2021-06-12 120 浏览
元朗美食特別多,今晚來到九丁目日本料理吃晚餐。坐下後店員馬上送上熱茶和餐牌,我留意到牆上貼了張海報,原來他們即將在星期六、日晚上8點推出日本食品拍賣,很有趣呢!餐牌內容琳瑯滿目,有多種日本食品。最後我們點了兩客海膽壽司、一客甜蝦壽司、一客鰻魚壽司、三文魚軟殼蟹卷、清酒煮蜆、岩石燒牛小排以及芝士焗黃金蠔。下單後店員就會拿來小瓦斯爐,然後放上正方形熱辣辣的石板,預熱讓我們燒牛。牛小排份量不少,而且油脂分布均勻。一放上熱石板就發出滋滋聲,傳來陣陣香味。店員也會給你一瓶粉紅海鹽讓你按喜愛添加,我覺得不用加太多,可以吃到肉本身的味道。因為石板很熱,所以牛小排燒一會兒已經可以吃。一入口就吃到豐富的肉汁,香口好味道!證明真材實料!接著來了清酒煮蜆,蜆肉無沙,大隻飽滿,有清酒味的配搭,更能充分帶出鮮甜的味道!芝士焗黃金蠔有豐富的醬汁,蠔亦大隻,燒得剛剛好不會過熟然後就是壽司類,先說甜蝦壽司,這裏的甜蝦是用上大隻甜蝦,鮮甜又彈牙!鰻魚壽司的鰻魚汁很足夠,鰻魚也不會太凍呢!海膽壽司上面的海膽絕不欺人,滿滿的鋪滿壽司表面。入口鮮甜不苦,有驚喜,叫兩客也不夠喉!最後是三文魚軟殼蟹卷,也是強烈推薦!這裏是用上三
元朗美食特別多,今晚來到九丁目日本料理吃晚餐。

芝士焗黃金蠔有豐富的醬汁,蠔亦大隻,燒得剛剛好不會過熟

然後就是壽司類,先說甜蝦壽司,這裏的甜蝦是用上大隻甜蝦,鮮甜又彈牙!鰻魚壽司的鰻魚汁很足夠,鰻魚也不會太凍呢!海膽壽司上面的海膽絕不欺人,滿滿的鋪滿壽司表面。入口鮮甜不苦,有驚喜,叫兩客也不夠喉!最後是三文魚軟殼蟹卷,也是強烈推薦!這裏是用上三文魚腩來包著軟殼蟹卷,很難得!軟殼蟹還是即炸,一冷一熱的小卷成為全晚的亮點,三文魚腩入口即溶,真沒有後悔點這個!連平常不太吃生三文魚的朋友也連聲讚好!說下次來都要再點!
2021-06-12 137 浏览
今日同屋企人去咗呢間餐廳食晏晝。我就嗌咗西京燒銀鱈魚,屋企人叫咗沖繩涼瓜炒豚肉同炸餃子拉麵。銀鱈魚同涼瓜炒豚肉嘅餐包含埋嘢飲、甜品、湯同飯。服務唔錯同埋坐得都舒服。銀鱈魚味道唔錯,亦附上沙律。但可能平時食得比較清淡,我覺得幾鹹下,要送飯先得。沖瓜炒豚肉,之前嚟已經試過,今次比以前遜色。苦瓜依舊炒得唔錯,口感爽脆,唔會太苦;但係今次嘅蛋比較少、豚肉較肥,口感麻麻哋,希望可以改善。炸餃子拉麵就都唔錯。

服務唔錯同埋坐得都舒服。

炸餃子拉麵就都唔錯。

午餐
2021-06-05 129 浏览
星期五放工想食好啲,同老公入元朗食日本野,呢間九丁目日本料理裝修幾有心思,門口放左棵櫻花樹燈,特別耀眼奪目。餐牌有不少選擇,有壽司丶刺身丶手卷丶燒物丶料理丶天婦羅等等。岩石燒牛小排,放在熱石上燒,即燒即食,入口肉味濃郁🤤份量唔少,非常抵食👍🏻風味芝士玉子燒,芝士份量唔少,配上紫菜碎,加埋沙律醬,好好味😋 我老公超鍾意😆什錦天婦羅,入口鬆化,份量也不少。北海三味壽司(海膽丶三文魚籽丶吞拿魚腩蓉)三款都唔錯,海膽新鮮,食落無腥味。七味炸雞軟骨超抵食,只係$20份量好多,上枱即食熱辣辣好香口😋最後叫左份黑毛豬豚肉串,一客已經有兩串又係抵食之選,豚肉夠薄食落唔會韌,加小小黑椒調味已經好好食。我們兩個食左好多野埋單連加一唔洗$500,價錢非常親民嘅一間日本料理,食物選擇又多,下次再試其他款式。

餐牌有不少選擇,有壽司刺身丶手卷丶燒物丶料理丶天婦羅等等。

什錦天婦羅,入口鬆化,份量也不少。

2021-06-05 83 浏览
約左朋友食飯吹水, 朋友想食日本野. 於是帶佢黎左元朗中心鬧市中,旺中帶靜既九丁目,餐廳外面佈置得像日本的小街,值得打卡既地方。 餐廳座位寛敝,座位相隔比較遠,,所以坐得比較舒服。 坐好後剛好看見一張poster,原來餐廳有日本拍賣「祭」,我估類似日本漁鮮市場拍賣。拍賣食材,價高者得。只有星期六日和公眾假期有,等我下次星期六日去感受下氣氛先! 好肚餓,唔多講,上菜!! 我地叫先個蟹籽沙律,蟹籽多到滿瀉,溝埋沙律醬食,好開胃。 來得食日本野,緊係要食手卷及壽司,叫左軟殼蟹手卷、三文魚和八爪魚壽司。大大隻軟殼蟹,炸得好香脆。每件壽司大小剛剛好, 一口一件,三文魚新鮮,八爪魚好有咬口,唔錯唔錯! 然後叫左牛肉壽喜燒,店員會先拎埋個gas爐,再整鍋上加熱。店員好細心提點我地要小心熱,唔好掂個煲蓋,好貼心!鍋裏面有冬菇、豆腐、菜和牛肉。湯底比較濃味,主角牛肉有牛味,沾埋生雞蛋食,更加嫩滑! 天氣熱, 比較想食辣野,叫左辣芝士濃湯海鮮手打烏冬。湯底芝士味好重,可能有芝士既關係,辣味冇想像中

餐廳座位寛敝,座位相隔比較遠,,所以坐得比較舒服。

好肚餓,唔多講,上菜!!

我地叫先個蟹籽沙律,蟹籽多到滿瀉,溝埋沙律醬食,好開胃。

天氣熱, 比較想食辣野,叫左辣芝士濃湯海鮮手打烏冬。湯底芝士味好重,可能有芝士既關係,辣味冇想像中咁辣,海鮮足料,有青口、蝦、扇貝,仲有流心蛋。手打烏冬爽滑,份量適中。

最後叫左個串燒五品盛, 因為可以試多d唔同味道既串燒,每串都係二人份量。雞翼好細心咁串起,方便直接食,肉多汁而且唔會太油膩。帆立貝鮮甜,煙肉卷和冬菇燒得剛好,雞肉棒內加入左雞軟骨,增加口感!
  • 牛肉壽喜燒
2021-06-03 1195 浏览
就在元朗千色廣場後面,一眼看去有家裝修得日本風滿滿的居酒屋。正門外的大名牌,櫻花樹,大酒埕及煙霧十分適合打卡。居酒屋的和食餐單種類繁多,店員耐心講解會逐步上菜,還有餐廳會有拍賣祭,有新鮮人氣食品低價出售,期待🌸雜錦海鮮沙律和甘酢蕃茄沙律上的角切魚生份量十足,還帶兩隻大甜蝦,用上比較清新醋汁。甘酢蕃茄的汁料味道驚喜,蕃茄爽口酸甜,十分醒胃。😘法式黃金醬鮭魚多士賣相十分精緻,三文魚煮至全熟但不乾,配上芝士蛋黃醬及燒汁和香脆多士,配搭十分出色。😙風味芝士玉子燒玉子幼滑,芝士的份量不會蓋過蛋的甜味,推介。😊北海三味有三文魚籽,吞拿魚和海膽。壽司不會有熱飯或過酸的問題,其中的海膽味道極濃甘香,三件加起只是68元,性價比高。👍🏻七味天鳥唐揚炸雞面層香脆薄身,一裡面熱辣辣嫩口多汁。味增芝士燒茄子外脆內嫩,表面厚厚的芝士燒香後黏住味增,配上熟透軟嫩的茄子肉,大口大口吃得十分滋味。😍牛肉壽喜燒店員上鍋和日本蛋後會直接等滾起,火喉剛好牛肉超嫩。牛肉帶肥且的份量超乎想像的多,沾蛋吃直接食都可。😋難得元朗有家性價比高的居酒屋,一班朋友來可以小酌一下,推介!🥰

雜錦海鮮沙律和甘酢蕃茄

法式黃金醬鮭魚多士

風味芝士玉子燒
玉子幼滑,芝士的份量不會蓋過蛋的甜味,推介。😊

北海三味

七味天鳥唐揚

牛肉壽喜燒

• 牛肉壽喜燒
2021-05-31 129 浏览
在繁忙嘅香港要約親友有時都幾難,因為各自為生活打拼,我已經好幾個月沒有見呢個表弟難得佢今日放假又夾到時間緊係要聚一聚啦!我兩都係喜歡食日本野,所以就約去元朗的九丁目食壽司🥰來到已經8成滿座好彩行快兩步有位座唔洗等。⚛ 自家製芝麻雞翼 ~ 去邊都覺得芝麻雞翼係最正的,炸得外層酥酥入面就仲係咁滑。 ⚛ 鰻魚壽司 ~ 鰻魚口感軟嫩大愛。⚛ 壽司拼盤 ~ 方便之選因為唔洗諗每款都有d ,有肥美三文魚, 大大件又長的皇帝蟹棒, 爽甜的北寄貝,香甜的鮮帶子, 滋味的油甘魚,簡單的加州卷, 最後仲要有我喜愛的碎蔥吞拿魚腩蓉卷,入口軟綿綿真係好令人回味。⚛ 火山丼 ~ 抵食的丼飯,大大件鮮甜海膽,爆滿的三文魚籽和蟹籽, 蟹肉,角切刺身,一碗有齊哂最正的材料拌勻食一流😍。呢到仲有8點半後入座優惠,如果夜放工人士岩哂。

⚛ 鰻魚壽司 ~ 鰻魚口感軟嫩大愛。

呢到仲有8點半後入座優惠,如果夜放工人士岩哂。
2021-05-30 102 浏览
元朗向來出名小店雲集,當中有數間都幾出名,今日去試嘅呢一個更是日本菜式的其中一間。先點了兩份壽司試試,分別是三文魚及帶子,當中的帶子表現相當出色,一咬落去,已有帶子獨有的鮮味帶出,而且飯的質感是微酸的咬口,亦不會過實,證明師傅握的力度剛好,相信相當有經驗。然後是炸蝦天婦羅,我點了一份5隻,等了大約15分鐘上枱,一上枱相當熱辣辣,每一間店的師傅也對天婦羅的標準不同,我認為此間的炸蝦天婦羅既薄身而且脆口,是相當標準的一種,再配上微微甜的天婦羅汁,兩者相加後,更是一絕。整餐人均$200,整餐飯相當出色。
整餐人均$200,整餐飯相當出色。
2021-05-23 131 浏览
平時接完放喺就會搵好野食 今次去左千色後面搵食 九丁目日本料理😍好靚 , Outdoor 位有d 櫻花樹 ,可以chill lunch 一下 不過帶住個仔 + 酷熱天氣我地都係坐返份空氣地方喇 🤣哥哥去到邊都要拉麵 / 烏冬所以叫左個雞扒烏冬 🍜湯底清, 唔係味精 , 非常好 👍🏻媽媽當然叫sushi , 夏天一定揀sushi 🍣好新鮮 , 又大大舊 仲有多碗細烏冬😱😱 好抵食呀 除左餐飲, 每個餐仲有個 Jelly 送 😍哈哈 我飲左兩杯凍檸茶 哥哥就食左兩個Jelly So yummy ! 放學斜餐好推介呀
平時接完放喺就會搵好野食
今次去左千色後面搵食

九丁目日本料理😍
好靚 , Outdoor 位有d 櫻花樹 ,
可以chill lunch 一下
不過帶住個仔 + 酷熱天氣
我地都係坐返份空氣地方喇 🤣

哥哥去到邊都要拉麵 / 烏冬
所以叫左個雞扒烏冬 🍜
湯底清, 唔係味精 , 非常好 👍🏻

媽媽當然叫sushi , 夏天一定揀sushi 🍣
好新鮮 , 又大大舊
仲有多碗細烏冬😱😱 好抵食呀

除左餐飲, 每個餐仲有個 Jelly 送 😍
哈哈 我飲左兩杯凍檸茶
哥哥就食左兩個Jelly

So yummy !
放學斜餐好推介呀
2021-05-22 112 浏览
今晚準時放工,所以選擇了近近地的屋酒屋「九丁目日本料理」晚餐!法國生蠔: 生蠔很大隻,不但能品嘗到有中度甜味又帶丁點海水味,也能品嘗蠔的鮮味,很值得一試!炭火燒油金魚頭:平時食三文魚頭多,第一次食油金魚頭!魚頭超厚肉而且帶甘香,加上炭燒的焦香味,簡直絕配!而碟旁沙律菜絕對可以中和油膩感覺,很好配搭!四品刺身盛:裡面有油甘魚,三文魚,赤貝及甜蝦,每款刺身都很新鮮,不但厚切,也很肥美,刺身很鮮甜,絕對是物超所值!

2021-05-17
2021-05-22 90 浏览
我一直都想嚐嚐這店的石燒安格斯牛肉,果然沒令我失望,牛肉脂肪分佈均勻,呈現雪花狀,看見已想吃。把牛肉放在熱騰騰的石板上,發出啫啫的聲音,香氣四溢,整個畫面已令我垂涎三尺。把牛肉放進嘴裏,肉質嫩滑甘香,果然值得一試再試,而且以這個價錢來說,確是抵食。鰻魚天婦羅也十分美味,外面的脆漿炸得酥脆可口,不會太厚,鰻魚軟滑惹味。而這店的壽可亦是十分新鮮,尤其是帶子壽司又大又鮮甜,令人回味。軟殼蟹蟹糕炒飯,看到端上餐桌時的模樣已夠吸引,軟殼蟹炸得鬆脆而不乾,很惹味,飯粒分明甘香,口腔蕩漾著淡淡蟹糕的鮮甜,真的要試一試。甜品亦很有特色,這個菠蘿雪葩用原個菠蘿盛著菠蘿沙冰,酸酸甜甜挺有趣。吃到飽飽也是六百多元,真的不貴,值得再來。

• 石燒安格斯牛肉
2021-05-22 68 浏览
炎炎夏日去到元朗搵美食!剛好經過間餐廳見佢有戶外戶內,特別之處係戶外設計有噴霧,感覺好清涼。就係因為佢的特別吸引左我去試試!疫情期間,每張枱都有消毒手液。令客人安心進食。叫左支綠茶可樂,唔講都唔知原來係可樂,因為外表係綠色,水都係綠色,同平時飲開黑色的可樂,完全不同色。因為太熱唔想諗,所以叫左個寿司拼盤,重點係有我喜歡的三文魚🍣仲係有4本,鮮帶子,油甘魚,北極貝,皇帝蟹棒都係有2本,但無諗到皇帝蟹棒真係好大塊好厚肉,仲有碎蔥吞拿魚腩蓉手卷有3本,真係食完佢都飽!軟殻蟹手卷好抵食52蚊就有2本,咬落去仲係熱熱的軟殼蟹,香脆可口。日本生蠔🦪28蚊就可以食到,意想不到的肥美!真係美食盡在不言中⋯⋯

疫情期間,每張枱都有消毒手液。令客人安心進食。

2021-05-21 59 浏览
🇯🇵心血來潮,又想去居酒屋🏮🎎自癒下🍻...今次第一次嚟幫襯,適逢遇上8點鐘拍賣,好有趣,又新奇,仲好吸引添😍:當晚有活龍蝦🦞、海膽、活蝦🦐、sake 同埋桃🍑,見到場內人拍賣🤚🏻氣氛高漲,以優惠價奪得心頭好👏🏻可惜男朋友不吃海鮮🦞🦐🐚,唯有睇吓其他客人競投😊 ,當日老闆也送了$100 coupon, 留待下次用🤗食物款式算多,味道也不俗,價格尚算可以,油紙傘☂️的裝飾,好日系feel 🎐🎏🥰💁🏻‍♂️老闆好nice,走過來跟我們傾偈

💁🏻‍♂️老闆好nice,走過來跟我們傾偈

2021-05-19 736 浏览
晚上約朋友去元朗食飯吹水,朋友話入想食日本野,啱晒啦!元朗咁多日本餐廳,隨便搵都有好多選擇!最後揀咗九丁目,係因為見個門面的櫻花幾有feel!Menu有刺身、壽司、熟食好多選擇,我點了碗辣芝士濃湯海鮮烏冬做主食,芝士唔係拉絲個種,係個湯有陣陣的芝士香味,係芝士融入湯入個種, 我覺得唔算辣,微辣程度,海鮮有扇貝、青口、蝦,烏冬好滑,湯底又熱又香濃!朋友選了特選壽司拼盆,有三文魚、帶子、金倉魚壽司等等,朋友話壽司都幾鮮甜,而且壽司配搭係佢平時都會點的,好啱佢食!食日本野當然要點返幾款小食,包括我最愛的蟹籽沙律!估唔到2人份量會咁大盆,我懷疑有一大條青瓜的份量!蟹籽份量多又新鮮彈牙,不過攪勻就係技術性的問題,青瓜新鮮爽口,食完感覺清新,平時唔食菜的都會不知不覺食好多~另外芝麻雞翼都係必點的,雞翼外皮沾了炸粉做到好脆口的效果,內裡好熱辣辣要小心燙口,肉質好滑有汁!軟殼蟹手卷有2份唔使爭,軟殼蟹都幾大份,雖然配料放了青瓜絲、蟹柳絲同蟹籽,同剛剛食的蟹籽沙律有重複的感覺,不過加埋軟殼蟹一齊食,口感豐富又ok喎!最後叫埋2枝日本果汁梳打,密瓜同白提的味道都好香,而且唔會係好假的死甜味,日本野的確係唔

Menu有刺身壽司、熟食好多選擇,我點了碗辣芝士濃湯海鮮烏冬做主食,芝士唔係拉絲個種,係個湯有陣陣的芝士香味,係芝士融入湯入個種, 我覺得唔算辣,微辣程度,海鮮有扇貝、青口、蝦,烏冬好滑,湯底又熱又香濃!

最後叫埋2枝日本果汁梳打,密瓜同白提的味道都好香,而且唔會係好假的死甜味,日本野的確係唔同d
如果唔怕熱,其實坐在餐廳外面的枱係好有feel,晚上有煙放出,加上周圍的裝飾,好似去了日本庭園咁
2021-05-10
2021-05-17 84 浏览
餐廳不論內外都經過用心佈置,室外有發光的櫻花樹,室內有佈滿油傘的天花板。室外更有露天座位,天氣涼時坐在外面用餐也不錯。餐牌選擇滿多。最後我們選了5道菜。‖ 岩石燒牛小排 ($108) ‖最先上菜的是岩石燒牛小排。店員奉上Gas爐,再把熱石放上,並提供岩鹽供調味。牛小排紋理很漂亮,不厚不簿。兩邊煎煎灑上岩鹽,牛味在口中點點散逸。‖ 溫泉蛋軟殼蟹沙律 ($88) ‖把溫泉蛋戳破,與蟹籽、生菜攪拌一起吃,加上脆脆香口惹味的軟殼蟹,不錯。‖ 火山丼 ($168) ‖有三文魚籽、蟹籽、蟹肉、三文魚、吞拿魚、八爪魚和海膽,材料好多喔。每樣材料都新鮮,而且吃到尾,不會剩下白飯沒餸配,因為材料很多,特別蟹肉 😆。‖ 自選刺身2品 (三文魚3切+油甘魚2切) ($62) ‖三文魚和油甘魚都好厚切,肥美滑溜。‖ 七味炸雞軟骨 ($20) ‖炸雞軟骨好味 😋,香脆可口,吃完一粒又一粒,清光光。進餐期間,店員不時過來主動加水 😊。

餐牌選擇滿多。最後我們選了5道菜。

‖ 岩石燒牛小排 ($108) ‖

‖ 溫泉蛋軟殼蟹沙律 ($88) ‖

‖ 火山丼 ($168) ‖

三文魚和油甘魚都好厚切,肥美滑溜。

‖ 七味炸雞軟骨 ($20) ‖

炸雞軟骨好味 😋,香脆可口,吃完一粒又一粒,清光光。

進餐期間,店員不時過來主動加水 😊。
2021-05-17 85 浏览
行經元朗見到間有露天餐桌嘅日本餐廳,覺得好寫意而且餐廳環境唔錯,決定試試佢!做好安心出行同埋量好體溫就入座了。叫左個壽司拼盤,當中包括左有三文魚、鮮帶子、油甘魚、北寄貝、皇帝蟹棒、加州卷同埋碎蔥吞拿魚腩蓉手卷。壽司嘅材料取材新鮮,當中三文魚同埋油甘魚油脂分布均勻,食落口相當滿足,鮮帶子同埋北寄貝就相當鮮甜,而最令我驚喜嘅就係皇帝蟹棒壽司,利申本人係麻麻地食蟹柳,但呢個皇帝蟹棒肉質非常鮮甜而且多汁,咬落好亦見到內裏肉質分明,口感嘅層次亦從而提升,配埋面頭嘅沙律醬簡直冇得頂!軟殼蟹手卷亦都非常值得一試,軟殼蟹炸得香脆可口,而且大隻到食到落底都仲有軟殼蟹,再者手卷嘅其他配料亦都十分之多,令手卷口感更加豐富!仲有個拼盤都好吸引,叫做豐盛珍寶揚物藍,當中既炸物包羅萬有,有吉列蝦、芝麻雞翼、明太子雞翼、芝士年糕、炸蝦餅、吉列蠔同埋北海道流心芝士薯餅。全部炸物都係新鮮炸完就上枱,香脆可口之餘啲炸粉亦都唔厚。當中既芝士年糕芝士味重,而年糕煙韌唔黐口,芝士同年糕之間口感分明,真係極之好食!明太子雞翼用既係辛明太子,帶少少辣,餡料豐富,亦同雞翼十分匹配!仲有就係流心芝士薯餅都好食,薯餅打爛至薯蓉再夾上芝士
仲有個拼盤都好吸引,叫做豐盛珍寶揚物藍,當中既炸物包羅萬有,有吉列蝦、芝麻雞翼、明太子雞翼、芝士年糕、炸蝦餅、吉列蠔同埋北海道流心芝士薯餅。全部炸物都係新鮮炸完就上枱,香脆可口之餘啲炸粉亦都唔厚。當中既芝士年糕芝士味重,而年糕煙韌唔黐口,芝士同年糕之間口感分明,真係極之好食!明太子雞翼用既係辛明太子,帶少少辣,餡料豐富,亦同雞翼十分匹配!仲有就係流心芝士薯餅都好食,薯餅打爛至薯蓉再夾上芝士炸脆,口感外脆內軟,甜甜既薯蓉加上流心芝士,十分邪惡!
最後仲叫左個月見醬油牛肉丼,熱熱既石鍋裝住牛肉飯,石鍋邊既飯燒至有飯焦,而飯上既牛肉份量多再加上有隻流心蛋,將所以野搞伴再食,口感豐富,而且醬汁味濃,岩晒我呢啲重口味人士!
賣單既時候店員仲向我地介紹佢地鋪頭逢星期六日同埋公眾假期既晚上會有拍賣祭,在場食客可以以競價形式搶購由餐廳提供既魚生,呢個玩法幾得意,好似去左日本啲魚市場咁,得閒一定會再去試!
2021-05-12