2019-05-21 91 views
過黎長沙灣探朋友,上咗呢個商場嘅超級市場,見壽司串燒都有優惠,所以就順個便食埋飯先歸家。我地叫咗壽司,一個壽喜鍋同串燒。壽司有北寄貝、油甘魚、鰻魚、牡丹蝦、呑拿魚赤身、珍寶帆立貝同活赤貝壽司。食完啲壽司,見仲餓,所以就叫定串燒。點知原來個壽喜鍋勁大鍋架。我覺得係和乜嗰啲嘅兩倍。除咗舖滿鍋嘅牛肉,仲有蔬菜同粗粉絲。牛肉都唔錯,算厚肉亦有牛味。咁嘅份量,其實我地食完個鍋都飽咗。最後就黎串燒,早知唔洗叫咁多。雞翼、雞腎、雞軟骨同金菇牛柳卷。好耐無食椒鹽雞翼喇,鹽香好好味。雞軟骨都係椒鹽的。同埋,早知唔食金菇牛柳卷,因為頭先個鍋有好多牛肉同金菇。呢度人少少,Service 唔錯,keep 住會針茶。我都會叫附近嗰個朋友食。
我地叫咗壽司,一個壽喜鍋同串燒。

2019-05-04
Type of Meal
Dinner
On your MARK! GET! SET ! GO! -真係好耐無食壽司!今次聽朋友講呢間日本料理小店真心高質,而且適逢佢做緊Promotion,買4件壽司/串燒就有8折優惠!就算遠一遠都要黎試下啦!一入去環境已經好寬敞,開揚,座位間格唔會太窄,而且燈光適中,坐得份外舒服!員工態度又好!抵讚!-👇📌YuYut芝士炸蝦黃金卷 - $98▫ 呢個價錢大件夾抵食,份量非杯常好,而且炸蝦炸到好通透,大大粒包住係壽司飯裡面,芝士經燒過,香味都好濃!成舊食個層次好豐富!📌三文魚壽司 - $19▫ 同一般食開既差唔多,色水望落幾好,幾新鮮,抵食!📌油甘魚壽司 - $32▫ 色澤分明而且幾鮮甜,算幾肥美口感又唔會太膩!唔錯!📌珍寶帆立貝壽司 - $44▫ 大大粒帆立貝!一啖食落非常滿足!鮮味十足!呢個要大讚!📌活赤貝壽司 - $48▫ 原隻好新鮮赤貝外表呈橙紅,帶d光澤,食落肉質爽厚,貴得有道理!📌火炙鰈魚邊壽司 - $36▫ 超好食!師傅將外表燒得均勻,帶少少金黃!食落除左有魚香,仲有炙燒後既口感!!食得過!📌牛舌串 - $45▫ 份量相當十足,師傅以大火燒兩邊務求封鎖肉汁再切成細片,質感軟lu
On your MARK! GET! SET ! GO!
真係好耐無食壽司!今次聽朋友講呢間日本料理小店真心高質,

📌YuYut芝士炸蝦黃金卷 - $98
▫ 呢個價錢大件夾抵食,份量非杯常好,而且炸蝦炸到好通透,

📌三文魚壽司 - $19
▫ 同一般食開既差唔多,色水望落幾好,幾新鮮,抵食!
📌油甘魚壽司 - $32
▫ 色澤分明而且幾鮮甜,算幾肥美口感又唔會太膩!唔錯!
📌珍寶帆立貝壽司 - $44
▫ 大大粒帆立貝!一啖食落非常滿足!鮮味十足!呢個要大讚!
📌活赤貝壽司 - $48
📌火炙鰈魚邊壽司 - $36

📌牛舌串 - $45
▫ 份量相當十足,師傅以大火燒兩邊務求封鎖肉汁再切成細片,
質感軟lum,調味適中唔會太咸,非常好食!
📌安格斯牛肉串 - $48
▫ 入口鮮嫩,帶少少鹹鹹甜甜的層次口感!呢個一定要試!
📌黑豚腩肉串  - $36
▫五花腩係黑毛豬最好味同埋最岩拎黎做grill既部位!
燒過之後肉質爽口又唔肥膩,而且鎖緊肉汁,唔會太乾身!好食!
📌活鰻白燒 - $48
▫鰻魚有2種燒法,分別係白燒同蒲燒,蒲燒係食鰻魚飯最常見既燒鰻魚
料理方法,而白燒就注重鰻魚既品質同埋大廚既烤制技巧,係Grill時用鹽去除
鰻魚既腥味,而今次師傅都做得好好,鰻魚嫩滑,入口即化,有少少酸味調較,極度推介!

最後試埋杯荔枝乳酸同青蘋果梳打!非常抵飲!賣相同味道亦唔錯!
埋單比我想像中平!計埋8折優惠!都係每人$200零蚊左右!一定要黎試下!
2019-05-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 牛舌串
  • 珍寶帆立貝壽司
  • 活赤貝壽司
  • 火炙鰈魚邊壽司
2019-05-19 71 views
今晚同男朋友嚟到長沙灣食晚餐🤘🏻揀左位於新商場青薈入面嘅YUYU SUSHI 😻 餐廳價錢中上,壽司同串燒都做梗order 4客有8折嘅promotion!! 我地就點左個由店員推薦嘅寒師魚刺身,名就幾特別下,都好似冇聽過😸 呢款魚相對冇咁肥,口感扎實d. 食落都幾有魚味,吱左檸檬汁食味道又會提升左,都幾值得一試👻另外點左個魚生丼😺 $118食到咁大碗又多魚生真心幾抵👍🏻overall 魚生都大件又新鮮 唔會腥 蝦仲幾彈牙鮮鮮! 仲有d青瓜同小酸瓜調味 食落味道好豐富❤️ 串燒就正常發揮,雞肉串燒得幾惹味!👯‍♀️軟殼蟹手卷好脆口,唔油嘅!加左牛油果同青瓜,口感會有層次d🥰🥰 壽司亦叫左幾只,大推火炙三文魚,肥美之餘燒過仲留有火炙香❤️❤️ 飲品叫左peach soda~ 唔會好甜!另外一個叫左巨蜂乳酸 夏天飲正d👍🏻👍🏻

串燒就正常發揮,雞肉串燒得幾惹味!👯‍♀️

飲品叫左peach soda~ 唔會好甜!
另外一個叫左巨蜂乳酸 夏天飲正d👍🏻👍🏻
2019-05-18 67 views
做完gym之後就行到嚟喜薈食晚餐啦。 呢度全部都係餐廳,乜都有得食基本上👍🏻👍🏻.先嗌左1個定食,係雜錦魚生丼($118)🍽🍽會跟湯、沙律同茶碗蒸💁🏻‍♀️個湯都幾多豆腐、海帶嘅,味道唔會好咸。而沙律菜都幾爽口,用左胡麻醬😃 茶碗蒸好滑,入面有菇呀同蟹柳咁,口感不俗👍🏻.雜錦魚生丼好多料, 三文魚粒好大粒下,幾肥美!而呑拿魚就ok的。最好食係帆立貝😻😻鮮甜厚肉🤘🏻.另外而家餐廳做梗每4客壽司即可8折嘅優惠,所以我地都叫左幾款。 最正係火炙三文魚🍣 非常香嘅火炙味,d魚油特別香!甜蝦都幾爽口、腐皮夠大件、芥辣八爪魚好爽口又夠刺激👍🏻.大蔥雞肉串燒好惹味!.仲叫左個限定寒獅魚刺身,優惠價48蚊4件!新鮮嘅魚特別正,又唔會腥,魚味十足😻.巨蜂乳酸幾香甜,小小酸,好開胃👍🏻😻
個湯都幾多豆腐、海帶嘅,味道唔會好咸。

雜錦魚生丼好多料,

大蔥雞肉串燒好惹味!

巨蜂乳酸幾香甜,小小酸,好開胃👍🏻😻

2019-05-16 55 views
今年母親節,子女們都要工作,另定日期慶祝。難得二人世界,我又喜歡食日本菜所以,第一次來這間朋友介紹的餐廳試下當晚很旺場,我們就坐到壽司吧枱,看著幾位師傅忙碌製作,都算大開眼界前菜試咗呢間店既特式菜:和歌山杮配芝士夾 估不到香甜鮮滑既杮夾著稔而充滿奶香既芝士是咁合拍〈令我諗起五星級大鼠所播既一幕〉,原來真有其事!跟住試咗佢地重點推介既特上刺身六點盛吞拿、三文等,都是腩位,加上海胆及大大隻蝦,真係試完想再添食!好彩太太也覺得喜歡,一於放量去試:〈由於坐在吧位見師傅不如製作呢個菜式〉也叫咗一客金目鯛兩食剌身/鹽燒食咗就真係明白:點解咁多人客都叫呢道菜呢!其後,經店員推介試咗幾款串燒,我特別歡活鰻白燒同牛舌串,鰻魚鮮香,牛舌有”趙”頭…到最後還試咗人人都有點既Cheese Cake ….嘩!大滿足

和歌山杮配芝士夾

特上刺身六點盛

金目鯛兩食剌身/鹽燒

活鰻白燒同牛舌串

,鰻魚鮮香,牛舌有”趙”頭…到最後還試咗人人都有點既

Cheese Cake ….嘩!大滿足
2019-05-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-05-10 88 views
今日得閒又返去母校長沙灣天主教英文中學探老師,但今日只有自己一個,探完之後在附近食埋午餐先走原來最近附近開多左好多食肆,有d想食日本嘢,結果揀到這店門口好日式,俾餐牌相吸引之下,點了大蝦天婦羅,但改左烏冬茶碗蒸-加左$10叫,幾香菇味,蛋好滑,入面有鳴門卷,有蟹柳跟餐有沙律同麵豉湯送大蝦天婦羅-有兩隻大蝦,另有蕃薯、南瓜,茄子各一,大蝦肉質爽甜,高質稻庭烏冬-軟滑,帶點菇味,應該因為底中有菇的關係食食下有點渴,加$10叫汽水,店員話是樽裝的,我答無問題,但估不到是大支裝,大大支

原來最近附近開多左好多食肆,有d想食日本嘢,結果揀到這店

門口好日式,

俾餐牌相吸引之下,點了大蝦天婦羅,但改左烏冬

跟餐有沙律同麵豉湯送

沙津
麵豉湯

大蝦天婦羅

稻庭烏冬-軟滑,帶點菇味,應該因為底中有菇的關係

稻庭烏冬
大蝦天婦羅配稻庭烏冬

汽水
$100 (Lunch)
沙津
麵豉湯
大蝦天婦羅
稻庭烏冬
大蝦天婦羅配稻庭烏冬
汽水
2019-05-09 67 views
長沙灣自從起左好多新樓之後真係開愈來愈多新食肆,中西日都有,今日就同朋友試左呢間位於喜薈樓下嘅YuYu Sushi。呢度午市無加一 我哋叫咗兩個套餐,分別係壽司+蕎麥麵套餐,同埋招牌嘅雜錦魚生丼。我哋點左豚肉蕎麥麵, 豚肉好淋好滑 ,唔會覺得油膩。 壽司有五款,分別係三文魚、油甘魚、鰻魚、 蝦 、北寄貝, 呢個餐可以滿足到我呢啲選擇困難症嘅人,又想食 壽司又想食熱食, 每樣食啲朋友點嘅雜錦魚生丼, 都好豐富, 魚生份量好足夠, 唔會話食曬啲餸得返啲白飯最後因為我哋都好想食海膽叫咗一份海膽軍艦 ,即刻令今餐滿足曬。

$122 (Lunch)
2019-05-08 70 views
晚餐.偶然到長沙灣發現原來屋苑商場內有間頗精美的日式餐廳便決定一試.1) YuYu黃金卷 (芝士炸蝦) $98外面是層微微燒過的芝士想不到跟蝦壽司的味道十分配合炸蝦亦很彈牙份量亦十分滿足是今天我最欣賞的一道菜.2) 松葉蟹腳壽司 $42蟹腳夠鮮甜不用沾調味也好好吃.3) 冷蕎麥麵 $65蕎麥麵清涼彈牙最適合在這種厭悶的天氣吃麵汁不會太鹹 十分難得.4) 日式咖喱黑豚豬扒丼定食 $95豬扒的炸皮不會太厚咖喱的味道則有點辣咖喱飯的整體賣相普通 味道亦不過不失另外 定食可選茶碗蒸 或 雪糕這次選了柚子雪糕是雲尼拿味雪糕內有一塊塊的柚子皮吃起來頗清新的
偶然到長沙灣

是雲尼拿味雪糕
內有一塊塊的柚子皮
吃起來頗清新的
2019-05-07 1865 views
《好有格調既日本店》今日試左一間環境俾人感覺好舒服,staff 好有禮貌既店舖。除左lunch time 時間會比較嘈之外,食物質素都算中等。店舖內有一個開放式位置俾你見到有兩個師傅即刻整緊壽司。—————————————————————#三文魚蟹子丼 💰73午餐既定食都包左一客野菜同埋味噌湯。上菜速度都算快,好快就見到滿三文魚同好多蟹子既飯🤤賣相好靚。三文魚食落都幾新鮮,全部都係魚腩位置。美中不足係啲飯,唔係珍珠米,飯有醋味但唔係咁好食。好味指數:6/10食夠$100仲回贈你一張午市優惠卷(食滿$100減$10)👉🏻餐廳逢星期一休息Instagram :@noodles_queen_food🍚: natalietongym 大眾點評:米線皇后Facebook: noodles_queen👉🏻#跟住皇后去深水埗—————————————————————#yummyfood #hkfood #hkig #hkfoodie #foodie #delicious #hkgirl #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk #hkfoodshare #hkfo
《好有格調既日本店》

—————————————————————
#三文魚蟹子丼 💰73

午餐既定食都包左一客野菜同埋味噌湯。

三文魚食落都幾新鮮,全部都係魚腩位置。
美中不足係啲飯,唔係珍珠米,飯有醋味但唔係咁好食。
好味指數:6/10
食夠$100仲回贈你一張午市優惠卷(食滿$100減$10)

👉🏻餐廳逢星期一休息

🍚: natalietongym
大眾點評:米線皇后
Facebook: noodles_queen
👉🏻#跟住皇后去深水埗
—————————————————————
#yummyfood #hkfood #hkig #hkfoodie #foodie #delicious #hkgirl #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodiehk #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodinstagram #hkeats #lovefood #相機食先 #手機食先 #吃貨 #美食

2019-05-07
$73 (Lunch)
2019-05-06 40 views
呢個禮拜六同媽咪同阿姨行完街後,去咗阿姨屋企附近嘅長沙灣呢間日本餐廳,佢話成日同個女黎食都唔錯架。嗰陣大概六點半左右,仲未到高峰時間所以就好快有位啦。我哋就叫咗一個定食跟住再加啲串燒同埋壽司。串燒同埋刺身叫四件都有八折。定食裏面嘅前菜同埋麵豉湯,前菜係茄子定食嘅咖喱吉列豬扒飯,吉列豬扒炸得厚身左少少,但係裏面就唔會話太乾身,唯一挑剔嘅係咖喱汁太少,唔係好夠撈晒啲飯。牛舌串燒比較厚切,味道好好,本身調味已經唔錯,但係佢都會俾埋檸檬同埋芥辣醬你。三文魚同油甘魚壽司,都係師傅喺裏面即刻握既。肉質新鮮同肥美串燒金菇肥牛卷燒得有少少果熟不過OK嘅都串燒大蔥豬五花肉肉質好嫩定食嘅甜品係柚子雪糕,裏邊真係有柚子肉架好清新。
呢個禮拜六同媽咪同阿姨行完街後,
去咗阿姨屋企附近嘅長沙灣呢間日本餐廳,
佢話成日同個女黎食都唔錯架。

嗰陣大概六點半左右,仲未到高峰時間所以就好快有位啦。
我哋就叫咗一個定食跟住再加啲串燒同埋壽司
串燒同埋刺身叫四件都有八折。

定食裏面嘅前菜同埋麵豉湯,
前菜係茄子

定食嘅咖喱吉列豬扒飯,
吉列豬扒炸得厚身左少少,
但係裏面就唔會話太乾身,
唯一挑剔嘅係咖喱汁太少,
唔係好夠撈晒啲飯。

牛舌串燒

三文魚同油甘魚壽司
都係師傅喺裏面即刻握既。
肉質新鮮同肥美

串燒金菇肥牛卷
燒得有少少果熟不過OK嘅都

串燒大蔥豬五花肉
肉質好嫩

定食嘅甜品係柚子雪糕,
裏邊真係有柚子肉架好清新。
2019-05-06 249 views
這間Yuyu sushi開業已經一段時間,畢竟附近另一日本餐廳價錢質素均具吸引力,所以一直都無食過,既然約了朋友,就乘機一齊食下試下!平日中午食飯時間,此鋪人流相對卻不多,不用等就能入座;餐廳內部不算大,但裝修有特色,頗有居酒屋的感覺;燈光偏暗,反而令人感到舒適。我和朋友來食午餐,各點了一個餐。前菜有沙律和味噌湯。沙律正常不過,味噌湯感口味偏淡。蒲燒鰻魚玉子丼($98) Grilled Eel with Egg (HKD98)朋友話好足料,同鰻魚好厚,單食鰻魚都差不多夠了(朋友食量偏少),不過我看到鰻魚三大片鰻魚就在碟上,還有蛋和一些燒汁,份量算大份,特別係飯既份量,另外蛋是另外放在鰻魚旁邊,對店方而言會易處理,但無法吸收任何鰻魚的肉汁和鮮味,朋友就指有點失望。Yuyu什錦魚生丼 ($98) Assorted Sashimi with Rice (HKD98)賣相本身已經幾吸引,第一眼望都已經覺得大大份,魚生都算多,未算十分新鮮,但也沒有冰冷雪藏的感覺,拖羅和三文魚都有好幾片;甜蝦刺身有融在口中的感覺;扇貝都尚算嫩滑,八爪魚較靭,以這價位而言算是幾好,整體感覺不錯!食物質素實在不錯,而

蒲燒鰻魚玉子丼

Yuyu什錦魚生丼

食物質素實在不錯,而且環境舒適,價錢相對還算合理,值得再黎!
2019-05-03
$100 (Lunch)
蒲燒鰻魚玉子丼
Yuyu什錦魚生丼
2019-05-04 69 views
有質素嘅長沙灣料理,餐廳內外既裝修都好靚,乾淨寬躺舒服。星期六既午市,Keep住有客,但有位唔駛迫,重點係午市免加一!我同個friend叫咗兩個定食share,再加兩件海膽壽司。 食完係估唔到咁飽。落左單冇耐,好快就有沙律同味增湯,速度唔錯唔使餓。要介紹下yuyu雜錦魚生丼,果然係人氣之選,一大碗,每舊魚生都大大嚿,又多,好正!不過對於三心兩意嘅我黎講,五件壽司配蕎麥面定食先係我心水。壽司有得揀,要啲咩配蕎麥面又有得揀,唔鍾意蕎麥面仲可以揀烏冬,我鐘意!
有質素嘅長沙灣料理,餐廳內外既裝修都好靚,乾淨寬躺舒服。
落左單冇耐,好快就有沙律同味增湯,速度唔錯唔使餓。
2019-05-04
Type of Meal
Lunch
2019-05-04 57 views
最鍾意食日本料理嘅我,除咗大集團之外,都鍾意試吓唔同地方嘅壽司店,依家係長沙灣嘅日本料理係朋友推介嘅,佢哋話性價比高而且質素高今日就去試吓啦。呢個地方除咗壽司出名串燒都好出名,可以一次過滿足晒兩個願望。我哋叫咗好多唔同種類嘅壽司,全部都非常新鮮,而且好足料,唔會就飯大過塊魚生。串燒方面佢哋都有好多選擇,而且價錢非常之相宜。再加上地方就腳,環境又舒服,最適合一班朋友坐喺度慢慢傾計相聚。總括而言無論食物質素環境同服務我都會比十分

總括而言無論食物質素環境同服務我都會比十分
呢日去咗朋友屋企,晚飯就係佢屋企附近解決。去咗個新既大型屋宛商場,入面都好多野食選擇,我地入咗呢間日式餐廳,貪佢坐得舒服可以慢慢傾謁。環境十分舒服,裝修都幾骨子。Menu選擇大多數係壽司🍣,刺身同燒物。我地唔想諗咁多就要咗兩個晚市定食。一個定食包咗一個主食、前菜、味噌湯同茶碗蒸/雪糕。前菜Yuyu 什錦魚生丼有甜蝦、八爪魚、帶子、同幾款魚刺身。刺身都幾新鮮同種類亦多,可以試咁多種刺身,刺身舊舊都幾大粒呢~三色魚生丼以吞拿魚為主再加上帶子,鐘意吞拿魚既朋友幾啱食呢個,而佢既份量都好足料!茶碗蒸入面有冬菇同蟹柳,食落溫暖仲有啖啖鮮味。味噌湯入面有豆腐同海帶冧酒雪糕跟餐雪糕幾高質,今日有紫薯同冧酒簡。Overall 環境舒適,食物質素有驚喜,餐廳員工有禮,的確係呢區日式餐廳好選擇!

環境十分舒服,裝修都幾骨子。

Menu選擇大多數係壽司🍣,刺身同燒物。
我地唔想諗咁多就要咗兩個晚市定食。
一個定食包咗一個主食、前菜、味噌湯同茶碗蒸/雪糕。

前菜

Yuyu 什錦魚生丼
有甜蝦、八爪魚、帶子、同幾款魚刺身刺身都幾新鮮同種類亦多,可以試咁多種刺身刺身舊舊都幾大粒呢~

三色魚生丼

茶碗蒸
入面有冬菇同蟹柳,食落溫暖仲有啖啖鮮味。

味噌湯
入面有豆腐同海帶

冧酒雪糕
跟餐雪糕幾高質,今日有紫薯同冧酒簡。

2019-05-03 55 views
同個大學同學今日終於present完畢業論文 同結束左一年嚟嘅艱辛 當然要食餐好嘅賀一賀佢 咁啱大家都想食日本嘢 就嚟到長沙灣喜薈廣場1樓嘅yuyu sushi 食好西內裏環境都幾乾淨 充斥著傳統嘅日式裝修同埋日式餐具 而餐牌亦都琳瑯滿目 有好多唔同嘅選擇 而我就選擇左一份晚市定食 一個手捲 一份小食 同埋一份 signature卷物 非常豐富 誓要將四年嘅學業上嘅壓力宣洩出嚟日式咖哩吉列黑豚豬扒丼 ( 連前菜餐湯) ($98)前菜係一份沙律 同麵豉湯 店家亦都非常貼心 應該係因為唔想吉列豬扒浸淋 所以日式咖哩同埋黑豚豬扒係分開上嘅 日式咖哩係甜甜地嗰隻 入面有蘿蔔薯仔等等嘅配料 更添咖哩嘅香味 而吉列豬扒炸到金黃香脆 肉質鮮嫩之餘 又唔會太油 對我呢個吉列豬扒控嚟講 呢份吉列豬扒丼 絕對對得起佢嘅價錢鰻魚青瓜手捲($32)鰻魚手捲入面加上青瓜 可以中和番鰻魚嘅甜味 加上呢間舖頭絕不吝嗇落鰻魚汁 唔會好似其他鋪頭咁食到中段就冇曬味炸軟殼蟹小食($48)炸軟殼蟹可以用高質嚟形容 完美詮釋咗外脆內嫩 連皮都食埋嘅感覺 隔離仲配上咗好少見嘅 wasabi 醬 每一口炸軟殼蟹都充滿著刺激嘅味道

日式咖哩吉列黑豚豬扒丼 ( 連前菜餐湯) ($98)

鰻魚青瓜手捲($32)

炸軟殼蟹小食($48)

Yuyu繽紛卷 (炸軟殼蟹牛油果) ($98)

呢個賣相咁靚嘅Yuyu繽紛卷一聽就知係signature 卷物 呢份卷物外層就係厚厚嘅牛油果 內層就係炸軟殼蟹 食落好creamy 健康得嚟又帶少許邪惡 值得一試

2019-05-01
$240 (Dinner)