2024-02-29 56 views
難得出港島區,上網search下附近有咩好食,見到多網友推介呢間食拉麵的餐廳,就膽粗粗試下一入到餐廳,日式裝修風格,似日式居酒屋🏮餐廳位置雖然係細巷中,但見都多人幫襯,好快就坐滿哂,如果想試,建議早點黎,就吾使等太耐我們叫左兩碗麵廣島蠔拉麵$118十分推薦👍🏻👍🏻👍🏻 廣島蠔大大粒,煮完後都冇縮水,而且粒粒飽滿,拉麵爽口彈口,配埋湯底,勁滿足😌鹿兒島赤雞沾麵$108湯底較拉麵濃,因為係真才實料熬製湯底,建議趁熱食會較好和風餃子$38意外驚喜,日式煎餃子🥟煎到好似大板燒,脆脆地,好好味😋芝士年糕即叫即整,煙煙韌韌

一入到餐廳,日式裝修風格,似日式居酒屋🏮

我們叫左兩碗麵
廣島蠔拉麵$118
鹿兒島赤雞沾麵$108
湯底較拉麵濃,因為係真才實料熬製湯底,建議趁熱食會較好

和風餃子$38
意外驚喜,日式煎餃子🥟煎到好似大板燒,脆脆地,好好味😋

芝士年糕
即叫即整,煙煙韌韌
2024-02-28 20 views
幸屋係一間位於灣仔嘅日本餐廳,我今日去試咗佢嘅拉麵同沾麵。首先拉麵,我哋選擇咗櫻花蝦味噌拉麵。佢嘅湯底非常濃郁,蝦味都好濃烈,面條彈牙有咬勁。湯底裡面仲有滿滿嘅櫻花蝦,味道好鮮美。另外,我哋亦試咗沾麵,揀咗廣島蠔沾麵。每粒蠔都好新鮮飽滿,而且湯底好熱辣辣,仲有泡泡浮上面。不得不提佢哋嘅配菜,蔬菜新鮮爽脆,糖心蛋煮得剛剛好,口感順滑。而佢哋嘅小食更加出色,我試咗佢哋嘅新出品雞皮餃子,真係令人難忘!雞皮燒得香脆,内面肉質鮮嫩多汁,味道獨特。另外,我亦試咗佢哋嘅芝麻手羽,外皮燒得香脆,內裡juicy,加上香氣四溢嘅芝麻,味道非常美味。
幸屋係一間位於灣仔嘅日本餐廳,我今日去試咗佢嘅拉麵同沾麵。
2024-02-27 27 views
搵食的時候唔少得嗰啲街頭巷尾既好去處。今次我去咗呢間拉麵店,先講下個面吧,簡單嚟講就係咬落去彈牙得滯,啖啖都係熱辣辣🔥。荷蘭豚骨湯底,呢個真係勁,濃到出汁咁,飲一啖個鼻都通晒~根本唔洗加料都夠哂味👍🏻!話說返個「熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵」,聽個名都知豪邁,邊度搵到咁大啲嘅廣島蠔啊?食落去蠔味逼真新鮮,全程冇一啲沙粒,嗌完都仲想再嗌多碗!至於個黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵,嘩,黑蒜味好襯!湯底真係濃,成碗食完都仲親溜溜,唔覺得膩咁。配個和風餃子,外皮煮斯文啲,裡面嘅肉香勁足,咬落香脆得黎餡仲滿滿哋。最後呢,唔得唔提下個芝麻手羽,香脆得嚟又唔會太乾,芝麻香味夠晒正,確係食指大動嘅下酒菜。總括嚟講,這家拉麵店,價錢公道、份量足,又喺地鐵附近,方便得嚟又有質素,真係值得一試!👌🥢🍜

2024-02-27 183 views
唔寫劣評真係唔得,,,7點入到去坐左吧台位置,,,比左杯茶我,,,自己落茶包,之後嗌左個赤武士辛味拉麵小辣,,,等5,6分鐘一陣黎到,,,紅色1碗😅,,,紫菜1塊,,,好似食緊公仔面咁,,,湯底超紅冇辣味同冇味😅,,,個湯底點樣可以做到有色冇味,,,杯茶飲到一半個底有條似白色細膠條,,,飲之前冇留意到,,,之後個肚係唔舒服肚柯😅,,,再睇返d評論好似中左伏,,,仲要第1次食呢間日式拉麵,,,完。
2024-02-23
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
2024-02-27 16 views
朋友介紹我試下呢間位於灣仔,主打日式拉麵嘅小店,聽聞佢嘅沾麵都好正,點左佢嘅沾麵試吓。朋友由於成日幫襯,佢話要試吓鰻魚飯,explore多啲唔同菜式。餐牌有多款拉麵/沾麵選擇,價錢大約八十至百零蚊,除咗拉麵,仲有丼飯、小食同飲品。點菜時可以根據自己口味,選擇拉麵嘅硬度、湯底濃度、粗或幼麵等。鹿兒島赤雞沾麵($108)- 湯底可選熱或凍,我點咗熱湯,上菜時熱辣辣,味道非常濃郁,充滿鹹香。雞肉入口好嫩滑,仲配有半溏心雞蛋、椰菜、洋蔥、雲耳同埋筍,味道好夾好清新。麵質算彈牙,沾上湯底食,味道唔錯。蒲燒鰻魚丼($98)- 鰻魚分量相當多,厚身大件,同樣配以半溏心蛋。鰻魚質素唔錯,性價比好高。芝士年糕 ($38)- 年糕熱辣辣,好煙韌,咬落去仲有流心芝士,真心好味,芝士控必食推介。

2024-02-27 18 views
Happy Friday 放工同朋友係灣仔食一間隱世既拉麵店先食d小食,你一定要試下佢哋嘅和風餃子!啲餃子外皮薄脆,內裡裝滿啲鮮味既白菜豬肉餡,會不停想食落去😋我地仲叫左一客紫薯餅,佢炸得金黃酥脆,內裡有著紫薯嘅香甜味道!一口咬落去,脆脆嘅外皮同軟糯嘅紫薯組合,真係一個完美嘅口感👍🏻日本黑豚丼好好味,黑豚肉煮得好入味,配上啲醬汁,半熟既糖心蛋同埋椰菜,送飯真係一個絕配味噌廣島蠔赤雞湯拉麵彈牙有嚼勁,湯底濃郁鮮美,主打係有4隻好肥美既蠔同埋唔少得既糖心蛋,配埋片雞塊,好滿足呀!🍜

• 和風餃子
2024-02-26 31 views
今日揀左le間喺灣仔博多風既拉麵店🍜同鐘意食拉麵既朋友見下☺️拉麵同小食有好多款揀,整體高質,值得一試!🌟🌟#帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵十分足料,帶子好大隻,雞胸嫩滑,鰹魚湯湯底入味得黎好清爽,麵身彈牙,大推!🌟🌟#魚介豚骨沾麵麵條粗身,神奇地沾汁係濃厚得黎又不會太膩,le度既沾汁係有油香又不太咸,正~🌟🌟#和風餃子餃子 Juicy,整體煎得香脆,加埋沙律醬同葱花,更有清新既風味特色~🌟#炸紫薯餅薯餅十分酥脆,餡料除左香滑紫薯蓉,仲有粒粒栗子肉,有驚喜~#yukihouseco #灣仔美食 #美食日記 #香港必食 #香港美食攻略 #香港博多拉麵 #性價比高 #香港旅遊攻略 #香港拉麵 #香港沾麵

🌟🌟#帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵

🌟🌟#魚介豚骨沾麵

🌟🌟#和風餃子

🌟#炸紫薯餅
薯餅十分酥脆,餡料除左香滑紫薯蓉,仲有粒粒栗子肉,有驚喜~

2024-02-25
2024-02-26 11 views
一個人行經灣仔,又想食沾麵,就試下朋友曾推介的幸屋,地點容易找到,裝修也有日本風味,再加上環境舒適。一個人去食也不尷尬❤️🍜鹿兒島赤雞沾麵:濃郁的雞肉湯頭,湯底十分熱,加上鐵煱上的時候,仍保持滾起,吃到尾湯底也是熱,湯底帶有鹹香的味道,配上彈牙的麵條,口感豐富。再加上雞嫩滑不鞋口,味道出衆。🍗芝麻雞翼:則是帶有香氣的烤雞翼,外酥內嫩,搭配沙律醬汁,香氣濃郁,帶甜味和香脆口感。另外,可試試芽菜,口感爽脆,使吃拉麵時不肥膩👍

另外,可試試芽菜,口感爽脆,使吃拉麵時不肥膩👍
2024-02-19 30 views
係會展睇完展覽差不多夜晚8點幾天氣凍當然想整碗拉面用openrice 一搵, 呢間鋪都幾多好評又近地鐵站就試試佢有一個晚市set298 蚊就有兩碗拉面 四支串燒 一個前菜一份餃子 加兩個野飲以一碗拉面都80-90 既過, 套戲都ok 抵食我就叫左前菜餃子有驚喜, 好好食兩款拉面都好足料湯底好濃, 但唔會好油同埋有免費既芽菜任食呢樣野係日本好多拉面鋪都係標準配置但香港唔係好多拉面鋪有overall 成餐食得好滿足我自己碗湯飲到見碗底
係會展睇完展覽
差不多夜晚8點幾
天氣凍當然想整碗拉面
用openrice 一搵, 呢間鋪都幾多好評
又近地鐵站就試試
佢有一個晚市set
298 蚊就有兩碗拉面 四支串燒 一個前菜
一份餃子 加兩個野飲
以一碗拉面都80-90 既過, 套戲都ok 抵食
我就叫左前菜餃子有驚喜, 好好食
兩款拉面都好足料
湯底好濃, 但唔會好油
同埋有免費既芽菜任食
呢樣野係日本好多拉面鋪都係標準配置
但香港唔係好多拉面鋪有
overall 成餐食得好滿足
我自己碗湯飲到見碗底
2024-02-18
$150 (Dinner)
  • 和風餃子
  • 黑武士拉麵
2024-02-15 161 views
【隱世拉麵 | 幸屋 】店舖地點較隱蔽,唔係睇到呢個Post既你 平時行過一定唔知道有間咁正既拉麵鋪幸屋可以揀拉麵既粗幼/軟硬度另外湯既濃度、香油分量、辣度都可以自選蟹子沙律 $48 第一次係幸屋叫蟹子沙律份量大、蟹子份量超級足料 青瓜仲新鮮添!鍾意食沙律醬既你仲可以叫老闆幫你多醬! 廣島蠔沾麵 $118招牌沾麵 蠔既份量唔少 每隻size都唔細!另外我仲加左赤雞胸慢煮既赤雞胸保留左香濃既雞味仲非常之嫩滑! 非常濃郁既湯頭 真係會令人念念不忘黑豚丼 $83 黑豚肉入口非常鬆化 肥瘦適中 仲有芝麻係面 加埋隻半熟蛋 非常好送飯~ 整體評分:味道: 4.5/5環境: 5/5服務: 5/5抵食: 5/5📍幸屋灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
【隱世拉麵 | 幸屋 】

店舖地點較隱蔽,唔係睇到呢個Post既你
平時行過一定唔知道有間咁正既拉麵鋪

幸屋可以揀拉麵既粗幼/軟硬度
另外湯既濃度、香油分量、辣度都可以自選
蟹子沙律 $48
第一次係幸屋叫蟹子沙律
份量大、蟹子份量超級足料
青瓜仲新鮮添!
鍾意食沙律醬既你仲可以叫老闆幫你多醬!

廣島蠔沾麵 $118
招牌沾麵 蠔既份量唔少
每隻size都唔細!
另外我仲加左赤雞胸
慢煮既赤雞胸保留左香濃既雞味
仲非常之嫩滑!
非常濃郁既湯頭 真係會令人念念不忘

黑豚丼 $83
黑豚肉入口非常鬆化
肥瘦適中 仲有芝麻係面
加埋隻半熟蛋 非常好送飯~

整體評分:
味道: 4.5/5
環境: 5/5
服務: 5/5
抵食: 5/5

📍幸屋
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
食物真的不錯👍!!會回頭的那種🥰期間限定 - 炸大蝦x 蕃茄 醬油拉麵 $13811吋炸大蝦🍤 不能不吃吧 我啥眼!!!大蝦🍤長度比臉還長而且是真材實料~~直接吃可以😌 吸了蕃茄湯的也可以😌!!還是第一次吃蕃茄醬油呢~~ 神奇香香的番茄湯味 一般醬油湯拉麵湯的香與口感 配上拉麵 味道超足一口拉麵 一口木耳絲~大大口的滿足💗!!胡麻王豚骨拉麺 $80噢😯 這真的好特別!!黑芝麻真的好濃好香 還能吃到芝麻被炒過的香味他們到底是怎麼煮的?是煮湯時一起煲嗎?還是只用上面一坨黑芝麻就足已?還有他們的雞肉真的超軟!不用力都能把他撕開~~~而叉燒都像是由他們自製的也太強了吧~~只是一家小店 但可以重頭到尾都自己做一般(還在居酒居的部分呢🫢小店兩項專長 怎能和他比 哈哈😆雞皮餃子 $38真正的雞皮餃子🥟!!平時吃到的都可能只有小部分是用真雞皮製作而他們這家真的用了雞皮把餡包起來 外而韌脆 微脂肪的油脂香再配上小juice 的餡 兩者都不會互搶風頭 而是默默的柔合 喜歡💕炸紫薯餅他們的紫薯泥真的好軟!!!外面薄薄一層 咬下去像是吉列豬扒一樣的外皮裡面是舒服😌 淡香的紫薯~~~他們的居酒屋小吃還真的不賴~
食物真的不錯👍!!會回頭的那種🥰
期間限定炸大蝦x 番茄🍅醬油拉麵
期間限定 - 炸大蝦x 蕃茄 醬油拉麵 $138
11吋炸大蝦🍤 不能不吃吧 我啥眼!!!大蝦🍤長度比臉還長
而且是真材實料~~直接吃可以😌 吸了蕃茄湯的也可以😌!!
還是第一次吃蕃茄醬油呢~~ 神奇
一口拉麵 一口木耳絲~大大口的滿足💗!!
胡麻王豚骨拉麺
胡麻王豚骨拉麺 $80
也太強了吧~~只是一家小店 但可以重頭到尾都自己做一般
(還在居酒居的部分呢🫢小店兩項專長 怎能和他比 哈哈😆
雞皮餃子 $38
而他們這家真的用了雞皮把餡包起來 外而韌脆 微脂肪的油脂香
炸紫薯餅
裡面是舒服😌 淡香的紫薯~~~他們的居酒屋小吃還真的不賴~~

接下來一定要和朋友來喝一杯 🍺 和他們一起享受一下日式料理
居酒居的美食~(怎想到灣仔也有這樣隱世日式小店呢~

PS ⚠️年三十至初五 (2月9-14號) 全日休息
2024-02-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$147 (Dinner)
期間限定炸大蝦x 番茄🍅醬油拉麵
胡麻王豚骨拉麺
2024-02-09 44 views
今日見到想食拉麵又去番一間,多年前去過的拉麵店多年冇去都一樣咁受歡迎 已經坐到滿滿畢竟佢樓底高,又真係坐得幾舒服嘅今次試佢嘅至沾麵 以及黑豚丼魚介豚骨沾麵沾麵湯底,好濃郁麵本身亦會有木耳糖心蛋筍等等的配料天氣凍 熱辣辣的沾麵 湯亦沾滿每一條的麵日本黑豚丼未食過佢嘅飯黑豚好香口 邊邊仲係脆既糖心蛋用嚟拌飯也不錯 飯亦有甜甜地既燒汁甘栗餅小食係 平時喊嘅薯餅,牛肉餅食得多但甜薯 再加啲嘅薯餅,就比較少見仲有原粒栗子喺裏面雞皮餃子雞皮餃子嘅外面你雞皮 所以就更加香 本身已帶用雞肉味道
今日見到想食拉麵
又去番一間,多年前去過的拉麵店
多年冇去都一樣咁受歡迎 已經坐到滿滿
畢竟佢樓底高,又真係坐得幾舒服嘅
今次試佢嘅至沾麵 以及黑豚丼

沾麵湯底,好濃郁
麵本身亦會有木耳糖心蛋筍等等的配料
天氣凍 熱辣辣的沾麵 湯亦沾滿每一條的麵

未食過佢嘅飯
黑豚好香口 邊邊仲係脆既
糖心蛋用嚟拌飯也不錯 飯亦有甜甜地既燒汁

甘栗餅
小食係 平時喊嘅薯餅,牛肉餅食得多
但甜薯 再加啲嘅薯餅,就比較少見
仲有原粒栗子喺裏面

雞皮餃子嘅外面你雞皮 所以就更加香 本身已帶用雞肉味道
2024-02-09 16 views
黎到灣仔想食拉麵,搵到小巷既呢間幸屋😋拉麵店裝修好日式,座位都算多🫢平日兩點左右黎到都唔洗等位😄拉麵既款式亦都好多,另外仲有飯同唔同既小食😇岩晒中意食日本野既朋友😍🍤炸大蝦x蕃茄醬油拉麵($138)一上枱真係嘩一聲😲炸大蝦好有份量,有11吋長👏🏻岩晒打卡🫢拉麵湯底唔會太濃太稠,亦唔會好重味精,食完都唔會好口渴😆湯底好香蕃茄味,好清新🍅麵底軟硬度適中,唔錯👍🏻🐟唐楊盧魚鮫($42)魚鮫新鮮炸起,上到枱仲係熱辣辣😙盧魚多肉鮮嫩,外脆內軟😎點埋沙律醬令成個味道提升😏/📌幸屋 (灣仔)灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖/😋食物質素:7/10🍽️用餐環境:7/10💰性價比:7/10👣回頭率:7/10🍳🥞🍔🍟🍕🌮🌯🥘🍱🍣🍤🍙🍧🧁🍩🥂🍷🍾
黎到灣仔想食拉麵,搵到小巷既呢間幸屋😋
拉麵店裝修好日式,座位都算多🫢
平日兩點左右黎到都唔洗等位😄
拉麵既款式亦都好多,另外仲有飯同唔同既小食😇
岩晒中意食日本野既朋友😍

🍤炸大蝦x蕃茄醬油拉麵($138)
一上枱真係嘩一聲😲
炸大蝦好有份量,有11吋長👏🏻
岩晒打卡🫢
拉麵湯底唔會太濃太稠,亦唔會好重味精,食完都唔會好口渴😆
湯底好香蕃茄味,好清新🍅
麵底軟硬度適中,唔錯👍🏻
炸大蝦x蕃茄醬油拉麵

🐟唐楊盧魚鮫($42)
魚鮫新鮮炸起,上到枱仲係熱辣辣😙
盧魚多肉鮮嫩,外脆內軟😎
點埋沙律醬令成個味道提升😏
唐楊盧魚鮫

📌幸屋 (灣仔)
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

🍳🥞🍔🍟🍕🌮🌯🥘🍱🍣🍤🍙🍧🧁🍩🥂🍷🍾

2024-02-06
唐楊盧魚鮫
2024-02-08 32 views
哇,好大隻吉列炸蝦, 仲要係11吋長😍今日落場又要諗食乜嘢🥹行過呢間拉麵店,就入去試吓,睇完Menu後,見到呢個吉列炸蝦拉麵好吸引,就叫左試吓一開始店員攞咗杯熱水旁邊有茶包,我覺得都幾好,如果有啲人唔飲茶嘅就可以飲熱水,喜歡飲茶嘅就可以放茶包🤙🏻當店員攞個拉麵上枱嘅時候,我忍唔住碌大對眼👀哇咗一聲,隻蝦真係好大!吉列蝦面頭有少少七味粉配上沙律汁,真係啖啖肉!湯底係蕃茄加醬油,都幾開胃,仲有啲木耳絲,筍,溏心蛋做配料,配拉麵味道好夾😋小食雞皮餃子:問店員原來係佢哋自家製,用雞皮去包住啲豬肉,䓤同埋菇,然後點上餃子汁,呢個真係好好食

2024-02-05
$170 (Tea)
每日嘅腦容量都幾乎用到盡一盡,夜晚真係好攰好攰,就拜託咗個灣仔地膽去諗食咩🤣 幸屋係佢由細到大都會間唔中食嘅日式餐廳,所以佢就帶咗我去喇~➿ 芝士年糕 ($38)係軟軟糯糯嘅芝士年糕🧀 新鮮即炸~➿ 和風餃子 ($38)係自家製嘅餃子🥟 菜肉比例平均,加埋醬料同少量蔥花,味道好似食緊大阪燒咁😆 最緊要係煎得好靚,有一層薄脆嘅麵粉皮~➿ 蝦汁帆立貝沾麵 ($128)沾麵可以馬冷或熱,我哋揀咗熱,湯汁係用熱鍋上架!湯汁嘅濃稠度唔熱住就起左層膠質,幾香蝦味🦐➿ 蒲燒鰻魚丼 ($98)鰻魚輕輕燒過,斬件上,方便進食~ 白飯量填滿碗内,一定夠哂飽啊!🐳
➿ 芝士年糕 ($38)
係軟軟糯糯嘅芝士年糕🧀 新鮮即炸~

➿ 和風餃子 ($38)

➿ 蝦汁帆立貝沾麵 ($128)

➿ 蒲燒鰻魚丼 ($98)

🐳