2022-03-25 253 views
果然期望愈大 失望愈大🤦‍♀️🤦‍♀️今日食完之後,我再翻看了Open Rice 的食評,覺得無老鍋名過其實了…..😢論價錢:🤑無老鍋鍋底按人頭收費,單鍋$78,鴛鴦鍋(每桌)另加$88(未計加1)設人均最低消費$250打開餐牌,要達到$250的低消很容易,因為標價相當離地:如果想食肉,最低消費是牛舌$(108)(講緊超市賣$30)其他牛都接近$300起跳,以我今日吃的小羔羊($188)為例,雖是滑,但欠缺質感,比平時街市$40磅的質量還差。餐廳標榜台灣直送,於是4塊豆皮(即鮮炸支竹),盛惠$68。我明白要收加工費,至少我和友人都認為非常不值!論食品質量:🥘以往都食過相似價位的火鍋,食品質量都會有驚喜。但無老鍋的食品相當平平無奇!!先說湯底,美人鍋只品嚐到一股奶白和肉骨味(類似海底撈肉骨湯包)裡面雖然放了不少食材和藥材,但並沒有從湯底中品嚐出來,食材和湯底未有好好融合,倒是嚐到一口濃濃的味精味。麻辣湯底開始時既不麻也不辣,味道同美人鍋分別也不大,沒有辣椒香,又是一口濃濃的味精味。由於價錢不化算,我們精挑幾項食物試試,真心沒有哪款是覺得可推介的,要評的話,頂多是「唔難食」。特別要提的是蟹滑,
果然期望愈大 失望愈大🤦‍♀️🤦‍♀️

論價錢:🤑
設人均最低消費$250

論食品質量:🥘
由於價錢不化算,我們精挑幾項食物試試,真心沒有哪款是覺得可推介的,要評的話,頂多是「唔難食」。特別要提的是蟹滑,質感偏實,非平日爽滑口感,沒有鮮蟹味,也沒有死蟹味,反倒少少似豬肉味(急凍櫃買的那種)。

無老鍋就真的不推薦😣😣
食物沒有對得住個價錢,也沒有對得住名氣。如果大家真想湊湊名氣試下,建議叫單鍋就可以,辣鍋真的會令喜歡辣的人士失望。

✅唯一值得稱讚的是環境和服務,衛生企理,職員講解詳盡!

$399 (Tea)
2022-03-15 5022 views
呢間台灣過江龍🍲火鍋店真係好full🍲終於提前一個月約到啦🥺餐廳店員服務殷勤會介紹湯底及講解招牌菜店內環境舒適華麗座位非常寬敞😆想加湯底好方便檯上已經有4枝湯底☺️🔸鴛鴦鍋 (無老香辣鍋+冰淇淋豆腐鍋) $244湯底非常出色🥺兩個湯底仲分別有鴨血同麵包豆腐,兩款都可以無限量添加👍麵包豆腐超級軟綿,浸入湯底索晒汁!無老辣香鍋辣香醇厚,風味獨特。鴨血超滑,麻辣鴨血勁正,我地食左好多鴨血同豆腐。冰淇淋豆腐鍋仲配有兩粒冰淇淋🥺係由花枝漿和豆腐漿製成,店員提醒落湯煮10-15分鐘先取出,咬落去口感軟綿綿🔸上選牛小排 $368牛色澤亮麗,油脂分佈平均,牛味十分濃郁🥩 肉質入口即溶,叫一碟都夠晒食♥️ 🔸濃香豆皮 $68由台灣直送的濃香豆皮,建議先浸入湯底煮3分鐘🕰令豆皮可以吸盡湯底的精華! 喜歡豆皮充滿湯汁的口感🥰🔸水蜜桃沙冰食完火鍋之後,店員隨即會免費送上水蜜桃沙冰🍑味道甜甜地,有碎碎嘅沙冰在內,解渴一流,為呢餐有個完美結尾。
呢間台灣過江龍🍲火鍋店真係好full🍲

Lunch
  • 濃香豆皮
  • 上選牛小排
2022-03-07 198 views
📍無老鍋聽聞無老鍋進駐香港,火鍋愛好愛一定要嚟。唔洗去台灣,在香港也可一嘗台灣火鍋的味道。無老鍋香港分店,位銅鑼灣V point , 入到去環境超寬敞舒適。有卡位式設計,位與位之間空間感十足👍🏻員工服務態度一流,自動添加鴨血同麵包豆腐。.鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)另加左兩粒冰淇淋豆腐($10/粒)係魚漿同花枝漿製成,甜甜滑滑。.這裡麵包豆腐跟鴨血是任食的味道非常之好,豆腐吸收左湯底,味道香濃棉滑,鴨血軟淋入味,要回吃再回吃😆.手工蝦丸(台灣直送)黑椒濃汁牛丸,爽彈鮮味。.特選牛拼盤 牛邊抓、執門柳、牛頸脊、牛黃喉,肉質鮮嫩、充滿牛味,牛黃喉爽脆可口👍🏻.鮮甜蔬菜🥬盤 款式很多,一大盤很非抵食。中間有木耳,平日比較少出現,但很爽口好味。.薄餅青檸梳打,入口清新,吃肉多飲這個非常適合,有即時消滯感覺。.水蜜桃🍑沙冰,埋單之時有這個送上,味道消新,有解膩作用。.📍無老鍋銅鑼灣登龍利18樓V Point 5樓全層
📍無老鍋
聽聞無老鍋進駐香港,火鍋愛好愛一定要嚟。
唔洗去台灣,在香港也可一嘗台灣火鍋的味道。
有卡位式設計,位與位之間空間感十足👍🏻
員工服務態度一流,自動添加鴨血同麵包豆腐。
這裡麵包豆腐跟鴨血是任食的
手工蝦丸(台灣直送)黑椒濃汁牛丸,爽彈鮮味。
水蜜桃🍑沙冰,埋單之時有這個送上,味道消新,有解膩作用。
📍無老鍋
銅鑼灣登龍利18樓V Point 5樓全層
2022-03-07
  • 水蜜桃沙冰
喺台中食過一次無老鍋,終於喺香港開!! 太想試所以直接提議自己生日飯要食呢間哈哈|ω•` ) 👨🏻‍🍳🤳🏻鴛鴦鍋 | 麵包豆腐白湯鍋+無老辣香鍋 $88/位 ❤️‍🔥🍨 冰淇淋豆腐白湯鍋就咁撈下都撈都到好多唔同材料,係個湯啱啱開始滾嘅時候我哋已經即刻畢左碗嚟飲~ 呢個湯底可以當湯咁飲! 味道好溫和,飲落好暖喉暖身🥰,不過食到後期我地發覺開始太重薑辣味所以夾起左啲薑(真係好多薑夾極都有😵‍💫😹)我係為咗個湯底而嚟㗎🥳飲完好滿足(/ω\)勁鍾意冰淇淋豆腐個口感._. 佢用花枝漿同豆腐漿做,我覺得咬落去好似煮得好腍嘅饅頭咁\(//∇//)\ 🥘 個辣鍋夠惹味,煮到後期都唔會積咗好多油喺面😳配埋啲鴨血食超級正😭 無老鍋嘅鴨血同埋麵包豆腐可以任添,兩樣都非常出色,鴨血好滑好滑🥺麵包豆腐超索汁(小心太熱😹),每啖都好似飲埋湯咁好好食😂 我哋添左一次,個侍應成兜鴨血同麵包豆腐倒晒落嚟,唔係比三兩舊就算嫁!!!佢每枱會擺定四支佐熱咗嘅湯,可以自己隨時加,好方便🥰都可以叫侍應幫手加原味湯汁👨🏻‍🍳🤳🏻上選牛小排 $388 💛份量都算多,我會比較想食入口即溶嘅牛肉所以揀咗上選牛小排🤤,聽講封門柳好好食有機會

我係為咗個湯底而嚟㗎🥳飲完好滿足(/ω\)

👨🏻‍🍳🤳🏻上選牛小排 $388 💛
份量都算多,我會比較想食入口即溶嘅牛肉所以揀咗上選牛小排🤤,聽講封門柳好好食有機會會試吓😳

👨🏻‍🍳🤳🏻台灣直送老油條 $68
其實係幾好食,食法同響鈴差唔多,但係老油條會好飽肚!

👨🏻‍🍳🤳🏻招牌手工三色滑 (瑤柱滑|蝦滑|蟹膏滑)$168
比較有印象嘅係個瑤柱滑,食得出瑤柱香都證明佢足料。蝦滑都係啖啖肉🤤

👨🏻‍🍳🤳🏻手切牛黃喉 $98
👦🏻介紹先知係牛嘅血管😳覺得新奇所以嗌咗份,份量都幾多😂上網睇話煮2分鐘就得,再問侍應話煮幾十秒都夠,佢嘅口感厚脆,千祈唔可以煮太耐如果唔係就會變食車軚😂

👨🏻‍🍳🤳🏻梅花豬肉 $108
每一片都好薄,味道上相對就冇牛小排咁出色~

👨🏻‍🍳水蜜桃沙冰 💛
每枱都會送,可以解膩,幾好飲🤤原來都可以refill但係我地唔知ಠ_ಠ
我覺得無老鍋湯底+可以無限refill嘅鴨血同豆腐係非常出色,冇令我失望🌞其他食物我地都滿意,但係食完諗翻轉頭又覺得未到好有亮點~ 好老實講佢食物價位稍高,好掛住台灣物價🥲 推薦大家過咗個19限聚令之後約幾個朋友一齊去食,會抵食啲!!
✨之前仲有晚市嘅時候上網睇過都係得返夜晚9pm之後有得book,其實可以試吓Walk in,上網見有啲人話Walk in都唔使等太耐。但係如果唔介意食夜晚9pm其實都可以(餐廳唔使趕翻枱可以唔洗食得咁趕啊😛不過我哋食嗰日係中午時段都無催我地走🙈)
✨之後先知原來食唔晒揀攞走佢會pack埋湯底俾你!!! 呢個真係估佢唔到!!

$500 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 上選牛小排
  • 水蜜桃沙冰
台灣過江龍麻辣火鍋之前淨係喺台灣食過一次(仲要一行十幾人 好懷念🥲)印象中佢個雪糕豆腐好好食😋冰淇淋豆腐鍋 + 無老辣香鍋 $78/位 🙆🏿‍♀️鴛鴦鍋 $882邊都落咗好多香料去整 所以好入味而且兩邊都有麵包豆腐同鴨血 都好夾而冰淇淋豆腐喺上鍋時店員先會幫你落再叫你煮15分鐘就可以食 魚腐咁嘅口感 好好食😋之後就每粒$10而2款鍋底都好濃味 我哋全程冇加醬料🤭麵包豆腐同鴨血 $0 🙆🏿‍♀️最癲係呢個 免費任添🆓添咗2-3次 本身鍾意食鴨血 2邊都好好味😋😋😋另外個豆腐都好正 就好似百頁豆腐咁吸晒啲湯 好入味而且入口即化 只要小心唔好辣親就OK😛牛小排拼去骨雞髀肉 $228 🙆🏿‍♀️牛小排有8片 輕輕淥一淥 入口尚算有牛味2邊鍋底有唔同風味 都好味😋但個人覺得辣香鍋會有少少搶咗個牛味雞髀肉有6嚿 去骨好吸引😆啖啖肉 而且雞髀肉唔會嚡口 再加埋咁濃嘅鍋底冇乜好挑剔😋招牌手工三色滑 (台灣直送) $168 🙆🏿‍♀️首先要講係單點要$128蟹肉滑、蝦滑同瑤柱滑3款就$168之後想講嘅係3款都好足料 真係冇叫錯🤤蟹滑好多蟹肉絲喺入邊 啖啖蟹肉🦀蝦滑係我哋最欣賞嘅 因為入邊有好多蝦肉令到煮熟後 粒
台灣過江龍麻辣火鍋
之前淨係喺台灣食過一次
(仲要一行十幾人 好懷念🥲)
印象中佢個雪糕豆腐好好食😋

✅ 加一服務費
✅ 任添麵包豆腐同鴨血
✅ 白飯任裝
✅ 良好服務態度 店員主動
✅ 免費貼心招待茶 (門口等候區位置)
✅ 免費提供熊寶寶
✅ 免費薄荷糖
2022-02-20
$431 (Lunch)
牛小排拼去骨雞髀肉
脆炸手工韭菜餃
粉條
台灣啤酒
水蜜桃沙冰
2022-02-26 112 views
無老鍋🍲台灣的味道天氣甘凍,梗係要食熱辣辣既野食,甘岩book到早排食,無得去台灣食,所以黎呢到搵返台灣既味道,醬料係自助形式自取,湯底味道同係台灣食既大致都相似,揀了🍲鴛鴦鍋 (麵包豆腐鍋+無老辣香鍋) ,麵包豆腐同豆皮索哂啲湯,有咬口又juicy🌟食完暖笠笠,差唔多食完時,店員送上巨峰提子沙冰🍇食完又想繼續食,飲品點左烏梅汁,酸酸甜甜好開胃🌟
無老鍋🍲台灣的味道

Book左一段時間嘅「無老鍋」終於可以食到啦,期待左好耐啦🤤😋見到好多人呢排都有去食,心癢癢!係台灣只係食過一次!已經好念念不忘😍雖然價錢方面一定不及台灣,但食物質素 同 服務方面都同台灣店不相伯仲!真係令人回味無窮!如果有機會的話,好想再去多幾次🤣😝而尋日去真係夾岩哂時候!放假凍凍地打個邊爐,簡直係一件賞心樂事😬鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋) $78/位 + 鴛鴦鍋 $88 每枱呢個鴛鴦鍋認真不得了,好鍾意佢哋嘅冰淇淋豆腐!再配埋佢哋嘅無限添加嘅麵包豆腐同鴨血!🤤認真一流😋老油條(6條) (台灣直送) $68濃香豆皮(4個) (台灣直送) $68職員介紹話呢兩款係由台灣直送到香港!而呢兩款係台灣打邊爐係好傳統嘅菜式!咁小編一定要試試佢啦😋脆炸手工韮菜餃(6件) $48呢個韭菜餃非常香脆! 入口仲卜卜脆🤤手切牛黃喉 $98呢款真係要好好介紹一下!小編都係第一次食😂非常爽口!職員話只係淥佢10-12秒即可😋果然冇講錯!正😬牛小排拼去骨雞髀肉 $228牛小排非常嫩!啲雞髀肉好滑!好味😋精選海鮮拼盤 $268一個字「鮮」!食入口就知!係新鮮嘅味道😋

老油條(6條) (台灣直送) $68

牛小排拼去骨雞髀肉 $228

牛小排非常嫩!啲雞髀肉好滑!好味😋

精選海鮮拼盤 $268

一個字「鮮」!食入口就知!係新鮮嘅味道😋
之前喺台灣都食過無老鍋,估唔到依家仲開埋嚟香港😍佢個booking仲勁full添,見到4點幾都仲有好多人會入嚟食😯-我哋就叫咗鴛鴦鍋,係冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋🍲 跟埋嘅麵包豆腐同鴨血好好食之餘,仲係無限添加嫁超正🙌🏻-🥩手切封門柳 $388朋友事前做咗research有youtuber話依款牛肉好食🤣果然我哋都覺得值得推薦呀🤤有牛味而且幾厚切有咬口👍🏻-🍞濃香豆皮 $68/4pc平時嘅響鈴都冇咁大嚿,我食咗一個豆皮已經飽咗三成😂因為佢夠厚身,所以滾耐啲都唔會淋晒👍🏻-🍡綜合丸 $128有手工蝦丸、手工花枝丸、濃汁貢丸、濃汁牛丸,共四款各兩粒💁🏻‍♀️當中最鐘意貢丸,好好食真係好濃汁🤩-🦐台灣直送-手工蝦滑 $108都食到幾多原身蝦肉,而唔係蝦肉蓉,所以都幾有口感-🦪日本廣島蠔 $188/ 10pc有兩三隻偏細,其餘都好大隻又脹卜卜😯但朋友原來淨係食生蠔,食唔慣熟蠔嘅味🤣所以如果多啲人先好叫喇,我哋兩個就食唔晒10隻🙈-🍹水蜜桃沙冰 (免費)食到中途,佢哋就會送上沙冰比客人refresh吓,可以解吓膩然後繼續食😆-🍦冰淇淋豆腐 $10/pc依個都算係佢哋嘅招牌😉叫咗冰淇淋豆腐鍋就會每人包

🥩手切封門柳 $388

🍞濃香豆皮 $68/4pc
🍡綜合丸 $128

🦐台灣直送-手工蝦滑 $108
都食到幾多原身蝦肉,而唔係蝦肉蓉,所以都幾有口感
🦪日本廣島蠔 $188/ 10pc

🍹水蜜桃沙冰 (免費)

🍦冰淇淋豆腐 $10/pc
依個都算係佢哋嘅招牌😉叫咗冰淇淋豆腐鍋就會每人包一粒,亦都可以再額外叫嫁,我哋都有再加嚟食😬
鴛鴦鍋性價比是有點低,基本每台鍋收費HK$88,鴛鴦冰淇淋豆腐每位再加HK$78,上兩百多的湯底會有好多其它火鍋店選擇,且湯頭口感比較薄,未有特別。湯料中豆腐值得一讚,比蜂巢豆腐滑,吸盡了湯汁(可惜湯頭不爭氣),口感帶點煙韌。鴨血就相對來得普通,反之同係鼎王的鴨血比較突出。火鍋配料方面,牛黃喉不錯,不會太薄,不硬而有口感。老油條真有台灣風味,整體廚房度,內裡沒有太多空氣,也不會結結實實。封門柳有點失色,太瘦而有點硬,不過適合無肥人士。因抗疫下午6時閉店政策,提早了4時晚餐。2人光顧,點餐如下:鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)老油條(台灣直送)手切封門柳手切牛黃喉綜合餃虎皮豆捲竹笙三得利生啤荔枝烏龍茶水蜜桃冰沙(免)加一后,合共HK$1,318。
封門柳有點失色,太瘦而有點硬,不過適合無肥人士。
因抗疫下午6時閉店政策,提早了4時晚餐。
2人光顧,點餐如下:
鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)
老油條(台灣直送)
手切封門柳
手切牛黃喉
綜合餃
虎皮豆捲
竹笙
三得利生啤
荔枝烏龍茶
水蜜桃冰沙(免)
加一后,合共HK$1,318。
2022-02-11
$659 (Tea)
2022-02-15 232 views
等了又等…終於等到台灣無老銅駕臨香港了🇭🇰雖然冇得親自飛去台灣食,但可以喺香港止住咳先啦😍1️⃣鴛鴦鍋(每枱$88)+湯底(每位$78)♥️麵包豆腐+鴨血可以無限添加🌶無老辣香鍋:我哋要最Basic 既辣,店員話唔夠可以再加辣😁我哋就覺得岩岩好,事關我哋唔係好食得辣,鍋底好香又唔搶喉👍🏻❄️冰淇淋豆腐鍋:湯底入面有紅棗,蒜頭粒,杞子等…類似淡豆漿味但好清甜,另有少少中藥味~唔苦嘅唔使擔心,整體好有層次!壓軸出場既❄️冰淇淋豆腐,豆腐加入魚漿及花枝漿,放湯滾大約3分鐘就得,入口棉滑,吸埋湯汁好正(可額外加$10/1)2️⃣招牌手工三色滑$168: 一次過食晒三款口味😍蟹滑膏好鮮味有特色/蝦滑爽口彈牙/瑤柱滑好多瑤柱絲👍🏻值得試!3️⃣排骨酥$68: 放湯大約3分鐘就可以,記得唔好放太耐如果唔係會太淋!食落味道好似去咗台灣嘅夜市咁嫁😍4️⃣特選牛拼盤$498: 喱個價錢食到四款牛既部位✨(#牛邊抓/封門柳/牛頸脊/#牛黃喉)打#是我最喜歡的,前者牛味特別濃郁,後者口感超爽😋整體唔錯,值得叫~飲品1️⃣水蜜桃沙冰(free): 會喺用餐60分鐘後比你,可以添加,未到甜甜地幾好又解膩。2️⃣蜂蜜檸檬愛玉$58: Size好

1️⃣鴛鴦鍋(每枱$88)+湯底(每位$78)
♥️麵包豆腐+鴨血可以無限添加

飲品

2️⃣蜂蜜檸檬愛玉$58: Size好大杯,味道酸酸甜甜,好清新。

💥環境💥
8000呎超大空間,另設VIP房;木椅配天燈好有台灣味道✨而座位分隔得好好又寬闊,旁邊還有自助醬料區(設有白飯捉供)

💥服務💥
服務一流,店員好主動又好有禮貌,坐低先會介紹Menu,之後加茶/加鴨血等等完全唔需要提👍🏻有種賓至如歸嘅感覺啊。
  • 冰淇淋豆腐
終於!終於!可以吃到了😆🎉 (感受到我的激動嗎?!) 這間台式火鍋店自上年終於登陸香港 其實以前一直已想試 幾乎身邊的朋友都在台灣吃過了🥺 而因為封關卻遲遲未能再去台灣🥲-初到香港店 店裡給的感覺就是很舒適華麗 店員服務殷勤~ 因為訂座關係 不用一會兒就可以入座♥️ 座位空間感充足 店員會仔細介紹湯底和講解招牌菜🍲🔻🔻🔻🔻🔻✨鴛鴦鍋 (無老香辣鍋+冰淇淋豆腐鍋) ($244)湯底真的很出色🥺 有別於其他火鍋的藥材湯底~ 湯底用雞骨豬骨熬製 加入多款藥材 藥材帶出湯底的鮮味♥️ 重點是兩個湯底分別有鴨血和麵包豆腐 兩款都可以任添任食!👍麵包豆腐超級軟綿!!🧽吸盡湯底的精華 (朋友和我都說吃豆腐可以吃飽了😂) 最令人感動一定是冰淇淋豆腐🍦🥺🥰它是由花枝漿和豆腐漿製成 店員提醒要盡快下湯煮10-15分鐘 咬下去時半溶化的口感♥️ 口感超級特別! (好吃到我和朋友都要加添!!)-✨安格斯肥牛 ($288)我們點選了安格斯肥牛~ 肥牛色澤亮麗 沒有太多油脂🥩 牛肉質地嫩滑♥️ 但牛味不算太濃 -✨ 招牌手工三色滑 ($168)三色滑包括蝦滑、瑤柱滑和蟹膏滑🦀蟹膏滑蟹味不太突出 反之有很濃的胡椒味~而蝦滑

🔻🔻🔻🔻🔻
✨鴛鴦鍋 (無老香辣鍋+冰淇淋豆腐鍋) ($244)

✨安格斯肥牛 ($288)

✨ 招牌手工三色滑 ($168)
三色滑包括蝦滑、瑤柱滑和蟹膏滑🦀蟹膏滑蟹味不太突出 反之有很濃的胡椒味~而蝦滑超彈牙 裡面看到有鮮蝦粒🍤而個人最喜歡的是瑤柱滑!! 咬下去是意想不到的多瑤柱絲 感覺就像吃一顆瑤柱一樣😂😂 極力推介🌟🌟

✨綜合餃 ($118)
綜合餃有香滑蛋餃、燕餃和魚皮餃~魚皮餡皮薄煙靭 燕餃餡料十分惹味🥰而蛋餃就是正常水準~

✨濃香豆皮 ($68)
由台灣直送的濃香豆皮✈️建議先下鍋煮3分鐘🕰令豆皮可以吸盡湯底的精華! 喜歡豆皮充滿湯汁的口感🥰

✨水蜜桃沙冰
吃完火鍋之後餐廳會贈送水蜜桃沙冰🍑味道酸甜 解膩一流~ 像是甜品般有個完美總結🤣

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 無老鍋 (銅鑼灣)
🗺 銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層
2022-02-12 243 views
🍲無老鍋🍲📍:銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層⏰:11:00am-12:00am⭕️:現金、信用卡、AE台灣過江龍<無老鍋> 12月嗰陣過左黎香港啦 一定要去試吓佢😋無老鍋都幾多人食架 所以最好就提前book位👍🏻 進食時間只有90分鐘⏰把握時間啦記得😂🔸食物方面🔸🍲鍋底我地簡左冰淇淋豆腐鍋 💰78/位(隨鍋附送兩粒冰淇淋豆腐)我地額外再加左4粒冰淇淋豆腐 ($10/1粒) 店員話最少要淥10分鐘 由豆腐加上魚漿同花枝漿 入口香軟細滑 質感半溶 好似冰淇淋咁😂充滿魚香味 又係必叫之選😍🦆任添鴨血+麵包豆腐好好食 我地加左兩次🙈食唔停口🤣 豆腐好索汁入味 個樣似蜂巢豆腐 鴨血比較薄身但唔易散 好軟淋 口感非常好 唔腥😍🐷梅花豬肉 💰108比較薄一片 份量都唔少 輕輕地放落火鍋到淥一分鐘就食得 好淋 豬肉味好出🙈🐷排骨酥(台灣直送) 💰68個人私人推薦!放落個鍋到滾5分鐘左右 味道好香好淋 肉質算嫩 食唔停口🤣🥟燕餃(8件) 💰68好新鮮既豬肉餡 夠香而且好爽口 有咬口 一份有8件 都好抵食👍🏻🥜濃香豆皮(4塊)呢款台灣直送既豆皮 炸到酥脆可口 好邪惡大塊😍店員教我地
🍲無老鍋🍲

📍:銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層
⏰:11:00am-12:00am
⭕️:現金、信用卡、AE

🔸食物方面🔸
🍲鍋底我地簡左冰淇淋豆腐鍋 💰78/位
(隨鍋附送兩粒冰淇淋豆腐)

🦆任添鴨血+麵包豆腐

🐷梅花豬肉 💰108
🐷排骨酥(台灣直送) 💰68
🥟燕餃(8件) 💰68

🥜濃香豆皮(4塊)
呢款台灣直送既豆皮 炸到酥脆可口 好邪惡大塊😍店員教我地放起個鍋到4-6分鐘先拎出泥食 咁就可以索晒湯底 口感好豐富!必叫😂
🥜黃金豆鈴捲(6條)
炸到好香脆 店員同我哋講 放喺火鍋度碌一兩秒就拎得出黎 有種外脆內軟嘅感覺 火鍋必食!
🧂自助區有醬料同白飯供應

🍑水蜜桃沙冰
食到最後 店員會送上一瓶沙冰 呢個真系值得一提!! 沙冰好出色 水蜜桃味好出 好甜好解渴 仲好fresh 食到最尾當每個人都好飽個陣 飲杯水蜜桃沙冰 即刻解膩止渴 我會為咗呢一杯飲品再過泥呢間食🥰

🔸環境、服務方面🔸
店員嘅服務態度超級好 又有禮貌 令到我有賓至如歸嘅感覺😂除咗會講解食物同落鍋既時間 得閒仲會主動幫我哋斟茶/放食物 而且仲會傾計 令到成個氣氛都唔錯🙈
環境方面 座位好闊落 空間感夠大 坐得好舒適 亦都好乾淨 唔會好大油煙同侷促 櫃桶有濕紙巾+紙巾可以拎 枱面亦都有小型垃圾桶同湯底👍🏻

2022-02-09
$400 (Lunch)
  • 濃香豆皮
  • 水蜜桃沙冰
🌸銅鑼灣必食台灣過江龍🌸無老鍋🍲🤩終於不用到台灣也能品嚐無老鍋🍲想吃正宗台式養生火鍋?現時不用遠赴台灣,就可以隨時食到最正宗的台灣無老鍋火鍋。近日天氣相當清涼,最適合打邊爐,於是我相約好友到一間位於銅鑼灣的超人氣台灣過江龍火鍋-「無老鍋」享用一頓滋味午餐❗餐廳寬敞舒適,裝修簡約舒適,以宮廷風為主調,有台式天燈點綴,而且座位相當寬闊舒適❗店員殷勤有禮,經常替客人收拾碗碟及添加湯底及熱茶❗我們一行2人共惠顧了以下火鍋配料:1️⃣🌟湯底 鴛鴦鍋 +$88🌶無老辣香鍋 (少辣)$78位今次選擇了雙拼湯底,湯底是火鍋店的皇牌的湯底,火鍋底由台灣工廠統一煮製,再運至香港,呈現百分百體現台灣的正宗辣香鍋味道❗️湯底充滿香濃麻辣味❗️辣度適中,辣而不燥,相當惹味❗🍦冰奇淋豆腐鍋 $78位凍奇淋豆腐湯底配有豆腐、香蒜粒及大粒紅棗等養生食材,湯底同樣由台灣直送,湯底味道清新香甜,是一款非常滋養的台灣原味道火鍋湯底。👉🏻還會為客每送上火鍋店的皇牌冰奇淋豆腐,冰奇淋豆腐是以上盛魚漿、豆腐及花枝製成,口感香軟細滑,充滿啖啖魚香,質感呈半溶化狀態,相當有風味!2️⃣🌟招牌手工三色滑 $168招牌手工三色乂滑有齊火鍋店的皇牌手
🌸銅鑼灣必食台灣過江龍🌸無老鍋🍲

無老鴛鴦鍋

🍦冰奇淋豆腐鍋 $78位

冰淇淋豆腐

2️⃣🌟招牌手工三色滑 $168
招牌手工三色乂滑有齊火鍋店的皇牌手工三色滑,包括爽口彈牙一品蟹滑膏、矜貴特色瑤柱滑及鮮香爽口彈牙的手工蝦滑,各款手工滑經淥煮後也能充份吸收湯底精華,非當滋味❗️

3️⃣🌟牛栢葉 $68
牛栢葉非常鮮嫩爽口,新鮮的牛栢葉及其附帶著的栢葉絲能充份鎖緊上湯湯底精華,相當惹味。
牛栢葉

4️⃣🌟濃香豆皮 $68
現炸香脆的豆皮份量十足,把香脆豆皮淥放入湯底淥5分鐘,豆皮就能完美吸收湯底精華,相當滋味❗️
濃香豆皮

5️⃣🌟手工花枝丸 $88
手工花枝丸一碟有四粒,由台灣直送到港,經淥煮後的花枝丸質感爽口彈牙,相當鮮味❗️
花枝丸

6️⃣🌟蜜桃沙冰 免費
在用餐完畢前,店員會為客人免費奉上清新的蜜桃沙冰、蜜桃沙冰充滿新鮮蜜桃果香,清甜解膩❗️
蜜桃沙冰

🛍打包湯底服務 外賣膠盒$2@
在台灣經常見到當地人會打包湯底回家,而香港的無老鍋也同樣提供此貼心服務!火鍋店會為客人提供湯底連一次性添加麵包豆腐及鴨血打包服務,讓食客於用膳完畢後把湯底打包帶回家繼續細嚐❗

👉🏻餐廳有多種火鍋醬料(生蒜、香蔥、台式醬油等)❗

✅麵包豆腐及鴨血無限添加

🔖整體評分
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️

總括而言,此台灣過江龍火鍋店的食物質素高,有多款台灣直送新鮮火鍋食材,火鍋食材既新鮮又多樣化❗️餐廳鄰近銅鑼灣站,交通方便,絕對是銅鑼灣一帶的高質正宗重慶火鍋之選!
2022-02-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Lunch)
無老鴛鴦鍋
冰淇淋豆腐
牛栢葉
濃香豆皮
花枝丸
蜜桃沙冰
麵包豆腐及鴨血
2022-02-08 2274 views
台灣人氣火鍋店「無老鍋」進駐香港,沒有得出走的日子,就一於約幾位好友去試吓。到達食店真係人山人海,就算一早已訂好枱,也要在接待處等了一段時間,都真係幾旺場。因時間只有短短90分鐘,我哋立即選好食材及湯底,之後便到自助區取醬料;旁邊還放有白飯可以任裝。我們選了唔辣的冰淇淋豆腐白湯底(配搭人蔘)每位78元,包任食麵包豆腐同薄切鴨血,抵唔抵就真係見仁見智了;湯底據講用了中藥、雞骨、豬大骨同香料來熬製,所以藥材味道濃烈,但其它味道就欠奉;旁邊放有四支暖暖的白湯,可讓你自己隨意添加。 冰淇淋另上,侍應告知要煮五至六分鐘,中間冰冰凍凍,口感軟滑。因我們大部份人也不吃牛肉,所以只叫了日本黑豚腩肉、梅花豬肉拼去骨雞髀肉、招牌手工三色滑(瑤柱、蟹滑及蝦滑)、鮮甜蔬菜籃及綜合餃(蛋餃、魚皮餃及燕餃),食物水準平平,最出色竟然係鮮甜蔬菜籃;可能因時間有限,所以要趕住快啲食而減低了享受的過程,因此食而不知其味。因唔夠時間再加餸,只好添加白飯;食火鍋竟然要去到加白飯才夠飽,都咪話唔驚喜。未夠鐘侍應便急不及待上果汁沙冰,據說可以解膩,其實是催我們快啲埋單,都真係幾趕下喎;得90分鐘又要點菜、上菜、煮熟及吃,其實真

未夠鐘侍應便急不及待上果汁沙冰,據說可以解膩,其實是催我們快啲埋單,都真係幾趕下喎;得90分鐘又要點菜、上菜、煮熟及吃,其實真係好趕,那又怎能好好享受,就算想再下單也來不及了,實在有點不是味兒。

以這價錢來說,其實可以有更多好選擇及食得更好,根本唔需要咁趕;如沒有時間限制,可以慢慢享受及叫多幾様食物,應該會更吸引我們再去。

無老鍋
地址: 銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層
電話: 26333586
2022-01-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$303 (Dinner)
  • 鮮甜蔬菜籃
2022-02-07 125 views
無老鍋剛剛進軍香港。之前想訂晚餐都要等兩個月。見到有人拍片話lunch閒日可以試walk in 後即刻趁仲有新年假設去試一試。叫了經典鴛鴦鍋,白湯有很濃的藥材味。我沒有加$10 再加人蔘,想試原味。首先想試下湯底,我們沒有加任何的火鍋材料,先等火鍋湯底滾起,然後再呷一口湯。吃得出沒有落什麼味精。而且白湯的藥材味很濃,也令人喝得舒服。跟鍋的冰淇淋豆腐,入口即溶,不像平時吃的豆腐,也不像那一種玉子豆腐。是一種很淋很淋的口感。另外叫了牛拚盤,萵筍,台灣腐皮,蛋餃,有水準但不是出色。鴨血是無限任添的,鴨血口感很好,沒有腥味。最後午埋單$1200 兩位,這個價錢食午餐貴不貴就自己衝量了。

另外叫了牛拚盤,萵筍,台灣腐皮,蛋餃,有水準但不是出色。

鴨血是無限任添的,鴨血口感很好,沒有腥味。

2022-02-07
$600 (Lunch)