2020-04-04 1205 views
有睇前幾日我嘅post都知,星期一的晚上我來到朝聖,可惜店方已經無哂pancake。要吃到pancake只能在京都再食了,第二日我打去問原來做pancake嘅料已經冇再返貨。不過,呢間雪ノ下其實都仲有好多野好食,係關門之前,一於再來吃個甜品吧。4月4日,和雪ノ下送別,還是一個完美的經驗。京都抹茶當然要飲一杯,加埋牛奶,午飯後飲一杯更是完美,茶香和奶香,濃度剛好。最美味的一口是這𥚃的廣島雞蛋三文治,麵包顯然不是完美的貨色,只是普通不過的麵包,但是那件日本嘅蛋煎得非常完美,又厚又實,𥚃面充滿蛋汁,加上點點的芥茉醬和美乃治醬,整件蛋治可以話係完美。當然,和我另一最愛Omotesando koffee各有千秋,呢個好處係個蛋熱辣辣呈上,而且芥茉醬也無咁明顯強烈,但麵包就Omotesando koffee勝一籌。以後要吃好蛋治只有去Omotesando koffee了。甜品方面,叫了一個刨冰,我們點了咖啡味,和Shari Shari Kakigori House比較的話,當然有一段大距離,佢係typical你可以喺出邊食到嘅刨冰,咖啡濃度由內到外都吃到,最內在的冰部分更加是每口都是咖啡香,整體尚

4月4日,和雪ノ下送別,還是一個完美的經驗。

以後要吃好蛋治只有去Omotesando koffee了。

甜品方面,叫了一個刨冰,我們點了咖啡味,和Shari Shari Kakigori House比較的話,當然有一段大距離,佢係typical你可以喺出邊食到嘅刨冰,咖啡濃度由內到外都吃到,最內在的冰部分更加是每口都是咖啡香,整體尚可,聽人講薑味非常好食,但係當你吃過 Shari Shari Kakigori House後,你對刨冰的要求應該昇華提高到一個貴族嘅口味,這個剛合格吧。

另外一個出色要談的是法式西多士,眾所周知日本仔做呢個絕對出色,外脆內軟,又唔會非常甜,個邊脆到令我想起兩草的脆邊蛋,一個人吃一碟都得,比我在台北吃到的紐約早餐女皇Sarabeth‘s吃到的好像更加好。

如果香港店都咁好食,我諗係京都本店應該一定更加好。

雖然最後一天沒有了pancake有點遺憾,不過希望好快可以喺京都本店跟你再會。

當你看到這個Post時,雪ノ下已經正式告別了,不過大家可以bookmark 下京都店,朋友都說,非常精彩,好值得去。

再會了,雪ノ下。

俾埋京都本店嘅地址俾大家參考:

雪ノ下
二条城前駅/パンケーキ、かき氷、カフェ

銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地舖

2020-04-04
係西貢出城嘅小妹,好少會去到過海食飯,不過今日有例外啦😏,同完寶仔食完飯,佢就帶我去左日本大阪過江龍「雪ノ下 」食甜品,「雪ノ下 」登陸銅鑼灣希雲街兩年,我都係第一次知道有呢間舖頭~😂😂不過佢4月4日就結業了。「雪ノ下 」主打日式厚燒班戟和刨冰,所有食材都標榜由日本進口,選料認真。呢到有每人嘅最低消費,所以每人都要order一份先得呀!黑朱古力班戟($88)班戟即叫即焗,上枱嘅時候熱辣辣,香噴噴,未食已經流晒口水~班戟足足有4cm厚,質感比較紮實,加入左瑞士72%黑朱古力,好香濃嘅朱古力香,配上士多啤梨醬,酸酸甜甜,配搭得幾好!草莓牛奶刨冰🍧($78)刨冰用日本低鈣、低鎂離子含量嘅天然軟水和霧島牛奶製作,質感真係細滑,牛奶味唔會被覆蓋,不過草莓🍓味唔算好突出,還可以吧。
係西貢出城嘅小妹,
好少會去到過海食飯,
不過今日有例外啦😏,
同完寶仔食完飯,
佢就帶我去左日本大阪過江龍「雪ノ下 」食甜品
「雪ノ下 」登陸銅鑼灣希雲街兩年,
我都係第一次知道有呢間舖頭~😂😂
不過佢4月4日就結業了。

「雪ノ下 」主打日式厚燒班戟和刨冰,
所有食材都標榜由日本進口,選料認真。

呢到有每人嘅最低消費,
所以每人都要order一份先得呀!

黑朱古力班戟($88)
班戟即叫即焗,上枱嘅時候熱辣辣,香噴噴,
未食已經流晒口水~
班戟足足有4cm厚,質感比較紮實,
加入左瑞士72%黑朱古力,好香濃嘅朱古力香,
配上士多啤梨醬,酸酸甜甜,配搭得幾好!

草莓牛奶刨冰🍧($78)
刨冰用日本低鈣、低鎂離子含量嘅天然軟水和霧島牛奶製作,
質感真係細滑,牛奶味唔會被覆蓋,
不過草莓🍓味唔算好突出,還可以吧。
2020-04-01 359 views
係漫街都係pancake 疏乎里嘅時代,雪之下算係pancake 界嘅清泉,並沒有diss 疏乎里嘅意思,但香港果種一hit 咗一種食品,就開到成行成市,令人審美疲勞,就算開頭鐘意食,都食到你驚,食到你冇感,的確可怕⋯我開頭都有沉過pancake 疏乎里嘅船,覺得好軟熟,好輕飄飄,好似食咗一片雲咁,好得意,但食咗好多次之後嘅我,當中當然良莠不齊,如果佢用嘅油唔靚,好多時油味重會蓋過蛋香,慢慢⋯我醒啦,想食返嘀實在嘀嘅野。朋友話呢間嘀pancake 好出名,咪去試下,噫?唔同喎!佢好厚實,近似蜂蜜蛋糕嘅感覺,入面比較濕潤,好香蛋味,有一種樸實嘅感覺⋯鐘意甜嘀嘅,可以再加上蜂蜜,好似置身日本嘅咖啡小店,再加上一杯earl grey ,真係太幸福啦!

慢慢⋯我醒啦,想食返嘀實在嘀嘅野。

朋友話呢間嘀pancake 好出名,咪去試下,噫?唔同喎!
2020-03-28 305 views
-🦄雪ノ下-MANDARIN HONEY Hkd78Rating🌕🌗🌑🌑🌑洋甘菊花茶 Hkd32Rating🌕🌕🌑🌑🌑-早排好想食班戟🥞但又唔想食梳乎厘班戟🤣於是就簡左呢間都出名過一陣子既雪ノ下😬因為係日本🇯🇵呢間餐廳都好出名🤤🤤所以我對佢都有返咁上下期待😌班戟類既餐點都係下就15:00先開始供應叫左一款最Basic既蜂蜜牛油班戟🥞然後配左一杯洋甘菊花茶🍵班戟即叫即整所以都等左好似15-20分鐘送到來係熱辣辣仲出緊煙🔥🔥但其實真心佢個賣相都唔係特別吸引🥱好似稍微有啲過燶🤔然後食落就知道中左伏班戟要有既鬆軟佢冇 但又味去到蛋糕咁既貿感唔知點形容佢既口感 又唔係實正🙄🙄又唔係鬆軟棉密 口感方面就唔知食緊啲咩而且完全冇蛋香 蛋香味好淡😵😵牛油香都冇 整個班戟味道都好淡唔落蜜糖基本上唔會有甜味😓😓-另外洋甘菊花茶普普通通😗冇咩特別唯一可以為錯講既係 杯茶係漏左單😀班戟都食完佢都唔記得咗要送來🤣明明個段時間都冇客 不過算啦😌因為個班戟都已經好失望👋🏻👋🏻👋🏻我個人鍾意食啲厚實既班戟🥞但係呢個我期望太太太高喇😭😭😭唔知日本🇯🇵既雪ノ下既班戟係咩味架呢🥺-定大家有啲好味既厚實班戟推薦下HAHA😏-
🦄雪ノ下

唔知日本🇯🇵既雪ノ下既班戟係咩味架呢🥺
定大家有啲好味既厚實班戟推薦下HAHA😏
2020-03-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2020-03-01 543 views
今日到銅鑼灣希雲街食午餐。進入餐廳的時候一個人都冇,後來便坐滿人。餐廳以半自助形式,到收銀處點餐,等店員送餐,用餐後便到收銀處付款。<牛肉丼>牛肉細細片卻很滑,味道頗濃,蛋的質地很濃,米飯錦密。<叉燒烏冬>可以選烏冬或蕎麥麵,由於叉燒是慢煮,帶少許粉紅色,口感很嫩,烏冬彈牙,醬油湯底和葱味很濃,吃後又不覺口渴。套餐包了熱茶(綠茶夠熱)、沙律(芝麻醬好味道)、瑪利貝殼蛋糕一件(軟得黎不會乾)。最後我先記起這間店出名的鬆餅要下午3時先有得食,食完午餐都未到時間,唯有等下次再來試試啦!
今日到銅鑼灣希雲街食午餐。
進入餐廳的時候一個人都冇,後來便坐滿人。
<牛肉丼>

牛肉細細片卻很滑,味道頗濃,蛋的質地很濃,米飯錦密。
<叉燒烏冬>
2020-02-29 352 views
終於食咗雪之下🤩好幸福對於唔鐘意食梳夫厘pancake嘅我嚟講呢個真係好對我口味😁濃濃嘅蛋香 入囗好鬆軟 我好鐘意有種好似焗芝士蛋糕嗰種濕濕地嘅質感最幸福係唔洗排隊
終於食咗雪之下🤩好幸福
對於唔鐘意食梳夫厘pancake嘅我嚟講
呢個真係好對我口味😁
最幸福係唔洗排隊
2020-02-24 312 views
疫症下旅行癮發作?🤔一於食個日式班戟止下癮啦😍Pancake足足有成4cm厚架❗️見到賣相以為去咗日本呀🇯🇵齊齊用舌尖去旅行啦!😛 橘子蜂蜜班戟 Mandarin Honey ($68)Pancake用料非常講究!嚴選日本廣島雞蛋製成入口蛋香濃烈口感同梳乎厘班戟唔同Texture厚實充滿實在感💪🏻 原來頂層牛油都大有乾坤架牛油係由日本宮崎縣直送半溶散發陣陣咸香~ 蜂蜜專程用上愛媛縣蜜柑蜂蜜質感零舍杰稠糊身蜂蜜緩緩滲至班戟內層令人享受舌尖上的滿足感❣️ 厚燒玉子三文治 ($58)厚燒玉子目測有3cm厚!採用日本廣島雞蛋製成蛋味濃郁。玉子不會輕易散開入口非常軟綿綿呀! 亮點係小店細心於麵包上塗上一層薄薄的芝麻醬蛋香之上增添一份香郁味道瞬間令味覺享受level up!
疫症下旅行癮發作?🤔
一於食個日式班戟止下癮啦😍
Pancake足足有成4cm厚架❗️
見到賣相以為去咗日本呀🇯🇵
齊齊用舌尖去旅行啦!😛

橘子蜂蜜班戟

橘子蜂蜜班戟 Mandarin Honey ($68)
Pancake用料非常講究!
嚴選日本廣島雞蛋製成
入口蛋香濃烈
口感同梳乎厘班戟唔同
Texture厚實充滿實在感💪🏻

原來頂層牛油都大有乾坤架
牛油係由日本宮崎縣直送
半溶散發陣陣咸香~

蜂蜜專程用上愛媛縣蜜柑蜂蜜
質感零舍杰稠糊身
蜂蜜緩緩滲至班戟內層
令人享受舌尖上的滿足感❣️

厚燒玉子三文治 ($58)
厚燒玉子目測有3cm厚!
採用日本廣島雞蛋製成
蛋味濃郁。玉子不會輕易散開
入口非常軟綿綿呀!

亮點係小店細心於麵包上
塗上一層薄薄的芝麻醬
蛋香之上增添一份香郁味道
瞬間令味覺享受level up!
2020-01-25
$80 (Tea)
  • 橘子蜂蜜班戟
2020-02-22 288 views
【抹茶班戟】 HKD88【抹茶刨冰】 HKD78今次黎到依間店舖係京阪、東部同橫濱等地🇯🇵都有分店,仲獲日本第一食評網站Tabelog Osaka👅評為年度最佳甜品店🍮,今次就等我地黎試下啦。嗌左pancake同刨冰🍧都係嚴選頂級京都宇治抹茶🍵。講下pancake先,面頭有紅豆同黑豆作配搭,仲配有自家手打cream,不過食落唔滑,質感比較鞋口🥴。而味道方面中規中矩,但係與其話係pancake,不如話係雞蛋糕嘅口感。而刨冰🍧嘅抹茶味🍵比較出,不過未必個個接受到嗰種草青味同甘苦嘅感覺,接受唔到嘅就記得嗌其他味😉。本身食落感覺又甘又單調😅,想放棄之濟發現入面有稠身嘅牛奶,如果單計依個配料或者全個冰都係依個味咁香滑,絕對係非常出色。
【抹茶班戟】 HKD88
【抹茶刨冰】 HKD78

2020-02-11 160 views
一個人去食甜品想食梳乎厘pancake但其實好多都好貴,要過百以上揀左呢間價錢比較適中嘅不過好多食評都話唔係梳乎厘鬆軟式嘅pancake唔緊要,照試下~都算幾多口味揀仲有款香港限定係香蕉朱古力pancake不過店員就介紹如果想食濃朱古力就揀返classic就好落左單後佢即叫即整,都等左一陣黎到就係熱辣辣嘅pancake了!賣相好靚,滿足晒少女心🥰Cream好香好滑,士多啤梨都好甜Pancake果然唔係淋滑路線揀朱古力味嘅我得到嘅係一個心太軟😂但係好味嘅!朱古力味濃,但不過甜襯埋cream 同士多啤梨,剛好😘
一個人去食甜品
想食梳乎厘pancake
但其實好多都好貴,要過百以上

揀左呢間價錢比較適中嘅
不過好多食評都話唔係梳乎厘鬆軟式嘅pancake
唔緊要,照試下~

都算幾多口味揀
仲有款香港限定
係香蕉朱古力pancake
不過店員就介紹如果想食濃朱古力就揀返classic就好

落左單後
佢即叫即整,都等左一陣
黎到就係熱辣辣嘅pancake了!

賣相好靚,滿足晒少女心🥰
Cream好香好滑,士多啤梨都好甜
Pancake果然唔係淋滑路線

揀朱古力味嘅我得到嘅係一個心太軟😂
但係好味嘅!
朱古力味濃,但不過甜
襯埋cream 同士多啤梨,剛好😘
2020-01-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2020-02-09 93 views
月底原定去東京旅遊,但很大機會要取消,唯有回味一下在香港吃到的日式刨冰食物:4/5▪️草莓牛奶刨冰吃下去就知道是真材實料,不是普通人造草莓漿的味道,刨冰上看到新鮮草莓的殘骸草莓和牛奶本來就是萬能配搭!味道當然不錯!不過對於我來說有點甜,可能吃幾口就膩,但我和朋友還是把全部吃完▪️抹茶紅豆刨冰如果像我般沒那麼嗜甜,可以選擇這款,抹茶茶味濃郁,偶然還會回甘,完全不會甜!刨冰中間還埋了些牛奶冰這牛奶冰可謂神來一筆!非常濃郁的牛奶香剛好吃抹茶有點甘苦,配上一口甜甜的牛奶冰,太好吃了!不過這家我只給到四星,因為對面另一家刨冰店在我心中排名更高(有比較有傷害)
月底原定去東京旅遊,但很大機會要取消
,唯有回味一下在香港吃到的日式刨冰

食物:4/5
▪️草莓牛奶刨冰
草莓和牛奶本來就是萬能配搭!

▪️抹茶紅豆刨冰
如果像我般沒那麼嗜甜,可以選擇這款
這牛奶冰可謂神來一筆!非常濃郁的牛奶香
剛好吃抹茶有點甘苦,配上一口甜甜的牛奶冰,太好吃了!

不過這家我只給到四星,因為對面另一家刨冰店在我心中排名更高
(有比較有傷害)
2020-02-06 98 views
I have wanted to try Yukinoshita with my friend since it opened some time ago, and we finally visited it after countless failed planned visits. We ordered two pancakes to share. The pancakes were surprisingly filling! I was so stuffed after finishing the meal, even though I didn’t have lunch and just finished a workout session.This Hong Kong Special Edition pancake was an Apple Pancake. I love the Fuji apple pieces inside the pancake, very delightful, refreshing and sweet!This Special Edition pa
This Special Edition pancake was a Banana Chocolate Pancake. The caramelized banana was quite ordinary, and the chocolate syrup made the dense, moist pancake more enjoyable.

I actually like the Apple pancake more. On the whole, this dense, thick pancake wasn’t really my kind. I guess I like the fluffy souffle pancakes more. These pancakes in Yukinoshita are more like traditional steamed cake, a bit too dense, moist and stuffing to me.
2020-01-29
$88 (Tea)
2020-02-02 190 views
身邊有個好中意食pancake既人 自然會搵好多pancake店去同佢試食 今次就去銅鑼灣試下呢間榮獲京都、大阪同東京Tabelog既雪之下其實好飽 但有最低消費原味牛油🧈pancake $78 蛋比較香 口感屬於偏實 但唔算太濕潤,如果怕甜唔落哂d蜜糖會有點dry香港限定蘋果pancake 🍎$88 差$10多個雪糕,入面仲有粒粒蘋果肉,比較有口感 抹茶紅豆pancake $88淋哂d抹茶汁個濕潤度就岩岩好喇!抹茶味都剛好,唔苦唔澀,只係我唔食紅豆同cream~真係食唔到更多,所以叫左杯抹茶牛奶🍵$32 同自己沖抹茶粉加牛奶咁 冇驚喜#銅鑼灣 #causewaybay #dessert #igdessert #dessertporn #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodieblogger #hkfoodpic #igfoodporn #dessertporn #pancakes #甜品 #dessertlover
身邊有個好中意食pancake既人
自然會搵好多pancake店去同佢試食
其實好飽 但有最低消費
抹茶紅豆pancake $88
2020-01-27 99 views
呢款班戟唔同依家大熱既梳乎厘Pancake,入面質感厚實,成吋幾厚,有少少似蛋糕,但更加軟同入口即溶,好鬼滿足🤤! 班戟用左廣島雞蛋🥚,蛋味又濃又突出!呢款班戟加入愛媛縣既蜜柑蜂蜜同埋宮崎縣牛油,食落有好清新蜜糖味,但唔會遮蓋左蛋香!我非常鐘意佢既顏色!底面都煎到金黃色!但我更愛佢質感🥰!好多時食班戟落糖漿時,糖漿會直接整濕表面,影響口感!但呢款用左唔同煮法,令到糖漿慢慢均勻滲透班戟入面,令班戟入面都有少少蜜糖味,而唔係極快脆比班戟索哂!真係又好食又滿足🥰🥰🥰🥰,高度推薦,未食就好去試!

真係又好食又滿足🥰🥰🥰🥰,高度推薦,未食就好去試!
橘子蜂蜜班戟
作為pancake控,一有時間當然要四圍尋覓下好食嘅pancake啦~~🥳可能係熱潮過左,所以唔洗排隊等位。😎晏晝差唔多2點,餐廳入面都仲有空枱,未full。首先,要試試讚口不絕既 — 「厚燒玉子三文治」🥚🍞玉子熱辣辣😻👍🏼咬落去口感好實在,加埋啲sauce味道好夾~~2個人食份量剛好👏🏼當然唔少得「4CM厚燒班㦸」🥞🤩*製作時間約15-20分鐘😗同平時空氣感嘅pancake唔同,呢款充滿實在感‼️睇menu介紹,材料係用左:1. 日本嘅廣島雞蛋🥚2. 宮崎縣高千穗發酵牛油🧈3. 愛媛縣小池養蜂園蜜柑蜂蜜🍯 (另上的)食落去好厚身,口感有啲似食緊蛋糕,其實唔太特別🤔😂之後仲叫左2杯飲品:1. Uji Matcha Milk 🍵 • 5/10已經叫左少冰,但都係溝淡哂啲味,唔似抹茶奶🥺2. Blueberry Soda🍹 • 2/10em.... 完全唔知點解有blueberry既成份🤔飲落去得梳打水嘅味😅😅食物方面還好,但係飲品就⋯⋯⋯下次都係叫返熱咖啡,應該穩陣啲。🤣🤣🤣

可能係熱潮過左,所以唔洗排隊等位。😎
晏晝差唔多2點,餐廳入面都仲有空枱,未full。

首先,要試試讚口不絕既 — 「厚燒玉子三文治」🥚🍞
厚燒玉子燒

玉子熱辣辣😻👍🏼
咬落去口感好實在,加埋啲sauce味道好夾~~
2個人食份量剛好👏🏼

當然唔少得「4CM厚燒班㦸」🥞🤩
*製作時間約15-20分鐘😗
Mandarin  Honey

同平時空氣感嘅pancake唔同,呢款充滿實在感‼️

睇menu介紹,材料係用左:
1. 日本嘅廣島雞蛋🥚
2. 宮崎縣高千穗發酵牛油🧈
3. 愛媛縣小池養蜂園蜜柑蜂蜜🍯 (另上的)

食落去好厚身,口感有啲似食緊蛋糕,
其實唔太特別🤔😂

之後仲叫左2杯飲品:
1. Uji Matcha Milk 🍵 • 5/10
已經叫左少冰,但都係溝淡哂啲味,唔似抹茶奶🥺
Uji  Matcha  Milk

2. Blueberry Soda🍹 • 2/10
em.... 完全唔知點解有blueberry既成份🤔
飲落去得梳打水嘅味😅😅
Blueberry  Soda

食物方面還好,但係飲品就⋯⋯⋯
下次都係叫返熱咖啡,應該穩陣啲。🤣🤣🤣

2019-12-26
$60 (Lunch)
厚燒玉子燒
Mandarin  Honey
2020-01-21 101 views
平時都唔太鍾意食pancake覺得好甜又太大份呢個竟然打破左我嘅觀念‼️好清甜~入面加左好多蘋果肉!基本上係啖啖都食到蘋果肉架而且係即時order即時整我大概等左20分鐘 但絕對值得omg上面既cream加埋可以再中淡啲焦糖甜味不過因為佢熱 所以一路切就一路溶入左正 無!得!輸
平時都唔太鍾意食pancake
覺得好甜又太大份
呢個竟然打破左我嘅觀念‼️
好清甜~入面加左好多蘋果肉!
基本上係啖啖都食到蘋果肉架

而且係即時order即時整
我大概等左20分鐘 但絕對值得omg
上面既cream加埋可以再中淡啲焦糖甜味
不過因為佢熱 所以一路切就一路溶入左
正 無!得!輸
焦糖蘋果pancake
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea