Restaurant: Ying Dining
Info:

Book 6點,時間比較早,全場得我地一台,帶位叔叔好有禮貌,又健談,服務周到。食物,嗌左:半隻乳豬片皮鴨孖寶(吊燒雞同蒸魚)🐷乳豬皮脆,但肥膏多,有d豬氣味,食左2件膩左,7分🪿片皮鴨一大隻,只片左15,6片左右,好少片得比較厚,口感較韌,但加蔥同青瓜都ok 7分🐓燒雞皮好脆好滑,有少少雪藏味,8分🐟蒸魚最好食,一上台秒殺 9分我地3個人嗌四碟餸,都係肉,好快膩左飽左,雞同鴨最後打包,埋單盛惠$816,老實講有d 貴,貴在茶位$45/1,食物質素,環境都ok,不過無下次lu。
Book 6點,時間比較早,全場得我地一台,
帶位叔叔好有禮貌,又健談,服務周到。
食物,嗌左:
半隻乳豬
片皮鴨
孖寶(吊燒雞同蒸魚)

🐷乳豬皮脆,但肥膏多,有d豬氣味,食左2件膩左,7分
🪿片皮鴨一大隻,只片左15,6片左右,好少
片得比較厚,口感較韌,但加蔥同青瓜都ok 7分
🐓燒雞皮好脆好滑,有少少雪藏味,8分
🐟蒸魚最好食,一上台秒殺 9分

2024-03-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2024-03-21 322 views
呢間平日都有好多人嚟飲茶,可以預先book定位嚟到就唔使點等🔆晶瑩鮮蝦餃🔆必點點心❗️皮薄餡靚,蝦肉勁彈牙同埋好大粒,蝦餃皮好薄,蝦🦐好大隻,食落好彈牙好鮮甜,同埋冇雪味,唔錯👍🏽🔆甫魚乾蒸燒賣🔆比出面既大粒,豬肉唔算肥,入面嘅肥豬肉份量亦比坊間少,配上原隻蝦🍤,勁足料💯配埋上面既甫魚乾勁好食🔆遠年陳皮牛肉球🔆牛肉球食到濃濃馬蹄同香蔥味,牛肉球質地淋,極之多汁,混入了遠年陳皮,令到成個牛肉球去到另外一個層次😎🔆豉汁蒸鳳爪🔆豉汁蒸鳳爪係每次飲茶必叫既,鳳爪蒸得好軟糯,入口即化,鳳爪嗦晒喲豉汁醬,好味🔆手打順德鯪魚球🔆入口都是魚肉的香味,爽口彈牙🔆北菇棉花雞🔆雞好淋有肉汁好唔錯,啲湯汁好好飲,豬皮好好味😋

🔆晶瑩鮮蝦餃🔆

🔆甫魚乾蒸燒賣🔆

🔆遠年陳皮牛肉球🔆

🔆豉汁蒸鳳爪🔆

🔆手打順德鯪魚球🔆
入口都是魚肉的香味,爽口彈牙

🔆北菇棉花雞🔆
雞好淋有肉汁好唔錯,啲湯汁好好飲,豬皮好好味😋
2024-03-21 229 views
今日放假行街行到攰,最想有個地方可以食少少嘢休息下,睇下我地既menu:☺️👍🏻🌟✨⚡️和風雜菜煲,以多種新鮮蔬菜為主要材料,搭配和風湯煮熟。🌈🔥蔬菜的色彩鮮艷,口感豐富。湯汁清淡醇香,令人愛不釋手。🔥🌟⚡️❄️北菇棉花雞❄️❄️以嫩滑的棉花雞肉和新鮮的北菇為主要材料。棉花雞肉質鮮嫩,口感豐富,搭配著北菇的鮮香,帶來了濃郁的風味。菇香和雞肉的結合,不僅美味,而且富含蛋白質和營養素,對身體有益。🌟🔥✨頭蒜虎皮尖椒,以香辣的虎皮尖椒和頭蒜為特色。虎皮尖椒外皮炸得酥脆,內裡保持著嫩滑的口感,搭配頭蒜的濃郁味道。⚡️☀️晶瑩鮮蝦餃,以新鮮的蝦肉和薄皮餃子為主要材料。餃子皮薄而有彈性,蝦肉鮮嫩多汁,口感極佳。每一口都帶著鮮甜的蝦香,令人難以忘懷。這道菜不僅美味,而且蝦肉富含蛋白質和維生素,有助於促進健康。 好開心可以咁啱經過到呢間鋪頭😚好啱同friend一邊食一邊傾計☺️👍🏻👍🏻👍🏻

2024-03-20 188 views
同男朋友好耐無去酒樓食,尋日約埋兩個friend 一齊去食🫖之後去行街🛍️我要推介返哩個黑松露滑蛋蝦仁🍤咁香嘅黑松露同滑溜溜嘅蛋汁配埋鮮嫩彈牙嘅蝦仁,每一口都好濃郁又鮮甜,啲蝦仁仲係咬落去超級有嘅口感🉐男朋友好鍾意手打順德鯪魚球🎉魚肉鬆軟多汁,一咬落去,啲鯪魚肉就咁融化喇!加埋啲獨特嘅調味料,真係好好味🤘🏻頭蒜虎皮尖椒令我又愛又恨🌶️啲虎皮尖椒炸到脆脆,帶有微微嘅辣味同蒜香,真係一啖過癮!啲尖椒食落去就嘅咬勁,再加埋啲頭蒜嘅香味,啲味道真係絕配😋朋友最愛係避風塘脆茄🍆呢個菜真係飲茶必食嘅經典之選‼️啲茄子炸到金黃酥脆,但內裡仲係嫩嫩軟軟,加埋啲避風塘醬汁,真係一絕!佢一口氣就可以食晒好幾粒🤣總括嚟講,呢度嘅真係超級豐富多樣,每一樣都有佢嘅特色同驚喜!我哋仲叫咗兩個靚仔🍚真係勁好食🤓

2024-03-20 170 views
年尾嘅公司小聚餐去酒樓食,本身無咩期待去食,但有驚喜👀每款食物都好好味,打卡一流📸🔸香芒脆蝦球🔸蝦球炸到金黃酥脆🍤外脆內嫩嘅蝦肉同芒果🥭嘅香甜真係絕配!呢款香芒脆蝦球唔單止好好睇,仲好好食!🔸手打順德鯪魚球🔸每一個鯪魚球包裹住著鮮嫩嘅鯪魚肉,色澤鮮豔🌈令人垂涎欲滴!一口咬落去,鯪魚球嘅滑嫩口感同鯪魚嘅鮮味,真係令人驚艷🐟🔸甫魚乾蒸燒賣🔸外觀精緻,燒賣皮薄餡多🥟包裹住鮮嫩嘅甫魚乾,一口咬落去,燒賣皮入口即化,甫魚乾嘅鮮味瀰漫出來,令人回味無窮🥢🔸滷水豬腳仔🔸佢嘅外觀啱啱好吸引,豬腳仔滷得入味🦶🏼肉質鬆軟,滷水嘅香氣令人食指大動!一口咬下去,滷水嘅味道彌漫口中,配上豬腳仔嘅鮮美🫦今次同事飲茶嘅經歷真係好開心!每一道菜都帶嚟咁多驚喜,令人回味無窮!呢間餐廳嘅美食真係值得一試!🧡
🔸香芒脆蝦球🔸
🔸手打順德鯪魚球🔸
🔸甫魚乾蒸燒賣🔸
🔸滷水豬腳仔🔸

2024-03-15 220 views
《好耐沒約爺爺嬤嬤飲茶,今日特登約佢地來飲茶,關心下老人家,同時享受高級點心!》《金蒜陳醋拍青瓜,🥒🥬青瓜切成薄片,口感爽脆,搭配金蒜的香氣和陳醋的酸甜味道,帶來了清新的味道體驗。有助於消暑解渴。》《香芒脆蝦球。蝦球炸得金黃酥脆,外脆內嫩,搭配香芒的甜美口感,🥒🍇味道鮮美。每一口都充滿了蝦肉和芒果的結合,令人回味無窮。而且富含蛋白質和維他命。》《西蘭花炒帶子蚌。帶子和蚌肉鮮嫩多汁,搭配西蘭花的脆嫩口感,色彩鮮艷。🥒🫚🍇這道菜的味道鮮美,帶有微辣的風味,令人食指大動。》《蒜子上湯豆苗。豆苗鮮嫩可口,搭配蒜子的香氣和清湯的滋味,🥕🍑帶來了清爽的口感。這道菜不僅口感細膩,而且營養豐富》《黑松露滑蛋蝦仁是🧀。蛋液滑嫩,蝦仁鮮嫩多汁,搭配黑松露的香氣,帶來了奢華的味道體驗。這道菜口感豐富,味道濃郁,每一口都充滿了美味。》《鹵水豬腳仔🍅🥕豬腳經過緩慢燉煮,肉質鮮嫩多汁,鹵汁入味。而且富含蛋白質和膠原蛋白,有助於提供能量和維持皮膚的彈性。》《果然名不虛傳,食物質素高,環境都好。》

《果然名不虛傳,食物質素高,環境都好。》
2024-03-15 170 views
一年一度一家人一起去食團年飯的日子到了!!今次是由我作代表揀餐廳🍴就揀咗旺角的盈館~我地冇叫套餐就單點了我地想食的食物~以下都是小食為主,主食另外再出一個post介紹✨香芒脆蝦球,炸物就是好食!先一隻炸蝦都放上芒果,就冇咁油膩,加上蝦球都好足料🥭頭蒜虎皮尖椒,最鐘意就係上面有蒜頭,青椒加上蒜頭係幾夾🧄🫑避風塘脆茄,全家人都好鐘意避風港再加上炸茄子🍆是十分惹味又香脆。黑松露滑蛋蝦仁,意想不到酒樓有黑松露炒蛋,黑松露味都算濃🥚盈館小炒王,入面有叉燒,蝦仁,蝦乾,腰果,韭菜花,菜甫。總之就係有夠豐盛🤪
2024-03-14 124 views
想食正宗粵式點心,同時享受舒適寬闊既用餐環境?呢間餐廳啱曬我,可以一邊食一邊食好多特色野,CP值超級高。👏🏻 點心同埋食物的種類實在太多👍,晶瑩鮮蝦餃,蝦肉口感柔軟,搭配鮮美的大蝦,超級滋味,而且熱辣辣上台,好正好好食。👅😊 鹵水豬腳仔 😘鹵水增添了獨特的風味和微妙的惹味,豬腳都幾爽脆,每一啖都充滿膠原蛋白。😁🙂 甫魚乾蒸燒賣 😍🤣魚乾撒滿系燒賣上面,外表已經滿分💯豬肉肥瘦比例完美,好香口,口感都唔錯。👏🏻👏🏻👏🏻 香煎韭菜餃🥟,外表松脆香口,咬落去,入面餡料肉質酥爛,口感柔軟,搭配醬汁獨特風味,充滿豐富的口感和味道層次。⛅️⛈️紅米魚茸脆竹腸,呢個都唔錯,第一次食,印象分都幾高。呢度既服務都幾好,👅食物質素高,全部食材都新鮮,🤝快d黎試下啦!

2024-03-14 143 views
今日同屋企人黎飲下午茶,呢度好多唔同既點心,呢個時間亦有得叫下小菜,試到唔同野食!點心食到好多唔同傳統點心,好似手打順德鯪魚球同遠年陳皮牛肉球都食到,手打鯪魚球都係用蒸嘅方法,成粒都好彈牙,好真材實料,食到好濃嘅鯪魚肉味道,清淡得來有少少鹹香,而牛肉球亦係好大粒好彈牙,陳皮味好重,味道好有層次,食到甘香,亦都食到牛肉嘅肉香,熱辣辣食完暖笠笠🥰另外既香煎鮮肉韭菜餃同樣好食,煎餃一定要夠脆,呢度既韭菜餃就好脆,肉餡就好香,韭菜亦好多,夠晒濃味,而且煎到有啲肉汁鎖係入面,好出色☺️小菜方面和風雜菜煲就夠晒健康,煲入面有不同雜菜,又有蟹柳,冬菇,金菇,魚蛋呢啲,好清甜,淡淡地健康又好味😌另一個小菜就香口啲,係香芒脆蝦球,每粒蝦球都被薄薄既炸粉包住,炸得好香脆,蝦肉好爽甜彈牙,再配埋上面既新鮮芒果粒,酸酸地,味道更清新😆
2024-03-14 103 views
呢間酒樓裝修好靚,啲位又多又闊落,完全唔會坐得唔舒服!🏈滷水豬腳仔🏈豬腳仔一件件滷得好入味,味道好香,口感好爽脆,味道口感都好好,凍凍地,亦好開胃!🥎金蒜陳醋拍青瓜🥎青瓜好脆綠爽脆,加上金銀蒜同埋陳醋去醃啲青瓜,酸酸地又有啲蒜頭嘅辣味,味道好清新,都係一個凍嘅小食!⚽️晶瑩鮮蝦餃⚽️蝦餃真係好晶瑩剔透,皮薄餡靚,啲蝦好大隻,好鮮味,仲有啲蝦汁添,熱辣辣好好食!🏀遠年陳皮牛肉球🏀牛肉球每一粒都好大粒,好爽口彈牙,牛肉味好重,食落仲食到陳皮嘅甘香,味道好有層次!
呢間酒樓裝修好靚,啲位又多又闊落,完全唔會坐得唔舒服!
🏈滷水豬腳仔🏈
🥎金蒜陳醋拍青瓜🥎
⚽️晶瑩鮮蝦餃⚽️
🏀遠年陳皮牛肉球🏀
2024-03-14 105 views
同家人都有喝茶的習慣,反正得閒就一盅雨件,飲返杯茶🍵到了後發現環境幾好喔,生意好到不得了~座無虛席!最重要嘅係,最緊要係點心有水準,全部新鮮熱辣辣。我哋揀咗好多款式嘅點心,包括鯪魚球、鳳爪、脆竹腸同牛肉球。豉汁蒸鳳爪很軟,一吮皮,筋都軟埋,易脫骨。味道有點辣辣的特別好吃😋我最喜歡嘅係紅米魚茸脆竹腸,酥脆口感酥香,入邊嘅餡充滿濃郁嘅味道。手打順德鯪魚球一口咬後鮮嫩多汁,回味無窮!遠年陳皮牛肉球食得出係用新鮮牛肉做,有時係其他地方食嘅比較鬆散而且無肉味。淋上食牛肉球必備嘅喼汁。咬落去好彈牙,好有陳皮清香同濃郁牛肉香簡直唔敢'相信😱🤭咁嘅價錢可以食到咁高質素嘅食物!

簡直唔敢'相信😱🤭咁嘅價錢可以食到咁高質素嘅食物!
2024-03-14 94 views
重點點心點評✍🏻✍🏻✍🏻🔮北菇棉花雞雞肉好嫩,肉質好腍,唔會蒸到好鞋好乾,有啲肉汁,味道好香,而北菇亦係好爽口,好香,棉花好爽彈,吸收晒啲雞汁,爽口得黎又夠香,好香甜呀!🧿手打順德鯪魚球鯪魚球食得出真係手打,有少少魚骨係入面添,但係咁樣仲有風味,真係食得出魚肉既爽彈,鯪魚味好重好濃,就算係蒸既都好好食!📿香煎鮮肉韭菜餃韭菜餃好大隻,好飽滿,煎得好香脆,唉開啲餡料既肉汁必晒出黎,超級惹味!💈甫魚乾蒸燒賣燒賣上面鋪滿甫魚乾,有啲中日fusion既感覺,燒賣好軟腍,肉質好好,加上魚乾味道更有層次!呢度既晶瑩鮮蝦餃同埋紅米魚茸脆竹腸都好好味架,點心款式真係好多,可以慢慢食!
重點點心點評✍🏻✍🏻✍🏻

🔮北菇棉花雞

🧿手打順德鯪魚球

📿香煎鮮肉韭菜餃

💈甫魚乾蒸燒賣

3月11號夜晚,我們一行五人,叫咗1. 一個孖寶套餐(養顏花膠走地雞煲/半隻 +美極半煎海虎蝦)2. 走地雞煲變咗白切雞,雞味不差,但不算太滑,主打我哋係要雞煲😡3. 美極半煎海虎蝦:因為得四隻,我沒吃,不過同行朋友話,沒味,唔彈牙,覺得蝦不新鮮👎🏻4. 冰鎮咕嚕肉,冰鎮咕嚕肉(份量不多,味道普通,用嘅竟然唔係菠蘿,係木瓜)😮‍💨5. 老壇酸菜魚酸菜 :魚沒鮮味(我哋懷疑係急凍魚塊,而且冇乜點樣醃過,份量極少,一人應該得兩塊,湯好多,酸菜唔夠爽脆,差👎🏻6. 加多個炒菜心 ,一般味道7: 大良炸鮮奶: 粉比較厚,鮮奶還可以😌跟住上咗半隻白切雞,我當時都深有疑惑疑,想想吓唔係雞煲咩?又見到朋友都食,咁我都食啦(因為當時都極之肚餓),食食吓,突然間攞一碟乳鴿嚟,我哋都O咀,經理先知道原來攞錯單,但係冇出過聲就將碟乳鴿拎走咗,跟住嚟咗一碟炒菜心,吃完我哋問經理,套餐嚟錯咗點計?經理竟然同我哋講,一樣價錢😳1,花膠雞煲竟然同白切雞一樣價錢?2 :半隻雞收$150? 四隻虎蝦hkd 184.00?成個套餐$369 喔 ,主打經理完全冇講過對唔住唔,只係話價錢不變,桂花糕俾我哋喎,完全冇自動自覺
3月11號夜晚,我們一行五人,叫咗

6. 加多個炒菜心 ,一般味道
7: 大良炸鮮奶: 粉比較厚,鮮奶還可以😌

1,花膠雞煲竟然同白切雞一樣價錢?
2 :半隻雞收$150? 四隻虎蝦hkd 184.00?
成個套餐$369 喔 ,主打經理完全冇講過對唔住唔,只係話價錢不變,桂花糕俾我哋喎,完全冇自動自覺話要減價,仲強調四隻虎蝦係180幾,最後又話送流沙包,都係唔肯減價,直接後來我哋不停咁樣同佢理論,先至肯減返$70.00,
期間態度非常不佳,差到一個點啊🤬🤬,怪唔得,飯市都得得三台客,有原因有原因!
2024-03-11
2024-03-11 133 views
今日同老細一齊傾生意,所以經過旺角順便飲埋茶先返公司。呢間嘢係創興廣場都幾方便,而且又近地鐵站,完全唔會好難搵。我地兩點黎到,等左差不多15分鐘有位。叫咗4款嘢食都幾好食😋北菇棉花雞香菇蒸得好入味,而且夠腍身唔會硬骨骨,而且滑雞嘅口感亦都好柔嫩。香煎鮮肉韭菜餃內裡的韭菜鮮甜可口,邪惡必選!晶瑩鮮蝦餃每一粒都皮薄餡靚,蒸得剛剛好,美味可口。蠻特別的點心,紅米魚茸脆竹腸一定要試試,口感十足的外層紅米脆皮,餡是我最愛的魚茸,外酥內嫩,一口層次感滿滿老細話一定要先點呢一款甫魚乾蒸燒賣,因為受歡迎好快賣哂,一上菜發現好似一份唔似燒賣嘅燒賣,真係估佢唔到。

2024-03-11 154 views
一家人過嚟旺角食點心,呢間餐廳喺旺角創興廣場,地點非常旺,又鄰近車站,有好多人嚟食。食物水準亦很好,環境舒適。食物🥘🥘🥘🥘🥘環境🌝🌝🌝🌝🌝服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甫魚乾蒸燒賣大大粒,入邊包住滿滿肉餡,面頭耳甫魚乾點綴,不單止賣相好看,味道亦非常一流。每一口都充滿甫魚香味,肉餡飽滿多汁,每一啖都好滿足!紅米魚茸脆竹腸賣相非常靚,腸粉皮係用紅米製成,製成咗好靚嘅紫紅色腸粉皮,入邊包滿餡料,有鮮蝦又有蔬菜口感非常豐富。有鮮蝦又有蔬菜口感非常豐富。腸粉上面灑有香脆的魚茸,胃腸粉帶來微微的酥脆。北菇棉花雞,嫩滑的魚肚,口感軟綿充滿肉汁,係成個點心嘅精華,雞肉又滑又嫩,北菇大大隻好有肉感,令人回味無窮。手打順德鯪魚球,大廚用人手手工制作,魚肉非常彈牙。有濃郁的魚香味,味道鮮甜,清蒸已經非常好味。遠年陳皮牛肉球以遠年陳皮和嫩滑牛肉混合而成嘅牛肉球。陳皮的香氣和牛肉的鮮嫩質地完美結合,每一口都能感受到陳皮的獨特風味,加上酸甜喼汁,令牛肉球味道更豐富。

食物🥘🥘🥘🥘🥘
環境🌝🌝🌝🌝🌝