公仔麵加埋一齊嘅效果令人讚嘆。沙爹味偏淡,有花生味, 不是死鹹或太濃味。 牛肉明顯是新鮮牛肉,所以比較淋身。公仔麵選用比較硬身,所以掛汁比較好,較有口感,亦同牛肉嘅淋身作一個對比。另一個餐我哋揀咗炒貴刁。炒貴刁都係偏淡,所以我覺得這間茶餐廳出品都是以偏淡為主,適合現今香港人嘅口味,但如果你鍾意濃味,可能會有點失望。

2022-12-07 492 views
叫個羊腩煲,份量唔多,128感覺有少少貴,羊腩煲黎到D 肉凍嘅,骨頭多個肉,叫個煲仔飯,仲衰,等左成一個鐘都未有得食,終於有得食啦,激死,仲諗住等咁耐,好食都底返啦,點知味道都唔見得有幾好味,一句講晒,嘥氣。
2022-12-07
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2022-12-01 626 views
今日嚟到慈雲山嘅榮記茶餐室☕️🍲未入去已經要係門口等一陣,因為都真係幾多人去食。大約等咗20分鐘,一入到去嘅感覺就係好香,好大陣煲仔飯嘅味🫕。聽講過呢間最出名嘅係沙嗲牛肉煲仔麵,佢有得揀三個餸,分別係牛肉🐮,豬扒🐷,雞扒🐔。咁我就叫咗其中牛肉同埋雞扒嘅。大約等咗10分鐘之後就有得食啦。首先係雞扒,要讚嘅係餐廳為左保持雞扒係脆口,所以唔會幫你將佢扔左入去個湯到👍🏻👍🏻。一食第一啖就覺得好正,係人生中食過最濃味嘅沙嗲麵,仲有好多花生碎,超級足料。🤤然後係牛肉,牛肉就會放埋入湯嘅,吸收哂碗湯嘅湯汁,變成一舊又滑又重味嘅滑牛,一定啱晒重口味嘅大家。食到最尾碗麵都唔會林晒亦都唔會唔夠熱,實在係十分推介。😌😌不過如果係怕膩嘅就建議大家可以搵朋友分享,因為一定會好重味。第日有機會試埋旺角新開嗰間先😎😎
今日嚟到慈雲山嘅榮記茶餐室☕️🍲

✨真•沙嗲煲仔麵 💰68💫評分: 8.2/10📝任選一款:牛肉、豬扒、雞扒可配:出前一丁、米粉、粉絲揀咗最正路嘅沙嗲牛肉出前一丁,沙嗲牛肉公仔麵呢間係關注組超高人氣,所以山長水遠過嚟朝聖一下,店員知道我哋兩個人share都已經準備定碗仔,就算我哋淨係叫咗一碗麵同杯嘢飲share都唔會黑面🤣,好多片都有啲厚度嘅牛肉,加咗蔥花,同芽菜、豆卜都吸晒啲沙嗲配埋花生碎,湯底比我想像中無咁濃郁不過啲公仔麵都好掛汁,2個人Share好似唔係好夠喉,如果可以加麵底就正🤩榮記茶餐室 𝕎𝕚𝕟𝕘 𝕂𝕖𝕖 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 📍九龍慈雲山毓華里12B1號地下🗺️黃大仙/鑽石山🚇轉巴士🚌/小巴🚐🥢營業時間:上午6:30至晚上9:30🥢星期日及公眾假期下午6:00休息❣️再訪?🅈🄴🅂 ✍🏻慈雲山地點真係有啲唔就腳所以都應該唔會成日都嚟,但呢兩樣嘢都好食😋#榮記茶餐室 #地道美食 #美食 #慈雲山美食 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #food

✨真•沙嗲煲仔麵 💰68
💫評分: 8.2/10
📝任選一款:牛肉、豬扒、雞扒
可配:出前一丁、米粉、粉絲

榮記茶餐室 𝕎𝕚𝕟𝕘 𝕂𝕖𝕖 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥
📍九龍慈雲山毓華里12B1號地下
🗺️黃大仙/鑽石山🚇轉巴士🚌/小巴🚐
🥢營業時間:上午6:30至晚上9:30
🥢星期日及公眾假期下午6:00休息

❣️再訪?🅈🄴🅂

#榮記茶餐室 #地道美食 #美食 #慈雲山美食 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #港式茶餐廳 #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #慈雲山 #沙嗲牛肉麵
#沙嗲牛肉麵關注組 #港式
難得平日放假特別多野做,成日都話放假忙過返工,為左榮記既沙嗲牛肉煲仔麵專登過黎慈雲山,食到捧住個肚走呀沙嗲牛肉煲仔麵 ($68)用上新鮮牛肉製作,份量都幾多,肉味香濃且有嚼勁,要大讚佢地既沙嗲湯底,非常濃郁仲食得出粒粒花生碎既口感,麵底轉左做出前一丁,用上煲仔裝住既沙嗲牛肉麵能夠保持濃郁既沙嗲香氣又唔會好快凍哂,溫馨提示: 記得趁熱食呀,攤凍左公仔麵索哂啲湯就冇咁好食,咁邪惡既沙嗲牛肉麵都係食過就算,配埋杯冰凍既茶餐廳絲襪奶茶,茶底唔會好澀,奶味都好突出,高質

沙嗲牛肉煲仔麵 ($68)
2022-10-13 436 views
天氣稍涼,午餐時間突地岀發去慈雲山試一試沙嗲牛肉麵。好彩去到立即有位,等了一會熱辣辣的沙嗲牛肉麵就送到,到桌時還滾滾下,打了一下卡,等它冷靜一下先夠膽動手吃!點知一擺入口都係會辣親個口,還是太熱,不過都要襯熱食,因為一攤凍了湯底就會稍為凝固無咁好食,對我來講,我會覺得花生味偏重,會比較滯,不過整體我都喜歡食,會再食!
慈雲山平時真係冇咩事都唔會去,真係人生第一次去,就係特登為左這個大名鼎鼎嘅沙嗲牛肉煲仔麵😎😎成日都係social media見到有好多人推介,同埋聽到會有好多人排隊,但今日我係平日下晝約三點到就可以直入,不用排隊。餐廳風格係舊式茶餐廳,有卡位坐,感覺幾好😆😆️◽️ 沙嗲牛肉煲仔麵|$68 ⭐⭐⭐⭐講真以砂煲上,令個沙嗲湯底都重沸騰緊,而且個麵索晒啲沙嗲汁,好掛身,視覺效果真係滿分😍😍沙嗲湯底偏重口味,雖然有淡淡的花生味,但整體偏咸🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️牛肉好嫩滑,又重牛味,比沙嗲汁更出色🤩🤩份量係夠兩個人食,因為個麵索晒汁好咸,食一半就想停🙈🙈整體黎講佢好IG able,不過味道唔驚艷👀,試一次就好了,因為視覺會比味覺滿意😎😎◽️ 凍奶茶|+$7正常茶餐廳水準😗😗📍榮記茶餐室慈雲山毓華里12號地下A-B舖

️◽️ 沙嗲牛肉煲仔麵|$68 ⭐⭐⭐⭐

◽️ 凍奶茶|+$7
正常茶餐廳水準😗😗

📍榮記茶餐室
慈雲山毓華里12號地下A-B舖
$75 (Lunch)
  • 沙嗲牛肉煲仔麵
慈雲山對我來講係一個好偏僻嘅地方,真係冇咩事都唔會去。咁啱今日朋友邀請我特登去試吓你個沙嗲牛肉煲仔麵,本來都覺得冇乜特別,咪就係公仔麵擺落個去個砂煲到食囉。點知原來去到好多人,原來公仔麵都可以煮到咁好食!!1. 沙嗲牛肉煲仔麵講一講佢嘅湯底先,沙嗲嘅味道好重,有淡淡的花生味。裏面有豆卜,吸晒湯裏面嘅精華,每一啖咬落去都有濃濃嘅沙嗲味。上面放左一啲蔥花,令到成個沙嗲牛肉煲仔麵好有特色。真係唔怪得咁多人去排隊,特登嚟食呢個沙嗲牛肉煲仔麵。最重要嘅係佢淨只係$68咋,分量兩個人食都夠,其實好抵。2. 陳皮蜜餞金蠔冇諗過你食個煲仔麵都有得食陳皮蜜餞金蠔,覺得有少少九唔搭八。但其實原來好好食,甜甜地嘅金蠔上面有一層焦糖,加埋陳皮嘅香味,覺得好特別。$40就有三塊,覺得好唔錯,價錢又合理。鍾意食沙嗲嘅人記得一定要黎試吓。

1. 沙嗲牛肉煲仔麵

2. 陳皮蜜餞金蠔

鍾意食沙嗲嘅人記得一定要黎試吓。
  • 沙嗲牛肉煲仔麵
2022-08-06 513 views
沙嗲牛肉麵名不虛傳 真係超濃花生味,都幾潔身,個湯撈麵真係好味,牛肉又淋.仲有豆卜索哂d湯汁👍🏻👍🏻💰HKD$68西檸雞好大份,酸酸甜甜都幾正,餸飯一流
沙嗲牛肉麵
💰HKD$68

西檸雞
好大份,酸酸甜甜都幾正,餸飯一流
2022-08-03 427 views
又有個好同事生日啦,於是帶佢去食番一餐好嘅,順便可以比大家聚舊下都好🤩於是就揀咗呢一間餐廳食飯,入到去之後呢度嘅佈置都好好,好舒服可以俾我哋傾吓計真係好正!個人認為乾炒牛河我很喜歡這個,輕咬就散開,吃起來有肉汁,咬下去好有滿足感,絕對推薦❤️
個人認為乾炒牛河