滿懷期望去壹碗麵因為一直都係排名好前一路都好想食叫左兩樣野鴕鳥肉撈粗同溏沁浸酒蛋溏沁浸酒蛋先上簡直係惡夢既開始我真係差d嘔我唔明點解好地地一粒蛋會搞到咁.......個味怪到喊.....我唔知係粒蛋太生定點睇番其他人既食評都差唔多不過呢粒蛋係仲有好多未熟既蛋白撈埋凍既酒真係好難頂鴕鳥肉撈粗黎到以為係勁正喇點知冇味好彩有汁搭夠成碗野先冇咁dry鴕鳥肉撈粗勉強可以朋友K亦冇食哂成碗牛腩撈粗事關個D牛腩勁乾同UN我永遠都唔會再黎.
滿懷期望去壹碗麵
因為一直都係排名好前
一路都好想食

叫左兩樣野鴕鳥肉撈粗同溏沁浸酒蛋

溏沁浸酒蛋先上
簡直係惡夢既開始
我真係差d嘔
我唔明點解好地地一粒蛋會搞到咁.......
個味怪到喊.....
我唔知係粒蛋太生定點

成碗野先冇咁dry
鴕鳥肉撈粗勉強可以

朋友K亦冇食哂成碗牛腩撈粗
事關個D牛腩勁乾同UN

我永遠都唔會再黎.
2011-12-27 6 views
今日去北角, 一心試吓有成吋粗的粗麵, 但一試之後真令人失望。D 麵粗就粗喇, 但好似食緊腸粉咁,一行2人叫佐個蝴蝶腩粗,柚子豬軟骨粗,仲加多碟豬大腸添,個蝴蝶腩,真唔點,"硬倔倔",個柚子豬軟骨,味道都幾好, 但就"碎濕濕"咁O... 個豬大腸雖然話洗得好乾淨,但就去唔到豬腸D腸味(豬pupu味)總之價錢 ; 份量 ; 味道 都叫人失望
今日去北角, 一心試吓有成吋粗的粗麵,
但一試之後真令人失望。
D 麵粗就粗喇, 但好似食緊腸粉咁,
一行2人叫佐個蝴蝶腩粗,柚子豬軟骨粗,仲加多碟豬大腸添,

總之價錢 ; 份量 ; 味道 都叫人失望
2011-12-26
當然菜式有變化之餘,也要做得好才值得大家再來,這天簡單幾味,朋友抱恙也堅持要我試試這裡的紅燒牛腱,我想應該有點睇頭。牛腱賣相簡約直接,牛腱厚肉亦帶適量脂肪,是揀過的靚部份,湯底浮著薄薄的牛脂,雖然辣辣地,但牛腱軟熟無渣,是下飯良品,如吃得辣叫闊麵作湯麵風味亦佳。罕見炆鮑魚骨,米高說今天只買到兩份新鮮貨,未到六點已售罄,似乎食也要講緣份,為此我鐵定要再來一轉!

2011-11-18 4 views
遇到志趣相投的老友,實在是人生一大樂事。兩個為食小妮子,最愛搜羅坊間味道,只要有想試的地方,便會與對方分享,覓食團隨即成行。那怕餐廳路途遙遠、大排長龍,又或是環境狹窄,都阻擋不了二人的傻勁。坐在食肆、拍拍照片、評評美食、說說近況,又是一個愉快的下午。今次我倆闖到北角區,第一個目標是壹碗麵。此店位於近年人氣急升的和富街,舖子面積細細,亳不起眼。星期六中午時份,意外地不用等位,太好了!素知小店以特粗撈麵聞名,當然不能錯過。老友已做足功課,推介台式肉碎及柚子豬軟骨。侍應先奉送上湯,它用傳統的雞公碗盛載,教人喜愛。上湯色澤清澈澄明,洋溢陣陣胡椒香。於我而然,喝時沒有其他網友投訴的嗆喉感覺,反覺更可濃郁一點。細味之下,又嚐到湯內有雞香,過後不會覺得口乾。主角很快便來到,粗麵果然不同凡響,有接近一吋闊,表面沾滿醬汁。急不及待試試,口感頗像雲吞皮,不會硬磞磞的,但欠了些少彈性。雖然粗麵色澤深,但似乎沒甚麼味道,自己喜歡濃郁一點。添了特製的沙茶醬,味道頓時豐富起來,很是惹味。芝麻份量太少,加多些應會更香口。柚子豬軟骨屬於偏瘦,但肉質非常腍軟,一點也不難咀嚼。間中吃到粒粒軟骨,增加了口感的層次。儘管豬軟
遇到志趣相投的老友,實在是人生一大樂事。

今次我倆闖到北角區,第一個目標是壹碗麵。
此店位於近年人氣急升的和富街,舖子面積細細,亳不起眼。
星期六中午時份,意外地不用等位,太好了!

侍應先奉送上湯,它用傳統的雞公碗盛載,教人喜愛。
細味之下,又嚐到湯內有雞香,過後不會覺得口乾。
雖然粗麵色澤深,但似乎沒甚麼味道,自己喜歡濃郁一點。
添了特製的沙茶醬,味道頓時豐富起來,很是惹味。
芝麻份量太少,加多些應會更香口。
柚子豬軟骨屬於偏瘦,但肉質非常腍軟,一點也不難咀嚼。
間中吃到粒粒軟骨,增加了口感的層次。
儘管豬軟骨味道很好,柚子味卻過份淡,幾乎嚐不到,有點名不符實哩!
台式肉碎帶點濕潤,很易入口。最讚是質地不會太硬,伴麵一流。

吃到中途,舖外已出現大條人龍。此地不且久留,是時候向下一站出發!
$32 (Lunch)
  • 戈剽
2011-09-21 6 views
今日約左個fd 去試下食先前見大家都食評不錯不過首先去到 時間接近1430waiter哥哥 d 服務態度真係"好"到呢佢lunch d午餐到1430 only接近1430 佢d態度就真係人咁款見大家既食評都係 蝴蝶腩、大腸、燒腩仔撈粗果d我比較偏門d 唔太鍾意食大家介紹既野 會想試佢其他野會唔會水準唔高所以點左個牛筋展撈粗呢個撈粗佢肉面分開上 初時佢一黎見碗湯好油咁以為叫錯野 點知食落先知係好野一d都唔韌 仲好稔好有味大家都要試試呀 ~
今日約左個fd 去試下食
先前見大家都食評不錯

不過首先去到 時間接近1430

waiter哥哥 d 服務態度真係"好"到呢
佢lunch d午餐到1430 only
接近1430 佢d態度就真係人咁款

見大家既食評都係 蝴蝶腩、大腸、燒腩仔撈粗果d

所以點左個牛筋展撈粗
呢個撈粗佢肉面分開上 初時佢一黎見碗湯好油咁
以為叫錯野 點知食落先知係好野
一d都唔韌 仲好稔好有味
大家都要試試呀 ~
牛筋展
2011-09-20
$64 (Lunch)
牛筋展
  • 牛筋展撈粗
2011-09-05 32 views
晚上到處行街街, 看見這店仍有空位, 所以進去試試- 蝴蝶腩撈粗 : 蝴蝶腩很滑, 汁很濃郁, 粗麵夠彈, 好好吃的 - 燒腩仔飯 : 燒腩仔有點硬, 不是十分脆, 不過汁香濃好味- 家鄉春卷 : 餡料凍冰冰, 吃時感覺有很多生粉, 好似不太熟的, 不好吃 - 南瓜餅 : 皮脆, 南瓜蓉香滑, 好吃 - 甜點 : 不記得這個甜點的名, 好似是糯米紅豆卷, 紅豆餡幾好吃, 不過糯米皮太厚, 總括來說是一般
晚上到處行街街, 看見這店仍有空位, 所以進去試試

- 南瓜餅 : 皮脆, 南瓜蓉香滑, 好吃

燒腩仔飯
差 - 家鄉春卷
南瓜餅
糯米紅豆卷
2011-07-15
$85 (Dinner)
燒腩仔飯
南瓜餅
2011-09-03 10 views
有時候,胃口不好,一碗麵比一碟飯來得更好,除了沒有那麼飽滯之外,麵條帶點濕潤而易於入口。夏日天氣炎熱,真的不是食麵的好季節,因湯麵往往熱氣騰騰,令人感覺熱上加熱,可是撈麵卻有著非一般的感覺,有麵條應有的濕潤,也有不會熱氣騰騰的情況發生。北角就有一間以特製闊條麵而聞名的小麵舖,名叫壹碗麵,雖然名字與灣仔某麵店相同,但寫法卻不一樣,這裡用的是大寫的”壹”字。枱上擺放了一些醬料,其中一壺是沙茶醬,集香、辣、甜一起,風味獨特,配撈麵及小食也十分適合。除了自家創的特闊粗麵外,還有一款個個也會嘗試的小食,就是溏沁浸酒蛋。不要小看這顆放在小碗內浸著,平平無奇的蛋,有一股清香的酒味散發著。當刺破蛋白後,晶瑩的蛋黃順勢流出,與有少許咸味的浸酒混和,層次感突出,而且蛋白如白玉般剔透,非常滑溜。為了加強蛋味而用上了鴨蛋,所以特別濃郁。酒漕套大腸是有水準的手工菜,大腸清洗乾淨後,一層套一層。食落有點肥肉,而且很有層次感,酒味不突出,反而有很香的鹵水味,而且咬落軟腍順滑,略帶甘香,值得一讚。家鄉炸春卷是類似福建的雞卷般,可是用料轉了是豬肉,而不是雞肉,還有加入了馬蹄及香蔥,口味比較濃一點。但表面似乎炸得過了火喉
真想食多一隻
家鄉炸春卷是類似福建的雞卷般,可是用料轉了是豬肉,而不是雞肉,還有加入了馬蹄及香蔥,口味比較濃一點。但表面似乎炸得過了火喉,有點兒燶,令口感很肥膩。
燶了
進入正題,燒腩仔撈粗麵用上自家製的特闊麵,實在令人驚喜。麵條足足有幾厘米闊,蛋味及麥味略嫌不足,煙靱度只算一般,但由於撈麵的豉油實在太美味,闊條麵盡數吸入後,令創新但平凡的闊條麵變得不平凡。主菜之一的燒腩仔皮脆身,肥瘦相間,理應美味,奈何肉質比較硬,而且過咸,有美中不足之處。
硬了些
食友推介的蝴蝶腩撈粗,本人覺得蝴蝶腩味道一般,肉質同樣偏硬,燜的火喉可能不足,未夠軟身,可是味道是足夠的。蝴蝶腩是連著肺部的一小塊肉,因有筋膜相連,就算能燜得腍身,也不能使它失去嚼感。
油菜食得多,上湯浸蘿蔔則比較少有。蘿蔔是以撈麵附上的上湯浸製,鮮甜無渣,盡數吸入上湯的美味,因上湯帶有少許的胡椒的辣味,鮮味更加突出,真的很美味。
夠哂清甜
最後,看見有一個名字清秀的甜品,名叫明月冰卷,是由糯米滋皮包著紅豆蓉,再以綠豆蓉做餡心,甜度不高,豆蓉軟滑,真是不錯不錯。
清清地
這店雖然創新,味道尚有不足之處,但也偶有佳作,如酒漕套大腸是值得一試的,但當中溏沁浸酒及特闊撈粗更加是必試的項目。
$60 (Dinner)
真想食多一隻
夠哂清甜
清清地
  • 酒糟套大腸
2011-09-03 7 views
經搜索後..4時左右去度門口見有報紙貼係度..亦係or呢度得知笑是頗多就入去la..當時無人得我...叫左 蝴蝶腩撈粗..(竟然無下午茶..失望囉)...5mins左右黎度..有碗熱湯比你選擇淋落去與否..我就食幾啖飲小小咁la..事關d麵真係....無乜特別..得個粗字..好似食梗腸粉攤開左既硬版咁...d肉就原全如下面所講真係無味...口感就有d..但都好失望la..名就夠型..食落求其..賣相同份量係ok..但絕對唔值3x$..原本想試埋豬腸..但呢碗都麻麻..廢是試其他了..
)...
無乜特別..得個粗字..好似食梗腸粉攤開左既硬版咁...

..原本想試埋豬腸..但呢碗都麻麻..廢是試其他了..
$32 (Tea)
2011-08-22 10 views
和富道出了那麼多名堂食肆,除了鹵水鵝,這麵店都是榜上之一。難得來到北角,怎能就此「一走了知」,實行留下食影~五點鐘,和家人early dinner。台式肉碎撈粗$32,肉碎非常足量、足味!反而麵條份量較少。肉碎挆得成肉醬,使汁/麵合拍得拍案叫絕!酒槽炆豬腩肉撈粗$32,酒槽味特別!但味道不夠濃,豬腩嫌不夠嫩滑。蝴蝶腩撈幼麵,蝴蝶腩腌味淡,很牛味,”腩肉””痴”牙。幼麵麵質是上海麵與雲吞麵的混合版,幾好吃。酒浸溏心蛋,”酒”原來是白米酒,浸蛋變得咸咸地,好怪,如果改用花雕,一定好吃好多!家鄉煎春卷,春卷炸得甘香脆,餡內非常多蔥!其餘是什麼材料,真的吃不出,我不太喜歡這「全」蔥卷。明月冰卷@$5,很普通的紅/綠豆蓉糯米卷吧,不吃沒損失。吃了三款餸的麵,覺得應該能顯真功夫的,確實麻麻;反而簡簡單單的肉碎做得很好!粗麵條的研發,口感也很不錯。如果份量多番D,會更好。
和富道出了那麼多名堂食肆,除了鹵水鵝,這麵店都是榜上之一。
難得來到北角,怎能就此「一走了知」,實行留下食影
~
五點鐘,和家人early dinner。
!
蝴蝶腩撈幼麵,蝴蝶腩腌味淡,很牛味,”腩肉””痴”牙
。幼麵麵質是上海麵與雲吞麵的混合版,幾好吃。
酒浸溏心蛋,”酒”原來是白米酒,浸蛋變得咸咸地,好怪
,如果改用花雕,一定好吃好多!
明月冰卷@$5,很普通的紅/綠豆蓉糯米卷吧,不吃沒損失。
台式肉碎撈粗
酒槽炆豬腩肉撈粗
蝴蝶腩撈幼麵
酒浸溏心蛋
家鄉煎春卷
明月冰卷
2011-08-14
$34 (Dinner)
台式肉碎撈粗
2011-08-20 6 views
是日留港消費,去完友人婚禮,下午無事造,特去此店試試 我特選 下午3點後才去,怕人多! 去到只有 5,6 償個人.叫了一碗"蝴蝶腩粗麵" 試試極愛他們的舊式公雞碗,好懷念小時候的大掛檔蝴蝶腩入口不錯.不同其它的牛腩店的味道.不覺個人認會較淡(味道)粗麵的味道是淡淡.沒有吸收任何醬汁味道可言.麵身不算太有口感.觀感有點想國內的"蘭州拉麵" 的刀削麵的歡感.不過不夠國內的口感喝了他們的湯.湯中帶點胡椒味,還算可以.後來對面的來了一對男女客人.店員好好服務.不過來了湯給女客人喝時.女客人不停說:味精湯" 人家怎說我沒意見,不過食飯都可以看得出的的"品格"
是日留港消費,去完友人婚禮,下午無事造,特去此店試試
極愛他們的舊式公雞碗,好懷念小時候的大掛檔

喝了他們的湯.湯中帶點胡椒味,還算可以.

後來對面的來了一對男女客人.店員好好服務.
不過來了湯給女客人喝時.女客人不停說:味精湯"

人家怎說我沒意見,不過食飯都可以看得出的的"品格"

2011-08-20
Celebration
Anniversary
2011-08-04 5 views
去到大概1點~ 食飯時間都幾熱鬧好在我地2個人咁啱唔使等位=)之前都光顧過幾次 不過寫食評都係第一次 一食就覺得D撈粗淡味左不過淡少少加埋D沙茶醬就啱啱好冇之前咁 食到尾會濟味道較酒糟豬腩肉淡D蝴蝶腩 好滑 正!跟面既湯 =)好香胡椒味 不過咸左D ><必落嘅沙茶醬!!!好香! 溏心浸酒蛋上既時候仲有少少酒浸住味道一般la~整體黎講都唔錯一個lunch set 有撈粗、餐飲、湯 都係$35抵食!!記得之前weekend 黎食過一碗好好味嘅喇沙不過好似話老闆冇再整lu~~~~真係好想好想有機會再食返呀! ><
去到大概1點~ 食飯時間都幾熱鬧
好在我地2個人咁啱唔使等位=)
之前都光顧過幾次 不過寫食評都係第一次
酒糟豬腩肉撈粗
一食就覺得D撈粗淡味左
不過淡少少加埋D沙茶醬就啱啱好

冇之前咁 食到尾會濟
味道較酒糟豬腩肉淡
D蝴蝶腩 好滑 正!
跟面既湯 =)
好香胡椒味 不過咸左D ><
沙茶醬
必落嘅沙茶醬!!!
好香!
上既時候仲有少少酒浸住
味道一般la~

整體黎講都唔錯
一個lunch set 有撈粗、餐飲、湯 都係$35
抵食!!

記得之前weekend 黎食過一碗好好味嘅喇沙
不過好似話老闆冇再整lu~~~~
真係好想好想有機會再食返呀! ><
2011-08-02
$40 (Lunch)
酒糟豬腩肉撈粗
沙茶醬
2011-07-24
今日同埋屋企人游完水就渣左架車去和富道搵野食, 原本諗住帶佢地去試下阿鴻小吃, 想知...又係人山人海, 又係得個 "等" 字, 由於媽咪好肚餓既關係, 我就帶左佢地去隔離間壹碗麵食快餐, 我之前已經黎過幾次, 覺得都幾唔錯, 所以今次就介紹埋比我屋企人試下全程由我一個人發板, 更係嗌晒d自己仲意食既wahaha~~~~另外今次終於都記得影埋相比大家睇喇溏心浸酒蛋 每次黎都必嗌, 超滑超好味! 不過媽咪話d蛋黃太生喎= ="酒漕套大腸又一樣至愛, 大家都好仲意食, 冇意見!炸醬撈粗麵亞哥既至愛, 不過佢話麻麻地, 問我點解唔同出面粉麵鋪果D....冇言....另外仲嗌左豬手撈粗 & 蝴蝶腩飯, 成家人食飽飽埋單都唔洗250蚊, 超抵!不過亞哥話好似食快餐咁, 坐得唔舒服喎 激死!

另外今次終於都記得影埋相比大家睇喇

酒漕套大腸
又一樣至愛, 大家都好仲意食, 冇意見!

炸醬撈粗麵

不過亞哥話好似食快餐咁, 坐得唔舒服喎
激死!

2011-07-22
$50 (Tea)
  • 酒漕套大腸
2011-07-07 9 views
原本想吃阿鴻小吃但要等八張檯,等不了,到旁邊的壹碗麵試吃。下午六時十五分只有三檯客人,餐牌內多款麵飯都想試吃,我有兩胃,一個是正餐,另一個是甜品,下一站享要試吃幸褔餅店的粟子蛋糕。我選擇了柚子蜜豬軟骨粗麵,HK$32。豬軟骨味道帶點酸甜,肉質淋,柚子蜜浸入豬軟骨,很入味。粗麵有2cm闊,名符其實的粗麵,而且每絛麵很長。碗內的醬汁香濃配粗麵一絕,我個人認為 不用配湯。我嘗一口湯,味精湯帶點豬骨味道。下次將試吃小點如煎餅和菜飯。由於店舖面積小,建議食客下午茶時段故或晚上光顧,吃得舒服點。
柚子蜜豬軟骨麵
下次將試吃小點如煎餅和菜飯。
2011-07-06
$32 (Dinner)
柚子蜜豬軟骨麵
  • 柚子蜜豬軟骨粗麵,台式魯肉飯
2011-06-11 10 views
今天於終走去試, 叫了:-1) 齊菜撈飯+ 一碗例湯HKD34......因我不喜歡食珍珠米, 我覺得麻麻地,但一試也無防2) 蝴蝶用腩撈幼面+ 一碗例湯 HKD32.....d 面好干又喊, 蝴蝶腩就無咩味, 一D 都吳好食, 直頭難食3) 咖喱角+ 春卷 (都係廿幾蚊)......好好食, 好脆, 又其是個春卷好足料.4) 南瓜餅 (都係廿幾蚊).....簡直VERY GOOD, 不過就貴左D , 廿幾蚊得一少件
今天於終走去試, 叫了:-
2011-06-11
前排響三色台睇到介紹呢間野, 咁啱又去開個頭, 咪同朋友仔去試下佢喇, 點解咁想試下, 其實最主要係佢隻溏心蛋, 因為真係好吸引呢~~我地三個人, 一人一隻蛋, 加三碗麵, 同一個小食, 都係百几蚊都唔算太貴丫~ 講下D食物先, 首先緊係隻酒浸溏心鴨蛋喇, 一黎到已經俾佢個外表吸引住, 白雪雪, 滑溜溜既外表~ 正~ 再聞一聞佢, 酒香撲鼻, 已經急不及待要咬落去了, 當你未食到個蛋白既味道之前, 溏心既蛋黃已經由牙縫間流入你個口腔度, 加上有少許甜味既酒, WOO!! 真係出奇地夾囉~~ 好鐘意呢隻蛋呢~正當我回味緊隻蛋時, 同時對D麵都抱有好大冀望, 點知.....會大失所望.... 首先我地三個都叫左粗麵, 分別係蝴蝶腩/ 炸醬同埋駝鳥肉, 因為佢個MENU無提過有其他既麵種, 而落單個姐姐又無問我地... 就係咁中曬計.... 無諗過佢D特製粗麵係無味道之外, 仲要係好唔好咬口囉, 個撈麵既豉油都係無味既.... 再講下D料喇, 首先係蝴蝶腩, 個個一聽到呢個名, 都好自然會覺得係牛黎既, 其實佢係豬, 但個樣同味道都真係几似牛, 可以一試~ 炸醬 - 呢個其實好多地方都有得食

炸醬 - 呢個其實好多地方都有得食, 但要整得好食既都唔係容易, 呢度既味道都几好, 肉絲都几多几大條, 最LIKE佢既係唔多肥肉, 整體黎講, 佢最好味~
駝鳥肉 - 平時打邊爐就食得多喇, 但咁樣食法都係第一次, 點知呢個第一次真係好失望, D肉乜味都冇, 好似白烚咁, 好心就醃下佢, 等佢有D味喇, 成碗野, 我淨係食到面頭D芝麻香囉... 其他乜味都冇, 好失望!!
OK LA
最後既家鄉春卷就冇咩特別, 入面落左D香菜唔係人人接受到個種味道, 本人覺得莉莎既百花小棠菜好食好多囉~

總括黎講今次只係得隻蛋會令我有驚喜囉, 其實真係唔想再食... 或者食幼麵吧, 粗麵真係好唔得囉!!
2011-06-06
$55 (Lunch)