2016-07-19 2647 views
無聊工作不等待,懈怠玩樂好荒廢,可知珍寶非錢財,擊退陰霾心自在。同靚太在觀塘睇戲前,又要食嗰晚飯先,但時間並不足夠慢慢嘆,難揾位已成事實。而靚太選擇‘食碗粥就算’的決定,真令我老懷安慰,可稱是近年難得之快、靚、正、題意。但最終都是我的一廂情願吧。≪灑家≫以粥品及廣東雲吞麵作招來,在進注apm幾年間,其實力和出品也得到客人的認同。也因食材較好,所以價格會高一點,這是我願意見到的良性發展。“京都香炸醬撈麵”是靚太的首選,其次要食“豬潤粥”,最後來一個“咸菜胡椒豬肚湯”,始之謂啱啱好呀!各類食品也要我與她分享,真係關懷備至,怕我食而不足噢。而炸醬的材質十分充夠,用切絲的豬肉,可使質感柔軟滑溜,醬的甜度不高之餘帶着微辣,有傳統港式口味。但其餘兩樣就不過不失,不能帶給我喜悅,也因我唔要食得大雜亂,失去我的目標。“薑蔥雲吞撈麵”是我目標食物。因撈麵的麵之份量約是湯麵的雙倍,我有信心可填滿肚皮的空虚感。其次是檢測廚師選用薑蔥的鮮甜度,因為平常街邊粥麵店不一定夠膽做出新鮮生薑生葱之食物,而它被訛傳殺菌力量高,也早被科學否定。今次是達到了期望,薑不辛、葱爽脆,最好是蠔油分開上,此舉可應個人味蕾而自由添加
無聊工作不等待,
懈怠玩樂好荒廢,
可知珍寶非錢財,
擊退陰霾心自在。

“薑蔥雲吞撈麵”是我目標食物。因撈麵的麵之份量約是湯麵的雙倍,我有信心可填滿肚皮的空虚感。其次是檢測廚師選用薑蔥的鮮甜度,因為平常街邊粥麵店不一定夠膽做出新鮮生薑生葱之食物,而它被訛傳殺菌力量高,也早被科學否定。今次是達到了期望,薑不辛、葱爽脆,最好是蠔油分開上,此舉可應個人味蕾而自由添加來提升麵香。
薑與葱自古以來是中國的特有天然保健物品,它不只價廉物美,還是一年四季也能生產,南與北所出的各有各口感及味道。在中國醫學理論中,它們對於面色蒼白、手腳冰冷人士的保健作用較好。生薑中的薑辣素進入人體内就能產生一種抗氧化酶,有很强的抗氧作用,也可稱抗衰老作用。葱含有豐富的维生素A、维生素C以及钙,有舒張血管、促進血液循環作用。另外,葱還可以刺激消化液的分泌,增進食欲。
温馨提示:此店有各類小菜可供選擇,找個機會來試試。而湯麵之湯底非常精巧,有着六、七十年代的香味。
2016-06-17
$100 (Dinner)
2016-07-13 3288 views
今日lunch係apm搵野食,第一次試呢間店。lunch時間都要等位 幸好都很快就可以入座了裝修都不錯,地方很整潔menu有很多頁的。但我只影了麵食及小食那幾頁。仲有粥,點心,炒粉麵飯。。。等等我跟友人每人點了一個麵食,再加了一份小食size不算好大。。好彩我叫了大碗。有4粒雲吞,但雲吞真是十分爽口彈牙,原隻蝦包在入面,份量十足但本人就不太愛那個麵,十分難咬,而且一舊舊咁,好難把麵分開。朋友的撈麵 好乾似的有兜上湯同蠔油比你自己撈。但由於麵都是一大舊,好難散開,進食時有點狼狽,而且味道都一般。始終自己撈,有點難控制。但就有6粒雲吞雲吞真是好好吃小份有8粒,如果大份就有12粒比一般食的鯪魚球大粒得多,少點油份。尚算可以。整體用餐尚算滿意。
裝修都不錯,地方很整潔
menu有很多頁的。但我只影了麵食及小食那幾頁。
仲有粥,點心,炒粉麵飯。。。等等
我跟友人每人點了一個麵食,再加了一份小食
灑家鮮蝦雲吞麵 大
size不算好大。。好彩我叫了大碗。

灑家鮮蝦雲吞撈麵
朋友的撈麵 好乾似的
有兜上湯同蠔油比你自己撈。
但就有6粒雲吞
雲吞真是好好吃
酥炸蜆蚧鯪魚球 小
小份有8粒,如果大份就有12粒
比一般食的鯪魚球大粒得多,少點油份。尚算可以。

整體用餐尚算滿意。
2016-07-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
酥炸蜆蚧鯪魚球 小
2016-05-13 1944 views
呢幾日突然好想食雲吞麵,經過apm見到有呢個廣告,心思思想去試下。Friday夜收工,決定就近試下呢間米芝蓮推薦晚上九點左右,前面都有幾個人排隊。一個人搭臺,等咗大約五分鐘就入得。粥粉麵選擇都算多,不過小食方面都係d傳統點心。最後order咗一碗細鮮蝦雲吞麵,一碟叉燒酥雲吞麵(HKD 36)最快上,細細一碗有四粒雲吞~講真,雲吞真係麻麻,好細粒,裡面估計兩三隻細蝦,勁一般。麵就真係好食,非常有彈性,湯底唔錯淋上適量醋會更開胃,如果佢d醋再酸小小就正啦叉燒酥(HKD 28)~落完order先醒起自己唔多like食叉燒。上臺熱辣辣,裡面塞滿碎叉燒。叉燒味道唔夠濃,感覺似係用叉燒碎直接做餡,我以為會係叉燒包餡咁~少失望。而且真係唔夠酥,唔值28蚊最後埋單HKD 70,明明可以找30整數。佢偏偏將十蚊拆散5,2,2,1。有加一都收tips?!

淋上適量醋會更開胃,如果佢d醋再酸小小就正啦

2016-05-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2016-04-08 2528 views
原來想到APM上的「利苑」飲茶, 但是未到十二點已經fully booked。左諗右諗最後試下離「利苑」不遠的「灑家粥麵」試一下。原因「灑家」的師傅出身自何洪記及正斗, 相信味道不太差吧。另外發現墊枱紙是食家蔡瀾先生提字, 更特顯這家餐廳的吸引度。裝潢有别粥麵店傳統格局,以淺木色牆身作主調,襯托天花上金銅色的不規則吊飾,以及一室青綠色梳化,格局摩登。粥麵即叫即做, 保証新鮮熱辣。餐牌以粥麵為主,另外有不少點心及炒粉麵飯作選擇。每款食品點一、兩款試下。<流汁叉燒包 $28> 叉燒包有爆開饀料外露的情況, 賣相大打折扣。饀料的醬汁不太足夠, 沒有流汁叉燒包的流汁效果。幸好叉燒軟腍。<懷舊馬拉糕 $26> 馬拉糕尚算鬆軟, 黃糖味道不夠香甜。<晶瑩鮮蝦餃 $32> 蝦餃皮不至於晶瑩剔透, 勝在不太厚身而且有有些彈性。饀料蝦肉大大粒, 咬下去爽口不結實。<干炒牛河 $78> 還記得「何洪記」只有一間霎東街地舖的年代,乾炒牛河的出品是如何地出眾,筆者老公每次解必定要幫襯一碟,炒得夠香口、有鑊氣,油潤而不油淋淋、乾身而不乾癟癟,絕對是
粥麵即叫即做, 保証新鮮熱辣。
<干炒牛河 $78> 還記得「何洪記」只有一間霎東街地舖的年代,乾炒牛河的出品是如何地出眾,筆者老公每次解必定要幫襯一碟,炒得夠香口、有鑊氣,油潤而不油淋淋、乾身而不乾癟癟,絕對是全港最佳乾炒牛河的頭五位之一。但自從越開越多分店及不同檔次的品牌(「正斗」、「灑家」)之後,質素每況愈下。這個干炒牛河調味不足, 不夠鑊氣河粉太油。
干炒牛河
<豬腰肉丸粥 $44> 粥底味道不夠鮮甜,入口不夠綿滑。幸好稀稠度適中。豬肉丸鮮甜, 肉味重, 略嫌質感太實。
豬腰有四片, 每片大片又厚身, 店方真疏爽。豬腰新鮮又爽口, 豬腰全熟, 而且沒有味道。如果豬腰煮至八、九成熟, 有少許血水, 留在粥內慢慢讓它熟透, 相信味道更加鮮甜。
2016-03-26
$115 (Lunch)
2016-04-03 954 views
去完個客度傾野, 就搵個地方食下野, 見呢間幾多人食就入左去.要左個鮮牛合第粥, 粥底夠綿唔會太稀, 牛肉鮮嫩唔韌, 有肉味夠咬口, 朱肚夠爽口. 食完個粥唔覺口乾, 而且夠飽肚. 另要多個蝦子鮮蝦卷, 鮮蝦新鮮爽口, 蝦都幾大隻, 蝦子夠香惹味, 不過汁就肥膩左D, 但唔咸.

$80 (Lunch)
2016-03-25 1570 views
星期四晚去了apm, 想在apm 吃完飯才回家,剛好經過灑家,就被放在門口的餐牌吸引著,同伴未吃過灑家又不用等位,就試試啦~餐廳都蠻滿滿的,但坐位的空間感都算足夠;我們選了門口餐牌的套餐,包括小菜兩款,燉湯一碗,白飯或白粥兩碗及甜品兩款  芥蘭牛肉,份量是細細的,但好精美,芥蘭炒得爽口的, 連伴菜都吃光光  琵琶豆腐,手工好,好完整,好香口,份量都足夠,再打了個有少量瑤柱的獻汁,賣相當堂看來高檔了  雪耳海底椰燉湯,好清甜,好味到連湯渣都吃光光,可惜二人套餐都只有一碗套餐包白飯或白弼兩碗, 我們選了一飯一粥; 粥是軟綿綿的,亦有少許瑤柱在粥面,賣相加分; 但白飯真的比較細碗,我們後來都要多點了一碗白飯 ($10)甜品真是有驚喜, 我們選了紅豆糕及馬豆糕;送來才知道是椰汁紅豆糕,味道層次好豐富,食到紅豆味,亦有香濃的椰汁味;馬豆糕就是一如以往的淡淡而平實的味道; 糕點都是大大碗,不會太甜,令這晚餐劃了完美的句號!

2016-03-23
$120 (Dinner)
2016-03-19 809 views
上個客度傾野, 就響商場搵野食左先, 一個人是是但但就入左呢間灑家, 睇睇下先知原來蔡瀾題字, 間野好似好有來頭咁.坐位都有幾多, 而且闊落, 啱晒D返工人士, 而且地方都幾乾淨光猛.呢度出名細蓉, 就要個細蓉試試. 份量唔算多, 一個大男人可能午餐唔夠飽. 先飲個湯, 幾香夠清亦唔算太味精. 麵質好爽口彈牙, 食到索索聲, 亦唔太鹼水味. 雲吞隻蝦夠大, 蝦膠打得爽口, 夠新鮮皮又薄.
雲吞隻蝦夠大, 蝦膠打得爽口, 夠新鮮皮又薄.
$50 (Lunch)
2016-03-02 909 views
午餐吃得豐盛,晚餐就簡單一點。今晚試試蔡瀾同米芝蓮推介的灑家。餐廳的座位舒適,有空間感,唔焗嗆。餐牌有粥粉麵飯,選擇頗多。 豬潤肉丸粥:豬潤剛剛熟,十分滑溜,有少少起沙,正!肉丸細細粒,咬落有肉汁,又有肉味之餘仲好彈牙,這個必食!粥底十分軟綿,有米香,唔會水汪汪,非常不錯。 灼芥蘭:菜很嫩唔老,菜莖亦不會過硬;配上蠔油非常鮮味,估唔到白灼菜可以咁好食! 福建炒飯:材料豐富十足有蝦,紅椒青椒等,濕濕地,醬汁好惹味,飯粒粒粒分明,有旦香,是有水準的福建炒飯。 推介!

餐廳的座位舒適,有空間感,唔焗嗆。

餐牌有粥粉麵飯,選擇頗多。

推介!

2016-02-28
$70 (Dinner)
2016-01-14 1350 views
在觀塘區工作的日子,開工前後自不然也會來吃些簡餐,畢竟老區要找碗似樣的雲吞麵也不是易事。是日來找牙科達人覆診,原打算在灑家吃碗麵,結果除了細蓉外,因為天氣太冷,所以仲叫埋沙膶粥。這裡的麵,質感還不錯來過多次也不會吃到重鹼水味,而重要湯底也夠熱和夠味,這很難得。沙膶粥也是不能錯過,粥底夠身,有米香,而膶也是綿軟帶點起砂的佳品。埋單幾十塊,已很滿足。
埋單幾十塊,已很滿足。
$89 (Tea)
2016-01-11 986 views
是人本人肚唔太舒服想食粥朋友是但係apm 揀左呢間去到門口 嘩 唔係嘩粥要40 50 元? 好貴wo... 不過朋友 已經入左去 甘就算啦~我叫左個魚片肉丸粥 見到都覺得佢香食落又幾好食wo. 個粥好綿 又唔係味精煲魚片新鮮. 不過有少少骨 而肉丸煲完都有肉味 共有4粒 又唔太大粒食得方便。XO醬煎腸粉除左醬腸粉 仲有芽菜 韮黃腸粉用xo 醬炒 少少spicy 好惹味芽菜爽口 好健康。
是人本人肚唔太舒服想食粥
朋友是但係apm 揀左呢間
去到門口 嘩 唔係嘩
粥要40 50 元? 好貴wo...
不過朋友 已經入左去 甘就算啦~

我叫左個魚片肉丸粥 見到都覺得佢香
食落又幾好食wo. 個粥好綿 又唔係味精煲
魚片新鮮. 不過有少少骨
而肉丸煲完都有肉味 共有4粒 又唔太大粒
食得方便。
XO醬煎腸粉
除左醬腸粉 仲有芽菜 韮黃
腸粉用xo 醬炒 少少spicy 好惹味
芽菜爽口 好健康。
2016-01-08 1007 views
今日因公事遲了食飯,下午茶時間,就同同事來里度食下午茶。因爲想食粥,我就叫左新鮮生滾牛肉粥。個碗都ok正常,起碼唔會太細碗,牛肉分量都唔少,沒有因爲下午茶價錢平d減分量。粥都煲的好綿,牛肉也黤得ok,唔會太鹹也沒有太淋,唔錯!雲吞面配油菜,個面就細左少少,食左幾淡就無晒,雲吞有四件,本來系有點期望因爲佢叫 "Wonton Master", 味道系正常ok的但是沒有驚喜!另外還叫左個順德鯪魚球湯面。面底同上,下午茶分量,幾淡食晒,鯪魚球有四粒,都ok好味亦彈牙,但系落左很多陳皮,很重很重的陳皮味,我個人都算可以接受。此餐可以算系平平常常的一餐,沒有驚喜也沒有失望。
今日因公事遲了食飯,下午茶時間,就同同事來里度食下午茶。
唔會太鹹也沒有太淋,唔錯!
此餐可以算系平平常常的一餐,沒有驚喜也沒有失望。
2015-12-23
今天來到APM, 當然要到米芝蓮推介的'灑家'啦!環境整潔、寛敞及舒適!豬手麵!豬手有兩大件,又腍又入味!麵又弹牙!皮蛋豬膶粥!粥底又绵又滑!豬膶味浸入粥內!非常好吃!义燒煎蛋飯!半生不熟蛋加上肥瘦適中的义燒,配上甜蜜豉油,非常美味!炸两!腸粉皮滑,油條脆,加上甜酱、花生醬和豉油,真可囗!
今天來到APM, 當然要到米芝蓮推介的'灑家'啦!
環境整潔、寛敞及舒適!
豬手麵!豬手有兩大件,又腍又入味!
麵又弹牙!
皮蛋豬膶粥!粥底又绵又滑!
豬膶味浸入粥內!非常好吃!
炸两!腸粉皮滑,油條脆,加上甜酱、花生醬和豉油,真可囗!

2016-01-01
$50 (Lunch)
  • 豬膶粥!豬手麵!
2015-09-02 1826 views
做野做到晚飯時間,實在頂唔順,好肚餓,要出去食啲嘢鬆一鬆先!心想一個人簡單食碗麫就算,於是上嚟灑家,唔洗等嘛。平時同朋友食多數叫小菜或點心,一直未試過佢出名的粥麪,即管試試。諗咗一陣,決定叫個蜜汁叉燒伊麪。一邊期待住我碗面...終於到啦!叉燒完全冇蜜汁囉,舊叉燒又完全冇燒過嘅跡象!同我心目中嘅叉燒根本係兩樣嘢⋯呢一刻我真係好想告佢違反商品說明條例!!冇計照食啦...唔只菜都冇條,連韮皇都冇幾條⋯還好個伊面ok,唔會大冧,個湯都夠香,但份量偏少..一般般...
心想一個人簡單食碗麫就算,於是上嚟灑家,唔洗等嘛。
一邊期待住我碗面...終於到啦!

一般般...
2015-09-21
$50 (Dinner)
2015-07-25 2166 views
才子突然致電,話請我食生日飯!佢心情咁靚,看來佢係股票收穫不少!今晚約好在APM等。其實這商場內的餐廳,我大部份都試過了!但好似未試過灑家呢,不如今晚試下。店門放置了餐牌,十分方便查閱。價格合理,仲可以馬上入座,當然即刻ok!這是我第一次進入灑家,裡面很大,以金色為主色調,除了方檯,還有圓形的卡位設計,很方便良朋共聚,一家大細。職員帶領我們到四人檯就座。先看餐牌,我選了雲吞麵(聽講這裡的雲吞麵好出名)雲吞麵呈上來了,好大碗,上層是以雲吞撂起的麵條,防止湯底浸軟麵條,其實我最想看看下方有多少雲吞!原來有六粒雲吞,可是呎寸不大。隱約看到雲吞內有蝦,快快咬一口吧!內餡的蝦係雪藏蝦,但尚算接近新鮮蝦的質感,蝦肉纖維尚算明顯,入口有少少彈牙,但雲吞餡料少少鹹,是否豬肉引致呢?再到麵了,不算很彈牙,鹼水味唔重,似是蛋麵,是否鹼水放得少,所以唔彈牙?再舀一羹湯底,色澤偏金黃,蝦籽亦不多味道唔濃(頭先食了少少鹹的雲吞餡, 可能湯底相對就會唔夠味)如果湯底大地魚落多少少, 而雲吞又減少鹹度就更好了。整體來講,ok啦!才子好難得蒲頭約食飯,仲要係賀我生日,點計都係值得開心。
才子突然致電,話請我食生日飯!
佢心情咁靚,看來佢係股票收穫不少!
今晚約好在APM等。
其實這商場內的餐廳,我大部份都試過了!
但好似未試過灑家呢,不如今晚試下。
店門放置了餐牌,十分方便查閱。
價格合理,
仲可以馬上入座,當然即刻ok!

這是我第一次進入灑家,
裡面很大,以金色為主色調,
除了方檯,還有圓形的卡位設計,
很方便良朋共聚,一家大細。
職員帶領我們到四人檯就座。
先看餐牌,
我選了雲吞麵(聽講這裡的雲吞麵好出名)
雲吞麵呈上來了,好大碗,
上層是以雲吞撂起的麵條,
防止湯底浸軟麵條,
其實我最想看看下方有多少雲吞!
原來有六粒雲吞,可是呎寸不大。
隱約看到雲吞內有蝦,快快咬一口吧!
內餡的蝦係雪藏蝦,
但尚算接近新鮮蝦的質感,
蝦肉纖維尚算明顯,入口有少少彈牙,
但雲吞餡料少少鹹,是否豬肉引致呢?

再到麵了,不算很彈牙,
鹼水味唔重,似是蛋麵,
是否鹼水放得少,所以唔彈牙?
再舀一羹湯底,
色澤偏金黃,蝦籽亦不多
味道唔濃
(頭先食了少少鹹的雲吞餡, 可能湯底相對就會唔夠味)

如果湯底大地魚落多少少, 而雲吞又減少鹹度就更好了。
整體來講,ok啦!

才子好難得蒲頭約食飯,
仲要係賀我生日,
點計都係值得開心。

2015-07-10
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2015-05-30 2592 views
意想不到的餐廳!價錢親民,但環境舒服,食物責素好,侍應自動波,絕對是food court以外一個必試選擇。試了豬腰潤粥,沒有一貫的味精,豬腰潤不會un還有點juicy!另外試了蝦餃麵,喜歡麵鹼水味不重,蝦餃足料,還有欣賞麵放在餃子上的細節。這樣吃了$97,如果叫小菜的話就和茶樓差不多。下次可以試試。不過點心偏貴,差不多$30一個。