Restaurant: YAKINIKU LIKE (Luk Yeung Galleria)
Info:

2024-08-15 1273 views
位於荃灣地鐵上蓋,地點方便,不過好多人,要早少少去排隊。環境算ok,隨心試一吓日式燒肉的不錯選擇。“一人燒肉”店以為係一人一爐,原來太多數都係兩人一爐,見啲爐都冇特別會清洗,相信係每日收工後先會大洗一轉,呢方面有待改善。燒肉選料尚算新鮮,肉質同口感唔錯,佢哋自家調制嘅醬料,都幾好味。除咗燒肉,餐廳亦有壽司同刺身不同套餐,下次都可以試吓。整體來講,價格唔算貴,唔想屋企攪太多嘢,唔打算坐得耐,快食快閃,仍然值得烤肉愛好者一試。
燒肉選料尚算新鮮,肉質同口感唔錯,佢哋自家調制嘅醬料,都幾好味。除咗燒肉,餐廳亦有壽司刺身不同套餐,下次都可以試吓。整體來講,價格唔算貴,唔想屋企攪太多嘢,唔打算坐得耐,快食快閃,仍然值得烤肉愛好者一試。
2024-08-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
我發現身邊9成朋友都係I (introvert) ,今次難得相約了一個E人(extrovert)朋友去迪士尼🤩玩完再去食燒肉!不過我作為一個得59% E的E人😂,鍾意同人交流之餘其實都好「獨」,比較喜歡自己食一個set,燒肉LIKE就好啱我 ,一人一個set,再交換肉share食,咁就好perfect! 「燒肉LIKE」全港第20 間分店最近喺新蒲崗 Mikilki 商場開幕,而今期全線分店都有【期間限定】「日本黑毛和牛前胸肉&牛板腱」套餐,配白飯、和風湯及泡菜或迷你沙律,只售$98(100g)/$158(200g)超抵食!😱日本黑毛和牛前胸肉質素都唔錯呀,脂肪同筋絡比例好,優惠做到13/8,我都想再去食一次!推介+$18 將套餐白飯轉木魚絲紫菜蛋飯,更好味!新品「雞軟骨配香辣粉」($22/50g) 都好惹味,香辣粉用嚟蘸其他肉都得,值得加購!另一個餐我地點咗「三部合奏」套餐 ($88/200g),估唔到咁平嘅價錢就可以點到有三款肉嘅燒肉套餐!包括豬五花腩、豬頸肉、雞腿肉,有飯有沙律/泡菜有湯,大滿足 。☕️津路烏龍茶($15)埋單每人$150,好抵食都好多人等位,快手食完再去下場就啱晒

配白飯、和風湯及泡菜或迷你沙律,
只售$98(100g)/$158(200g)超抵食!😱

日本黑毛和牛前胸肉質素都唔錯呀,脂肪同筋絡比例好,

優惠做到13/8,我都想再去食一次!
推介+$18 將套餐白飯轉木魚絲紫菜蛋飯,更好味!

新品「雞軟骨配香辣粉」($22/50g) 都好惹味,
香辣粉用嚟蘸其他肉都得,值得加購!

另一個餐我地點咗「三部合奏」套餐 ($88/200g),
估唔到咁平嘅價錢就可以點到有三款肉嘅燒肉套餐!

☕️津路烏龍茶($15)

埋單每人$150,好抵食都好多人等位,
快手食完再去下場就啱晒啦!
2024-07-28 599 views
未幫襯過堂食,反而試咗外賣先😂APP寫住20分鐘等候時間,差唔多時間先去餐廳攞,都即刻拎到;一打開發現明顯係整好15分鐘以上,連飯/湯都唔熱😅泡菜又超少,得3小塊😃我揀咗3款,牛五花、牛板腱、牛舌各50g牛舌好硬🙂又剪到好細塊另外兩款都唔識分,不過幾好食嘅,軟身有牛味,點埋醬都好惹味,但係份量好少,食完都無飽嘅感覺🥲紫菜飯係食唔晒嘅,淨返少少,嗌咗300g有點多;紫菜甜甜地加埋飯一齊食OK湯好油,微暖白飯微暖貴+唔飽+微暖=無下次吖
未幫襯過堂食,反而試咗外賣先😂
我揀咗3款,牛五花、牛板腱、牛舌各50g

牛舌好硬🙂又剪到好細塊
湯好油,微暖
白飯微暖
貴+唔飽+微暖=無下次吖

TakeAway
2024-07-02 549 views
同兩個朋友行旺角,到咗晏晝唔知食咩好, 其中一個朋友提議話去食一人燒肉, 佢話又平又抵食, 一行三人就走咗去食燒肉啦~入到去睇個餐牌,又真係幾平, 套餐包一碗飯、 一碗湯、 一個前菜同埋一碟肉, 最平嘅套餐都係四十令蚊~我哋叫咗一個200 g嘅牛五花套餐、 一個200 g嘅牛五花豬五花雙拼套餐、 一個牛小排牛板肩雙拼套餐, 另外仲追加左幾份肉同埋牛舌~佢哋嗰度啲肉可以揀鹽燒、 汁燒同埋蒜蓉, 即係啲肉食係用咩汁做醃料, 我哋叫既肉揀咗汁燒同鹽燒~雖然價錢唔貴但啲肉既質素一啲都唔差, 牛五花同豬五花就有啲似平時打邊爐嘅普通肥牛同豬腩片, 但唔知點解, 啲牛五花比起平時打邊爐嘅肥牛個質地軟身啲, 燒熟咗又唔會柴~牛板肩嘅肉味最濃郁, 但係肉質就比較實, 牛小排算係果到最貴既肉食之一, 質地有啲似肉眼, 脂肪分布好平均, 燒起嚟最有油香~牛舌我就覺得改得太薄, 食起上嚟冇乜口感, 佢哋本來仲有一款厚嘅牛舌,但係好似賣晒, 所以叫咗普通牛舌~另外佢跟嗰個湯係海帶湯, 清清地都幾好,可以解油膩~啱啱睇到舖頭裏邊有啲廣告寫星期一至五中午12點至三點白飯任裝, 五點至六點入座有七五折, 可惜今日去係

另外佢跟嗰個湯係海帶湯, 清清地都幾好,可以解油膩~

啱啱睇到舖頭裏邊有啲廣告寫星期一至五中午12點至三點白飯任裝, 五點至六點入座有七五折, 可惜今日去係四點幾, 兩個優惠都食唔到~
2024-06-30 1761 views
今日(30-6-2024 Sun)晏晝,同老公落荃灣買餸前食個晏,但由於我消化不良,個肚有啲頂住頂住,所以都要輕食,天氣太熱,嚟到綠楊,老公話就喺呢喥搵嘢食唔行出去喇。呢喥有咩食?咪就係多數都係美心集團囉,我哋行去燒肉like睇,其實我都知燒肉like係美心集團,但都想試好耐,於是今次試下啦。lunch hour都重有位,唔使等,但店員都唔係那刻安排入座,都等咗2分鐘,入座時話一個鐘用還餐,同全部電子支付,唔收現金。我拎埋放喺門口嘅紙本menu入座,坐低後用QR code落單,我就選定Like套餐,老公話揀$172.00 250g嗰個,啊,其他咩嘢都唔加,只係白飯要大。佢就揀$48.00嘅超值套餐 呢喥有6種醬料同兩樽鹽供應。白飯只係暖暖地;和風湯就只係有海帶,但都幾鹹;沙律菜份量唔係好多,而醬汁唔係沙律醋,似係橄欖油。好喇,講返肉,老公嘅有豬五花腩,我哋第一個食,完全冇乜特別,食完後,老公話呢個得3片。吓?乜豬貴過牛咩?佢嘅牛係牛五花,我哋燒耐咗食就韌咗。然後我嘅牛舌,切到好薄同細件,大件啲切到吊吊揈lang住,味道就薄弱。樣地我都有牛五花,要燒到啱啱熟就夾起食,先至冇咁韌。最後橫隔

我拎埋放喺門口嘅紙本menu入座,

佢就揀$48.00嘅超值套餐
Like套餐 250g

超值套餐

呢喥有6種醬料同兩樽鹽供應。

然後我嘅牛舌,切到好薄同細件,大件啲切到吊吊揈lang住,
牛舌

味道就薄弱。

樣地我都有牛五花,要燒到啱啱熟就夾起食,先至冇咁韌。

最後橫隔膜肉,呢間厚身啲,要燒耐啲,牛味都唔係好濃。

老公嘅大盛沙律呢?開頭我以為同我嗰份一樣,但佢嘅汁係黑色同好鹹,似豉油咁,我從未食過呢種鹹沙律。
沙律汁

醬料方面,我多數用蒜味醬油,唔太鹹但有啲味。

食完後都差唔多一個鐘,真係啱啱好。

味道係2.5分

環境:
冷氣開得好夠,靠牆嘅位好闊落,

但個爐都好細個,如果叫嘅份量多,一個鐘未必夠,就好似我哋舊年6月去葵芳燒肉一番咁(食評係2023年7月8日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%A3%9F%E5%BE%97%E5%A5%BD%E8%B6%95-e4887202)。

服務:
冇乜服務啦,只係帶位同送餐,水就自己斟,食完2走人,一聲多謝都冇,所以呢喥冇收加一。

2024-06-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2024-06-07 610 views
到綠楊坊看下旅行社的資料,忽然有啲想食燒肉,一個人也享用的一人份量。原來好多學生們都來這裏吃午餐。 No.1之選 LIKE 套餐 包括有牛舌、牛五花、橫膈膜肉,可以揀150 gram或者250 gram的份量,套餐還有白飯和一個和風湯或是沙律菜。牛舌有4片但好薄唔夠口感,牛五花肉質也不錯,橫膈膜肉厚身,咬落有口感。另外點了一份豬五花腩肉 100g ,豬肉燒出油香,還有好多醬汁供應。這兒只用電子支付,付錢後才送餐啊!

這兒只用電子支付,付錢後才送餐啊!
#chuchu食在連鎖店 📍 燒肉LIKE @yakinikulikehk燒肉 LIKE喺全線分店推出咗「MOE 鬈毛豬五花腩」,今次同全世界唯一公認嘅鬈毛豬飼養機構「匈牙利鬈毛豬保育協會」(MOE)合作,引入咗世界三大矜貴嘅鬈毛豬,仲係匈牙利國寶級食材🤩!💡 喺29/5前都有得食,快啲把握時間去試啦!—————————————————————❣️ 「MOE 鬈毛豬五花腩」套餐 $108(150g) 如果食到多啲可以叫250g $138,有鬈毛豬五花腩・牛板腱・牛舌,套餐配埋白飯、和風湯、泡菜或者迷你沙律!將「MOE 鬈毛豬五花腩」燒到金黃香脆,入口即溶!原來鬈毛豬油花比一般豬肉多至少一倍,燒嘅時候都好惹火🔥 油脂甘香但食落唔膩口,咩都唔蘸已經好夠味,蘸少少鹽或者黑椒亦得!仲有濃味啲嘅牛板腱,同埋彈牙爽口嘅牛舌,三種唔同嘅口感再加飯一齊食,+$18升級做溫泉蛋紫菜飯,真係好過癮!除咗套餐亦都可以單點 $32(50g) / $58(100g).❣️ 牛小排50g $58如果怕唔夠食,仲可以好似🐷咁加單點.💬 燒肉 LIKE主打「美味、快捷、超值」,燒肉fans可以用「貼地」嘅價錢試到世界級頂
#chuchu食在連鎖店
📍 燒肉LIKE @yakinikulikehk

💡 喺29/5前都有得食,快啲把握時間去試啦!
—————————————————————

❣️ 「MOE 鬈毛豬五花腩」套餐 $108(150g)

+$18升級做溫泉蛋紫菜飯,真係好過癮!

❣️ 牛小排50g $58
如果怕唔夠食,仲可以好似🐷咁加單點

💬 燒肉 LIKE主打「美味、快捷、超值」,燒肉fans可以用「貼地」嘅價錢試到世界級頂級食材,並成為全港首間提供匈牙利鬈毛豬嘅日本燒肉專門店

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8.5/10
🏡地址: 燒肉LIKE @yakinikulikehk
👉🏻全港九新界19間分店!
🕑營業時間: 11:30 -22:30

#chuchu食日本野 #chuchu食燒肉
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#燒肉LIKE香港 #yakinikulikehk #一人燒肉 #日式燒肉 #MOE鬈毛豬五花腩 #匈牙利鬈毛豬 #矜貴豬種 #匈牙利國寶級食材
2024-05-04
Dinner
一人燒肉,顧名思義就係一條友都可以食嘅燒肉,不過你都可以帶埋一家大細過嚟一齊食。呢間位於綠楊坊2樓嘅一人燒肉地方算係好寬敞,工作人員都多,所以上菜速度都快。今晚同左老公嚟食,佢話未試過一人燒肉,食完佢都舉起兩隻手指公👍👍我哋叫咗個二人套餐,三百幾蚊,份量夠晒,我嗰份仲食唔晒添強烈推薦嘅醬汁有兩個: BBQ醬汁+蒜味醬汁記得個火🔥唔好開太大,啲油脂滴落去會有火花。雖然佢有限時食一個鐘,但其實呢個份量,我哋食完都唔使一個鐘,仲可以坐一陣消化下再走。

我哋叫咗個二人套餐,三百幾蚊,份量夠晒,我嗰份仲食唔晒添

強烈推薦嘅醬汁有兩個: BBQ醬汁+蒜味醬汁

記得個火🔥唔好開太大,啲油脂滴落去會有火花。

2024-04-22
Dinner
餐廳主打美味、快捷、超值,$68起就嘆到達至A5級既和牛。另一亮點係除煙技術,唔怕頭髮同啲衫成陣味。⭐️近江牛套餐 $128✿迷你沙律/泡菜✿和風湯✿白飯(中-200g)(可選細中大)近江牛肉肉配搭由餐廳視乎每日供應量隨機分配,近江牛赤身/肩肉/胸腹+美國牛五花。近江牛粉嫩得嚟油花分佈平均,好似霜降咁❄️肩肉混合肩胛肉同上肩胛肉,肉質柔軟,油脂感同香氣十足。美國牛五花肉味濃郁,口感軟嫩。呢個價位食到和牛級數嘅肉質,抵食!⭐️近江牛西冷 $108油花分佈細密,燒到3-5成熟就食得,肉質嫩滑帶嚼勁,點埋蛋漿令口感更綿密。⭐️韓式拌飯200g $38(雞蛋、胡麻菠菜、泡菜、木魚絲、紫菜碎)新一年要撈起! 5款材料色彩繽紛,撈勻後加埋韓式辣醬,口感豐富又惹味。⭐️牛舌50g $48細細片都有成十幾塊,兩面燒到變色食得,口感帶嚼勁。

⭐️近江牛套餐 $128
✿迷你沙律/泡菜
✿和風湯
✿白飯(中-200g)(可選細中大)

⭐️近江牛西冷 $108

⭐️韓式拌飯200g $38
(雞蛋、胡麻菠菜、泡菜、木魚絲、紫菜碎)
新一年要撈起! 5款材料色彩繽紛,撈勻後加
埋韓式辣醬,口感豐富又惹味。

⭐️牛舌50g $48
細細片都有成十幾塊,兩面燒到變色食得,口感帶嚼勁。

收工來到綠楊坊覓食,一直對日本燒肉念念不忘的我,見到主打美味、快捷、超值的一人燒肉專門店「燒肉LIKE」,一於去食!之前食過德福分店的「燒肉LIKE」,綠楊坊分店則更寬敞,坐得舒適不逼狹。無煙烤爐採用先進除煙技術,店內沒油煙,就算燒完離開也不會一身臭味。採用電子點餐埋單,就算一個人食都不怕尷尬啦。醬油味虎蝦配韓式拌飯套餐 $188臨近新年,「燒肉LIKE」推出應節紅噹噹的「醬油味虎蝦配韓式拌飯套餐」。除了有200g牛五花及牛板腱外,還有2大隻醬油味虎蝦。把附有的蒜蓉牛油醬燒溶,蘸上爽彈的虎蝦,夠晒惹味!就連蝦頭燒完也啖啖蝦膏,拌飯一流!套餐還配搭香濃惹味的韓式拌飯,配料有胡麻菠菜、泡菜、木魚絲、紫菜碎及生蛋黃,淋上韓式辣醬撈起,夠晒哂好意頭。另外,醬油味虎蝦(2件)都可以$52單點,而其他套餐都可以$28優惠價加配韓式拌飯!LIKE 套餐(150g)$108喜歡食牛舌的我,當然必點人氣 No.1的LIKE 套餐,皆因有齊牛舌、牛五花及橫隔膜肉。薄切牛舌配搭最簡單的海鹽、黑椒調味,加上檸檬汁,已經好好味。牛五花油香足,橫隔膜肉則軟嫩多汁,牛肉味濃。配埋套餐有白飯、和風湯、泡菜(或迷你沙律

2050 views

醬油味虎蝦配韓式拌飯套餐 $188

LIKE 套餐(150g)$108

配埋套餐有白飯、和風湯、泡菜(或迷你沙律),夠晒滿足。
2024-02-05
2024-02-12 367 views
食品非常之差 牛肉沒有牛肉味 牛肉質地也非常的差 .只靠醬油的味道 非常難吃服務非常之差 只是趕著一小時內要吃完所有東西一分鐘也不可以留下來 浪費時間千萬不要去吃 這家餐廳真是很乞丐
浪費時間千萬不要去吃 這家餐廳真是很乞丐
2024-02-08
2023-11-01 1127 views
朋友話佢住嘅地方,荃灣綠楊坊新開咗間一人燒肉LIKE分店,見到成日有人排隊,約我今晚嚟食燒肉。去到,門口已經有人攞飛排隊等入去食,呢度要用QR code点餐落單,限時60分鐘,環境稍為嘈雜。我哋分別揀咗牛五花200g同牛小排&牛板腱200g套餐套餐有白飯或加錢升級,麵豉湯,泡菜或迷你沙律。我嘅白飯升级,加$15,木魚絲紫菜温泉蛋飯。朋友嘅牛五花套餐200g,佢嘅白飯無升級,我哋不約而同揀沙律。總結:呢度嘅肉質素唔錯,燒出來嘅牛肉,肉肉質腍同味濃,啖啖肉香,肉好食,配合木魚絲紫菜飯,大滿足

我哋分別揀咗牛五花200g同牛小排&牛板腱200g套餐

套餐有白飯或加錢升級,麵豉湯,泡菜或迷你沙律。

牛小排&牛板腱200g

我嘅白飯升级,加$15,木魚絲紫菜温泉蛋飯。

牛五花200g

2023-10-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
牛小排&牛板腱200g
永遠排長龍嘅燒肉LIKE👍🏻之前喺沙田食過燒肉LIKE👍🏻,排隊等咗成個鐘覺得幾好食,今晚喺荃灣經過見到出咗四重套餐又忍唔住排隊😂今次試嘅期間限定四重套餐有松葉蟹棒呀!套餐有海鮮又有牛,包括松葉蟹棒、熟帆立貝、牛五花、牛板腱仲有飯、沙律🥗/泡菜、湯,飲品要另外加錢飯可以選擇100g/200g/300g唔洗另外加錢所以我哋次次都會一份300g,一份200g份量就啱啱好,唔浪費!講返個套餐,松葉蟹棒好鮮味,輕輕燒熱返就食得熟帆立貝大大隻,又鮮又彈牙牛五花、牛板腱肉味香濃多汁好送飯每次帶朋友嚟燒肉LIKE👍🏻食佢地都大讚啲肉好嫩🥰燒肉LIKE 荃灣蕙荃路22-66號綠楊坊2樓S10-S12號舖
永遠排長龍嘅燒肉LIKE👍🏻

之前喺沙田食過燒肉LIKE👍🏻,排隊等咗成個鐘
覺得幾好食,今晚喺荃灣經過見到出咗四重套餐
又忍唔住排隊😂

今次試嘅期間限定四重套餐有松葉蟹棒呀!
套餐有海鮮又有牛,包括松葉蟹棒、熟帆立貝、牛五花、牛板腱
仲有飯、沙律🥗/泡菜、湯,飲品要另外加錢
飯可以選擇100g/200g/300g
唔洗另外加錢
所以我哋次次都會一份300g,一份200g
份量就啱啱好,唔浪費!

講返個套餐,松葉蟹棒好鮮味,輕輕燒熱返就食得
熟帆立貝大大隻,又鮮又彈牙
牛五花、牛板腱肉味香濃多汁好送飯

每次帶朋友嚟燒肉LIKE👍🏻食
佢地都大讚啲肉好嫩🥰

燒肉LIKE
荃灣蕙荃路22-66號綠楊坊2樓S10-S12號舖

2023-10-20 386 views
最近多咗唔少日式燒肉餐廳開張,今日encore燒肉Like 食, 之前食過覺得肉嘅質素相對唔錯,睇吓有無keep 到水準壽喜燒牛小排&牛五花套餐200g首先可以選温泉玉子或者生蛋, 建議要生蛋,因為生蛋漿可以即時為牛肉冷卻及令牛肉更為滑溜可口。再可以選迷你泡菜或沙律,感覺沙律係好食啲嘅。然後選細,中或大嘅飯量, 因應個人胃口,唔好浪費。同時可以再加點飲品或其他單點。 牛小排輕燒兩面, 已經可以食。牛味夠,牛脂好香, 好食。牛五花同樣油脂豐腴, 但食落口唔會膩,滿滿嘅肉感,真係好幸福另外叫咗個牛五花套餐300g自己控制火喉,啖啖都係烤肉,真係好正!

壽喜燒牛小排&牛五花套餐200g

另外叫咗個牛五花套餐300g
自己控制火喉,啖啖都係烤肉,真係好正!

2023-10-16 406 views
這次點四重套餐100g,這個好像是新推套餐來的看到點餐app的推廣有它就點下去了。四重的意思是指包含兩款牛兩款海鮮吧,牛是牛五花和牛板腱,厚薄正常,沒有因為套餐便宜而變成超薄切肉味也蠻香濃的,因為牛五花脂肪比例佔多,所以牛油香味也重海鮮是松葉蟹棒和熟帆立貝,蠻好的是本身帆立貝就是熟的,那就不怕燒過頭變乾貝了令我有小意外的是帆立貝比想像中大,而且也很新鮮,有彈牙口感套點加點了木魚絲紫菜飯150g+溫泉蛋,如果跟白飯是不用加錢的,但我沒法抗拒紫菜和蛋的組合加一加看看好吃不好吃~答案是不錯的~溫泉蛋蛋味算濃,如果紫菜再多點就完美了
這次點四重套餐100g,這個好像是新推套餐來的
看到點餐app的推廣有它就點下去了。
肉味也蠻香濃的,因為牛五花脂肪比例佔多,所以牛油香味也重

令我有小意外的是帆立貝比想像中大,而且也很新鮮,有彈牙口感

2023-10-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)