2022-06-27 90 浏览
呢間日本餐廳🍴🇯🇵最正一定係佢哋可以對住個海景💕佢哋個日本蔥油吉列日本黑豚豬扒都唔錯🐷豬扒炸到金黃色 勁酥脆✨入面嘅肉質鬆軟好厚切 食落唔會好油膩😋個豬扒醬酸酸甜甜 都幾開胃~送飯一流
2022-06-26 105 浏览
今日黎到位於K11 musea既日式餐廳五武士食飯,依間餐廳雖然開張左唔係好耐,但都有唔少人黎食飯。餐廳既佈置好典雅,景觀又開揚,可以睇到海景。刺身三點水八爪,帶子,真蠔。八爪彈牙爽口,帶子好鮮甜,真蠔味道香濃,有海水味。手羽先 雞肝 牛舌啡菇串雞肝,雞翼同香菇。雞肝好肥美,油脂好豐富,雞翼外皮燒到好香脆,肉亦好嫩,好味。農家煙肉野菜卷 雞心 雞腎煙肉好厚切,咸香同油脂都好香濃,配上野菜岩岩好可以無咁膩。雞心好有咬口,好味。整體黎講,今餐既體驗非常好,餐廳環境優美,食物質素又高。💭 五武士 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea1樓125號舖

餐廳既佈置好典雅,景觀又開揚,可以睇到海景。

刺身三點

手羽先 雞肝 牛舌啡菇串

農家煙肉野菜卷 雞心 雞腎

整體黎講,今餐既體驗非常好,餐廳環境優美,食物質素又高。

💭 五武士 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea1樓125號舖
2022-06-19 111 浏览
五武士 Five Samurai🥡🥢……….呢一間位於K11 musea海景日式餐廳,有落地大玻璃,可以一邊望住維港景色,一邊享受食物,入面係以日本武士為主題,非常有格調,係一個唔錯嘅體驗😝……….📌 @five_samurai 📍尖沙咀 梳士巴利道18號K11 Musea1樓125號舖……….🍢串燒Omakase餐 (第二位半價)•前菜•沙律•刺身(2客)•茶碗蒸•串燒由師傅安排 (5串)•稻庭烏冬/茶漬飯•甘味總結: 沙律好新鮮鮮甜,好開胃。刺身其中有三文魚籽同海膽,十分鮮甜。茶碗蒸材料十足,蛋滑,有蛋香。串燒調味香,但略嫌油膩。烏冬同茶漬飯味道偏淡,無驚艷之處。最好食係雞肉棒,雞肉混入雞軟骨,口感豐富,肉質鮮嫩,調味香,加埋蛋黃,好juicy😚……….💰人均 $500 /per person
五武士 Five Samurai🥡🥢

📌 @five_samurai
📍尖沙咀 梳士巴利道18號K11 Musea1樓125號舖
……….

🍢串燒Omakase餐 (第二位半價)
•前菜
•沙律
刺身(2客)
•茶碗蒸
•串燒由師傅安排 (5串)
•稻庭烏冬/茶漬飯
•甘味

💰人均 $500 /per person
呢間位於K11 MUSEA嘅五武士 Five Samurai,相當人氣話題不斷,小編知道佢哋開業無耐已經有一大堆擁躉,個日去食入座率都相當不錯。小編覺得個主要原因係佢哋將串燒、天婦羅及鐵板燒共冶一爐,還有一個專業的 cocktail bar,加上餐廳坐擁無敵維港景,用餐享受一流,快啲拉落去睇食評啦✍️:-農家煙肉洋蔥串 💰88 7⃣佢哋用左日本農場的自家製煙肉製作串燒,都認真幾厚肉下。洋蔥吸收左煙肉油分,咸鮮味爆燈好食。-月見手打免治雞肉串 💰68 8⃣免治雞肉串就算唔蘸雞蛋都好鬆軟,但配埋日本初生雞蛋一齊食,美味程度真係高幾個層次,值得一試!-南非活鮑魚 💰328 8⃣佢哋嚴選用新鮮蝦夷鮑魚,肉質軟腍不韌,配以由松葉蟹肉、生青海苔及鰹魚昆布湯煮成的汁,清新鮮味。-鵝肝最中餅 💰238 9⃣成個賣相好吸引,煎匈牙利鵝肝配最中餅、無花果與奇異果,加埋意大利黑醋,西日結合都完全唔唐突好夾反而。-蜜味燒銀鱈魚較 💰338 7⃣佢哋以白身魚油甘魚的魚鮫製作,份量好足料好大件,兩個人都真心夠食,唔錯唔錯。-甘鯛鐵板燒 💰328 7⃣Omakase裏好常用烹調魚嘅做法, 將甘鯛嘅魚鱗燒得「站起來」, 魚鱗立層層
農家煙肉洋蔥串 💰88 7⃣

月見手打免治雞肉串 💰68 8⃣

南非活鮑魚 💰328 8⃣

鵝肝最中餅 💰238 9⃣

蜜味燒銀鱈魚較 💰338 7⃣
佢哋以白身魚油甘魚的魚鮫製作,份量好足料好大件,
兩個人都真心夠食,唔錯唔錯。

甘鯛鐵板燒 💰328 7⃣
Omakase裏好常用烹調魚嘅做法, 將甘鯛嘅魚鱗燒得「站起來」, 魚鱗立層層交疊,猶如蜂巢立面, 魚鱗酥香脆,魚肉則保持軟嫩, 配上鮮香嘅南瓜汁,高度推薦!

牛舌海蝦 💰178 8⃣
完全估唔到海蝦可以配搭牛舌,但大家可以自己幻想其實佢哋肉質係類似,彈牙爽口幾新鮮。

First Love - Spring Cocktail & Dazzling Frozen - Spring Cocktail 💰128 7⃣
兩杯都係佢哋Seasonal 人氣cocktail,兩杯都係酸酸甜甜幾適合串燒時候飲,解油膩又清爽。
2022-06-12 205 浏览
今日訂咗枱同男朋友慶祝生日,預先已經預留咗海邊位置,及問職員甜品的安排可否寫上‘Happy birthday’,職員回答可以.一整個晚餐,我們叫了taste menu , 在額外加咗啲串燒,職員我哋要多個鮑魚同燒魚,我們都嘗試,食物嘅質素係高嘅,可惜整個晚餐錯漏百出.冇嘅嘢,我哋叫咗,等咗好耐人同我哋講賣晒.食完keep住想收我哋呢啲碟,但仲有食物喺入邊⋯⋯,其實都係想慢慢食,享受下個環境同氣氛⋯不過有種俾人吹嘅感覺⋯⋯另外我哋叫了taste menu , 職員初初同我哋講話我哋介紹六款酒pairing 唔同嘅食物,食咗頭盤之後,就急住上其他菜,要我哋自己追問應該pair 咩酒⋯到最後令我最失望嘅係,中途我故意去廁所,問職員我哋order嘅餐係咪有甜品,如果有可唔可以寫返Happy birthday,如果冇我可以叫甜品,職員回答可以,但最後唔知係咪趕住收工,咩嘢都冇⋯我好失望⋯,成餐飯食咗四千幾蚊,唔算貴,但係我真係反問自己係咪值得,仲要係同男朋友慶祝生日,沒有下一次,真心not recommend, 其實呢個價錢有好多選擇,總之成個過程錯漏百出,坐位安排好似都有啲混亂😔😔😔😔⋯⋯
冇嘅嘢,我哋叫咗,等咗好耐人同我哋講賣晒.
2022-06-11
$2000 (晚餐)
庆祝纪念
生日
2022-06-10 103 浏览
我好鍾意對住個海所以好開心去咗一間環境好靚又可以對住維港食飯嘅餐廳邊食住串燒、把酒談心好正🔸雞腿肉🔸月見團子🔸雞肋軟骨🔸雞尾🔸雞心🔸紫蘇雞皮大蝦🔸燒粒貝🔸松葉蟹天婦羅、竹笙花膠天婦羅、明太子趣味天婦羅🔸手工COCKTAIL 🔸手工啤.以上就係我地當日食嘅嘢,鐘意佢D串香得嚟唔會乾,其中月見團子、紫蘇雞皮大蝦係我最鐘意嘅!團子鬆軟而有軟骨嘅口感,個燒汁都好正。紫蘇雞皮大蝦勁大隻好爽彈,連脆卜卜燒雞皮、超香嘅紫蘇一齊食,勁好味!.另外,我大推天婦羅,脆得嚟唔油,竹笙花膠一咬開就爆汁,明太子趣味天婦羅外層有一粒粒脆粒,口感特別又好食。
我好鍾意對住個海
所以好開心去咗一間環境好靚
又可以對住維港食飯嘅餐廳
邊食住串燒、把酒談心
好正

🔸雞腿肉
🔸月見團子
🔸雞肋軟骨
🔸雞尾
🔸雞心
🔸紫蘇雞皮大蝦
🔸燒粒貝
🔸松葉蟹天婦羅、竹笙花膠天婦羅、明太子趣味天婦羅
🔸手工COCKTAIL 🔸手工啤
來到K11五武士,名字十分有型,餐廳十分有格調,靚靚浪漫海景,飲下酒拍拖仔最岩煙雞肉刺身沙律第一次煙雞刺身,師傅說是用日本雞,所以可以安心享用,食落近似煙三文魚口感既parma ham 好特別😉Cocktail - Sakura sour 櫻花酒甜甜帶有微酸紫蘇cocktail個人極喜歡佢紫蘇味十分濃厚,調酒師話特別用上日本紫蘇Liqueur 同紫蘇bitter , 微甜 而紫蘇味特別出眾!刺身三點池魚刺身厚厚既魚身,食落口感和甜度都近似帆立貝,非常鮮味鮫鰈魚配火灸鰈魚邊鰈魚刺身肥美而油脂感滿溢,火灸過既鰈魚邊油香味更濃厚中拖羅中口卜油脂比例平均,不會太油,入口啖啖享受串燒農家煙肉洋蔥串用日本農家豬製成煙肉配上洋蔥燒, 既有煙肉咸香又有洋蔥鮮甜,配搭出色手打免治雞肉串手打雞肉配上日本初生蛋汁,十分juicy ,蛋汁是精華所在,非常香甜 !啖啖都過癮!串燒雞心雞腎味道香而爽口,咸香火喉都十分出色串燒芝士厚厚芝士控必叫串燒雞皮雞皮十分香脆,油脂燒香後,送酒最岩!串燒雞尾一直以來未敢試食雞尾,但五武士用上伊波美雞雞屁股製作,食材有別一般雞尾!雞尾油脂重,所以燒香後油香更濃烈!肥美香甜,配上啤

煙雞肉刺身沙律

Cocktail -

Sakura sour
櫻花酒甜甜帶有微酸

紫蘇cocktail

刺身三點

池魚刺身
厚厚既魚身,食落口感和甜度都近似帆立貝,非常鮮味

鮫鰈魚配火灸鰈魚邊
鰈魚刺身肥美而油脂感滿溢,火灸過既鰈魚邊油香味更濃厚

中拖羅
中口卜油脂比例平均,不會太油,入口啖啖享受

串燒

農家煙肉洋蔥串

手打免治雞肉串

串燒雞心雞腎
味道香而爽口,咸香火喉都十分出色

串燒芝士
厚厚芝士控必叫

串燒雞皮

雞皮十分香脆,油脂燒香後,送酒最岩!

串燒雞尾

雞尾油脂重,所以燒香後油香更濃烈!肥美香甜,配上啤酒🍻或cocktail 真係一絕😍

雞皮包紫蘇蝦

肥美大蝦,將雞皮包上紫蘇來燒 ,其重點在香脆,而咸香夾上紫蘇味,令大蝦味道更鮮😉

包牛舌燒蝦

牛舌燒蝦就重於其口感,牛舌肉香帶出海蝦鮮度,層次不同!

燒南非鮑魚

大大隻南非鮑魚,燒香甜美,煙韌又有口感!
要慢慢品嚐🥰

豆腐雪糕作結

2022-06-09 84 浏览
五武士位於尖沙咀K11 Musea ,於2021年12月才開業的日式料理。五武士是的五指餐廳內五種餐飲元素,分別為:手工啤酒區、清酒紅酒區、鐵板燒區、串燒區給主廳內的Draft Cocktail 區。每個區域都各有特色。今次選擇了坐在主廳位置,一邊欣賞維港海景;一邊享受Draft Cocktail 及精緻的串燒。👅牛舌心厚切牛舌心,牛味濃郁。🧀燒煙燻芝士選用北海道芝士,店家自家煙燻後再放在炭火上燒烤,配酒一流。🍖雞肉棒配日本初生蛋使用了德島的阿波尾雞肉加上山藥製成,雞肉棒鬆軟多汁,加上齒頰留香的阿波尾雞72小時初生蛋沾染食用。 🪱燒白鱔用上來自瀨戶內海的白鱔 ,鱔皮燒到蕉香脆唔,鱔肉彈牙,由於用了新鮮,不用過度調味,也相當滋味。🐽味噌黑毛豚肉五花腩充滿油脂的鹿兒島黑毛豬,加上紫洋蔥中和油膩感。🦐紫蘇雞皮燒大蝦爽口彈牙的蝦肉,被紫蘇葉及一層油脂滿滿的香酥雞皮包裹着,滋味又充滿口感。🐟炸池魚BB小池魚炸得香酥,加上日式蛋黃醬,一道很傳統的日式下酒小食。🍤花膠天婦羅🥠沙追魚烏魚子天婦羅非常有特色的天婦羅料理,炸衣香脆,花膠及魚肉相當新鮮滋味。🍲昆布湯小烏冬昆布湯非常清甜,烏冬彈牙,為餐點畫上

👅牛舌心
厚切牛舌心,牛味濃郁。
🧀燒煙燻芝士
選用北海道芝士,店家自家煙燻後再放在炭火上燒烤,配酒一流。

🍖雞肉棒配日本初生蛋

🪱燒白鱔
🐽味噌黑毛豚肉五花腩
充滿油脂的鹿兒島黑毛豬,加上紫洋蔥中和油膩感。

🦐紫蘇雞皮燒大蝦

🐟炸池魚BB
小池魚炸得香酥,加上日式蛋黃醬,一道很傳統的日式下酒小食。

🍤花膠天婦羅
🥠沙追魚烏魚子天婦羅
非常有特色的天婦羅料理,炸衣香脆,花膠及魚肉相當新鮮滋味。

🍲昆布湯小烏冬
昆布湯非常清甜,烏冬彈牙,為餐點畫上完美的句號。
2022-06-06 119 浏览
超級喜歡吃日本料理,當知道旅遊發展局再推香港餐廳週,立即搜查日本餐廳,今次有21家參與餐廳,選了K11 Musea五武士。2022春季香港餐廳週,280元/位 精選午餐,包括以下的:#季節沙律:蔬菜不算新鮮,沒有任何醬汁/調味,不喜歡!#日式蒸蛋:質感挺滑的,配料有蟹肉、鳴門卷、銀杏,不錯!#刺身兩點:鰹魚、三文魚子海膽,很新鮮,最喜歡海膽!#味噌湯:鹹淡適中,挺好喝的!#日本葱油吉列黑豚豬扒御膳:脆漿太厚,吃着有點油膩。#蕨餅:抹茶味,好吃!服務:可以加強提前2天收到電話確認訂座日期、時間、人數用餐當天已經提前15分鐘到達K11 Musea,在1樓兜了2個圈,都找不到五武士,打電話給餐廳問路,沒人接聽,飛到留言信箱,跑到G樓 Information counter,才知道是1樓另一邊,要在G樓 Musea Edition區域,手扶梯上1樓,才找到五武士!我同餐廳門口的接待員(應該是2日前來電確認booking的店員)說找不到店,她立即說:係呀!呢度係好難揾!電話確認booking時,是不是可以提示一下?

#季節沙律:蔬菜不算新鮮,沒有任何醬汁/調味,不喜歡!
#日式蒸蛋:質感挺滑的,配料有蟹肉、鳴門卷、銀杏,不錯!
#刺身兩點:鰹魚、三文魚子海膽,很新鮮,最喜歡海膽!
#味噌湯:鹹淡適中,挺好喝的!
#日本葱油吉列黑豚豬扒御膳:脆漿太厚,吃着有點油膩。
#蕨餅:抹茶味,好吃!

服務:可以加強
提前2天收到電話確認訂座日期、時間、人數
電話確認booking時,是不是可以提示一下?
2022-06-01
2022-06-04 103 浏览
五武士集鐵板燒、燒鳥、酒吧於一身,坐擁無敵維港景色,情調浪漫,裝潢優雅脫俗,絕對是約會或慶祝節日的好地方。這裡主理的鐵板燒套餐,別樹一格,食客不是對著師傅及鐵板燒檯,而是望著醉人海景,以刺身作饕餮盛宴的前奏,再品嚐鐵板燒的佳餚美食。🔸季節沙律🦋煙薰華味鳥雞肉 雞肉煙薰至半生熟,肉質柔韌,口感很特別。沙律配上蒜蓉蕃茄汁 ,味道酸酸地,令人清新醒胃。🔸前菜三點🦋蟹肉水雲一絲絲鮮甜的蟹肉配搭酸爽順口的水雲褐藻,一道非常開胃的前菜。🦋酒盜芝士芝士經煙薰過,軟熟濃香,再加上以鮪魚內臟製成的酒盗,味道有點似麵豉納豆,一放入口中就感受到不能形容的濃烈味蕾衝擊。🦋沢蟹仔 炸過的沢蟹仔,細細隻脆卜卜,連殼都可以食埋。🦋白梅貝 外形似翡翠螺,用自家製醬汁煮,清甜帶嚼勁。🔸刺身三品🦋石垣島鯛魚肉質軟嫩粘身,清鮮甜美,魚味濃。🦋油甘魚肉質鮮美細膩,口感清爽且有回甘。🦋三文魚籽海膽甘甜的海膽配上三文魚籽,極富口感和美味。🦋大蝦虎蝦肉質十分彈牙,吃得到的鮮味,極之誘人。🦋北海道白鱈魚魚皮煎至超薄脆,功夫叫絕,鱈魚表面也燒至焦香,肉質滑嫩,魚油豐富。伴菜有雞肶菇及燒蕃薯,同樣出色。🦋A5熊本和王牛薄燒和牛油脂豐腴,

🔸季節沙律
🦋煙薰華味鳥雞肉

🔸前菜三點
🦋蟹肉水雲

🦋酒盜芝士

🦋沢蟹仔
炸過的沢蟹仔,細細隻脆卜卜,連殼都可以食埋。

🦋白梅貝
外形似翡翠螺,用自家製醬汁煮,清甜帶嚼勁。

🔸刺身三品
🦋石垣島鯛魚
肉質軟嫩粘身,清鮮甜美,魚味濃。

🦋油甘魚
肉質鮮美細膩,口感清爽且有回甘。

🦋三文魚籽海膽
甘甜的海膽配上三文魚籽,極富口感和美味。

🦋大蝦
虎蝦肉質十分彈牙,吃得到的鮮味,極之誘人。

🦋北海道白鱈魚

🦋A5熊本和王牛薄燒
和牛油脂豐腴,牛味濃郁,中間包裹著蒜蓉及蔥花,再夾著炸蒜片一齊吃,味道更提升。

🦋時令海鮮湯
熱騰騰的大蜆舞松茸湯,蜆肉肥厚鮮美,暖心暖胃。

🦋炒飯
用了日本新瀉米,加了櫻花蝦、蔥花、雞蛋、漬物的炒飯,粒粒分明,炒得乾身,口感豐富。

🦋甘味甜品
日本赤肉蜜瓜熟度剛剛好,多汁清甜;貼心地已去皮的長崎枇杷,香甜清潤。
2022-06-03 85 浏览
手工Cocktail燒活鮑魚鮑魚新鮮爽口好有鮮味,一啲都唔會靭,鮑魚設成薄片容易入口穴子天婦羅天婦羅炸得一啲都唔油膩,粉漿啱啱好,外面酥脆入面滑脫脫,穴子保持濕潤唔乾身竹笙花膠脆米天婦羅除咗外表精美之外亦都好花心思製作,口感特別味道亦好豐富燒雞心軟硬適中入口非常之香,估唔到雞心都可以咁好食燒雞翼你食過咁好食嘅燒雞翼,味道條配得啱啱好仲好香炭燒味燒雞屁股最後呢一個串燒令我最有驚喜而且最有記憶點,一上枱嘅時候覺得好似雞軟骨,食落無論味道定係質感都唔同似雞pat pat,一啲都唔騷反而雞油脂香十足淨係無論環境定係食物質素都令我好滿意係好適合chill嘅地方
手工Cocktail

燒活鮑魚

鮑魚新鮮爽口好有鮮味,一啲都唔會靭,鮑魚設成薄片容易入

穴子天婦羅

竹笙花膠脆米天婦羅

除咗外表精美之外亦都好花心思製作,口感特別味道亦好豐富

燒雞心

軟硬適中入口非常之香,估唔到雞心都可以咁好食

燒雞翼
你食過咁好食嘅燒雞翼,味道條配得啱啱好仲好香炭燒味

燒雞屁股

2022-05-30
2022-06-02 1537 浏览
/五武士🇭🇰/#sa尖沙咀篇 #sa日式篇 ➖➖➖<海景位食鐵板燒🍢> ➖➖➖之前都有見過呢間餐廳嘅介紹係一間以日本五武土為靈感嘅餐廳地點方便之餘又有海景都唔錯🌟店舖主打鐵板、串燒、便當和食 亦有提供本地啤酒同cocktails 適逢Restaurant week 當然要食佢嘅dinner menu $880/pp 有沙律、前菜、刺身、鐵板燒、湯品、主食同甜品 另外可以加$188 飲酒😆雖然無得睇住師傅燒不過都坐得幾舒適 景色唔錯🤣➖➖➖1️⃣沙律: 番茄沙律加左蒜蓉調味 清新開胃☺️➖➖➖2️⃣前菜四點 ▪️螢光魷魚難得調味剛好 質感帶有嚼勁▪️蟹肉水雲漬🌟蟹肉味道鮮甜 加埋水雲漬微酸 岩晒大熱天時~ ▪️日本海螺🌟已醃漬 都清理得幾乾淨 唔會有沙味道鮮甜 質感彈牙 ▪️赤蟹+蠶豆蟹仔口感脆卜卜🦀好似食零食咁➖➖➖3️⃣刺身三點▪️金目鯛 相比起另外兩款味道較淡、肉質緊實▪️海膽三文魚籽🌟海膽夠新鮮鮮甜 三文魚籽都好juicy❤️充滿咸香▪️鮫鰈魚配火炙鮫鰈魚邊🌟火炙過嘅魚邊油脂豐腴❤️ 好香口 下面嘅鮫鰈魚都幾肥美 滿口油脂~ ➖➖➖4️⃣鐵板燒▪️北海道銀鱈魚配黑松露醬 🌟松露味頗突出🤤 銀鱈魚肉質鮮
/五武士🇭🇰/
#sa尖沙咀篇 #sa日式篇
<海景位食鐵板燒🍢>
之前都有見過呢間餐廳嘅介紹
係一間以日本五武土為靈感嘅餐廳
地點方便之餘又有海景都唔錯🌟
店舖主打鐵板、串燒、便當和食
亦有提供本地啤酒同cocktails

2️⃣前菜四點
▪️螢光魷魚
難得調味剛好 質感帶有嚼勁
▪️蟹肉水雲漬🌟
蟹肉味道鮮甜 加埋水雲漬微酸 岩晒大熱天時~
▪️日本海螺🌟
已醃漬 都清理得幾乾淨 唔會有沙
味道鮮甜 質感彈牙
▪️赤蟹+蠶豆
蟹仔口感脆卜卜🦀好似食零食咁

3️⃣刺身三點
▪️金目鯛
相比起另外兩款味道較淡、肉質緊實
▪️海膽三文魚籽🌟
海膽夠新鮮鮮甜 三文魚籽都好juicy❤️充滿咸香
▪️鮫鰈魚配火炙鮫鰈魚邊🌟

4️⃣鐵板燒
▪️北海道銀鱈魚配黑松露醬 🌟
松露味頗突出🤤 銀鱈魚肉質鮮嫩、雪白
仲用左塊煎過嘅魚皮做裝飾🥰都幾香脆

▪️鐵板大蝦
難得蝦肉都夠爽彈結實❤️建議先食蝦尾 再食中間部位再食蝦頭😆頭部都有好多肉! 亦較濃味 唔會食到腥味

▪️A5 熊本和牛和王和牛 (+$100) 🌟
原先就係美國薄燒 升級左呢款😋😋
真係幾好食!和牛肉嫩多汁~ 內裏包住左蔥花
味道容易入口🤩加埋岩鹽同埋蒜片更加帶出肉味

5️⃣時令海鮮湯 入面有一隻大蜆同舞茸
蜆肉肥美飽滿 唔會好腥
湯嘅味道唔會太咸 有啲似麵豉湯~

6️⃣炒飯 :
用左日本新潟米😆
質感偏向乾身、粒粒分明🤤加埋蔥粒、雞蛋同沙甸魚苗 第一次呢個組合 幾特別~不過沙甸魚存在感相對較低!

7️⃣甜品: 抹茶黑糖蕨餅
黑糖味突出 balance 左抹茶嘅甘苦味
不過覺得抹茶味可以再重啲!
蕨餅質感q 彈☺️不錯!

📍五武士
前排同朋友喺尖沙咀行街,喺K11 Musea就見倒有間日式餐廳🍽餐廳面積幾大,有兩張長形嘅鐵板燒枱、入面仲有個靚靚Bar同面向海景既坐位,即刻決定試吓🤩裝潢用咗武士屏風增添和風元素,今次小編就坐左係圓形高枱,望住無敵海景真係夠曬Chill 😉餐廳菜式十分多元化,有鐵板燒、串燒,亦有和食✅佢地既擺盤好有心思,睇得又食得😋_🥂Grand Opening Dinner Set▪️沙律: 巴馬火腿水菜沙律沙律菜好新鮮🥗巴馬火腿帶鹹香好開胃▫️前菜: 一寸豆翡翠煮(蠶豆)、煙燻芝士酒盗、白梅貝佃煮擺盤好靚😆平時小編唔太鐘意食蠶豆,不過呢個又幾有咬口😋白梅貝佃煮幾鮮甜▪️刺身:雲丹、目地鮪、天然平政大家又知唔知咩係雲丹呢? 其實佢就係馬糞海膽,大大板食落去好清甜☺️鰤魚肉質結實油脂不會太多十分平衡,三款刺身都好新鮮👍🏻▫️串燒:燒粒貝將帆立貝分開左細細粒輕輕一燒,食落去有咬口😋▪️鐵板燒: 真名鰹、西班牙紅蝦、熊本和王牛柳三文治講到呢度最出名既當然不得不提鐵板燒啦😉真名鰹肉質嫩滑,紅蝦夠彈牙😌如果和牛可以生番少少會更理想▫️主食: 螢光魷魚釜飯食到呢道菜其實已經飽飽地,不過呢個釜飯有驚喜😉螢光魷魚細細隻但份量好

_
🥂Grand Opening Dinner Set

▪️沙律: 巴馬火腿水菜沙律
沙律菜好新鮮🥗巴馬火腿帶鹹香好開胃

▫️前菜: 一寸豆翡翠煮(蠶豆)、煙燻芝士酒盗、白梅貝佃煮

▪️刺身:雲丹、目地鮪、天然平政

▫️串燒:燒粒貝
將帆立貝分開左細細粒輕輕一燒,食落去有咬口😋

▪️鐵板燒: 真名鰹、西班牙紅蝦、熊本和王牛柳三文治

▫️主食: 螢光魷魚釜飯
食到呢道菜其實已經飽飽地,不過呢個釜飯有驚喜😉螢光魷魚細細隻但份量好多😝清甜彈牙口感十足,一啖接一啖

▪️甘味: 長琦枇杷/ 靜岡蜜瓜🍈
枇杷果肉平時比較少食,水份多果肉清甜,靜岡蜜瓜果肉綿密,食既時候清新無比,有助解膩

最後佢地仲有吧枱位比大家可以坐低飲杯野,有為大家度身整既Cocktail🍸

2022-05-24 100 浏览
Head Chef running the main deck has lots of passion in food and exceptional friendly. Off the menu recommendation is a surprise, worth to try and re-visit.
2022-05-24
2022-05-20 1704 浏览
五武士 𝗙𝗶v𝗲 𝗦𝗮𝗺𝘂𝗿𝗮𝗶 🎌👹前幾日去咗𝗞𝟭𝟭 𝗠𝘂𝘀𝗲𝗮睇奇異博士😛 順便搵個地方食晚飯☺️ 行行下行咗去𝗠𝘂𝘀𝗲𝗮 𝗘𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻,喺𝗠𝘂𝘀𝗲𝗮 𝟭/𝗳穿過去有幾間餐廳。其中見到有間日式餐廳,外面有個靚靚嘅𝗕𝗮𝗿,內裏面向一個無敵維港海景。人唔太多,就𝘄𝗮𝗹𝗸 𝗶𝗻入咗去😉 - 就係「五武士🎌」。「五武士🎌」餐廳面積幾大,有兩張長形嘅鐵板燒枱、酒吧高枱、𝗻𝗼𝗿𝗺𝗮𝗹 𝗱𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀,仲有我哋今次坐面向海景嘅高枱高凳🎑。餐廳菜式十分多元化,有鐵板燒、串燒、和食。今次我哋揀咗食串燒🍢🍢😍😍😍❣️首先食咗個超級𝗿𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴嘅沙律🥗,就開始食日式串燒啦😍😍 🐓🍢大蔥雞肉串 - 雞肉超級嫩滑😍😍🐥🦴雞脆骨- 咬落去脆卜卜,仲有肉汁流出嚟🤤 超正!👅🍄牛脷啡菇串- 呢種串燒真係第一次食😍 牛脷包住啡菇,一咬落去,有好多菇汁流出嚟,外層有爽脆唧牛脷包住。呢個配搭夾得來又好新奇🤣🤣 好食❣️🦐🐥紫蘇雞皮大蝦- 其中一個餐廳嘅重點推介❗️亦都係廚師親手炮製。首先蝦肉好彈牙,雞皮好脆口,同個大蝦好夾。我個人麻麻哋紫蘇😛 不過好香。🐤🍳阿波美免治雞肉棒- 係我最愛嘅阿波美雞😍😍😍 連
五武士 𝗙𝗶v𝗲 𝗦𝗮𝗺𝘂𝗿𝗮𝗶 🎌👹

🐓🍢大蔥雞肉串
- 雞肉超級嫩滑😍😍

🐥🦴雞脆骨
- 咬落去脆卜卜,仲有肉汁流出嚟🤤 超正!

👅🍄牛脷啡菇串

🦐🐥紫蘇雞皮大蝦

🐤🍳阿波美免治雞肉棒
- 係我最愛嘅阿波美雞😍😍😍 連雞蛋都係用咗阿波美雞蛋🥚‼️ 阿波美雞肉出名嫩滑且雞味濃郁。阿波美雞蛋就真係第一次食,好香濃唧蛋味,超正‼️同出面嘅免治雞肉棒唔同,內裏冇用到雞軟骨,反而用咗淮山,食起嚟冇咁𝗵𝗲𝗮v𝘆。係廚師親手整㗎🥰🥰 好食😋

🍙🍵燒飯團茶泡飯
- 呢個係今餐最重口味唧菜式❗️亦都係我第一次接觸嘅菜式🤣 燒飯團🍙脆卜卜,鍾意食飯焦嘅朋友應該會超級喜歡💕 撈埋一齊食又係另一種味道同享受。戒緊澱粉質嘅我都食晒成碗🤣🤣

🍮黑糖蕨餅
- 最後當然唔少得甜品啦❣️好食!彈牙得黎唔會太甜。

另外我哋仲叫咗兩杯𝗰𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹🍹🍸,個人覺得中規中矩。我自己個杯就比較甜,但係桃味🍑好香。朋友個杯就酒精感強啲🥃。

總括嚟講,🍢🍡所有串燒都係廚師花咗唔少功夫去研發同炮製,並非出面某啲餐廳就咁嗌貨返黎燒。個人認為串燒偏淡味🤣🤣 調味可以再重手少少🧂🧂。望住個維港景色好𝗿𝗲𝗹𝗮𝘅🎑,成個𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 好好🥰

離開餐廳嗰陣見到鐵板燒區坐滿晒人,等我下次試吓鐵板燒先😍😍😍😍

喺K11 Musea消費仲有好吸引嘅泊車優惠🚗🚙。夜晚嚟食個飯就有免費泊車啦😎,正👍🏻❗️

💁🏻‍♀️訂枱小Tips:而家喺Openrice訂枱有85折🤭 做到5月31號咋🤫🤫🤫

• 阿波美免治雞肉棒
  • 牛脷啡菇串