2019-06-14 120 浏览
一君士多開第二間分店呀!早幾日途經尖沙咀見到即刻相約朋友去試下。這裡裝飾得很本土,膠櫈同燈籠都是用上紅A物料。海龍皇泡飯 配料包括有龍蝦(半隻)、廣島蠔、新西蘭魷魚、青口同蝦,淨係睇到個餐牌已經好吸睛再望埋這碗海鮮泡飯,真係口水流呀!龍蝦好大隻夠彈牙、廣島蠔肥美、魷魚青口同蝦一樣好新鮮配埋忌廉濃湯泡飯夠鮮味。霸王麵霸王麵用上特濃豬骨湯做湯底,材料有鮑魚、廣島蠔、花菇、花膠同蝦。這個特濃湯底好香濃用了很多骨煲成配埋鮑魚、廣島蠔、花膠等帶出濃郁鮮味。炸蝦餅熱辣辣即炸蝦餅新鮮香脆惹味。郊外油菜另外再點了三款淨餸, 蘿蔔、咖哩陳皮魚蛋同牛腩,蘿蔔鮮甜,咖哩陳皮魚蛋醬汁豐富夠彈牙,牛腩諗身入味。龍眼冰鮮甜滋潤菠蘿冰清新香甜

這裡裝飾得很本土,膠櫈同燈籠都是用上紅A物料。

海龍皇泡飯

霸王麵

炸蝦餅
熱辣辣即炸蝦餅新鮮香脆惹味。

郊外油菜

龍眼冰鮮甜滋潤

菠蘿冰清新香甜
當自己進入青春期時, 總會在九十年代睇過呢套 ''記得...香蕉成熟時''一諗起除左會哼起 Bee Gees 名曲 ''First of May'' .. When I was small, and Christmas tree are were tall .. 之外,當然一定會記起戲中波仔: 鄧一君啦, 亦即是經常既專稱''香蕉仔'' 吧.知道佢在尖沙咀開了佢的車仔麵店分店, 即刻在尖沙咀見完客後去試試,望望個落單紙, 嘩! 好多美食都想試, 但熱愛湯麵的我, 都是想試試呢度既推介: 霸王麵!!一上到餐桌既時候, 嘩! 淡淡既湯麵香即刻湧出來!!呢碗包括飽魚, 花膠, 蝦, 花菇於一身晚既霸王麵, 真是不知食什麼先.結果都是試下個湯底先. 豬骨湯做底,陣陣濃郁既骨味好出, 最重要是之後見客時都唔覺口喝.鮑魚有成兩隻, 入口彈牙.花膠有咬口, 仲要有好多隻, 有口福了.生蠔食落去唔腥, 亦充滿厚厚的生蠔味.  十分creamy.花菇大大隻, 再加上轉了我最愛的米粉底. 完全成個湯底入哂味.加$8 要多杯Coke Zero. 埋單$106. 完全令我飽肚.遺憾不能見到老闆香蕉仔, 唯有下

霸王麵!!
一上到餐桌既時候, 嘩! 淡淡既湯麵香即刻湧出來!!
鮑魚有成兩隻, 入口彈牙.
花膠有咬口, 仲要有好多隻, 有口福了.
遺憾不能見到老闆香蕉仔, 唯有下次再黎試其他食物時再撞撞他吧.
2019-05-15
2019-06-08 260 浏览
藝人鄧一君係我朋友少年時的偶像,當然一講出嚟就知道大家嘅年齡層啦!佢怕羞咁話所以叫陪佢。油麻地開咗一間叫一君士多連古天樂都有去親身支持,但我比較喜歡尖沙咀店因為座位闊落,而且經常見到一君打理店舖,可以要求合照呀!平日晚上放工後,天氣炎熱無胃口,一於去一君 食碗豪華版的車仔麵,對自己好一點。除了招牌車仔麵我也愛他的火焰黃牛芝士飯。《霸王麵》 $98材料豐富而且全部高貴食材,不用$100已經有鮑魚、廣島蠔、花膠、蝦;賣相已經令人興奮。原隻鮑魚好味彈牙,廣島蠔鮮味軟滑,花膠夠晒滋潤,畫龍點睛的麻辣汁,回味無窮!《火山之牛飯》$78有火焰芝士的感覺,牛肉份量足料,芝士拉絲,加上秘製醬汁,跟飯食一流。《自選三餸車仔麵》 $40車仔麵最有代表性我都覺得係咖喱陳皮魚蛋、軟滑牛筋、惹味牛腩;在配搭埋經典嘅粗面底,推介!《蘑菇芝士雞翼》$32好有心的一個小食,蘑菇芝士好似爆漿一樣,新鮮滾熱辣,雞翼皮脆肉嫩,口感好正!《香蕉成熟船》 $48記得香蕉成熟時,一定要留肚食返個甜品,好豐富嘅香蕉船,有香蕉又可以揀兩球雪糕,同埋格仔餅。我自己覺得奶茶味同埋荔枝味雪糕好正。《薄荷梳打》喺咁熱嘅天氣飲杯冰涼飲品真係涼

《霸王麵》 $98

《火山之牛飯》$78

《自選三餸車仔麵》 $40

《蘑菇芝士雞翼》$32

《香蕉成熟船》 $48

《薄荷梳打》
喺咁熱嘅天氣飲杯冰涼飲品真係涼透心。

除咗食物美味之外,加上 一君的熱情招呼,今晚這一頓飯真的是物超所值。
  • 霸王麵
  • 香蕉成熟船
  • 火山之牛飯
2019-06-08 109 浏览
富有日式風格既門口 係尖沙咀既呢條街不難發現這間小店的存在 入到去座位闊落 乾淨企理 即使lunch hour都坐得舒服 我地叫左兩碗招牌 霸王麵同富貴麵來試試 朋友大讚廣島蠔鮮味十足 又夠飽滿 唔會比湯底蓋過左味道 而碗入面既鮑魚令我有驚喜 並唔係一般罐頭鮑貨色 好鮮甜入味❤❤ 另外仲叫左幾款小食 炸蝦餅似泰式蝦餅 口感扎實 唔會入口一埋粉咁 大愛!!一君炸蛋都幾特別 的的骰骰 最岩同閨蜜share☺☺ 最後特別推介紅豆冰 呢度紅豆冰唔似出面咁淡口 好香濃椰漿味 但又唔會太甜 用心之作👍🏻👍🏻
2019-06-06
2019-06-06 119 浏览
尖沙咀開了一君士多呀,今次在鋪外經過見到鄧一君,便入來吃啦!鄧一君還打了招呼呢,很開心!點餐紙很容易明白,設計簡潔。我點了最有名的孖寶之一 - 富貴麵。 包括有鮑魚、花膠、花菇。而麵底、湯底同醬汁都有好多選擇。最後我點了比較少見的銀針粉,配上豬骨湯,簡直入味。而銀針粉煮得剛剛好,不會過淋,絕不馬虎。飽魚大大隻,共有兩隻。煙煙靭靱。花菇十分飽滿厚肉。朋友點了更勁的霸王麵。有鮑魚、廣島蠔、花膠、蝦。大蝦彈牙有鮮味。朋友對麵底讚不絕口,未吃過這麼彈牙的粗麵。黑牛我打算點香蕉船,已經叫朋友不要點黑牛,但佢很堅持,佢話佢都有自己想要的情懷😂。可樂加上朱古力雪糕,雪糕雪得不錯,沒有溶得很快。南乳豬手豬手炆得較淋。芝士磨菇雞翼雞翼炸得香脆,加上芝士,又香又啖啖肉。郊外油菜蔬菜少油,吃得健康。炸薯角朋友點了炸薯角,薯角香脆。配上茄汁,跟車仔麵中西合壁。香蕉成熟船最後是我所期待的香蕉船啦。3個雪糕球,最喜愛是雲呢拿味,比較軟身。配上香蕉,很夾味。而整架香蕉船,最養眼的當然是那個小傘子,完全是暴露年齡系列。

鄧一君還打了招呼呢,很開心!

點餐紙很容易明白,設計簡潔。

我點了最有名的孖寶之一 - 富貴麵。
包括有鮑魚、花膠、花菇。

飽魚大大隻,共有兩隻。煙煙靭靱。花菇十分飽滿厚肉。

黑牛

南乳豬手
豬手炆得較淋。

芝士磨菇雞翼
雞翼炸得香脆,加上芝士,又香又啖啖肉。

郊外油菜
蔬菜少油,吃得健康。

炸薯角
朋友點了炸薯角,薯角香脆。配上茄汁,跟車仔麵中西合壁。

香蕉成熟船

2019-06-03
2019-06-05 155 浏览
前一排先岩岩係fb見到鄧一君開咗間小食鋪,今晚經過尖沙咀就見到佢間一君士多,原來呢間係主要賣車仔麵同飯食,地方都幾闊落新淨。我地兩個人今晚勁肚餓,叫咗好多野食,樣樣都試下嘛。霸王麵呢個原來好出名架,佢係車仔麵底,但係用豪華食材做送,食落都幾奢侈,但都唔洗$100碗喎。佢入面有廣島蠔、鮑魚、花膠、蝦,用上勁濃的豬骨湯做底,陣陣濃郁既骨湯味好出。日本廣島蠔好大隻,食落好creamy。花膠同鮑魚都係好入味,鮑魚同蝦都尢其彈牙,同個湯底好夾味。其實食咗一半啲送已經覺得好有滿足感,呢碗麵真係名不虛傳。火山之牛飯呢個飯係我見到YouTube 片鄧一君親自介紹既,所以我就嗌黎試下。佢係將啲好香奶味既芝士放係側邊,中間鋪上牛仔同埋半熟蛋。吉爛隻蛋等啲蛋汁流晒落飯入面,再淋上幾羹佢預備的洋蔥汁係上面,淨係飯都覺得好正好邪惡。再試埋牛肉,牛肉係用火槍灸燒,表面有小小烘,又唔係熟晒既,加埋芝士撈飯食,香濃有肉汁!磨菇芝士雞翼呢款雞翼用上既芝士又係另一款,呢款似車打芝士,芝士味更濃厚,流落雞翼入面同肉汁磨菇混埋一齊,好吸引既小食。炸蝦餅炸蝦餅係細細塊,肉身係紅色既蝦餅,感覺真材實料唔溝粉,都幾有誠意。香蕉成熟

霸王麵

火山之牛飯

磨菇芝士雞翼

炸蝦餅

香蕉成熟船
聽個名都幾搞笑,估唔到食車仔麵仲可以食埋甜品,仲有三球揀喎,正

龍眼冰同菠蘿冰都係星星推介,入面都好多龍眼肉同菠蘿,好抵飲。
2019-06-05 153 浏览
我自己就好鍾意食車仔麵,最近公司附近開咗間新嘢,主打車仔麵同特式飯,原來係藝人鄧一君開㗎,當日仲見到佢到先叫咗杯菠蘿冰消消暑,好香甜解渴平時食碗車仔麵都50-60蚊啦呢個霸王麵我就覺得好抵食,有鮑魚、廣東蠔、花膠、蝦及花菇,份量勁足料粗麵入口彈牙,而廣東蠔好新鮮入口蠔味好重,鮑魚爽口彈牙,整體好豪又抵食另外我仲追加牛腩、果皮魚旦及蠔皇冬菇,牛腩勁大件又厚身,但入口超嫩腍又夠入味,而冬菇都好好大件炆得唔錯最留睇食埋佢個甜品,係香蕉船夠哂懷舊,仲改咗個名叫香蕉成熟船,就諗起佢套電影香蕉成熟時

先叫咗杯菠蘿冰消消暑,好香甜解渴

平時食碗車仔麵都50-60蚊啦

2019-06-04
午餐
2019-06-04 1295 浏览
近排好多人討論既一君士多開分店,係咁短時間內就開多間真係令人好意外!今日襯睇戲前有小小空檔時間所以就去試吓好唔好食啦!裝修簡單得黎又不失格調 環境都幾乾淨餐牌霸王麵 ( 鮑魚,廣島蠔,花茹,花膠,蝦) 米線鮑魚雖然唔係好大隻,不過勝在夠甜 唔係普通貨色!仲要有兩隻花膠都多到離曬譜廣島蠔鮮味到不得了 唔會話好腥湯底就比較食開拉麵豬骨底淡小小,個人覺得雖然唔似車仔麵底 但係好食既!四餸車仔麵今次點了四餸車仔麵,包括滷水豬大腸,陳皮魚蛋,香煎紅腸和瑞士雞翼!個人最愛的是滷大腸,果然係招牌之一,滷得十分入味,必點喔!另外,陳皮魚蛋也很推介,真係每一粒魚蛋都品嚐到陳皮味,由內到外都夠曬細緻!湯底方面就是豬骨湯配薯粉!紅薯粉通透而又彈牙,車仔麵新嘗試!一君炸蛋炸鵪鶉蛋細細地一口咬落去,蛋味出哂黎南乳豬手大大件 入口即溶 唔錯唔錯菠蘿冰飲品方面點了杯招牌菠蘿冰,炎炎夏日夠曬消暑,酸酸甜甜,十分開胃!入面仲有粒粒菠蘿果肉,有咬口又juicy!

裝修簡單得黎又不失格調 環境都幾乾淨

餐牌

霸王麵 ( 鮑魚,廣島蠔,花茹,花膠,蝦) 米線
鮑魚雖然唔係好大隻,不過勝在夠甜 唔係普通貨色!仲要有兩隻
花膠都多到離曬譜
廣島蠔鮮味到不得了 唔會話好腥

四餸車仔麵

一君炸蛋
炸鵪鶉蛋細細地一口咬落去,蛋味出哂黎

南乳豬手
大大件 入口即溶 唔錯唔錯

菠蘿冰

2019-06-03
午餐
2019-06-04 809 浏览
呢間係前藝人鄧一君開既餐廳,之前油麻地店開既時候,睇報紙見到話古天樂都去支持,見佢係尖沙咀又開左分店,我咁為食梗係要試一試啦餐廳名字打正旗號用左老板個名做生招牌,餐廳入面用左街市照雞蛋D燈做照明好有趣食物好多元化,有海鮮、有車仔麵、有牛肉飯,仲有唔少小食,有D仲係香港地道野添霸王麵 ($98)霸王麵夠曬霸氣,有鮑魚、廣島蠔、花膠、花菇、蝦,鮑魚同花膠都炆得好入味,只係$98就食到多種高級食材,湯底無味精可以放心飲用郊外油菜 ($12)、南乳豬手 ($32)、一君炸蛋 ($28)南乳豬手炆到淋曬又入味,仲有白蘿蔔一齊食,吸收骨膠原之選呀,炸蛋就即係炸鵪鶉蛋,鵪鶉蛋係我由細到大都鐘意食既食物,一口一啖好美味海龍皇湯泡飯 ($108)另一高級食材菜色但平平價錢,足足俾左半邊龍蝦,又有魷魚、蝦、青口、廣島蠔,勁豐富,廣島蠔漲卜卜又大隻,另外好欣賞個湯底,係有落左奶同魚煲,淨係飲個湯都已經好滿足熱檸蜜 ($12)、黑牛 ($18)黑牛係香港特有飲品,即係朱古力雪糕加可樂,所有飲品都可以隨食品以優惠價ORDER喔

霸王麵 ($98)
海龍皇湯泡飯 ($108)
熱檸蜜 ($12)、黑牛 ($18)
2019-06-02
沒有更上等的車仔麵,第一次看到有鮑魚、花膠、花菇的選擇,緊係要試試看。湯底仲可以揀豬骨湯或者牛湯,好體貼對各方面需要的食客,真細心。其實除了「霸王麵」之外,仲有三餸車仔麵都係$40,係尖沙咀黎講真係好實惠!連麵既種類都一樣咁多選擇,一星期每日食一類都試唔曬😂最令人感動的是南乳豬手,除左啖啖肉之外,碟頭仲好大碟,又淋又入味,再配埋又冧又甜既蘿蔔,都係$32,真係唔使去酒樓就可以滿足到口癮。另外要食既係芝士磨菇釀雞翼!外脆內熱辣辣的芝士餡,超級juicy ,但又不失香脆感。主角終於黎啦!真係好豐富的,花菇要炆半日先有咁入味同淋口,兩點已經賣曬,要等夜晚了。最大讚係廣島蠔,超級新鮮,肥美,夠大隻!花膠選用比較薄身既,就唔怕食完會食唔落其他野。第一次係出面食鮑魚麵,咁豐富都唔使一百蚊,實在值得一試的!最後佢哋既菠蘿冰係自家用新鮮菠蘿整的,完全唔係罐頭糖水,實屬罕見,飲完好解渴的!
連麵既種類都一樣咁多選擇,一星期每日食一類都試唔曬😂

最大讚係廣島蠔,超級新鮮,肥美,夠大隻!
花膠選用比較薄身既,就唔怕食完會食唔落其他野。
第一次係出面食鮑魚麵,咁豐富都唔使一百蚊,實在值得一試的!

2019-06-02 176 浏览
今日同朋友去左尖沙嘴,見到新開無耐既一君士多,緊係要試下啦。裝修好乾淨俐落,d燈好有舊時士多店既感覺,poster掛係牆又好cute。見到餐單,d料好足,但其實價錢吾貴,好平民,幾抵食。海龍皇湯泡飯超級足料,又大碗!!!有長過手掌既龍蝦,好爽口彈牙,又有青口、廣島蠔同蝦。碗湯好有鮮味,將d飯放入湯泡簡直一流。火山之牛飯飯面鋪滿芝士、牛同蛋,真係好似火山。食前可以將蛋黃切開,就有蛋黃流出黎,好滋味!之後重叫左2個小食,係芝士蘑菇雞翼同南乳豬手。雞翼中既芝士溶化左,可以拉絲,好正,而豬手又煮得好冧,好入味。最後緊係要叫懷舊風味既香蕉船,可以揀3球雪糕,又有格仔餅做伴碟,正!熱檸蜜同菠蘿冰今餐真係好滿足,又抵!
見到餐單,d料好足,但其實價錢吾貴,好平民,幾抵食。
海龍皇湯泡飯
火山之牛飯
熱檸蜜同菠蘿冰

今餐真係好滿足,又抵!
2019-05-31 128 浏览
行過尖沙咀,見裝修幾特別的一君士多、一於入去試試。餐牌張相的火山牛肉飯看似吸引,點知來到只係凍肉鋪幾十蚊貨色的肥牛⋯即係肥肉多過牛⋯成舊水碗⋯不如自己整算,失望
2019-05-28 282 浏览
夜晚8點幾,接埋仔仔,喺尖沙咀加拿芬道附近搵嘢,行到間門面新浄,坐位闊落,店名也特別一君士多,但賣的是車仔麵和咖哩飯。坐低安頓後,叫了豬手撈麵豬手很軟䭃,粗麵上面加上蒽芝蔴,醬油充滿每一麵上很香口。巧遇一君親自落舖打理店舖。

坐低安頓後,叫了豬手撈麵

豬手很軟䭃,粗麵上面加上蒽芝蔴,醬油充滿每一麵上很香口。

巧遇一君親自落舖打理店舖。
2019-05-16
  • 豬手撈粗
2019-05-09 698 浏览
份量少,豬皮牛根咖哩陳皮魚蛋蘿蔔煮得太冧,咖哩魚蛋無咖哩味,一份豬紅得三舊,辣魷魚唔辣,特濃豬骨湯無豬骨味,只吃到梘水味,非常非常之普通性價比特低,絕對無下次。伏伏伏~~!!!
2019-05-09
2019-05-01 981 浏览
前藝人及保險銷售員,所開的車仔麵檔。始終不是做那行就沒辦法做出那種味道,餐廳的裝修很乾淨不像傳統的車仔麵檔有點骯髒。但去到車仔麵檔的重點還是吃那碗麵,我們點了陳皮魚蛋丶紅腸丶瑞士雞翼丶蘿蔔、豬皮、豬紅和冬菇。分別叫了銀針粉和米線。陳皮魚蛋和瑞士雞翼確實好吃,但其他別的沒有車仔店至尊榮記做得那麼有水準。但以$40.三個餸來說還是可以一試。湯底還可以加錢選擇越南牛肉湯底,但感覺上和車仔麵有點不配所以我們沒有選擇這一個。
前藝人及保險銷售員,所開的車仔麵檔。

分別叫了銀針粉和米線。

但以$40.三個餸來說還是可以一試。
三餸車仔麵
凍鴛鴦