Restaurant: Yu
Info:

2022-08-01 9901 views
好食但都要預吃完個肚未必頂得順。鍾意呢間都幾年啦,一開始跟人食口水雞擔擔麵,到後來試多咗,搵到自己心水既兩碗麵溫提:偏辣,個肚要think twice ▫️大蒜鱔魚麵:唔可以少辣。偏鹹,但鱔魚燜好夠侯 ,愛辣人士可以挑戰▫️白湯肥腸麵⭐️:其實大腸我都係一般,但呢款麵係我宜家例牌。唔辣,不用擔心個肚,又好味☺️This spot in causeway bay is surprisingly popular among ladies of all! Most people come for the signature dandan noodle with chilled spicy Sichuan chicken. My to go is Chengdu Intestines Noodle in pepper soup - non spicy. If you wanna level up the 🌶 chili game, try Sichuan Spicy braised eel with leek soup noodle

溫提:偏辣,個肚要think twice

2022-07-29 9806 views
呢間川菜粉麵店嘅擔擔面🍜真係好好食😋首先個湯底好濃郁 食到好香嘅花生味之外🥜仲好夠麻辣香🌶麵底爽口彈牙又掛湯 每一條麵都沾滿晒杰身嘅湯底 食落真係非常惹味😍配埋嫩滑嘅麻辣口水雞 真係大滿足🐔
呢間川菜粉麵店嘅擔擔面🍜真係好好食😋
2022-05-29 12421 views
是日與友人的心情係好想食酸辣粉,搵到銅鑼灣附近一間可以食酸辣粉既餐廳。酸辣粉味道偏淡,不夠酸亦沒有一種香辣既味道。薯粉係粗圓身個種,食落煙韌。可惜整體味道淡,點了小辣,但卻感覺不到應有的辣味和酸味,有大大的進步空間。另外,亦點了口水雞,雞的肉質鮮嫩,口水雞汁有麻香味,如可以偏濃些會更好,更惹味。總括而言,餐廳環境不算大,但坐得舒適,店員有禮。但本人認為酸辣粉暫時不算是必點菜式,菜式口水雞亦算不錯的。

2022-05-20 11598 views
昨日先去完The Market , 今日黎到呢度,服務態度一d都唔輸酒店水準,親切、自動加水等等,Serve 我地係一位大叔,都態度好好,聲氣溫柔👍🏾 野食都唔錯,會再幫襯!
  • 鹵水拼盤
2022-02-17 11832 views
已經係第二次黎食,今次自己整完野又心思思想食下川菜,就醒起依間係銅鑼灣嘅好味川菜!! 算係中小型餐廳,入面D位都比較迫,但衛生好好,張枱唔係平時D川菜館咁” 痴笠笠”。 今次平日時間2點先食,餐廳冇咩人,唔洗等位。因為自己一個,只係叫左口水雞配酸辣粉套餐(少少辣)加豆漿(跟餐有野飲)。我唔算食得辣,係川菜館叫”少少辣”就岩岩好,又唔會辣到完全係唔到,同時又享受到食辣嘅樂趣! 套餐份量不算大,但係高質正宗酸辣粉!! 口水雞肉質好滑,麻辣味岩岩好,好惹味,食上癮!酸辣粉的薯粉滑身但又好痴湯汁,煙煙韌韌但唔會話好難咬開,麵質係偏淋。個湯的酸辣平衡得好好,唔會話過酸/過辣! 好好味,不過就份量少左D~

2021-12-08 14601 views
關注這家店很久了,幾次路過都是午飯高峰期,不喜歡排隊的我只能等下次次。終於有機會在12點前來到附近,趁店內還有空位抓住機會來一試味道。店舖不大,桌椅擺放合理,雖然開了這麼久,但還是很乾淨,不似一些川菜館開業沒多久便桌椅佈滿油污,對於尋味而來的食客是一個不小的考驗。落座之後店員迅速遞上一杯茶,測量體溫並詢問是否需要搓手液,店員年紀不小,親切溫馨而有禮。雖然網上做了攻略,卻還是忍不住仔細研究菜譜,有粉有面,有涼菜有熱炒。看得眼花撩亂,最終只能點一份酸辣粉配口水雞套餐,其他的美食容我之後再來品嚐。落單後五分鐘便有美食端上來供享用。價格不便宜,份量不算大,在時代廣場附近這樣的黃金地段,這樣的性價比也可以接受。酸辣粉用的粗的紅薯粉,下單的時候店員還貼心的詢問是否要轉細粉,這一句,好感度增加一成。能在意食客需求的店家都是值得誇讚的。誇了這麼多,紅薯粉煮的時間稍短了點,嚼在口中要幾十下才能下嚥。和我在重慶吃到的爽滑紅薯粉還是有一點差距。在香港吃到的紅薯粉經常遇到這個問題,不知道是商家為了配合本地口味做出的改變還是廚房準備時間不足。不過,這不算大問題。我要的中辣,對於我這個嗜辣之人,辣度剛剛好。酸味不
口水雞

我要的中辣,對於我這個嗜辣之人,辣度剛剛好。酸味不重,和辣味結合的比較完美。

口水雞品質不錯,雞肉爽滑,辣汁不算鹹,有辣椒的香味。跟餐配了一杯凍豆漿。吃辣配上冰冰甜甜的飲品最合適了,當然,冰爽的啤酒也是不錯的選擇。
十幾分鐘吃完了粉和雞肉,竟覺得很飽,多虧沒有衝動叫其他菜。
總的來說,是一碗合格酸辣粉,一碟合格的口水雞,一家乾淨有溫度的小店,滿分的服務,會再回來的。
2021-12-01 514 views
今次二訪呢間餐廳~我地叫左個2人餐,我地叫左以下食物:🐟水煮魚魚塊幾嫩滑,可惜份量唔多,而芽菜應該有半碗既份量😅雖然用碗裝住,但食到最尾都keep 住暖,幾好。🐓口水雞口水雞既質素同上次食既差唔多,保持水準。鐘意佢既麻辣味,配上香料,係有層次既辣。🍜酸辣粉&小食食川菜配酸辣粉是常識吧,我哋仲揀左涼拌木耳,青瓜同雞腳,食完無咩記憶點,正常野~🍯冰粉呢個四川甜品細細碗,食落都幾甜,食之前記得攪拌紅糖呀。
今次二訪呢間餐廳~我地叫左個2人餐,我地叫左以下食物:

🐟水煮魚

🐓口水雞

🍜酸辣粉&小食

🍯冰粉
呢個四川甜品細細碗,食落都幾甜,食之前記得攪拌紅糖呀。
2021-11-26 341 views
噚日一入去叔叔就拎個探熱機同搓手液,感覺好衞生。叫左個口水雞酸辣粉餐+豆漿一般冇試過嘅餐廳我都叫小辣,驚間舖頭偏辣,食唔到,所以我噚日都叫左少辣,4級裡面第2級,可惜上黎唔係好覺辣,感覺上只有酸咁…(平日譚仔三哥食開小-中辣)如果辣味跟上應該會好好食口水雞嫩係好嫩,但係…有少少位比較紅…我比較少食肉,唔知係咪唔夠熟,反正我就唔係好敢咬落去下次有機會我可能會試再辣啲,口水雞就算啦
噚日一入去叔叔就拎個探熱機同搓手液,感覺好衞生。

叫左個口水雞酸辣粉餐+豆漿

下次有機會我可能會試再辣啲,口水雞就算啦
2021-11-24 946 views
第一次吃《渝》應該有十年前啦,當時有朋友推介這裡的擔擔麵十分好吃。在香港,很多擔擔麵都是花生醬湯底的那一種,但渝的擔擔麵完全不是那種。渝的擔擔麵是種拌麵,麻辣油香加上肉末蔥花,配上兩個小菜夫妻肺片、蒜泥白肉甚麼的,簡直是川味的最高享受。這麼多年來,水準還是保持得那麼好,擔擔麵仍是必吃之選。最重要是,香港真的沒有另一間擔擔麵是這個風味的。但其實很久以前在美國念書時吃過當地四川僑民開的一家川菜館,擔擔麵也是類似這種做法的。在香港也找到這種美味,是開心的。順帶一提,這裡的青瓜豆漿也很清涼解辣,而且頗具特色,不妨一試。

2021-10-15 667 views
🇭🇰銅鑼灣高質正宗酸辣粉!你會食到辣嘅唔同層次~夠麻夠香夠辣😍夠刺激‼️我一路食一路流鼻水😂但都堅持食完 因為真係好正!連食評家蔡瀾都推薦嘅餐廳🍴口水雞配酸辣粉套餐($82)口水雞份量都夠 雞好滑 唔會好老好乾~辣油夠麻 好香好惹味~酸辣粉係一定要嗌小辣 如果唔係咁食得辣又想食辣嘅朋友😂佢嘅小辣已經好辣 呢樣要留意吓!唔係你平時食嗰種辣椒油 而係有層次的😋試過一次你就明!同坊間嘅酸辣粉唔同~成都肥腸粉配涼拌小食套餐($82)啲肥腸比嘅份量少得過份~而且已經切到唔似肥腸了🤣🤣係一絲絲甘上!呢個就唔推介了~如果有下次再訪 我應該會試吓佢哋個擔擔麵~聽聞都好出色😆🌟推介分數(3/5)📍 渝酸辣粉 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街4號
🇭🇰
銅鑼灣高質正宗酸辣粉!
連食評家蔡瀾都推薦嘅餐廳🍴

口水雞配酸辣粉套餐($82)

成都肥腸粉配涼拌小食套餐($82)

如果有下次再訪 我應該會試吓佢哋個擔擔麵~聽聞都好出色😆

🌟推介分數(3/5)

📍 渝酸辣粉 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街4號
Type of Meal
Lunch
  • 酸辣粉
2021-09-28 478 views
鍾意川菜食辣野既我今次黎到銅鑼灣耀華街既「渝酸辣粉」川菜除左本身食材要夠新鮮外,重點一定個辣汁,一齊睇下我今次食左咩!夫妻肺片由醬油、紅油、辣椒、花椒、芝麻等作調味既牛雜,勁爽口,每片大而薄,非常入味,麻辣鮮香!重慶口水雞口水雞肉質夠嫩滑,完全唔會好老好乾既雞肉,配合埋個辣醬,撈麪一定好好食。招牌擔擔麵呢個一定係必食,面質非常好,軟硬適中。重點一定係配料同調味—餐廳將「麻辣」既「麻」做得好好,勁香勁惹味,再加埋面頭既花生碎同肉碎,勁yummy!連食評家蔡瀾都推薦既店果然係名不虛傳,必定會再訪!你地都快d黎試下啦!
鍾意川菜食辣野既我今次黎到銅鑼灣耀華街既「渝酸辣粉」

夫妻肺片

重慶口水雞

招牌擔擔麵

• 口水雞
  • 擔擔麵
  • 夫妻肺片
最近公司搬咗去耀華街,起初見到呢一間四川菜覺得唔係好起眼,冇乜興趣。但有一日經過門口發現原來美食家蔡瀾都推薦過,估唔到少少舖頭原來係好多美食家都試過嘅餐廳。價錢喺銅鑼灣來講算中等,一碗麵$50至$80左右。同老公叫咗兩個麵,其中一碗加底,再加一份例牌口水雞,埋單$224。佢哋嘅麻辣係好出名,蔡瀾先生都賺過。真係一試就好難忘,麻辣味道層次豐富,麻味係慢慢的滲到舌頭上,唔會好搶喉。口水雞雞肉非常軟滑,肥瘦剛剛好。牛肚絲切得好幼,好易入口唔會軔。湯底入邊真係會搵到好豐富嘅湯料,正宗嘅四川麻辣真係會食上癮。

牛肚絲切得好幼,好易入口唔會軔。

2021-06-13 1060 views
第一次黎食係為左佢嘅擔擔麵,香港大部分嘅擔擔麵都係有湯,想食呢種四川乾擔擔麵好耐。擔擔麵~選擇左加辣,比想像中冇真係好辣,但就好香而麵質亦好好。口水雞~口水汁比較咸左少少但都好味,夠香夠麻雞都好滑。麻辣涼拌青瓜~非常入味西瓜亦好爽口。麻辣鴨血~實在太驚喜,鴨血好夠味亦好滑。桂花冰粉~清甜有桂花味。四川酒糟丸子~丸子有咬口,酒糟夠香。青瓜豆漿~冇乜特別可能加左青瓜,所以唔覺有乜豆香。肯定短時間內會再次黎食,下次要試下佢地燃燒麵,聽講好夠辣

口水雞~口水汁比較咸左少少但都好味,夠香夠麻雞都好滑。

麻辣涼拌青瓜~非常入味西瓜亦好爽口。

麻辣鴨血~實在太驚喜,鴨血好夠味亦好滑。

桂花冰粉~清甜有桂花味。

四川酒糟丸子~丸子有咬口,酒糟夠香。

青瓜豆漿~冇乜特別可能加左青瓜,所以唔覺有乜豆香。

肯定短時間內會再次黎食,下次要試下佢地燃燒麵,聽講好夠辣
2021-06-13
$150 (Lunch)
2021-05-31 699 views
耀華街唔太算一級戰區不過最近開始慢慢有餐廳駐唱當中元老級,就要數呢間川菜叫咗大蔥大腸麵固定辣度 辣與麻都好重手如果係愛麻辣之人記得唔好錯過大腸的話厚厚的,而且入味有嚼勁下次如果有機會同fd黎,應該要再叫其他嘢食
耀華街唔太算一級戰區
不過最近開始慢慢有餐廳駐唱
當中元老級,就要數呢間川菜

叫咗大蔥大腸麵
固定辣度
辣與麻都好重手
如果係愛麻辣之人記得唔好錯過
大腸的話
厚厚的,而且入味有嚼勁

下次如果有機會同fd黎,應該要再叫其他嘢食
2021-05-12 1232 views
招牌套餐 轉擔擔麵 ($108 + $11)套餐包括酸辣粉、口水雞、涼拌木耳、涼拌青瓜、涼拌蟲草花浮皮、甜品同飲品。娘親經我極力推薦下揀試擔擔麵😂。川式擔擔麵,同平時食開嘅上海擔擔麵浸喺芝麻醬辣湯嘅煮法唔太一樣,係以拌嘅形式去處理,似係用醬油、辣油、麻油、黑醋,調和蔥、乾蒜 花椒同辣椒🔥,再加以少量炒香嘅麻辣牛肉同花生粒,混和幼身麵條嚟食。味道方面,小編今次嗌咗少辣,每一啖都會感覺到麻 辣兩種元素同時湧現🥵,加上濃濃嘅蒜香、牛肉碎嘅焦香,同唔太重嘅花生味 ,實在讓人欲罷不能❤️。而微弱嘅黑醋酸味可以稍稍解膩,吸引我哋繼續嗜辣,非常開胃。麵條口感煙韌爽滑👍🏻,非常之有咬口,而且掛汁,麻而帶辣嘅味道隨隨在麵根入面漸漸滲出,越食越香濃惹味😋,少辣夠味得嚟唔會蓋過曬麵香。可惜佢嘅醬汁唔太足夠,有啲乾身😬;由於係乾撈嘅關係,味道會比較濃,齋食耐咗可能會有啲口乾,夾埋餸同嘢飲間斷咁食體驗會好啲。加上製作時間應該有啲過長🧐,擔擔麵送上嚟嘅時候已經有好幾條麵黐埋一齊嘅情況。口水雞份量其實都幾多,溫度雪得啱啱好唔會暖。雖然佢比嘅幾乎全部都係雞胸肉,但肉質扎實得嚟都頗嫩滑,唔嚡口,似家常白切雞嘅質感,雞肉鮮
招牌套餐 轉擔擔麵 ($108 + $11)

口水雞份量其實都幾多,溫度雪得啱啱好唔會暖。雖然佢比嘅幾乎全部都係雞胸肉,但肉質扎實得嚟都頗嫩滑,唔嚡口,似家常白切雞嘅質感,雞肉鮮味亦更加突出,雞皮又唔會太肥膩。調味方面比起擔擔麵,麻油同花生香更加濃郁😍,佢嗰種麻味同辣味好balanced 偏微辣,配埋香蔥同花生粒,層次更加豐富💯,幾開胃,有埋芫荽就更好🤪。成碟嘢味道好和諧,幾高質,我好鐘意食佢面頭嘅花生,炒得好香🤤。

三款小食都唔錯:
拍青瓜嘅花椒落得比較重手,食到個嘴好麻🙈;青瓜爽脆,麻油同蒜味香濃,鹹甜適中非常好食。木耳入口軟腍爽脆,咬落去鏗鏘有聲;主要用蒜蓉嚟調味,唔辣嘅,可惜偏咸。涼拌蟲草花浮皮,即係豬皮🤓(原本以為係海蜇),做得非常爽口入味,味道有啲似唔甜嘅泰式酸辣,麻味係好淡嘅;豬皮做得好食好考功夫,所以呢個有驚喜🤙🏻。

甜品係桂花冰粉,外表美觀,晶瑩剔透✨✨ ;入口清甜,口感就似水晶涼粉,真係有桂花香,解辣一流。

嘢飲方面小編嗌咗熱奶茶,都沖得幾滿意,茶澀味足 ,如果奶香再重啲就更加好。
整體評分:7.9/10
小編回頭率:7/10

最後想講嘅係店員服務態度意想不到地好,超有禮貌(之前去親嘅川菜館啲阿嬸都好惡😑),所以今餐體驗唔錯。
招牌套餐 (轉擔擔麵)
口水雞
涼拌木耳、涼拌青瓜、涼拌蟲草花浮皮 (跟餐小食)
桂花冰粉 (跟餐甜品)
招牌套餐 (轉擔擔麵)
口水雞
涼拌木耳、涼拌青瓜、涼拌蟲草花浮皮 (跟餐小食)
桂花冰粉 (跟餐甜品)