2021-03-23 1271 views
成年冇得去旅行 就以食好野黎彌補一下燒肉Omakase係日本同台灣都有食過(好掛住大腕燒肉😭😭😭)正題 今次抱住食家朋友介紹"全港最好食燒肉"甘高expectation黎到都冇失望Omakase KIWAMI $880/8cuts揀呢個set因為朋友都想食Uni(而唔識欣賞嘅我轉左uni做scallop🤭)其實每次上菜佢都有介紹 但礙於太嘈真係聽唔到 所以冇認真研究自己食緊d咩不過差唔多每件牛放入口都有心心眼嘅感覺覺得最好食係個miniburger同中間嘅薄片燒肥瘦均衡 唔會食完成口油Tartare壽司普普通通 配左蝦都冇鮮甜感以下嘅牛全部都好食五花同壽司一樣冇特別感覺可能燒耐dd脆d會更好呢個miniburger個蛋黃真係不得了 超thick 連埋個小小juicy嘅burger 想再encore呢個配湯都唔錯反而大家推介 萬眾期待嘅海膽飯 (可能因為我係帶子) 又真係唔太特別最後係茶味icecream 完美句號整體同服務都唔錯 唯一想改善係環境太嘈可能大家都飲左酒 隔離果枱嘈到我地傾唔到計食完呢餐有d喉嚨痛😅btw 朋友食過上環果間原店嘅lunch話比較好 會搵機會試下
成年冇得去旅行 就以食好野黎彌補一下
燒肉Omakase係日本同台灣都有食過
(好掛住大腕燒肉😭😭😭)
正題 今次抱住食家朋友介紹"全港最好食燒肉"
甘高expectation黎到都冇失望

Omakase KIWAMI $880/8cuts
揀呢個set因為朋友都想食Uni
(而唔識欣賞嘅我轉左uni做scallop🤭)

不過差唔多每件牛放入口都有心心眼嘅感覺

可能大家都飲左酒 隔離果枱嘈到我地傾唔到計
食完呢餐有d喉嚨痛😅

btw 朋友食過上環果間原店嘅lunch話比較好
會搵機會試下
$1100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-02-28 1992 views
Sushi omakase 就成日食,但係wagyu omakase 真係第一次試🤫餐廳賣點仲要係A5和牛既稀有部位🤤今次坐既係bar枱位,而每2個客人面前都有一個細細既爐。所有和牛都係由店員親自燒,店員每次燒之前都會用張show左牛部位既圖簡單介紹一下。Omakase 極 (Kiwami) ($820pp) Ultimate Special Rare 7 Cuts 個人覺得下面幾款和牛比較特別:甜蝦Steak Tartare 壽司🍣作為前菜開始,好fresh好特別,我好滿意🥰Shakushi 🥩 配泡沫鼔油同即磨wasabiMisuji 牛既拜拜肉🥩脂肪分佈平均,好軟腍,入口即溶🤤Kuri 配木魚湯🥩和牛略略燒過就放落湯,但係湯都仲係清清地。Uni Chateau Briand 🥩係我最期待既菜式,用上Chateaubriand 腰內部位, 師傅會將燒過既和牛用錫紙焗3分鐘,連同北海道海膽放上飯面,再淋上醬汁。整體上和牛肉質都幾juicy,而油花脂肪比較多,個人希望牛味可以再重小小🥲

Omakase 極 (Kiwami) ($820pp)
Ultimate Special Rare 7 Cuts

個人覺得下面幾款和牛比較特別:

Shakushi 🥩 配泡沫鼔油同即磨wasabi

Misuji 牛既拜拜肉🥩脂肪分佈平均,好軟腍,入口即溶🤤

2021-02-16
  • Chateaubriand
  • Misuji
2021-01-07 2942 views
之前在Frank’s食意大利嘢在窗外望到呢間日式燒肉,今日放假就特登過嚟試。現在只開午市,一律只可叫omakase. 三款:$580、$880、$1080,minimal 2 servings.我們二人就叫兩set $580. 門口侍應很有禮貌告訴我們食物的份量,是一件生牛肉sushi,5片肉、一份菜、第5片肉有蛋有飯咁,似乎都夠食,就決定坐低試吓。我哋坐bar枱,每二人座位有夾板分隔及有一鐵板爐,唔大煙,侍應在爐前serve我哋,他/她後面是師傅,他們在預備肉。壽司:.紫菜包住壽司飯,上面有牛肉他他,甜蝦,小小支裝pump內有soy sauce for us to add. So cute!肉一:misuji, 半生熟,放有一小cube soy sauce foam 及即括wasabi, 正!好味。肉二:Maru shin, 外脆內軟,juicy, 點辣粉吃,yum!肉三:daisankaku, 大大片卷起,點甜soy sauce, lean texture but no chewy, so good!菜:兩條露荀,味道正常。肉四:tourgarashi, 屬於lean textur

菜:兩條露荀,味道正常。

肉四:tourgarashi, 屬於lean texture,有一壺dashi 湯,滔入小杯內,肉燒光再放入湯一起吃,湯味salty, 可以食完肉再飲。特別!

肉五:signature of this set. Kimurayaki. 大大片,燒好後放在熱飯上,面頭再加隻温泉蛋,滔上醬油,嘩,見到已經流口水!味道當然一流!

以上全部是侍應燒俾你食,服侍周到,肉質高質,無論霜降定lean,全部唔chewy! All tender and juicy!

食過返唔到轉頭!

2021-01-04
$650 (Lunch)
2020-12-24 1989 views
好好味嘅wagyu omakase!!我地當然係食omakase “great”🤤剛剛好!每一道菜都食到wagyu嘅juicy入口即溶!依家去唔到日本食,唯有喺香港尋找失去嘅味道,呢間係非常值得推介的,我地試左幾隻酒!而且價錢實惠!
2020-09-26 4633 views
上環的高水準燒肉終於在中環開分店,此店裝潢較有情調,味道保持一樣。特式有三款omakase,平至貴,少至多,推薦中間的”Kiwami”「極」,能試到8款牛肉部位,side dish配菜又不會太多,如果不夠飽,可以單點encore某个部位。餐外單點的生蠔,配上日式調味,不肥美而爽口。Kimuchi(不是Kimochi)泡菜,十分美味,不像一般韓國的味太濃,鹹辣配搭恰到好處。牛肉食材級數夠,8個部位的油脂比、嚼勁等口感都各有千秋,一次滿足味蕾多感受。2人光顧,點餐如下:OystersBeerK Omakase x2Kimuchi x2加一後,合共HK$2,236。
2人光顧,點餐如下:
Oysters
Beer
K Omakase x2
Kimuchi x2
加一後,合共HK$2,236。
2020-07-04
$1118 (Dinner)
2020-09-06 3069 views
生日想食餐好但係自助餐食得太多西餐又略嫌普通不如食下和牛佢有三個omakase set 叫咗一人一個1080嘅’偉大’set下頭盤係和牛他他同其他牛肉他他唔同呢個啲肉入口即溶 啲芝士味好淡好match 好好食我好鍾意食牛肉他他 所以呢個好難忘跟住就到薄燒一個係醬汁 一個係配Wasabi同麵豉醬真係好好食隻味完全同平時啲燒牛肉唔同好林好香肉味我同朋友都覺得成個餐最好食係呢兩塊肉帶子好厚 輕輕燒完 上面配沙律醬嘅物體同埋三文魚子好食中間有個沙律 可以解下膩到和牛漢堡 和牛好香配啲汁超好食呢個係薄燒牛肉 再放落酸酸甜甜嘅柚子湯呢個係主角 個牛好厚但係好淋 啲牛味同頭先既唔同 好好食 食到呢度都好飽 仲有個開胃冷面最後有雲呢拿味雪糕 店員知道我生日寫咗Happy birthday 跟住一齊拍手唱生日歌😂😂總括嚟講 成晚野食都好高質平時食好少少都唔平如果你唔想食啲普通野可以嚟食下和牛啲和牛食落比起平時食嗰啲和牛仲要好味 係兩回事鍾意食牛肉要黎試下
生日想食餐好

可以嚟食下和牛

啲和牛食落比起平時食嗰啲和牛仲要好味 係兩回事

鍾意食牛肉要黎試下

2020-08-16 2110 views
Havnt haf the oppurtunity to visit this resurtant in person but notice they offer takeaway so I ordered it via the openrice service for self pickup.Taken the yakiniku great don set which is offered at $168. Therr is two style of yakiniku beef and comes with a can of coke, pretty great value for lunch.
2020-04-17 3938 views
平時Yakiniku Great SOHO都唔開LUNCH TIME,好彩趕得切喺3月尾嗰陣嚟到食佢期間限定嘅午市套餐。原來唔單止有高級和牛、特級牛,仲有海陸空餐,個個都望落好好食唔知點揀好,但係小朋友就話食唔曬要做選擇即,貪心嘅我表示我全部都要!即刻叫埋兩個friend一齊叫曬三個share住食,只可以話呢度嘅質素果然冇令我地失望,牛肉就唔洗講,仲係一樣咁鮮嫩、脂香四溢~新嘅海陸空餐就有齊蝦、豬、雞,份量全部都俾到好足,食到個肚都飽曬!而且,除返開都只係每人200零蚊,會唔會太抵食!真係接受唔到之後就食唔到咁高質好味嘅午餐…不過,聽講雖然SOHO唔繼續再做午市,但之後上環都會開Lunchtime,食唔過癮嘅可以去嗰度食~

2020-03-26
2020-04-07 2302 views
之前來過晚餐,聽聞一週年有會特別開設午市,便前來試試。形式跟一道道菜分開上的晚市COURSE不同,午市是以定食的形式提供的。有沙律、湯、飯、飲品。令人意外的是還有一塊壽司!YAKINIKU GREAT好的地方在於,它無論哪一個地方都做得很好。不是那種主打燒肉,肉以外的東西就很隨便的餐廳。可以負責任的說,沙律菜超好味。新鮮、菜葉又夠厚身。這個質素在外面100元都未必有。朋友的GREAT’S WAGYU SET,是最豪華的298餐。有三個稀少部位。牛肉放在飯面一流。午市是自己料理、一樣好吃。應該是牛肉的質地吧。我自己的雞、豬、大蝦餐。(牛肉是偷朋友的)一樣是品質上乘的用料。最後加了10元選了雪糕,好味!SOHO午市做到3月底,4月則輪到上環店。應該會和母親大人再去一次
之前來過晚餐,聽聞一週年有會特別開設午市,便前來試試。

有沙律、湯、飯、飲品。令人意外的是還有一塊壽司

不是那種主打燒肉,肉以外的東西就很隨便的餐廳。
可以負責任的說,沙律菜超好味。新鮮、菜葉又夠厚身。
這個質素在外面100元都未必有。

牛肉放在飯面一流。

午市是自己料理、一樣好吃。應該是牛肉的質地吧。

我自己的雞、豬、大蝦餐。
(牛肉是偷朋友的)
一樣是品質上乘的用料。

最後加了10元選了雪糕,好味!

SOHO午市做到3月底,4月則輪到上環店。
應該會和母親大人再去一次
2020-03-18
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2020-03-06 1744 views
上次同同事新年會食過一次,因為真係太好食,回味無窮嘅地步!所以今次見推出lunch set promotion就即刻去試食!今次都依然無令我地失望,午市提供嘅肉質依然鮮美~wagyu set嘅和牛好奢侈但好過癮~但午市都係基本自助燒嘅。就唔系晚市有omakase service!不過今次因為見我地燒得太差,店員睇唔過眼就幫我地燒埋lol (日本餐廳服務真係一流~燒好嘅chunk roll真係令人垂涎欲滴,食幾多次都唔會溜!><下次想試下佢嘅great's wagyu,聽聞會提供和牛嘅稀少部位,聽落真係幾吸引~
上次同同事新年會食過一次,因為真係太好食,回味無窮嘅地步!

今次都依然無令我地失望,午市提供嘅肉質依然鮮美~
wagyu set嘅和牛好奢侈但好過癮~
2020-03-04
2020-03-06 1318 views
只開晚市既燒肉GREATSOHO開張一週年,慶祝活動係期間限定既午市SET。之前嚟都係食牛肉為主,今次就試下168蚊既海陸空套餐!未開始正餐之前,先食一個高質沙律。剩係個沙律已經抵返80蚊,哈哈。主菜來了,有雞、豬、蝦,真正嘅海陸空全包。仲有呢件牛肉壽司都超正。168嚟講份量係咪太多XD午市係自己落手燒,同夜晚又別有一番風味。店員哥哥都係會同我地介紹咗啲肉,同埋每件要燒幾耐。(我地燒得差少少火候佢地都有出手幫我地燒多兩下,哈哈)有埋白飯同沙律仲有野飲,中環區嚟講算係物超所值,想黎試下不妨考慮下午市!
只開晚市既燒肉GREAT
SOHO開張一週年,慶祝活動係期間限定既午市SET。
之前嚟都係食牛肉為主,今次就試下168蚊既海陸空套餐!
未開始正餐之前,先食一個高質沙律。
剩係個沙律已經抵返80蚊,哈哈。
沙律
主菜來了,有雞、豬、蝦,真正嘅海陸空全包。
牛肉壽司
仲有呢件牛肉壽司都超正。
168嚟講份量係咪太多XD
午市係自己落手燒,同夜晚又別有一番風味。
店員哥哥都係會同我地介紹咗啲肉,同埋每件要燒幾耐。
(我地燒得差少少火候佢地都有出手幫我地燒多兩下,哈哈)
2020-03-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$168 (Lunch)
沙律
牛肉壽司
  • 期間限定午市set
2020-03-05 1041 views
得知平時只開晚市的YAKINIKU GREAT SOHO開始左午市,即刻過嚟試下。嚟得一定係食豪啲啦,叫左牛肉之中最貴個餐:GREAT WAGYU賣點係3個稀少部位,聽店員講係每日唔同既部分。出到嚟份量都相當唔少,每個部位有2塊咁多,驚喜。自己燒,薄既每面都係燒3秒左右。經我呢啲燒肉冇咩sense既人燒完,肉質都依然係多汁細嫩。厚嗰塊配合埋白飯真係大滿足!除左燒牛肉之外,都有前菜、沙律、牛肉壽司同湯,加埋跟餐個白飯。好味之餘,絕對係會食飽飽既整體嚟講係CP值十分高,希望下次帶埋朋友嚟試下晚市!

整體嚟講係CP值十分高,希望下次帶埋朋友嚟試下晚市!
2020-03-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$327.8 (Lunch)
Celebration
Birthday
2020-02-27 594 views
最近受疫情影響,難得約了同事去中環食飯,所以我們特別選了一間高質素的餐廳,以解這幾天來的悶意。之前一直都很想來香港這一間很出名的日本燒肉店,名為Yakiniku Great,可惜之前只有晚市供應,由於主打日本和牛不同的稀有部位,所以平時晚市每位最少$1000港元起。最近發現她在SOHO的分店提供午餐套餐,價錢由128港元至298港元,所以當日我們就點了3個套餐,套餐包括稀有部位,一件和牛壽司,漬物,沙律,飯,湯,和飲品。平常這一個部位一件和牛也差不多要超過100港元,但這套餐已包括左兩件,所以真的非常划算,很高質素,加上蛋黃醬油,入口即溶。另外,加了一個premium牛舌,利用和牛牛舌心,特別嫩滑。

2020-02-11 545 views
今次來到香港高級的日式燒肉店,YAKINIKU GREAT的SOHO分店。這裏以牛肉的稀有部位聞名,坐落便會一會他們看門口的OMAKASE (師傅拍板)。前菜、甜品以外,總共有8道不同的牛肉料理。一來便是先聲奪人,以生磨WASABI配以豉油小粒。陸續送上不同的牛肉部份。幾乎都是聞所未聞的部位,侍應哥哥拿著牛部份的圖片熱心的解釋給我們。全程由侍應哥哥掌控節奏、一手包辦。不用擔心燒得手忙腳亂浪費了上好牛肉。坐好看伙計們專業的手藝,又是另一種享受。連吃幾道牛肉,途中加入冬菇和帶子,類似於懷石料理HASHIYASUMI的概念,讓舌頭輕輕休息一下,免得審美疲勞,十分聰明。最後是震驚的壓軸好戲,厚燒牛肉配海膽。所需時間較久,侍應哥哥中途離開了一會,我還暗暗擔心會不會過了火候。怎知一切開來,肉質熟度恰到好處,佩服!整體來說,這是一個用牛肉做主角的魔術SHOW,由買手和師傅在背後精心設計出不同機關,再由熟手的專業侍應當面炮製。可說是一個處處有驚喜的大表演! 全部十幾道菜,平均一道價錢不過一百元左右,比起街上動輒幾十元一串的偽日式料理,這裏可說是物超所值。推薦需要哄人開心時來這裏,不會失望。

前菜、甜品以外,總共有8道不同的牛肉料理。
一來便是先聲奪人,以生磨WASABI配以豉油小粒。

陸續送上不同的牛肉部份。

全程由侍應哥哥掌控節奏、一手包辦。

不用擔心燒得手忙腳亂浪費了上好牛肉。
坐好看伙計們專業的手藝,又是另一種享受。

最後是震驚的壓軸好戲,厚燒牛肉配海膽。

2020-01-15
$1100 (Dinner)
2020-02-05 574 views
精緻的omakase 日式燒肉,由前菜至皇牌海膽燒肉飯,每一道菜都是令人回味無窮。每一道菜都有專人講解,不怕自己技術未夠,浪費上等和牛。值得在紀念日與及見客光顧。王牌海膽和牛飯,海膽鮮甜與和牛肉汁互相襯托。將和牛漢堡燒完之後,再加蛋汁同埋朱古力汁,出奇好味😋。靚嘅和牛稍為煎數秒,就可以上枱啦。

每一道菜都有專人講解,不怕自己技術未夠,浪費上等和牛。

值得在紀念日與及見客光顧。

王牌海膽和牛飯,海膽鮮甜與和牛肉汁互相襯托。

將和牛漢堡燒完之後,再加蛋汁同埋朱古力汁,出奇好味😋。

靚嘅和牛稍為煎數秒,就可以上枱啦。