2020-09-28 343 浏览
豆腐花舖門外寫滿各式各樣嘅豆腐花配搭看似專業 選擇多被門面吸引之下 買左2碗外賣返屋企同家人分享冰糖豆花缺乏豆香 未算滑溜亦唔夠甜 失望薏米銀杏豆花 原本以為係即叫即片但原來只係係雪櫃拎出嚟再係上面加d薏米...薏米夠軟身但冇乜味 未算特別依度既豆腐花價錢並唔算便宜味道亦唔出眾相對之下荃灣幾蚊一碗嘅豆腐花真係性價比十分高
豆腐花舖門外寫滿各式各樣嘅豆腐花配搭
看似專業 選擇多
被門面吸引之下 買左2碗外賣返屋企同家人分享

冰糖豆花
缺乏豆香 未算滑溜亦唔夠甜 失望

原本以為係即叫即片
但原來只係係雪櫃拎出嚟再係上面加d薏米...
薏米夠軟身但冇乜味 未算特別

依度既豆腐花價錢並唔算便宜
味道亦唔出眾
相對之下
荃灣幾蚊一碗嘅豆腐花真係性價比十分高
其他
2020-05-27 223 浏览
今晚係附近食飯~記得廟街附近有間好抵食豆腐花舖~係媽咪雞蛋仔隔離咋!~舖頭細細~但都有得堂食~!不過餐廳環境有d「速食」~所以大家如果要gathering可能就5太方便~~🤣🤣佢係有好多5同豆腐花嫁~仲要價錢好平!~e+仲要買二送一~!!好抵喔~😱😱😱所以一路食都一直有人買外賣走~🌟凍豆腐花($12)(🐥中間)🌟薏米銀杏豆花腐($12)(🐥左上角)🌟薑汁豆腐花($12)(🐥右上角)豆腐花好豆香味~但就5夠滑!~冇九龍城公和咁滑~但咁ge價錢真係極抵~🌟腸粉+魚蛋+燒賣+豆漿($27)我地仲叫多左碟小食~但質素麻麻~腸粉雖然聲稱用鵝油~但5滑🤢🤢🤢魚蛋又麻麻地~燒賣又好麵粉~5推啊~~🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸豆腐花值得食!咁ge價錢性價比好高!~但小食就5推啦~🤣🤣🤣
今晚係附近食飯~
記得廟街附近有間好抵食豆腐花舖~
係媽咪雞蛋仔隔離咋!~
舖頭細細~
但都有得堂食~!
不過餐廳環境有d「速食」~
所以大家如果要gathering
可能就5太方便~~🤣🤣

佢係有好多5同豆腐花嫁~
仲要價錢好平!~

e+仲要買二送一~!!
好抵喔~😱😱😱
所以一路食都一直有人買外賣走~

🌟凍豆腐花($12)(🐥中間)
🌟薏米銀杏豆花腐($12)(🐥左上角)
🌟薑汁豆腐花($12)(🐥右上角)
豆腐花好豆香味~
但就5夠滑!~
冇九龍城公和咁滑~
但咁ge價錢真係極抵~

🌟腸粉+魚蛋+燒賣+豆漿($27)
我地仲叫多左碟小食~
但質素麻麻~
腸粉雖然聲稱用鵝油~
但5滑🤢🤢🤢
魚蛋又麻麻地~
燒賣又好麵粉~
5推啊~~

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
豆腐花值得食!
咁ge價錢性價比好高!~
但小食就5推啦~🤣🤣🤣
2019-10-13 359 浏览
夜晚行過油麻地,喺一豆花食碗薑汁豆花做宵夜。舖頭細細,一張大長枱大家自由入座。基本上都係一人一碗豆腐花,凍熱都係$10,有芒果榴槤既就貴啲。揀咗最傳統既薑汁豆花,冇諗過薑汁係自己唧落去,呢下有啲怪怪地。薑汁味唔算濃,但豆花幾滑,好大碗。試下冇壞,唔試又冇損失咁囉
夜晚行過油麻地,喺一豆花食碗薑汁豆花做宵夜。

試下冇壞,唔試又冇損失咁囉
2019-09-22 202 浏览
早幾日食完飯之後覺得唔係好夠飽,突然諗起已經好耐冇食中式糖水,就一邊行街一邊睇下附近有冇糖水舖。路經主打豆製品既「一豆花」,望一望menu覺得價錢ok就入黎試下我叫左熱芝麻糊豆花,始終中式糖水都係熱食好食😛豆花唔算太熱,暖暖地易入口,好夠滑溜;但芝麻糊就略嫌有少少稀~另外,朋友叫左淡奶豆花,我都係第1次聽豆腐花+花奶呢個食法,平時都係加黃糖或者薑汁,就叫朋友比我試下,點知兩者竟然係出奇地夾,下次食豆腐花又有多個選擇!

2019-08-21 210 浏览
有日去旺角買小小野 正想搭車走的時候見到呢間豆花店即刻好想食豆花就叫左碗熱薑汁豆花$8 好抵 糖同薑汁可任添豆花都夠豆味 幾滑 味道幾好有即場食的企位 好方便食完滿足地歸家走 推薦!
有日去旺角買小小野 正想搭車走的時候見到呢間豆花店
即刻好想食豆花
就叫左碗熱薑汁豆花
$8 好抵 糖同薑汁可任添
豆花都夠豆味 幾滑 味道幾好
有即場食的企位 好方便
食完滿足地歸家走 推薦!
2019-07-21 146 浏览
一到太子,就正正係一豆花門口落車,又唔趕時間,咪食碗豆腐花先.同其他豆腐店一樣,都係有紅白,黑白,綠白俾你選擇,我自己就點咗個綠白.可能預咗D客落糖,所以綠豆沙唔夠甜,味道偏淡,不過矛所謂啦,自己加甜是常識吧.豆腐夠滑,滿意!最重要係,不論豆腐花或綠豆沙都夠凍!缺點係用咗細碗,如果用大碗份量多D更理想.
豆腐夠滑,滿意!
最重要係,不論豆腐花或綠豆沙都夠凍!
缺點係用咗細碗,如果用大碗份量多D更理想.

2019-02-02 330 浏览
放工心思思想食下甜野。。經過弼街,買左幾碗豆花返去食。我就覺得普普通通。但見到佢咩都可以加落豆花。。皮蛋,鮑魚都有。。真係嚇親。。。我都係買返普通冰糖,姜汁就算了。。
我都係買返普通冰糖,姜汁就算了。。
2018-11-08 355 浏览
舖面以草屋已經非常吸晴😍😍感覺就是專門吃豆花的小店!正想食下午茶😜😜😜剛剛好❤️一看到「未吃過」的口味,二話不說就坐下了!!!怎樣也沒想到銀杏會加到豆花裡去.....結果...又是如此地融洽!太棒了!😍😍😍下次我會試一下「柚子豆花」,你呢!?

舖面以草屋已經非常吸晴😍😍

感覺就是專門吃豆花的小店!
正想食下午茶😜😜😜
剛剛好❤️

一看到「未吃過」的口味,二話不說就坐下了!!!

薏米銀杏豆花

怎樣也沒想到銀杏會加到豆花裡去.....

結果...

😍😍😍
下次我會試一下「柚子豆花」,你呢!?

2018-09-26 314 浏览
放工食完飯個胃仲有d空間想食d甜品,經過呢度原來全店都係賣豆腐花同豆漿,而且又唔係賣得貴,所以就入去搵位食,鋪頭好細,枱唔係好多,最後張枱都比我地坐埋,我睇左一陣menu決定簡最普通既熱冰糖豆腐花,朋友就簡左熱杏仁糊豆腐花,好快就有得食,望落去2碗豆腐花完全無唔同,但諗深一層杏仁糊係白色,當然同普通豆腐花一樣啦!!我的冰糖豆腐花可以自己放幾多糖水同沙糖都得,因為我唔食太甜,所以加左一d糖水就已經好ok,豆腐花好滑,而且無乜點爛,仲熱辣辣真係幾好,但朋友既豆腐花杏仁糊就凍左d,所以食到一d凍一d熱,味覺就無純豆腐花咁好食,但整體來講,都可以一試!!

冰糖豆腐花

杏仁糊豆腐花

但整體來講,都可以一試!!
2018-05-09 396 浏览
夜晚上完跳舞堂💃,路过登打士街,吃碗又便宜又好吃的豆腐花~~~嫩滑~自己想加几多糖都得~~~15-20蚊一碗~~还可以搭配各种配料~~有咸有甜,任君选择,老少皆宜
2018-01-30 583 浏览
得個9度,要在旺角街頭流連,真係好辛苦~要由七點幾等到八點幾,唔去行街睇衫就係去食野。旺角唔係我成日黎既地方,買衫又唔係我style,不如就去食嘢。唔太肚餓,小食就就啱胃口。今晚選擇豆腐花加芝麻糊。姐姐一邊勺一邊話,師傅今日好似有D失手,太多水,姐姐勺左兩碗水出黎先開始勺我碗豆腐花。勺完比我,滿滿的一碗,店方有立食區,有齊黃糖粉,薑汁,普通糖水比你落,企在街邊食,風味十足。一邊食一邊聽到店方錄音廣播,用非基因改造黃豆,豆腐花自家製,拒絕平家來貨,豆漿每枝用半磅黃豆製作........如果真係咁,呢個價錢係良心價。講返碗豆腐花,我覺得豆味可以再濃郁D,芝麻糊可以再少甜D,咁就更完美了。

芝麻糊豆腐花

2018-01-10 361 浏览
今日下午5:15經過見到好耐冇幫襯了,於是外賣芝麻豆腐花反屋企,我好肯定碗芝麻豆腐花係冇受碰撞過,一反到屋企打開全部水流流咁爛晒,全部係糖水,甜到不得了,食左2淡就投降。呢間野以後唔會幫襯!
今日下午5:15經過見到好耐冇幫襯了,
於是外賣芝麻豆腐花反屋企,
我好肯定碗芝麻豆腐花係冇受碰撞過,
一反到屋企打開全部水流流咁爛晒,
全部係糖水,甜到不得了,食左2淡就投降。
呢間野以後唔會幫襯!

芝麻豆腐花
2018-01-10
2017-12-26 311 浏览
經過油麻地的一豆花分店,被門口等外賣的人龍吸引了,天氣凍冰冰心思思入去坐底要碗飯後甜品以豆花為基礎,再配不同中式糖水衍生出有不少變化,都算係以豆花發揮出創意要試真豆花的味道,當然係食原味豆花的口感好順滑但豆味欠逢更奇怪的是石膏味其實都不重反而係冇味感覺唔到自己係食緊豆腐花薑汁不太多但勝在可自行加上另外仲叫左配因為係推介所以一試,不過普普通通口感係糊狀甜甜地但冇咩薏米銀杏味

薑汁豆花

[熱薑汁豆花]
要試真豆花的味道,當然係食原味
豆花的口感好順滑

薑汁不太多
但勝在可自行加上

另外仲叫左配
[熱薏米銀杏豆花]
因為係推介所以一試,不過普普通通
口感係糊狀
甜甜地但冇咩薏米銀杏味
2017-12-23
$15 (宵夜)
2017-12-16 229 浏览
是日sis幫忙買豆腐花, order了原味冰糖豆腐花, 但店員竟然送上薑汁豆腐花(HK$11), 唉…真的很失望, 筆者可不是薑汁控呢! 先說分量, size很小, 感覺有點貴. 試一口, 黃豆的香味不算濃郁, 味道偏淡薄, 豆腐花的質感尚算軟滑, 但不是最滑溜, 薑汁的味道, 哈哈, 不是筆者的那杯茶.

2017-12-08
2017-12-08 170 浏览
深夜糖水店員推介銀杏薏米豆腐花($13) 那就試一下 豆花挺滑 因為銀杏薏米是甜的 所以不用加糖也有味 但豆花是異常的滑 是加了什麼嗎個人認為不加任何東西才能試清真實的味道
深夜糖水

店員推介銀杏薏米豆腐花($13) 那就試一下