2019-08-25 244 浏览
同老公兩個人叫咗一個赤丸、一個白丸。拉麵一到我先試吓舊叉燒,好可惜嚿肉係凍嘅要將佢浸落個湯度先有少少熱感,有點失望😞我食赤丸,湯底一貫好濃厚👍🏻可以熱啲就更加好!配上高菜同埋辣芽菜,更加香口!另外再叫咗10隻餃子🥟餃子味道非常好,配上黑松露餃子汁,好夾!不過size好細,食量大嘅朋友要注意!值得一讚嘅係,替玉份量非常之多👍🏻我老公都差啲食唔晒!正常食量嘅人,可以同朋友share一份替玉都已經好足夠。
要將佢浸落個湯度先有少少熱感,有點失望😞

赤丸
2019-08-24
赤丸
2019-08-17 180 浏览
平時都有幫襯開其他分店,今次第一次係奧海城食 晚上9點見唔洗等位就同友人入左去食 餐廳環境同餐桌算整潔,我地叫左一碗沾麵,一碗豚肉麵同餃子,食物水準同其他分店一樣而上菜算快 。如果需要生蒜高菜等配料需要自己問店員攞當詢問店員時服務太度就好差 有幾個黑色衫同灰色衫既店員詢問攞配料時 沒有回應並沒精打彩 有食物送上時一語不發並無故放下 好似個個都唔想講野咁 好似趕住收工咁,感覺非常惡劣 !!這樣的服務態度確實令人失望 希望會作出改善!!
如果需要生蒜高菜等配料需要自己問店員攞
這樣的服務態度確實令人失望 希望會作出改善!!
2019-08-17
用餐时段
適合不大食又想在耳熟能詳的拉麵店找驚喜的人見到地鐵廣告大大塊肉好吸引和男友車仔() 想不到吃什麼時,就果斷去了吃八週年拉麵平日晚上七點去到,不用等位點了定食($148)加大阪風餃子($52),約15分鐘等齊所有食物(太餓所以無拍下丼飯和餃子)二人胃口不大,這個大大啖肉+濃牛肉味湯拉麵足以滿足我們食慾,超級好評!!和牛丼只有一個細碗大小,勝在夠多又腍又入味的肉粒,飯又多汁,十分過口癮柚子啤酒重果香,平常不喝酒的人都適合大阪風餃子反而只吃到沙津醬味,普普!溫馨提示﹕拉麵大塊肉要趁早吃!車仔把牛肉放久了才吃,已經被湯燙熟,比較韌,不是最好吃的時候我們覺得中間三分熟,較juicy時吃是最好的
[車車推薦度 8/10]
適合不大食又想在耳熟能詳的拉麵店找驚喜的人

見到地鐵廣告大大塊肉好吸引
和男友車仔() 想不到吃什麼時,就果斷去了吃八週年拉麵

平日晚上七點去到,不用等位

贅沢大判和牛拉麵定食

(太餓所以無拍下丼飯和餃子)

柚子啤酒重果香,平常不喝酒的人都適合

大阪風餃子反而只吃到沙津醬味,普普!

溫馨提示﹕拉麵大塊肉要趁早吃!
我們覺得中間三分熟,較juicy時吃是最好的
题外话/补充资料: 一風堂作為過江龍到香港,不知不覺已經八年。 當年並駕齊驅的麵屋武藏、豚王、秀、達磨,口碑演變成如何,大家各自心中有數(自問上次去吃是何時呢)。 一風堂給我感覺一直不過不失,是小貴的拉麵店。 和朋友想吃貴點享受下,及方便坐久點的選擇(不趕人的店)。 而今次的八週年定食給了我很大驚喜! 尤其是喝第一口湯的時候,濃郁的肉香令人難忘。 令人感受到設計這個週年定食的用心。 期待日後的主打!
2019-07-25
贅沢大判和牛拉麵定食
2019-07-31 118 浏览
お客さんが待ってと言ったのに広東語で(あいつ何人) 日本人を大切にしない香港にある日本のお店は何を考えているのでしょう。現地のお客さんだけで貴方達の商売やっていけますか?って感じ満席ですか?お店は最低!!!!!
2019-07-31
2019-07-25 141 浏览
🍜拉麵控出動🍖八週年和牛拉麵登埸!恭喜日本過江龍 一風堂💕 已經開業八年啦為慶祝這件大事,一風堂特別推出「贅沢大判和牛拉麵定食」,定食包括和牛拉麵🍜,迷你和牛丼 🍚和 麒麟一番搾‧限定柚子啤酒🍻 超級大片的澳洲產和牛🥩,基乎佔滿整個麵碗,牛肉薄身幼軟,被熱辣辣的牛骨清湯浸熟,麵條是曲身黃麵,配上日產柚子和炸洋蔥碎,多一份清新,多一份口感層次😙,味道很好唷迷你和牛丼的牛肉焦香味重,淋上秘製醬汁,更可拌入芥末進食😌,而限定版的柚子啤酒,沒想到會如此好喝😍,甘甜微苦,女孩子也能入口唷……………………👧 Hong Kong , 一風堂……………………
🍜拉麵控出動
🍖八週年和牛拉麵登埸!

恭喜日本過江龍 一風堂💕 已經開業八年啦

……………………
👧 Hong Kong , 一風堂
……………………
2019-07-20
2019-07-16 142 浏览
返工食晏經過奧海城見到一風堂有買一送一嘅優惠,所以就去咗排隊!大概排左20分鐘之後就有得入去坐啦😃得四種拉麵有優惠,包括係白丸元味,赤丸新味,特製白丸元味同埋特製赤丸新味。我同兩位同事就點左兩個唔同款嘅特製麵。我覺得兩碗麵都好入味,尤其是係特製赤丸新味嘅黑蒜油味幾重😋豚肉都好食,但係感覺上每碗麵嘅份量都好多。但總體來說都係唔錯嘅拉麵!

2019-06-13
等候时间
20 分钟 (堂食)
2019-07-11 113 浏览
今日趁返學之前食個一風堂沾麵,佢嘅沾麵湯夠濃味仲有啲一粒粒嘅嘢幾好食。唯獨個湯唔太夠熱,由於拉麵同啲配菜係凍嘅,放落個湯會會慢慢令個湯變凍,但因為個湯唔夠熱未食完啲麵就已經變成室溫湯,啲麵都唔夠熱。真係一次令人失望嘅沾麵🍜

真係一次令人失望嘅沾麵🍜
博多沾麵
2019-07-11
2019-06-22 173 浏览
奧海城分店算比較少人,晚餐時段等左2張枱就有位。濃厚魚鰹魚干拉麵期間限定拉麵當然要試一試小妹不太喜歡魚類因為怕腥,但呢款拉麵鮮而不太腥,係我接受到既程度湯底為鰹魚干加豚骨熬製而成,可能因為配以豚骨所以減少了腥味糖心蛋做得不錯,好流心豚肉有5片,好足料赤丸新味鎮店之作。少少辣配以蒜油味,入口十分惹味。芫荽一風堂餃子 配羅勒香草醬汁芫荽控必試唔係週圍食得到芫荽餃子本來諗住隨便試下,誰不知芫荽,羅勒香草汁和餃子原來可以咁夾推介!
奧海城分店算比較少人,晚餐時段等左2張枱就有位。

濃厚魚鰹魚干拉麵
期間限定拉麵當然要試一試

湯底為鰹魚干加豚骨熬製而成,可能因為配以豚骨所以減少了腥味
糖心蛋做得不錯,好流心
豚肉有5片,好足料

赤丸新味
鎮店之作。少少辣配以蒜油味,入口十分惹味。

芫荽一風堂餃子 配羅勒香草醬汁
芫荽控必試
唔係週圍食得到芫荽餃子
本來諗住隨便試下,誰不知芫荽,羅勒香草汁和餃子原來可以咁夾
推介!
2019-06-22 102 浏览
作為一名健身教練, 睇動畫睇到想食拉麵今日得閒睇番火影, 見到naruto食一樂拉麵睇到自己都好想食夜晚就過左奧海城食一風堂, 晚市好多人一位都要排陣隊先入得。特製白丸原味中意有得揀軟硬度既拉麵店, 個人口味中意硬麵, 而上枱時確係做到要求而半熟蛋既半熟狀態亦good豚肉呈嫰粉紅色, 靚湯底豬骨味濃郁, 亦不太油膩豚肉好靚, 食落亦嫰口狂迷•芫荽一風堂餃子唔夠飽加多份餃子, 上枱個下真係見到芫荽見唔到餃子, 配有羅勒沙律汁。餃子好細隻, 食左陣風咁, 唔脆邊, 完全無特別。個羅勒沙律汁亦唔太夾個餃子拉麵ok好味, 滿足到我睇完動畫好想食既感覺餃子就可以不試, 因為食左都唔飽又唔係好好食。
作為一名健身教練, 睇動畫睇到想食拉麵

而半熟蛋既半熟狀態亦good

豚肉呈嫰粉紅色, 靚

湯底豬骨味濃郁, 亦不太油膩

特製白丸原味

豚肉好靚, 食落亦嫰口

狂迷•芫荽一風堂餃子
狂迷。芫荽一風堂餃子(6件)

餃子好細隻, 食左陣風咁, 唔脆邊, 完全無特別。

個羅勒沙律汁亦唔太夾個餃子

拉麵ok好味, 滿足到我睇完動畫好想食既感覺
餃子就可以不試, 因為食左都唔飽又唔係好好食。
2019-06-06
2019-04-29 748 浏览
好久沒吃拉麵今天經過一風堂剛好不用排隊就來回味一下日本🇯🇵拉麵新登場拉麵 看起來份量十足 赤丸新味招牌的赤丸拉麵 微辣 湯頭搭配偏硬的麵條 麵軟硬是可以選的配上旁邊的蔥花跟溏心蛋相當美味 白丸原味不喜歡辣的朋友可以試試這個豚骨味濃郁的白丸 吃起來比較爽口 湯很好喝一風堂餃子看菜單照片覺得不錯就加點了一份實物其實滿小份的 很沒飽足感一個餃子只有餛飩一般大 味道普普通通濃厚豚肉拉麵看Menu肉超級多一定要試下有兩種叉燒還有豬肉片 肉真的超多味道接近白丸 但是整體口味豐富很多加上一旁半熟蛋一起吃滿足感十足整體而言 雖然跟日本原汁原味的一風堂吃起來還是有調整過 但口味上我們更喜歡價格也差不多 推薦給喜歡吃拉麵的朋友
好久沒吃拉麵

整體而言

價格也差不多 推薦給喜歡吃拉麵的朋友
  • 白丸原味
2019-01-30 342 浏览
朋友話係日本試過幾好食 所以就特登係香港食多次環境唔錯 坐位算闊 坐得幾舒服 lunch time 時間竟然只係坐左1/3人左右 冇乜客 所以都唔洗點等位雖然冇乜客 但係啲如果要落單等等搵侍應既話都要等一陣 唔知佢地聽唔到定點拉麵價錢唔係話特別平或貴 係可接受既價錢加$1x或者$2x就可以有款小食同野飲但加替玉都只係要加$2 比出面平另外 味道略鹹 無論係赤定係白 都係鹹左少少 要瘋狂飲水先沖得淡個鹹味餐廳有茶供應 雖然茶冇乜茶味但其實冇乜所謂
朋友話係日本試過幾好食 所以就特登係香港食多次
拉麵價錢唔係話特別平或貴 係可接受既價錢
加$1x或者$2x就可以有款小食同野飲
但加替玉都只係要加$2 比出面平
餐廳有茶供應 雖然茶冇乜茶味
但其實冇乜所謂
2019-01-11 313 浏览
要食正宗的博多拉麵,點數都要數到一風堂。呢度拉麵有分「特製」同「冇特製」,具體分別係特製多塊叉燒,多半隻溫泉蛋,多廿幾蚊咁,你問我特唔特製,我緊係唔制啦!我寧願加$25轉套餐,可以多個小食仲多埋野飲。講返個拉麵,湯底有濃郁豬骨味,拉麵麵質爽口彈牙,有四種軟硬程度俾你揀,叉燒精瑩剔透,薄薄一片但有極濃肉香,纖維細緻肥瘦分明,簡直係妙品呀!加$25蚊就有明太子雞翼食,兩雙飽滿的雞翼交叉相疊放於碟上,一隻左翼、一隻右翼,雙翼齊飛,相當治癒。食落就知有料到,溫度掌握非常好,剛剛炸起新鮮熱辣,入面明天子漲卜卜,啖啖肉好滿足。整體感覺滿意,品嚐拉麵過程俾到一種稱心愜意的感覺係日本人獨有,能為食客帶來一種和式小確幸,非常期待下一再次光臨。

野菜提子汁
2019-01-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 赤丸新味
  • 明太子雞翼
2018-12-24 219 浏览
病病地諗住食湯麵會健康啲就去左一風堂食,但錯晒啲湯都幾油😅 不過湯底係唔錯嘅。七點前去到唔洗等位,一人叫左個拉麵,水準keep 到。最鐘意就係落店提供嘅生蒜同辣嘅芽菜,好耶味。😋
最鐘意就係落店提供嘅生蒜同辣嘅芽菜,好耶味。😋
2018-12-11 275 浏览
一風堂🇯🇵~~~~~~~~~~~~~~~~~~奧海城又再開返一風堂,可惜每個份量細細碗、細細碟,。🍢炸紫菜墨魚鬚($35)炸粉唔會太多,墨魚鬚好新鮮。🌽燒醬油芝士粟米($32)醬油味唔算好重,粟米大大粒好多汁。🥟一風堂餃子(6件)($40)餃子細細粒,一口過,皮薄餡靚,肉汁都有唔少。🥚炙燒豚肉半熟玉子丼($48)豚肉肥肉比較多,半熟玉子好流心🍽博多飯(細)($35)得一塊豚肉少得可憐,明太子嘅份量彌補番不足🥢新橫濱家系豚骨拉麵($88)豚肉一隻手咁大,半肥瘦,醬油味重,麵粗度適中。🍗明太子雞翼($35)雞翼有D太油,明太子個味太搶🐟鰻魚飯(細)($68)鰻魚份量多,醬油味重🍮黑豆抹茶布丁銅鑼燒($28)抹茶布丁好重抹茶味,唔會太甜,銅鑼燒唔會好淋。🍰迷你半月黑糖卷上面加左黃豆粉,黑糖卷黑糖同蛋味配合得宜。~~~~~~~~~~~~~~~~~~
一風堂🇯🇵
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
奧海城又再開返一風堂,可惜每個份量細細碗、細細碟,。
🍢炸紫菜墨魚鬚($35)
炸粉唔會太多,墨魚鬚好新鮮。
🌽燒醬油芝士粟米($32)
醬油味唔算好重,粟米大大粒好多汁。
🥟一風堂餃子(6件)($40)
餃子細細粒,一口過,皮薄餡靚,肉汁都有唔少。
🥚炙燒豚肉半熟玉子丼($48)
豚肉肥肉比較多,半熟玉子好流心
🍽博多飯(細)($35)
得一塊豚肉少得可憐,明太子嘅份量彌補番不足
🥢新橫濱家系豚骨拉麵($88)
豚肉一隻手咁大,半肥瘦,醬油味重,麵粗度適中。
🍗明太子雞翼($35)
雞翼有D太油,明太子個味太搶
🐟鰻魚飯(細)($68)
鰻魚份量多,醬油味重
🍮黑豆抹茶布丁銅鑼燒($28)
抹茶布丁好重抹茶味,唔會太甜,銅鑼燒唔會好淋。
🍰迷你半月黑糖卷
上面加左黃豆粉,黑糖卷黑糖同蛋味配合得宜。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-11-18 143 浏览
Ippudo is known for their ramen! They are promoting a seasonal special, extra big ramen. The ramen came with a huge seaweed and lots of char siu! The meat is a bit dry, but the soup base is very tasty! It was a big salty at the end. The ramen was of great texture as I asked for the softer noodles.