2021-07-15 1965 浏览
放工同3人組去左睇maskon買口罩,嘿嘿哈哈,哈到我好肚餓就去搵野食啦,新城市咁多野食又可能今日Blue Monday 都好多間餐廳唔駛等位,4個人可以食大堆頭野撞左入呢間葡國餐廳- 亞蘇爾一坐低仲掛住傾計笑笑笑,叫野食未呀?是旦啦!你話啦!無所謂呀!Ok!我來😅女王同妹妹最後好叻咁諗到想食兩款小食,個衰仔又突然好有主見彈出話要食豬手,又係嘿嘿哈哈,加埋好親切的姐姐耐心推介/等待我地完成晒點餐先來一杯唔記左影相的蜜桃沙冰,妹妹話好好飲,另外女王同衰仔飲芒果柚子沙冰,一上檯比個造型嚇親,咁大杯架咩?佢地要企響度吸呀吸飲左個頂怕佢會滿瀉🤣飲杯野都開心過人,而乖乖的我依然唔飲凍野住,飲左壺血橙茶-無咩味咁,下次我一定要試個沙冰睇下有幾好味食物先上檯的係芝士薯仔馬介休球-$78 有兩個醬汁,沙律醬同辣汁!薯仔球炸完都幾soft唔會好油膩,咬開一半會見到馬介休肉絲,幾香口有少少咸香味,唔錯喎👍之後再來就係兩個美女都一致要點的。。。香草芝士脆豬仔包,好食的,但佢真係似麵包舖整的pizza,好脆好香芝士味不過我地無叫咖哩,就咁食都very good再來呢個正,真係唔錯-美國安格斯肉眼牛扒 半熟雖然

再來呢個正,真係唔錯-美國安格斯肉眼牛扒 半熟
雖然半熟但切出來唔會好生燒得十分好,感覺真係好raw 的炭燒感覺,$238真係又係無得詐型,唔太食牛的都食左兩三件,附上一個蘑菇燒汁同阿根廷青醬!我地一致覺得青醬好味,同個牛扒好夾,好似真係食南美的燒烤感覺,點解架呢?唔理啦,總知就好食,薯條都好好食,係幼身薯條來架

之後再來重頂戲- 葡萄牙鹹豬手-$188!!!呢個又係不得不提,份量都好大隻,上檯已經切開晒,皮有大部都係炸到香脆可口,肉都好好食,咸味適中食完無好口渴的感覺,伴碟驚喜有小小菇類同燒菠蘿,唯獨薯王可以不理,我寧願佢比薯條好過,呢個大家可以試下(店員提醒要等30分鐘左右)

最後餐廳有promotion, FB like 店舖有是日主餐半價,今日主餐係。。。十月初五蝦子松露意大利粉-$138(半價後$69)
雖然係半價不過材料十足,睇下幾多松露蘑菇同煙肉,意粉煮得唔錯,有咬口,汁醬掛到晒響麵上面,雖然係忌廉汁但creamy 得來唔會好heavy, 4個人share 剛剛好

食完其實都好飽但仲有成個鐘我又任性喇,「是旦」「無所謂」「你話事」都唔理我就出事喇,我叫左最後一道菜-非州雞,樣好正常,鋪左好多花生醬同椰絲響雞面,切都好易切,不過雞肉偏嚡,骨比較多唔好咬,可能食葡國雞會好D,呢個雞絕對係我任性的錯,唔叫我地呢餐飯就完美喇

開開心心又一餐,爭取時間同就來展開新生活的衰仔食多幾餐開心飯啦,4人食左$1068都好抵食,下次會再來的餐廳👍
2021-06-22
2021-06-25 2680 浏览
朋友生日飯!3個人约去沙田!行行下見到呢間吃澳門菜便walk-in 試吓,去吾到澳門食到也不錯,點了一個二人套餐,另外再加多個葡國腸咖喱菠蘿鮮蝦炒飯!小食拼盤非常嘢味!尢其是那個馬介休薯球,炸墨魚球也很彈牙。乳豬皮脆香肉軟!只是分量不多。椰香葡國雞也很入昧,如果不是點了炒飯配白飯真係一流!反而炒飯賣相好但食落就很一般!太乾身。如果大食少少的話,相信要點4人餐😂以上份量3個人都剛剛飽!總消費大約$720
2021-05-03 4097 浏览
佢個名加埋個招牌,以為是一間普通嘅葡國菜餐廳。今日去咗食個午餐叫,見佢個餐牌除咗有澳門好出名嘅豬扒包突然間發現餐牌上有個叫做咗藥膳雞米粉,我睇一睇唔似葡國菜,就order試吓啦再加埋一個馬介休。都等咗10分鐘至15分鐘左右就上菜啦,頭先飲咗一啖湯真係有藥材味道喎,嗰陣味道唔係濃濃的,一飲會令你頭暈不適。而是清清淡淡的,飲完一口你會再想飲係一種好舒服嘅感覺,湯裏面有紅棗雲耳龍眼肉沙參等等,當你食完碗米粉後,啲雞都食完(雪雞髀)好容易飲埋啲湯。重點嘅係完全冇味精嘅感覺,好容易唔記得飲埋餐飲。過馬加優秀的過不失。但以一個午餐嘅價錢,已經是合格有餘了。
過馬加優秀的過不失。但以一個午餐嘅價錢,已經是合格有餘了。
  • 午餐藥善雞米粉
2021-04-28 2845 浏览
同男朋友喺新城市廣場見到一間食葡國菜,見到門口有一個套餐餐牌有二人餐,所以決定試吓。座位算好坐,不過服務態度就普通。辣肉腸炒雜菜 $72見到套餐無菜,所以點咗呢個炒菜試吓,份量算係幾好,同埋都炒得唔錯,上枱嘅時候係熱嘅👍🏻 有粟米仔、椰菜、洋蔥、蕃茄仔、椰菜花等等。是日餐湯特色小食拼盤:有四款食物,當中芝士豬包好好味!另外墨魚球都唔錯;辣蝦柚子沙律嘅辣蝦都幾辣下😂 芝士馬介休薯球其實係最期待嘅,但感覺普通,唔算好食。重點菜:葡式香烤乳豬件伴薯角以為好似細碟咁😅(可能平時見慣德國菜大大碟咁),點知食食吓都覺得好飽食唔晒;乳豬都好脆口,個皮唔係淨係得肥肉,ok 嘅😃 椰香葡國雞配脆豬包脆豬包有4 塊,絕對夠飽,而且配埋個汁,反而仲食得快咗😂😂 葡國雞配上葡式香腸(類似臘腸),鹹鹹地好惹味👍🏻,我覺得比乳豬更好食。跟餐有兩杯飲品。二人餐 $498 (另有加一服務費)

辣肉腸炒雜菜 $72

是日餐湯

重點菜:葡式香烤乳豬件伴薯角

椰香葡國雞配脆豬包

跟餐有兩杯飲品。
二人餐 $498 (另有加一服務費)
2021-04-17 2147 浏览
好耐冇去澳門,好掛住嗰度既豬扒包,所以黎左呢間食澳門菜既餐廳~呢間既豬扒包我唔係第一次食架喇~記得之前豬扒包餐既價錢係$58,今次黎已經加左價到$68。如果冇記錯,之前個餐有餐湯或者沙律,但而家就冇,剩返杯熱飲。同埋印象之前係大份啲,多好多chips,而家得返幾條...不過食物既質素就冇點變既。豬扒唔會硬繃繃,夠腍易咬~Chips都夠厚身夠脆。雖然唔係最好食,但如果掛住豬扒包,想過下口癮係ok架~

呢間既豬扒包我唔係第一次食架喇~

雖然唔係最好食,但如果掛住豬扒包,想過下口癮係ok架~
E間餐廳之前推出外賣自取75折優惠,試過番屋企焗番個豬扒包都做到脆同多汁,覺得都係有質素嘅餐廳,所以難得疫情好轉就同屋企人食堂食啦~椰香葡國雞配豬仔包 $148E道菜係最好食嘅一道菜,不愧係招牌,佢有辣肉腸片、薯仔同雞,醬汁特意整得好香濃,配埋香脆嘅豬仔包令人食到停唔到口💕雞都好滑,可惜嘅係size有啲少🤣我有啲食唔夠喉🙊脆香乳豬野菌牛油焗飯 $188賣相係美麗嘅,但係整體CP值唔太高,主角乳豬因為連埋芝士一齊焗,所以果皮唔算香脆,肉質係滑嘅,不過就唔夠juicy,飯底有啲似乾身嘅煲仔飯,就咁食會覺得冇咩味🙊芝士薯仔馬介休球 $78佢個質感幾特別,個波波外層炸過係脆嘅,但係咬落去就淋淋地,有啲似酒樓食鹹水角嘅感覺,佢有兩種醬汁提供,芥末蛋黃醬可以輕輕帶起食物嘅原味,芝士薯蓉同魚肉混合都係唔錯嘅選擇,另一款酸辣醬就比較惹味,適合食得辣嘅朋友,係幾特別嘅傳統小食,未食過嘅朋友值得一試👍🏻海鹽檸檬燒沙甸魚 $78佢喺燒魚上邊加左啲椒鹽粉,配埋酸辣汁可以癖左魚嘅腥味,不過因為我本身麻麻沙甸魚,所以唔可以話好欣賞😂葡撻 $14@1佢有好重嘅椰香,味道係獨特的,見到一層層嘅酥皮,可惜唔夠香脆,如果

椰香葡國雞配豬仔包 $148

脆香乳豬野菌牛油焗飯 $188

芝士薯仔馬介休球 $78

海鹽檸檬燒沙甸魚 $78

葡撻 $14@1
佢有好重嘅椰香,味道係獨特的,見到一層層嘅酥皮,可惜唔夠香脆,如果新鮮出爐應該會更好,未必會再會再試🙊

總結:佢嘅葡國雞同豬扒包真心值得食嘅,其他就未算係樣樣出色,要逐一試下先知龍與鳳,我會繼續幫大家試伏的,所以記得follow啊🤪

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️

如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow我地啦~
2021-01-18 2118 浏览
難得出城走出自己屋企嘅圈圈,過去沙田新城市廣場買野,周圍行可以試吓其他野食,屋企附近冇葡國菜,不如就入呢間試吓...午餐選擇都有六至八款,平均$68-$88,有餐湯如果要飲嘢,飲品另加$15,我就加咗杯凍檸茶😊本來想食焗豬扒飯,後尾唔係太肚餓,選擇左個秘製咖喱雞飯,好彩唔係想像中咁辣,啲咖喱汁杰身而且濃,雞就選擇用雞俾肉夠滑,$78份量都足夠👍🏻而且地方都乾淨,每張枱都隔開有一段距離,大家食得安心😊

而且地方都乾淨,每張枱都隔開有一段距離,大家食得安心😊
來吃午餐,葡萄牙鴨飯$88+10%,便宜,但鹹了一點兒,不過職員的態度非常好,我見她名牌上好像是meggy,主動過來問我要不要熱水,她說因為,這個飯通常喝著水比較好一點,我真的覺得rice有點dry,她很細心,之後又主動問我有沒有什麼需要,雖然食物普普通通,不過我在沙田工作,下一次也還會再來吃,有這樣的員工真貼心,讚!另外一個讚,就是隨咖啡,有一小瓶奶,那個奶是熱熱的,有一些餐廳咖啡貴貴,但是奶還是冰冷的,這又是一個讚。

2020-12-07
2020-12-04 1157 浏览
兩口子晚飯選擇左呢一間餐廳,非常非常之差,簡直後悔莫及!晚上7:10等位5-10分鐘左右入座約7:25下單兩樣野1.脆皮豬手 2.椰香葡國雞配脆豬包7:27同事提我脆皮豬手要等25分鐘左右7:29再拎張單過嚟提我豬手要等半個鐘頭左右結果我哋一等等到7:54先來葡國雞先講葡國雞1.白色椰絲全部鋪晒喺面2.唔熱嘅感覺煮到爛晒3.啲雞又大舊又硬又多粉4.個咖喱淡而無味仲好淍身,結果啖啖都係面頭嗰啲椰絲團5.脆豬包變咗法包多士片到8:05分左右等到個脆皮豬手過嚟兩口子攞咗塊脆皮食,係冰凍架!足足等咗半個鐘頭!攞啲凍嘅嘢出嚟比客食?唔好意思幫我跟進下?問佢仲要等幾耐答唔到?都已經忍唔住要取消!本來啲嘢就已經唔好食!幾啖粉團雞埋單$150,感覺就係一蚊都唔值!
兩口子晚飯選擇左呢一間餐廳,非常非常之差,簡直後悔莫及!
晚上7:10等位5-10分鐘左右入座

3.啲雞又大舊又硬又多粉
4.個咖喱淡而無味仲好淍身,結果啖啖都係面頭嗰啲椰絲團
5.脆豬包變咗法包多士片

到8:05分左右等到個脆皮豬手過嚟

兩口子攞咗塊脆皮食,係冰凍架!

幾啖粉團雞埋單$150,感覺就係一蚊都唔值!

2020-12-04
平日下午茶見呢間無乜人價錢咁抵食,就試一試$168 兩位,有五款食物加飲品另有單點茶餐可選擇咖喱豬扒包出色!熱烘烘!豬扒夠厚,好味!葡撻是這間的招牌食品👍🏻兩款咸小食馬介休球和墨魚餅出色,馬介休,啖啖魚肉,好豐富奶凍滑,不過不失!下午茶,當然配花茶啦!問了待應,她推介了羊甘菊花茶清清淡淡的花茶整體不錯價錢吸引食物出品有質素花比較普通份量足夠⭕️全店職員戴上口罩 ⭕️進店前量度體溫 ⭕️座位間有有膠板相隔

平日下午茶
見呢間無乜人
價錢咁抵食,就試一試
$168 兩位,有五款食物加飲品
另有單點茶餐可選擇

咖喱豬扒包
出色!
熱烘烘!
豬扒夠厚,好味!

葡撻
是這間的招牌食品👍🏻

兩款咸小食
馬介休球和墨魚餅
出色,馬介休,啖啖魚肉,好豐富

奶凍
滑,不過不失!

下午茶,當然配花茶啦!
問了待應,她推介了羊甘菊花茶
清清淡淡的花茶

⭕️進店前量度體溫
⭕️座位間有有膠板相隔
2020-10-27
2020-10-26 538 浏览
豬手皮脆但裡面肉很乾很柴。葡國雞裡面有超鹹火腿,鹹味完全蓋過 椰香味。南瓜湯沒有忌廉味。食後感 一般。價錢 兩個人食左400幾,呢個價錢可以有更好選擇。服務態度很好,值得表揚。
豬手皮脆但裡面肉很乾很柴。
葡國雞裡面有超鹹火腿,鹹味完全蓋過 椰香味。
南瓜湯沒有忌廉味。
食後感 一般。
價錢 兩個人食左400幾,呢個價錢可以有更好選擇。
服務態度很好,值得表揚。
2020-10-26
2020-10-06 964 浏览
某天早上聽電台節目,盧覓雪介紹一間葡國餐廳,聽到我口水直流⋯⋯突然驚覺平日出外用餐,中西日韓泰通通都食過無數次,但葡國菜總是被遺忘。剛巧當晚要到沙田一趟,見到AZORES亞蘇爾就決定一試。.新城市的 L1 中高價餐廳林立,不得不讚賞property managment 挑餐廳的眼光是真的好,晚晚大排長龍,競爭氛圍激烈,稍微遜色已站不住腳。.放寛至四人一枱的第一晚,普世歡騰,亞蘇爾已是等候入座人數較少的一間,但也得等個40分鐘。沙田感覺人手不太夠,沒有太多service,但點餐送餐順利沒有怠慢。.1️⃣ 椰香葡國雞 配脆豬包 $138擁有二十幾年食葡國雞的經驗,你以為普遍$60-80一客的葡國雞不能再精益求精?🧐非也,AZORES成功製造驚喜。椰絲舖上表面焗後微焦,再加上香草點綴,上碟已十分靚仔。椰香撲鼻之餘椰絲亦有助增加口感,醬汁的稠度適中,用料亦交足功課:橄欖、雞蛋、葡萄牙香腸⋯⋯至於醬汁的濃香⋯⋯還是待大家親身嚐試吧!.2️⃣ 濃香砵酒燴牛尾 配脆豬包 $148AZORES的餐牌非常抵死,相片看來每款都吸引,奈何胃只得一個,就索性點了圖片放得較大的牛尾 (毫無邏輯的點菜方式😂)香港食到牛尾
1️⃣ 椰香葡國雞 配脆豬包 $138
椰香葡國雞

2️⃣ 濃香砵酒燴牛尾 配脆豬包 $148
濃香砵酒燴牛尾

香港食到牛尾的機會不多,大多是牛尾湯𥚃的肉碎。今次牛尾作為主角,沒有欺場,連骨依然啖啖肉,大概有6大塊。再望望下面的太特寫,絕對足料。雖然不太能食出冧酒的味道,但整體味道不錯。

美中不足的是脆豬包只有兩小塊 (實情是半個豬仔包再剖半),葡菜始終重口味,需要淡口的澱粉類中和,再者兩小塊包對男性而言或者未必飽肚。
小結💬
餐廳的服務及裝修都十分普通,如果你期望要有情調希望和朋友談心半晚未必是個好選擇。但單論食物的味道就絕對是100分,加一之後兩位埋單$314.6,價錢合理,味蕾同樣滿足😉
2020-09-11
椰香葡國雞
濃香砵酒燴牛尾
到咗Weekend,最享受就係瞓到下午先起身,加上社會肺炎疫情反反覆覆,我哋決定去商場買下午茶外賣返嚟屋企食。之前都有食過葡國菜餐廳-亞蘇爾,位於尖沙咀及元朗同樣有分店,今次去得沙田區餐廳門口開陽,而且入面嘅裝修擺設空間闊落,更附設有卡位同埋四人枱,環境簡約舒適,見到門口櫥櫃擺放嘅葡撻,即刻忍唔住買返兩個食。新鮮熱辣辣出爐嘅葡撻賣相非常吸引,葡撻表面有一層焦糖燒香的味道,咬一啖落去酥皮外皮香脆可口,雞蛋味道濃郁新鮮,葡撻來說算是好好食。重點係全日外賣自取全單八五折,套餐仲有七五折優惠添,真係好抵食,所以再order左一些套餐、小食及甜品。當中的松露芝士豬扒包好有份量,廚師好細心地一開二,並配上一些蔬菜及醬汁,食落去豬扒包脆卜卜,入面嘅豬扒肉質鮮嫩,一啖已經有幾重口感。跟餐仲有是日餐湯-酸酸辣辣的羅宋湯及餐飲🤗。小食墨墨魚餅大大件,真係咬到入面有一粒粒墨魚㗎!最後叫了甜品🍮經典木糠布甸為呢一餐豐富嘅外賣葡國菜畫上句號。

跟餐仲有是日餐湯-酸酸辣辣的羅宋湯及餐飲🤗。

小食墨墨魚餅大大件,真係咬到入面有一粒粒墨魚㗎!

外卖自取
2020-09-20 6508 浏览
亞蘇爾有幾間分店,試過尖沙咀分店,便愛上以澳門食材煮成的澳門菜,這次來到沙田亞蘇爾,當然也要試試其他菜式,同樣也不會讓失望。******************************沙田亞蘇爾就在新城巿廣場之內,在商場如此多食店,來到亞蘇爾門前,同樣也有不少人在等候著。疫情期間,外賣還有優惠價,此外,還可以Top-up以優惠價加一些指定美食,確實十分抵食。前來時段為下午時段,所以可以餐廳提供的是以午餐價錢的菜式。葡撻也是買二送一,也很吸引。剛剛有新焗出來的葡撻,也想買來吃。點好餐,等了大約15分鐘,食物便可以安排好出來,還放入一個大紙袋之內。午餐還包了是日餐湯,今天是南瓜湯,喝上一口湯也是濃郁,有著南瓜的清甜味,是材實料的南瓜湯。鮮蝦珍寶帶子紫蘇忌廉汁濶條麵 HKD138。沒想到濶條麵份量都不少,再吃上一口,忌廉汁也挺濃又入味,再配上鮮蝦和帶子,味道鮮味也濃,越吃便覺得越想吃,是值得必吃的選擇。溫泉火山口葡國雞芝士焗飯 HKD98,在這個芝士焗飯之上,加入了菠蘿片,以及最吸引人的溫泉蛋,確實十分吸引。再吃上一口,葡國雞味道非常之入味,肉是用上雞柳,沒有骨的,整個飯都滿滿葡汁,再配上甜

前來時段為下午時段,所以可以餐廳提供的是以午餐價錢的菜式。

葡撻也是買二送一,也很吸引。

剛剛有新焗出來的葡撻,也想買來吃。

再吃上一口,葡國雞味道非常之入味,肉是用上雞柳,沒有骨的,整個飯都滿滿葡汁,再配上甜味十足的菠蘿,味道更加豐滿,確實有點萬分意外地好吃。

午餐除了包餐湯,所有外賣會包罐裝飲品,選上了梳打水及可樂,來買外賣午飯,除了享優惠價,午餐也包了飲品也是絶對抵食之選。

以優惠價HKD10 Top-up的葡撻,絶對抵食,酥皮香脆之外,葡撻甜度適中,又帶點焦糖的香味,確實好吃。

15 分钟 (外卖自取)
  • 鮮蝦珍寶帶子紫蘇忌廉汁濶條麵
  • 溫泉火山口葡國雞芝士焗飯
  • 葡撻
2020-09-19 495 浏览
今天一整天在沙田處理新居裝修之事宜, 所以吃飯也是簡單在新城市廣場處理, 沒有太多要求, 功能性為主的午飯, 就是要選擇不用等待的餐廳, 而亞蘇爾就是其中之一. 在武漢肺炎的時間, 不要説外國, 連澳門也不能去, 這家餐廳的澳葡菜就是如澳門的船屋及小木偶般的味道, 沒有突出之處但又不會難吃, 像是豬扒包和馬介休球的鹹香酥脆, 但是處處一樣的”罐頭”味道. 葡國雞飯的葡汁比一般的甜, 加上鳳梨令其味道更有層次, 但也令汁料更為重要水質, 不夠實在. 芝士牛肝菌鴨腿焗飯, 色調似九如坊的焗鴨飯, 只是形似味還是差太遠, 鴨腿絲和飯味道有點割裂, 飯味道甚鹹但沒有鴨油酥香, 芝士粉鋪上而沒拉絲感, 看似是後期加上去的. 説到九如坊, 原來它已經結業, 而大廚也開了”九魚坊”, 希望能再到澳門工作的日子能再品嚐, 看看和原本有沒有分別就是.