2016-07-07 2781 views
太嫲壽宴,一家人相約在此聚餐。首先吃涼菜柚子醋車厘茄:酸甜可口,非常開胃,車厘茄去了皮用柚子醋浸泡入味,吃的是手工心思。青瓜海蟄:海蟄尚算爽口。菜干朱肺湯:吃飯必有一湯。椒鹽豆腐:炸漿很薄,有皮薄肉嫩的感覺,而且吃到最後也不油膩。蜜汁叉燒:非常好!叉燒軟嫩入品,入口即化。必吃菜式!炸腐皮卷:香口,但不油。龍井茶皇燻雞:值得一試,味道獨特。雪嶺紅梅映松露:得獎菜,當然要一試。柚子脆蝦球鮑汁荷葉飯
太嫲壽宴,一家人相約在此聚餐。
首先吃涼菜
柚子醋車厘茄
青瓜海蟄:海蟄尚算爽口。
青瓜海蟄
菜干朱肺湯:吃飯必有一湯。
菜干豬肺
菜干豬肺湯
椒鹽豆腐
蜜汁叉燒:非常好!叉燒軟嫩入品,入口即化。必吃菜式!
蜜汁叉燒
炸腐皮卷:香口,但不油。
炸腐皮卷
龍井茶皇燻雞:值得一試,味道獨特。
龍井茶皇燻雞
雪嶺紅梅映松露:得獎菜,當然要一試。
2016-07-06
$550 (Dinner)
柚子醋車厘茄
菜干豬肺
菜干豬肺湯
椒鹽豆腐
蜜汁叉燒
炸腐皮卷
龍井茶皇燻雞
2016-07-01 4798 views
轉眼他已由個手抱嬰兒,變成揹著書包上學去的小學生。一臉稚氣地說著十二生肖的故事,說得有板有眼,卻被他的可愛引致不能留心。又大一歲,來到粵,一起慶祝生日。四小碟-柚子醋車厘茄,百花四季豆,蜜汁叉燒,金錢蟹盒以清新的柚子醋車厘茄為晚餐打開序幕。圓碌碌的去皮車厘茄,脹卜卜的,咬下去爆出蕃茄汁,跟酸酸甜甜的柚子醋混在一起,清涼又開胃。叉燒的蜜味恰到好處,包著以三粒以脂肪連起的肉,肉嫩而有咬口,脂肪溢出的不是油脂,而是油香,跟輕輕的蜜糖味交織,尤其滋味。燒味店的叉燒剛強有風味,這個叉燒則高貴有氣質。爽口的四季豆切開,釀上腍腍的蝦肉,一爽一腍,口感有對比,味道則驚喜不大。表面炸得金黃鬆脆的蟹盒,內藏啖啖蟹肉,但少少乾,不夠鮮甜。鮮蟹肉焗釀蟹蓋鋪了一層芝士的釀蟹蓋,挑開芝士後,驚喜地發現全都是蟹肉。先吃到焗成淺黃帶淡香,少少韌有咬口的芝士,然後是奢侈的滿口蟹肉,口感無得頂。可是,蟹肉的鮮稍被偏甜的芝士醬蓋過,略嫌欠鮮。羊肚菌螺頭燉竹絲雞湯超足料的燉湯,熱得誇張,這個盅的保溫能力無庸置疑。湯料很多,至少3-4塊羊肚菌、3塊彈牙清甜的螺頭,嫩滑的鮮雞肉,還有竹絲雞件。真材實料,以致味道濃郁而複雜,質地卻
四小碟-柚子醋車厘茄,百花四季豆,蜜汁叉燒,金錢蟹盒

鮮蟹肉焗釀蟹蓋
羊肚菌螺頭燉竹絲雞湯
超足料的燉湯,熱得誇張,這個盅的保溫能力無庸置疑。湯料很多,至少3-4塊羊肚菌、3塊彈牙清甜的螺頭,嫩滑的鮮雞肉,還有竹絲雞件。真材實料,以致味道濃郁而複雜,質地卻很清。欣賞它的重味都來自湯料,調味不重。
柚子脆蝦球
蝦很大隻,十分爽口,炸粉又薄又脆,炸得毫不油膩,配酸甜的柚子蜜,更是清新。除了柚子蜜的柚皮,還果真有幾絲碌柚肉。吃蝦最喜歡白灼蝦,愛其鮮味,但這個鮮味比不上的炸蝦球的爽、脆、醬,也叫人拍案叫絕。
雪嶺紅梅映松露
曾獲至高榮譽金奬的招牌菜,賣相精緻、優雅。甫上枱便傳來幽幽的松露香,來自石斑上的松露醬。石斑表面煎至微脆,肉質嫩實而不鬆散。外層香口,內有魚肉香。老媽卻嫌它太硬,喜歡清蒸的嫩滑和原汁原味。松露醬滿足鼻子,其實味道上可有可無,畢竟魚跟松露不算天造地設的一對。

下面的蛋白以蘿蔔和菠菜上色,做成三層。鮮豔奪目,最重要是水漾滑溜,味道清而特別。橙色頂層帶甘荀天然的甜。原味的底層,清清的蛋白味很出。
杞子桃膠上湯浸莧菜
營養價值甚高的一道。有明目的杞子、含豐富植物膠原的桃膠及鐵和鈣含量比菠菜還要高的萈菜。浸著菜的上湯清淡,萈菜的菜青很出。偶爾吃到杞子的甜,叫人眼前一亮。桃膠味淡,如清湯的輕微濃縮版,啫喱般的口感使整道菜的層次更豐富。味道天然,無添加,吃下去感覺很自然很舒服。
師傅炒飯
炒飯炒得一流,夠乾身,粒粒分明帶點硬,有咬口。混著爽脆的菜心莖、香口的蛋、爽口的蝦、腍中帶硬的叉燒粒,各有不同口感。有鑊氣卻毫不油膩,加點來自XO醬的辣,使炒飯更惹味。
甜品亦貫徹健康的特色。清甜滋潤的甜水有陣陣桂花香,除了桂花和杞子,內有軟韌的啫喱和有趣的海藻珠。少見的海藻珠成了焦點,咬破少硬的表面,「噗」的爆開,沒有內藏任何汁液,不會影響糖水的清甜,卻使人對糖水的口感留下深刻印象。
棗皇糕的紅棗味跟真紅棗如出一徹,但軟滑煙韌,甜得自然。
煎堆又脆又煙韌,芝麻很香,沒有油膩感,完全不覺熱氣。中心有適量的奶皇,味雖不重,但帶來驚喜。
中菜總是予人多油重味的感覺,但這頓晚一反舊有的印象,道道精緻,出得廳堂,當然亦有得口腔。選材和配搭的用心,把食物自身的鮮味盡情發揮。清清淡淡,沒有多餘的調味,留下一個清新、鮮味十足的回憶。友善有禮,臉帶笑容的店員每送上一菜,都簡單作介紹,不過酒店級的服務是預期之內。

雖對他的童真依依不捨,但也祝願他健康快樂地快高長大。
2016-06-25
$700 (Dinner)
2016-06-25 1267 views
本來呢間野都係好值得食但係佢將所有野都變成一個賺錢嘅工具本身好好食嘅燒賣又多舊鮑魚而且點心嘅份量真係細咗好多好彩 不停有新嘢食點都加番啲人氣雜菌黑松露炆米有粉絲令成個碟頭更加有咬口呢個真係令我加十個讚菜亦都非常新鮮其實有新野真係好好但係舊有特色嘢真係要保存唔係加黑松露同 鮑魚可以搞得掂原本燒賣真係好有特色但係加咗鮑魚真係失色不少其他餃類都係皮薄餡靚炸兩亦都比平時 脆但係因為想食多啲錢而加貴食材落啲普通點心到真係唔好食
本來呢間野都係好值得食
炸兩亦都比平時 脆
但係因為想食多啲錢
而加貴食材落啲普通點心到真係唔好食
2016-06-05 1372 views
I used to think that Yue was only famous for the tri coloured steamed egg but they have other dishes as well.Started off with appetizers of roast pork, refreshing cherry tomato in vinaigrette and stuffed beans.The highlight was the stuffed beans because they normally use peppers and the beans tasted sweeter and more palatable for people who don't eat peppers.Next was the stuffed crab shell!It was crazy how there was so much crab in it!This is the award winning steamed egg which has three layers.
The orange layer is carrot and the green layer is vegetable.
The steamed egg remains quite hot so eat it with caution and it is rather filling.
Next was soup.
I love soup and it had whelks, morel mushrooms and silkie chicken.
Then came my favourite dish, it was chicken and fishmaw in rich orange gravy that was made with concentrated chicken soup and chicken feet so you can imagine how fattening it is!
Anyway, I ordered extra rice so that I could put gravy on it.
After stuffing myself, the next course was a light dish of vegetables in soup topped with peach tree gum.
We also had the beef ribs which were soft and came off the bone easily but I was too full to eat it.
Finished with fried rice which was nice because it had fermented black beans in it.
For dessert, we had this cooling sweet soup with delicious pieces of jelly and glass pearls.
Quite a feast!!!
Extremely stuffed at the end.
2016-06-01 4026 views
粵, 很熟悉的地方, 還記得昔日曾經來過這裡好幾次聚會. 轉眼已過數年, 這天重回城市花園酒店, 一切還是老樣子, 當然, 有新菜式, 也有這裡的名物. 想不到是陣容超級豐富, 吃得相當飽足呢.柚子醋車厘茄 $88: 8.5分, 由頭盤開始, 柚子醋車厘茄是很夏天的感覺, 鮮甜的車厘茄, 加上帶點點酸味的柚子醋, 是更清新開胃.蜜汁叉燒 $188: 9分, 粵的叉燒, 一向高水準, 是晚吃到的, 肉嫩, 蜜味濃, 還是那句, 在星級中菜廳吃叉燒, 是必修科.百花煎釀四季豆: 8.5分, 煎釀三寶吃得多, 那百花煎釀四季豆呢? 當然, 道理是大同小異, 但要把四季豆切開, 釀入蝦膠, 委實不容易, 很考師傅的功力. 蝦膠質感彈牙, 跟四季豆同吃, 也不錯.焗釀鮮蟹蓋 $128: 9分, 除了叉燒之外, 蟹蓋也是另外一個星級中菜必備的項目. 這客焗釀鮮蟹蓋, 跟之前吃的相比, 蟹肉份量變得更多, 簡單來說, 就是真材實料, 啖啖蟹肉, 很鮮嫩. 這個版本, 當然更加討好.羊肚菌花膠燉螺頭 $138: 8.5分, 來到湯品的環節, 羊肚菌花膠燉螺頭每客份量十足, 其實兩個人分喝也完全沒有問題
羊肚菌花膠燉螺頭 $138: 8.5分, 來到湯品的環節, 羊肚菌花膠燉螺頭每客份量十足, 其實兩個人分喝也完全沒有問題. 湯頭味道清醇, 帶羊肚菌的香味, 而且有不少湯料, 如花膠就是不能錯過呢.
XO醬露荀野菌炒帶子 $288: 8分, 主菜方面, 先來客海鮮吧, XO醬露荀野菌炒帶子, 帶點辣勁, 帶子很鮮嫩, 而露荀亦很清甜.
雪嶺紅梅映松露 $138: 8.5分, 至於雪嶺紅梅映松露, 這道得到2010年度美食之最大賞至高榮譽金獎的菜式, 當然要吃. 賣相就像甜品般精緻, 頂層事星班肉, 相當巨份量, 但肉質仍然保持鮮嫩, 加上黑松露同吃, 這次感覺上味道偏濃了點.底下的三款蒸蛋, 包括紅蘿蔔汁蒸蛋, 蔬菜汁蒸蛋及原味蒸蛋, 很滑溜, 把三款蒸蛋一同吃, 化學作用還是很好.
花膠黃炆雞: 9.5分, 是晚最喜歡的, 要數這客花膠黃炆雞, 雞肉是相當的嫩滑, 吸收了底下的醬汁, 相當入味, 雞油香突出, 讓我忍不住連吃幾件, 而配上的花膠亦很好去索汁, 有驚喜.
大根三蔥牛肋骨 $198: 8.5分, 接下來的是大根三蔥牛肋骨, 大大件的牛肋骨, 肉味香濃, 連脂粉的部份更是人間美物, 只是個汁比較重味, 如果味道淡一點會更合意.
杞子桃膠扒莧菜: 8.5分, 吃完牛肋骨, 這時來客杞子桃膠扒莧菜就正好, 清一清味蕾, 莧菜很鮮嫩, 加上桃膠同吃, 實是健康之選.
師傅炒飯 $188: 9分, 澱粉質方面, 就來客招牌的師傅炒飯, 以師傅為名, 果然是水準之作, 炒得夠乾身, 飯粒分明, 帶XO醬的辣味. 特別之處是還帶點豆豉的香味, 份量剛剛好, 更能帶起這客炒飯的味道.
阿膠棗皇糕 $58: 8.5分, 甜品方面, 阿膠棗皇糕質感煙韌, 棗香清新, 就算飽也吃得下呢.
桂花珍珠露 $58: 8.5分, 至於桂花珍珠露就是透心涼的甜品, 帶桂花的清香, 炎夏吃這款甜品, 理所當然.
連續五年得到米芝蓮一星的粵, 整體水準令人滿意, 當中的花膠黃炆雞, 蜜汁叉燒, 焗釀鮮蟹蓋, 以及師傅炒飯皆是很突出的菜式, 是區內難得的星級粵菜.
2016-05-05 1471 views
一年前去北角附近做野係城市花園試左個好味既星馬菜,一年後今日決定再去城市花園試其他野。今日同埋屋企人去,當然係揀食中菜啦!一打開Menu 第一版就已經係得獎名菜,梗係要試下啦。雪嶺紅梅映松露:睇個名唔知咩黎,黎到就知原來係顏色艷麗的蒸蛋白,上面再加塊魚。問D職員先知,原來三層蛋白係唔同味,最底層係上湯蛋白,第二、三層的蛋白中分別混合左新鮮蔬菜汁同紅蘿蔔汁,最頂層係東星班片同黑松露。食落真好味,魚鮮味、蛋白幼滑不老,但食完之後有D飽。江南百花雞:釀進了蝦膠既酥炸雞棒,再配蛋白(又係蛋白),不過好味。釀焗鮮蟹蓋:讚讚讚,洋蔥同蟹肉混合,再以芝士封好,焗。蟹肉味好鮮(唔知係咪洋蔥帶起左),一字既之曰:正之後仲叫左燒腩仔,飲左個湯,食左個炒飯。埋單二千幾蚊,不過酒店米芝蓮黎講唔算好貴。
一打開Menu 第一版就已經係得獎名菜,梗係要試下啦。
2016-05-03
  • 釀焗鮮蟹蓋、
  • 雪嶺紅梅映松露
2016-04-25 1811 views
多年前第一次食它的得獎菜,去親炮台山,就想去粵今日去炮台山,所以就重遊舊地食嘢好少點貴價菜,龍蝦,海參,鮑魚,星班等貴價食物都冇點...  做人唔可以充大頭鬼啊 其實都係要睇實錢包做人柚子脆蝦球: 每次都點,除了第一次覺超級好食外,每次都失望。炸皮好脆,但好厚。蝦冇味,食落去好似D打邊爐滾咗好耐D蝦咁。可能over cook (我唔識煮飯,唔知是否有其他原因),又或者期望太大了。龍井茶皇燻雞: 隻雞唔肥,合我口味,最鍾意食D雞皮,因為有淡淡茶香。如果茶香可以濃D,深入到去D雞肉就最好。飽汁荷葉飯:對個人而言,D飯係爛飯,好難食 。唔捨得掉了它,打包了回家。翻熱仍覺唔好食,最後.....煎咗佢做鍋巴江南百花雞: 要睇佢D英文至知食緊D咩,支stick食落以為係蝦滑,原來係雞肉。表面脆脆哋,好食!雞件同蝦滑好似粘住一起,分不開!橙色D配料唔知係咪蟹黃呢?底下好似有塊芋頭片,食落唔覺怪又好食。唔知Hua Diao sauce中文係咩,但係食落好似有D雞油香,加埋蛋白食可以點得獎菜,而且有個menu專做,可以一試
多年前第一次食它的得獎菜,去親炮台山,就想去粵

今日去炮台山,所以就重遊舊地

做人唔可以充大頭鬼啊
其實都係要睇實錢包做人

龍井茶皇燻雞:
隻雞唔肥,合我口味

飽汁荷葉飯:對個人而言
,D飯係爛飯,好難食

江南百花雞:

可以點得獎菜,而且有個menu專做,可以一試

2016-04-23
$300 (Dinner)
Credit Card Offers
2016-04-18 4056 views
已經是是過了好多個月後才拿起支筆寫的這一篇食評, 印象依然鮮明, 証明當晚的出品的確印象深刻, 一入店內感覺是很寬敞, 員工態度親切, 前菜的簡單的銀魚仔加花生, 兩樣都非常脆口,紫薑皮蛋鴨肉$88 簿青瓜片特出師傅愓刀功另我想起在NOBU見到的簿片白蘿蔔片以超簿蔬菜片透視底層的肉, 這裡是以淺青綠色襯出鴨肉片的粉紅, 夾在中心的紫薑皮蛋又是另一經典配搭, 整個小食口感乾爽, 青瓜的菜香配合鴨肉嘅騷香, 紫薑皮蛋是令人記起正在食”粵菜”如果沒有了紫薑皮蛋這可會是一個近乎西式的頭盤胃口小食!?湯選了一個菜膽竹笙燉花膠$128, 每樣才料恰如其分地發揮至最好吃的質感, 燉湯的味道將所有材料溶合為一體, 杏汁花膠燉蹄筋$138, 同樣充分發揮了杏香的液體,師傅聰明地利用了花膠/蹄筋而棄用豬肺因為賣價一百以上一碗,絕不能給客人欺場感覺! 花膠/蹄筋雖然口感相似但這裡做的令你絕對分得出, 尤其是蹄筋的口感的帶少許QQ咬口! 價高但交足功課,雪嶺紅梅映松露$138 底層的蒸蛋白較多汁, 中間兩層味較簿, 最正係面層件石斑柳, 厚身又夠新鮮嘅魚柳, 黑松露醬變得可有可無, 同樣是一個難以釐定它是中菜
菜膽竹笙燉花膠
杏汁花膠燉蹄筋
雪嶺紅梅映松露$138 底層的蒸蛋白較多汁, 中間兩層味較簿, 最正係面層件石斑柳, 厚身又夠新鮮嘅魚柳, 黑松露醬變得可有可無, 同樣是一個難以釐定它是中菜/ 西菜?
凱撒沙律黃金蝦球$258, 主角黃金蝦球雖是炸物但乾身, 凱撒沙律可能係沙律汁較少, 同時凱撒沙律汁稍嫌未夠正宗, 芝士味/意大利咸魚香不足,甚至不知道有或者無? 盡管黃金蝦球是無懈可擊了!但如果沙律菜除了只是那基本的沙律菜葉之外,能對西式沙律菜有更深入嘅了解想必會有更精彩的演出!
乾炒西冷牛河$188 炒得不太油膩, 牛肉都是西冷夠淋身但非鬆肉粉所為, 芽菜,青蔥夠爽脆,吃到這裡也真的相當飽了!
栗子茸西米布甸$58 SIZE師稍細但味道夠傳統,
桂花珍珠露$58 OK不太甜的一個糖水,但收這價位理應放多一些什麼下去增值多一點!例如馬蹄肉之類
茶位每人$20 (花生已經計在內!) 是晚有用開飯優惠晚市8折
整晚菜式表現理想, 尤其是得獎菜式, 同時中式菜嘅基本功紮實, 甜品可能是較為平實的品種,未能突出其創意
2015-08-26
$555 (Dinner)
Coupon
菜膽竹笙燉花膠
杏汁花膠燉蹄筋
2016-04-08 3254 views
位於城市花園酒店的中菜廳「粵」,已經連續3年榮獲米芝蓮1星。城市花園酒店給人的感覺是國內遊客的指定酒店, 甫入酒店裝潢佈置果然比較土。直至到達「粵」, 氣氛才得以緩和下來。貴為米芝蓮1星酒家, 在門口當眼位置掛上不少獎狀。「粵」 在餐廳內加插了不少藝術品, 如油畫及瓷器, 令「粵」 的格局頓然提升不少。另外, 餐廳佈置帶時尚及宮廷的感覺, 餐桌寬敞, 私隱度高。有部份坐位可以望出窗外, 景觀不算一流, 但都叫開揚。金黃色的主餐牌, 帶點中國帝王色彩。午餐沒有餐牌, 只有一張點心紙。點心紙內有點心、飯麵、甜點及前菜小吃。點心選擇不太豐富。最吸引筆者眼球必定是這個 “2011年美食之最大賞點心組金獎” ($68/位), 這個亮點有3款點心, 荀尖鮮蝦餃皇, 海皇芝心芋角, 奶皇金雞酥。特別對首次光顧的客人來說, $68 可以一次個試盡3個點心, 抵! <荀尖鮮蝦餃皇> 蝦餃放在一個小小的蒸籠裡, 賣相精緻。蝦餃皮不算晶瑩剔透, 而且餃皮比較粉不夠彈性。勝在蝦肉新鮮大粒, 可以見到蝦尾的原隻鮮蝦。咬下去, 爽口有鮮味。<海皇芝心芋角> 芋角放在一個用香芋條做成
貴為米芝蓮1星酒家, 在門口當眼位置掛上不少獎狀。
<海皇芝心芋角> 芋角放在一個用香芋條做成的蓮花型托內, 外形吸引。這個托非常脆口又不油膩, 但略嫌香芋味欠奉。
這個芋角結合了香芋、芝士及海鮮。芋角外脆內軟, 餡料呈淺黄色。芝士味不是非常濃郁, 反而有些少甜甜的咖哩味。叫得出海皇芝心芋角, 估計餡料有海鮮的, 有些蝦及帶子粒。但是醬汁太濃味, 感受不到海鮮的味道。
<奶皇金雞酥> 師傳把這個金雞酥造成一隻公雞的形狀, 再放在一個用白朱古力做成的籬笆裡, 而籬笆下更加用一塊馬仔墊底, 單看賣相已經想當吸引!
金雞酥其實是奶皇味的酥餅而已, 沒有什麼特別。勝在奶皇味夠香, 而且酥餅鬆化。馬仔夠薄, 甜度剛好, 略嫌口感軟腍, 少了份香脆的口感。
<蠔皇叉燒包 $48> 叉燒包外形公整, 饀料沒有爆開的情況, 賣相對辨。包皮鬆軟, 饀料豐富。叉燒軟腍, 醬汁又多又惹味。
叉燒包
<㰖仁馬拉糕 $48> 馬拉糕尚算鬆軟, 黃糖香而且甜度適中。馬拉糕的表面有些欖仁片, 入口有些欖仁的香味, 味道豐富。
欖仁馬拉糕
<墨魚子魚肚 $52> 賣相非常普通, 估不到會在酒店中的酒家出現。面上的墨魚子味道不突出, 在這點心上作用不大。蝦膠爽口彈牙。魚肚薄身又爽口, 吸盡湯汁更多加美味。
墨魚子魚肚
<蟹肉菠菜春卷 $52> 春卷的賣相跟連鎖酒家十多元的春卷無異。春卷表面炸得過火, 顏色偏深色。春卷內的饀料有雪白色的蟹肉及翠綠色的菠菜蓉。饀料的味道不太突出, 比較淡味。
蟹肉菠菜春卷
<飄色鮑汁荷葉飯 $188> 店員呈上荷葉飯便離去, 沒有揭開荷葉蓋又沒有為我們分飯。服務質素遠不及酒店酒樓如「明閣」細心的服務。這個荷葉飯不太濕潤, 過份的乾。努力地啃下去, 實在太乾, 最後帶回家食了兩晚。
荷葉飯
總結:點心不稱得上出色, 點心價錢平均五、六十元。加上環境及服務都不達標。這個午餐不值五百多元。試一次就夠。
Other Info. : 有baby chair , 有兒童餐具(仲要係disney), 有wifi
2016-04-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$280 (Lunch)
叉燒包
2016-03-31 2276 views
年初一、同屋企人到「粵」中菜館食晚飯 新春一人套餐 $688/位另加茶位:$20/位首先第一道美食 蟹蓋內滿滿蟹肉+洋蔥絲. 真係「啖啖蟹肉」、好享受的感覺。 正!蟹肉很夠,毫不吝嗇,夾雜著的洋蔥,還是吃到主角蟹肉的鮮甜味,同時附有洋蔥的口感,蟹肉的鮮甜,洋蔥的清甜,吃完都不會很膩。 很推薦!第二道美食 一人一盅 開蓋熱辣辣,蝦肉雖然很細粒但很彈牙鮮甜,料很足夠,調味剛剛好,每一啖有不同的料不同的口感第三道美食 很入味,爽口,鵝掌👍🏻第四道美食 第五道 細細個荷葉飯, 真係拳頭咁既size. 一黎到已經聞到好香好香, 飯粒粒分明而不乾, 味道最後仲有糖水,湯圓紅豆沙conclusion : 當日成個場都full 晒,除了上菜時間有點兒慢, 食物方面真的很不錯, 很值得一試, 咁既價錢係好抵的! 而且服務也很好

另加茶位:$20/位

竹笙龍皇燴花膠

一人一盅

第三道美食
蠔王原隻5頭南非鮑魚扣鵝掌

很入味,爽口,鵝掌👍🏻

第四道美食

第五道
鮑汁荷葉飯

細細個荷葉飯, 真係拳頭咁既size.

一黎到已經聞到好香好香, 飯粒粒分明而不乾, 味道

最後仲有糖水,湯圓紅豆沙

conclusion :

2016-02-08
$800 (Dinner)
Chinese New Year
焗釀鮮蟹蓋
竹笙龍皇燴花膠
蠔王原隻5頭南非鮑魚扣鵝掌
  • 釀焗鮮蟹蓋
2016-02-25 1912 views
白翠紅玉藏珍地肉餅中有帶子肉,咸蛋,肉餅同鵝肝,熱力將鵝肝化成油份滲進肉餅好新鮮的配搭定期會有新野食企圖留客花心的我-受!又循環供應所以 要定期返嚟睇下有冇得食非常聰明的策略今次食套餐又有新的感受其實已經返嚟好多次但係因為寫得太多食評 如果冇新野就唔會再寫開始有d懶套餐例湯好奶白色非常足料有雞腳瘦肉響螺淨係聽d料就知道夠哂甜孜然 豬肉餃真係好味到爆Juicy又有淡淡孜然粉 深入豬肉中 零舍惹味仲有茶x雞淡淡的茶葉味深入肥美雞中有d似燻蛋的味道又一特別之作豆苗芯好嫩好多時都唔係用夠哂味覺享受腸粉好滑又夾油炸鬼同蝦粒好有咬口口感一流所有餃都皮薄餡靚用料新鮮有咬口
白翠紅玉藏珍地

口感一流

所有餃都皮薄餡靚
用料新鮮有咬口
2016-02-11 1943 views
環境:廿幾年前已經成日嚟飲茶,格局其實同果陣差唔多,當然而家靚咗好多,座位亦都多咗好多,冇變嘅就係依然好光猛,好吖唔會食食吓瞓着!最怕啲黑me蚊嘅地方,真係會瞓着㗎!睇吓賀年菜牌先,竟然冇發財好市?唔信!請阿部長先生過嚟問吓先,佢都話點會冇真係失望。問個部長果陣仲話點會冇發財好市呀一定有!點知佢睇完個menu之後都話,真係冇喎........... 唉猴王賀海龍($298):即係猴頭菇牛肝菌西蘭花炒龍躉球,陰功囉猴年第一日就食猴頭菇,不過冇辦法我最愛猴頭菇牛肝菌西蘭花,媽咪最愛龍躉,要嗌嘅!呢度嘅嘢食呢,功架絕對有嘅,不過千祈唔好expect個樣會好靚,有啲似屋企炒出嚟咁嘅樣,不過唔緊要,只要你好味,就算你唔靚我都接受。 猴頭菇牛肝菌西蘭花數量都算幾多,大概有6塊用油泡過嘅龍躉片, 皮香肉滑,惹味非常生菜包蠔豉鬆($168):有兩碟,一碟係馬蹄、西芹、蠔豉粒,另一碟貼係生菜。西芹有一種得佢先有嘅味道,而偏偏呢種味道令人又愛又恨。如果就咁咁食西芹,當然呢種味道就會好吸引;但而家當撈埋其他配料嘅時候,呢隻味道就會妹仔大過主人婆,完全食唔到蠔豉嘅味道了。可惜可惜,而且話晒今日係新年,碟餸整體

生菜包蠔豉鬆($168):有兩碟,一碟係馬蹄、西芹、蠔豉粒,另一碟貼係生菜。西芹有一種得佢先有嘅味道,而偏偏呢種味道令人又愛又恨。如果就咁咁食西芹,當然呢種味道就會好吸引;但而家當撈埋其他配料嘅時候,呢隻味道就會妹仔大過主人婆,完全食唔到蠔豉嘅味道了。可惜可惜,而且話晒今日係新年,碟餸整體嚟講只有綠色、黑色、白色,如果將西芹換上紅蘿蔔,咁就會食得出蠔豉嘅味道,而且顏色方面亦都會艷麗啲啦
石鍋鮑魚栗子炆雞($268):估唔到份量頗大。栗子口感唔係太粉,而且個心硬咗啲,失望。佢用咗扁平嘅栗子,所以栗子香味欠奉,如果用尖頭嘅就更好啦。問媽咪對雞肉有咩意見,佢話 “吓唔使碟碟餸寫呀嘛?普通到不得了,冇嘢好寫喎!”........ 佢就覺得雞肉炆過龍變得唔滑.... 不過我就覺得好入味!而鮑魚呢係細細粒,OK鮑嚟嘅(栗子大粒過佢),老實講鮑魚味就冇乜㗎啦,不過幾有口感嘅
荷葉飯 ($60): 荷葉似乎乾咗啲,一搣就爛,荷香似有還無,唉..... 入面嘅豬肉用瘦肉,好在唔肥膩!大概有4條蝦乾,但冇乜蝦乾香味..... 而且飯嘅豉油味過重,蓋過天然嘅荷葉香味,可惜可惜
西米焗栗子布甸:似乎係即做,所以都等咗一陣... 金黃色嘅表面有少少燶,正正就係當年喺點心車見到嘅西米焗布甸!布甸充滿椰香,西米口感軟綿綿,配上栗子蓉令布甸更加軟滑,不過唔算甜,好味!
服務:OK
2016-02-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2016-01-04 2574 views
豆苗好嫩好多時都唔係用豆苗芯夠哂味覺享受燒牛舌好煙靭又唔會老Xo腸粉好滑夠味又有鑊氣終於有得食炆飯 勁好味又有飯焦勁夠味各式餃類皮薄餡靚Service very good卡位坐得舒適
豆苗好嫩
各式餃類皮薄餡靚
Service very good
卡位坐得舒適
2015-12-06 3025 views
食過多間點心小點,今次要試下得獎點心店。是曰order 左蝦餃,芋角同金雞酥。蝦餃超級鮮甜爆汁彈牙,皮薄,size 適中,是食過最好味的蝦餃。芋角的皮非常鬆化而不油膩,芋蓉內隱隱約約有咖喱味,有驚喜。金雞酥造形趣緻,裏面有滑滑奶皇,加埋甜甜蜜糖馬仔,甜絲絲有旦味但又不覺膩。一鹹一甜的點心拼盤,有趣又好味。鮑汁荷葉飯:有鳮粒,蝦, 普普通通咁,但味道一D都唔普通。飯粒分明,不會太林,索矖鮑汁嘅鮮味同荷葉的香,由於石窩上,所以keep住熱,好好味!推介!

一鹹一甜的點心拼盤,有趣又好味。
由於石窩上,所以keep住熱,好好味!推介!
2015-12-06
2015-11-09 4169 views
老婆生日,當然要吃餐好的,但由於下午已享受了豐富的High Tea,晚餐想選擇清淡而優雅的中菜,見OpenRice有晚市八折優惠coupon,但決定這間米芝蓮食府試一試。沒有訂檯,但walk-in也無問題,環境寧靜,食客也沒有大聲說話,氣氛非常好!我們雨個人點了四道菜:首先當然是得獎作品《雪嶺紅梅映松露》($138/位),此菜居然上菜很快(可能太多人都order掛?),而蛋亦很熱辣辣,由於有三層蛋(純蛋白,蔬菜汁和紅蘿蔔汁),我還弄不清如何可做到上層剛孰而下層還不會蒸得過老?而且蛋真是入口很嫩滑,不過食到尾時就有少少「出水」。東星斑煎得火喉剛好,外身脆口內裡肉滑,不過我好似吃不到有花膠,伴碟的露筍很鮮,不過溫度不熱(同蛋有非常強烈對比!)黑松露份量適中,沒有搶晒風頭。第二味是《蝦乾野菌什菜煲》($148),點這道菜因為貪清清地,無失望,湯很清甜,沒有太鹹太油(我連湯都喝光),粉絲軟硬適中,蝦乾爆得很香!第三味是《柚子脆蝦球》 ($208),點這道菜因為想食脆口嘢但又怕膩,結果也失望,柚子蜜(老婆話有新鮮柚子添,但我食不出)能將油油炸味清除(其實原本亦已很乾身不太油膩),蝦很爽口彈牙,沒
蝦乾野菌什菜煲
柚子脆蝦球
第三味是《柚子脆蝦球》 ($208),點這道菜因為想食脆口嘢但又怕膩,結果也失望,柚子蜜(老婆話有新鮮柚子添,但我食不出)能將油油炸味清除(其實原本亦已很乾身不太油膩),蝦很爽口彈牙,沒有霉口的感覺,亦已走走油才上漿。我知有人嫌柚子蜜太甜,但我覺得恰恰好。
師傅炒飯
最後是《師傅炒飯》 ($188),其實有想過只吃白飯(驚太飽),但想試下鑊氣,結果亦有驚喜,上菜時見到米飯粒粒分明,而且非常乾爽少油(吃完是碟身無嘜油),雖然充滿「色水」,一D都唔會太鹹(可能只是老抽),英文菜單介紹是蝦、叉燒XO醬炒飯,食落口發覺原來還有很多薑絲,但和其他配料非常配合,薑絲沒有太辣亦沒有渣,我反而覺得變成碟飯的靈魂!唯一要彈就是蔬菜粒太淡口罷了。
這餐生日飯很滿意。
2015-10-27
$390 (Dinner)
Coupon
蝦乾野菌什菜煲