台灣過江龍 十大日式燒肉店之一 「路易奇電力公司」,喺香港開設唯一一間海外分店🥳 近期台灣來勢洶洶,可能睇中香港人咁識食🤭 最近好多台灣美食界名店來香港美食之都插旗😬Luigi 餐廳主打💮極高質日本A5和牛🥩菜式,仲有稀有熟成A5和牛🫣 另外,仲有多款signature前菜同創意料理。燒肉配料同🍯醬料都有10多款,連黑松露醬、明太子醬、油封大蒜粒🧄等都有,真係咩都想試下🤭 𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ二人餐$948/位 4 Signatures + 3 Ultimate Mains$628/位 4 Signatures + 2 Premium Mains* 兩個價位選擇,都有配蔬菜和海鮮為食Be 就揀咗$948套餐,有7款和牛款式同燒肉,仲加咗 日本頂級A5 和牛海謄卷 $185 (2pca) ❁ 日本頂級A5和牛刺身A5和牛味冇咁濃,屬於比較重油香,配以台灣自家製醬汁,再加上wasabi, 刺身入口可以更專注品嚐A5和牛的美味。 ❁招牌極新牛肉左帕馬生起司生牛肉多士用上極致高質食材: 和牛他他、魚子醬和Parmensan 芝士碎, 配合本土「快樂餅店」

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ

二人餐
* 兩個價位選擇,都有配蔬菜和海鮮

❁ 日本頂級A5和牛刺身

❁招牌極新牛肉左帕馬生起司
生牛肉多士用上極致高質食材: 和牛他他、魚子醬和Parmensan 芝士碎, 配合本土「快樂餅店」的酥脆多士,極滿足!

❁日本頂級A5和牛月見金磚
食用牛胸上部份, 近肉眼位置, 油脂頗重, 而且肉質緊緻,好美味。

❁日本頂級A5和牛莎朗 & 和牛夏多布里昂
A5和牛莎朗-原來牛隻最貴係牛柳正中間,因為油脂少,所以燒肉時間較短,肉質軟腍多汁。
呢兩塊極厚身牛扒會由店員親自處理,將牛燒到每一面都金黃色,之後再放上碟Rest 10分鐘,之後會再切開再燒。店員燒得好靚, 牛扒外層焦香而肉汁完全鎖起了, 推薦愛牛既你一定要試!

❁美國牛舌厚切
下次一定要約夠四個人來再戰牛舌厚切, 有估不到驚喜!

❁蔬菜類
有對胃有益的淮山,仲有翠玉瓜、或菇類; 海鮮仲可以選帶子或蠔。

❁主食
月見蔥花飯 或 真理丼 或 白飯
月見蔥花飯 -勁多蔥花再加隻生蛋黃拌飯, 好yummy。
真理丼 – 真係算得上鎮店寶飯, 入面有高級食材:  海膽+黑松露+魚子醬+和牛他他+生蛋黃拌飯,每一啖都係品味的選擇!

甜品
豆味好重的豆乳雪糕作結, 大滿足!

順帶一提,餐廳裝潢簡簡風,有點型格路線,連店員都好型又有禮🩶仲會教點樣燒到最好味嘅燒肉,整體用餐禮驗真係over expectation🥰 有心思又滿足餐,真心推介🫶🏻
2024-11-01 2842 views
位於灣仔的日式燒肉餐廳。台灣過江龍「Luigi 路易奇電力公司」首度落戶香港,貴為台灣十大日式燒肉店之一,平時網上見人分享的相片已相當吸引,終於的起心肝相約好友一訪這間馳名燒肉店。(其實11月尾將會去台灣,我也已經約了台灣分店,到時可以比較一下香港店與台灣店的分別呢~).餐廳雖然座位不多,但空間闊落,乾淨企理;入口處有個自助配料醬油區,與坊間的傳統配料不同,最特別的莫過於竟然有明太子醬及黑松露醬可供自取,而且每款配料更配有一張咭片介紹其味道及用法呢,真是誠意滿滿啊~ (由於餐廳的和牛全部都不會調味,確保肉質更原汁原味,因此建議大家自行揀選心水的配料醬汁啊~而當中柚子燒肉醬、特製辣椒粉及香蒜鹽更是餐廳自家調製,搭配燒肉一併食用,口味更佳呢。⋆_____Dinner set - As us about $788/pp ______⋆ 餐廳主要提供兩款固定菜式的套餐,而由於兩款套餐均有些菜式我們想吃,店員便推介我們選擇這個,搭配上的自由度更大啊~.✿ 日本頂級A5和牛刺身 / 極生牛肉佐柏瑪森起司 / A5和牛海膽卷三款前菜已十分精緻,一開始已贏盡好感呢~薄切和牛刺身入口即溶,口感軟嫩,充斥
位於灣仔的日式燒肉餐廳。
平時網上見人分享的相片已相當吸引,
終於的起心肝相約好友一訪這間馳名燒肉店。

餐廳雖然座位不多,但空間闊落,乾淨企理;
入口處有個自助配料醬油區,與坊間的傳統配料不同,
最特別的莫過於竟然有明太子醬及黑松露醬可供自取,
而且每款配料更配有一張咭片介紹其味道及用法呢,
而當中柚子燒肉醬、特製辣椒粉及香蒜鹽更是餐廳自家調製,
搭配燒肉一併食用,口味更佳呢。

餐廳主要提供兩款固定菜式的套餐,
而由於兩款套餐均有些菜式我們想吃,店員便推介我們選擇這個,
搭配上的自由度更大啊~

三款前菜已十分精緻,一開始已贏盡好感呢~

薄切和牛刺身入口即溶,口感軟嫩,充斥油脂香氣,蘸沾醬油及芥末後猶如在吃鮮嫩的魚生;
日本頂級A5和牛刺身

極生牛肉佐柏瑪森起司就是一件金黃的四方形多士,上面鋪滿和牛他他、魚子醬及熟成的parmesan cheese。
本來擔心多士會太乾,但咬開後餡料大概佔了九成,因此口感鹹香軟嫩,層次感十分豐富;
極生牛肉佐柏瑪森起司

和牛海膽卷味道鮮甜,豐腴的海膽搭軟嫩半生熟的和牛,鹹香鮮美,很是惹味。
A5和牛海膽卷

✿ 日本頂級A5和牛月見金磚 / 日本頂級A5和牛牛小排
和牛月見金磚紋理細緻,油花均勻,燒後爽嫩多汁,搭配生蛋黃醬汁味道更軟嫩柔軟;
而和牛牛小排同樣油脂分佈均勻,油香滿溢,燒後嫩滑帶甜。
日本頂級A5和牛月見金磚 / 日本頂級A5和牛牛小排

✿ 日本A5頂級A5和牛莎朗 / 美國牛舌厚切
A5和牛莎朗上桌時厚厚一塊已令人食慾大增,店員會先幫忙燒香牛肉的兩面,然後Rest一段時間後再燒,
肉質會更軟嫩且油脂更芳香啊~
而吃燒肉識食當然不能錯過牛舌,
牛舌爽嫩彈牙,肉味濃郁,吃完就是滿足呢~
日本A5頂級A5和牛莎朗 / 美國牛舌厚切

✿ 椒鹽雞腿肉 +$75
除了和牛,我們也想吃其他肉類,
便另外追加了一份雞腿肉;
經調製後的雞腿肉肉質嫩滑,燒後爽脆多汁,
但當然相比起餐廳主打的和牛,我還是覺得有點遜色~
建議胃口不大的大家,還是留肚主攻和牛便可。
椒鹽雞腿肉

✿ 日本山藥 + 櫛瓜 / 日本帶子
除了和牛,也可以自選款蔬菜及一款海鮮,
帶子新鮮又大粒;而翠玉瓜則充滿水份,清爽解膩。
日本山藥 + 櫛瓜 / 日本帶子

✿ 真理丼 +$140
餐廳的招牌丼飯。
真理丼上佈滿海膽、魚子醬、和牛他他及黑松露醬,賣相精緻又豪華,
拌勻後吃用更是鹹香又惹味~
本來還擔心吃不完,但由於太好吃,瞬間便吃光光了,這個丼飯真心建議大家要加點啊~
真理丼

✿ 少爺啤 (菊花蜜 / 凍檸茶)
燒肉配啤酒是常識吧。
於是決定一嚐本土品牌少爺啤推出的兩款限定口味,
兩款都香甜順滑,很易入口;
尤其是菊花蜜口味,散發淡淡花香,
一不注意便喝光了一大罐呢~
少爺啤
台灣人氣過江龍燒肉店🔥 主打A5和牛燒肉,套餐菜式豐富且充滿驚喜,店內更設有自助配料區,有黑松露醬及多款自製醬料,配搭好有特色😍 鐘意食牛嘅你記住約埋朋友嚟試下喇😚✨ Dinner Set for 2 ($988/ person)❀ 日本頂級A5和牛刺身薄切和牛刺身口感好鮮嫩,蘸上特製醬油及芥末食好似食緊魚生咁,帶微微油脂香😊❀ 招牌極生牛肉佐帕瑪森起司必食菜式❤️ 金黃酥脆嘅多士上面鋪滿和牛他他及熟成parmesan cheese,再以魚子醬作點綴✨ 肉質軟嫩配搭鹹香嘅芝士及魚子醬,層次感好豐富,令人回味😚❀ 日本頂級A5和牛月見金磚金磚造型嘅A5和牛燒完好juicy,特別配搭生蛋黃醬汁食口感更滑溜呢😝❀ 日本頂級A5和牛牛小排牛小排油脂分佈均勻,油香滿溢❣️❀ 日本頂級A5和牛海膽卷 (另加)賣相超吸引😍 和牛卷呈半生熟,肉質保持軟腍,表面加入鮮甜嘅海膽,依個組合無得輸🫶🏻❀ 日本A5頂級A5和牛莎朗❀ 熟成日本頂級A5和牛夏多布里昂今次試咗兩款西冷牛排,其中一款係熟成版✨ 外層燒至焦香,肉質紮實帶嚼勁~熟成後嘅和牛牛味更加濃厚,各有特色😚❀ 日本頂級A5和牛夏多布里昂夏多布里昂係牛嘅

❀ 日本頂級A5和牛刺身

❀ 招牌極生牛肉佐帕瑪森起司

❀ 日本頂級A5和牛月見金磚

❀ 日本頂級A5和牛牛小排
牛小排油脂分佈均勻,油香滿溢❣️

❀ 日本頂級A5和牛海膽卷 (另加)

❀ 日本A5頂級A5和牛莎朗
❀ 熟成日本頂級A5和牛夏多布里昂

❀ 日本頂級A5和牛夏多布里昂
夏多布里昂係牛嘅稀有部位且最為柔嫩😍 相對西冷牛肉嫩滑,而且油花更細膩,鐘意食牛要試下呢!

❀ 夢幻一尾牛舌 (+$400)
超長牛舌打卡一流❤️ 厚切牛舌食落好彈牙,配以蔥花食更香口👍🏻

❀ 日本山藥 | 櫛瓜
❀ 野菇盛合

❀ 法式奶油生蠔
生蠔肥美飽滿,配上法式奶油酸甜又惹味😝

❀ 日本帶子
大大隻刺身級帶子,口感鮮甜彈牙😊

❀ 月見蔥花飯 (+$20)

❀ 真理丼 (+$140)

❀ 海鮮版真理丼 (Hidden menu)

燒肉當然要配埋佢地嘅signature丼飯啦✨ 月見蔥花飯有滿滿蔥花,味道較為清新,中和油膩感😝 真理丼有齊海膽、魚子醬、和牛他他及黑松露醬,豪華滋味🥰 鐘意食海鮮嘅可以揀佢地嘅隱蔽版真理丼,鋪滿海膽、帶子、甜蝦、蟹膏及三文魚子,好滿足呀😋
Dinner
大家經過灣仔時有見過「ルイージ電力会社」這個門面燈箱嗎?其實他是來自台北大名鼎鼎的燒肉店「路易奇電力公司」!餐廳主打日本頂級A5和牛,不賣浮誇包裝,務求為客人提供性價比高的頂級燒肉🥩餐廳有兩個套餐可供選擇,兩個餐固定有四款招牌A5和牛菜式、生蠔帶子、蔬菜和白飯,分別在於價值較高的燒肉會是三款日本頂級A5和牛加美國牛舌,而另一個套餐則是在牛、雞、豚中選二,我們今晚吃的是主打A5和牛的那個,真的啖啖幸福感🥰.和牛刺身 | 極生牛肉佐帕瑪森起司.和牛月見金磚 | 和牛牛小排四款招牌菜式均用上日本頂級A5和牛,餐廳先送上可直接食用的生牛肉菜品,生牛肉吐司的份量真的不是說笑🥪 而燒肉真的大愛和牛月見金磚!取自和牛精華的菲力芯,粉色的牛肉上帶細緻的紋理,燒後四面焦香、肉質軟腍,牛味亦相當濃郁!.夢幻一尾牛舌 +$400.和牛海膽卷 | 和牛莎朗 | 和牛夏多布里昂原條上的美國牛舌超級巨型,口感厚身彈牙,加上香葱或昆布吃都很適合!燒肉方面,餐廳推介我們先吃比較肥的莎朗,再吃較濃味的夏多布里昂~·日本山藥、櫛瓜、野菇盛合.法式奶油生蠔、日本帶子.月見蔥花飯 +$20 | 真理丼 +$140白飯可以升級

.和牛刺身 | 極生牛肉佐帕瑪森起司
.和牛月見金磚 | 和牛牛小排

.夢幻一尾牛舌 +$400
.和牛海膽卷 | 和牛莎朗 | 和牛夏多布里昂

·日本山藥、櫛瓜、野菇盛合
.法式奶油生蠔、日本帶子
.月見蔥花飯 +$20 | 真理丼 +$140
白飯可以升級月見蔥花飯,想更享受可以升級真理丼,當中有和牛、海膽、松露及雞蛋,香甜中帶微鹹的多層次味道,美味就是真理🫶🏻

Dinner
被評為台灣十大日式燒肉店之一 喺台灣有多間分店今次第一間海外分店就揀咗喺香港灣仔插旗!!比佢個咁得意嘅名吸引咗 好想一探究竟原來老闆係仿效緊舊金山嘅The French Laundry改名當時前身係洗衣舖 主廚就直接用咗Laundry為餐廳命名難道台灣嘅總店舖位前身係電力公司?😂今次試咗Restaurant Week嘅Dinner set!😙包咗九樣嘢其實平時唔鍾意食全生嘅牛肉…但兩道前菜都係結果係兩道都令我覺得幾好食 係頭幾啖過唔到心理關口only牛肉他他吐司調味略鹹 但整體好食 個包微脆鬆軟帶牛油香刺身都係第一塊需要勇氣 之後食其實佢油花好足咬落肉超軟腍 口入即融感有🫡完全冇太生嘅腥味月見金磚超肥美 油香爆發但會太膩 每人一嚿就夠相比我哋更愛牛小排扇切 同樣牛香油香十足但可以連續食加錢叫咗嘅牛舌口感爽脆 但得三塊對比個餐計就cp值較低封門柳本身應該係牛味重 脂肪較少 肉質較實嘅部位但呢個肉質比平時食到嘅再軟滑啲 係個人覺得調味有啲甜除咗肉之外 套餐仲包咗瓜菜同海鮮 分別係日本山藥同櫛瓜法式奶油生蠔 同刺身級帶子配海膽奶油生蠔最有印象 個汁好食^^淋咗啲落帶子都好夾最後就到網上曝光率

被評為台灣十大日式燒肉店之一 喺台灣有多間分店
今次第一間海外分店就揀咗喺香港灣仔插旗!!
比佢個咁得意嘅名吸引咗 好想一探究竟

但呢個肉質比平時食到嘅再軟滑啲 係個人覺得調味有啲甜

除咗肉之外 套餐仲包咗瓜菜同海鮮 分別係日本山藥同櫛瓜
法式奶油生蠔 同刺身級帶子配海膽
奶油生蠔最有印象 個汁好食^^淋咗啲落帶子都好夾

最後就到網上曝光率最高 好食即是真理嘅「真理丼」!
有齊生牛肉他他 黑松露醬 生蛋黃 魚子醬 海膽
每啖都係幸福嘅感覺🥹撈曬之後最出嘅味會係黑松露

餐廳嘅自助醬料區都唔馬虎 總共有11種調味料咁多
仲有各款精緻嘅碟仔任揀🤣有啲特別嘅醃菜小碟
例如油浸大蒜 鹽昆布 鹽蔥藥醬等等 仲有黑松露醬都係任𢳂!
飲品方面試咗幾覺得比較特別嘅白桃氣泡伯爵茶
係真係伯爵茶味on top再有白桃味 唔會假甜/茶太淡 好飲^^
服務都唔錯 店員會好耐心介紹每種食材嘅食法
趁住RW可以以更優惠嘅價錢食 大家快啲去bookヾ(*´∀ ˋ*)ノ

𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗪𝗲𝗲𝗸 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁($𝟰𝟵𝟴𝗽𝗽)
🤍招牌極生牛肉佐帕瑪森起司 | Rating: 7.5/10
🤍日本A5頂級和牛刺身 | Rating: 8/10
🤍日本A5頂級和牛牛小排扇切 | Rating: 8.8/10
🤍日本A5頂級和牛月見金磚 | Rating: 8.7/10
🤍日本和牛牛舌(+$125) | Rating: 8/10
🤍美國醬漬封門柳 | Rating: 7.5/10
🤍法式奶油生蠔 | Rating: 8/10
🤍日本刺身級帶子佐海膽 | Rating: 7.5/10
🤍真理丼(+$140) | Rating: 8.8/10
🤍日本白桃氣泡伯爵茶($68) | Rating: 8/10
2024-12-26 0 views
平安夜去食 有2個set揀Staff介紹話貴啲嗰個係標準份量 平啲嗰個就會細份啲咁我哋就揀咗貴啲嗰個有4個signature,3款a5和牛同2款海鮮同菜Signature個生牛肉他他多士最好食唔中意食生牛肉都覺得佢好味Staff每上一款菜都會同你講解然後幫埋你燒不過食咗4個signature之後其實都開始飽之後上嘅3款a5和牛都十分之漏Staff好好咁知我哋好漏 幫我哋燒咗啲菜先仲有俾熱茶我哋消滯走嘅時候仲送埋枱面隻公仔So far個體驗幾好 服務用心 野食都好食不過後悔冇揀另一個份量少啲嘅set如果唔係好大食/真係好中意和牛,叫平嗰個都好夠。
平安夜去食 有2個set揀
仲有俾熱茶我哋消滯
走嘅時候仲送埋枱面隻公仔

So far個體驗幾好 服務用心 野食都好食
不過後悔冇揀另一個份量少啲嘅set
如果唔係好大食/真係好中意和牛,叫平嗰個都好夠。
2024-12-24
Celebration
Christmas
2024-12-24 0 views
隱匿於灣仔商業大廈的地下 大門口有點隱蔽 裝修像西餐的風格 滿有情調 但可能空間太細所以環境比較嘈吵有一張長枱 擺上不同醬汁 自助有8款不同醬汁提供黑松露醬 明太子醬 鹽蔥醬柚子汁 蒜鹽 油封蒜子 青檸 辣椒粉和牛塔塔配帕瑪森芝士吐司 多士外脆内軟 烤很香配上頂級日本A5和牛生牛肉他他加上帕瑪森芝士甜而不留,口感清香和牛刺身 服務員建議第一塊什麼醬料也不沾嘗試一吓和牛的油脂香味清爽口感 沒什麼油脂的肥膩感第二塊再搭配上他們特製的醬汁第三次配上芥末和醬汁 芥味的味道衝擊味蕾激發出和牛的油脂香A5和牛月見金磚 由服務員負責烤至三成配上蛋黃加特製醬汁 令和牛更滑嫩也直接化解了和牛的油膩感和牛牛小排個人最喜歡的一個牛部位滑嫩油脂味香濃入口即化真理丼用上日本頂級A5和牛 日本海膽 挪威魚子醬意大利黑松露醬 日本晴王蛋黃搭配而成的一碗無與倫比頂級的丼飯如果覺得黑松露醬不足可以在自助區拿取添加至自己丼飯上頂級A5和牛夏多布里昂是和牛牛柳裏面最肉味最香濃的一個位置燒至3成 軟嫩滑多汁 油脂香在口中爆炸日本頂級A5和牛莎朗」西冷部位 肉質厚實油脂一口咬下去就像咬在海綿上一瞬間的肉汁噴灑而出油脂肉香瞬間
隱匿於灣仔商業大廈的地下

柚子汁 蒜鹽 油封蒜子 青檸 辣椒粉

和牛塔塔配帕瑪森芝士吐司
多士外脆内軟 烤很香
配上頂級日本A5和牛生牛肉他他
加上帕瑪森芝士甜而不留,口感清香

和牛刺身

可以在自助區拿取添加至自己丼飯上

頂級A5和牛夏多布里昂
是和牛牛柳裏面最肉味最香濃的一個位置
燒至3成 軟嫩滑多汁 油脂香在口中爆炸

日本頂級A5和牛莎朗」
西冷部位 肉質厚實油脂

一口吃下去滿滿都是百福豆腐花的味道
豆腐味十分香濃 以為在吃豆腐花

口味:基本上沒有調味 而且有很多款醬汁選擇
服務:全程由服務員負責幫忙燒烤
也會耐心地講解,介紹不同的和牛部位
如何搭配那款醬 而且溫柔有禮貌
性價比:$948+10%+另點$140的真理丼
我覺得前菜或主菜可以多一點
$1000 (Dinner)
  • 日本頂級A5和牛刺身
2024-12-19 129 views
原本開開心心嘅聖誕餐,結果體驗非常之差唔知係咪淨係負責幫我燒肉嘅員工燒得差,唔知咁多好評係點嚟🥲🥲餐廳好細,得幾張枱,訂咗兩人枱,去到要同人搭一張大枱,中間有木板做間隔。調味料要自己出去攞,係自助形式。叫左$948套餐,main course 係所有牛一次過上晒,叫最貴嘅套餐都唔會主動幫你燒,要叫先會燒。上菜又唔會介紹去牛嘅尾部位同配啲咩調味料食。食開呢啲套餐,一般都會係飯最後先上,但嗰飯係喺你食緊main course嘅時候上埋幫我燒嗰個員工完全唔識燒sirloin 燒完個面都唔會rest就即刻剪開,勁乾。刺身及帶子又燒過龍,兩個人食一舊sirloin,剪到勁大舊。之後有同另一個員工反映,佢有安排過新一舊肉由佢再燒,但講真,都已經唔係好想再食,但佢係燒得好好多。加左$140真理don,餐牌上寫住有truffle,但你都係松露醬最後蔬菜都係啲山藥翠玉瓜同埋菇,勁普通。有同餐廳反咉,最後有free 返drinks,但埋單都差唔多$2300兩個人。總結係1千蚊+per person嘅燒肉,無論係食物,環境,服務我都係極之唔滿意,完全唔值呢個價,唔明點解會咁多好評?同樣價錢好食過佢嘅燒肉大把
原本開開心心嘅聖誕餐,結果體驗非常之差

最後蔬菜都係啲山藥翠玉瓜同埋菇,勁普通。

總結係1千蚊+per person嘅燒肉,無論係食物,環境,服務我都係極之唔滿意,完全唔值呢個價,唔明點解會咁多好評?同樣價錢好食過佢嘅燒肉大把。啲肉質素又唔係特別靚,每一款都係無調味過要你自己去調味。一定冇下次。🙄🙄
2024-12-18
$2200 (Dinner)
好少分享燒肉 但呢間真係有驚喜Luigi 路易奇電力公司⚡來自台灣既人氣日式燒肉店係灣仔開左首間分店今次同左牛魔王朋友去 食得超滿足🥰餐廳係灣仔地鐵站行去幾分鐘就到 好方便裝修簡約寬敞 位置唔多 好有空間感重點係抽油煙系統做得好好食完唔會成身燒肉味🤣主打人手現切日本頂級A5和牛燒肉即叫即切 肉類不經調味 保留天然肉味仲設有自助配料區 提供多款特色自製醬料好似黑松露醬 柚子燒肉醬 明太子醬咁另附詳細介紹 等客人了解每種醬料既用法可以隨自己喜好 配唔同醬料😋DINNER有2個餐揀 豐儉由人主打牛 VS 牛雞豚3選2我地就當然食牛啦 😎服務一流 食物高質 勁滿足😋💥日本頂級A5和牛刺身薄切和牛入口即溶 肉質軟嫩香滑油份唔太多 單食已經好香牛味再加醬油同WASABI 又係另一番滋味☺️💥招牌極生牛肉佐帕瑪森起司必食 金黃酥脆既多士 上面有滿滿既生牛肉同帕瑪森起司軟嫩帶鹹香 口感豐富😁💥A5和牛月見金磚金磚造型 燒得好香好有牛味同時保持肉汁配生蛋黃醬汁一齊食 更加好味 🥰💥日本頂級A5和牛牛小排A5和牛牛小排 油脂分佈均勻牛味香濃 肉汁豐富 食落又唔會好油 正 😎💥日本頂級A5和牛莎朗好少食呢個部

好少分享燒肉 但呢間真係有驚喜

黃金桂烏龍茶為基底
帶清新檸檬香 🥰

最後飲杯熱既金萱茶 暖胃消膩 正☺️
2024-11-29 367 views
灣仔| Luigi ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : Luigi 地址 : 灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 台灣十大日式燒肉店之一Luigi 路易奇電力公司,已經進駐香港,首間分店座落於美食集中地灣仔‼️ 台灣過江龍「Luigi 路易奇電力公司」首度落戶香港,貴為台灣十大日式燒肉店之一,吃貨絕對要來試試💫 店內環境空間感十足,坐下來感覺舒適,跟朋友來絕對是好地方。全店主打A5和牛燒肉,肉類沒有調味,可食出原味牛肉的鮮美,提供多款套餐定食,絕對有一款合自己心意💫 設有自助配料區,醬汁非常特色,有黑松露醬,多款自製醬料,全部跟回台灣店一樣自家配製,味道又見特色💫 Dinner Set for 2 ($948/ person) 💢日本頂級A5和牛刺身 A5和牛刺身入口即化,油脂香滑,店員建議先食原味,之後沾上醬汁,原味可食出牛香,沾醬令牛味更提升💫 💢招牌極生牛肉佐帕瑪森起司 金黃色的多士,口感酥脆,面頭佈滿和牛他他及熟成parmesan cheese,牛肉鮮味,parmesan cheese配上咸香,味道香濃,再配上魚子醬等,口感層次非常豐富💫💢日本頂

💢日本頂級A5和牛海膽卷 (另加) 海膽鮮甜,和牛炙燒至半熟,入口鮮味己鬆化💫 💢日本頂級A5和牛月見金磚 A5和牛以金磚造型出場,食時再配上蛋黃醬,令口感更見香滑💫 💢日本頂級A5和牛牛小排 油脂豐富,燒後香氣滿滿,入口牛味香濃💫 💢日本A5頂級A5和牛莎朗
近乎於背部靠近腰位置,油脂極其豐富、肉質細緻,和牛味濃郁,脂肪味道均勻💫
💢日本頂級A5和牛夏多布里昂
牛肉部位中最嫩的部位,最精華部位,牛味最濃郁,肌理細膩、肉質柔嫩、帶有細膩的油花 💫 💢夢幻一尾牛舌 (另加)
非常厚身,牛舌燒後柔軟中帶點脆嫩,入口口感非常豐富💫
💢日本山藥 | 櫛瓜 🍱真理丼 (+$140)
真理丼配料非常豐富,有海膽、魚子醬、和牛他他、黑松醬醬,蛋黃,食時拌勻,味道鮮香美味,絕對不能錯過💫 🍨豆腐雪糕

🍹柚子氣泡玄米茶
🍹白桃氣泡伯爵茶
2024-11-28 590 views
如果你有去過台北旅行,相信你對我哋今次介紹嘅呢間餐廳,一定不會陌生!因為佢有台灣十大日式燒肉店之一的美譽。在台北地區已經有四間分店,今次首次在香港開店選址在灣仔,亦是香港唯一的分店,點解唔開咁多分店原因,係因為餐廳不強求迅速發展,只希望想將真正嘅美食,帶俾香港人環境方面:餐廳環境寧靜舒服,抽油煙系統亦做得很好,不會令到你全身油煙味食物方面:主打性價比高的日本頂級A5和牛燒肉。餐廳更甜心地,為了確保肉質的新鮮度,更請了專人,運用手工切割方式去處理每一片和牛,從而確保肉汁得以保留及柔嫩。餐廳提供多款「性價比」嘅套餐,最平$288/位就可以品嚐到頂級和牛,另外,亦提供十多款的醬料,當中包括我們非常喜歡意大利原裝進口的「黑松露醬」,「鹽昆布」「明太子」等眾多醬料,免費自助式取用,讓大家可以體驗到不同嘅燒肉吃法!日本頂級A5和牛刺身A5和牛刺身,肉質軟腍,而且和牛油份不多,用嚟做刺身恰道好處招牌極生牛肉佐帕瑪森起司鬆脆吐司上滿滿嘅生牛肉加上帕瑪森起司,口感非常豐富!A5和牛金磚和牛金磚,軟腍無筋,只要輕輕煎至四面焦香,加上月見汁一起食,即刻美味無比!日本頂級A5和牛牛小排A5和牛牛小排,紅肉與脂

環境方面:

食物方面:

日本頂級A5和牛刺身

招牌極生牛肉佐帕瑪森起司
鬆脆吐司上滿滿嘅生牛肉加上帕瑪森起司,口感非常豐富!

A5和牛金磚

日本頂級A5和牛牛小排
A5和牛牛小排,紅肉與脂肪完美比例,有大理石花紋的脂肪!肉汁亦很豐富

日本頂級A5和牛莎朗
被列為高等級的牛肉和牛沙朗,位於背部靠近腰部位置!將厚厚的和牛莎朗煎好四邊,然後將肉汁鎖住!肉味很濃

日本頂級A5和牛夏多布里昂
和牛夏多布里昂係牛肉部位中最嫩的部位,亦是最精華的區域,肉質細緻

美國牛舌厚切
厚切嘅牛舌,厚厚的口感,讓人超滿足!

真理丼
「真理丼」這個名字有什麼意思,我暫時亦未太清楚,不過,這個真理丼就真係唔可以睇少,佢集齊黑魚子、海膽、牛肉他他、松露醬跟蛋黃,跟白飯拌在一起!絕對是美食嘅極點!

生蠔,帶子,山藥,擳瓜,野菇
生蠔超級Creamy,燒帶子也相當出色,當然,吃太多肉,也要食返一些蔬菜去平衡一下

飲品
菊花蜜/凍檸茶,加上Vodka,味道很特別亦好好味

菊花蜜(限定系列)Honey Chrysanthemu m Vodka Highball 7%

凍檸茶(限定系列) Lemon Tea
Vodka Highball 7%

整體來說:食物水準非常之高,餐廳服務員也相當細心,每一種肉無論燒多久,用什麼調味,都會耐心跟我們說,有需要還會幫我們去燒,服務絕對是世一!(餐廳亦提供午市套餐,下次有機會都可以試下)
  • 日本頂級A5和牛刺身
2024-11-17 1183 views
自從去年係台北試過路易奇電廠就好鐘意,年頭已經知道喺灣仔開業嘅消息,但係年尾先至終於有機會去到,上星期去完覺得幾好,而且保持到台灣嘅水準,值得我出個post講吓。呢度嘅Menu冇台北咁多,但吃個LUIGI Set for Sharing 基本上可以食晒佢大部份嘅signature ,四個Signatures同三個Ultimate Mains,再加三個蔬菜同二個海鮮,不過員工話可以唔要海鮮,反而加大牛嘅份量。唔係唔鍾意食海鮮,但係加大牛嘅份量似乎係常識。未嚟之前都好想知道餐廳可唔可以keep台灣嘅特色,有好多唔同嘅配料,最正嘅係有黑松露任你加,香港都可以keep到呢個元素,而且蔥花,辣椒粉,仲有其他配料都可以放喺度任你添,而且玩得好密,店裏嘅員工都好有禮貌,值得一讚。首先來的是日本頂級A5和牛刺身,先吃和牛嘅口感當然精彩,加上豉油之後又係另一件事,再加Wasabi總共有三個層次,一碟簡單刺身都叫人難忘,當然加多幾件同切厚少少個口感應該就更好食。上次去台北都無食呢個招牌極生牛肉佐帕瑪森起司,嗰種錯綜複雜嘅口感又係一絕,呢個signature 無論食同打卡都係一流。個人最愛一定係日本頂級A5

個人最愛一定係日本頂級A5和牛月見金磚,呢個燒到外層勁焦糖化,入面就有牛嘅嚼勁同牛味,呢個真係想即刻叫多round。

第二個signature 就食日本頂級A5和牛牛小排,牛味好重,個感覺同平時打邊爐嘅牛頸脊差唔多,最重要就算食完呢個都唔會太油太大負擔,又係可以食多啲嘅選擇。

當晚highlight 係日本頂級A5和牛莎朗,店員好細心咁話呢類比較靚嘅部位最好都係交俾佢哋處理,燒完一round後放低Rest一下件牛再燒,燒得非常靚而且食落去外層有脆邊而入面係酥軟,呢個絕對不能錯過,絕對值得唔要海鮮而加大肉嘅份量。

有兩種牛舌,選了美國牛舌厚切,加上佢哋自製嘅蔥花係真心一流,又或者加佢哋嘅自家辣粉都係一絕。
要加錢嘅我覺得唔可以錯過日本頂級A5和牛海膽卷,上次喺台灣反而唔捨得食,香港雖然貴啲,但係我相信一分錢一分貨,入口個種精彩,實在太難形容。

飯有兩個,一個月見蔥花飯,前者比較簡單嘅美味,唔夠蔥花嘅可以出去再加,不過我覺得佢本身嘅調味都剛好,第二個係真理丼,用上和牛,海膽,黑松露,魚子醬,再加蛋黃,呢個味道同係台北食完全無差別,真係超好食。

尾聲一杯的台灣金萱茶,清新口腔再去油膩,再送杯雪糕基本上係應有盡有。最欣賞嘅係開咗大概一年都keep得到佢嘅水準,而且價錢都比我想像中冇咁貴,下次要call多啲食肉獸一齊再試多幾款唔同嘅牛肉。

Btw原來聽講Dining City佢都有加盟,店員講次次開親都好快滿咗,大家下次可以留意一下。如果呢個好post好反應,再出個post講吓上次台北嘅發電廠經歷。
2024-11-17 537 views
今次我去咗間好出名嘅燒肉店,食咗幾道正嘅菜式,真係好開心!首先試咗「美國醬漬封門柳」,一入口就感受到佢嘅醬汁入味,肉質又嫩又juicy,燒出嚟嘅香味真係令人食指大動,搭配埋啲海鮮醬,味道更加升級!然後嚟到「生牛肉佐帕瑪森起司」,呢道小食簡直係驚喜!生牛肉切得薄薄,配上香濃嘅帕瑪森起司,口感好滑,味道亦唔會過於腥,真係一流嘅搭配!接住就係「厚切牛舌、牛月見金磚、A5和牛牛小排」三款牛肉,真係各有千秋!牛舌厚切,咬落去超有咬感,牛月見金磚香脆可口,最正係A5和牛牛小排,肉質滑溜,牛味十足!最後試咗「A5和牛海膽卷」,一入口就覺得滿口香濃,和牛同海膽嘅結合真係完美,鮮甜又濃郁,令人回味無窮!總括來講,呢餐真係好正,無論係食材質量定服務都一流,絕對值得推介!

2024-11-15 631 views
今日嚟到灣仔食一間台灣出名嘅人氣燒肉店,主打和牛燒肉!環境簡約舒適,最啱同朋友一齊食住chill!🍻日本頂級A5和牛刺身🍣和牛紋理分佈平均,入口即溶,肉味同油脂香味震撼味蕾!配合醬油同日式芥末好似食緊魚生咁~🤤招牌極生牛肉佐帕瑪森起司講到係招牌菜式,鬆脆吐司上滿滿嘅生牛肉加上Parmesan cheese,口感豐富~😋日本頂級A5和牛月見金磚肉味爆燈🌟,無需額外嘅調味都已經好滿足,如果配上蛋漿一齊食口感更順滑!🤩日本頂級A5和牛牛小排🥩對比月見金磚,牛小排食落冇咁油膩,肉味更濃!牛舌、莎朗同埋夏多布里昂同樣出色!👍🏼另外法式奶油生蠔鮮甜有驚喜。當中不能錯過嘅一定係真理丼❗️牛肉他他配合海膽、魚子醬,再加上蛋黃一齊食!好食到難以形容~🥹路易奇電力公司 (灣仔)📍灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖#路易奇電力公司 #燒肉 #a5和牛 #香港美食 #灣仔美食 #灣仔 #高質 #駱克道

日本頂級A5和牛刺身🍣

招牌極生牛肉佐帕瑪森起司

日本頂級A5和牛月見金磚

日本頂級A5和牛牛小排🥩
對比月見金磚,牛小排食落冇咁油膩,肉味更濃!

路易奇電力公司 (灣仔)
📍灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖

$1000 (Dinner)
最近我終於去到咗來自台灣的知名燒肉店「Luigi 路易奇電力公司」,我上年聖誕喺台北食過呢間店,好掛住,結果知道原來香港都開咗,真係令到不少食客充滿期待,包括我這個燒肉迷!「Luigi」被譽為台灣十大日式燒肉店之一,主打A5和牛,聽聞佢哋個套餐選擇多而且好有驚喜,仲有自助配料區,可以隨心去組合自己鍾意嘅口味,我最推薦嘅幾款配料有:黑松露醬、油封大蒜、鹽昆布、日式鹽蔥。我哋選擇咗嘅是「Dinner Set for Sharing」,每位$948,聽落似乎貴,但包咗四款招牌菜、三款主菜、三款蔬菜同埋兩款海鮮,咁樣嘅配置,質素唔錯,價錢都係合理嘅。首先上咗四款招牌菜,果然冇令我失望。**日本頂級A5和牛刺身**,肉嘅鮮嫩程度真係一流,入口即化,完全無法拒絕。接住上場嘅是**招牌極生牛肉佐帕瑪森起司**,生牛肉同帕瑪森起司、魚子醬搭配得恰到好處,襯埋個toast,咬落去嘅時候,濃郁嘅風味真係讓人一試難忘。然後係**A5和牛月見金磚**,小方塊嘅和牛,肥肥嘅脂肪經過猛火燒烤後變得焦香脆口,配上新鮮嘅蛋黃同松露醬,整體就變得奢華無比,食完真係想再嚐多一塊!最後一款**A5和牛牛小排**,肉質濃郁且

最後一款**A5和牛牛小排**,肉質濃郁且汁多,咬落去嘅時候,口感又扎實又唔油膩,實在滋味無窮。

主菜方面,我哋揀咗**A5和牛莎朗**同**美國牛舌厚切**。莎朗部位肉質真係多汁,搭咗啲簡單醬汁如青檸、鹽海帶之後,味道更加出眾,根本無得輸。

至於厚切美國牛舌,煙熏香味濃郁,令人一口接一口,後面仲想再點多啲!

仲有佢哋嘅**日本頂級A5和牛海膽卷**,簡直一定要試!滑嫩的和牛同海膽嘅濃郁味道交融,彷彿海陸共舞,令我完全沉醉。

而且佢哋提供兩款米飯選擇:**月見蔥花飯**清新可口,而**真理丼**則是我心目中的重口味之選,有海膽、和牛、松露和魚子醬,味道實在奢華!

最後,飯後餐廳提供個人一杯台灣**金萱茶**,茶味清香,唔止可以消化,仲有幫助降低血壓同血糖嘅效果,絕對是完美嘅餐後飲品。

好多過江龍啲到香港都會打咗啲折扣,但喺香港嘅LUIGI 路易奇電力公司俾咗我哋一個好正嘅燒肉體驗,每道菜都展現出餐廳對食材嘅用心及精湛技巧。如果你都係燒肉迷,真係值得一試!我已經開始期待下次可以再嚐嚐嗰啲鮮嫩的和牛喇!

路易奇電力公司 (灣仔)
灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖