2005-12-23 15 views
Tasted Jacky Yu's "私房菜" before. We found that dishes are unique, ingredients are special, taste is outstanding. Outlook and presentation is modern.Learnt that he opened a restaurant at Wanchai. I am eager to try. Restaurant interior is stylist and mood of lighting is relaxing.We ordered a few dishes same as the ones in Jacky's "私房菜" which are:- 柚子沙律- 豬頸肉- 馬六甲西米Other dishes include:- 上湯溫室豆苗冬瓜- 湯飯- 黑白布丁(芝麻豆腐布丁)- 榴槤糯米<柚子沙律>Rich ingredients but the coconut inside is not fresh, pomelo is not

- 柚子沙律
- 豬頸肉
- 馬六甲西米

Other dishes include:
- 上湯溫室豆苗冬瓜
- 湯飯
- 黑白布丁(芝麻豆腐布丁)
- 榴槤糯米

<柚子沙律>
Rich ingredients but the coconut inside is not fresh, pomelo is not well dashed, and cannot be mixed well. Taste is too mild because of the souces. Overall does not meet expectation.

<豬頸肉>
Over cooked, so make it too dry. Skin is over-burned.

<馬六甲西米>
This one is OK. Syrup is special, it is made from cane sugar.

<上湯溫室豆苗冬瓜>
This one is soso. No expectation and no special.

<湯飯>
This like a fusion dish. It has 油炸鬼, 紫菜, 柴魚, 肉碎, 上湯. 紫菜and soup do not match. Soup taste VERY salty.
x x
~

<黑白布丁(芝麻豆腐布丁)>
Texture is not soft and smooth enough which is the fatal point of pudding.

<榴槤糯米>
This is recommeded, especially if you are into durian. Durian favour is strong enough. Anyway, if the sticky rice hotter is better.

The portion is a bit too small.

Considering what's we've got, i'll say it's overpriced. Not worth for money.

2005-12-22 22 views
星期六跳完舞,遇上韓國農民及反世貿人士衝激警方。灣仔條街靜哂,行過去囍宴甜藝食D再去睇「如果、愛」。囍宴好冷清。兩人不是太肚餓,叫了:- 胡麻日本溫室蕃茄,胡麻汁非常清新討好。- 梅汁軟殼蟹,蟹有肉,梅汁中和飽濟感,不熱氣。- 朱古力軟心蛋糕,賣相非常討好,十足藝術品,朱古力吃得出是名牌,雪糕味道淡淡,配朱古力很好,但賣$68 ,Munch 的較抵。埋單$200算OK, 食物有水準。

囍宴好冷清。兩人不是太肚餓,叫了:

- 胡麻日本溫室蕃茄,胡麻汁非常清新討好。

- 梅汁軟殼蟹,蟹有肉,梅汁中和飽濟感,不熱氣。

埋單$200算OK, 食物有水準。
1K
2005-11-17 25 views
我同男友返工的地點相差十萬八千里, 平日返工食lunch一定唔可以同佢食, 所以唯有約其他朋友仔la.Set lunch + 甜品- $90梅子炸魚塊–梅子汁甜酸剛好,唔錯。炸魚塊有3大塊,是簿簿的那一種,炸得尚算香脆,最緊要係唔油膩。秘制鎮江骨–友人話十分普通,無特別,OK 咁啦!我倆都配白芝麻飯,飯尚算大碗,且粒粒分明,合格。加$18任選甜品,我點了南瓜露,友人點了石榴子玉露。南瓜露十分足料,而且有粒粒南瓜肉,雖然稀咗D,但仍屬中上之作。石榴子玉露就較適合夏天食用,裡面有d粟米粒同腐竹,創意就有啦,不過味道就有少少怪,可能因為我地都唔太喜歡石榴嘅關係啦!埋單$90each,嚟得都預咗。不過全店禁煙都抵翻啦!

Set lunch + 甜品- $90

秘制鎮江骨–友人話十分普通,無特別,OK 咁啦!

我倆都配白芝麻飯,飯尚算大碗,且粒粒分明,合格。

埋單$90each,嚟得都預咗。不過全店禁煙都抵翻啦!
2005-11-17 3 views
話名叫做甜藝,就不要挑戰佢試埋咸點喇!上星期跟好友專誠去光顧,兩人叫了上海义燒拉麵、青咖哩牛肉、白飯和甜品兩款:黄薑湯丸、香蕉蕉糖燉蛋。服務生甫一放下碗拉麵,便嗅到濃濃“簡”(忘記点寫)水味,麵質是日式超市有售,放在凍櫃的包裝拉麵噢。上海义燒表面有滷水味,肉質瘦且乾。而青咖哩牛肉,有幾片Thai Basil裝飾,味道清淡得很,牛肉是超淋嘅牛腩哩。至於黄薑湯丸,反而不賴,滿有童年回憶:湯丸裡是碎花生、砂糖、糖冬瓜,活像兒時媽媽歲晚包裹嘅油角仔,不過糖水就超辣,可以去“風”!香蕉蕉糖燉蛋有很濃香蕉味,懷疑加進化學香味,而蛋則很滑溜、焦糖也甘香。若然有下次,頂多試試其他甜品,在外吃過正餐才去。
話名叫做甜藝,就不要挑戰佢試埋咸點喇!
2005-11-01 15 views
一個人做到九點幾落到街無咩胃口突然醒起呢間有正餐有甜品即刻行去金鐘搵好耐無試過一個人食飯入到去諗左好耐決定先叫秘製鎮江骨上檯好大碟但係唔送飯又好似好浪費於是最終要左一碗十大元既芝麻白飯其實都真係幾大碗但係鎮江骨汁酸甜得宜唔駛一陣1. 無乜胃口2. 食左藥3. 心情唔好既我竟然食晒碗飯豬肉好爽肥瘦岩岩好亦令我成碗食晒自己都有少少嚇親既然心情好返d梗係即刻叫多個甜品本來想食荔枝雪糕不過諗起荔枝好燥熱自己病緊都係唔好叫左清清地既茉莉花茶雪糕以為都係淡茂茂啦點知原來加左柑桔蜜糖漿仲有一d唔知係咩既黑糖凍同埋加左一塊平時淨係送粥既炸薄脆係上面真係相當完美既組合三爬兩撥就食晒一個人食左百幾蚊但係心情好返好多都抵晒啦的確係喜宴喎
一個人做到九點幾

但係心情好返好多
都抵晒啦
的確係喜宴喎
2005-10-20 20 views
Order 咗:1) 胡麻日本蕃茄(好得!麻香茄鮮~)2) 四川擔擔麵(味道好夠但有太多麻油)3) 豬頸肉(唔夠入味太淡口,好彩come with a sauce)4) 秘制鎮江骨(好夠醋味,帶甜帶酸,足可送一大碗飯)5) 芝麻白飯(只是白飯面上灑上芝麻而已,太貴$10)6) Dessert: 石榴雪糕(好香,but如果唔喜歡酸既朋友唔太建議order)食物同服務都OK! 環境好但坐椅略遜一籌,唔太舒服。Price 亦可接受。
Order 咗:
1) 胡麻日本蕃茄(好得!麻香茄鮮~)
2) 四川擔擔麵(味道好夠但有太多麻油)
4) 秘制鎮江骨(好夠醋味,帶甜帶酸,足可送一大碗飯)
5) 芝麻白飯(只是白飯面上灑上芝麻而已,太貴$10)

2005-10-12 6 views
2005年10月9日游完水決定獨闖灣仔覓食,本想到蝦麵店,但沒開門。來到這店已差不多兩點半,一個人坐了張四人檯,點了大蝦柚子沙律。隔壁檯來了一男一女,兩個人坐兩人位,好似有點兒擠,令我有點不好意思,後來無意中望一望,那個男的原來是張永霖先生﹗他似乎頗欣賞這兒的菜式,頻讚好味。大蝦柚子沙律($68) - 賣相精美,大蝦(一隻)煎得香脆。柚子肉好清甜份量好多,加上少許果仁碎椰絲碎和泰式酸汁,醒胃,不錯。抵唔抵食﹖好見仁見智,不過都想下次和X2來吃晚飯,試多幾味余先生曾在電影節目中示範的華梅花雕雞,燒豬頸肉等等,小頭也像其他人一般是信名牌的。
2005年10月9日

游完水決定獨闖灣仔覓食,本想到蝦麵店,但沒開門。

(Non-member)
Environment is good!Food is good! Didn't try all. All chef reccomendation are good.Drinks are a bit expensive. If the price is not expensive, I would order it. They don't serve tea to customer as well, just water. It gives me an impression to "force" you to order drinks. I don't like that. Chinese food without Chinese tea in a Chinese restaurant???? I don't like that. You know Chinese food is oily. Hope the owner consider this.
Environment is good!
2005-08-11 14 views
一句難食! especially, 雞翼& 湯丸--- 不知所謂, 食物水準其差, 個Chef完全沒有放個心去煮.... 都不明白為什麼有那麼多人推薦!
2005-07-14 5 views
(13/7/05)嚟試下哩間"明星"開嘅店。裝修係落左心機嘅, 所以感覺幾舒服。哩度除甜品外, 仲有主食。但同好朋友食完飯, 所以只order甜品。私房豆腐雪糕榴槤汁, 個豆腐雪糕真係自家製, 因為幾淡味, 唔似平時食的百福豆腐味。所以配個榴槤簡直搶晒, 因為個榴槤汁真係好真材實料!石榴子玉露, 好粟米味, 石榴子好像珍多冰的啫喱, 好煙un, 幾得意。但整體嫌太稀。羊毛出在羊身上, 地段、裝修、手工、用料, 也是上品, 價錢自然貴, 所以來試一兩次無防!
2005-06-05 3 views
tonight walk-in,不可以坐沙發位, 沒椅背,累!1) 胡麻日本溫室蕃茄- 清新2) 秘製日本涷豆腐- 蝦米好味3) 金牌口水雞- 不辣4) 梅子炸魚- 好多好香口5) 南瓜杏仁露- 淡淡不好6) 荔枝雪糕- 好香酒味整晚酸酸甜甜, 離開時一口甜酸,怪怪的!

1) 胡麻日本溫室蕃茄- 清新
2) 秘製日本涷豆腐- 蝦米好味
3) 金牌口水雞- 不辣
4) 梅子炸魚- 好多好香口
5) 南瓜杏仁露- 淡淡不好
6) 荔枝雪糕- 好香酒味

整晚酸酸甜甜, 離開時一口甜酸,怪怪的!
2005-05-04 10 views
又一次聚會,由於遲到,咸點大部份食完,唯有等甜品時間.果果老師說一定要試下個蕃茄.果然"正"!! 如小孩拳頭大的日本溫室蕃茄,起了皮,灑上特別的胡麻醬汁.細味時帶有一點辣的刺激.原來加了wasabi, 正好和香甜的蕃茄來一個對比.甜點亦送上了腰果糊,杏汁南瓜露,還有石榴雪榚,香蕉雪榚同豆腐雪榚.........我比較鐘意石榴雪榚,帶一點酸,很醒神.
2005-05-04 1 views
1. 胡麻日本蕃茄$28: 蕃茄很大很新鮮,胡麻醬汁帶有wasabi味,與凍蕃茄配搭得很好,一濃一清,是一流的前菜。2. 鎮江骨配豬骨湯拉麵$68: 鎮江骨很入味,不太"un",又不太"淋",不錯。但拉麵卻很"淋",普普通通。豬骨湯底略清,但又夾了些出前一丁的湯底味道!3. 蓮子飄飄羹$28: 即蓮子露。最初入口時覺得苦澀,有好強的中藥味,但最來混了cream,味道又幾好,而且非常濃郁。整體味道其實界乎4至5分之間,但念它有些較特別的菜式,故給予5分。

2005-05-03 7 views
當然貴是有道理的,見靚靚裝修,主理人又夠名氣,店員服務又不錯,不過是否物有所值,就真的見仁見智。之前食友們在這裡搞聚會,不能出席。就趁今日下午要落灣仔工作,來試一下。店子裝修得美輪美奐,落地玻璃加簡約的設計,不錯。一時到來,人客不算多,而我就坐在上層位置。可能還是試業中的關係,餐牌選擇不多。午市套餐有三款,分別是魚、豬及牛。套餐只包菜及飯,這個「套」字,真用得不明所以。加18蚊可以有是日甜品,即綠豆沙,要吃其他就要付正價。不想吃牛,就要了鎮江骨。當然對綠豆沙也沒多大興趣,就要了腰果糊。鎮江骨用一小碗盛著,加埋灑了芝麻的飯,就是套餐。鎮江骨吃得不少,自己煮的更多。這裡的是有水準,肉質算不錯,如果可以酥化一點更好,當然俾得貴,要求自然要高一點。算夠味道,用的是新鮮排骨。用上鎮江醋,甜酸的平衡係比糖醋較易做一點。總結而言是不差,當然沒有什麼特別,因為鎮江骨就是尋常食物。芝麻飯是白飯灑上了芝麻,較香口。這個是其實做日本飯糰的手法,談不上特別,但幾有諗頭。飯後來碗腰果糊,28蚊,加一要31蚊,是接近酒店的價錢。幾滑,不太杰,不過甜,亦幾香。坦白講,吃腰果糊是近幾年的事,其實覺得同翠苑、佳佳,甚至
飯後來碗腰果糊,28蚊,加一要31蚊,是接近酒店的價錢。幾滑,不太杰,不過甜,亦幾香。坦白講,吃腰果糊是近幾年的事,其實覺得同翠苑、佳佳,甚至石磨坊、陸林都差不多,當然後者平好多。個人意見是,不用來試,或者來試要吃其他特別一點的甜品
埋單96.8蚊,齊頭一百。食物不錯,坐得舒服,服務又不差﹝除了一個女侍應較為生手外﹞,都不可說是完全物非所值。不過如果除去主理人的名氣,以一百大元在灣仔舊區吃鎖江骨加腰果糊同芝麻飯,係有點貴。
可能真係要遲一點才會再好一點。
2005-05-03 4 views
經過上次miss搞囍宴私房菜後,今次再o黎搞次囍宴甜品。因為私房菜的每道菜式都好有驚喜,所以對今次抱有不少期望。除了飲品,咸甜品的款式不算太多,一共30款左右,有幾款還在私房菜出現過,我o地差不多試均所有品種。而我最推介係擔擔冷麵,雖然醬汁略少,但係麵身好彈牙,好少食到咁好食的麵身。秘制鎮江骨係第二推介,相買有點似豬腳薑,炆得好入味,但肉質又不會過腍。胡麻日本蕃茄有私房菜水準,芥辣與麻醬混埋一起,味道唔會過濃,感覺清新。炒XO蘿蔔榚,平時唔多食炒蘿蔔榚的我,我都忍不住食了兩件,雖然XO醬味較淡,但蘿蔔榚沾了蛋醬一起炒,所以特別香口。口水雞與秘制凍豆腐,較私房菜遜色,口水雞唔夠麻辣,雞肉亦不夠滑。而豆腐的肉鬆蝦米同汁料的配料較少,唔能夠送晒整件豆腐。炭燒豬頸肉mune上寫係廚師推介,我個人應為肉質同味道是一般。終於輪到甜品上場,我試晒石榴、香蕉同豆腐雪榚,始終係石榴味道愛大家歡迎,有種淡淡清香的石榴味,豆腐味尚可,而香蕉雪榚雖有好濃烈的香蕉味,但味道好甜。其次欣賞的係腰果露,夠香夠滑,與我星期日去北角翠苑的腰果露真是比無可比。單睇菜牌的款式品種,可能會感覺不值,但其品質絕不馬虎,我應為價
單睇菜牌的款式品種,可能會感覺不值,但其品質絕不馬虎,我應為價錢尚可接受。
我會再介紹朋友食第二次。