2022-08-25
抵受唔住鵝肝嘅誘惑,嚟咗一風堂食佢哋為慶祝11周年而期間限定推出嘅鵝肝沾麵。因為每間分店每日只供應10碗,所以一早就嚟食,好彩未賣晒。鵝肝沾麵 $178先講個濃厚鵝肝粟米雞白湯湯底,用咗鵝肝精華同粟米蓉去熬煮雞白湯,香濃嘅鵝油加上香甜粟米,用嚟點拉麵食呢個配搭非常新鮮。Toppings方面當然唔少得主角鵝肝,鵝肝係即叫即煎嘅,外面煎得香脆,入面係軟滑綿密嘅口感,咬落去每一啖都係鵝油嘅甘香,而且仲可以點啲意大利黑醋嚟食,即刻無晒油膩感。除咗鵝肝,碗麵仲有鴨胸叉燒、一風堂慢煮豬柳叉燒、鹽味半熟蛋、蘆筍同粟米筍,非常豐富。炙燒三色叉燒半熟玉子飯 $68另外叫咗呢款三色叉燒飯,可以一次過食到3款炙燒叉燒,分別係卷腩叉燒、豬柳叉燒同雞叉燒。叉燒炙燒過非常之香,卷腩叉燒係半肥瘦,油香味較重,亦都比較腍身,而豬柳叉燒肉味就比較香濃。吉列廣島蠔(2件) & 檸檬南非茶 +$32呢到嘅拉麵或者飯麵可以加配做定食,會有小食同嘢飲。我哋揀咗炸蠔同檸檬南非茶。炸蠔炸到金黃香脆,蠔肉仲keep到嫩滑。南非茶聽講好健康同有好多功效,飲落有獨特嘅芳香,加埋檸檬都幾好飲。。。一風堂 (奧海城) (大角咀)大角咀海庭道
鵝肝沾麵 $178
炙燒三色叉燒半熟玉子飯 $68
吉列廣島蠔(2件) & 檸檬南非茶 +$32
。
一風堂 (奧海城) (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓106號舖
。
#IPPUDOHK #香港一風堂#—風堂十一周年 #鵝肝沾麵 #期間限定