2011-03-31 177 views
三十多元一塊蛋糕算貴嗎?這個很難有一個客觀答案吧!從Zoe在跑馬地開業就開始光顧,幾乎每一款蛋糕都喜歡吃,他們的蛋糕永遠甜度剛剛好,份量又是少少的,可同時多吃兩三件,也不感膩!當中最愛冠名之作Zoe,有一張笑臉令人未食已心情開朗,三層同時進口,有榛子、海棉蛋糕和朱古力脆脆,笑臉泛到咀角,再感染全個人。1459是拿破崙,據說酥皮達1459層,所以特別鬆化,下次你可以點算一下是否真的!Blood Orange血色橘子帶丁點兒甘味,面層橘子啫哩,下層Blood Orange慕思,橘子香味在口腔久久不散。我太太 至愛卻是藍莓芝士,她說不甜不膩等於不會肥,真懂自欺欺人,好吃卻是真的
三十多元一塊蛋糕算貴嗎?這個很難有一個客觀答案吧!
Blueberry Cheese Cake
Blood O
Blueberry Cheese Cake
Blood O
2011-03-23 59 views
在Open Rice看銅鑼灣專區.看來看去想去試試這家cafe.找到具體位置不難.進去之後滿座要等位.還好也不久.就二十分鐘左右.在等位時走出去拍了店面.這條路上有很多店都充滿神秘感.哈哈.光看店面我就覺得一定好吃.外表當..雖然有最低消費50和加一服務費.但我覺得值得喔.因為蛋糕和咖啡真的不錯.店面有點小.不過老闆應該沒有要做大生意的意思吧.這樣小小的感覺也很精緻.偏愛這些特別的cafe.下次來銅鑼灣還會去坐坐.吃蛋糕喝咖啡和朋友聊天.

光看店面我就覺得一定好吃.外表當..
有點下雨的下午喲.
賣相好吧.嘻嘻.
下次來銅鑼灣還會去坐坐.吃蛋糕喝咖啡和朋友聊天.

2011-03-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
有點下雨的下午喲.
賣相好吧.嘻嘻.
  • zoe cake
  • latte
(Non-member)
2011-01-22 40 views
ZOE CAFE環境唔大, 好彩去既時候唔洗等位! 而且入面白色裝潢為主, 仲有D純音樂播住, 感覺好舒服, 好RELAX.之後叫左ZOE CAKE, CHOCOLATE CHEESE, APPLE TEA AND LEMON ICE TEA.黎呢間CAFE都係鐘情於佢個ZOE CAKE既哈哈笑樣! 好吸引!而且個ZOE CAKE真係唔錯, 食落好有層次感!不過個個CHOCOLATE CHEESE, 反而相對冇咁吸引, 不過都唔錯!至於APPLE TEA, 因為佢係一壺, 而且會傾下計, 慢慢飲, 相對壺入面個D會凍左...BY THE WAY 佢地既服務態度都唔錯! FINALLY, 呢到的確係個唔錯的地方,最好同朋友傾傾計HEA下, 慢慢嘆下D CAKE!HIGH TEA好地方!
Zoe Cake
Chocolate Cheese
Lemon Ice Tea & Apple Tea
ZOE CAFE環境唔大, 好彩去既時候唔洗等位!

而且個ZOE CAKE真係唔錯, 食落好有層次感!

BY THE WAY 佢地既服務態度都唔錯!

FINALLY, 呢到的確係個唔錯的地方,
最好同朋友傾傾計HEA下, 慢慢嘆下D CAKE!
HIGH TEA好地方!
2011-01-21
$80 (Tea)
2011-01-14 22 views
幾位朋友來飲杯咖啡,三杯Latte各有不同款式,淡淡的咖啡香,而最重要還是討好的賣相,自己的那杯是貓...至於招牌的Zoe,亦有不同的圖案,有時候朋友仔簡單一聚,亦頗寫意。
2010-12-29 26 views
人在銅鑼灣突然想吃甜品, 想起zoe, 便與朋友再去兩年前來過的蛋糕店近聖誕節, 蛋糕上的印花都換成聖誕的東西呢~!坐下先叫了兩款茶: lychee rose tea, peach tea我點的是荔枝的味道最先出來, 喝到它的果香味而沒有甜味的隨之是玫瑰味道, 淡淡的花香, 茶味也夠濃, 不錯喝朋友的蜜桃味紅茶也很香很欣賞他們選的茶所有的種類都只是取香而不甜配蛋糕就很剛好兩個人叫了三款蛋糕: zoe, sumiyaki, tiramisuzoe是以臻子mousse, 中間層的海綿蛋糕跟底層的脆脆組成很喜歡這個蛋糕的哈哈笑圖案, 看到就很開心臻子mousse幼滑, 臻子香氣突出但吃起來味道上可以再重一點配上綿密的蛋糕跟香脆的底層, 可以吃得出蛋糕的質感層次sumiyaki這個是炭燒咖啡味蛋糕, 以這味的包著入面的蛋糕體還蠻喜歡吃這個蛋糕的, 因為炭燒咖啡味道真的很香濃很重裡面的蛋糕也充滿咖啡香, 咖啡味道帶點甘苦味, 讓這蛋糕沒有那麼甜我很喜歡他們的sumiyakitiramisu這是朋友愛吃的蛋糕, 我試了一些吃進咀裡就是芝士淡淡的香味, 帶了一點咖啡酒香氣但裡面的蛋糕有點太濕, 而且
近聖誕節, 蛋糕上的印花都換成聖誕的東西呢~!

lychee rose tea, peach tea

我點的是荔枝的味道最先出來, 喝到它的果香味而沒有甜味的
隨之是玫瑰味道, 淡淡的花香, 茶味也夠濃, 不錯喝
朋友的蜜桃味紅茶也很香
很欣賞他們選的茶所有的種類都只是取香而不甜配蛋糕就很剛好

3 cakes

三層

是以臻子mousse, 中間層的海綿蛋糕跟底層的脆脆組成
很喜歡這個蛋糕的哈哈笑圖案, 看到就很開心
臻子mousse幼滑, 臻子香氣突出
但吃起來味道上可以再重一點
配上綿密的蛋糕跟香脆的底層, 可以吃得出蛋糕的質感層次

sumiyaki
這個是炭燒咖啡味蛋糕, 以這味的包著入面的蛋糕體
還蠻喜歡吃這個蛋糕的, 因為炭燒咖啡味道真的很香濃很重
濃香咖啡內層

我很喜歡他們的sumiyaki

tiramisu
這是朋友愛吃的蛋糕, 我試了一些
吃進咀裡就是芝士淡淡的香味, 帶了一點咖啡酒香氣
但裡面的蛋糕有點太濕, 而且我比較愛吃芝士味更重的tiramisu

以前會覺得的出品很好吃, 很高水準
現在外面越開越多蛋糕店, 希望zoe可以更嚴守他們蛋糕的品質吧
覺得外面好吃的蛋糕太多了, 難免會有比較呢
2010-11-29
$106 (Last Night Supper)
三層
lychee rose tea, peach tea
濃香咖啡內層
3 cakes
2010-12-29 62 views
每逢大時大節,人們總愛吃得特別點來慶祝。而我,則特別喜歡在大節期間吃吃蛋糕!是日與志同道俠興起到Zoe Cafe品嘗各款口味既蛋糕!Cafe位置較為遠離銅鑼灣既繁榮地帶,店內裝潢較為簡潔,加上落地玻璃同水晶吊燈,更令人有寫意之感。 店內只有6張枱而且不設訂枱服務。除了些油畫,最搶眼當然係放滿精緻蛋糕既凍櫃la~~ 可能係位置有限既關系,每位入坐既食客最少要惠顧$50,再另加一服務費! 經過一番篩選,我倆共選了四款店員推介既鎮店蛋糕及兩個茶。 1459:這款名為1459既蛋糕,實為拿破倫。有聽聞1459之名既由來,係與拿破倫酥皮既層數有關,一直都好想試試此酥皮有幾鬆化!之前在灣仔工作時一直都無機會試到,最終是日一試…希望越大,失望越大… 首先,酥皮做到只有實脆,再者,餡料既Vanilla味不足… 可以話紅磡都會海逸酒店自助餐既芒果拿破倫餅更好,更值… Zoe:難怪此款蛋糕可與店名同叫Zoe!無論食幾多次,呢款榛子蛋糕都能打動我!Zoe分為三層,香濃榛子醬面,中間有海綿蛋糕,最底係朱古力脆脆!榛子醬面香濃且滑亦唔太甜,正與底層朱古力脆脆互相配合,甚得我心! Chocolate mous

開揚落地玻璃 x 水晶吊燈
冷氣強勁!簡單裝潢

經過一番篩選,我倆共選了四款店員推介既鎮店蛋糕及兩個茶。

Zoe

Chocolate mousse cake:…朱古力醬加朱古力mousse加朱古力蛋糕…這個配合我見唔到有幾咁鎮店…
Double Star Cafe 一樣做到…

Choch

Chocolate Cheese Cake:朱古力醬加cream cheese… once again有幾咁鎮店呢?

Earl Grey & Green Tea Tropical:Earl Grey 乃tea bag貨式,Green Tea Tropical則無綠茶香,且有過甜果味…

Earl Grey

加插店內花絮一則:話說有四名ABC女子入店,坐下才知有minimum charge $50,即say sorry走夾唔頭。女侍應即與店內負責接電話既中年男人高談事件經過及發表個人感受…包括:「睇佢地都係想四個人叫一件蛋糕就算…」「睇死佢地四個就算坐低都唔會叫野飲,仲以為ABC好有錢!」香港係有言論自由,但下次請唔好仲有客坐緊係度時,發表呢d令人"銀"耳既言論。

總括而言:Minimum charge $50 似乎有d趕客,仲要加一服務費…加上只有Zoe算係好食而坊間難有代替品…所以下次外賣Zoe帶返屋企慢慢嘆好過~~
2010-12-23
$120 (Tea)
Choch
開揚落地玻璃 x 水晶吊燈
2010-12-22 51 views
十二月六日食完韓雅林,又行了陣街。女友要求下便走到這裡了。入到店內,已是四點幾了。但還是很多客人,客似雲來,只餘一張枱在柱子後面。我們坐下了,甜點便由女士拍板。要了ZOE, 一個chocolate truffle的CAKE,, 還有一個是香蕉忌廉撻.加起來便是一佰圓,剛好合每人要消費五十元的規則。我個人比較喜愛朱古力相關的CAKE,所以對ZOE 和 Chocolate truffle 特別喜愛..ZOE很重臻子味道Chocolate truffle 亦對帶有應有的濃厚朱古力味而香蕉忌廉撻就覺得一般D 啦,因為香蕉做的甜品一向都不覺得好吃啊!好食是一回事,價錢卻不可不理。三件細細的CAKE 收成百蚊,始終覺得不太值。
十二月六日

食完韓雅林,又行了陣街。女友要求下便走到這裡了。

入到店內,已是四點幾了。
但還是很多客人,客似雲來,只餘一張枱在柱子後面。
我們坐下了,甜點便由女士拍板。

ZOE很重臻子味道

OUT FOCUS TIM
香蕉忌廉撻,not my choice
正, Zoe
正, chocolate truffle
2010-12-06
正, Zoe
正, chocolate truffle
  • zoe cake
2010-12-12 41 views
前陣子食完TONY WONG, 突然想起銅鑼灣的ZOE, 所以去食下。每次見到花多眼亂的CAKE, 真係15, 16 唔知食邊件好… (有多少少錢的話,我諗我會叫晒佢地…好彩學懂唔帶大量CASH 出街…)前陣子食過TONY WONG 果個TRUFFLE, 今次又想繼續試DARK CHOCOLATE, 結果就買左DOUBLE DECKER, DOUBLE DECKER 入面係有榛子醬,好香好滑…而朱古力都幾濃…不過唔夠TONY WONG 果個TRUFFLE 濃…可能DOUBLE DECKER 的賣點就係清清地…BUT 點解會有兩粒好硬的軟糖係上面…其實我覺得唔多夾囉…個CAKE, 底真係好淡口…淡得黎好似唔多夾…但係層次感分別…細細舊,但係唔會俾人覺得食完等如冇食的感覺…不過唔係膩果隻…但係整體黎講係好食…同埋好清。呢個就係ZOE 滑滑地的風格。下次一定再食…

今期用聖誕鹿

結果就買左DOUBLE DECKER,

DOUBLE DECKER 入面係有榛子醬,好香好滑…
可能DOUBLE DECKER 的賣點就係清清地…

BUT 點解會有兩粒好硬的軟糖係上面…其實我覺得唔多夾囉…
個CAKE, 底真係好淡口…淡得黎好似唔多夾…
但係層次感分別…

細細舊,但係唔會俾人覺得食完等如冇食的感覺…
不過唔係膩果隻…

下次一定再食…
超多款啊。
Double Decker
一個盒…一個袋一件蛋糕有點浪費…
2010-12-11
TakeAway
$40 (Other)
今期用聖誕鹿
超多款啊。
Double Decker
一個盒…一個袋一件蛋糕有點浪費…
朋友生日, 小時候.. 美心, queens同cova總係生日蛋糕的不二之選(邊間就depends on 有幾好朋友喇, 當然..)大個d, 生日蛋糕既選擇好多時就變成royal garden cake shop今年男朋友生日..決定去銅鑼灣買zoe蛋糕雖然zoe既蛋糕比出面貴好多... (部分12" cake 要$1900!) 但我今次買既炭燒咖啡味... (5" square = $220)真係值回票價!! 好濃郁既咖啡味...仲有我最鍾意既厚餅底!!上面寫d字都好靚... (唔使加錢的!)我買既時候, d staff 既態度亦冇樓下d食評講到咁差..不過不失喇, 唔算係我見過最好service 既, 但態度都冇差過..男朋友非常之喜歡個蛋糕因為佢係咖啡味既忠實fans...佢仲同我講.. 話佢細個時成日都食zoe因為佢媽媽好鍾意食(我真係唔知原來 zoe 已經咁多年!!)我地之後去開跑馬地, 我就特登去佢另一間分店買Zoe cake 試我覺得都幾好味呀!! 亦都有我最鍾意既餅底但我都係覺得sumiyaki 好味d!我相信如果我再經過一定會再試其他味!!
(邊間就depends on 有幾好朋友喇, 當然..
今年男朋友生日..決定去銅鑼灣買zoe蛋糕
真係值回票價!!
好濃郁既咖啡味...仲有我最鍾意既厚餅底!!
上面寫d字都好靚... (唔使加錢的!)

男朋友非常之喜歡個蛋糕
因為佢係咖啡味既忠實fans...
佢仲同我講.. 話佢細個時成日都食zoe
因為佢媽媽好鍾意食
(我真係唔知原來 zoe 已經咁多年!!)
我覺得都幾好味呀!! 亦都有我最鍾意既餅底
但我都係覺得sumiyaki 好味d!
我相信如果我再經過一定會再試其他味!!
超喜歡的sumiyaki
TakeAway
$220 (Other)
超喜歡的sumiyaki
  • sumiyaki cake
2010-10-28 22 views
今日5點幾, 想食TEA唔知去邊好, 朋友提議去ZOE, 第一次去, 覺得裝修唔錯, 不過打開MENU覺得都幾貴, 一杯野飲要40+, 仲有, MINIMUM CHARGE要50蚊一個人, 有D唔合理, 因為佢一杯野飲都唔洗50. 好似一定要人食CAKE O甘佢出名O既ZOE已經賣晒, O甘就叫左個CHEESE CAKE, 有CHEESE味, 都有D LEMON味, 口感唔錯, 唔係太軟身, 野飲叫左杯STRAWBERRY MILK, 個味好假, 雖然個樣幾靚, 不過成50蚊真係有D貴. 不過佢個環境真係好舒服, 如果俾100蚊成一個鐘我都覺得OK, 因為佢都幾靜, 傾計O既好地方
2010-10-27
$80 (Tea)
2010-09-08 30 views
接我好姐妹放工, 同佢去ZOE CAFE食cake。其實我一向都好中意西餅, 見TONY WONG都話呢間的餅好食,我當然要黎試下啦。去到...等左15mins 先有位 (係留電話等佢call) 2個女仔3件餅, no drinks上台的時候真係覺得....好細件好貴!!!不過只要好食.. 我比得起既就不用太介意~zoe食落口, 好濃的牛奶味我非常肯定佢地用靚的全脂牛奶, 好耐都無食過咁香咁滑...加分之後lemon tart, 識整cake的人應該明白佢的比例同埋要keep佢3層唔會溶過界係佢好難的事...加分最後chocolate? 姊妹話好好味,我都覺得ok整體: 好味, 不過真係太細件,而且嘈。中意細滑的蛋糕的朋友應該一試**ps, 4點左右zoe cake 已經sold out了!!

接我好姐妹放工, 同佢去ZOE CAFE食cake

其實我一向都好中意西餅, 見TONY WONG
都話呢間的餅好食,我當然要黎試下啦。

2個女仔3件餅, no drinks

上台的時候真係覺得....好細件好貴
!!!
不過只要好食.. 我比得起既就不用太介意~

zoe食落口, 好濃的牛奶味

最後chocolate? 姊妹話好好味,我都覺得ok

2010-09-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2010-09-04 34 views
聽同事說這兒的蛋糕很好吃,所以想買來試試。Zoe Cake:第一層是榛子慕絲,有淡淡的榛子味,中層是普通蛋糕,餅底是脆餅,整體上樣子可愛,但味道較淡,不過不失。但size太細,食兩啖就沒有了,唔算抵食!Blueberry Cheesecake:芝士味頗濃厚,也算香滑,但比Cova稍遜!服務:兩位男侍應木口木面,沒有笑容,對於在凍櫃前猶豫不決地選擇西餅的我顯得有點不耐煩,他們的服務態度有待改善!
聽同事說這兒的蛋糕很好吃,所以想買來試試。

2010-08-24
2010-08-18 26 views
早幾個禮拜同男朋友去食個tea, 呢間嘢本來就已經好難搵, 仲要喺大熱天時行去...去到好彩唔使等位, 我哋叫咗一杯果茶, 凍mocha, 一件玫瑰荔枝餅同tiramisu, 但全部都好普通, 同價錢唔成正比, 而且d service 真係唔得, 我建議不如請過一批人啦...! 另外想講唔知係咪嗰度好細, 我哋覺得好嘈, 一d 都唔似去咗間好悠閒的cafe, 令我哋食完就走, 完全都無意欲想再坐耐d. 或者呢個係佢哋其中一個營商策略吧! 我諗以後都未必再去, 一句講晒, 言過其實.
2010-08-07
$70 (Tea)
2010-07-26 53 views
好多朋友都說Zoe的西餅十分好食,尤其是Tiramisu,所以今次專程到這一餅舖買一個生日蛋榚作為朋友的生日禮物。去到Zoe發覺店內裝修以白色為主體,既無華麗吊燈,地方又淺窄,相比同級價錢的西餅舖絕對談不上什麼風格。櫃檯裏的西餅和蛋榚外表十分普通,好多餅都以一個笑面或公仔作裝飾,而由奶油做的裝飾就欠奉。這種連美心也有的奶油裝飾雖則十分普通,亦有些悶,但Zoe這種“新穎”賣相也不見得比傳統奶油裝飾優勝,甚至更差。看到Zoe蛋榚這般賣相確實有些不悅,因外間有太多地方的蛋榚比Zoe的美觀及平。服務方面,所有店內夥計都是木口木面,毫無笑容。負責賣西餅的不是一般餅舖的少女,竟是一個四十多歲,貌似流氓的男侍應。他擺出一幅得戚樣貌真令顧客卻步。好懷疑自己是去錯了大陸的廉價西餅舖。無可避免下向這個阿叔提出要一個的Tiramisu,他以冷冰冰的態度說出Tiramisu是四百完一個。之後要求他在蛋榚寫上生日快樂等字眼,他以極不友善的語氣說出西餅師放假,他不會幫忙寫的。簡直過份,寫幾個字也不懂,真不知他負責什麼?之後我問他要一個生日牌,他拿出一個很醜的小型生日牌,然後拋出一句:「廿蚊一個,要唔要吖!」這個牌

無可避免下向這個阿叔提出要一個的Tiramisu,他以冷冰冰的態度說出Tiramisu是四百完一個。之後要求他在蛋榚寫上生日快樂等字眼,他以極不友善的語氣說出西餅師放假,他不會幫忙寫的。簡直過份,寫幾個字也不懂,真不知他負責什麼?之後我問他要一個生日牌,他拿出一個很醜的小型生日牌,然後拋出一句:「廿蚊一個,要唔要吖!」這個牌也值廿元? Zoe。錢不是問題,但可不可以提供一些較美觀的牌和態度友善一點?真懷疑他們是否想白賺那廿元就推搪說西餅師父正在放假。那麼當師父在又須要收錢嗎?如不收費又對其他顧客公平嗎?本應想算,但付了四百二十元他也連最基本的多謝也沒有說,還只將錢放在檯上。我最終也忍不住回敬無禮侍應:「你真高級,啲所謂侍應連字都唔識寫,原來畀四百二十蚊入來就淨係睇你發惡」當然這個侍仔有黑面,想反駁,但最後他只是很氣憤地走開,令樓面空空如也。其實Zoe賣那麼昂貴的蛋榚竟頻頻要客人受氣,是否真的那麼好食?

接下來談這個Tiramisu的味道。因為已經對Zoe印象極差,所以也不期望會好食。到分餅時食一啖,先發現蛋榚十分好食。首先它是軟綿綿的,中間幾層啡色奶油和海棉分佈得很適中,放入口啡色奶油和海棉溶為一體。清淡的Tiramisu味道又會令人覺得再想繼續食多一件才可滿足味覺。餅底更是精彩,由於它亦是海綿,所以不會好似一些芝士蛋榚出現硬餅底影響整體質感,或蓋過奶油味道情況。如配雪榚食可謂一流。

但這蛋榚至敗筆是這蛋榚面是無配料,無奶油裝鉓。如這正方形Tiramisu的傍邊有奶油包圍和Cova式奶油裝飾應可值更高價錢。或者Zoe想打造其特色的四方形蛋榚西餅作招牌,但一個賣四百二十元的蛋榚上面沒有任何修飾,份量又比一般的小,只會給人一種剛在烹飪興趣班完成的蛋榚。

雖然吃畢失望感消失一大半,但也決定以後也不光顧Zoe和其分店,對着這種不知所謂的侍應一次也算太多。Zoe的蛋榚又不是十分出色,但裏頭的人又持才無物,看不起顧客。銅鑼灣有太多價錢一樣而什麼方面也比Zoe優勝得多的餅舖,去這些地方買蛋榚又有何難。如去Zoe不如去隔離利園的Cova,起碼論蛋榚外表、裝修、味道、服務都比它更出息。
毫無特色的蛋榚盒
蛋榚面裝飾欠奉,不吸引
廿蚊的醜樣生日牌,一文不值
好味道,但彌補不了態度差劣的侍應
2010-06-01
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$420 (Other)
Celebration
Birthday
好味道,但彌補不了態度差劣的侍應
  • 態度太差
2010-07-26 37 views
同事常說Zoe的cake算中上,只是每次吃飽晚餐已容不下一件蛋糕,今晚刻意留肚,為的就是要嚐Zoe。吸引我的除了blueberry cheesecake外,還有實心的chocolate cake,猶豫之際,有一對couple入來,他們也是外賣。女的問男的「你又係blueberry cheesecake?不如試吓mango cheese?」未待男的回覆,她已向店員落order了,那男的亦二話不說便order了自己的favorite。因為信口碑,我也選blueberry cheesecake,等待他們包裝的時候,店員不斷的向我推介zoe cake,雖然cake size很細(約2"x2"),但我只是一個人吃,所以婉拒。急不及待,入口的第一啖cheesecake,很濃的cheese,質地很滑很soft,雖然不是我喜歡的硬cheese,但每一口cheesecake總令妳很心滿意足,無得彈。
濃滑的cheesecake
2010-07-24
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
濃滑的cheesecake