2020-12-17 128 浏览
今日去康城朋友屋企食飯我地係新開既the lohas買左呢間外賣 因為好想食片皮鴨 因疫情關係 外賣仲要做緊8折!我地叫左全例片皮鴨 會有8款配料除左平時有既青瓜 好特別既配搭有哈蜜瓜、山渣糕 估唔到呢個咁新穎既combination會咁正 達到解肥膩既作用!小籠包 有6隻都幾抵!即使係外賣,亦都係咁多汁 而且皮好薄 叮番熱小小食爆汁好正!川味宮保雞丁 我以為會好辣添!但平時唔食辣既朋友都食到 雞粒嫩滑 好有鑊氣陳醋小排骨 醋甜味勁開胃 肉質半肥瘦 入口唔會太肥又唔會太瘦 非常入味
今日去康城朋友屋企食飯

我地叫左全例片皮鴨 會有8款配料

2020-12-15 138 浏览
成個月之前去嘅,喺康城好新,環境也舒服,服務唔錯叫左經典4人餐,加埋一,預算一千多黑松露溏心蛋正,好食,跟餐叫抵d有松露香,蛋又半熟,好想食多舊小籠包皮好簿,餡多汁,味道好,記得趁熱食夾d薑絲醋汁就好好食,飲埋d肉汁烤鴨,重點鴨皮脆,皮下肥嫩多汁,肉不會很多這個份量4個人食都好夠配上蒜蓉, 蔥段 ,烤鴨醬,青瓜 ,好食到不得了另外包鴨嘅粉皮好煙韌,每塊都有紙隔開去保持濕度,亦不會痴埋一堆,容易分食隔離有煲雲吞金華火腿煲雞湯個湯好好飲,金華火腿嘅味道,仲有雞嘅精華都喺哂度,仲有好大件雞喺入面d雲吞好大,如果易飽,就留翻個肚食左其他嘢先囉宮保蝦球 最好食亦最驚喜嘅一碟蝦球大大粒,蝦肉炸得香脆,個甜酸醬汁有少少辣,而且好上汁,超好食啊翡翠班塊魚塊份量不少,魚肉都處理得幾好,不腥也沒有散開,有露筍有薑片,都好味,但相比套餐內其他食物,佢會比較清淡酲醋小排骨li個喺個套餐度最麻麻地嘅菜式,d排骨係太淋口感有d怪,味道唔太突出,而且好快凍食左咁多重口味嘢,碟菜好重要,中和下菜都唔錯,仲可以食粒粒炸蒜子整體都好好,坐得舒適,服務員快手醒目又有口罩套,消毒濕紙巾供應
成個月之前去嘅,喺康城
好新,環境也舒服,服務唔錯

叫左經典4人餐,加埋一,預算一千多

黑松露糖心蛋

黑松露溏心蛋
正,好食,跟餐叫抵d
有松露香,蛋又半熟,好想食多舊

小籠包
皮好簿,餡多汁,味道好,記得趁熱食
夾d薑絲醋汁就好好食,飲埋d肉汁

北京填鴨

烤鴨,重點
鴨皮脆,皮下肥嫩多汁,肉不會很多
這個份量4個人食都好夠
配上蒜蓉, 蔥段 ,烤鴨醬,青瓜 ,好食到不得了

隔離有煲雲吞金華火腿煲雞湯
d雲吞好大,如果易飽,就留翻個肚食左其他嘢先囉

最好食亦最驚喜嘅一碟

翡翠班塊

酲醋小排骨

食左咁多重口味嘢,碟菜好重要,中和下
菜都唔錯,仲可以食粒粒炸蒜子

整體都好好,坐得舒適,服務員快手醒目
又有口罩套,消毒濕紙巾供應
黑松露糖心蛋
北京填鴨
宮保蝦球
今晚約咗屋企人去[京滬佳餚], 發現商場其中一個出口已接駁港鐵站, 全程室內,落大雨都唔怕!😊餐廳裝修十分華麗舒適, 內籠好大,樓底夠高, 盡頭另一邊是戶外嘅座位, 天朗氣清嘅時候室外比室內更受歡迎 ,這範圍更可以帶寵物同坐 , 非常難得!茗茶每位$12揀了香片,水滾茶靚!前菜有花生青瓜糖醋小排骨$88色澤偏紅, 芡汁唔算厚, 糖醋味道酸酸甜甜十分醒胃。 排骨肉質偏瘦較乾~招牌小籠包六件$68小籠包超水準, 一夾起就feel到啲湯汁非常聚手👍 個皮薄得通透, 小心翼翼用匙羹幫忙, 吃到滿口湯汁, 非常美味!!👍😋 肉餡也是肥瘦適中, 整體出色!瀑汁牛肉煎餅兩件$48 牛肉煎餅好精緻,放在銀碟上, 以為是上英式鬆餅 😂賣相討好。 肉味唔算好濃不過湯汁也是填滿煎餅。 美中不足餅皮焗得唔夠脆和乾身, 麵粉層也有點黏口的感覺。京滬擔擔麵$68濃香的花椒味道, 湯底唔太濃郁但都非常辛辣,肉碎好有麻味, 湯底如果再熱 一點就更好。麵質都好滑好爽!蔥爆羊肉$118京蔥爆炒突出羊肉嘅鮮味, 一啲都唔羶, 羊肉夠嫩,非常美味!😋👍

茗茶每位$12
揀了香片,水滾茶靚!

前菜有花生青瓜

糖醋小排骨

糖醋小排骨$88
招牌小籠包六件

招牌小籠包六件$68
瀑汁牛肉煎餅兩件

瀑汁牛肉煎餅兩件$48
牛肉煎餅好精緻,放在銀碟上, 以為是上英式鬆餅 😂

京滬擔擔麵$68

蔥爆羊肉

蔥爆羊肉$118

糖醋小排骨
招牌小籠包六件
蔥爆羊肉
📍 京滬佳餚 King's Delicacy📍 將軍澳 康城 • The LOHAS 3樓333號舖康城新商場「The LOHAS」開業啦~第一次來訪這個商場,是因為看見有這家新的京滬餐廳《京滬佳餚》!這餐廳顧名思義就是主打京滬菜啦~最最最吸引人眼球的就是他們的烤鴨,也是我會想來的原因!把結語放在開頭講,就是東西好吃又好看,服務好,環境舒適,值得一試👍餐廳室內空間非常大,感覺寬敞舒適。品牌以四葉花瓣(?)作為標誌,在餐廳不同角落都看得見這個形狀~雖然是中式餐廳,但是播著流行粵語歌,也有聖誕歌;而且他們還有調酒師調配特色飲料/雞尾酒喔!🍹服務生的態度非常好,主動介紹招牌菜,向我們解釋我們不明白的地方等等🥰京滬酥香烤鴨 ($188/半隻)King's Delicacy Peking duck (Half)先說主角吧!我們點了半隻烤鴨,鎮店之寶,果然沒讓我們失望!外皮超級酥脆,加上一點點的油脂,充滿油香。鴨皮蓋著的是稍微軟嫩的鴨肉,把鴨肉、鴨皮、不同配料用薄薄的餅皮包裹著,真是一流享受❣️醬料和配料一共有六款:砂糖、甜麵醬、蒜蓉;青瓜、心裡美蘿蔔、大葱。比較特別的是砂糖、蒜蓉和心裡美蘿蔔:店員
📍 京滬佳餚 King's Delicacy
📍 將軍澳 康城 • The LOHAS 3樓333號舖

康城新商場「The LOHAS」開業啦~

餐廳室內空間非常大,感覺寬敞舒適。
京滬酥香烤鴨
京滬酥香烤鴨 ($188/半隻)

先說主角吧!
我們點了半隻烤鴨,鎮店之寶,果然沒讓我們失望!
外皮超級酥脆,加上一點點的油脂,充滿油香。
鴨皮蓋著的是稍微軟嫩的鴨肉,
京滬酥香烤鴨
把鴨肉、鴨皮、不同配料用薄薄的餅皮包裹著,真是一流享受❣️
比較特別的是砂糖、蒜蓉和心裡美蘿蔔:
店員建議鴨皮可以與砂糖同吃,享受那又酥、又薄、又香的感覺!
鴨肉可以與蒜蓉同吃,更添香味!
招牌小籠包
招牌小籠包 ($68/6隻)
Steamed minced pork dumpling
吃滬菜怎麼可以不吃小籠包呢?!
這裡的小籠包都是他們的招牌菜,蠻不錯喔。
外皮不太厚,但又不至於一夾起來就會破;
裡面充滿湯汁,不太油膩;豬肉口感鬆化,好吃😋
京滬雲吞鴨肉湯
京滬雲吞鴨肉湯 ($68)
Duck soup with wonton
這個湯呈奶白色,味道鮮甜,配以一片鴨肉和一顆雲吞。
雲吞稍微遜色,外皮厚了一點。
酲醋小排骨
酲醋小排骨 ($88)
Marinated spare ribs in black vinegar sauce
酲醋小排骨味道酸酸甜甜,蠻開胃的一道小菜。
爆汁牛肉煎餅
爆汁牛肉煎餅 ($48/2件)
Pan-fried beef pastry filled with soup
名字真的不是說笑,湯汁真的是爆出來的!💥
吃這個的時候要小心喔🤣
上湯火腿津白
上湯火腿津白
上湯火腿津白 ($88)
Braised Chinese cabbage with Yunnan ham
津白是一類我蠻喜歡的蔬菜,用上湯熬煮,沒有奶油津白那麼膩,再加上香氣濃郁的火腿,一級棒😛👍

餐廳結合傳統和創新元素,由調酒師配合茶飲調配特色飲料🍹
諾亞風
諾亞風
諾亞風 Lohas breeze ($88)
- Chrysanthemum-infused vodka | Lemon juice | Maraschino | Jasmine syrup | Hang Zhou chrysanthemum tea
Vodka結合菊花茶,賣相好看,味道又好喝🤩
柚子冰茶
柚子冰茶 Yuzu iced tea ($48)
- Jasmine tea | Passion fruit syrup | Lemon juice | Yuzu honey | Peach puree
茶底採用茉莉花茶,清新好喝,頂部放了一顆熱情果作點綴🍵
2020-12-09 82 浏览
將軍澳康城站開咗個好大嘅商場,上次去行都行唔曬,商場新開咗好多食店。好想去試新餐廳,今日同老公再去逛下。途中見到有間京菜餐廳,叫京滬佳餚,餐廳主打新派摩登京滬菜,佔地4000呎,裝潢有中國宮廷格調,設有露天用餐區。京滬酥香烤鴨半隻 :師傅精選北京金星填鴨,採用西式的蒸烤風爐燜烤製作填鴨,利用科技有效控制爐溫,令烤鴨酥而不膩。鴨皮燒得均勻又香脆,脂肪部份唔多,食起上嚟唔會覺得肥膩,至於鴨肉亦嫩滑,肉味非常香濃。食片皮鴨嘅配料有六款:糖、甜醬、京蔥、青瓜、蘿蔔同蒜蓉,配搭起上嚟好有層次。餅皮做得夠薄,煙韌有彈性,大廚功夫真了得!夾埋所有材料,能品嚐到鴨皮的豐腴油脂,令人齒頰留香。招牌小籠包:小籠包皮薄餡多,包內充滿濃郁嘅肉汁,好好味!京滬擔擔麵:湯入面有豬肉碎同蔥花。麵條係自家製,特別幼滑,湯底濃郁有麻醬香味。鱔糊炒麵:炒麵足料有鑊氣,鱔大條又粗,好有咬口,加入芽菜和韭黃增添爽口感,味道甜甜地好好味!抽子冰茶:用茉莉花茶、熱情果醬汁、檸檬汁、柚子蜜、桃泥調製,味道清新,甜甜地,冰凍好飲!禁果:用柑橘、卡爾瓦多斯酒、檸檬汁、蛋白和糖漿調製,有滑的口感,酒味不濃!

招牌小籠包:小籠包皮薄餡多,包內充滿濃郁嘅肉汁,好好味!
2020-11-26
2020-12-07 95 浏览
康城最近新開嘅商場好hit~成日係網上見到報導,今日我都黎食片皮鴨喇!環境優美精緻,令人覺得舒服。食物首推片皮鴨,鴨嫩而不騷,店員細心講解姇法,而配料亦比其他餐廳多。最推薦係最面個層皮,無咩肥肉,但皮中的鴨油融合左砂糖,唔膩反而齒夾留香,令人想一塊接一塊。其他如小籠包,皮薄多汁;冰鎮柚子鮑魚,酸甜開胃,軟韌適中;山楂楊梅果,係最後清油解膩。

環境優美精緻,令人覺得舒服。

2020-12-02
  • 片皮鴨
2020-12-06 372 浏览
It’s the best roasted duck I tried in this year! The skin is juicy thanks for the duck fat, can’t stop until the dish is empty !!! The duck meat is soft even child can eat.It was perfect to roll with vegetables and the sauce, help reducing the duck fat and adding some fresh taste. Restaurant is spacious, kids friendly. Highly recommend for couple or family. Queue earlier especially during weekend The dining environment is very decent, distance between tables are reasonable.

2020-12-02 65 浏览
日出康城之前嘅印象就係乜都冇 而家終於開咗個商場 去探完朋友之後 就一齊落去食飯 因為已經九點幾 我哋見到呢間 由終仲未LAST ORDER 所以即刻坐低 叫咗個 鴨肉三食 有片皮鴨 椒鹽鴨架 鴨肉餛飩湯 另外仲叫咗 一個菜 同雞絲粉皮 片皮鴨有成隻 分量都好多 用嚟包住佢嘅皮 係啱啱蒸好出嚟嘅 所以仲係熱辣辣 佢會將皮同肉分好 係我近幾年 食過最好味嘅片皮鴨 至於其他餸都做到水準以上。 值得一讚 就係成間鋪頭嘅員工都非常之有禮貌
日出康城之前嘅印象就係乜都冇
而家終於開咗個商場
去探完朋友之後 就一齊落去食飯
佢會將皮同肉分好 係我近幾年 食過最好味嘅片皮鴨
至於其他餸都做到水準以上。
值得一讚 就係成間鋪頭嘅員工都非常之有禮貌
2020-11-29
最近康城商場終於開幕喇咁自然就多了好多餐廳,呢度有間烤鴨片皮鴨店佢既片皮鴨係超有水準,由食材到做法嚴控出品食物水準相當高,服務也不錯,更有戶外餐區不少當區食客帶同狗仔一起進餐疫情下坐得更闊落都係一種好既環境服務烤鴨係需要即時製作既,落單需等30-40分鐘當然最後大約25分鐘就上菜,好有效率講下我地菜單先,$188半例,6種配料半例酥香鴨份量足2-3人品嚐另加一份小籠包,一份老陳皮咕嚕肉呢度價錢唔錯,食物有水準,份量仲好足下單後約15分鐘就慢慢起菜先上小碟涼拌一份(要收費)小籠包一客$68 /6隻,咁計返唔算貴上菜時仍好熱,看得到褶紋,易夾不易散我食法夾到碟上用快子戳穿餃皮先品嚐湯汁先喝湯汁再吃皮跟肉餡,可配薑絲或醋稱得上皮夠薄,夾不易破,湯鮮不油膩肉餡本身調味不過濃,缺一不可,價錢亦實惠相當有水準既湯包,值得再試食完小籠包就接住上小菜無骨既才叫咕嚕肉加上老陳皮絲提味,老實說陳皮味比較輕但值我讚既係做到汁少味足一般市面既咕嚕肉會太多汁好快令肉既外層變軟,吃起來失去脆既口感配料有青椒紅椒片仲有波羅片做到酸甜有致,肉爽皮脆味道酸酸甜甜,醒神又開胃主角最後終於登場了京滬酥香烤鴨 半例$188店
最近康城商場終於開幕喇
咁自然就多了好多餐廳,呢度有間烤鴨片皮鴨店
佢既片皮鴨係超有水準,由食材到做法嚴控出品
食物水準相當高,服務也不錯,更有戶外餐區
不少當區食客帶同狗仔一起進餐
疫情下坐得更闊落都係一種好既環境服務
烤鴨係需要即時製作既,落單需等30-40分鐘
當然最後大約25分鐘就上菜,好有效率
講下我地菜單先,$188半例,6種配料
半例酥香鴨份量足2-3人品嚐
另加一份小籠包,一份老陳皮咕嚕肉
呢度價錢唔錯,食物有水準,份量仲好足
下單後約15分鐘就慢慢起菜
先上小碟涼拌一份(要收費)
小籠包一客$68 /6隻,咁計返唔算貴

上菜時仍好熱,看得到褶紋,易夾不易散
我食法夾到碟上用快子戳穿餃皮先品嚐湯汁
先喝湯汁再吃皮跟肉餡,可配薑絲或醋
稱得上皮夠薄,夾不易破,湯鮮不油膩
肉餡本身調味不過濃,缺一不可,價錢亦實惠
相當有水準既湯包,值得再試

食完小籠包就接住上小菜
無骨既才叫咕嚕肉

加上老陳皮絲提味,老實說陳皮味比較輕
但值我讚既係做到汁少味足
一般市面既咕嚕肉會太多汁
好快令肉既外層變軟,吃起來失去脆既口感
配料有青椒紅椒片仲有波羅片
做到酸甜有致,肉爽皮脆
味道酸酸甜甜,醒神又開胃

主角最後終於登場了
京滬酥香烤鴨 半例$188

店員稱用上北京白羽鴨,選用只有60天的鴨
用特製既烤爐與製法,烤起來皮脆皮而不油膩
連肉都係非常嫩滑,好吃到叫人拍手讚好

餐牌上有教依次序放上配料醬汁鴨皮
最後對褶包上一卷品嚐
鴨皮脆香,幾乎不帶一點油膩感
入口充滿鴨香但清爽,份量超多
大約印像有10張餅皮,兩個人幾乎食唔曬
配料有糖,京蔥,青瓜,蒜蓉等多款配搭
佢個餅皮薄到透光但又做到皮煙韌有彈性 最想講係,佢連鴨肉都超好食,好少食到咁嫩滑

最後埋單前追加了一客甜品作結尾
今餐非常完滿,食完非常滿意
擂沙湯圓 $38 四粒
灑滿黃豆粉既黑芝麻湯圓 流心黑芝麻餡香甜
茶名12蚊一位,小碟20蚊一碟

京滬佳餚 King’s Delicacy
地址:將軍澳康城路1號
The LOHAS 3樓333號舖
營業時間:星期一至日 11:00 – 22:00
  • 烤鴨
到底有咩野驅使我由粉嶺專登走嚟康城呢?係因為「烤鴨」呀🤤喺香港可以食到北京填鴨嘅地方好似不多選擇,更何況新界的選擇更少🙈餐廳內枱與枱之間都相隔有點距離👍🏽很多有私隱度,好適合一家大細來👨‍👩‍👧‍👦🔸招牌小籠包小籠包我也愛小籠包喔😍每次見到小籠包都必叫🤓一籠有6粒,夾起既時候唔好咁粗魯呀🤣入面充滿濃郁嘅肉汁,也有點點薑的味道💛🔸爆汁牛肉煎餅呢個推介推介呀🤩睇落好似一個普普通通既牛肉煎餅,原本無咩興趣但俾到驚喜我呀🥳因為叫左2件,就同媽咪分享一人一半😬都有考慮到煎餅入面既汁會流出嚟,所以都用左匙羹放係碗入面分一半,估唔到煎餅入面既肉汁豐富到飛左出嚟😍牛味濃濃呀!🔸酲醋小排骨灑左d糖霜係面,好似雪景咁好靚呀😍😍外層酸酸甜甜,肉質相稱均勻,入口即化食到肉香🤤🔸老北京炸醬麵配料配搭得好有色彩呀🌈完全做到拌麵既效果,醬汁剛剛好唔會多到變咗湯麵🍜🔸京滬酥香烤鴨全晚嘅重點黎啦🤤由於叫咗好多嘢食所以我地就叫左半例!雖然係半例 ,份量都超多呀~四個人食都飽飽🤰🏽鴨皮燒得好香脆,色澤光滑😍脂肪部份均勻,仲有隻髀仔呀😚肉質嫩滑食片皮鴨既主要配料有六款:糖、甜醬、京蔥、青瓜、蘿蔔同蒜蓉包埋一齊好有層次,味道又
到底有咩野驅使我由粉嶺專登走嚟康城呢?

🔸招牌小籠包
小籠包我也愛小籠包喔😍

🔸爆汁牛肉煎餅
呢個推介推介呀🤩

🔸酲醋小排骨

🔸老北京炸醬麵

🔸京滬酥香烤鴨

京滬酥香烤鴨

食片皮鴨既主要配料有六款:糖、甜醬、京蔥、青瓜、蘿蔔同蒜蓉
包埋一齊好有層次,味道又好夾🤤仲有一個細位就係餅皮同餅皮之間有張紙隔住,唔會痴住又可以避免隻手直接掂到個餅皮👍🏽

總結的是這個晚餐食得好開心🥳雖然地方對我哋來說有啲遠,但食到喜歡食的東西又看到家人們對這個晚餐讚不絕口,就已經賺返晒😚
2020-11-27 724 浏览
唔少食肆進駐康城新商場, 今晚就同家人去左食呢間京菜餐廳, 雖然平日晚, 晚飯時段都坐滿食客, 新開就咁多人幫襯, 更令人期待。晚市入座每位茶芥 $12/位,雖然係中菜廳, 亦提供一系列調酒選擇, 我地唔飲酒, 就order左兩杯mocktail, 一杯係清新果茶, 另一杯係碟豆花, 配上重口味既京菜, 確實perfect match!揀左幾款menu上標籤為推介款式試試【京滬酥香烤鴨 (例)】HK$368全隻烤鴨配有8款配料, 即燒烤鴨已被去骨片皮佈好上碟, 皮烤至金黃, 而且已將皮下脂肪片走, 店方建議將蒜蓉夾住鴨髀食, 果然更提升烤鴨香酥味, 正!熱辣辣餅皮以蒸紙做分隔, 唔會痴埋重疊, 而每片餅皮都很透薄, 包住烤鴨跟配料一齊入口, 都唔會覺得厚實, 配料夾集充滿油香味嘅烤鴨, 有助平衡油膩感。多塊皮下仲有唔少鴨肉, 肉質嫩, 又keep到肉汁; 配料上備有山渣, 有助即時消消濟~【招牌小籠包】HK$68小籠包外皮厚薄剛好, 入面充滿熱辣辣湯汁, 一咬爆汁, 餡料juicy, 有陣陣肉香, 整體鮮味多汁, 推介!【京滬擔擔麵】HK$68擔擔麵用上上海麵, 麵質軟硬剛好, 微微地

晚市入座每位茶芥 $12/位,

揀左幾款menu上標籤為推介款式試試
【京滬酥香烤鴨 (例)】HK$368
京滬酥香烤鴨 (例)

店方建議將蒜蓉夾住鴨髀食, 果然更提升烤鴨香酥味, 正!

包住烤鴨跟配料一齊入口, 都唔會覺得厚實,
配料夾集充滿油香味嘅烤鴨, 有助平衡油膩感。

【招牌小籠包】HK$68

【京滬擔擔麵】HK$68
擔擔麵用上上海麵, 麵質軟硬剛好, 微微地辣, 有淡淡花生醬味得黎又唔會好漏, 兼有些少肉碎間中增添入口肉香。

【老北京炸醬麵】HK68
對比擔擔麵, 呢款味道比較淡, 個汁足夠令整體成個麵濕潤, 有唔少肉碎, 味道近似食台式鹵肉咁。
老北京炸醬麵

【擂沙湯丸】HK$38

熱辣辣湯丸表面被黃豆粉平均包住, 一咬軟糯, 入面有濃郁芝麻湧出, 整體唔會太甜, 正~
2020-11-26
京滬酥香烤鴨 (例)
  • 京滬酥香烤鴨
2020-11-27 68 浏览
今日去咗日出康城出Jobs。之後行吓The Lohas 睇吓有咩食。原來好多鋪頭仲未開!見到呢間京滬。佳餚 有烤鴨食。🐽🐽話想試吓!餐廳裝修好華麗😍個筷子匙羹托都好特別喎!京滬酥香烤鴨(半例)烤鴨上枱好香啲皮脆卜卜,店員仲建議我地面果4塊皮點白糖食,食落果然無咁油膩😋烤鴨有六種配醬料啲皮薄到晶凝通透!松鼠黃魚呢個黃魚開邊炸再淋啲酸甜汁上面配埋啲松子仁!食落酸酸甜甜,啲魚外脆內軟正呀!招牌小籠包(6隻)食埋呢個爆汁既小籠包!真係好滿足!
見到呢間京滬。佳餚 有烤鴨食。
🐽🐽話想試吓!

餐廳裝修好華麗😍

個筷子匙羹托都好特別喎!

京滬酥香烤鴨(半例)

烤鴨有六種配醬料

啲皮薄到晶凝通透!

松鼠黃魚

招牌小籠包(6隻)
食埋呢個爆汁既小籠包!真係好滿足!
2020-11-26 57 浏览
很久也沒有去吃京菜呢,朋友非常有心,尋找這店子主打烤鴨料理,看到師傅精選北京金星填鴨,而且了解到他採用西式的蒸烤風爐燜烤製作填鴨,利用科技有效控制爐溫,令烤鴨酥而不膩。知道之後,一吃招牌烤鴨菜式喔。京滬酥香烤鴨除了烤鴨料理外,大家可以點北京填鴨三吃,一次過吃三款吃法。招牌烤鴨菜式,好吃,鴨之甜味,鴨肉帶有油香一試回味喔!它是這店皇牌菜式—,「京滬香酥鴨」,棒,暖暖的皮,吃下充滿了鴨香,不錯呢!牛肉煎餅花椒味重,會噴汁的牛肉餡餅~好好吃料理呢,想著想著就想到好久未吃到的!老北京炸醬面這次去吃這店《老北京炸醬面》必吃,老北京炸醬面跟台灣的炸醬面有些不同,不加豆干,加生蒜和少許醋一起和肉醬拌著面吃。雖然北京朋友說醋和大蒜是炸,吃太多不太好,但一提起老北京炸醬面,口水直流,今天跟大家來分享老北京炸醬面。一說到老北京的美食,人人都能說出一堆,但是,老北京人最愛,它也招牌小籠包生於江南的小籠包,一直深受香港人的喜愛,全因這個湯包外形特別,店子的小籠包~不但熱辣透薄、搖搖欲墜,咬開汁濃肉香,直叫男女老幼愛不釋「口」~獨樹一幟的小籠包,好吃喔!蟲草花炒翡翠苗豆苗售價不便宜,常被稱為最貴蔬菜,這店子份量

牛肉煎餅

老北京炸醬面

蟲草花炒翡翠苗
豆苗售價不便宜,常被稱為最貴蔬菜,這店子份量很多,大飽口福!翡翠豆苗的顏色非常鮮明,質地又很柔軟,適合快炒、湯灼及煮湯。含有非常豐富的鈣質、B族維生素、維生素C和胡蘿蔔素,有利尿、止瀉、消腫,不能不吃呢。

松鼠黃魚
一道美味菜肴,要吃~糖醋汁美味,非番茄醬的呢,味是酸甜,颜色鲜红。炸到金黃,而且彈牙好吃,骨子也可吃!

很好吃的一個店子

滿滿北京人的店子
2020-11-25 500 浏览
最近四出睇樓,早日來到從未來過的康城站晚上睇完樓之後,見肚餓而男朋友想吃中菜,望一望OpenRice,呢間新開又備受好評,所以揀咗呢度嗰日大概7:00嚟到, 7:15就可以入座,雖然爆滿,但係都算安排得快本身想book埋星期六日同屋企人食,但係聽講已經爆滿晒未來兩星期嚟到坐低梗係飲番杯茶先啦,見佢呢度裝修都好開陽,好光猛,而且裝修設計都好靚,唔會好老土聽講呢度嘅Cocktail係要試一試,但係我平日都唔鍾意飲酒精嘅,所以就試咗佢哋mocktail,呢個山楂mocktail好清新好開胃菜式方面我就揀咗幾款我好想食既嘢其中片皮鴨,牛肋骨都係我誠意推薦嘅第一次食到片皮鴨可以用蒜蓉夾埋一齊,估唔到味道係咁夾,亦唔會話好肥膩片皮鴨真係正,外皮脆入面肉汁有保持到咬感另外要讚一讚佢嘅片皮鴨嗰塊皮,真係超級薄又唔易爛牛肋骨真係好大一份,烤完肉質保持鮮嫩,我哋只可以食完半份另外半份就拎返屋企,好抵食!另外食上海菜梗係唔少得小籠包,呢度嘅小籠包亦都係值得一讚,好surprise一間新餐廳就有咁嘅水準,皮薄餡靚,裏面湯汁仲要好鮮甜最後我男朋友仲嗌左個楊枝甘露作結,原本諗住都係平平無奇嘅糖水,點知原來都好有看
最近四出睇樓,早日來到從未來過的康城站

菜式方面我就揀咗幾款我好想食既嘢
其中片皮鴨,牛肋骨都係我誠意推薦嘅
片皮鴨真係正,外皮脆入面肉汁有保持到咬感
另外要讚一讚佢嘅片皮鴨嗰塊皮,真係超級薄又唔易爛

最後我男朋友仲嗌左個楊枝甘露作結,原本諗住都係平平無奇嘅糖水,點知原來都好有看頭又好好味!

今次驚喜撞入咗一間高質中餐,希望佢嚟緊可以開去近我小小嘅地方,因為我未來都未必會入康城
  • 招牌小籠包
2020-11-24 78 浏览
京滬佳餚 - 康城新發現最近期待已久的康城商場終於開幕了,很多不同的餐廳也開始營業了,發現一間新開京菜-京滬佳餚,今日就立刻試試。京滬酥香烤鴨 (半例)熱騰騰的烤鴨,皮脆肉嫩,油脂剛剛好,配青瓜、京蔥段、醬汁,再用通透的麵皮包著,另外有點砂糖的新食法,除此之外,還有大大隻鴨脾,十分滿足。酲醋小排骨 脆炸的小排骨,外皮脆身,內裡肉質嫩肉汁夠,配酸酸的醬汁,非常開胃。新疆羊肉熗湯麵 濃郁的湯底,分量多的羊肉,有着羊獨有的羶味,再配上幼身麵條。招牌小籠包一籠有六件小籠包相當抵食,皮薄餡料多的小籠包,一咬開時熱氣冒出,湯汁滿滿。
京滬佳餚 - 康城新發現

京滬酥香烤鴨 (半例)

新疆羊肉熗湯麵