2015-09-02 537 views
中文店名是"一碗小麵", 但英文店名反而是用 "Yvonne's noodle", 估計應該是店主的英文名, 小人大膽為她的店加多一個外號"二汪小麵".... 此店位於紅磡旺區二線、食肆林立的寶其利街, 必嘉街、黃埔街、寶其利街三條街幾乎七、八成店鋪都是食肆, 要企得穩, 一點也不容易.店內裝修簡潔清新, 企理乾淨, 牆身沒有貼上中文"一碗小麵"的招牌, 而是英文: "Yvonne's noodle"下午2時半, 午飯時段完結, 下午茶時間又未到, 只有一位顧客在等外賣, 這時段最清閒, 食得最舒適.最喜歡的坐位, 可以一邊吃一邊望街, 看那些人來人往、車來車往, 吃得特別有味道.散叫餐牌, 看中了"招牌豬手麵"和"勾魂涼面". 免費供應的"菊花水", 微微的甜, 清涼解渴, 夏天妙品.先來一道小食: 夫妻肺片 ($38). 友人自言自語, 原來研究緊"夫妻肺片"的翻譯: Husband and wife’s lung slice.... 我 吓咗一句, 答佢: "丈夫與妻子的肺切片" 咁樣翻譯, 鬼佬肯定睇得 one head mist water (一頭霧水) 啦... 哈哈..
散叫餐牌, 看中了"招牌豬手麵"和"勾魂涼面".
免費供應的"菊花水", 微微的甜, 清涼解渴, 夏天妙品.
原始夫妻肺片, 其實即是"麻辣拌牛雜", 傳到香港後, 原始用的牛肺、牛心、牛舌、牛頭皮已不復見, 食肆通常都只用牛肚、牛舌、牛蹍三樣.
麻辣蜂巢肚, 顏色紅亮, 軟糯適口, 麻辣鮮香, 入口那種嚼勁, 無可代替.
麻辣牛蹍, 筋肉半透明相間, 肉質細嫩中有煙韌.
麻辣牛舌, 色澤醬紅, 清鲜脆嫩, 中麻少辣, 口感甘香.
招牌豬手麵 ($38). 落單時要求小辣, 三大件豬手, 份量十足, 伴碟生菜, 顏色啡紅, 賣相吸引.
好味豬手重點: 皮、筋、骨, 缺一不可. 豬手燜得夠腍身, 十分入味, 一咬, 筋骨順勢分離, 豬手皮淋中帶些少煙韌, 膠質狀的筋和軟滑的肉, 入口爽而彈牙, 完不覺肥膩, 三大件豬手, 迅速被消失了.
湯底味濃郁, 如所要求一樣, 辣度輕微. 麵條屬於中幼身形, 用筷子從湯中夾出, 拉至兩呎高, 長長也未斷, 甚為監介.... 哈哈.., 麵條煙韌彈牙, 中等掛湯度, 甚適合濃味湯底.
冷麵的名稱好趣怪, 命名為 "勾魂涼麵", 虧佢想得到, 好鬼異 又好有創意. 材料有青瓜絲、大豆芽、肉碎, 醬料是一般做冷麵的麻醬.
麵身與"豬手麵"的一樣, 屬中幼身麵條, 也是微微的辣度. 可能因為是冷凍做法, 麵身比熱食的麵條為硬和彈牙, 配以青瓜絲, 每一啖都有爽脆和彈牙的口感, 麻醬不算濃味, 食落清新開胃.
2015-08-27
$50 (Tea)
2015-09-02 527 views
Hung Hom has undergone quite a drastic change in dining scene. The mom and pop shops were driven out of Whampoa Garden, making way for chain enterprises and fancy eateries. But small businesses still find their way in the nearby aged neighbourhood. Thanks to the PolyU students from Mainland, many small restaurants offer regional cuisine, Sichuan, Xinjiang, Shanghai and many more. Some of them are even owned by Mainland students.Hubby is a fan of strong and spicy food. Although my body often comp
Spicy shredded potatoes cold dish
Hubby is a fan of strong and spicy food. Although my body often complains with acnes and oral infections, I become more used to spicy cuisine. This quirky little Yvonne’s Noodle was barely noticeable among the surrounding shops, but got quite many good reviews. Though the two staff there looks like middle-aged people, the décor and menu look young and fun. On the plastered wall are photos of the menu items. The utensils are more picked than the basic ones and there are potted plants and other little touches to brighten up the space. The menu was quite humorous as there is a WTF (what the frog) series in which bullfrog is prepared in pepper spice and other fashions. Light chrysanthemum drink is provided for customers to help themselves.
Assorted noodles
Fatty pig intestines noodles
We ordered the assorted noodles, fatty pig intestines noodles and spicy shredded potatoes cold dish. There are also several levels of numbing spiciness to choose from. The soup in my slightly spicy fatty pig intestines noodles was not enough that I took some soup from hubby’s medium spicy assorted noodles. The spice is pungent but not hot. Assorted noodles include signature pig knuckles, tripe and tendon, pig intestines, beans and minced pork. It is a Sichuan cuisine signature to include many kinds of farm animal internal organs and parts. The potato cold dish is ok. Portions are generous and the spice flavour here is nice. Will come again.
2015-08-15
$50 (Lunch)
  • Fatty pig intestines noodles
2015-09-02 295 views
到黃埔附近買嘢,途經小店,想幫襯好耐,門外招牌介紹: 重慶麻辣小麵,有時只得一個人食飯,隨便食簡單麵食,今日朋友來訪,下午茶、午餐一起吃。店鋪唔大,只放4張檯,鋪尾係一個開放式廚房,簡潔裝修,好別緻,牆上掛住店鋪麵食及招牌系列推介,還有老闆的英文名字店名 Yvonne’s Noodle。食物種類,貴精不貴多,餐牌簡單清楚。每檯放有自家製嘅菊花水,以供客人飲用,味道清爽,好解渴。見到隔離檯,個個客人都食豬手麵,我都要食!!! 辣度自行選擇: 走辣/微辣/小辣/中辣/地道辣… 到底咩嘢係”地道辣”呢?? 唔太好辣,唔天敢試, 哈哈… 揀咗小辣。賣相好吸引,大大件豬手,睇見就想食,未食就已聞到好香嘅麻辣味。重慶香料,煮成湯底,豬手燘到好腍,味道好濃,辣味啱啱好,麵有彈性好食。勾魂涼麵,真係比佢勾了一勾…魂一暈… 店員推介,涼麵有青瓜、豆芽、肉碎作為涼拌配料,再加上秘製醬汁,麵帶點微辣,口感爽口,夏天消暑最佳麵食。川菜: 夫妻肺片,傳統做法用肺、心、舌等煮成,落戶香港,已變咗好多,這間的夫妻肺片是用牛肚、牛舌、牛展,切成片狀而薄,牛肚肉質鮮嫩爽口,牛展味濃,再配上麻辣鮮香味嘅醬汁,用來送酒更一
食物種類,貴精不貴多,餐牌簡單清楚。
每檯放有自家製嘅菊花水,以供客人飲用,味道清爽,好解渴。
川菜: 夫妻肺片,傳統做法用肺、心、舌等煮成,落戶香港,已變咗好多,這間的夫妻肺片是用牛肚、牛舌、牛展,切成片狀而薄,牛肚肉質鮮嫩爽口,牛展味濃,再配上麻辣鮮香味嘅醬汁,用來送酒更一流。
2015-09-29
$50 (Tea)
2015-08-18 1565 views
哩間店係重慶口味,所以會偏麻辣。就算我點嘅係茄蛋面,都一樣會有麻辣味(我要嘅係小辣)。佢嘅茄蛋係偏甜嘅,但係加埋啲湯同面一齊食就會中和左。個面係上海幼面,有小小嚼頭。雖然係小辣,但其實都同譚仔五小有得揮,但佢會比較麻。另外小食食左麻辣木耳,相比起個面,佢就冇咁辣。哩到嘅木耳唔算話好爽,中意食木耳嘅人可以一試。
$60 (Lunch)
2015-08-18 1361 views
星期日的時候同阿女去了紅磡行下,紅磡而家改變不少,亦順便去了阿女以前返工地方行一圈 ,我們行到附近時候見到一間重慶小店,我同阿女入去醫肚,我叫了豬手麵(小辣),豬手煮得好入味,湯夠濃味,味道有些小好辣,果然辣味十足,挑戰失敗了,食凈一半有多,麵質味道同拉麵好似 ,肥腸又好鬼好味 ,我覺得這間比某知名店鋪更加好吃,小店多了人情味,店員亦會向客人問下食品意見,服務不錯,地方不大,座位充分利用細小空間不會有太逼感覺,價錢夠平 ,下次有機會再來一碗小麵
涼拌青瓜/豬手麵/肥腸麵
凈肥腸
2015-08-16
$51 (Lunch)
涼拌青瓜/豬手麵/肥腸麵
凈肥腸
2015-08-16 1901 views
紅磡對我來講是一個充滿回憶的地區,因為初出來社會工作,第一個返工地方就是紅磡,差不多返了7年才轉工,因為離家太遠了,今日又想去下紅磡懷念以前,我就同屋企人去了紅磡行下,我同屋企人行了一陣 ,行到宝其利街附近見到openrice大熱一碗小麵,我同屋企人決定午餐就在一碗小麵,我有看過openrice評價不錯,我們去到時間不是太多客人,我同屋企人搵座位坐下,店鋪地方不大,座位之間亦不會太迫,我們坐下冇耐陸續有不少人光顧,我點了紅燒肥腸麵(走辣)+忌廉,屋企人就要豬手麵(小辣) ,再要涼拌青瓜,肥腸麵個湯清凊地又不錯,肥腸好爽口,麵質又幾好味,屋企人所點豬手麵要小辣,因為我不吃辣,根據屋企人所講叫小辣,辣味好勁 ,屋企人只吃了一半,屋企人話豬手麵好味,涼拌靑瓜有些小辣味,我覺得不是太辣 ,屋企人覺得稍為咸咗些小,我覺得涼拌青瓜味道不是太辣 ,我覺得味道還不錯,價錢又不是太貴,在紅磡這個舊區的小店充滿人情味,店員的服務又好好,下次再來時候會再去這間
2015-08-16
$50 (Lunch)
  • 紅燒肥腸麵
2015-08-14 1668 views
是日又要到紅磡了,小妹要吃點東西醫肚,其實也沒甚麼想吃,大概只想吃點辣的小吃?打算在這頭遊走一下下,熟悉一下環境。小妹找到家一碗小麵,吃重慶味的。那符合要吃辣的,也不錯啊。餐牌上的選擇也不少的,有些小食,麵食,竟有小妹最愛的蕃茄蛋麵。小妹今次要吃香辣牛肉麵。點了香辣牛肉麵及雪碧。招牌香辣牛肉麵$40(小辣) 上枱份量已經夠大份,四十元真的超值。五至六件牛肉,入口軟腍,有些即較為嚡口,湯頭的的香辣味不重,麻辣味反而重些!辣油沒有乾涸在麵上,拌開辣油層夾出麵,麵上略帶點油份,入口麻味重,舌尖也帶點麻痺感!湯頭的花椒香葉味頗特出,牛肉也頗入味的。生菜配菜可以不吃,有點青菜味!整體份量夠女孩子們吃個飽肚的午餐,若吃得更辣可以點上中辣,因為中辣會更惹味吧!評分:7/10
點了香辣牛肉麵及雪碧。

評分:7/10
招牌香辣牛肉麵$40(小辣)
今日食咗個brunch之後,就冇食過野啦!所以到咗五點就覺得好肚餓,咁岩又係紅磡!所以就睇吓附近有咩好嘢食,發現咗有一間食重慶辣麵嘅小店!天氣熱都想食啲辣野所以就入去試吓!環境方面我覺得老闆娘都好有心思!牆上面有一啲植物掛左響度,而且亦都有鋪頭嘅英文名Yvonne's Noodle!而座位方面就大約有二十個左右。另外一邊嘅枱面有一啲自己種嘅辣椒同埋檸檬草!每張枱面都放咗一樽菊花茶,菊花茶係自家製嘅,我覺得感覺幾好!因為食完辣野之後飲返啲菊花茶可以清熱解毒,而且呢個菊花茶係無糖嘅,所以一飲落去就覺得有好清新嘅菊花香味!餸嘅選擇大概有十幾款左右啦!麵條方面可以選擇拉麵或者係薯粉,又可以選擇湯麵或者係乾撈!現辣到亦都可以跟隨個人嘅喜好揀走辣/微辣/小辣/中辣或者地道辣!另外仲有涼菜都有十幾款可以選擇!如果想食小炒嘅朋友要留意,因為唔係日日都有!要星期四至日嚟先有得食架!而且我係五點半前入去,所以仲有優惠!好扺食!個麵平咗,仲可以用優惠價加小食!我最後揀咗中辣豬手麵,我唔夠膽揀地道辣怕真係會勁辣!我再叫多咗一個涼菜口水雞!特價優惠都係$55!原價要七十幾蚊架!口水雞本身係重慶嘅名菜,着重係醬料
天氣熱都想食啲辣野所以就入去試吓!
另外一邊嘅枱面有一啲自己種嘅辣椒同埋檸檬草!
口水雞本身係重慶嘅名菜,着重係醬料上嘅調味!而呢度嘅將要做得好好,一食落口有一個好香辣嘅感覺,但又唔會過辣,而且都好入味!其次就係好怕食冷盤嘅雞時會遇上D好肥膩,但呢度嘅雞一啲都唔肥膩,雞皮仲好爽口添!
豬手亦都好入味,而且骨膠原好豐富,好爽口!老闆娘話豬手用咗十幾種唔同嘅香料!而我揀咗嘅中辣亦都剛剛好,呢度用嘅辣椒、花椒都係老闆娘係重慶入貨嘅!
拉麵軟硬度適中,食緊嘅時候係度諗如果係撈麵嘅話一定更加好食!
同老闆娘講多左兩句,佢請我食麻辣木耳。
今次木耳嘅醬汁同口水雞、拉麵唔同,今次嘅醬汁係酸酸辣辣嘅,木耳都好爽口入味!
我覺得如果鍾意食辣嘅朋友可以來試一試!
2015-08-12
$55 (Tea)
2015-08-10 689 views
行完黃埔果架船,周圍行下有咩食,都諗唔掂食咩好,最後就行行下去到土瓜灣咁制,又未係馬頭圍果邊,算係搭小巴的對面街到,就見到成條街都有好多野食,就是但入左間小麵食晚餐,食完就回家。門口的裝潢看不出來是吃四川風味的麵食,但陣陣飄來一陣辣香味。門口的兩邊布簾純白如有家的感覺,一入去到有幾位姐姐招呼就位我們坐係門旁的小空間,一坐低就有樽菊花水,係天氣熱的時候,一入到去就有飲野都幾好服務。但係坐係門口位會真係有點熱,尢其食完辣辣之後,會流很多汗的。不過店員見到我流汗,都有叫我掉位,不過我喜歡和胖蕉有私人空間,所以沒有掉位喔。牆上的風格有點ROCK,有點不像是吃麵食的地方呢...反而餐牌是走向可愛及務實風,簡單易明,而且餐食的價錢都算是一般地道而合理,以$40-$50價錢來說,份量算多及抵食。至從上上...次吃完米線,就愛上左涼拌青瓜,雖然我唔係好食得辣,但係佢唔算好辣,我仲入到口,有少少麻香,用的是小青瓜,更加爽脆,非常惹味。我點的是紅燒肥腸麵,豬大腸名乎其實真的是很肥大,咬落不韌爽彈口,腸內是乾淨沒異味,而麵是偏"林"有點四片擔擔麵的感覺,湯底味道是偏重一點。
門口的兩邊布簾純白如有家的感覺,一入去到有幾位姐姐招呼就位
牆上的風格有點ROCK,有點不像是吃麵食的地方呢...
2015-08-03
$45 (Dinner)
2015-08-09 470 views
今晚去等朋友收工,去到紅磡呢個平時好少踏足既地方,經過呢間一碗小麵,由於本身中意食麻辣米線既關係 ,於是就入左去呢間餐廳試試。坐低之後,叫左店員介紹左兩款店內特色食物,於是就order 左香辣牛肉麵,同埋豬手麵:) 賣相比想像中的吸引,湯底濃而不膩!而且上菜的時間也好快。小食方面叫左個口水雞同青瓜,青瓜口感很好,唔會太辣同太咸。口水雞略嫌唔夠入味,雖然醬汁好味,但係本身雞件未完全吸收醬汁的味道,不過整體都很好。下次再經過的時候,可以再試試牛肉麵,醒胃而味道不錯,店員的推介值的一讚
賣相比想像中的吸引,湯底濃而不膩!而且上菜的時間也好快。
小食方面叫左個口水雞同青瓜,青瓜口感很好,唔會太辣同太咸。
  • 香辣牛肉麵
2015-08-03 290 views
中午時間..不知找甚麼食店..在附近閒逛下..來到此店..此店的店舖不大..只有數張枱..原本只是想叫外賣..所以沒有看清楚了..小姐叫我入內看餐牌..發現多是辣的..只可以試試少辣..只叫了豌豆雜醬麵..麵及料都是與湯分開的..那就不怕太辣了..雖然放面的碗看似有點少..原來是塞滿了..放湯後就覺得份量剛剛好..肉醬不太肥膩配豌豆..會令人食完再食..下次會再試其他的..
中午時間..不知找甚麼食店..在附近閒逛下..來到此店..
小姐叫我入內看餐牌..發現多是辣的..只可以試試少辣..
雖然放面的碗看似有點少..原來是塞滿了..
下次會再試其他的..

豌豆雜醬麵(小辣)
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$36 (Lunch)
豌豆雜醬麵(小辣)
2015-07-31 276 views
探好耐冇見既親戚而嚟到紅磡,唔太熟路所以見到佈置溫馨嘅小店就鐘入嚟試試。一睇餐牌原來係主食川菜麵食,雖然我唔係太食得辣,但見到都有啲流口水。叫左香辣牛肉麵同口水雞,牛肉麵湯底好濃,即使小辣都好麻辣!口水雞辣度就岩岩好,雞肉嫩滑。食完之後店員強烈推介冰粉,呢隻重慶甜品好似日本既寒天咁透明,面頭加左桂花同黑糖漿,所以食落好清新,咁鬼熱解暑一流!不過咁要 $20就有少少貴。全靠呢杯 $5任飲嘅菊花水我先冇辣死,淡淡地,好香花香。
口水雞辣度就岩岩好,雞肉嫩滑。
全靠呢杯 $5任飲嘅菊花水我先冇辣死,淡淡地,好香花香。
2015-07-25
2015-07-31 247 views
聽說紅磡寶其利街是一條食街,其中一間叫「一碗小麵」住在紅磡的朋友常常提及此餐廳出名麻辣,所以決定到紅磡闖一闖!在總站紅磡下車會合住在紅磡的朋友,步行10至15分鐘就到達「一碗小麵」,非常方便!鋪面雖然不大但感覺整齊舒適,裝潢精緻,光猛乾淨,所謂麻雀雖小,但五臟俱全!點了田雞麵$40、招牌香辣牛肉麵(轉薯粉)$40、夫妻肺片$35和香辣蝦$98。喜歡吃麻辣的朋友到這間「一碗小麵」就最適合不過!筆者挺喜歡吃麻辣,這裡的麻椒和辣椒的麻辣比例剛剛好,很有麻辣的香味。而且田雞麵和薯粉煮沸時間亦剛剛好,不會過硬或軟,爽口彈牙!田雞麵的做法別具一格,讓我記憶猶新的是浸透入田雞肉內那股獨特的香辣味,簡直太美了,幾乎無法用言語來形容。田雞肉很嫩,很香,一股沁人心脾的獨特的香味!另外朋友點的招牌香辣牛肉薯粉,單看賣相就值得人偷吃幾口,哈哈!他們的牛肉入味軟熟 ,湯底小辣,質感豐厚。而夫妻肺片亦大而薄,粑糯入味,麻辣鮮香,細嫩可口!經滷煮後,切成片,佐以醬油、紅油、辣椒、花椒等拌食,風味別緻。而且價格可觀。我們一人一片,三兩分鐘就掃光了!最後香辣蝦屬於渝派川菜,我們山長水遠來到這間川菜館當然要試一試!他們的

喜歡吃麻辣的朋友到這間「一碗小麵」就最適合不過!

最後香辣蝦屬於渝派川菜,我們山長水遠來到這間川菜館當然要試一試!他們的香辣蝦汁濃、麻辣味濃,肉質緊韌爽脆,而且非常大隻!雖然$98,但絕對值得一試的,確是貨真價實呢!
這間店沒有豪華的裝潢,卻有整齊的餐桌用具和精緻的小擺設,令人食得舒適!如果喜歡吃麻辣的朋友可到此一遊,價錢不算太貴,因為是物有所值的。
2015-07-20
$130 (Dinner)
2015-07-31 226 views
看到港漂圈的推荐,作为好吃狗的四川人马上启程坐地铁去红磡试吃。店还是比较好找,下了天桥拐四个弯就到了。本来是想吃经典的炸酱豆泥面的,不过看到有招牌小面(50HKD),决定第一次就吃招牌了。等了5分钟(全是口水了),面就上来了。味道令我很失望,完全没有重庆小面的油辣鲜香,完全是单纯辣椒和花椒的简单组合。只有小面的外形,没有小面的神髓。完全是食堂云南米线的节奏。越来越想老家楼下阿婆小面了。
2015-07-26
$50 (Dinner)
2015-07-28 227 views
前言:我並沒有用不同食家身份在這餐廳寫出食評假日到紅磡區尋寶是每月指定動作,只因這兒有大量平價雜貨店,絕對是在旺角銅鑼灣找不到的價錢跟友人逛街後,到附近一家麵店吃個簡單晚餐,便打算回家了,想不到簡單的麵店也有不錯的水準前菜先來了一個夫妻肺片,其實我是很小吃這類型的麵店小食,因不是十分喜好.想不到味道不錯,口感煙韌,肉味濃郁正餐是蕃茄炒蛋麵,麵底扎實,吃起來口感豐富,蕃茄炒蛋有著家庭感覺,新鮮之餘炒蛋蛋味十足,食前緊記要撈一撈湯底家庭式菜式,一吃便會有想起媽媽的感覺,更加速我們回家的決心

前言:我並沒有用不同食家身份在這餐廳寫出食評

家庭式菜式,一吃便會有想起媽媽的感覺,更加速我們回家的決心
$75 (Dinner)