🍶 醬油瑩光魷魚 $58份量夠多, 魷魚食落咸咸地再加上有菜既清爽, 送少少酒一流🍶 山系燒雞皮 $16雞皮唔會燒得唔會太乾, 總會有D咬口🍶 燒五花腩 $28係厚切既五花腩呀, 咬落去有好香既油脂味, 好好食🍶 海膽流心忌廉餅(3件) $68岩岩炸起熱辣辣一咬就爆醬, 濃濃既海膽味出晒黎🍶 厚切叉燒黑蒜濃湯手打烏冬(湯) $108呢度比既係厚厚既叉燒, 食落好有口感, 夾埋濃濃既湯底加烏冬, 好有滿足感 🍶 Godo Highball (350ml) $26係vodka加啤酒,如果唔太飲得既就要留意啦🍶 Orion Beer (334ml) $38🌟 店內總有隱藏MEUN大家可以問下老闆🌟 內部既裝修勁似日本居酒屋, 好有feel@foodie_masian 👈🏻記得follow同比個like👍🏻支持下🥰~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 山系。本舍yama shǒuzhì地址: 太子界限街23號地下A1號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
🍶 醬油瑩光魷魚 $58
份量夠多, 魷魚食落咸咸地再加上有菜既清爽, 送少少酒一流

🍶 山系燒雞皮 $16
雞皮唔會燒得唔會太乾, 總會有D咬口

🍶 燒五花腩 $28
係厚切既五花腩呀, 咬落去有好香既油脂味, 好好食

🍶 海膽流心忌廉餅(3件) $68
岩岩炸起熱辣辣一咬就爆醬, 濃濃既海膽味出晒黎

🍶 厚切叉燒黑蒜濃湯手打烏冬(湯) $108

🍶 Godo Highball (350ml) $26
係vodka加啤酒,如果唔太飲得既就要留意啦

🍶 Orion Beer (334ml) $38

🌟 店內總有隱藏MEUN大家可以問下老闆
🌟 內部既裝修勁似日本居酒屋, 好有feel

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 山系。本舍yama shǒuzhì
地址: 太子界限街23號地下A1號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
  • 海膽流心忌廉餅
2022-12-08 18 views
裡面木系裝修 + 個居酒屋既感覺鋪仔細細但非常溫暖既小店老闆唔善談但友善既一個人用心炮製咁多款美食餐廳MENU既選擇真係多過出面好多既鋪頭 除左堂食, 仲有DINNER SET可以外帶頭拌揀左手工櫻花蝦醬拌凍豆腐櫻花蝦醬既鹹香配上豆腐,更加突出到櫻花蝦既香氣和風高湯煮日本沙白蜆個湯係超級超級甜!!而且蜆既份量都好多關東煮牛肋條重點推介!!牛肋條燘得好稔個湯加蘿白 & 紅蘿蔔都係好甜最重要係咁甜食完唔口渴, 無味精外賣左一份俾老人家都食到而且都話好食燒鰈魚柳起左魚塊之後原條連骨都係燒左味道幾好, 如果可以燒得更脆就更加正連一味都係會想ENCORE的串燒山系燒雞皮/ 雞心 /燒雞肝/  雞腎尾鍾意食內臟既朋友必試, 火侯剛好.唔會過熟而太韌而且內臟處理得好, 無異味
裡面木系裝修 + 個居酒屋既感覺
鋪仔細細但非常溫暖既小店
老闆唔善談但友善既
一個人用心炮製咁多款美食
餐廳MENU既選擇真係多過出面好多既鋪頭
除左堂食, 仲有DINNER SET可以外帶

頭拌揀左手工櫻花蝦醬拌凍豆腐
櫻花蝦醬既鹹香配上豆腐,更加突出到櫻花蝦既香氣

和風高湯煮日本沙白蜆
個湯係超級超級甜!!
而且蜆既份量都好多

關東煮牛肋條
重點推介!!
牛肋條燘得好稔
個湯加蘿白 & 紅蘿蔔都係好甜
最重要係咁甜食完唔口渴, 無味精
外賣左一份俾老人家都食到而且都話好食

燒鰈魚柳

起左魚塊之後原條連骨都係燒左
味道幾好, 如果可以燒得更脆就更加正
連一味都係會想ENCORE的

串燒
山系燒雞皮/ 雞心 /燒雞肝/  雞腎尾
鍾意食內臟既朋友必試, 火侯剛好.唔會過熟而太韌
而且內臟處理得好, 無異味
2022-12-07
睇日劇時,成日都好憧憬日本居酒屋果種熱鬧嘅氣氛,食下飲下好容易就會同隔離檯嘅陌生人有講有笑。今次嚟到太子同深水埗交界嘅界限街,一間用心經營嘅日式小店,山系。本舍,感受下家鄉日本居酒屋嘅感覺。老闆仲靜靜雞同我哋講,曾經試過有個客人太高興,仲請全場萬歲。唔知呢種日式驚喜,今日有無機會遇上呢?手工櫻花蝦醬拌凍豆腐自家製嘅手工蝦醬用上蒜頭、乾蔥、辣椒、櫻花蝦等整成,味道有啲似XO醬,但用料絕對比一般嘅XO醬更豐富,味道更加有層次。呢個手工櫻花蝦醬係餐廳嘅生招牌,鍾意嘅仲可以買番樽做手信,對XO醬有要求嘅你千祈唔好錯過啊!呢個手工櫻花蝦醬拌凍豆腐,清淡嘅豆腐加上非常惹味嘅手工櫻花蝦醬,不失為一個開胃嘅小菜!燒五花腩平時都好怕食肥膩嘢,特別係五花腩就更加係女士嘅敵人。嚟到山系。本舍就絕對值得一試,五花腩燒到微焦,將多餘嘅油粉迫出,所以食嘅時候一啲都唔油膩,而且入口非常軟腍,光是味道就知道是我喜歡的你啦!和風高湯煮日本沙白蜆沙白蜆鮮甜無沙,加上木魚大蔥作調味,令高湯嘅鮮甜更上一層樓,飲到最後一滴都唔想放過呀!燒雞心串+鹽燒雞串+山系燒雞皮日本居酒屋當然唔少得嘅就係串燒啦,小編今次就嗌咗雞心、雞皮同埋

手工櫻花蝦醬拌凍豆腐

燒五花腩

燒雞心串+鹽燒雞串+山系燒雞皮
日本居酒屋當然唔少得嘅就係串燒啦,小編今次就嗌咗雞心、雞皮同埋燒雞肉。最推介嘅就似燒雞心,爽口彈牙,絕對係一流嘅佐酒小食;雞皮就燒到脆卜卜,雞肉則充滿肉汁,每一款雞串燒都有唔同嘅口感,可以滿足晒唔同嘅要求啊!

魷魚軟骨沙律+黑松露醬薯條
酥炸魷魚鬚平時就食得多,今次試吓呢個魷魚軟骨沙律,軟骨口感爽脆配合沙律可以消除咗食完串燒嘅油膩。
2022-12-04
2022-11-29 39 views
意外發現超高水準日式小店同朋友喺太子行完街,咁啱經過見到有間日式小店外面幾特別所以入左去試下🤗 我地先叫左個魷魚軟骨沙律,個沙津真係好好味,魷魚食落好爽口,唔會太硬,味道啱啱好,值得推介😋之後就來個和風高湯日本白蜆,個湯真係好甘甜,有少少白酒香味,白蜆重要係隻隻勁大粒,重點係$68 🤩超級大滿足😌 我同朋友重share 左個櫻花蝦醬燒日式豚肉丼,個醬汁好惹味再配櫻花蝦撈飯食簡直一流👍🏻豚肉亦非常入味,唔會覺得好油膩. 重有叫咗個蟹肉忌廉餅,外脆內軟,蟹肉亦好足料,最後就來個大阪燒,個餅料好豐富,好有大阪的味道😋下次再叫多幾個朋友再來食先🤗
意外發現超高水準日式小店

2022-11-25 23 views
Happy Friday梗係要同老公👫一齊relax下! 我哋去咗太子界限街附近嘅一間日式小店, 食下野, 行下金魚街, 真係一個幾寫意嘅活動。呢間叫做山系。本舍, 個名幾特別, 就連裝修, 座位都好有日本風。 店內座位唔太多, 一張Bar枱加八個座位左右, 用咗開放式廚房, 廚師(老闆🙎🏻‍♂️)同食客可以互動交流。由於座位唔多, 所以一定要預約。雖然係老闆一個做埋廚師, 但係上菜都算快, 每食完一款菜就會接住上另一款, 時間預得啱啱好! 每次食完之後, 要自己將食完嘅碗碟🥢🍶放返上枱上,等收起就可以。夜晚食飯, 好似居酒屋嘅形式, 以佐酒小食, 燒物串燒, 炸物為主, 仲有日式飯糰大阪燒等選擇! 手工櫻花蝦醬拌凍豆腐 - $48老闆極力推薦嘅冷盤, 日本直送嘅凍豆腐, 再加上自家製嘅櫻花蝦🦐醬。 凍豆腐本身就比較清淡, 而且口感非常之嫩滑, 櫻花蝦醬有少咸鮮味, 似xo醬, 但唔會辣, 仲有大蔥, 沙律菜🥗配埋少少醬油 一齊食, 真係回味無窮! 😋和風高湯煮日本沙白蜆 - $68湯用咗昆布同鰹魚淆成嘅高湯煮沙白蜆, 沙白蜆生鮮肥美, 而且冇沙, 個湯夠曬清甜, 仲有少少大蔥嘅味道

手工櫻花蝦醬拌凍豆腐 - $48

和風高湯煮日本沙白蜆 - $68
湯用咗昆布同鰹魚淆成嘅高湯煮沙白蜆, 沙白蜆生鮮肥美, 而且冇沙, 個湯夠曬清甜, 仲有少少大蔥嘅味道, 超級有日本風味! 😋👍🏻👍🏻

關東煮牛肋條 - $98
牛肋條煮得非常之淋入味, 入口即溶, 蘿蔔同個湯都好清甜, 但係一啲都唔會搶哂啲牛肋條嘅味道。

燒雞心串, 雞肝串, 燒雞串 - $16/串
燒五花腩燒 - $28
3串串燒都燒得好香口, 再加埋少少調味粉, 佐酒🍺一流! 兩大片嘅燒五花腩🥓, 燒得勁香口, 外脆內軟, 一啲都唔會覺得油膩!

燒鰈魚柳 - $78
燒碟魚柳🐟廚師已經起哂骨炸成幾件魚柳, 而且非常新鮮熱辣, 魚柳唔會好乾, $78真係好抵食。如果唔怕, 其實仲可以食埋個魚骨, 因為都已經炸到脆卜卜。

靜崗抹茶汽水 - $26
富士山柚子梳打 - $22
抹茶🍵汽水唔太甜, 少少抹茶味, 幾好飲。 我就比較鍾意柚子🍊梳打, 柚子味清甜, 估唔到咁好飲!

廚師每樣食物都用心製作♥ 呢啲小店真係要支持下!💪🏻 我好期待佢再有新食物推出!🥰

鋪名: 山系。本舍
地址: 太子界限街23號地下A1號舖
2022-11-24 53 views
諗住搵間串燒小店傾吓計飲下酒,朋友帶咗我嚟呢間~呢度環境好日本居酒屋咁~一人工作但好快手!啲野食食完就擺番上去,座位唔多~但係過嚟食啲野吹吓水感覺好好👍🏻🦐手工樱花蝦醬拌凍豆腐$48啲蝦好夠咸香 有少少似xo 醬撈埋豆腐一齊食好惹味~仲有沙律底作為前菜食一流💯🐷燒五花腩$28我平時好少食呢啲但係呢個真係必叫!整得超好食😳一口咬下入口即化好鬆軟,肥而不膩~調味好夠又好厚肉👍🏻🐡燒雞泡魚干$88黎居酒屋必點清單點可以冇左佢😁配沙律醬配啤酒🍻係絕配😏🐓山系燒雞皮$16燒雞膝軟骨串$16燒雞心串$16醬燒雞串$16~燒得剛剛好保存到肉汁調味岩岩好雞皮燒到脆卜卜👍🏻食串燒最重要我係先食佢既雞皮就食得出佢功夫😂-和風高湯煮日本沙白蜆$68鮮甜既高湯有淡淡木魚味道蜆都好大粒鮮甜份量又多!🥰🍢牛肋條關東煮手打烏冬$118呢個天氣食呢啲暖笠笠既野就岩💗牛肉炆得好腍😲蘿蔔超入味👍🏻啲烏冬好滑溜索哂湯湯底清甜唔經唔覺差啲飲晒😂
諗住搵間串燒小店傾吓計飲下酒,朋友帶咗我嚟呢間~

🦐
手工樱花蝦醬拌凍豆腐$48
啲蝦好夠咸香
有少少似xo 醬
撈埋豆腐一齊食好惹味~
仲有沙律底
作為前菜食一流💯

🐷
燒五花腩$28
我平時好少食呢啲
但係呢個真係必叫!
整得超好食😳
一口咬下入口即化好鬆軟,
肥而不膩~

蘿蔔超入味👍🏻
啲烏冬好滑溜索哂湯
湯底清甜唔經唔覺差啲飲晒😂

2022-11-21 389 views
未飛去日本住,今晚黎呢間日式小店熱下身先店內面積一眼望晒,吧枱設計,坐位約十個內,裝飾佈置好日系,放滿不同日本酒及海報,由老闆一人主理。睇完餐牌可以自由落單交比佢,主打佐酒小食/串燒/炸物,另有秘密餐牌 (可向廚師查詢)最早出場係小食...................手工櫻花蝦醬拌凍豆腐 ($48),賣相吸引電話食先櫻花蝦隱藏於洋蔥絲中,嫩滑凍豆腐上淋上櫻花蝦醬,為淡味嘅豆腐加上惹味,每一啖都令人回味。今晚必需酒...................老闆介紹呢支越後啤酒,夠凍無咩泡,啤酒味普通,好易入口,一口氣飲咗半杯,超爽。冰凍啤酒在手,串燒在我左右,哇哈哈.......燒五花腩 ($28)..........汁煮後再燒,燒肉味撲鼻,又食到芝麻香味鹽燒鷄串 ($16).......... 再燒耐少少時間仲香口燒鷄尾串 ($16)燒鷄心串 ($16)...........軟身中帶少少口感,一口一心,調味粉記一功個人黎講對呢串燒鷄尾串比較深印象,開初都擔心會否食到一口油,但又無喎,無異味,再燒至脆身D會仲岩胃口。呢個關東煮牛肋條 ($98),材料有牛肋條及蘿蔔,配以清爽京蔥碎,解以肉
未飛去日本住,今晚黎呢間日式小店熱下身先

冰凍啤酒在手,串燒在我左右,哇哈哈.......

燒鷄尾串 ($16)

呢個關東煮牛肋條 ($98),材料有牛肋條及蘿蔔,配以清爽京蔥碎,解以肉嘅膩度。

牛肋條煮得相當夠火喉,入口鬆化唔痴牙; 紅白蘿蔔兩種都腍甜,湯底清甜,味道有點似韓版嘅炆牛肋條但清湯版,若果有埋其他關東煮如芋絲等就仲正。

晚市提供飯/烏冬,望落大多數都岩食喎

涼涼地,叫個厚切叉燒黑蒜濃湯手打烏冬 ($108)"補補"先

份量都可以二人分享,先試啖湯,入口唔太油膩,熱度甚夠,蒜味唔會過濃,帶點厚度。

三大舊厚切叉燒,先煎香表面再放入湯烏冬。上肥下瘦,配埋個滑口烏冬,滿足又飽肚。

氣氛環境都幾似日本屋台FEEL,食物價錢與質素都吸引人再幫襯,呢D小店要多多支持。
Dinner
💬 呢間日式小店都幾近地鐵站點解叫小店因為舖頭真係好細食客座位應該10個都冇我哋揀咗最入嘅位置坐應該係職員都知道店內冷氣唔係好夠所以都見到後邊放咗幾把風扇雖然舖頭細間,但係都有好多嘢食選擇💛 呢個好好味炸完海膽味都仲係好濃-🐟 拖羅沙律好足料 牛油果都夠熟個醬唔會話好酸好濃👍🏻- 🍙 飯團就冇其他嘢食咁出色醬味道都唔錯好似燒汁咁樣但係如果飯團可以煎到脆卜卜就更好- 🍲 關東煮都唔錯啲肉好淋都入味- 💁🏻‍♀️ 其實整體嘢食唔錯但係都有提到我哋坐喺最入嘅位置唔知係唔係因為比較近廁所所以超級多蚊 喺個舖頭留咗一個鐘已經起碼咬咗八粒所以雖然嘢食好食但係唔算話好enjoyable如果可以改善下會更好
💬 呢間日式小店都幾近地鐵站
點解叫小店因為舖頭真係好細
食客座位應該10個都冇
我哋揀咗最入嘅位置坐
應該係職員都知道店內冷氣唔係好夠
所以都見到後邊放咗幾把風扇

雖然舖頭細間,但係都有好多嘢食選擇

💛 呢個好好味炸完海膽味都仲係好濃

Lunch
拖羅腩蓉牛油果沙律
關東煮牛肋條湯手打烏冬
2022-09-24 319 views
喺太子臨時想搵間餐廳食飯又唔想排好耐,見到山系幾有日本小店feel又有位就決定試吓。叫咗日式高湯蜆配手打烏冬($78),燒日式豚肉醬油配手打烏冬($88)同西京燒鰈魚配小町米飯($88),仲有柚子油醋蟹肉溏心蛋沙律($88)。小薯叫咗西京燒鰈魚配小町米飯,等咗一陣先整好。非常新鮮熱辣,已經去咗幼骨,好細心。魚肉嫩滑,唔會好乾,$88嚟講好抵。朋友都幾滿意佢哋嘅食物但小薯無試。柚子油醋蟹肉溏心蛋沙律好正,蟹肉份量好多,沙律新鮮,溏心蛋入味,正👍🏻👍🏻👍🏻整體嚟講唔錯,價錢實惠味道唔錯😂,但又未至於要特登嚟食,推薦比附近街坊。

日式高湯蜆配手打烏冬
燒日式豚肉醬油配手打烏冬

Lunch
2022-08-08 468 views
星期五的晚上想揾靜靜地的地方食飯想起之前行過的日式串燒小店店內只有五六個座位但時間尚早幸運有位店主很有禮貌環境雖小但感覺很Cozy全部食材都很新鮮【甲羅燒】蟹膏份量很多仲有蟹肉喺入面【鹽燒雞串】肉質嫩滑帶有汁【雞軟骨】唔硬好味【燒日式腩肉串】有小小似拉麵店的日式燒肉芝麻配上燒汁熱辣辣好好味【和風高湯煮日本沙白蜆】蜆好新鮮冇沙湯都好清甜【芝士燒焗廣島蠔】蠔好大隻肥美好juicy$78/3隻好抵食【糖心蛋】好好味唔會過鹹
星期五的晚上

燒日式腩肉串
芝士燒焗廣島蠔
糖心蛋
2022-07-24 346 views
《山系。本舍》·從來好喜歡日本文化同食物。未有得飛,唯有係本地感受住日本氣息先🥹·《山系》位於太子,座位只有大約10個吧檯位。雖然空間唔覺寬敞,但裝潢充滿日式文藝氣息。夏天如果覺得唔夠涼,仲有借用小風扇服務,勁貼心。開放式廚房內有一位青年老闆,非常親切友善。下廚樓面一手包辦,但上菜速度好有效率,大讚👍🏻·今日午餐同老公主要試左兩個麵食:[關東煮牛肋條 湯手打烏冬]牛肋條好香,煮到夠哂淋,份量有成7-8舊啖啖肉😳湯底清甜,紅/白蘿蔔索哂湯既清甜,又夠淋👍🏻[日式高湯煮蜆 湯手打烏冬]食蜆最緊要乾淨無沙!掂👍🏻高湯好清甜,突顯左蜆既鮮味。仲要有成…20隻蜆😳😳每款烏冬都附送兩款是日前菜。[醃蘿蔔]清甜帶酸,超開胃😋[麻油拌豆芽]超香麻油味,帶微辣,啱哂重口味既我🤪·加左支靜崗抹茶汽水,唔太甜,少少抹茶味,都幾好飲!期待之後試吓佢既燒物!
《山系。本舍》
今日午餐同老公主要試左兩個麵食:
[關東煮牛肋條 湯手打烏冬]

[日式高湯煮蜆 湯手打烏冬]

每款烏冬都附送兩款是日前菜。
[醃蘿蔔]清甜帶酸,超開胃😋
[麻油拌豆芽]超香麻油味,帶微辣,啱哂重口味既我🤪
加左支靜崗抹茶汽水,唔太甜,少少抹茶味,都幾好飲!

期待之後試吓佢既燒物!

2022-07-03
$110 (Lunch)
2022-06-10 447 views
某天下午,經過山系。本舍已經被充滿日式感覺的門口吸引左🥰入到去直頭感覺好似去咗日本咁呀!環境亦算好乾淨❤️柚子油醋蟹肉溏心蛋沙律配搭好新穎,加埋柚子嘅配合非常清新,食落感覺唔會好漏,蟹肉嘅份量亦適中。黑毛和牛漢堡貝果三文治和牛漢堡味道正常發揮,薯條配上黑松露醬味道很好海膽流心忌廉餅今次最驚喜就係呢個海膽流心忌廉餅!本來都覺得冇乜期望,估唔到一咬落去真係流心㗎,溫度啱啱好,又唔會辣親,亦都好友海膽味道,總之就係好好食啦!雖然價錢唔算好平,不過以呢度嘅環境加埋食物水準,一定會再嚟食!
某天下午,經過山系。本舍已經被充滿日式感覺的門口吸引左🥰
入到去直頭感覺好似去咗日本咁呀!環境亦算好乾淨❤️

黑毛和牛漢堡貝果三文治

和牛漢堡味道正常發揮,薯條配上黑松露醬味道很好

2022-04-29
$200 (Lunch)
  • 海膽流心忌廉餅
2022-05-16 320 views
地方細細但食物味道不錯,這個吾卵系叉燒飯,個飯名好攪鬼,蛋炒得夠滑,叉燒有肥有瘦似五花腩肉,加上佢個汁用嚟撈飯真心正,價錢都叫合理$78,服務幾好,值得幫襯,但地方真係太細,建議先book枱,而且原來只收現金的.#叉燒#日式#bar枱#yummy#好味#蛋#🥚#太子#豬肉#飯#午餐#lunch#昼ごはん#🍚
  • 吾卵「系」叉燒飯
2022-04-24 270 views
之前食過兩次lunchExperience都好好舖頭細細但乾淨企理感覺幾cozy今次去食晚餐都食得好開心店主係one man band好忙無咩時間同客人chit chat但都覺得佢好用心
拖羅蓉沙律
清酒煮蜆
海膽忌廉餅
燒五花腩
黑松露薯條
2022-04-05 205 views
店面雖然小小的,但上餐速度快,食物質素好好😍西京燒鰈魚 有少少芥末味 魚好新鮮 夾埋好味😋叉燒飯 配滑蛋 好抵食 超大個滑蛋+兩條大叉燒 叉燒又入味 好開胃!唔小心食多左飯!薯條🍟估唔到咁大份 配黑松露醬 好邪惡啊🙈好評好評好評😆😆😋
店面雖然小小的,但上餐速度快,食物質素好好😍
西京燒鰈魚 有少少芥末味 魚好新鮮 夾埋好味😋

薯條🍟估唔到咁大份 配黑松露醬 好邪惡啊🙈