2020-09-12 3098 浏览
香港零售業開始復甦啦!沙田新城市廣場人山人海,買完電器想換 coupon 竟然排隊排咗一個鐘,除咗攰就係肚餓。最終都係商場裏面搵好嘢食,見到咁多人喺門外等原來係澳門菜 亞蘇爾,暫時不能去澳門兩日一夜,唯有食住葡撻頂下癮先啦!葡國腸野菌肉醬芝士意粉雖然係外賣但仍然keep到熱辣辣,賣相好又好食呀。葡國肉腸有特色,味道帶一點辣,野菌口感豐富,加上好香的芝士味,芝士味道濃郁,每條意粉都沾上肉醬,也做得好好吃,醬汁好滋味。咖喱牛坑腩配白飯好濃厚的咖喱,牛坑腩超熱熨,牛坑腩頗為大件,入口肉嫩味很鮮,我一次過連吞兩件,鮮味可以的,質地比較厚實,飯連醬汁吃一點都不肥膩,我咖喱汁撈飯都覺得超好味。經典木糠布甸甜品令今餐完美,木糠布甸 配上生果,健康又美味。經典焦糖葡撻 手快有手慢冇,原味葡撻重牛油味、蛋味濃烈,面層微微焦糖香的味道,葡國風味十足。在不能到澳門的日子,下次再來 亞蘇爾 試吓其他葡國菜式,咖哩、牛肋骨、乳豬也很想試吧!

葡國腸野菌肉醬芝士意粉

咖喱牛坑腩配白飯

經典木糠布甸
甜品令今餐完美,木糠布甸 配上生果,健康又美味。

經典焦糖葡撻

• 焦糖葡撻
  • 咖喱牛坑腩配白飯
2020-09-10 432 浏览
從來無寫過食評,今次真的忍無可忍,為左防止他們說沒收過,我把信也貼在這裡!          本人在沙田工作,間中和同事到沙田阿蘇爾澳門餐廳用餐,大約一年了,一直對貴店滿意。然而最近幾次,貴店的服務質素下降了很多,尤其是一位藍色恤衫的男上級,容我叫他"臭面男",其對客人的服務態度非常差,曾見過他多次譏諷顧客,又對去櫃面埋單的客人呼呼喝喝,叫他們返回坐位坐低,"唔好塞住晒"。     這是你們餐廳的待客之道嗎?"臭面男"當客人是狗嗎?gogogo!sit!我明白現在疫情令生意下降,難免會影響情緒,但不是更應該保持好的服務態度嗎?     其次,我極不明白貴店的“奇怪”政策,我們在午膳時間怱忙來到貴店,明明店內有兩三張已清潔好,放好餐牌的吉枱,但店員只是不斷派飛叫我們在店外等,最後足足白等了十分鐘才讓我們進去,有其他同樣不滿的顧客上前查問,店員都只叫他們等等等。。。這是什麼道理?要知道我們這些上班族的午飯時間只有一小時,居然白白浪費這不明所以的十分鐘?這情況發生過幾次,都忍著不想投訴,畢竟或者你們有你們的難處,直到上星期我親耳聽到"臭面男"細聲指示侍應不要讓客人這麼快進來,還說:「拖下先,
從來無寫過食評,今次真的忍無可忍
,為左防止他們說沒收過,我把信也貼在這裡!

這是你們餐廳的待客之道嗎?"臭面男"當客人是狗嗎?

其次,我極不明白貴店的“奇怪”政策,我們在午膳時間怱忙來到貴店,明明店內有兩三張已清潔好,放好餐牌的吉枱,但店員只是不斷派飛叫我們在店外等,最後足足白等了十分鐘才讓我們進去,有其他同樣不滿的顧客上前查問,店員都只叫他們等等等。。。這是什麼道理?要知道我們這些上班族的午飯時間只有一小時,居然白白浪費這不明所以的十分鐘?這情況發生過幾次,都忍著不想投訴,畢竟或者你們有你們的難處,直到上星期我親耳聽到"臭面男"細聲指示侍應不要讓客人這麼快進來,還說:「拖下先,由佢地等
。」這次我實在沒法忍受。既然疫情影響生意,不是應該想辦法增加生意,為何還故意要客人等?

請盡快給我一個合理解釋,我花時間打這信,希望貴店能重視顧客的意見。

那都講講食物,亞蘇爾的食物不錯,特別是豬扒包,大大個配埋薯條,女同事通常吃不完。
招牌黑松露意大利面很香,份量則太少
炸墨魚餅外層滿滿炸粉絲很香脆
蟹粥鮮甜有全隻蟹
咖哩多汁夠香
酒味葡撻100分好食

食物雖不錯,但近來幾個月管理幼稚,服務負分,對不起它的價錢
题外话/补充资料: 以前酒味葡撻幾好,可惜沒了
2020-08-27
  • 乳豬件
2020-09-09 2376 浏览
往常來到沙田亞蘇爾都是堂食的,今天趕著回家便帶了三個外賣午餐回去。落了單後大約十五分鐘我便帶著餐湯、主食、飲品和我至愛的木糠布甸踏上歸途。~南瓜忌廉湯奪目的鮮橙色頓時令人增加食慾,濃稠適中,口感順滑,味道清新。~葡國腸松露芝士豬扒包這包的份量不少,外賣豬扒包雖然難以保存包的脆口,但吃起來仍然可口。一大塊煎得恰到好處的豬扒吃起來啖啖肉,與爽脆的菜絲和蕃茄片配合得宜,再配合清香醬汁,教人滿足。食物整體的調味不會過濃,加上伴碟的沙律菜和美味的連皮薯角,增添了不同的豐富口感。~葡國腸野菌肉醬芝士意粉一打開外賣盒已香味四溢。意粉烹調得軟硬適中🍝,配惹味的芝士野菌肉醬汁來吃是最好不過的配搭。~咖喱牛坑腩配白飯配上薯仔的咖喱牛坑腩份量不少,味道不會過辣。牛坑腩煮得軟硬恰到好處,入口既有豐富的牛肉味和適中的𡁻口,家裡的小孩和老人都能輕鬆的應付;咖喱牛腩與白飯確實是絕配,撈上好味的咖喱汁,不經不覺便吃掉整個飯了。~經典木糠布甸這賣相討人的甜品絕對是我的至愛,層層疊的餅碎和淡忌廉配合得宜,鬆軟可口。味道不會過甜,再加上新鮮的藍莓和士多啤梨🍓作伴,吃下整個布甸也有些意猶未盡的感覺。後記:這些午市午餐還包括了

~南瓜忌廉湯

~葡國腸松露芝士豬扒包

~葡國腸野菌肉醬芝士意粉

~咖喱牛坑腩配白飯

~經典木糠布甸

後記:這些午市午餐還包括了飮品,可自選咖啡或茶或汽水,絕對物有所值。
2020-09-08
15 分钟 (外卖自取)
1K
2020-09-07 356 浏览
有時兩個人唔想煮,最好嘅方法當然就係出街食,但疫情下都係買外買回家吃比較安心,今晚行過見到外面有7折,當然啱晒啦!二人外買套餐,有兩個是日餐湯,南瓜湯底夠晒濃郁!澳門經典豬扒包伴田園沙律及薯條,大大隻豬扒包,包食看脆中間夾住塊又大又厚嘅豬扒,真係啖啖肉,加埋粗身薯條十分有口味!個餐還有椰香葡國雞飯,椰香葡國雞同飯分開包上,椰香葡國雞雞肉嫩滑入味吸收了葡汁味道,加埋上面亦放了椰絲,入口十分好味,差點真係一個飯都唔夠將個汁撈埋!除此之外橄欖馬介休炒椰菜,咸味重嘅馬介休配上爽口椰菜,香味鑊氣十足!加埋兩罐東冰冰嘅coke zero 真係夠晒透心涼!雖然外面回家,但質素一樣咁好味!

加埋兩罐東冰冰嘅coke zero 真係夠晒透心涼!

雖然外面回家,但質素一樣咁好味!
外卖自取
2020-09-06 473 浏览
新城市呢間澳門菜成日都有唔少人排隊,香港真係唔多澳門菜。今日買外賣返屋企食,餐廳做緊抗疫優惠,外賣一人餐及主餐牌自取八五折,二人及四人餐自取七折。叫咗葡式烤乳豬$198。烤乳豬新鮮整起,乳豬皮夠脆,豬肉幾香,又林。唔會太肥,肥瘦適中。另外仲有配菜,翠玉瓜、菠蘿等等。折後只需$168.3,平時出去食呢個最少$200-$300。另外葡撻折後$11.9一個,外賣買二送一!葡撻有蛋香,撻皮酥脆。外賣包裝得幾企理,相當唔錯。

2020-09-06 202 浏览
依家好多餐廳都有外賣優惠,非常抵!叫咗二人餐,有兩個餐湯、豬扒包、葡國雞飯及炒雜菜,仲有兩個飲品。飲品汽水可揀可樂、Zero、七喜或梳打。葡式豬扒包最好食,用上法包,烘得脆脆,豬扒夠林。真係去親澳門都會食,而家冇得去澳門,喺呢度叫返個食。鍾意食葡國雞飯,有汁又香。有椰汁香味,雞肉幾滑。二人份量相當足夠。澳門菜當然唔少得馬介休,套餐有馬介休炒雜菜,馬介休味鹹鹹地好香,有椰菜、車厘茄、橄欖、粟米芯。套餐有湯又有飲品,$248外賣自取仲有7折,折完$173.6,真係抵食!

2020-09-01 212 浏览
周末放假,不想煮飯,就去買外賣,減少在外染疫風險,也吃得更自在舒泰,還要有折!今次選擇了亞蘇爾,暫時不能到澳門,也可在港享受當地美食。外賣餐牌寫上不同類型餐飲的折扣,更抵食。選了葡式香烤乳豬件伴薯菜。放入外賣盒時,薯菜在底而乳豬在面,這樣安排略嫌不理想,因為薯角不能避免地會變淋,影響了香脆口感;然而乳豬皮則照舊香脆,肉質肥瘦得宜,十分優質,不需點醬已非常美味。蔬菜有茄子等,最驚喜是有一片燒菠蘿,甜甜酸酸有夠開胃。另一款是咖哩牛坑腩配白飯,跟是日餐湯和飲品。咖哩牛坑腩和白飯分開上,這樣安排比較理想。牛坑腩肉筋分明,有助補充骨膠原。薯仔煮得入味,口感軟滑。重點是咖喱香辣惹味,用來伴飯,可謂天作之合。這是套餐,奉送滋味十足的南瓜湯,另外還有罐裝飲品。

選了葡式香烤乳豬件伴薯菜。

另一款是咖哩牛坑腩配白飯,跟是日餐湯和飲品。

這是套餐,奉送滋味十足的南瓜湯,另外還有罐裝飲品。
外卖自取
2020-08-26 2111 浏览
說真的,疫情前每幾個月都會番一次家鄉澳門,探親之餘順道又吃餐葡菜,疫情開始後完全去不了,身份證過期都續不到。運動過後不想做飯,到家附近的商場去買外賣,見到澳門菜三個字就想吃這一間。這間餐廳午市套餐到下午五時多仍然有售,所以這個時間我可以買到午市餐作晚飯,價錢便宜一點,又有飲品和湯送。買了兩份午餐,外賣只可選擇罐裝汽水, 送了可樂和跟餐的甘筍湯。外賣用紙袋裝好,葡撻亦有額外的紙袋分開,方便拿走。點了葡式牛肝菌芝士焗鴨飯$88, 香草燒半春雞伴薯菜及野菌汁$108。雖然主餐牌有八五折挺吸引,但慳家嘅我覺得買午市餐好像比較抵,因為有湯加飲品,一定食到好飽。我仲額外買咗兩個葡撻,拎到返屋企響焗爐輕輕再熱一下,超好食。你半隻燒春雞好滑,同埋比想像中大少少,加埋小菜食一個女仔都好飽。餐廳外賣盒做得好好,醬汁有額外包裝返到屋企都唔影響。佢嘅外賣盒係好密實嘅微波爐盒,我食完都有洗乾淨留返循環再用,幾好用。牛肝菌芝士焗鴨飯,白飯係我喺澳門餐廳好鍾意嗌嘅飯,呢度嘅鴨飯都做得好似,不過鴨肉稍為乾咗少少咁多,但飯個汁整得好好味,又夠乾身。葡撻嘅酥皮整得好香脆,佢額外拎個紙袋裝起,我返到屋企兩個撻都冇穿冇爛。希

希望澳門盡快開返唔使隔離都去到啦,如果唔係我唯有一直靠幫襯呢間解相思之苦。
2020-08-24
10 分钟 (外卖自取)
午餐
2020-08-24 252 浏览
下午茶時間在「亞蘇爾」,經典葡撻&巷仔奶茶與豬扒包&熱情果梳打。外皮酥、奶味重、蛋香濃層次分明,甜而不膩的葡撻,還有撻面美味焦糖,的確是經典中的經典。豬扒包,厚肉豬扒,肉質鬆軟,配香滑沙律醬與蕃茄片,令我食指大動。很具地道風味的巷仔奶茶,茶味較濃,雖然奶味較淡,質感依然幼滑。冰涼清新的熱情果梳打,有果香,不太甜,合味道。嘆過下午茶順便外賣晚餐加餸:芝心薯仔馬介休球、辣肉腸炒雜菜、咖哩牛坑腩配脆豬包。小食的芝心薯仔馬介休球,芝士味道不濃,很適合我!薯仔吸收馬介休的鹹鮮,餐前小食可提升食欲。辣肉腸炒雜菜,辣肉腸是BB辣,雜菜主打是椰菜,椰菜清甜爽口,挺好吃的!咖哩牛坑腩配脆豬包,咖哩汁下飯的確一流,脆豬包沾咖哩汁吃同樣受歡迎,吃過脆豬包才吃飯是相重享受,牛坑腩肉質鬆軟、可口。

經典葡撻

經典葡撻&巷仔奶茶&熱情果梳打

冰涼清新的熱情果梳打,有果香,不太甜,合味道。
豬扒包&熱情果梳打

豬扒包&熱情果梳打
外賣八五折葡餐
咖哩牛坑腩配脆豬包
2020-08-20 200 浏览
好耐無寫食評了,估不到今次寫的不是堂食,而係外賣😛冇計啦,同心抗疫嘛!(不過次次外賣就覺得好唔環保)今日去完citysuper買cream cheese,就去睇吓有咩平時唔太成日食的餐廳,去到見到亞蘇爾,有8折餐單,也有7折的2至4人餐!7折的2人餐幾吸引,除開都係每人90元唔洗,加上非常豐富,所以決定叫呢個餐^_^個餐有蘑菇湯,豬扒包及沙律薯條,椰香葡國雞飯,橄欖馬介休椰菜同埋汽水個湯ok啦,豬扒包有驚喜,個包鬆軟,有肉汁葡國雞都不錯,個汁和雞好味,略嫌太多椰絲,d飯好乾!馬介休幾惹味,可惜外賣回家,已凍哂了!整體來說,以呢個價錢,外賣來講性價比都高!

個湯ok啦,豬扒包有驚喜,個包鬆軟,有肉汁

葡國雞都不錯,個汁和雞好味,略嫌太多椰絲,d飯好乾!

馬介休幾惹味,可惜外賣回家,已凍哂了!

整體來說,以呢個價錢,外賣來講性價比都高!
2020-08-01
  • 豬扒包
2020-08-05 329 浏览
疫情期間很少選擇堂食, 因餐廳的環境絶對是我的考慮因素, 亞蘇爾的環境算是不錯, 令我食得安心, 是次被安排坐一張足以坐6人的4人枱, 全程只有2人同枱, 即使搭枱也較安心。1) 午市套餐 $128- 甘筍湯- 鮮蝦帶子紫蘇忌廉汁闊條麵- 熱檸檬茶2) 經典木糠布甸 $283) all + 10%甘筍湯質感清爽, 內有粒粒豆蓉, 味美有口感, 感覺不錯。鮮蝦帶子紫蘇忌廉汁闊條麵的忌廉汁雖有點膩, 但勝在creamy, 味道濃郁, 醬汁掛滿每條闊條麵。3隻蝦都算大隻爽口, 2隻帶子比較清淡, 如可煎香會更惹味, 火腿粒夠咸香, 加上菇菌肉厚爽口, 口感豐富。經典木糠布甸餅碎和忌廉比例得宜, 層層相隔, 口感滑溜, 為一餐劃上完尾句號。

1) 午市套餐 $128
- 甘筍湯
- 鮮蝦帶子紫蘇忌廉汁闊條麵
- 熱檸檬茶
2) 經典木糠布甸 $28
3) all + 10%
甘筍湯

甘筍湯質感清爽, 內有粒粒豆蓉, 味美有口感, 感覺不錯。

2020-05-18
$171.6 (午餐)
甘筍湯
2020-07-28 1583 浏览
前排同媽媽去沙田入貨媽媽想試下呢間葡國菜餐廳 女兒當然奉陪☺️我地兩個都叫左一樣既假日午市套餐💁🏽‍♀️套餐有配餐湯👉🏼 南瓜甘筍湯厚身既 味道上 覺得甘筍味🥕比較重!湯上放左幾粒麵包粒 但無烘過就就咁放喺面有d扣分🤭因為豬扒包即叫即整 雖然當日人流唔多但係我地飲完湯都等左幾個字先有得食~~葡國腸松露芝士豬扒包 ($88)講下讚既地方啦 包身同薯角都好香脆!另附一兜辣醬🌶 主動問店員先知原來係葡式辣醬 辣得幾過癮 不過豬扒包本身有醬 薯角有茄汁 所以唔知用黎點咩 店員就話可以點下肉~~呢個豬扒包好鬼邪惡啊因為有松露芝士同葡國腸既加乘 所以味道都幾豐富~~但係豬扒應該係用左豬柳 食到有幾多筋同埋我個件豬柳似未熟與剛熟狀態😖原圖直出👇🏽腸胃敏感既我 唔係好敢呑部分咬唔爛既豬柳落肚雖然lur番部分出黎 但係食完都係有去廁所一兩次既🙈另外見追加葡撻有優惠(+$10)就加左件試下個人覺得同連鎖快餐店既質素差不多同埋唔夠熱 所以我覺得可加可唔加🤭見餐牌蘋果汁同橙汁🍹同咖啡/茶同價諗住餐飲可以跟果汁點知係唔得既~~唔緊要啦!飲品正常發揮!豬扒包黎講論CP值 我覺得阿活下午茶高d🤭

前排同媽媽去沙田入貨
媽媽想試下呢間葡國菜餐廳 女兒當然奉陪☺️

我地兩個都叫左一樣既假日午市套餐💁🏽‍♀️
套餐有配餐湯👉🏼 南瓜甘筍湯
厚身既 味道上 覺得甘筍味🥕比較重!
湯上放左幾粒麵包粒 但無烘過就就咁放喺面有d扣分🤭

因為豬扒包即叫即整 雖然當日人流唔多
但係我地飲完湯都等左幾個字先有得食~~

葡國腸松露芝士豬扒包 ($88)
講下讚既地方啦 包身同薯角都好香脆!
另附一兜辣醬🌶

呢個豬扒包好鬼邪惡啊
因為有松露芝士同葡國腸既加乘 所以味道都幾豐富~~
但係豬扒應該係用左豬柳 食到有幾多筋

個人覺得同連鎖快餐店既質素差不多
同埋唔夠熱 所以我覺得可加可唔加🤭

見餐牌蘋果汁同橙汁🍹同咖啡/茶同價
諗住餐飲可以跟果汁
點知係唔得既~~唔緊要啦!
飲品正常發揮!

豬扒包黎講
論CP值 我覺得阿活下午茶高d🤭
2020-06-25 1694 浏览
上次去<<萬豚屋>>本身打算作為慶祝的晚餐,豈料原來友人之前已經去過,因此,為酬謝此人,我還是找了另一間餐廳再作慶祝🤷🏿‍♂️,真是結果去開沙田有工程,於是就來這間亞蘇爾試一試。本身一早去到,但是正值晚餐時間,都有不少人拿了票在等位。🤯於是就唯有做完其他工程,然後再回來,幸好,店員只10分鐘之後便是last order時間,於是我們迅速進店,因為一早看了餐牌,於是就立即點餐。到這間葡式餐廳吃東西,似乎一定要吃的就是乳豬,因為之前在澳門當地餐廳吃過地道的葡式乳豬,發覺味道非常香,香氣四溢,味道獨特,難以與其他肉類比較,即使是牛肉,亦都難以找到相似的香氣。這個乳豬焗飯,焗飯的份量不算太多,但是底鞋都有點其他配料,例如是菇粒,雖然本人不吃,但亦都顯示他不只與只有飯以及黑色醬油,配料充足,米飯份量其實不少,味道濃香。主角乳豬,它的外皮香脆,底下的肉液都有點脂肪,之前吃幾件不太肥膩的,肉就沒有顯得那麼香;之後找到一件有點兒肥膏在內,雖然顯得不健康,但是一口咬下去,感覺肉汁豐厚友人的椰香葡國雞配飯,汁醬偏杰但味道不太濃,有點欖在內,配料也挺多,香氣較特別,但吃到後頭還

到這間葡式餐廳吃東西,似乎一定要吃的就是
乳豬,因為之前在澳門當地餐廳吃過地道的
葡式乳豬,發覺味道非常香,

這個

主角

友人的
椰香葡國雞配飯,汁醬偏杰但味道不太濃,有點欖在內,配料也挺多,香氣較特別,但吃到後頭還是有點膩。

跟餐可以配
湯及餐飲,據說菇湯味道也不錯;但咖啡只是偏向普通的。

這款瓶裝啤酒在某起市有售🙊
講到『澳門菜』,其實肥沈我一點點都不懂,只要美味就好了!今次晚飯,肥沈我同老婆豬就真係無意之間到此一試的,老實說,起初見到價錢就真係覺得貴左D,但人生總有一試,所以都係試左先算啦!今次試左個鴨肝飯及焗豬扒飯,肥沈我好認真咁講,我真係食唔出有幾大分別架 ( ・᷄ὢ・᷅ )不過呢,食吓食吓,又覺得呢個焗豬扒飯又幾好食啊!豬扒軟身,很不錯!而鴨肝飯,份量比較少,味道就見仁見智啦!反而呢,個辣肉腸炒雜菜就好有驚喜啦! (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)除左食物之外,餐廳環境都幾好,坐得舒適,值回票價! ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
講到『澳門菜』,其實肥沈我一點點都不懂,只要美味就好了!

而鴨肝飯,份量比較少,味道就見仁見智啦!

是日餐湯
鴨肝飯(簡稱)
焗豬扒飯(簡稱)
餐飲
2020-06-20
是日餐湯
辣肉腸炒雜菜
焗豬扒飯(簡稱)
2020-06-18 346 浏览
呢間餐廳喺呢個商場,係繁忙時間叫做少人等位,所以好快入座。一向鍾意食呢度蟲草花雞湯米粉,可惜今日冇。叫咗個咖喱牛腩飯,試試葡式咖喱係咩味道。午餐有餐湯、主菜加餐飲。講真,餐湯就無咩特別,佢個南瓜湯不值一提,吾講真係飲吾出係南瓜🎃咖喱牛腩飯幾好,咖哩同飯分開上。咖哩好香,微辣,略帶香料味,吾太濃,最鍾意佢多汁,撈飯最好牛腩份量十足,稔滑,牛味濃,有水準精萃係薯仔,稔,入味最搞笑係寫餐飲落單, 有一杯凍咖啡,佢俾左凍檸茶,更正之後俾左熱奶茶,佢一臉尷尬,再更正佢先啱,放低佢都忍吾住笑問啱吾啱。偶一為之,吾緊要啦最好係我地吹水吹到接近4點,佢地有啲人落場,都無趕我地走
呢間餐廳喺呢個商場,係繁忙時間叫做少人等位,所以好快入座。

牛腩份量十足,稔滑,牛味濃,有水準
精萃係薯仔,稔,入味

最好係我地吹水吹到接近4點,佢地有啲人落場,都無趕我地走

2020-06-12