2024-02-08 64 views
一個灣仔區已經有差唔多20間拉麵店,今日特登揀左幸屋試一試。幸屋位於機利臣街一堆舊樓之間,距離灣仔地鐵站大約5分鐘路程。呢間餐廳於小店類型,主要做街坊生意。店內裝修以日式風格為主,坐位唔算好多,但人流源源不絕。餐牌有2款期間限定拉麵、5款拉麵、4款沾麵、4款丼飯、數款小食/沙律/飲品選擇。櫻花蝦味噌拉麵($88)+豚角煮($18)食拉麵,第一啖當然係試佢湯底,湯底味噌味好濃。拉麵亦都軟硬適中,唔會煮到淋晒。另外,叉燒好淋又唔怕肥。最後加錢要埋豚角煮,豚角煮肥瘦均勻,入口即溶,好出色。炸大蝦x蕃茄醬油拉麵 ($138)炸大蝦足足有11吋長,長過個碗邊!炸蝦啖啖肉,而且好彈牙。另外湯底係蕃茄醬油湯底,酸酸甜甜,同炸蝦好夾。芝麻雞翼 ($38)雞翼皮炸到好香,雞肉好嫩滑,芝麻味勁重,呢個小食真係超驚喜。雞皮餃子($38)餃子有四隻,餃子皮好脆,餡料豐富,幾好味。如果再黎灣仔,一定會再黎幫襯。
櫻花蝦味噌拉麵($88)+豚角煮($18)
炸大蝦x蕃茄醬油拉麵 ($138)

芝麻雞翼 ($38)

雞皮餃子($38)
餃子有四隻,餃子皮好脆,餡料豐富,幾好味。

如果再黎灣仔,一定會再黎幫襯。
2024-02-07
$150 (Dinner)
  • 芝麻手羽
今次黎開灣仔,朋友話想食拉麵🍜所以就試左呢間~ 裝修行簡約路線,牆上面貼左唔同野食既海報,門口掛左一排標誌性既燈籠🏮~ 雖然鋪頭比較細,但拉麵🍜既搭配上面依然好有彈性,麵條🍜類別、軟硬度、香油濃度、叉燒🔥🐷選擇、青蔥、椰菜🥬全部都可以自己決定😌 (5 😍 係滿分,🤩係半分)北海道蟹肉湯拉麵 🦀🥣🍜 - $138 (好味指數:😍😍😍🤩)呢個係期間限定黎ga,所以就叫黎試下,食到有少少鮮甜既蟹肉🦀、卜卜脆既蟹籽🟠同肥美既蟹膏🦀,個湯底幾清甜,如果個蟹味🦀再出啲同濃啲就更加好~ 啲叉燒🔥🐷肥瘦適中,燒過之後油香更加出同肉香,質感軟腍,脂肪位置爽口~ 另外仲有爽脆既冬筍、香口既紫菜、爽口既木耳絲、香甜既溏心蛋🍳、香辣既紫洋蔥🟣🧅同埋清新既蔥花,個麵🍜既硬度適中,都掛到湯🥣櫻花蝦味噌拉麵 🌸🦐🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍🤩)小編比較鍾意食濃味既拉麵🍜,所以今次試左櫻花蝦🌸🦐味噌味既~ 揀左幼麵🍜、正常硬度、特濃湯底🥣、叉燒🔥🐷、少蔥同正常椰菜🥬~ 旁邊堆左滿滿既櫻花蝦🌸🦐,湯底幾鮮甜,如果個蝦味🦐再出啲就更加好~ 啲叉燒🔥🐷肥瘦適中,燒過之後油香更加出同肉香,質感軟腍,脂肪位置爽口~ 另外

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

櫻花蝦味噌拉麵 🌸🦐🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍🤩)
小編比較鍾意食濃味既拉麵🍜,所以今次試左櫻花蝦🌸🦐味噌味既~ 揀左幼麵🍜、正常硬度、特濃湯底🥣、叉燒🔥🐷、少蔥同正常椰菜🥬~ 旁邊堆左滿滿既櫻花蝦🌸🦐,湯底幾鮮甜,如果個蝦味🦐再出啲就更加好~ 啲叉燒🔥🐷肥瘦適中,燒過之後油香更加出同肉香,質感軟腍,脂肪位置爽口~ 另外仲有香口既紫菜、爽口既木耳絲、香甜既溏心蛋🍳同埋清新既蔥花,個麵🍜都掛到湯🥣,感覺都唔錯~

和風餃子🥟 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
之前黎食過佢地既餃子🥟覺得好好食😋 所以今次黎就再叫~ 一樣有一大塊圓形、薄既金黃脆皮覆蓋喺餃子🥟上面,上面擠左大阪燒會用既燒汁同沙律醬🥗,酸酸甜甜咁,配埋香口鮮味既木魚絲就更加惹味,而下面既餃子🥟皮薄餡靚,肉🐷同菜🥬既比例恰到好處,鮮香四溢又多汁~

芝士年糕 🧀 (好味指數:😍😍😍😍)
出面既炸皮唔會好厚,炸得幾酥脆又唔會好油膩~ 裡面既芝士🧀會拉絲同有少少流心既效果🤩 香味幾濃郁又有鹹香

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩
$200 (Dinner)
2024-02-05 28 views
每次一有拉麵癮,一定會諗起黎灣仔呢間幸屋拉麵食返個夠本🙂平日午市嚟要等,所以今日特登午市人潮啱啱過就黎食,果然好快入得去🫶🏻咁耐冇食決定試吓佢嘅新品- 炸大蝦x 蕃茄醬油,見佢話炸大蝦有11吋無敵長,我冇度過係唔係真係有11吋長,但起碼佢係長過個會同隻筷子,真係無敵長😂講返湯底先,佢係真係鮮味十足,蕃茄味同醬油味出奇地夾,又濃郁,而佢配料一貫地咁多,有筍,木耳絲,糖心蛋,仲有大大粒蕃茄仔,而吉列蝦炸到非常脆卜卜,食到停唔到口♥️另外追加佢個自家煎餃子,亦都係一貫地做得好好👍🏻外邊煎到脆卜卜,封住入邊啲肉汁,oishi❤️
每次一有拉麵癮,一定會諗起黎灣仔呢間幸屋拉麵食返個夠本🙂

• 炸大蝦x 蕃茄醬油
2024-02-01 28 views
又貴又唔好食!真心拉麵黎講,好食佢一啲都講唔上! 佢個拉麵麵質同湯底同杯麵一啲分別麵冇!仲要價錢一啲都唔平,加左其他小食!普普通通啦,但係都幾後悔去食左次!佢要檢討下呀
又貴又唔好食!
真心拉麵黎講,好食佢一啲都講唔上!
佢個拉麵麵質同湯底同杯麵一啲分別麵冇!
佢要檢討下呀
一開始見到有700幾個like諗住應該ok啦點知咁難食 忍唔住寫食評希望大家唔好中伏叫左個櫻花蝦味噌拉麵同廣島蠔沾麵個拉麵完全係屋企自己煮個啲即食拉麵嘅質素,湯底味精連個麵都係超市個隻拉麵麵餅叉燒好乾…個沾麵仲難食,未食過咁難食嘅沾麵個湯好傑,好似攞生粉溝出黎,只食到味精咸味完全唔知自己食緊咩另外仲叫左個和風餃子同雞翼,味道正常,建議入黎只可以食小食點解啲人咁無良心….咁難食既野都話好食…希望大家唔好中伏
一開始見到有700幾個like諗住應該ok啦
點知咁難食 忍唔住寫食評希望大家唔好中伏
叫左個櫻花蝦味噌拉麵同廣島蠔沾麵
叉燒好乾…
個沾麵仲難食,未食過咁難食嘅沾麵
另外仲叫左個和風餃子同雞翼,味道正常,建議入黎只可以食小食
點解啲人咁無良心….咁難食既野都話好食…
希望大家唔好中伏
今次呢間拉麵店位於灣仔嘅一條巷仔,門口比較隱蔽,但開門入去就會發現樓底都幾高,而且內部裝修充滿日式風格,好似真係入左日本嘅拉麵店咁。———————————————🌟廣島蠔沾麵 $188金黃色嘅廣島蠔面層再加有香口芝麻,蠔本身好肥美咬落去味道濃郁。沾麵本身仲有唔同嘅配料好似香蔥、洋蔥、荀、流心蛋同菜,撈埋點汁食個口感麵好豐富。佢個湯係滾住上,帶有咸香味,加上沾麵口感出色,非常值得推薦👍🏻🌟蒲燒鰻魚井 $98鰻魚都算多,而且厚身肥美,連埋一隻流心蛋其實性價比都唔錯。不過飯本身會比較依賴面果層醬汁,底部就會dry少少。🌟吉列廣島蠔 $42熱辣辣上嘅脆炸蠔,一共有四件咬落外層又薄又脆,加埋醬汁非常好食。🌟冷豆腐 $32豆腐好嫩滑,上面有香蔥同木魚,加埋醬油成個放入口正👍🏻

———————————————
🌟廣島蠔沾麵 $188

🌟蒲燒鰻魚井 $98

🌟吉列廣島蠔 $42

🌟冷豆腐 $32
豆腐好嫩滑,上面有香蔥同木魚,加埋醬油成個放入口正👍🏻

• 特濃味增廣島蠔沾麵
🔹帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵 ($108)拉麵嚟到,第一時間就係試湯底~湯底夠晒濃👍🏻好重鏗魚味👍🏻食拉麵最忌就係淋,拉麵軟硬適中,吸入口夠爽🫶🏻同埋佢配料足夠,有兩塊雞胸🐔兩舊帶子🦪啱晒gym仔食💪🏻🔹日本黑豚丼 ($83)個飯有五塊豚肉🖐🏻每一塊都係薄切,就算有埋肥豬肉都係啱啱好😚唔會覺得油膩🤩再加上佢嘅醬汁同炙燒香味,四眼妹可以自己食一碗😍🔹吉列廣島蠔 ($42)炸蠔有驚喜🤩炸嘢最怕係乾,但佢係炸到外脆不突止,咬落去隻蠔係水汪汪,有汁泌出嚟,重點係唔腥😍喜歡食蠔嘅朋友要試🦪🔹蟹籽沙律 ($48)用青瓜絲做底,上面再加上大量蟹籽、蟹柳同沙律醬,做前菜食幾唔錯
🔹帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵 ($108)
帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵

🔹日本黑豚丼 ($83)
日本黑豚丼

🔹吉列廣島蠔 ($42)
吉列廣島蠔

🔹蟹籽沙律 ($48)
蟹籽沙律
帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵
日本黑豚丼
吉列廣島蠔
蟹籽沙律
餐廳:幸屋地點:灣仔機利臣街菜式:日式拉麵餐牌:拉麵,沾麵,丼飯,小食,沙律,飲品等。可以揀拉麵既粗幼同硬度,湯既濃度,香油分量,辣度,連叉燒,葱同椰菜分量都有得揀。蝦汁帆立貝沾麵 $128帆立貝兩隻,都唔細隻,算好嫩口,伴有檸檬一件。仲有邪惡半肥瘦叉燒一件,入口即溶,又甜又淋糖心蛋一開二,同好多櫻花蝦仔。蔬菜有紫菜一片,椰菜,扁筍,黑木耳,紫洋蔥同蔥花,好豐富。面頭灑上白芝麻粒。麵條似烏冬,唔硬唔軟,好掛汁,份量足,夠飽肚。我每次都會揀熱麵底,個汁先唔會越食越凍。你都可以選擇凍麵底。個沾麵湯果然蝦味好濃,好厚身,完全唔油,唔覺有味精。胡麻王豚骨拉麵 $80胡麻王豚骨拉麵係招牌拉麵之一。湯底色水呈米色,豚骨味濃,伴有一大pat黑色胡麻粉,撈好之後個湯芝麻味濃,好有芝麻糊既風味,味道特別。拉麵我揀左幼麵。配料有半肥瘦淋叉燒兩大塊,一塊係厚身一塊圓形薄切,同埋原隻流汁糖心蛋。蔬菜有黑木耳,紫菜一片同蔥。另外叫左兩份小食分享。和風餃子 $38和風餃子一客六隻,係六隻塊皮煙煙韌韌嘅餃子面頭仲有一塊又薄又脆既脆皮,上面加上大量沙律醬,醬油,蔥花同木魚花。餃子入面有肉又有菜,食落又脆又煙韌,醬汁豐
餐廳:幸屋
地點:灣仔機利臣街
菜式:日式拉麵

蝦汁帆立貝沾麵 $128
蝦汁帆立貝沾麵

帆立貝兩隻,都唔細隻,算好嫩口,伴有檸檬一件。

胡麻王豚骨拉麵 $80

胡麻王豚骨拉麵

另外叫左兩份小食分享。

和風餃子 $38
和風餃子

和風餃子一客六隻,係六隻塊皮煙煙韌韌嘅餃子面頭仲有一塊又薄又脆既脆皮,上面加上大量沙律醬,醬油,蔥花同木魚花。餃子入面有肉又有菜,食落又脆又煙韌,醬汁豐富,好邪惡。呢個價錢都幾抵。

芝士年糕
芝士年糕好似係新野。一客兩件,熱辣辣上枱。外皮香脆,而入面口感煙韌有流心芝士。
辣芽菜

辣芽菜
好鍾意食呢度既辣芽菜 ,有一大瓶放係枱上任你加。辣芽菜脆口,酸酸辣辣又唔會太辣,幾好味!
拉麵同小食都保持一貫水準,入面裝修好有日本拉麵店感覺,上菜速度快捷。
2024-01-21
和風餃子
📍幸屋 (灣仔)灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖==============================呢間拉麵店位於灣仔食肆集中ge 機利臣街,距離灣仔地鐵站都係7分鐘路程,都算方便👍🏻拉麵店有好多款拉麵及湯底選擇,湯底以大量豬骨每日熬製而成,除左拉麵仲有丼飯同多款小食選擇拉麵店屬於小店類型,坐位唔係太多,但都好多人幫襯,而且仲有好多人買外賣,出餐速度都好快,落單後大約5分鐘就有得食👍🏻==============================1️⃣雞白湯大蜆湯拉麵呢款麵職員話係最新推出仲係期間限定,所以就叫左呢碗麵來試吓湯底:豬骨味好香濃而且有滿滿骨膠原感覺麵:麵條幼細彈牙,浸左一陣湯都唔會變淋,而且掛湯能力非常好配菜:雞白—類似慢煮雞胸肉,肉質軟滑有淡淡檸檬香味大蜆—蜆肉飽滿鮮甜,無沙雲吞—每粒雲吞都好飽滿,而且充滿鮮蝦同大地魚味2️⃣魚介豚骨沾麵沾麵我地就揀左最基本ge 魚介豚骨湯底試吓湯底:一樣好濃豬骨湯味而且質地比湯拉麵再杰身d同濃味d,非常容易就掛到好多湯係拉麵上面麵:沾麵係好粗身,類似烏冬size,但口感軟滑,比烏冬更加容易沾上湯汁叉燒—叉燒係超級厚切,肉味好濃3️⃣自家製
📍幸屋 (灣仔)
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

1️⃣雞白湯大蜆湯拉麵
呢款麵職員話係最新推出仲係期間限定,所以就叫左呢碗麵來試吓
湯底:豬骨味好香濃而且有滿滿骨膠原感覺
麵:麵條幼細彈牙,浸左一陣湯都唔會變淋,而且掛湯能力非常好
配菜:
雞白—類似慢煮雞胸肉,肉質軟滑有淡淡檸檬香味
大蜆—蜆肉飽滿鮮甜,無沙
雲吞—每粒雲吞都好飽滿,而且充滿鮮蝦同大地魚味

2️⃣魚介豚骨沾麵
沾麵我地就揀左最基本ge 魚介豚骨湯底試吓
叉燒—叉燒係超級厚切,肉味好濃

3️⃣自家製餃子
餃子賣相好似大板燒,外層有少少沙律醬,所以會食到甜甜地,然後入面係日或餃子餡料,餃子皮餃到好薄但煙韌,好好食

4️⃣芝麻手羽(雞翼)
雞翼外層炸到好香脆,入面保留左好多肉汁,配埋芝麻非常開胃
2024-01-18
Dinner
走訪過唔同拉麵店當中特別喜歡灣仔呢間嘅麵質同湯底 除咗拉麵之外.仲有沾麵.丼飯同小食拉麵款式好多選擇今次試下新野🍜雞白湯 大蜆湯 拉麵雞肉口感幼嫩.蜆肉新鮮飽滿仲有餃子.溫泉蛋.筍足料又鮮味麵底可以選擇軟硬度湯底融合雞同蜆肉嘅精華清甜亦不油膩🥟和風餃子呢度嘅餃子好有特式一碟6隻.包著軟腍多汁嘅餡料面層舖上薄脆.木魚.香蔥同餃子一齊放入口,外脆內軟加上沙律醬令味道同口感更豐盈平日12:45pm / 2:00pm後入座仲有九折優惠港島區 性價比高嘅拉麵店
走訪過唔同拉麵店

🥟和風餃子
呢度嘅餃子好有特式
一碟6隻.包著軟腍多汁嘅餡料
面層舖上薄脆.木魚.香蔥
同餃子一齊放入口,外脆內軟
加上沙律醬令味道同口感更豐盈

平日12:45pm / 2:00pm後入座仲有九折優惠

港島區 性價比高嘅拉麵店
2024-01-17
  • 雞白湯  大蜆湯  拉麵
最近唔少拉麵店都推出咗牡犡湯底,呢間拉麵店都唔例外😋同平時嘅拉麵店唔同,除咗凍水之外呢間拉麵店可以選擇飲熱茶,冬天暖笠笠🥰.✨熟成味噌廣島蠔赤雞雞湯拉麵有4隻好入味嘅廣島蠔,一啲都唔腥,湯底非常濃郁,連拉麵都好入味!糖心蛋嘅流心蛋黃效果唔錯,慢煮雞肉肉質軟稔✨日本黑豚丼我一直都對拉麵店嘅飯類有啲保留,始終唔係主打食物,但係呢間拉麵店嘅丼飯令我刮目相看😆 黑豚燒得好香,肥瘦適中,加埋醬汁好好食,而且同樣配有糖心蛋,好滿足!✨冷豆腐✨芝士年糕.📍 幸屋 (灣仔)灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

✨熟成味噌廣島蠔赤雞雞湯拉麵

✨日本黑豚丼

✨冷豆腐

✨芝士年糕

📍 幸屋 (灣仔)
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
2024-01-10 1593 views
I stumbled upon Yuki House Ramen in Wan Chai, the food exceeded my expectations.1️⃣ Sakura Shrimp Miso Ramen $88This delectable bowl of goodness features a rich and savory miso broth infused with the delicate sweetness of sakura shrimp. The tender noodles and perfectly cooked toppings complete this delightful culinary experience.2️⃣ Grilled Eel Donburi $98Succulent pieces of grilled eel are artfully arranged on a bed of fluffy rice, drizzled with a tantalizing sauce. Each bite offers a harmonious bl

2️⃣ Grilled Eel Donburi $98
Succulent pieces of grilled eel are artfully arranged on a bed of fluffy rice, drizzled with a tantalizing sauce. Each bite offers a harmonious blend of smoky flavors and delicate textures, making it a true delight for your taste buds.

3️⃣ Japanese Cheese Rice Cake $38
The soft and chewy rice cake is infused with the creamy richness of cheese, creating a harmonious blend of textures and flavors.

4️⃣ Wafu Gyoza (Japanese-style Dumplings) $38
These delectable dumplings are filled with a tantalizing mixture of minced meat, vegetables, and aromatic seasonings. The gyoza are expertly pan-fried to perfection, creating a crispy bottom and a juicy, flavorful filling.
2024-01-10
2024-01-07 125 views
難得放假,同大佬去完AIA嘉年華🎡,就揀左間家灣仔拉麵小店🍜做我地的dinner。聽朋友講小店最近推出的期間限定系大佬最愛的廣島蠔,咁就一定要try try佢啦‼️ ⦁ 熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵 $128廣島蠔🦪唔算大粒,勝在夠多,口感綿滑,味道偏濃。雞叉燒用上雞胸,油脂唔多,唔會膩!而湯底鮮甜得黎,非常香濃,唔會好黏口。尼款拉麵朋友力推👍🏻👍🏻期間限定所以想食就襯早啦‼️ ⦁ 蒲燒鰻魚丼 $98尼個系丼飯之中的招牌,兩大片蒲燒鰻魚,醬汁咸咸地,送飯一流!兩款主食都有我最愛的糖心蛋😍😍,非常滿足!⦁ 和風餃子 $38大阪燒的味道,餃子🥟皮薄多汁,冰花一樣脆卜卜。 ⦁ 芝士年糕 $38即叫即炸,外皮粉漿唔多,放左陣依然香脆。煙韌的年糕口感,配上流心芝士🧀,多重口感。 下次再黎,我應該會再試埋佢地的沾麵⋯😋😋😋

⦁ 熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵 $128

⦁ 蒲燒鰻魚丼 $98

⦁ 和風餃子 $38
大阪燒的味道,餃子🥟皮薄多汁,冰花一樣脆卜卜。

⦁ 芝士年糕 $38

下次再黎,我應該會再試埋佢地的沾麵⋯😋😋😋

蒲燒鰻魚丼
2024-01-06
$150 (Dinner)
蒲燒鰻魚丼
2024-01-06 35 views
幸屋絕對係灣仔區返工嘅人食lunch好去處❤️如果突然間好想食拉麵或者日本嘢,嚟呢度係唔錯㗎,不過店內位置唔多,如果食飯時間嚟可能要排隊❣️❥胡麻王豚骨拉麵 $80拉麵應該要有嘅佢都有齊晒👍🏻溏心蛋嘅塘心程度啱啱好🥚豚肉都幾切得幾厚🤩拉麵有彈性,同木耳絲一齊食增加口感😋本身以為胡麻王嘅湯底會膩,結果食落還好🙈❥廣島蠔沾麵 $118一共有三隻蠔🦪沾麵麵質較拉麵粗,幾有口感😚沾麵嘅湯汁熱辣辣,上枱嘅時候仲沸騰緊🔥唯一美中不足嘅係魚介味唔算好濃郁🤣❥和風餃子 $38煎得好靚,係雪花餃子底❄️食落都算脆,但可以再脆啲🫶🏻配埋沙律醬就好好味~❥芝麻手羽 $38雞翼真係炸得好脆好香口!入面嘅肉質好嫩滑,仲有肉汁添🤤

❥胡麻王豚骨拉麵 $80

拉麵應該要有嘅佢都有齊晒👍🏻
溏心蛋嘅塘心程度啱啱好🥚
豚肉都幾切得幾厚🤩
拉麵有彈性,同木耳絲一齊食增加口感😋
本身以為胡麻王嘅湯底會膩,結果食落還好🙈

❥廣島蠔沾麵 $118

一共有三隻蠔🦪
沾麵麵質較拉麵粗,幾有口感😚
沾麵嘅湯汁熱辣辣,上枱嘅時候仲沸騰緊🔥
唯一美中不足嘅係魚介味唔算好濃郁🤣

❥和風餃子 $38

煎得好靚,係雪花餃子底❄️
食落都算脆,但可以再脆啲🫶🏻
配埋沙律醬就好好味~

❥芝麻手羽 $38

雞翼真係炸得好脆好香口!
入面嘅肉質好嫩滑,仲有肉汁添🤤
2024-01-06 23 views
今天午餐同同事過來灣仔搵食,天氣咁凍,同事話想食碗熱嘅麵暖吓,所以行咗去食拉麵。我們一人叫了一碗麵,另外兩份小食share嚟試吓。店員非常有禮貌,我們一坐下就馬上問我們喝茶還是水,還主動介紹他們的主打食品。蝦汁帆立貝沾麵真係估唔到個沾麵咁好食,蝦汁味道鮮甜非常濃郁,配上我至愛嘅粗麵點完醬汁後濃濃嘅湯汁完全可以掛喺麵身上面。沾麵除咗有兩隻大大的帆立貝外,還有大量的櫻花蝦和一件厚厚的豚肉,本來以為豚肉會嚡,點知一入口即溶非常美味。黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵拉麵嘅份量十足,不算味道香濃,配上大大件嘅豚肉在這麼寒冷嘅天氣中先飲一啖熱騰騰嘅豚骨湯真係好暖。本來以為食黑蒜食完個口會好口乾,由於湯底真係用豬骨熬製,所以完全冇口渴嘅感覺。和風餃子一客餃子有六隻,整得好精美,煎到有一層脆皮,再加上沙拉醬,口感同味道非常之好。

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵