2022-08-02 791 views
我老公有一日睇YouTube見到介紹呢個蔥油淋雞就話佢生日飯要食呢個😂悅yue都算新新地, 喺食通天上邊咁就去試吓我哋叫咗:涼鵝肝,黃金鴨紅,叉燒,蓮藕餅,椒鹽九肚魚,柚皮,避風塘茄子,蟹肉粉絲,煎排骨,咕嚕肉,蔥油淋雞,豆腐花質素同味道都唔錯,都算係高質。隻雞真係好食嘅,個皮好脆,肉質都算嫩,不過又好似冇想像中咁好,可能太大期望,同埋攞出嚟嘅時候好似唔係好夠熱,好似攤凍咗少少。叉燒好好食,不過要$288一碟,我哋本身都想encore ,點知到九點佢話已經冇得再叫叉燒。其他嘢大致上樣樣都幾好,我自己鍾意鵝肝,蓮藕餅同埋避風塘茄子,茄子入邊好似有少少包住啲蝦滑,口感唔錯。咕嚕肉我就覺得太細粒..唔係我心目中鍾意嗰種。蟹肉粉絲更加係唔見蟹肉😂呢個可以唔使叫。豆腐花一定要叫,超級滑,好好食!見到佢哋都有合時小廚嘅招牌菜薑蔥蟹腸粉,同埋豬扒飯,不過我哋就冇叫到。總括嚟講,份量好細,價錢偏貴,不過服務同環境係唔錯。整體上都係一間好decent, 好味嘅中菜。Rating : 8/10 Around $600-700pp (冇飲酒)
我老公有一日睇YouTube見到介紹呢個蔥油淋雞
就話佢生日飯要食呢個😂

悅yue都算新新地,
喺食通天上邊
咁就去試吓

我哋叫咗:

質素同味道都唔錯,都算係高質。
咕嚕肉我就覺得太細粒..
唔係我心目中鍾意嗰種。
蟹肉粉絲更加係唔見蟹肉😂
呢個可以唔使叫。
豆腐花一定要叫,超級滑,好好食!

總括嚟講,

Rating : 8/10
Around $600-700pp (冇飲酒)
2022-07-21 558 views
Went to yue.hk for our 2nd cny lunch. Actually really liked the taro cake, I can't remember the full name of the dim sum but there's the word 'box' in it. It's a deep fried taro pastry with a slice of scallop on top, super fluffy taro so well done. Something else I noticed though was how gross the carpets were, hope someone will fix it because I couldn't bear to look at the floor without loosing my appetite.
2022-06-28 4183 views
時代廣場的中菜廳,裝潢典雅寬躺,主打潮式點心小菜,點心賣相精緻有心思。海中龍皇伴金魚餃 ($108)高貴的擺碟,金魚餃做得好精緻栩栩如生,下面湯汁好清好濃海鮮味,唔錯但略貴。推薦金沙鴨紅($138)好似脆炸豆腐但換上鴨紅,外脆內軟係好食既。胡椒濃湯小籠包 ($68)第一次見,小籠包做得唔錯皮薄但唔易穿,咬開爆湯汁,個湯其實冇胡椒味,但個豬肉餡就超重胡椒,一齊食就真係好似食緊胡椒肉湯咁。芙蓉帶子芋盒 ($68)外層勁鬆脆,裡面薄薄一層的芋泥包著鮮帶子,係升級版的芋角。豉油皇香煎日本淮山 ($118) 未試過香煎淮山,又幾好食喎,煎至金黃食落有啲似薯餅的感覺,略嫌味道偏淡,豉油皇可以再重手少少。其他點心小食類不過不失,沒有什麼驚喜。脆皮乳鴿 ($88) 亦令人失望,皮唔夠脆。潮式滷水鵝肝份量幾多,厚切入口溶化,但滷水味不強所以沒想像中咁好味,反而喜歡旁邊的酸薑伴碟解膩唔錯。係得呢個地點都預咗價錢會偏貴,已經去到酒店級價錢但食物又冇預期中咁好,性價比唔高,個人會寧願差唔多價錢去酒店中菜廳食。

芙蓉帶子芋盒

脆皮乳鴿

潮式滷水鵝肝

潮式滷水鵝肝

脆皮韮菜蟹肉盒
韮黃鮮蝦腸粉
2022-06-05
$370 (Lunch)
芙蓉帶子芋盒
韮黃鮮蝦腸粉
2022-06-23 849 views
我哋今日叫左五個點心,一個XO醬日本大根蘿蔔糕,幾惹味,一個芙蓉帶子芋盒,幾特別,一個招牌蝦餃皇,冇乜特別,一個翡翠野菌餃,菇味几香,一個原隻鮑魚蛋煎糯米雞,好味道,不過大部分食物偏油,地方夠大,服務員態度都好好
2022-06-19 524 views
補寫食評用餐日期:2022年1月6日 星期四Times Square新店 (當時是新開不久),手上有 LUBUDS Group現金券和免費小食券,當天到期,趕緊約朋友來吃午餐,以免浪費。我們點了以下的:#香片:挺好喝的。#鮮百合海蜇花:手機app充值,送的指定小食,單點價168元/份,鮮百合清甜,海蜇味道一般。#胡椒濃湯小籠包:餐牌有2款小籠包,鮮肉小籠比較常見,就試試胡椒濃湯小籠包,好好吃,1份有3隻。#懷舊乾蒸牛肉:也是1份3隻,能吃出童年回憶的懷舊點心。#芙蓉帶子芋盒:帶子肉厚嫩滑,配芋泥和酥皮,爆好吃!#香辣肉絲炒銀針粉:我對銀針粉情有獨鐘,可惜不夠熱,吃着有點油膩。#金銀流沙煎堆仔:流心奶皇餡,朋友非常喜歡。
補寫食評
用餐日期:2022年1月6日 星期四

我們點了以下的:
#香片:挺好喝的。
#懷舊乾蒸牛肉:也是1份3隻,能吃出童年回憶的懷舊點心。
#芙蓉帶子芋盒:帶子肉厚嫩滑,配芋泥和酥皮,爆好吃!
#金銀流沙煎堆仔:流心奶皇餡,朋友非常喜歡。
2022-01-06
$280 (Lunch)
2022-06-14 2981 views
突然想飲茶,又要去銅鑼灣,就search下有咩新酒樓。見呢間好多posts,話又有傳統又有新派,又介紹兩位師傅,好似幾好咁就試下~~裝修門面係ok 既,古典風格又會太黑太陰沈,訂枱既時候要求左窗口位,比較闊落,同隔離枱沒咁近。兩個人叫左一堆點心黎試,續一講。首先係蜜汁黑毛豬叉燒腸粉,味道正常,啲叉燒切到好碎,唔係特別好食,腸粉皮都唔夠滑,可以唔食。之後呢嗰就比較好,高湯鮮蝦炸粉果。炸皮薄而鬆化,啲蝦都爽甜,就咁食幾好。覺得太熱氣就浸下高湯,但係就咁飲嗰湯就唔好了跟住係艷紅龍珠雞粒粿,其實係雞肉版鹹水角,加多左脆米喺嗰皮。變左嗰皮脆啲同薄啲,係幾好食既,特別係對比其他...再黎高湯蟹肉灌湯餃,呢嗰做法其實係湯餃。稱唔上好食,啲蟹肉好少又沒鮮味,嗰湯又係炸粉果嗰個,似普通味精湯,失望...之後有招牌蝦餃皇同胡椒湯小蘢包,正常發揮,不過不失。試埋黑魚子豚肉北菇燒賣,黑魚子沒味既,就係一粒正常既燒賣~ 少肥偏瘦,較硬身嗰種。最後叫左嗰椒鹽九肚魚,呢嗰真係衰過屋村酒樓嗰皮稔既,啲蒜蓉硬既,成碟既一啲都唔脆!啲九肚魚沒咩肉,好明顯係啲貨唔靚!原材料唔得就唔好賣啦,同啲客講沒咪算囉,好過出碟咁既野比
兩個人叫左一堆點心黎試,續一講。

高湯鮮蝦炸粉果

高湯蟹肉灌湯餃

之後有招牌蝦餃皇同胡椒湯小蘢包,正常發揮,不過不失。
胡椒湯小蘢包 / 招牌蝦餃皇

黑魚子豚肉北菇燒賣

最後叫左嗰椒鹽九肚魚,呢嗰真係衰過屋村酒樓
嗰皮稔既,啲蒜蓉硬既,成碟既一啲都唔脆!啲九肚魚沒咩肉,好明顯係啲貨唔靚!原材料唔得就唔好賣啦,同啲客講沒咪算囉,好過出碟咁既野比客食
椒鹽九肚魚

食完先知原來係LUBUDS既,已經中過幾次伏,下次揀餐廳要小心啲...
2022-03-27
Type of Meal
Lunch
2022-05-29 532 views
屋企人最鍾意食中菜,趁着疫情好啲又可以帶屋企人去食吓飯喇今次揀咗位於銅鑼灣嘅''悦'' 係Lubuds旗下的高級粵菜館 一入去也帶到比我舒服的感覺快啲睇吓有咩食先豉油皇香煎日本淮山 估唔到咁樣食都幾香脆日本准山鮮嫩爽口 帶點豉油豆香很開胃金沙鴨紅 呢一道有驚喜 酥脆嘅外皮入邊包住嫩滑鴨紅,而鴨紅味道鮮美 加上鹹蛋黃味道鹹香三樣嘢夾埋一齊好夾好好食 令到我一粒接一粒停不下來大紅片皮乳豬 乳豬皮燒得好似薯片般香脆 入口鬆化乳豬肉鮮嫩肉味濃 正!黑蒜海玉竹燉豬展呢度湯一打開個蓋芬香撲鼻 啖湯入口甘甜美味 飲下有一陣陣黑蒜頭獨有的甘甜味充滿整個口腔 呢碗湯飲完喉嚨好舒服海鮮雜菜煲 蝦球同鮮魷魚沒有雪味味道鮮美 湯底咸味也恰到砂窩生拆蟹粉炒飯打開砂窩蓋熱氣洋溢 十分開心 加埋蟹粉拌勻先食也on top加一點☺️ 蟹膏的香濃 加埋蟹肉 帶子的鮮 認真滋味!而且飯粒炒得粒粒分明乾身也不油膩 ,滿足!懷舊黑糖糕 最後幾飽都忍不住來一份甜品黑糖糕質地鬆軟 咬開黑糖味很香濃但不是死甜Nice!
屋企人最鍾意食中菜,趁着疫情好啲

又可以帶屋企人去食吓飯喇

快啲睇吓有咩食先

豉油皇香煎日本淮山 估唔到咁樣食都幾香脆
日本准山鮮嫩爽口 帶點豉油豆香很開胃

三樣嘢夾埋一齊好夾好好食 令到我一粒接一粒停不下來

大紅片皮乳豬
乳豬皮燒得好似薯片般香脆 入口鬆化
乳豬肉鮮嫩肉味濃 正!

黑蒜海玉竹燉豬展

懷舊黑糖糕 最後幾飽都忍不住來一份甜品
黑糖糕質地鬆軟 咬開黑糖味很香濃但不是死甜
Nice!

2022-04-24 2492 views
晚市重開當然要約埋「為食之友」食好野,由於星期四FULL了,星期六剛好有位,就去了時代廣場「悅」食好野,食飽飽後,朋友問我最愛首位,果一刻答唔到,款款都超好味,但我絕對相信去時代廣場睇戲前,一定响旁邊間「悅」醫飽個肚先。😋😋如果要我分邊款最好味,真難答,因為款款都是心機及水準之作,環境都好吸引,甫進「悅」恍如置身於老上海的感覺,不同壓花紋的玻璃裝飾,以復古色調的黃綠藍紫為主,配搭木及麻系的洋式裝潢,營造華洋薈萃的懷舊氛圍。而吃第一道前菜開始已令我好有驚喜,完全感受到大廚的用心,因此每道菜式都令我好難選至愛。梁溪素脆鱔這道前菜入口真是幾可亂真,口感恍如真的脆鱔,浸至軟身的冬菇,再切成幼絲,經油炸後再混入意大利陳醋等材料混成酸甜汁,炸好的冬菇條,如真鱔的口感,令人有無限的驚喜,即使是素食者也可一嘗仿脆鱔的滋味。金沙鴨紅來自台灣的鴨紅,切粒後蘸上粉漿後炸,炸至如金磚仔般,細細件一口的放進咀裡,金沙外層香脆鬆化,內裡的鴨紅軟嫩滑溜,口感特別,一定要試。 豉油皇香煎日本淮山日本淮山切成長片狀,慢火煎香兩面,當淮山呈金黃色,再混入預先調校好的豉油皇醬汁,淮山吸收了醬汁後,清新又滋味。 脆皮蔥油雞龍
梁溪素脆鱔

脆皮蔥油雞
龍崗雞清洗後,風乾至雞皮乾透,以炸子雞作基礎並以熱油淋在雞皮上,令雞皮香脆無比,再配以乾葱及青葱兩款「葱油」,不但保存雞肉的鮮嫩,外層雞皮的香脆,肉質滲出陣陣的葱香,惹味非常,那兩款「葱油」來伴飯,更是一絕。
金梅陳醋咕嚕肉
這道非一般的咕嚕肉,選用西班牙黑毛豬腩肉,以意大利陳醋取代一般糖醋汁,腩肉切件汆水後,蘸上脆漿落鑊油炸至熟透,最後混合調好酸甜味的陳醋醬,用上黑蒜帶起甜味,加入配料落鑊再兜勻,破格卻不花巧,酸酸甜甜肉香皮又脆,開胃又好味。
豬肚鳳吞燕
必試推介首選必屬「豬肚鳳吞燕」手工之繁複,坊間已難得一見。菜式源於潮州菜式的鴿吞翅,改以雞吞燕,把雞起骨再釀入官燕十二両,起骨更是考真章, 稍有不慎便會弄破雞身;用豬肚包住外層,讓豬肚和雞肉的鮮甜全數融入上湯中。
肚內還有份量非常澎湃海量的官燕,三種精華的交融,晶瑩透亮盛在金湯之中,燕窩吸了湯頭的鮮甜,好味指數百分百,豬肚切片後蘸豉油食,簡真是超級的美味!
原件鮑汁蝦籽柚皮
 個人至愛的鮑汁蝦籽柚皮,,同樣是功序相當的繁複,柚皮又要「搾水」及 換水,經過多重的功序後,再放入湯汁「扣」,和「焗」而成,入口柚皮吸收了鮑汁的精華,面層的蝦籽,更大大提升了味道,雖然柚皮不是什麼的貴價材料,功序及口感,已是相當矜貴,必試。
油浸筍殼魚
外層炸得非常香脆又乾身的筍殼魚,入口豆香完全吊起了魚肉的鮮甜味,魚肉好嫩滑,豉油鹹甜適中,好味到無得彈。
魚湯京都腐竹浸葛絲都大推必吃
看似平平無奇的魚湯卻每一口都是心機之作,不計其數的隔渣熬煮,並以來自日本的京都腐竹作伴,腍滑軟綿,魚湯柔順細滑如豆乳湯,香腴細膩,滋潤又養顏。
砂窩生拆蟹粉炒飯
上枱時足見是真材實料,經理熟手地將生拆蟹粉撈入砂窩炒飯中,分成四碗,炒飯仍是熱力十足,每一口好似在吃生拆蟹粉般,粒粒肥潤香濃,蟹肉、蟹膏及帶子更是鮮嫩甜美,最正是在小碟上還有蟹粉可以自己再加料,真是令人欲罷不能。
金銀流沙煎堆仔
圓潤飽滿造型的金銀流沙煎堆仔,炸至金黃色的賣相,如金光閃亮的金銀元寶般,外層香脆。
一口咬下奶黃流沙,全數湧出香甜的流心奶黃,記住留肚吃呀!

地址:銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天1301舖
  • 脆皮蔥油雞
  • 金梅陳醋咕嚕肉
  • 砂窩蟹粉炒飯
2022-03-25 2926 views
飲食業在疫情肆虐下人手不足,這個月依然營業者少,時代廣場的「悅」走中高檔路線,室內間隔寬敞,客人能夠保持安全距離用膳,也許就是尚存之因。現正推出下午茶時段及外賣全日八折優惠。我認為享用點心,還是即場熱騰騰地吃方理想,於是坐言起行,在 OpenRice 網上訂座更可賺 Asiamiles,何樂不為!三點前到達大門無人招待,我們是明白道理之人,無所謂,自己行入去,其實全程只有三個員工在忙,尚算能勉強應付,服務態度友善,沒有挑剔的地方。海中龍皇伴金魚餃 $108當年在怡東軒初遇金魚餃,維肖維妙的造型令我一見鍾情,重現眼前,緬懷過去。兩只金魚餃配合海鮮湯內的菜苗、蟹肉、杞子及食用花,腦海突然浮現出一幅古代油畫,可能近日煲古裝劇太多,別富詩情畫意。非常新鮮脆嫩的蝦,薄薄的皮,配合醇美的湯頭,沒有令我失望,依然非常喜歡。招牌蝦餃皇 $78其實金魚餃即是穿了華服的蝦餃,再吃招牌蝦餃皇,同樣出色,相比之下實力派更優勝。金沙鴨紅 $138眾所周知,金沙是鹹蛋黃,包著鴨血炸香,入口外酥脆內嫩如水,入口即化,欣賞創意,值得一試!豉油王香煎日本淮山 $118招牌菜式,看賣相已見心機廚藝。全靠功力把本來味道一般

海中龍皇伴金魚餃 $108

招牌蝦餃皇 $78
金沙鴨紅 $138
豉油王香煎日本淮山 $118
招牌菜式,看賣相已見心機廚藝。
豉油王香煎日本淮山
全靠功力把本來味道一般的淮山昇華,豉油香韻與微脆的口感相配,有營食品何妨多吃。
艷紅龍珠雞粒粿 $68

艷紅搶眼,咬落口感就是鹹水角,外皮沾滿脆脆的炸米通,食味外表皆增分,雞粒餡料味道相當好。
胡椒濃湯小籠包 $68

一向喜歡「紅棉」的沸騰小籠包,所以對隸屬相同集團的「悅」抱有一定期望。
胡椒濃湯小籠包
灌湯小籠包紮實湯汁豐富,只可惜胡椒味淡,認真感受方能嚐到,不及沸騰小籠包內的恰到好處的輕輕麻辣予我驚喜。

山竹牛肉球 $58
山竹牛肉球
平實見真章,今時今日只有高級食肆的山竹牛肉,才能調以適量的馬蹄及芫茜,做出正宗的味道。
脆皮韭菜蟹肉盒 $88
脆皮韭菜蟹肉盒
喜出望外,材料新鮮有蟹味,蟹盒造型討好,酥脆餃皮不沾油,飽滿餡料味道豐富。
蜜汁黑毛豬叉燒腸粉 $78

腸粉皮薄,甜豉油汁味好,吃到叉燒包的叉燒味道,有點特別。
陳皮桂林牛肉腸粉 $68

另一風味。
陳皮桂林牛肉腸粉
黑魚子豚肉北茹燒賣 $68

麵皮對比軟滑餡料、再加上黑魚子,吃到層次感,頗滋味。
黑魚子豚肉北茹燒賣
順德煎排骨 $238
試小炒看功力,果然炒得很有鑊氣。
順德煎排骨
選取細細粒的排骨一口可吃,這是高級食肆的細心,雙蔥炒得很香,惹味香口。
鮑汁米粉餅 $188
鮑汁米粉餅
平實中見出色,米粉煎得香脆不膩,鮑汁很美味雖然有點鹹。
時果雪梅娘 $68
冰冰涼涼的口感,非常軟綿綿,質素很好,只可惜因為疫情運輸問題沒有芒果,換上了豆沙,美中不足。
時果雪梅娘
時尚的裝潢,設計以線條及幾何圖形組合,我覺得不配合,不喜歡這品味!
整體廚藝唔錯,環境舒適,服務態度良好,再加上我本身是 LUBUDS 會員,用預先買的現金券付款可享折上折,超值!OpenRice 上亦有現金卷賣,好似都用得。
$350 (Lunch)
Dining Offer
Voucher
陳皮桂林牛肉腸粉
黑魚子豚肉北茹燒賣
時果雪梅娘
餐廳環境闊落,坐得都幾舒適。是日叫了普洱茶,但特別提醒餐廳,因為普洱茶有浸怪味。<富士蘋果叉燒酥>外皮有別平時的樣子,是一層一層,裏面嘅蘋果酸酸甜甜配粒粒叉燒,口感不錯。<上湯杞子鮮竹卷>用鮮腐竹包着填滿餡料的鮮竹卷,腐竹皮薄,口感很滑,啖啖材料。<招牌蝦餃王>皮薄夠熱,蝦都幾大隻。<鮑魚汁章魚雞粒炒飯>飯夠熱,出哂煙,鮑汁味道很濃,美中不足是醬汁頗多,令飯太濕。雖然可用時代廣場的優惠券,但折扣之後,仍然覺得價錢偏貴。
餐廳環境闊落,坐得都幾舒適。
是日叫了普洱茶,但特別提醒餐廳,因為普洱茶有浸怪味。

<富士蘋果叉燒酥>

<上湯杞子鮮竹卷>

<招牌蝦餃王>
皮薄夠熱,蝦都幾大隻。

<鮑魚汁章魚雞粒炒飯>
雖然可用時代廣場的優惠券,但折扣之後,仍然覺得價錢偏貴。
2022-02-28 2075 views
記得去年因為疫情,中式酒樓只可以安排細枱,結果要留在家中煮飯過冬;今年疫情稍為緩和,政府放寬了食肆人數限制,決定揀冬至正日出街食(編按:幸好作出此決定,誰想到之後不夠兩個星期爆出第五波疫情,再禁晚市堂食)。中國人傳統大節,所謂「冬大過年」,當然要食中餐。提前兩三個星期訂枱,揀了「悅」。門面典雅,室內裝潢採用同色調;靠近門口又僻了一間玻璃房作酒窖,雖然未至於去到頂級西餐廳設有溫度及濕度控制的藏酒庫級數,但餐廳的整體感覺及氣氛明顯走高級中菜廳路線。價格定位及品味設計的餐具也反映同一個事實。隸屬餐飲集團「Lubuds」旗下。此集團以一系列港式風味的日式餐廳「穴」起步,之後逐步加入日式洋食餐廳及越南粉麵小店;味道中規中矩,唔算太突出。近一兩年銳意擴張版圖,除了開設高檔鮨店,亦在尖沙咀1881及銅鑼灣時代廣場營運多間中高檔次的扒房、西餐廳及不同風味的中菜館,出品質素越來越高。「悅」應該是集團到今日為止旗下最高級的粵菜館,無論裝修風格、以至服務態度,俱予客人相當大的信心。為提升出品質素去到高級中菜館的水平,禮聘入廚超過40年、並曾在港日兩地「福臨門」掌廚長達20年的歐陽師傅主理粵菜;點心部則由同樣
隸屬餐飲集團「Lubuds」旗下。此集團以一系列港式風味的日式餐廳「穴」起步,之後逐步加入日式洋食餐廳及越南粉麵小店;味道中規中矩,唔算太突出。近一兩年銳意擴張版圖,除了開設高檔鮨店,亦在尖沙咀1881及銅鑼灣時代廣場營運多間中高檔次的扒房、西餐廳及不同風味的中菜館,出品質素越來越高。「悅」應該是集團到今日為止旗下最高級的粵菜館,無論裝修風格、以至服務態度,俱予客人相當大的信心。為提升出品質素去到高級中菜館的水平,禮聘入廚超過40年、並曾在港日兩地「福臨門」掌廚長達20年的歐陽師傅主理粵菜;點心部則由同樣入行逾40年、曾作為澳門新濠天地及永利宮點心總廚的陳師傅負責。
主餐牌上的菜式選擇多元化,每一道都非常吸引,單憑名字已知是手工粵菜。即使只是推介菜式也超過30款。
筍殻魚並非海鮮,坊間很少中菜館會加入餐牌內;很多人總有錯覺,河鮮難登大雅之堂。其實,優質河鮮也可以非常美味。難得見到有油浸筍殻($478),雖然不便宜,也要試試。端上來的筍殻算大條,表面佈滿䓤花及炸香的䓤絲,配上用滾油浸炸至金黃色的筍殻,賣相吸引。
油浸筍殻
筍殼雖然魚味較淡,勝在肉質非常細嫰。油浸烹調可利用高油溫快速煮熟魚肉,但要避免肉質變得粗嚡,就需要上乘烹調技巧。開邊後油浸前先在魚肉表面撲上薄薄一層生粉,以免高溫引致流失魚汁及水份。廚師控制油溫及烹調時間準確,表層魚肉微微香脆,沒有過火而變得乾硬。魚骨去除得夠徹底,啖啖魚肉保持鮮嫩細滑,滲出淡淡鮮甜。更驚喜是碟底的秘製豉油,鹹甜適中、加上濃郁蔥香,提升魚味,有畫龍點睛之效。唔係講笑,深信用來撈白飯也會非常美味。
原本想揀推介菜式蔥油脆皮雞,但小女兒不愛蔥油醬汁,唯有點選傳統粵菜口味吊炸脆皮雞(半隻)($388)。選用新鮮龍崗雞,跟足傳統老派繁瑣工序炮製。先上色、上麥芽糖,再吊起風乾最少6小時至雞皮完全乾透。然後用傳統吊炸方法處理,將鮮雞先炸至八成熟左右,再用低溫熱油不停淋在雞皮上面,直至雞隻剛剛熟透。一來雞皮會更金黃、更加香脆;另一方面,雞肉又不會過熟變得粗嚡。
吊炸脆皮雞
吊炸脆皮雞(半隻)
配合高級粵菜風格,脆皮雞上菜時已去骨,連皮下的多餘脂肪也切走。雞皮甘香脆口;雞肉入味又嫰滑,即使雞胸肉也鮮嫰幼滑,口感直逼雞髀肉。不能錯過半碟的炸蓮藕片,香脆清甜。
看似簡單,遠年陳皮牛肉餅($198)的賣點在於手刴。同機器磨碎肉餅的最大分別在於仍然保留了肉類纖維。刴得夠幼細,入口幼滑之餘,又有少少牛肉咬口,有別於普通山竹牛肉球只有單純彈牙口感。好吃。牛肉味道鮮美,配上新會陳皮的獨有香氣,無論是否加蘸喼汁,味道俱佳。
遠年陳皮牛肉餅
本來想追加焗釀鮮蟹蓋($228 / 位),但來遲一步,已經售罄,只好退而求其次,要了欖仁帶子大良炒鮮奶($268)。相對之前三道菜式,工序比較簡單,但就很講求廚師功架。食材鮮美,亦落重料;啖啖都有帶子鮮拆蟹肉。炒功到家,蛋白溝鮮奶炒得滑溜、顏色雪白而沒有火囉;碟底亦沒有殘留多餘油脂。始終炒鮮奶需要大量用油,配搭西蘭花正好清清油膩感。
欖仁帶子大良炒鮮奶
生菜包膶腸鴿鬆($288)又是一道手工粵菜。乳鴿去骨起肉剁碎鮮鴨膶腸先蒸熟再切幼粒,最後猛火快速炒香。入口油潤、充滿鴨膶腸的甘甜酒香。配搭味濃鴿肉鬆,兩者味道同樣突出,較普通豬肉鬆或者鴨肉鬆更好食。作為生菜包餡料固然美味,撈白飯也是一絕。(編按:唔知點解英文菜式點寫上pork liver sausage,冇理由係豬膶臘腸啫?)
生菜包膶腸鴿鬆
粵菜講求不時不食,但時至現在,廚師已可全球採購合適食材,師傅便選用了比本地白蘿蔔更清甜多汁的日本產大根,炮制了這道手工粵菜濃湯浸千絲日本大根($198)。睇菜式名字已經知道不是簡單的上湯浸大根。
濃湯浸千絲日本大根
先將大根切成粗幼長短均一幼絲,此步驟很講究刀功及手藝。之後將蘿蔔絲汆水去草菁味,然後用金華火腿老雞上湯煨煮至入味。撈起瀝水後細心捲成大小一致的橄欖形,最後灌入濃稠高湯奉客。大根卷在金黃色的高湯中顯得更晶瑩剔透。入口先品嚐到上湯的濃郁鮮味,之後就是大根的甘甜多汁,對味蕾帶來極大享受!從來冇想過白蘿蔔原來可以這樣好味!
濃湯浸千絲日本大根
可能為突顯落足料、值回票價,砂窩生拆蟹粉炒飯($498)的蟹粉另外用兩個精緻小盅及小碟奉上。肉眼所見,滿是橙黃色的蟹黃及蟹粉,很吸引。
砂窩生拆蟹粉炒飯
用砂窩奉上炒飯,除了賣相及噱頭之外,對保溫也有實際用途,打開砂窩蓋即見熱氣騰騰。材料只有帶子粒及少量蔥花,甚至不似有雞蛋,可能為了突顯蟹粉的鮮味吧?粵式炒飯最重要做到乾身、但保持濕潤;飯粒分明;入口油潤而不肥膩,軟身、有咬口而不黏糯。眼前這窩炒飯就做到了以上所有重點。
將小盅內的所有生拆蟹粉倒入砂窩內,與炒飯拌勻。舀起一碗碗後,如果想再重味一些、或者想試清楚蟹粉的鮮味,可添加小碟內的蟹粉。每口金黃色炒飯盡是蟹膏蟹肉絲帶子粒甘香飯粒的美味,融滙一起,啖啖滋味無窮,不愧是餐牌內的最貴炒粉麵飯。
價位雖高,但粵菜出品確實非常出色。雖然只是商場內的中餐廳,但質素直逼《米芝蓮》星級中菜館出品,索價當然要成正比。只可惜晚市沒有供應點心,細讀餐牌內各款精緻粵式美點,款式很多;既有傳統經典,也有糅合紮實功夫、精緻賣相及繁瑣工序的創新出品,很期待下次午市再來飲茶嘆點心!
2021-12-21
$500 (Dinner)
油浸筍殻
吊炸脆皮雞
遠年陳皮牛肉餅
吊炸脆皮雞(半隻)
生菜包膶腸鴿鬆
2022-02-16 325 views
CNY holidays have passed by so quickly, Pan Pan 👼🏼🥞 had a great dimsum feast at Yue during the break 😋🥢Price:~$200-300ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: located at Times Square, this place is great for some fancy dimsum with family & relatives. The best thing now is that you can use the Times Square food coupons via their Happy Rewards Scheme and save some money when dining here!✅ Overall a great dining experience. DISHES: 🎏 Steamed s

Price:~$200-300pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
(Ratings out of 5)

DISHES:
🎏 Steamed shrimp dumpling in supreme broth - have you seen dimsum this pretty before 🤩 The shrimp paste inside the dumpling is super fresh and the broth is sweet & hearty. The flowers are also edible! 🌺

㊗️Pan fried turnip cake in XO sauce - a must have dish in CNY, this one is definitely one of the best that Pan has tried, it’s so scrumptious & flavourful. Perfect texture 💯 Recommended!

🐟Deep fried Bombay duck fish with spicy salt - freshly fried, Pan didn’t have enough and wished that each piece is bigger🤣 Not that many chinese restaurants serve this now and Pan is glad that this did not disappoint.
2022-02-05
$300 (Lunch)
2022-01-30 320 views
A very enjoyable meal at the newly opened YUE, Cantonese restaurant in Time Square, Causeway Bay. 1) Crispy puff with minced chicken 艷紅龍珠雞粒粿 $68. This is really yummy 😋😋, crispy skin and juicy meat 👍🏻 2) Marinated pork oviduct 潮州新鮮大生腸 $98. Ordered this when I first saw it in the menu as not many restaurants offer this dish, and it’s 👍🏻 3) Steamed Shanghainese dumplings in pepper broth 胡椒濃湯小籠包 $68. Something different from the normal Shanghainese dumpling and I quite like the spicy touch 4) Steam
4) Steamed beef dumplings 懷舊乾煎牛肉 $58. An old fashion dimsum I was told, not many restaurants offer this these days. I like this dish, very tasty 😋
5) Stir fried beef noodle 乾炒牛河 … Surprisingly it was too oily, less guilty after eating 🤣
6) Pan Fried Japanese yam with soya sauce 豉油皇香煎日本淮山 $118. simple n delicious 🤤
7) Steamed rice roll w barbecue Iberico pork 蜜汁黑毛豬叉燒腸粉 $78. The steamed rice was very smooth and soft 👍🏻
8) Steamed shrimp 🦐 dumplings in supreme broth 海中龍王伴金魚餃 $108. Very pretty dish n it’s delicious too
9) Traditional beancurd pudding 山水木桶豆腐花 $108. Portion serves 4 🤤
Marinated pork oviduct
Steamed beef dumplings
Stir fried beef noodle
Traditional beancurd pudding
Marinated pork oviduct
Steamed beef dumplings
Traditional beancurd pudding
2022-01-26 492 views
見到身邊的朋友個個推薦都知「悅」唔簡單,幸好有晚市前改左幾次時間都食到晚餐,知道而家推薦你想去都未得,不過你bookmark住先,又或者外賣都得㗎。以傳統粵菜為基礎,多到數不清的更是大量的功夫粵菜。兩位大廚歐陽松基師傅及點心師傅陳世輝同樣入廚超過四十年,今次主力品嘗前者的作品。幾多人推薦過的脆皮蔥油雞,以炸子雞作基礎的菜式配以兩款「蔥油」,可能你話有乜特別,但係個雞皮真心脆到一個點,雞肉滑得如小朋友的肌膚般,兩款蔥油乾蔥醬及青蔥油送雞送飯都係令你停不了之選。當晚做出色的必係豬肚鳳吞燕,豬肚入面包住左海量官燕,個湯甜得很,每秒感受到嘅係雞肉同豬肚嘅鮮甜,而豬肚係我食過最過最正嘅湯料,軟綿綿得很。砂窩蟹粉炒飯邪惡到一個點,加上蟹粉落個海鮮炒飯到,粒粒彈牙又感受到師傅嘅功架,實在每啖都感受到幸福。其他如豉油皇香煎日本淮山、金梅陳醋咕嚕肉、原件鮑汁蝦籽柚皮 、高湯千絲日本大根 、魚湯京都腐竹浸葛絲都大推必吃。詳細食評,去我到睇blog啦。

詳細食評,去我到睇blog啦。
2022-01-16 315 views
呢間餐廳,由十二月約到一月終於食到,意義已經重大,最重要係,食埋呢餐,聽晚就無得晚市堂食,所以覺得份外珍惜,好彩食到呢間咁高水準嘅餐廳作結。時代廣場一向物換星移,餐廳經常會換新更替,而之前一路有兩間中菜都係我target 之內,YUE「悅」先試,因為一眾朋友洗版洗到一個點,食左先再約另一target川川。可能因為疫情關係,當日人不算太多,坐得舒服之餘,空間感也非常夠,更見到有同事當晚都有在場,怪不得身邊的朋友圈個個也打卡。幸好朋友打點好所有,佢話出名的食物也一網打盡,先上前菜,豉油皇香煎日本淮山(Pan-fried Japanese Yam),梁溪素脆鱔 (Deep Fried Dried Mushroom Vinegar) 同金沙鴨紅 (Deep Fried Crispy Duck Blood – Salted Egg Yolk )。三個菜式,鴨紅我不吃無辦法講,但老公不停食,應該不錯,豉油皇香煎日本淮山就絕對精彩,煎得靚靚之餘,味道也剛好。梁溪素脆鱔同食真嘅鱔差不多,脆度同個醬汁,一樣很好。豬肚鳳吞燕 (Braised Bird's Nest Stuffed in Chicken)

梁溪素脆鱔同食真嘅鱔差不多,脆度同個醬汁,一樣很好。

豬肚鳳吞燕 (Braised Bird's Nest Stuffed in Chicken) 係當晚重點,好適合愛美的女士,呢個燕窩湯係將一大堆燕窩釀入豬肚入面,個湯都真心勁甜勁勁好飲,豬肚又淋身又夠薄,真心係好精彩,朋友話價錢貴,計我話,手功都喺返度啦。

原件鮑汁蝦籽柚皮 (Pomelo Pith, Dried Shrimp Roe, Abalone Sauce )係我心水,呢到都做得唔錯。鮑汁蝦籽都令柚皮更突出。

脆皮蔥油雞 (Deep Fried Crispy Chicken, Scallions),聽朋友講話讚,原來真係會有大驚喜,雞夠滑而個蔥油係重中之重,直頭係送三碗飯都得。

金梅陳醋咕嚕肉 (Sweet & Sour Pork, Aged Vinegar )都係頭三的好,個咕嚕肉外層鬆脆,酸酸地正好令剛剛的飽肚感更舒緩,而且你吃得出一般咕嚕肉沒有的細緻感。

油浸筍殼魚(Deep-Fried Marble Goby Fish)通常少見會食呢種選擇,幸好我乜魚都食,當晚我自然係主力,肉嫩滑外層脆,加豉油又不會太鹹,絕對做得好。

砂窩蟹粉炒飯 (Crab Roe, Fried Rice in Claypot )係瘋狂的精彩,就算幾飽你都會忍唔住食,最正係海鮮炒飯已經又有口感又好食,加上蟹粉真係好精彩。

作尾聲的高湯千絲日本大根 (Julienne Japanese Radish, Supreme broth),原來呢度用上好多日本食材,呢個係signature 之一,高湯甜美得很,同剛剛的豬肚湯相得益彰。

原來仲有個菜魚湯京都腐竹浸葛絲( Kuzukiri in Fish Soup, Kyoto Bean Curd Sheet ),又係好得,腐竹同葛絲配得好好,特別係葛絲,原以為係普通米粉之類,但口感勝過很多坊間靚的米粉,搞到我即刻要研究下呢種食物。

甜點兩種椰汁馬蹄卷(Water Chestnut Cake w/ Coconut Sauce)同金銀流沙煎堆仔(Deep-fried Sesame Lava Puff with Custard ),兩個都做得好有水準,不過都係主食比較精彩。

呢間YUE,真心要推薦,希望有晚餐之後,可以再食到。