2023-08-02 279 views
和同事去食lunch,佢話今日天氣熱辣辣🥵🌡,唔想食飯,又想食啲養生啲嘅嘢🙄,我即刻諗到呢間 - 盈記四季養生麵館,反正我又未試過,就一於去試下啦😆。餐廳地方唔大,但坐得好舒服🥰,一啲都唔逼,而且環境仲要乾淨衛生😍。藥膳農場雞花膠米線 $88藥膳湯🍜又香又濃,味道甘甜,農場雞🐓肉質鮮嫩,一啲都唔嚡口🥰,花膠大大塊,米線份量又多,好抵食😋。藥膳墨魚春卷養生湯米線 $62墨魚春卷🦑爽口彈牙,入面仲有粒粒墨魚🦑,好好食😋;湯底同樣藥味濃郁,強烈推薦💯。益力多爆爆珠 跟餐+$18咬開爆爆珠,流出一種酸酸甜甜的味道🥰,同益力多異常地夾😋。柚子蜜(熱) 跟餐免費柚子蜜🍊味道唔錯,唔會太甜🥰。總括而言,養生湯全部冇味精,藥味又甘又甜,份量又足,健康得嚟又唔會淡口,真係一年四季都可以養生。

藥膳農場雞花膠米線 $88

藥膳墨魚春卷養生湯米線 $62

益力多爆爆珠 跟餐+$18
咬開爆爆珠,流出一種酸酸甜甜的味道🥰,同益力多異常地夾😋。

柚子蜜(熱) 跟餐免費
柚子蜜🍊味道唔錯,唔會太甜🥰。

2023-07-27
$84 (Lunch)
  • 藥膳墨魚春卷養生湯米線
  • 藥膳農場雞花膠米線
位於灣仔嘅呢一間米線舖,主打冇味精養生雞湯米線,一間企理小店,價錢都唔貴,但無論小食、主食、飲品都意料外地好食!所以全部item都比個👍🏻!諗起又想食,真心推薦比大家😋🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃藥膳農場雞+桃膠養生湯米線64.00👍🏻相當健康!藥膳農場雞肉熱騰騰、肉質鮮嫩,搭配粒粒桃膠,滑溜有粘稠口感,好養生!雞湯真完全沒有味精,味道純粹天然,好滿足😍🍃藥膳浸雞腳38.00👍🏻傳統的中式小食!雞腳經過藥膳浸泡,入口時有濃郁的藥材香氣,質地泡軟,絕對係營養美味的小食!🍃奶茶紅豆冰跟餐+12.00👍🏻紅豆冰就飲得多,奶茶紅豆冰是相當創新的搭配,奶茶香濃綿密配搭紅豆冰清新可口,口感豐富,絕對不輸手搖奶舖的飲品!有驚喜🍃藥膳農場醉雞養生湯米線64.00👍🏻同樣是相當健康的選擇!醉雞養生湯的味道比較香郁濃烈,養生之餘帶點酒香的刺激,米線入口滑嫩,清爽至極,啱曬想吃健康啲,又怕淡口嘅你!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃藥膳農場雞+桃膠養生湯米線64.00👍🏻

🍃藥膳浸雞腳38.00👍🏻

🍃奶茶紅豆冰跟餐+12.00👍🏻

🍃藥膳農場醉雞養生湯米線64.00👍🏻
2023-07-23 215 views
夏日炎炎原來也可補身,正如肉骨茶一樣,看到這間養生麵館就入去試試。先來杯豆漿很冰凍,而且豆味香濃,最重要不會太甜。藥膳上湯浸時令菜,今日時令菜是生菜,菜的分量多也很新鮮爽脆,湯又是重點,藥材味不會太濃,但有滋潤的感覺,味道帶點甘甜味。藥膳湯墨魚卷,墨魚卷肉質較實很有咬口,每口有墨魚肉味道很鮮。藥膳農場雞麻油養生湯,湯頭的麻油味道很香,雞肉是另一亮點,肉很嫩滑很有雞味沒有半點雪藏味,果然是招牌美食,大家一定要試一下。鮮茄牛肉湯米粉,湯底是令人最驚喜的,蕃茄味真是很足,酸酸甜甜在夏日就最適合,吃得出用了大量蕃茄淆製而成,牛肉嫩滑可口。味道: 值得推薦環境: 尚可衛生: 尚可服務: 尚可價錢: 超值
先來杯豆漿很冰凍,而且豆味香濃,最重要不會太甜。
味道: 值得推薦
環境: 尚可
衛生: 尚可
服務: 尚可
價錢: 超值
2023-07-14 252 views
Located on Hennessy Road, this restaurant specializes in medicinal chicken soup noodles. I found this restaurant on Openrice, and I was immediately drawn to its menu.The staff are incredibly friendly and helpful. When we were ordering, they wrote down our items and actively suggested that we could order as a set meal which includes a complimentary drink.We ordered two large bowls of rice noodles with medicinal chicken soup, and both were delicious. The first bowl we tried was the medicinal chick

We ordered two large bowls of rice noodles with medicinal chicken soup, and both were delicious. The first bowl we tried was the medicinal chicken with yam. The chicken was tender in generous portion.

The second bowl we tried was the medicinal chicken with mushroom. The mushrooms were large and flavorful, and they paired perfectly with the broth.

We also ordered the braised turnip in medicinal soup, which was a unique and tasty side dish.

Overall, I highly recommend this restaurant. The food is delicious, healthy, and reasonably priced. The staff are friendly and attentive, making for a great dining experience.

咁岩去到灣仔又想食米線, 係Openrice搵到呢間主打藥膳雞湯米線既餐廳好吸引

職員超級nice, 落單既時候主動同我地介紹我地想食既item可以變套餐送野飲

叫左兩碗米線, 超大碗, 藥膳湯底好好味

- 藥膳農場雞+山藥養生湯米線
- 藥膳農場雞+花菇養生湯米線
雞件份量好多, 肉質嫩滑
山藥爽口,花菇好大隻又入味

- 古法炆蘿蔔

用藥膳湯底炆,好入味

好味,好服務又抵食, 五星好評!
2023-04-11
$70 (Dinner)
2023-07-01 290 views
現代人經常捱夜唔夠瞓,又要在外用膳食無定時,十分不健康。有見及此盈記係一間講究營養成份,風味獨特;以健康養生為主,希望能為忙碌的都市人帶來温和調理。食肆主打藥膳雞湯,採用三黄雞配以多種藥材,熬製四個多小時;香味濃耶,最重要係你唔會食到D藥材苦味。店內環境光猛清靜,坐位濶落。藥膳農場雞+ 蟲草花養生湯米線  $65雞件用上三黃雞,啖啖肉非常嫩滑。蟲草花份量很多,還有雲耳和紅棗;樣樣養生食材混入埋藥膳湯滋味無窮。😋藥膳農場雞+日本花菇養生湯米線   $68日本花菇好淋好滑,又厚肉菇味濃;吸收左D湯更能散發菇的香味甚有口感。肥美的農場雞當然好有雞味和口感啦!藥善上湯浸時蔬   $26新鮮時蔬以藥膳湯浸著使生菜更甜更好味。叫餐若跟飲品只需$7認真超值。柚子蜜  $7檸蜜   $7温馨提示:食肆還有嚴選熬製蕃茄湯和叻沙湯底以供客人選擇。
藥膳農場雞+ 蟲草花養生湯米線  $65
藥膳農場雞+日本花菇養生湯米線   $68
藥善上湯浸時蔬   $26
新鮮時蔬以藥膳湯浸著使生菜更甜更好味。
叫餐若跟飲品只需$7認真超值。
柚子蜜  $7
檸蜜   $7
温馨提示:食肆還有嚴選熬製蕃茄湯和叻沙湯底以供客人選擇。
藥膳農場雞+ 蟲草花養生湯米線
藥膳農場雞+日本花菇養生湯米線
藥膳農場雞+日本花菇養生湯米線
藥善上湯浸時蔬
柚子蜜  和 檸蜜
2023-06-24
2023-06-30 221 views
呢排天氣又濕又熱,但落完雨又陰陰濕濕咁,唔想食飯食咩好呢,行過見到呢間養生麵館,食藥膳湯都好喎!好,坐低睇下有咩好食先。藥膳農場雞厚身花菇養生湯,用上肥美三黃雞加多種藥材熬4個鐘,首先飲下個湯底,有少少藥膳味嘅雞湯,仲有紅棗、杞子感覺係好好,可以邊飲邊食米線。隻花菇好厚身,咬落軟綿綿,好香菇味,咬落仲有汁架。農場雞好白滑,個雞皮都好厚滑,感覺滋補有益,雞件大大件,而且米線份量都夠。飲品就叫左熱菜蜜。

好,坐低睇下有咩好食先。

隻花菇好厚身,咬落軟綿綿,好香菇味,咬落仲有汁架。

飲品就叫左熱菜蜜。
2023-06-08 424 views
📍盈記四季養生麵館位於灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖,推薦菜式有藥膳農場雞山藥養生湯、雜丸叻沙湯和藥膳湯墨魚春卷六隻,價格分別為$68、$74和$32。藥膳農場雞山藥養生湯味道香濃又清甜,雞肉肉質鮮嫩,份量非常足夠,一碗可供兩個女生享用。淮山爽脆,建議一定要連湯一起品嚐,這樣才能吃到這碗藥線的風味。雜丸叻沙湯有濃濃椰香味,非常開胃,特別是在夏日炎炎的日子裡更加適合。丸子的口感彈牙有嚼勁,湯底的味道也很好,一起吃讓人感到很滿足。藥膳湯墨魚春卷是一道比較特別的菜式,外皮炸得酥脆,內裡鮮嫩多汁,配上藥材湯汁,味道更加突出。盈記四季養生麵館的菜式搭配營養豐富的藥材,讓人吃得健康又美味。餐廳的環境舒適,價格也相對實惠,非常值得一試。

2023-06-05 322 views
最近吃太多,這天想吃清淡一點,放工到灣仔想找一些粥粉麵之類來吃,看到這家是主打養生的,6點半未夠已經有不少客人,吃膩了平日那些連鎖的酸辣米線,決定來嘗一下這個比較有新意的湯麵。進來後整間店都聞到很香的藥膳香味,但因為看到旁邊桌的鮮茄湯粉也吸引,就點一個鮮茄牛肉米線。$58不用加一,非常大一碗,牛肉有很多!比起連鎖米線店,他的用料多很多,果然一分錢一分貨。明顯見到有煮湯煮爛了的蕃茄跟最後加上去一點新鮮的蕃茄切片,感覺健康又美味。另外加點了一個藥膳上湯浸時菜,是西生菜來的,驚喜位在於的確是藥膳湯!藥膳湯很濃郁但易入口,鹹口得來有種甜味,完全不是那種藥材偏苦的感覺,如果用想燉個藥膳排骨一定很好吃。湯內還有一些紅棗跟杞子在裏面。而且湯很清不會油膩,總體感覺是健康又美味的一餐,難怪在吃飯時留意到旁邊桌有不少都是一些熟客。

$80 (Dinner)
2023-06-05 254 views
大家都越來越注重健康,所以養生既粉麵店又點可以錯過!「四季養生麵館」主打藥膳雞湯、蕃茄湯、叻沙湯,再配上不同食材,食出你的口味!奶茶紅豆冰先來一杯新登場的奶茶紅豆冰,夏日炎炎最好飲返杯冰涼爽甜的飲品,奶茶味香濃,紅豆軟腍,入口即融,真的消暑又解渴!藥膳農場雞養生桃膠湯以藥膳桃膠作湯底,味道清甜,再食他們的農場雞,肥瘦適中,肉質緊緻結實。貢丸喇沙湯米線一碗喇沙湯米線有成6粒貢丸,肉質結實,有咬口,而且口感香濃,再有喇沙湯的濃郁湯底,更添惹味。藥膳上湯浸時令菜用上藥膳上湯的時菜係有不同,入口味道清甜,爽脆可口。
大家都越來越注重健康,所以養生既粉麵店又點可以錯過!

奶茶紅豆冰

藥膳農場雞養生桃膠湯

貢丸喇沙湯米線

藥膳上湯浸時令菜
用上藥膳上湯的時菜係有不同,入口味道清甜,爽脆可口。
2023-06-02 261 views
這天晚上我約了家人在灣仔吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間粉麵店試一試,店內環境明亮和清潔衛生自家製水餃叻沙湯米線($78)豆卜富有水份,雞蛋十分軟身,水餃是自家製的,十分香稔軟嫩,米線煮得十分軟身,非常適合小孩和老人食用,叻沙湯底微辣中帶一點清甜,份量非常多藥膳農場雞桃膠養生湯米線($64)紅棗煙韌,杞子明木補眼,木耳軟彈煙韌,桃膠十分軟綿綿,雞肉嫩滑細密,非常新鮮,米線非常嫩滑,完全吸收了湯底精華,十分滋補古法炆蘿蔔($28)用芫荽做襯托,蘿蔔炆得十分淋,富有水份,吸收了湯底的味道,味道十分清甜整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇足夠多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的定價大眾化,餐廳位置非常放便,門外便是巴士站,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間酒樓是值得再去惠顧

自家製水餃叻沙湯米線($78)

藥膳農場雞桃膠養生湯米線($64)

古法炆蘿蔔($28)

自家製水餃叻沙湯米線
藥膳農場雞桃膠養生湯米線
古法炆蘿蔔
2023-05-31
$94 (Dinner)
自家製水餃叻沙湯米線
藥膳農場雞桃膠養生湯米線
  • 古法炆蘿蔔,藥膳農場雞桃膠養生湯米線,自家製水餃叻沙湯米線
今日上堂前搵間麵舖醫肚,經過灣仔軒尼道有間養生麵館叫「盈記四季養生麵館」,餐廳內簡潔整齊,打開餐牌發現好多不同湯底,包括有藥膳雞湯,蕃茄湯及喇沙湯,仲有不同款式的小食。我比較喜歡藥膳雞湯,當中有花膠,麻油,淮山,桃膠,醉雞,蟲草花,黑蒜等等,我選擇了麻油藥膳雞湯米線,佢哋嘅雞湯補而不燥,適宜四季食用,養生養顏,男女老少都啱食。湯底有紅棗,老雞熬製,仲有農場雞的雞件,仲有其它滋補材料,再放上香味濃郁的麻油,遠遠都聞到麻油味❤️,雞件非常滑溜,有雞味。小食,我揀咗蘿蔔,清甜可口,配搭米線一流👍 再配上滋潤的檸蜜,上堂前食餐有質素的晚餐,上堂都留心啲。

2023-05-22 131 views
今日下午過灣仔處理啲文件,放工約咗朋友附近食飯,諗起之前食過嘅養生麵,位於灣仔駱克道《盈記四季養生麵館》麵嘅湯底好特別。藥膳雞湯有多種功效,補氣益血、健脾益肺,更可以改善心腦血管疾病,當中加入桃膠、山藥、竹笙等多種營養食材烹煮,有助抗皺去斑、潤腸養腸,最開心有美容功效。藥膳農場雞山藥養生湯(米線)~藥膳湯底好香紅棗桃膠味,少少甜甜地嘅感覺,雞件好滑。蕃茄湯採用新鮮車厘茄及大紅蕃茄製成,功效當然包括抗氧化,仲有抗發炎的效果,還可以預防年老性黃斑病變和其他眼疾。鮮茄墨魚春卷湯(米粉)~鮮茄湯底好鮮甜,少少酸咪咪感覺好醒胃,墨魚春卷彈牙爽口。藥膳上湯自家製水餃~藥膳湯底配豬肉水餃都好夾。凍檸樂~天氣開始熱啦,最啱飲呢個。呢度嘅碗好有中國傳統特色。
藥膳農場雞山藥養生湯(米線)~
藥膳湯底好香紅棗桃膠味,少少甜甜地嘅感覺,雞件好滑。
鮮茄墨魚春卷湯(米粉)~
鮮茄湯底好鮮甜,少少酸咪咪感覺好醒胃,墨魚春卷彈牙爽口。
藥膳上湯自家製水餃~
藥膳湯底配豬肉水餃都好夾。
凍檸樂~
天氣開始熱啦,最啱飲呢個。
呢度嘅碗好有中國傳統特色。
2023-05-19
2023-05-20 123 views
平日經過餐廳,午市時間都已經要等位,晚上都唔例外,今晚都等左一陣先有得食。看著餐牌有藥膳雞湯、蕃茄湯和喇沙湯,最後都係選擇藥膳雞湯,感覺上一年四季都好啱食用。🐓藥膳農場雞醉雞養生湯米粉材料很豐富,有雞、雲耳、芫茜、去核紅棗,米粉吸收了湯的精華,所以有很濃的酒香,雞件真係好滑,雞浸耐啲食,酒味更濃,食後覺得滋潤唔燥。🐓藥膳農場雞山藥養生湯米線呢款湯味道清甜,而藥膳味濃郁,但完全沒有苦味,入口清潤,完全是養生湯,米線很滑,山藥是爽口,用上三黃雞的雞肉嫩滑可口,而且有鮮雞的味道。藥膳上湯自家製水餃🥟5隻起初在想這湯是否跟米線的湯一樣呢? 但真的不同,這個湯除了有藥膳湯味道外,還帶點鹹鮮的香味,水餃是手工製的,有薑蔥的香味。食完養生湯米,成個人都暖笠笠,要飲支烏龍茶。📍盈記四季養生麵館 (灣仔)灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖
🐓藥膳農場雞醉雞養生湯米粉
🐓藥膳農場雞山藥養生湯米線
藥膳上湯自家製水餃🥟5隻
食完養生湯米,成個人都暖笠笠,要飲支烏龍茶。
📍盈記四季養生麵館 (灣仔)
灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖
2023-05-18 133 views
食米線食得多,要求自然高左好多,餸好味就基本,湯底夠唔夠真材實料都好重要。藥膳農場雞厚身花菇養生湯第一啖就感受到濃濃嘅菇味,大花菇非常厚身彈牙,入味而唔會太鹹,最正嘅係連個藥膳湯都好有菇香,有深度。 傳說中嘅三黃雞果然好嫩滑,雖然唔係舊舊都係雞髀,但都好厚肉有雞味。 藥膳湯好鮮甜,連米粉都有驚喜,幼滑有彈性,浸湯浸得耐都好食,份量仲要多到兩個人都夠食。鮮茄自家製水餃湯粉難得令我有種飲緊住家湯嘅感覺,車厘茄同蕃茄滾出嚟嘅湯好鮮甜,顏色淺啲但絕對冇溝水,真實嘅蕃茄味好濃。 水餃肉餡唔算好多,但可能餃子皮本身都煙靭好味,調味簡樸清淡都已經好夠味,每次見到餃子必點嘅朋友表示滿意。藥膳湯墨魚春卷煙韌彈牙,藥膳湯同加左花菇嘅版本原來都好大分別,比較清甜,小食都唔油膩,夠健康幾好。奶茶紅豆冰好足料,奶茶茶膽仲要好濃,值得一試。

奶茶紅豆冰好足料,奶茶茶膽仲要好濃,值得一試。
Lunch hour 大概一點去到九成full,一個人嘅話阿姐一定要你搭枱,疫情後始終未慣有部份枱完全冇間板,四個陌生人坐一枱你眼望我眼感覺都幾唔舒服(目測一點半後入座反而唔洗搭)講返食物~本身對自家製水餃($36 五粒)幾有期望可惜,皮厚,煮得太耐搞到個皮淋哂,一夾開已經爛!重點係餡極少~失望!雖然湯底好好飲,有輕輕藥材味同紅棗紀子,飲落個胃好舒服同暖身(應該都係米線果個藥膳湯底)但都彌補唔到餃子既失望...古法炆蘿蔔(小食$28)好清甜冇渣,好有驚喜,呢個價錢有六大舊真係幾唔錯如果跟餐都可以叫(個人覺得小食分量既蘿蔔以一個人黎講太多啦)總括黎講今次覺得普普通通,算口味清淡又健康!或者下次會俾多次機會,試埋米線同其他野食~可能會好D

(目測一點半後入座反而唔洗搭)
講返食物~本身對自家製水餃($36 五粒)幾有期望
但都彌補唔到餃子既失望...
總括黎講今次覺得普普通通,算口味清淡又健康!
或者下次會俾多次機會,試埋米線同其他野食~可能會好D
2023-05-17
$60 (Lunch)
  • 古法炆蘿蔔