Restaurant: Yuan Shan Vegetarian
Info:

2024-06-09 410 views
上星期lunch hour叫了炒年糕外賣,企門口等了20分鐘,問佢地收銀嘅四眼哥哥仲有幾耐,佢話要再等,問佢即係幾耐,佢話佢忙到行唔開答唔到我(語氣好串),我繼續追問後佢話要多15分鐘,我話如我知買個外賣要咁耐我就唔買,我要求退錢,之後佢話入去睇下,然後2分鐘後出左外賣比我,我返屋企打開,碗湯係冇蓋好蓋倒瀉晒 都算,個炒年糕係求其亂來,年糕,素菜搵d 燙浸住,同個炒字係冇關,即係佢因為我催佢而報復,最後我冇追究因之後都趕時間處理其他事,記得係四眼,黑口黑面,做野好慢嘅哥仔
TakeAway
  • 報復式水浸炒年糕
2023-06-07 2010 views
天熱,身燥,心煩。自觀已無須過多肉類以供身體能量所需,亦為免情緒易於高漲有違養生,欲清內臟過盛之葷氣,特別想來素一素。附近一帶區域難得的一間素食館,坐落老牌扒房隔鄰幾間舖。店內是一派悠閒氛圍,盡見於比一般小店幾近大一倍的餐桌,乾淨簡潔不累贅的裝潢。價錢相宜,因此點兩午餐再加一小吃。先端來兩碗粟米紅蘿蔔牛肝菌湯,幾啖乾盡。又忘了吩咐少飯扣底,白底紅米飯份量有兩碗。兩道午餐都滿滿一盆,份量十足。本就特別鍾愛日式糖漬牛蒡絲,比日式定食的味淡,但牛蒡爽口口感是炎夏開胃小吃。竹笙貴價但也有三四長條,芡汁底打得清淡好送飯。炒米粉倒給胡麻醬沙律菜壓了三比二的量,沙米粉不熱有點像冷拌,鹹甜恰好。豆漿僅$8,必飲,特濃,幼滑,真材實料。膳畢再補盒三色齋作晚餐免煮一道菜。$30盒,是平素外賣膠盒的一半高度,酸齋、咖哩齌、素鵝粒,不覺已是green meal一整日。曾經於下午三至四時路過,見是大排長龍,還道是甚麼promote,原來是派飯予眾生也。埋單時想起,順道放低數張鈔票,不留名,聊表支持。

附近一帶區域難得的一間素食館,坐落老牌扒房隔鄰幾間舖。
例湯
又忘了吩咐少飯扣底,白底紅米飯份量有兩碗。
上海素雞絲粉皮
竹笙山珍燴豆腐配糙米、芝麻牛蒡絲
家鄉炒米粉配蔬菜沙律
豆漿僅$8,必飲,特濃,幼滑,真材實料。
凍豆漿每杯
外賣三色齋
2023-06-06
$82 (Lunch)
例湯
上海素雞絲粉皮
竹笙山珍燴豆腐配糙米、芝麻牛蒡絲
家鄉炒米粉配蔬菜沙律
凍豆漿每杯
外賣三色齋
2023-05-15 1323 views
那天,一家人去了土瓜灣參加完一個宗教活動時,我提議活動後去食返個午飯才一起回家 (疫情之後不再在會場辦齋了)。大家同意後,我就試試去尋找附近有什麼素食店,出現的唯一 result 就是位於馬頭圍道的《圓善素食》。活動結束後,我同幾位素友就帶同老人家,一齊黎探索一下,這一間大家都未去過的中式齋鋪。店子不大,我們一行五人來到,他們也要坐上客遷就一下,大家換換座位才可以容納我們。慢慢細閱 menu 的我們,發現到他們的午餐好似幾合心意,那我們有叫了兩個午市套餐,再加三個散點,大家齊分享。兩份午餐就帶有兩個例湯。這一份加入了羅漢果去煲的素湯,份外地清甜。如是一人來品味素食午餐,這一個湯可以說是一個清新的好開始。散點之一,我們有一個味道非常香辣的四川酸辣羹。這一個羹,漿力剛剛好,甜、酸同辣味都做得好均勻。湯料亦非常之多,我們到一致認為,淨飲個湯都會飽。午市套餐之一,是香芋菇粒素肉荷葉糙米飯 (配甜酸齋及白菜仔)。荷葉糙米飯 ?? 荷葉呢? 起初我們以為出錯了,吃到尾才發現,飯底的確有一小片的荷葉。總之,個飯都係夠香口啦。甜酸齋亦算是便得唔錯。而且,這的確是一個人的食物份量啊。散點之二,是干炒牛河

散點之二,是干炒牛河。色水均勻,豉油的香味也不錯。這素干炒牛河,可是說得上是一切都好,味道夠,河粉爽甜,也夠干身,唯一覺得要保留的就是,鑊氣好似未夠。
午市套餐之二,鮮茄焗素豬扒飯。賣相可是說是正過某連鎖快餐店出的焗素豬扒飯。再者,這一個焗飯的蕃茄特別多,用的素扒也就是大家在素食店常見的那一種。而好味道就源於那一層芝士同充滿蕃茄的醬。要保留的就是,飯底是白飯而不是炒飯。
散點之二,滿巢金沙蛋 (鹹蛋金沙南瓜)。這是大家最欣賞的食品。一磚磚帶有鹹蛋沙的炸南瓜,鹹中帶甜,外脆內軟,大家都吃到不停口。我們更一度想叫多一份外賣回家,不過,這些即叫即炸點,山長水遠帶回家一定會不好食 (起碼會唔脆),所以我們不剩了,把這一個全清而留下焗素豬扒飯帶回家。
算是好味道的一間中式素食店啊。有傳統的東西,也有比較新派的東西,老人家吃到老味道開心,對年青人來說,又不是古古板板的中式素食,也是大大的吸引。下次於土瓜灣再有活動時,可以再來。
$100 (Lunch)
2023-03-25 766 views
A super clean vegetarian restaurant serving Chinese-style vegetarian dishes. Super close to to kwa wan mtr station exit B For larger parties I recommend booking ahead to secure seating as the restaurant seats 32 people in total. There are tables for larger parties of 4-8. Recommend coming in a group as the portions are quite large and if there are say 4 of you, you can order 4 dishes and share for more variety.

2023-03-25
$95 (Dinner)
  • 香菇素瘦肉煮涼瓜
2023-02-14 714 views
The hearty and cozy restaurant provided really diverse and healthy vegetarian options -🌱menu shows whether the dishes contain egg / diary products 🥚🥛 ❌ 🌱 a lot of non-fake meat options available (唔駛食素肉)🤪.But the stir fried food was a bit too oily. And their mock meat is not of the best quality, a bit too dry and too chewy. But with such diverse options, I will definitely revisit if I am in To Kwa Wan!!.🍲Sauteed stir fried tofu with various fungus 黃耳雲耳猴頭菇百合豆腐煲 😋🤤👍🏼 Yummy but a bit oily..🍡Satay fa

Yummy but a bit oily.

🍡Satay fake meat skewer 沙嗲素肉 (a bit too salty)

🥣 Vegetable soup 素老火湯(nice 天地有正氣)
2022-12-19 1051 views
今日同朋友去完觀音廟,想食素,淨化吓自己,去咗呢間。朋友介紹過佢哋一直都會有派飯,甘就去支持吓善心老闆伙記做善事。D碗筷,枱全部都好乾淨喎~ 土瓜灣一間甘既店铺,衛生程度唔係講笑,比得上酒店。一坐低,D職員唔係問你食乜,係送上熱湯,粟米蘿蔔湯,E...好香甘清甜味既?原來落咗陳皮。雖然係送既,但一D都唔馬虎。我地叫咗兩小菜,薑汁豆苗,咸旦黃南瓜,一碗糙米飯share食。糙米飯好軟但又唔濕, 我估是為了老人家。鹹蛋黃南瓜好好味好惹味,根本就係小炒王嘅一碟餸,完全唔係食素食!D菜好鬼大碟,飽到我吖! 我下次再同多兩個朋友去,叫多D野食,好多餸都好似好好味甘。
今日同朋友去完觀音廟,想食素,淨化吓自己,去咗呢間。

咸旦黃南瓜
2022-12-19
$100 (Lunch)
咸旦黃南瓜
  • 滿巢金沙蛋
2022-11-11 815 views
團圓,不一定要在中秋或大時大節的,有緣相聚,任何日子都是團圓好時光。早陣子,突然想到土瓜灣 圓善素食 晚飯,於是在群組問一下朋友們有否興趣一齊前往📢。於是,一眾素友們👭🧑‍🤝‍🧑便在圓善來了一頓”團圓晚飯”了。開飯人數多了,整體”食力”當線上升↗️。當晚我們品嚐了多款美食,以下簡介一下部分的佳餚:1️⃣宮保猴頭菇一聽到猴頭菇,以為口感是軟身的,但口感竟然是脆脆的,不會太乾身,有些juicy。2️⃣水煮麻辣猴頭菇朋友說上次吃“原味版”,離遠已經聞到一陣“四川味”🌶🌶,今次來一個「少辣」版本,味道也吸引,但由於辣味減少了,總有些意猶未盡的感覺。期待下次有機會品嚐更辣的版本。3️⃣松露香煎蓮藕餅新鮮熱辣,口感軟脆,松露味道若能突出一些,會更吸引。4️⃣星州炒米最刺激嗅覺👃的食物。朋友在進行「手機食先」📱的儀式時,遠處的朋友說離遠也能聞到咖哩味。5️⃣黃金粒粒爽外表上,看不出特別之處;但吃下去時,卻特別能感覺到粟米的甜😋。原來店方用的是新鮮粟米👍,不是急凍粟米,對食材挑選的注重,值得讚賞。6️⃣鍋巴柚子素蝦球(加底)鍋巴脆,蝦球軟,加上柚子汁,清新一些,稍減吃了咁多香口野,熱氣野的“內疚感”🙈。鍋巴口感粒粒分明,咀嚼時

1️⃣宮保猴頭菇

2️⃣水煮麻辣猴頭菇

3️⃣松露香煎蓮藕餅

新鮮熱辣,口感軟脆,松露味道若能突出一些,會更吸引。

4️⃣星州炒米

5️⃣黃金粒粒爽

6️⃣鍋巴柚子素蝦球(加底)

鍋巴脆,蝦球軟,加上柚子汁,清新一些,稍減吃了咁多香口野,熱氣野的“內疚感”🙈。鍋巴口感粒粒分明,咀嚼時更有層次感。

7️⃣芝士焗蟹柳伊麵&黑松露卡邦尼意粉

兩款食物的表面均被芝士🧀「大面積」地覆蓋,在口感方面,伊麵的口感會比意粉美味一些。

FB 專頁:眾裏尋素千百道

Instagram: veggie.everywhere / Veggie_Keith

歡迎大家follow fb專頁和IG,多多支持

#眾裏尋素千百道 #veggieEverywhere #veggie #gogreen #九龍素食 #土瓜灣素食 #圓善素食
之前已經光顧2-3次,食物水平相當不錯,環境也是挺好,可是今天光顧的時候,我從店外看到餐廳都滿了,本來想打開門跟店員說人數然後在外面等,不過那個戴眼鏡的男店員從收銀走到遠處後就打手勢示意沒有座位,然後有點不禮貌的叫我們離開,完全沒有留下人數以及叫我們等候,可能那名店員當時忙吧,但對於客人來說這種態度給我感覺完全不想做生意的樣子,起碼應該留下人數或者叫我們在外面等一下也可以,這樣感覺趕客的態度實在讓人有點不快,應該沒有下一次了。
2021-12-02 1571 views
今日下午黎到圓善素食,主要是朋友相約聚一聚,選了呢間鄰近嘅街坊素食餐廳作聚腳點。一個基本一餐不能沒有肉嘅我,素食餐廳正常情況下係唔會出現我名單上。呢間有打破我對素食餐廳原有嘅抗拒同既定唔好味嘅印象!店內主打不是新派素食,全是用食材及調味取勝!蛋白炒黃耳黃耳是坊間比較少用嘅食材,可降血脂、降膽固醇。外形有點像腦袋,有補腦作用、以形補形!菜式原貌取自海膽炒蛋,說似海膽的確誇張左少少,但黃耳嘅細膩軟滑口感,係食到一種鮮味。如覺得炒蛋白會油膩,餐廳仲有黃耳蒸蛋白的選擇素雞絲粉皮粉皮比平時的幼長,口感爽滑。素雞絲切成絲,有點似火腿,淋上香甜細滑嘅麻醬,食唔停口!超推介!牛魔王炒河 與真的干炒牛河無疑,食落又唔會油淋淋,加入芝麻更香口!素肉炒雞髀菇肉末、甘荀粒、西芹都切得細細,調味惹味素海參秋葵煲蒟蒻製的素海參切成件,外形還原度100,海參食材味道是靠調味,除口感只欠丁點彈性,已有9成相似!即撞木桶豆腐花 足夠3人份量,豆腐花熱辣滑溜有豆香~店家俾左即炸腰果試食,天然無添加劑、好脆又唔會有油益味!即刻買番樽 香脆腰果 番屋企孝敬下老人家先。

蛋白炒黃耳

素雞絲粉皮

牛魔王炒河
與真的干炒牛河無疑,食落又唔會油淋淋,加入芝麻更香口!

素肉炒雞髀菇
肉末、甘荀粒、西芹都切得細細,調味惹味

素海參秋葵煲

即撞木桶豆腐花
足夠3人份量,豆腐花熱辣滑溜有豆香~

2021-11-23 866 views
每逢農曆十五, 月亮都會又大又圓, 唔知大家覺唔覺架呢? 今日係十五, 所以係我食素嘅日子, 而呢間餐廳我已經食過好多次架喇。餐廳每日都會派發愛心飯盒比有需要嘅人士, 真係好有善心同值得支持。🥢滿巢金沙蛋 (鹹蛋金沙南瓜)充滿鹹蛋黃喺南瓜面, 外層炸得香脆, 裡面嘅南瓜好軟好綿, 不過可能比較多油, 所以會有油膩嘅感覺。🥢菠蘿素咕嚕肉本身唔太鍾意食咕嚕肉, 因為覺得太肥膩, 反而素嘅咕嚕肉就覺得好好食, 因為用猴頭菇代替了肥豬肉, 有肉的咬口, 而個醬汁酸酸甜甜, 十分開胃。🥢頭抽牛魔王炒河有鑊氣, 不過味道偏淡同埋略嫌多油。整體食物都幾好, 如果可以改善太油膩嘅情況會更好。

🥢滿巢金沙蛋 (鹹蛋金沙南瓜)

🥢菠蘿素咕嚕肉

🥢頭抽牛魔王炒河
有鑊氣, 不過味道偏淡同埋略嫌多油。

整體食物都幾好, 如果可以改善太油膩嘅情況會更好。
滿巢金沙蛋 (鹹蛋金沙南瓜)
頭抽牛魔王炒河
2021-11-19
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Dinner
滿巢金沙蛋 (鹹蛋金沙南瓜)
菠蘿素咕嚕肉
[-♾的餐廳]😡😡😡劣食:叫左三个餸, 酸齋,羅漢齋麵,同蛋包飯,大家記住呢個“蛋包飯”,因為佢刷新左我嘅五觀。個酸齋無乜味,有D仲硬硬地,應該放左一段時間,好負責任咁講,超市都好食個佢多多聲。🤮羅漢齋無咩好講,好似幾靚,但個味就普通偏下,有陣奶味,有D似麵包。重點係個蛋包飯,係!!!大家無睇錯,呢個就係蛋包飯😱😱😱明明係芙蓉蛋飯,個侍應用個pp對住我講,話佢地一直係咁做㗎啦,oh fine ,小弟見識少,跟住佢仲不斷大大聲講我地是非,係人都忍吾到,好似係佢請我食飯咁,我去乞食咁,買單二百,比錢受氣。如果唔想浪費生命同錢,呢邊建議唔好試伏,多謝大家寶貴嘅時間。
[-♾的餐廳]😡😡😡
酸齋

羅漢齋炒麵

重點係個蛋包飯,係!!!大家無睇錯,呢個就係蛋包飯😱😱😱
蛋包飯

菠蘿素咕嚕肉 $78雖然係素,但好有咬感😳而且咬落去真心好味,醬汁(酸甜酸甜)➕爽口菠蘿➕可口甜椒➕似肉非肉嘅野食=比其他店鋪炒嘅還要更好味😋👍有機會下次一定要再去食過💃紫菜百花卷 $78老細親自推介,一定要試試佢!確實好味,有種酸甜嘅感覺,可能係搭配埋桃🍑呢款百花卷可見用心製作👍香葉鮮茄素肉碎湯拉麵 $58確實係「鮮」茄,食落口感好濃,唔知係唔係有加到其他野作調味,如果唔係湯唔會甘濃!而拉麵就似係公仔麵,好耐無食公仔麵,有種懷念嘅感覺🙈🚩

菠蘿素咕嚕肉 $78

紫菜百花卷 $78

香葉鮮茄素肉碎湯拉麵 $58
2020-09-19
$110 (Dinner)
  • 菠蘿素咕嚕肉
友人因做了媽媽自由時間比較短,所以就一就地點,到鄰近餐廳食餐飯聚聚~就提議試下呢間素食餐廳 圓善素食圓善素食都算近地鐵站,一轉出馬頭圍直行數分鐘就到!黃金粒粒爽 $78加配檸檬柚子醬呢個第一次食到,非常驚艷!一道煎粟米餅,就已睇到師傅嘅功力,炸漿好薄,薄到睇唔到,但粒粒粟米都緊緊痴實唔會甩出黎,食落脆口全是新鮮粟米嘅香甜!怕膩更可沾上檸檬柚子醬更開胃!椒鹽紫菜百花卷 $78酥炸腐皮夾層紫菜同樣香脆,再灑上惹味椒鹽,脆卜卜唔會成口油淋淋,亦附上喼汁!桂花炒素翅 $88口感真係好似食緊真翅一樣!用芽菜、雞蛋、西芹、甘荀等炒得夠火喉乾身,份量大碟媲美主食一碟炒米粉!清炒猴頭菇 $98 友人不嗜辣,店員主動話可改用清炒方法!猴頭菇口感食落口感其實都像肉,配勝瓜、木耳、蕃茄,其實都幾好味!奉送糖水 蛋白杏仁茶平時唔好杏仁茶嘅我都覺得真係幾好飲,磨得非常細滑,煮得濃郁,調味又唔太甜! 最後必須要提呢間小店 每天都會派發 #愛心飯盒 不少於100盒 俾有需要嘅街坊及長者 同時店外貼上不少善長仁翁名字捐贈做善事! 良心小店值得支持!

圓善素食都算近地鐵站,一轉出馬頭圍直行數分鐘就到!

黃金粒粒爽 $78
加配檸檬柚子醬
呢個第一次食到,非常驚艷!

椒鹽紫菜百花卷 $78

桂花炒素翅 $88

清炒猴頭菇 $98

友人不嗜辣,店員主動話可改用清炒方法!

奉送糖水
蛋白杏仁茶

2021-10-07
$180 (Dinner)
  • 黃金粒粒爽
  • 椒鹽紫菜百花卷
2021-10-03 538 views
土瓜灣地鐵站開了之後,往來真的方便了很多。最近家人食素,令我想起很久未有光顧的圓善素食。住於馬頭圍道,鄰近地鐵站,巴士車站就在幾步之近,交通方便。座位以二至四人座為主。我們二人叫了菠蘿素咕嚕肉$78、黃金粒粒爽$78、欖菜素鴨絲燘$62,茶芥$8@,另加一。整體好好味,有些傳統素食,有些新式素食。菠蘿咕嚕肉是好容易在一般的素菜館可以食到,份量多,個人喜歡淡口一點,這個相對濃了一點味;黃金粟米粒,估佢唔到咁好食(個人對粟米狂),值得嘗試;欖菜素鴨炆米,看似濕粒粒,其實好入味,正!小小的新派素菜店,客似雲來,飯市的時候,可能要等上一陣,可以考慮外賣!

黃金粒粒爽
欖菜素鴨絲燘
2021-10-01
$110 (Dinner)
黃金粒粒爽
欖菜素鴨絲燘
2021-10-01 487 views
本人最怕食素肉,最怕中式齋既重口味!但十分難得有一間中式素食餐廳係想再encore! 味道絕對係有驚喜! 黑松露黃耳蒸蛋白啲蛋白蒸得好滑,味道唔會太咸岩岩好,而且好少餐廳有煮黃耳椒鹽桂花卷最驚喜係旁邊啲椒鹽菜葉,唔係個桂花卷😆炸到好似紫菜咁薄脆,配埋啲椒鹽好味到停唔到口((btw 原來同桂花係冇關係)) 煎栗米餅見餐廳職員極力推薦,果然無介紹錯。新鮮粟米粒既甜味,加埋個檸檬柚子汁既酸味,成個粟米餅香口又唔油膩👍🏽👍🏽干扁椰菜花因為唔中意食素肉,餐廳職員好好人地幫我地轉左用炸左既豆卜🥰 幾得意,加埋d麻辣食落幾香口魚翅泡飯🤤🤤依個等候時間有啲耐,但係慢工出細活貨! The wait is well deserved!! 👍🏽👍🏽將啲炸左既飯lum 係湯果時仲聽到jar 一聲!! 同利苑個龍蝦湯泡飯有啲似ps 見到餐廳原來lunch 有派福飯俾街房希望多多支持咁有心既小店!! Support!!!

黑松露黃耳蒸蛋白
啲蛋白蒸得好滑,味道唔會太咸岩岩好,而且好少餐廳有煮黃耳

椒鹽桂花卷

煎栗米餅

魚翅泡飯🤤🤤

ps 見到餐廳原來lunch 有派福飯俾街房

希望多多支持咁有心既小店!! Support!!!
椒鹽百花卷
煎粟米餅