本人與幾位同事一同放工之後就去京華打算食晚飯~但點知見到一個前所未見服務態度差劣的知客~我地5個人....一入到去...佢帶左我地去張細枱....咁我地就坐低....但點知佢冇啦啦叫我地轉去隔兩張枱坐....重點係果張枱係for 8-9人咁我地咪同佢地講....我地想坐細枱方便d.....果個知客就係咁叫身邊o既同事趕我地坐張大枱....我地再三強調唔想坐大枱....而佢身邊o既同事...亦同佢講...個客想坐依張....由佢地啦~點知...知客又再次坎過黎....又叫我地坐果張枱....咁我地亦拒絕...佢亦即時黑面跟住個知客竟然好大力咁將個餐丟o係張枱到.....我地全部人二話不說即刻走....我唔明....一間都算係大酒樓點解服務態度可以差成咁....未見過d知客可以咁樣發脾氣我黎食野...唔係受氣!!!如果有咩苦衷or上頭定落(我估你有咋)...你大可以有禮貌咁同我地講.....唔需要發脾氣!!!
本人與幾位同事一同放工之後就去京華打算食晚飯~
但點知見到一個前所未見服務態度差劣的知客~

跟住個知客竟然好大力咁將個餐丟o係張枱到
.....我地全部人二話不說即刻走....

我黎食野...唔係受氣!!!

2012-03-16
2011-11-08 1168 浏览
上月初筆者才剛和一衆圍內人於西貢吃完海鮮壽宴,當晚歡樂的情景彷彿仍然歷歷在目,眨眼間原來這麼快又到我們這群「為食兵團」每月一次的敍會。由於有食友本月中要到國內工幹,加上筆者與另一美女食友剛巧亦是這個月生日,所以各好友亦不遲勞苦,決定提前為我倆預祝生辰,而地點就選了食友的主場兼飯堂,位於聯合廣場內的「京華酒樓」。這晚慷慨的食友不單為衆人帶來數瓶美酒,更悉心地為我們選好菜式,兩個壽星女當晚亦自然樂得清閒,安心地等吃好了。先上的數碟餐前小吃,包括有醬爆鴨舌、椒鹽脆豆腐及沙薑雞腳。鴨舌向來是友人的至愛,尤以老天祿的出品,滷汁入味,濃香不鹹,吃來別有一股嚼勁。至於這晚的醬爆鴨舌,雖無老天祿鴨舌的油亮光滑,但咬落入味而爽滑,亦甚醒胃。椒鹽脆豆腐是佐酒佳品,以簡單的豆腐,在滾油中炸透後,沾上味濃的椒鹽粉,令豆腐吃起來濃味中帶點辣勁,可是這晚的豆腐,入口外皮過厚,豆腐的口感亦嫌稍實了少許,未算出色。至於另一味沙薑雞腳,其實雞腳本身問題不大,腍得來又夠爽口,不過碟沙薑汁就差了少少,沙薑磨得不夠細膩,味道亦嫌偏淡,令雞腳的食味大減。曾聽人說過,不足一個月的奶豬特別好味,尤以出生剛過 3 週的小豬,肉
醬爆鴨舌
椒鹽脆豆腐
沙薑雞腳
好運燙手乳豬
豉油皇煎海中蝦
曾聽人說過,不足一個月的奶豬特別好味,尤以出生剛過 3 週的小豬,肉質最為嫩滑。至於這晚一整隻上檯的好運燙手乳豬,是否妙齡就不得而知,不過望落去皮红肉白,入口香酥味濃,皮脆肉嫩,非常可口。另外每人兩隻的豉油皇煎海中蝦,蝦隻本身肉質唔錯,入口夠彈牙,滿有鮮蝦味道,可惜豉油的鹹香味稍嫌不足,筆者反而較愛吃黃金蝦球,無需動手剝売之餘,入口更能帶出蛋黃的鹹香,配上鮮嫩蝦肉,味道簡直一流。
螺頭燉海中寶
燉湯方面,有螺頭燉海中寶,湯料包括有烏雞、雞腳、螺頭、淮山和瘦肉等,侍者捧上來時,一看,嘩,湯的份量果然十足。燉上數小時的湯水,入口濃香中又帶著幾分清甜,喝來十分舒服順喉,令愛湯如命的食友,連喝三碗亦面不做容。
碧綠炒球
紅炆頭腩
來到一魚兩吃,以老虎斑煮製,分別為碧綠炒球紅炆頭腩。斑球通常都是以蜜糖豆、西蘭花或翠玉瓜等來伴炒,而這晚就以口感爽脆的西蘭花配上味道鮮而不膩的斑塊。魚肉入口厚滑而大件,肉質帶有嚼勁,再伴以炒至半生熟的紅椒及黃椒,突出斑球的鮮味,真是色香味俱全。至於紅炆頭腩,由於骨多肉少,自然沒啖啖肉的斑球那般受歡迎,幸好魚皮夠咬口,而豆腐亦甚香濃惹味,比頭腩更為搶手,很快便被掃個清光。
金蒜銀絲蒸蟶子皇
果皮絲蒸南非鮮魚
隨後上的金蒜銀絲蒸蟶子皇,如手掌般長的蟶子,外形巨大,蒸得火候剛好,入口爽甜而不韌。至於頂頭的粉絲,據說曾以蒜蓉醃過,盡吸蒜油香氣,廚子再將適量炸蒜鋪在蟶子上,當蒸熟後端上桌時,仍傳來撲鼻的蒜香,確實夠曬鹹香惹味。另一味果皮絲蒸南非鮮魚,鮑魚個子雖不算大,但咬落仍覺厚身軟腍,以果皮絲蒸過後,吊出鮑魚鮮味,吃起來啖啖肉,口感不俗。
薑汁炒芥蘭
食友見各人都吃了多道濃味的菜式,就點來一客薑汁炒芥蘭。這道小菜鑊氣雖夠,但細嘗過後,覺得薑味十分薄弱,大抵是薑並不便宜,故下得極少,吃來無甚驚喜,尤幸芥蘭口感尚算爽脆,且含大量膳食纖維,常吃有益。
祝壽桃包
甜點方面,離不開象徵長壽的祝壽桃包,可惜這兒的壽包,只有蓮蓉,沒有蛋黃,食味當然大減,好彩食友知我嗜甜,除奉上生日蛋糕外,還另安排了陣容頂盛的紅豆沙、泰式甜品及鮮果併盤,真令我感動不矣。這頓晚飯,各人都吃得十分愜意,在此再次多謝各食友對小妹的一番心意,祝願大家日日有食神。

2011-11-04
生日
好美味又抵食的一餐,我們兩人叫咗貴妃雞半隻$48和上湯波士頓龍蝦加片皮鴨套餐價都係$208,初時諗住咁平食龍蝦一定會用D次等貨或冰鲜貨,點知出乎意料之外竟然用新鮮龍蝦,新鮮肉質加上濃淡得宜的醬汁,真的超級好味,片皮鴨肥瘦適中,貴妃雞肉質嫩滑又有雞味,飯後仲有足料紅豆沙送,好味抵食!:另外值得一讚係呢間D服務都好好,食龍蝦會跟埋一碗熱檸茶,唔係比你飲係比你洗手,嚟一樣細心已經係好多酒樓無見了,而且剩骨碟更換得可以用超級頻密來形客,值得再去
好美味又抵食的一餐
,新鮮肉質加上濃淡得宜的醬汁,真的超級好味

2011-08-01
  • 上湯波士頓龍蝦
2011-02-23 382 浏览
2月11日約左班舊同事出嚟食飯,佢地話同我慶祝生日及順便過年食飯呀,本來有一個男同事會帶埋個女出嚟,所以我地先揀酒樓的,但係後尾佢唔帶個女出嚟啦.我地7個人,酒樓都好full呀,幾乎爆晒咁滯呀,好彩訂左位炸,酒樓都算大的,我都係第一次嚟食晚飯炸.其實新年酒樓多數都係食新年嘢同埋價錢都唔會平啦,我地叫左:片皮鴨一食片皮鴨即場係你面前皮的,鴨肉都唔算肥,都幾香呀,加埋青瓜,香蔥及醬用薄皮夾住一齊食,好味道呀,賣相都幾靚,份量都算多呀,每人都食到2至3塊的呀.龍躉兩食這個一個食法是蒸另一個食法是炒西芹,其實龍躉都好滑身,好香好味呀,啖啖肉呀,我較鍾意食蒸的,因為原汁原味及魚肉較滑,炒的都好味但係較老呀.南乳齋煲這個一般啦,賣相麻麻地吸引及都幾膩呀,材料都幾多的,有雪耳,矮瓜,麻菇,生斤,洋蔥等等,不過我覺得味道麻麻地.清炒豆苗普普通通啦芝士蠬蝦伊麵味道幾好,蠬蝦肉都好彈牙多肉呀,伊麵都有幾多及爽口的,好味.煎鍋貼半打這個好味呀,入面好多肉汁,好香口金黃色,熱辣辣好味.蝦煲這個唔記得叫咩名,入面有些蝦,珊瑚蚌等,隻蝦都好爽口大隻彈牙的.我們都坐左好耐,服務都幾好都有不時替我們加茶的,不過實在太

片皮鴨一食
龍躉兩食
南乳齋煲
清炒豆苗
普普通通啦
芝士蠬蝦伊麵
煎鍋貼半打
這個好味呀,入面好多肉汁,好香口金黃色,熱辣辣好味.
蝦煲

我們都坐左好耐,服務都幾好都有不時替我們加茶的,不過實在太多人好嘈雜的感覺呀!!
2011-02-11
2011-02-22 121 浏览
服務態度惡劣等左好耐已經條氣唔係好順喇仲要俾個知知客串同眼白白睇住個知客任由d熟客唔使拎fei就入去坐真係貼錢買難受如果唔係屋企人/親朋戚友要去就千奇唔好去飲茶d野食就普普通通通同有d縮水喇
服務態度惡劣

等左好耐已經條氣唔係好順喇
真係貼錢買難受
如果唔係屋企人/親朋戚友要去就千奇唔好去飲茶

d野食就普普通通通同有d縮水喇
2011-02-20
等候时间
30 分钟 (堂食)
$100 (早餐)
2010-09-01 101 浏览
見到做緊特價$98龍蝦伊面,就去了試,可惜極之失望,點解?話說當我咃叫龍蝦伊面之時同時有兩碟龍蝦伊面一齊傳送,一碟眼隻已經好多龍蝦肉,另一碟就只有頭、尾同腳,當阿姐把頭同腳的那碟放在我們桌上,我們當然要求要第二碟啦!!!!點知傳菜阿姐沒有理我哋全台究合七個人把聲,一支箭將只有肉而無骨的龍蝦伊面放在我隔壁的枱上,當時我們跟一名中年的部長要求跟換,她說我哋無辦法控制龍蝦的大細,這個我當然明白,但細心一看我們的龍蝦伊面既然有"兩個頭兩條尾"無鉗同只得兩舊肉,女部長話龍蝦嚟至澳洲所以細D,我都去過澳洲但就無見個兩個頭兩條尾既加無肉嘅龍蝦羅,叫佢換又話唔得。之後再見到一個幾高加幾肥的男經理,將同一碟龍蝦伊面show 比佢看,我哋要求換第二碟,佢比我地的答案係"幫你取消佢我都無辦法"你做經理都無辦法,咁邊個有辦法,學劉德華話"今時今年咁嘅服務態度係唔得 ga"依佢地所講一碟面係一隻龍蝦,咁點解釋我哋果碟有兩個頭兩條尾"無鉗加只有兩舊肉,咁都叫一隻,唔通果隻係K胎,好明顯隔壁枱認人將我們果隻龍蝦嘅肉偷哂去佢果碟咁我們係極之無奈的情況下只好取消,見佢地重有另一個特價菜係蟹加蝦,咁我哋只好改另一個,點之
見到做緊特價$98龍蝦伊面,就去了試,可惜極之失望,點解?

咁我們係極之無奈的情況下只好取消,見佢地重有另一個特價菜係蟹加蝦,咁我哋只好改另一個,點之又話賣哂‧‧

咁我哋叫另一位高高瘦瘦好多巢斑的女經理幫我哋再落單叫龍蝦伊面,我哋將之前嘅忙情況告知,點知佢話控制唔到,叫我們唔好再叫龍蝦伊面,所謂經理佢嘅服務態度都可以咁,咁我哋又可以點!我問如果我哋要投訴咁可以點,女經理話同佢講,咁即係無野好講啦!!!!!!完全未試過食一餐飯係可以食到咁受氣同無助

咁我只好上openrice將我咁氣頂的一餐飯同大家分享,如果你想食到一肚氣,你就試吓啦!不過我以後都唔會去ga la !!!!!!!! >.<
2010-08-27
2010-07-12 159 浏览
友人一枝花壽宴,席設太子「京華酒樓」,一行八人興高彩烈地為這壽星仔賀壽。友人是個識飲識食之人,亦甚懂得享受生活,單從他帶來的幾支美酒便可見一二,所以菜式選擇當然交回友人自己負責。吸水象拔蚌 (2條) -- 據店方稱這象拔蚌是加拿大品種,長約一呎,膽固醇及脂肪較一般海鮮低,開殼去外膜後,切片即席堂上,味道鮮甜可口。服務員拿了個邊爐窩放上檯,讓我們自行選擇作刺身生食或火鍋熟食。這象拔蚌色澤呈蝦肉色,每一片都切得很薄,晶瑩剔透,由於我不太愛生吃,所以便選以白灼方式烹調。要做到象拔蚌肉質鮮嫩,首要注意的是當窩內的水一滾就要把象拔蚌放入,待水再滾呈現氣泡時便要即撈起,馬上進食,因為若然弄得過熟就會缺乏嚼勁,過生又流於海腥味,至於這象拔蚌入口確實爽脆鮮甜,質感豐厚,肉質爽口彈牙,蘸些芥末醬汁或薑蔥醬汁同吃,實乃人間極品。京式片皮鴨 (1隻) -- 做片皮鴨的鴨子不能太瘦也不能太肥,太瘦的鴨子當然不會好吃,但太肥的鴨子,鴨皮太厚,待皮烤熟肉都老了,所以每隻重約四至五斤的鴨最為適合不過。這片皮鴨放上檯時還冒着煙,看來是新鮮熱烘的,色澤明亮艷紅,非常討好。至於鴨皮烤得很香脆,鮮香撲鼻,口感皮酥,但肉質不

京式片皮鴨 (1隻) -- 做片皮鴨的鴨子不能太瘦也不能太肥,太瘦的鴨子當然不會好吃,但太肥的鴨子,鴨皮太厚,待皮烤熟肉都老了,所以每隻重約四至五斤的鴨最為適合不過。這片皮鴨放上檯時還冒着煙,看來是新鮮熱烘的,色澤明亮艷紅,非常討好。至於鴨皮烤得很香脆,鮮香撲鼻,口感皮酥,但肉質不柴,吃起來滿嘴生香,非常味美。吃時以薄餅皮捲着,內夾以京蔥、甜麵醬伴食,十分惹味,不過稍嫌鴨皮太油膩了一點,餅皮亦太薄,搭配不夠平衡,吃兩件已很足夠。

豉油皇煎海中蝦 (18隻) -- 七月是吃中蝦的季節,這時中蝦特別肥美,但蝦不可以煮太長時間,否則會太乾。至於這裏的中蝦,火候控制得非常好,大廚讓豉油充份透過蝦身,蝦殼沾滿豉油香味;雖則蝦殼未至於香脆鬆化得可吃進肚裏,但蝦身做得非常乾爽,沒有半點油膩感,肉質鮮甜彈牙,蝦味十足,惟稍嫌豉油下得多了一點,我倒寧願蝦的豉油味淡番些少,可以食到更多蝦的鮮甜味道。

西蘭花炒雪花蚌 (例) -- 據說這裏的雪花蚌是來自南美洲的智利深海,是種野生海蚌,所以帶有海洋的鮮甜。西蘭花是種十字花科蔬菜,含有一種特殊的物質叫硫代葡萄糖苷,能夠幫助降低罹患癌症的風險,可惜的是這個西蘭花炒得有點過熟,口感偏腍,加上這個餸菜沒有醬汁,吃起來味道比較偏淡,惟可喜的是雪花蚌炒得爽脆彈牙,點上醬油吃也算不錯。

清蒸黃皮海虎頭腩 -- 海虎斑其實同杉斑差不多款,只是海虎斑的頭比杉斑大,而且肉身亦比較厚,入口會有點嚡烚烚的感覺,如果蒸過火,肉質會變得較韌,不過這碟海虎斑,雖然有 4 斤重,但師父掌握火候非常準確,剛熟便上檯,魚肉質感嫩滑,不失水準,惟可惜魚鮮味仍嫌不足。

西芹炒黃皮海虎斑球 -- 這是一斑兩吃的另一個菜式,以西芹來伴炒。西芹有降血壓的功能,而且纖維量高,對健康很有益處,不過味道獨特,有種特殊香氣,未必人人都能接受。至於這個切成段的西芹,入口爽脆,用油不多,斑球也炒得很香口,肉質幼細,甚至連魚皮入口也頗為嫩滑,伴着三色椒來吃,口感清爽不膩。

豉汁蒸蟶子皇 (9隻) -- 這兒的蟶子皇由蘇格蘭空運而來,每隻最少有七、八吋長,非常鮮美,確實精采。用豉汁來蒸,蟶子肉厚又沒有泥沙,清甜爽脆,豉汁香濃惹味,口感一流,看來蘇格蘭人肯定不知豉汁蟶子可以如此美味,否則也不會大量出口,難怪其中兩位食友未待我拍照,已第一時間拿了來吃。

果皮蒸南非鮑魚 (9隻) -- 南非鮑生長於大西洋及印度洋冷暖水交界,水中礦物特多,形成鮑魚大隻和厚肉,肉質鮮甜,比大連鮑優勝。從現代醫學角度看,鮑魚營養豐富,含蛋白質、脂肪、碘、鈣、磷、維他命 A 等,具滋補健身功效。要揀靚鮑魚只有一個口訣,就是揀平身的就最健康了。至於這裏的鮑魚,肉質鮮嫩,一點也不韌,爽口彈牙,兼而有之,入口還帶着絲絲果皮芳香味道。

香酥百味骨 (例) -- 這個百味骨其實做得有點像椒鹽骨,是一道香口的食物,單從菜式名字便不其然令人聯想到 “骨酥肉香” 這幾個字,可惜這晚的香酥骨做得實也過份乾身,雖然入口沒有那麼油膩,但就完全沒有火候的感覺,食物上檯時也沒甚熱度,肉質嚡口,欠缺透骨的香氣,完全是不合格的一味菜式,難道是為了縮短烹調時間,而預製食物惹來的禍?

鮮蟲草花浸皇帝菜 (例) -- 據說在古時候,皇帝菜是專門獻給皇帝食用的貢品,所以又叫貢菜,是宮廷佳餚,也是蒿菜的一種。皇帝菜的特色,就是即使經過曝曬,再用水浸泡過,它的口感仍然爽脆可口,且愈嫩的枝葉,煮起來愈好吃,味甘微苦,別具風味。“蟲草花” 並非花,它是人工培養的蟲草子實體,培養基是仿造天然蟲子所含的各種養分配製而成,它屬於一種菌類,為了跟蟲草區別開來,而被命名為 “蟲草花”。蟲草花外觀上最大的特點是沒有了蟲體,而只有橙色的 “草”,功效則和蟲草差不多,都有潤肺補腎護肝、抗氧化、防衰老、提高免疫能力等作用。蟲草花是近十年才興起用來入饌,而這道菜的蟲草花,味道清淡,入口軟嫩甘甜,至於皇帝菜味道與茼蒿相似,不過味道較輕,入口清香鮮美。

鴛鴦米海鮮炒飯 -- 近年愈來愈多人改吃紅米,因紅米含有豐富蛋白質、纖維素、礦物質及維他命 B 等營養,不過紅米口感較粗糙,要用水浸軟,再混合白米同煮才進食,口感會更佳。這個炒飯用上白米加入紅米,再配以蝦仁、桂花蚌、帶子粒等製成,賣相吸引,加上炒飯中的米粒顆顆分明,相當香口,蝦肉與帶子也十分彈牙,富營養又健康之餘,飯粒亦煙韌有口感,是有營滋味推介。

蟠桃壽包 -- 這個壽包放上檯時,差點嚇了一跳,雖然樣子小巧的骰,但怎麼一籠是這麼多的呢?其實這壽包賣相是不錯的,不過內裏只有蓮蓉餡料,沒有我喜愛的蛋黃,加上蓮蓉入口完全沒有蓮子的香味撲鼻,質感也未夠幼滑。桃包外皮較厚,淡而無味,亳無層次感,真使人大失所望,益發令人掛念蓮香樓的蓮蓉包啊!

精美甜品 鮮果併盤 -- 至於單尾的泰式甜品拼盆賣相精美,色彩豐富,包括有三色大菜糕、椰汁糕、紅豆糕、綠豆糕等十多款選擇,入口煙煙韌韌,甜而不膩,是友人至愛之選。而鮮果併盤就包括有最大路的菠蘿、西瓜和哈蜜瓜等,縱然味道未算特別甜美出色,但由於各人胃納空間已所餘無幾,確也十分滿足的了。

切過蛋糕後,各人都捧著滿滿的肚子,踏上歸家之路,雖然這餐並不算便宜,結帳為 $4880, 但各人都吃得非常合意,謹在此再祝友人如花般催燦,光芒四射,繼續享受人生。

吸水象拔蚌
鴛鴦米海鮮炒飯
蟠桃壽包
2010-07-02
2010-07-06 84 浏览
是日媽咪提出想去飲茶,我當然不會拒絕~ 在聖堂附近的酒樓不算多,由於這裡位置較方便,我們就選擇來這裡了。來到的時候客人也頗多,坐滿了大半的位置,不過也不用等位,知客立即安排了一張二人檯給我們。不過這裡的環境就只是一般,檯與檯中間幾窄的,又是旁人的對話聽得一清二楚,不是太舒適呢。另外這裡點心選擇也不算多,只有很基本的,我們倆想吃什麼也想了很久的時間。總共要了 4 款食物,分別是三星燒賣,蛋黃紅棗蓉包,雪菜火鴨絲鍋米再加一個甜品酒釀丸子。基本上所有食物都不難吃的,不過就是沒什麼特別罷了。蛋黃紅棗蓉包算是比較特別的,平日不常吃到,紅棗蓉好香,整得都幾滑,不過味道是偏甜的。蛋黃少而且用料不太好,不太吃到蛋黃味。雪菜火鴨絲鍋米好鬼大鍋,我們兩個人食完非常飽,用料足,味道惹味,除青椒外,還有用上紅椒所以有點點辣的。最後酒釀丸子不算特別好吃,味道偏淡,酒香不夠,而且丸子雖多但全都黏在一起的,食落口感麻麻。食物一般,環境麻麻,價錢都唔算抵食,下次同媽咪飲茶都係去第二間先。

蛋黃紅棗蓉包
三星燒賣...OK
雪菜火鴨絲鍋米
酒釀丸子
三星燒賣...OK
2010-01-23 78 浏览
點心食得多,午市既碗麵唔係好貴,所以叫左兩碗黎食下。蠔皇北菇湯麵($28)估唔到原來係粗蛋麵! 仲有四粒冬菇加埋蠔油汁同兩條菜。依家先覺得一D都唔值,同雲吞麵鋪既冬菇粗麵係冇份別既。D冬菇都唔入味,亦唔夠淋身,可能雲吞麵鋪仲好味過佢!擔擔麵($17)一見都就嬲,原全唔係果回事!京華的京川菜應該冇問題格,點不知會見到加,如此不倫不類的擔擔麵!擔擔麵底竟然係用日本拉麵 麵質根本索唔到擔擔麵香濃的湯汁,又太粗,好唔好食。麵質好粉,係冷藏貨色添!但個湯都ok,個人喜歡多D麻醬添如果頭的菜碎換成花生粒就更加好!
點心食得多,午市既碗麵唔係好貴,所以叫左兩碗黎食下。

蠔皇北菇湯麵($28)

擔擔麵($17)
一見都就嬲,原全唔係果回事!

擔擔麵底竟然係用日本拉麵
麵質根本索唔到擔擔麵香濃的湯汁,又太粗,好唔好食。

麵質好粉,係冷藏貨色添!

但個湯都ok,個人喜歡多D麻醬添
如果頭的菜碎換成花生粒就更加好!
2010-01-21
2009-08-26 70 浏览
$68既例牌片皮鴨, 真係一點都唔求其, 皮脆肉軟無肥膏. 一個例牌食到2個人飽飽-唔錯.切記-要食埋佢既飯後糖水.
$68既例牌片皮鴨, 真係一點都唔求其,
皮脆肉軟無肥膏. 一個例牌食到2個人飽飽-唔錯.

切記-要食埋佢既飯後糖水.
2009-08-02 68 浏览
外皮是做得最出色的。香脆而結實,非常有咬口;就只怪它那奇怪的內餡了。它的內餡加了大量的蔥粒, 未知是否為了帶出其咸香,如果是postive的話就犯下大錯了。蔥的蔥香絕不能妣美咸香, 反而蔥味更會搶去風頭 ;也只是吃到蔥味而已,咸味卻蕩然無存。令整個咸水角都變得很怪異,是”蔥花小糯”嗎?那應該要轉換一下名稱了。
外皮是做得最出色的。
香脆而結實,非常有咬口;就只怪它那奇怪的內餡了。
蔥的蔥香絕不能妣美咸香, 反而蔥味更會搶去風頭 ;
也只是吃到蔥味而已,咸味卻蕩然無存。
令整個咸水角都變得很怪異,是”蔥花小糯”嗎?
那應該要轉換一下名稱了。

2009-03-31 70 浏览
二點鐘去到聯合,一係食好彩,一係食京華,好彩唔駛排隊,京華就好長龍喎!我兩個人去飲茶,都唔明點解差咁遠,一間冇人等,一間排長龍。一問之下知道原來好彩星期日冇下午茶時段。但京華既下午茶時段0係二點半,但兩點都咁多人排隊,一係價錢平,一係好食,點講排隊都蝕底既!我地就揀京華啦。我地點左好多野食,有蝦餃,泰式糕點,咸菜豬肚,叉燒腸,綠豆沙,當中樣樣野都係好好味喎!蝦餃好爽口,好多蝦,好味道。咸菜豬肚又好好味,只係叉燒腸比較遜色。其實本身料係有好多的,食落都好豐富既感覺,但始終皮都係太厚,比起皮薄餡靚真係差好遠。綠豆沙好多好蓉既綠豆,都好正,但冇海帶味乜濟。原來佢二點三就會放低下午茶既紙,好多特價野,好抵食架!原來佢唔駛二點半入座都可以食到平野!唔怪得咁多人排隊啦!可惜我地點點心時唔知道,食飽晒先知道有特價野食,都食唔落喇!但呢間酒樓既野食真係中上架!
2009-03-29
2009-03-06 415 浏览
很久沒有去過京華了, 很懷念它的小龍包, 因為它永遠唔會叫我失望.今天2個人叫了1. 小龍包 ($20/5隻) - 超抵食, 又多湯, 不過皮厚了小小啦2. 珊瑚蚌配大蝦 ($28) - 係special 既offer, 要有2個人先可以叫架. $28 有成5隻大蝦及好多珊瑚蚌及蔬菜, 酒樓又真係非常大方wor, 做得好好食,而且d蔬菜一d都油wor.3. 橙汁焗肉排 ($68) - 沒有橙汁味, 唔得 4. 紅燒豆腐 ($55) - 因為自己喜歡, 所以必叫. 好食及好小油, 非常好 最後要讚既係d waiter / waitress都好好, 不時會來幫我倒水呀, 換碟呀. btw 大家記得一定要食埋佢既湯水先走.
今天2個人叫了

3. 橙汁焗肉排 ($68) - 沒有橙汁味, 唔得

最後要讚既係

btw 大家記得一定要食埋佢既湯水先走.

$28 正
$20 皮厚小小
$68 麻麻
$28 正
$20 皮厚小小
  • 珊瑚蚌配大蝦
2009-02-20 50 浏览
曾經幫襯過這家酒樓, 試過很失望, 事隔數月, 因要在附近辦事, 又再來了.中午飲茶, 兩個人也不用等位, 選了幾樣點心之後, 再加一個燒味雙拼, 要乳豬+油雞.十分鐘後, 阿姐捧上一小碟雙拼的乳豬油雞和一碗白飯, 當時知道落錯了單, 告訴阿姐, 說不是乳豬油雞飯, 而是例牌的燒味雙拼, 要乳豬+油雞. 阿姐一看單, 知道攪錯了, 叫侍應阿姐再落單, 於是恐怕她再錯, 便拿起餐牌, 一字一頓兼用手指指出所要的項目, 阿姐說要看看有沒有乳豬, 如果沒有便通知我們, 之後便一去不回.十分鐘後, 一碟乳豬+油雞便送到, 中間有六片乳豬, 兩旁有半隻雞髀和一隻雞中亦.其他普通點心也跟着到, 吃完之後便叫埋單. 一看單, 便大吃一驚, 原來要$222 大元. 拿起單一看, 只見燒味雙拼變了乳豬雙拼, 由本來的$68 變成 $118. 當下便對阿姐說我們很清楚和指著餐牌是要燒味雙拼而不是要乳豬雙拼, 何來埋單需要多付五十大元.於是阿姐便叫部長來分解, 他只說電腦顯示是入了乳豬雙拼, 我們當然覺得不對, 為什麼, 手口並用落單也會攪錯? 這小碟燒味也要百多元, 而且兩個人飲茶也不用點百多元的燒味吧!
其他普通點心也跟着到, 吃完之後便叫埋單.
一看單, 便大吃一驚, 原來要$222 大元
於是阿姐便叫部長來分解, 他只說電腦顯示是入了乳豬雙拼, 我們當然覺得不對, 為什麼, 手口並用落單也會攪錯? 這小碟燒味也要百多元, 而且兩個人飲茶也不用點百多元的燒味吧! 男部長問完燒味的哂士, 又問是誰落單的, 這當然記不起了
跟著他便很的確的說我們吃的是乳豬雙拼, 要$118, 我們當然不服, 僵持了幾分鐘, 他才像妥協的說要送我們一客泰式甜品作罷, 一手取了我們手中的五百元紙幣, 揚長而去, 另外一位部長隨即把零錢找回來, 一碟泰式甜品也跟著送上, 直情霸王硬上弓, 我們覺得食物已下肚, 碟子也收掉, 口同鼻抅. 無奈收下離去, 以後也不會再來了.
價值50大元的甜品
2008-12-31 57 浏览
兩公婆食野最好去飯茶,呢次係十二月廿五號去飲茶,下午茶時段竟然唔多駛等位。仲好,好快就有得入去食野喇!我地叫左叉燒酥(我飲茶必食),蝦餃,鳯爪,韮菜餃。仲叫左一個叉燒燒燒脾飯,甜品叫左湯圓.....細點但有成八粒!好抵食!好重薑味!賣飛佛。叉燒酥我個人鐘意食長形幼身的,佢呢度係半月形,我覺得唔夠入味,外面太DRY, 只有入面中間有料,並未能滲透整個酥。蝦餃好味的,皮滑,蝦爽。鳯爪不過不失啦!韮菜餃唔好味,唔知自己放左乜野入口咁,我諗係調呆0個方面差了點,太淡。叉燒燒鵝脾飯都OK啦!唔係特別好味,講真,好難0係酒樓食到好好味既燒味。總括黎講去呢度歎茶唔會失望,但又唔會喜出望外啦。