2021-12-10 47 浏览
之前食過好多次外賣,估唔到堂食時遇到一個唔知係老闆定員工嘅後生仔,態度相當麻麻,喺大角咀區都算係我預過服務態度最差嘅一次。唔知其他朋友有冇遇過,我就絕對唔會有下次!
2021-12-08 48 浏览
今日去左大角咀做野 經過呢間小店就入去食餐簡單晚餐😆呢間上海菜餐廳都幾多選擇!而家價錢實惠!同朋友2個人隨意叫左啲我地想食既小菜☺️首先叫左陳醋木耳!健康既開胃前菜😆酸酸地同整得幾爽!然後有雪菜肉絲炒粉皮!粉皮口感岩岩好!唔會太過厚實!唔錯😆而且炒岀黎唔會太油膩剛剛好!😙然後有我地最期待既金湯酸菜魚😇好鍾意食唔同地方既酸菜魚!呢到既酸菜魚都幾正!湯底味到剛好!而且魚既份量都唔少!岩曬我地😆最後好似有小小唔夠飽😂所以同朋友加左份炸饅頭😆簡單經濟實惠既一餐😆
今日去左大角咀做野 經過呢間小店
就入去食餐簡單晚餐😆

呢間上海菜餐廳都幾多選擇!而家價錢實惠!
同朋友2個人隨意叫左啲我地想食既小菜☺️

首先叫左陳醋木耳!健康既開胃前菜😆
酸酸地同整得幾爽!

然後有我地最期待既金湯酸菜魚😇
好鍾意食唔同地方既酸菜魚!呢到既酸菜魚都幾正!
湯底味到剛好!而且魚既份量都唔少!岩曬我地😆

最後好似有小小唔夠飽😂所以同朋友加左份炸饅頭😆

簡單經濟實惠既一餐😆
2021-12-04 71 浏览
今次去左食呢間大角咀嘅一間上海菜館,佢係位於中匯街街尾嘅所以都唔難搵。上網見到有人介紹 今次放假來試下金湯酸菜魚:佢而家做緊優惠$38就有啦。不過需要星期一至四先有,同埋必須電話預約。佢嘅魚係用魚柳,我自己係更加喜歡嘅,因為可以更加突顯佢嘅湯嘅味道。而佢嘅湯比平時食開嘅唔算辣,仲可以飲哂佢 好好味。皮蛋豆腐:佢用百福豆腐好滑加埋佢的sauce 味道唔錯 份量都唔少 水煮牛肉:牛肉切得夠薄,食得柔嫩。辣味十足,味道完全融入左塊牛肉片度。佢仲有一啲粉同埋芽菜喺底,吸晒所有汁,幾正。上海粗炒:炒得都有鑊氣,好惹味! 醬汁同肉絲都唔少,幾好食。
上網見到有人介紹 今次放假來試下

2021-12-02 65 浏览
👧🏻😋👅🍽✨上海老家 (大角咀中滙街)真 隱世上海菜小店 -❤️除左單叫小菜, 原來仲有私房菜套餐, 出得廳堂既名貴菜式又有, 平實經濟既滋味套餐又有❤️枱與枱之間距離較闊, 身處係鋪頭好舒適❤️雜誌都有訪問過, 平民酸菜魚, 我食過後就知名不虛傳-🎃🐠🍲 ‼️金湯酸菜魚 原價$168 特價$38‼️✨集甜, 酸, 辣於一身既酸菜魚, 刺激味蕾食到停唔到口, 湯都可以飲埋冇味精 😍 ✨清甜南瓜湯底, 有魚柳, 萵筍, 酸菜, 芽菜, 木耳, ✨因為店鋪重質不重量, 叫金湯酸菜魚一定要打電話預訂; 優惠價做到12月23號!- 🍖🍲雪菜肉絲炒粉皮 $88✨成碟金黃色炒得好靚, 但食落唔油膩✨雪菜, 肉絲同粉皮份量平衡,唔會太鹹, 又啖啖肉✨粉皮好滑, 又有D咬口-🪵👂 陳醋木耳 $48✨係平時較少見熱食既前菜木耳, 熱食酸味較出✨多蒜好香, 醋香滲透左係每一片木耳, 好爽口-另收茶芥 & 加一服務費-
👧🏻😋👅🍽✨
上海老家 (大角咀中滙街)
真 隱世上海菜小店
❤️枱與枱之間距離較闊, 身處係鋪頭好舒適
❤️雜誌都有訪問過, 平民酸菜魚, 我食過後就知名不虛傳
🎃🐠🍲
‼️金湯酸菜魚 原價$168 特價$38‼️
✨清甜南瓜湯底, 有魚柳, 萵筍, 酸菜, 芽菜, 木耳,

🍖🍲
雪菜肉絲炒粉皮 $88
✨成碟金黃色炒得好靚, 但食落唔油膩
✨雪菜, 肉絲同粉皮份量平衡,唔會太鹹, 又啖啖肉
✨粉皮好滑, 又有D咬口

🪵👂
陳醋木耳 $48
✨係平時較少見熱食既前菜木耳, 熱食酸味較出
✨多蒜好香, 醋香滲透左係每一片木耳, 好爽口

另收茶芥 & 加一服務費
2021-12-01 55 浏览
喺社交平台見到呢個只適用於週一至四、要訂枱嘅限時推廣,$38 就食到原價$128 嘅金湯酸菜魚,所以可以說是衝著酸菜魚而來🤣雞絲粉皮 $ 60這是食上海菜必點嘅開胃小菜。粉皮份量很多,入口煙煙靭靭的,伴以雞絲及青瓜絲,混合涼伴麻醬吃可減去油膩,很清爽。紅燒肉 $108紅燒肉看起來肥瘦分明、色澤油亮,配上濃稠的醬吃,口感軟嫩,很適合佐飯吃。金湯酸菜魚 $ 38湯底呈金黃色,麻辣中甜,原來是落了新鮮南瓜蓉,魚肉無骨滑溜,配料十足有咸酸菜、大豆芽、雲耳蘿蔔等等,幾惹味。呢個價錢可以食到上海菜係抵嘅

雞絲粉皮 $ 60

紅燒肉 $108

金湯酸菜魚 $ 38

呢個價錢可以食到上海菜係抵嘅
2021-11-29
用餐时段
  • 金湯酸菜魚
2021-12-01 39 浏览
喺社交平台見到呢個只適用於週一至四、要訂枱嘅限時推廣,$38 就食到原價$128 嘅金湯酸菜魚,所以可以說是衝著酸菜魚而來🤣雞絲粉皮 $ 60這是食上海菜必點嘅開胃小菜。粉皮份量很多,入口煙煙靭靭的,伴以雞絲及青瓜絲,混合涼伴麻醬吃可減去油膩,很清爽。紅燒肉 $108紅燒肉看起來肥瘦分明、色澤油亮,配上濃稠的醬汁吃,口感軟嫩,很適合佐飯吃。金湯酸菜魚 $ 38湯底呈金黃色,麻辣中帶甜,原來是落了新鮮南瓜蓉,魚肉無骨滑溜,配料十足有咸酸菜、大豆芽、雲耳、蘿蔔等等,幾惹味。呢個價錢可以食到上海菜係抵嘅!

雞絲粉皮 $ 60

紅燒肉 $108

金湯酸菜魚 $ 38

呢個價錢可以食到上海菜係抵嘅!

2021-11-29
2021-11-26 57 浏览
今日見有啲時間探吓朋友👫🏻諗住同佢食下飯但佢唔得閒🙅🏻‍♀️見時間尚早⏰去介紹咗一間上海菜門面都幾古色古香喎傻佬👨🏻話上海嘢梗係要食梅窩肉~原來有兩款炒法~四川(麻辣)、我怕四川太辣🌶所以就叫咗上海回鍋肉啦😋啱晒我食唔係太辣🌶️👍🏻乾煸四季豆~肉碎好夠味😘鑊氣好夠👍🏻我就叫咗個我最鍾意食嘅~砂鍋雲吞雞🐔我哋兩個人就選擇左半隻🐔大大粒雲吞🥟足料👍🏻食上海嘢一定要一人一碗白飯🍚餸飯一流👍🏻
今日見有啲時間探吓朋友👫🏻

乾煸四季豆~肉碎好夠味😘鑊氣好夠👍🏻

食上海嘢一定要一人一碗白飯🍚
餸飯一流👍🏻
2021-11-26 34 浏览
今日食既呢一間係位於大角咀既上海菜店,食既都係D好正宗既上海菜首先必點既就係水煮牛肉,食得辣既可以嗌大辣,因為佢既辣並不是死辣,幾有層次而且唔算係超級辣,入面除左有牛肉之外仲有闊粉,一道菜可以當係兩道咁食牛肉係超嫩滑的,帶一點爽口既口感,加上非常入味,香辣非常第二個必食既就係炸饅頭,非但已經炸到金黃色,而且點埋D煉奶,香脆同香甜既口感撞埋一齊真係冇可能會唔食!!口水雞,又係辣辣的一道菜,雞都幾嫩滑,同樣都係個口水汁好出色,餸飯真係一流

首先必點既就係水煮牛肉,

牛肉係超嫩滑的,帶一點爽口既口感,加上非常入味,香辣非常

第二個必食既就係炸饅頭,

口水雞,
2021-11-13
用餐时段
2021-11-25 82 浏览
上海老家大角咀中匯街61號地舖酸菜魚柳 (特價 $38😍👍)超大碗,份量十足,我和老友每人吃了三碗還有剩。酸酸甜甜的湯底有驚喜,真材實料,沒有味精,加了很多分。配料有香蔥、芹菜、筍絲、雲耳、酸菜和魚柳,推薦!🌟請留意Book位時要預先留一客特價酸菜魚柳, walk-in 沒有特價的。乾鍋椰菜花配料有香蔥、芹菜、椰菜花。這道菜不簡單,大廚處理得很好,椰菜花沒有腥味,配料在鍋內保溫,椰菜花充滿豐富的麻香和惹味的上海辣醬,味道很夾很開胃。太白醉雞雞肉鮮嫩多汁,夠滑,醉雞汁調配得很好,每啖雞滲滿花雕酒的香氣,超入味,不鹹,邪惡到雞皮也一起吃掉,必食。上海炒年糕即叫即炒,配料有白菜、津白、鮮菇片、肉絲、年榚,不油膩,不太鹹,年榚口感煙韌,不會太硬和太黏,炒得很均勻,水準很高。上海老家少油少糖冇味精,即叫即炒夠鑊氣,還會再來 👍
大角咀中匯街61號地舖

酸菜魚柳 (特價 $38😍👍)

乾鍋椰菜花

太白醉雞

上海炒年糕

上海老家少油少糖冇味精,即叫即炒夠鑊氣,還會再來 👍
2021-11-24
2021-11-23 37 浏览
係附近工作完,過左黎大角嘴呢邊搵下野食,大角嘴一向多美食選擇,呢間上海老家有種傳統中國裝修味道,門口掛左兩個紅燈籠,仲有好大個招牌。炸饅頭係我食上海菜必點既前菜,沾練奶食,一個人可以食晒三個饅頭。想食涼伴小菜,揀左萵筍海哲,萵筍佔既份量比較多,好重麻油香,口感都幾爽口。主食點左蔥爆牛肉同埋酸辣湯拉麵,牛肉炒到剛剛好,好嫩,同埋啲牛肉有陣牛香味,搭左大量大蔥一齊炒,好香。而個酸辣湯拉麵,份量比我想像中多,適合兩個人食。
2021-11-15 168 浏览
突然想食上海菜,咁啱喺附近做完嘢見到呢間餐廳,一於入去試下先,估唔到比我搵到間好嘢,味道正宗,價錢仲唔貴,都幾抵食。上海回鍋肉 $ 88  - 用左好多青紅辣椒、椰菜去炒,豬腩肉片一啲都唔肥,炒得好夠鑊氣又入味,真係唔錯!口水雞 $88 - 雞十分嫩滑,個汁辣度啱啱好,朋友唔食得好辣都食到。奶油津白 $88 - 津白索哂奶油汁,好creamy而且入口即溶,津白份量好多,好大碟。高力豆沙 $72 – 越來越少餐廳肯做高力豆沙,鬆軟蛋白加上內層香甜豆沙,雖然size不大,但好好味,係絕佳既飯後甜品。

上海回鍋肉

口水雞
奶油津白
高力豆沙
2021-11-13 54 浏览
奧運小街有好多5同類型嘅小店,今次搵到呢間上海小館,廚房由老師傅打理,想試有鑊氣小菜就一定要過黎試吓啦!姐姐招乎周到,介紹左幾個小菜俾我地,最後2個人晚飯叫左:✅宮保雞丁($88)- 好香好夠鑊氣,鍾意佢夠多翠肉瓜夠健康😋✅蒜蓉炒時菜($68)- 時菜係西蘭花🥦,加小小辣椒🌶️一齊炒,送飯一流✅雪菜肉絲炒粉皮($88)- 本來諗著叫白飯送小菜,不過姐姐話一定要試個粉皮,所以就來一個吧🙋🏻‍♀️果然無介紹錯,加小小豆板醬食都幾好味😋 不過我個人覺得想食健康啲的話,記住叫小油呢!
不過我個人覺得想食健康啲的話,記住叫小油呢!
2021-11-12 53 浏览
喺大角咀中匯街61號嘅上海老家,店內外嘅裝修都滲著中式餐館嘅味道。店職員好有人情味, 一入鋪就向我推介左各式各樣嘅店內名菜,我簡直諗都唔使諗就落得單。好似一般嘅中式餐館一樣,一坐低就有杯茶飲下,杯茶都仲幾靚㗎。今次就嗌左個花膠雲吞雞試吓,店職員話雲吞係用咗西洋菜嚟包嘅,咁啱西洋菜呢排當做, 果然冇介紹錯,雲吞皮薄餡靚。 加上用埋花膠嚟燉湯,煲湯甜到乜咁。 完全冇味精可以成部飲晒。 呢排花膠雲吞雞煲做緊promotion, $100唔使就食到。飲完個湯之後,就試埋條松鼠大黃魚。 店職員強調呢條魚係即叫即炸, 所以先可以炸到皮脆肉嫩。 加埋嗰個番茄汁,真係食過返尋味。 呢間鋪絕對可以再幫襯。
💕【正宗上海菜】 上海老家💕很久沒吃上海菜了,很懷念去上海吃喝玩樂的日子。找到這一間正宗的上海餐廳,午市叫了一下銀芽鱔糊,五香燻魚和白飯❤️兩碟餸都鑊氣十足,惹味得來不會太咸,鱔魚鮮味,燻魚甜甜嘅口感特別好下飯!平時不太會吃飯的我也成碗白飯吃掉了!餐廳環境清靜,乾淨企理,菜單選擇很多,適合兩三個朋友一起來吃,又或者是一家人飯聚。人多的話可以點一個套餐便可以一次過是很多不同的菜式了。上海老家 📍大角咀中滙街61號
💕【正宗上海菜】 上海老家💕

很久沒吃上海菜了,很懷念去上海吃喝玩樂的日子。

📍大角咀中滙街61號
  • 銀芽鱔糊
2021-11-09 38 浏览
上海老家 地址: 大角咀中滙街61號地下電話: 91623308=====================一日之間就降左十多度,拿出大衣穿免著涼。冬天日短夜長,放工時天已全黑,在冬天人也更易覺得肚餓。join 埋朋就去左食上海菜皮蛋豆腐竟然咁大碟?!撈埋個汁開胃,簡單架美味。擔擔麵個湯好濃,有花生香微辣,仲落了豬肉碎,湯掛在陽春麵上,而塊酥炸豬扒配麵也是神來之筆。社交平台 like and share 就可用$68 食到花膠雲吞雞啦!湯非常濃厚,雲吞加埋個花膠湯同雞,是3-4人份量,我地2人被優惠吸引,最後也乖乖吃光。炒五花肉,濃油醬的一道小炒,椰菜爽口,若非食了雲吞雞超飽,真的想點上白飯配著吃呢。成餐飯份量十足,兩個人大均只係$150 ,真係拖麵個大人來食都卓卓有餘呀!

地址: 大角咀中滙街61號地下
電話: 91623308
=====================

join 埋朋就去左食上海菜

皮蛋豆腐竟然咁大碟?!撈埋個汁開胃,簡單架美味。