2021-10-06 616 浏览
啱啱開始踏秋,就已經好想打邊爐!於是朋友就搵咗間位於尖沙咀的火鍋放題,到埗後發現原來間餐廳係新店開張😍!火鍋有好多款選擇,款款都包你吃得飽!而時限就120分鐘,完全唔會食得好趕。老檀酸菜魚頭盤揀咗酸菜魚,因為感覺冇咁Heavy,而且我同我朋友都鍾意食魚。酸菜魚湯底鹹鹹酸酸,令人極之開胃。魚肉鮮美,配上香濃的酸菜魚湯,有絕佳的嫩滑爽口感!美國極品級靚牛五款靚牛款款吸引😍,當中我最喜歡雪花肥牛,油花分佈平均,肉質富彈性。而我朋友就最鍾意牛下肩,吃起來軟嫩適中,牛味濃郁。嫩滑鯇魚片魚片爽滑,肉質厚實又嫩滑,次次幾乎打邊爐都必定會食!日本黑豚肉呢度嘅牛肉好掂,原來豬肉都唔輸蝕。黑豚肌肉間脂肪較多油花,食落口感幼細易咬斷,唔錯唔錯!黃金麻吉燒呢個麻吉燒我第一次食,已經深深愛上😍!所以一定要推介下!麻吉燒有天然魚肉外皮,煙韌年糕內餡,口感層次極為豐富,而且味道都好好味😋!其實打邊爐來講呢度選擇都叫好多,而且肉類、雞件、蝦滑魚滑、飲品等仲可以無限量添加,所以性價比好高👍🏻👍🏻👍🏻,值得再來!

老檀酸菜魚

美國極品級靚牛

嫩滑鯇魚片
魚片爽滑,肉質厚實又嫩滑,次次幾乎打邊爐都必定會食!

日本黑豚肉

黃金麻吉燒

• 老檀酸菜魚
  • 黃金麻吉燒
  • 美國極品級靚牛
2021-10-06 120 浏览
見到最近飲食業興旺返,身為港人真係好鼓舞🙌🏻呢間新開嘅火鍋店喺尖沙咀地鐵站A出口附近,九龍公園對面,地點好易搵。餐廳係做火鍋放題,有三款package可以選擇,我哋今日就食咗中間價錢嘅特選滿足吃到飽~先選擇前菜,我哋揀咗老壇酸菜魚,呢個真係要值得一讚,湯頭唔算好辣,酸度適中,魚片非常滑溜,食完都想再encore🙌🏻其他肉類同埋海鮮雖然款式唔算多,但係樣樣新鮮,好似薄片嘅美國金錢展,大約拖20秒左右就食得,雪花分怖均勻,另外鯇魚片同埋海蝦,都成為左我哋主打嘅食物😋,魚片嫩滑,海蝦新鮮又爽彈。外面自助區,除咗有丸類、蔬菜和飲品之外,仲有特色甜品,自家製木桶豆腐花、台式芋圓、涼粉、紅豆、綠豆、芝麻糊等,好特別!CP值夠哂高🙌🏻🙌🏻

見到最近飲食業興旺返,身為港人真係好鼓舞🙌🏻

CP值夠哂高🙌🏻🙌🏻
2021-10-05 32 浏览
收工心血來潮想去打邊爐,就捉咗另一半黎陪我,見到成枱嘅食物,真係好療癒,返工嘅煩惱盡消~呢間新開嘅放題火鍋店,之前有朋友食過,大讚食物新鮮,今次我哋特登過嚟呢度覓食。😆一坐低店員就過黎好細心咁,介紹佢哋嘅餐牌。叫我哋先選擇前菜,有麻辣雞煲、水煮魚和酸菜魚,我哋本身都唔太食得辣,佢就介紹我哋食酸菜魚,微辣帶酸度嘅口味,令人越食越開胃,內裏嘅魚片仲非常滑滑添,而且冇骨,好方便食!不得不讚呢度嘅五款牛肉片,仲有好少見嘅牛胸爽,食落有啲似牛筋,薄片又爽口,好有口感,其他牛肉片都怖滿雪花添,而且牛味重,高質!海鮮類仲有蜆、海蝦、鯇魚片、牛柏葉等,各類嘅手打丸和餃類,都係佢哋自家製👍甜品自助區,仲有木桶豆腐花、芋圓、仙草、紅豆、綠豆、芝麻糊等,滿足晒10個願望😍

2021-10-05 22 浏览
今晚同朋友去了尖沙咀打邊爐,新開的火鍋店晚市都全場爆滿,好彩一早訂了位。飲品有茶及菊花蜜等,啤酒要加錢。雞煲就經常食,所以今次就試下酸菜魚,魚肉嫩滑又沾上了酸辣湯香味,非常刺激味蕾。湯底要了藥膳養生牛奶湯,濃郁北氐黨參味。店員會先送上一大盤牛肉,有齊套餐內全部的款式,因我們叫的是$298套餐,包5款牛肉。最好味的當然是牛下肩及牛板腱,肉質鬆化有肉香。肥牛就太多肥膏,牛胸爽幾有咬口,牛展都夠腍。海鮮就唔見有元貝,不過海蝦及魚片都很新鮮。外面自助吧的丸都很高質,尤其是墨丸及牛丸,十分彈牙。反而蝦滑及墨滑加了些馬蹄及紅蘿蔔,令兩者膠質減少,不夠鮮爽。外面還有很多蔬菜以自助形式取用。最後食返碗豆腐花。
飲品有茶及菊花蜜等,啤酒要加錢。
湯底要了藥膳養生牛奶湯,濃郁北氐黨參味。
最好味的當然是牛下肩及牛板腱,肉質鬆化有肉香。
肥牛就太多肥膏,牛胸爽幾有咬口,牛展都夠腍。
海鮮就唔見有元貝,不過海蝦及魚片都很新鮮。
外面自助吧的丸都很高質,尤其是墨丸及牛丸,十分彈牙。
外面還有很多蔬菜以自助形式取用。

最後食返碗豆腐花。
地方乾淨企理,店員服務都好用心,主要分三級$218、$298、$378主要係牛種類,$378就有靚海鮮🦞揀左298放題,菜類、丸類、飲品都係自助形式!蜂蜜菊花茶,係佢哋自家製,清甜解膩,推介😍😍先食雞褒或酸菜魚,我哋兩公婆都最愛酸菜魚,而且好少放題有得食😌😌夠酸夠麻,魚片超滑,用上新鮮鯇魚片,刀工很好超薄,超有驚喜呢!再嚟六款湯底任揀,揀咗胡椒豬肚湯底,一上枱,好香,辣辣哋,正呀😋😋QR code自助點歺,方便又環保♻️大滿貫牛肉拼盤~牛下肩,肉質比較扎實,牛味比較濃,好味🤤金錢展,吾係周圍有得食,口感特別,有咬口🥳牛板腱,較為瘦嘅部位,食多几件都吾怕肥🤣🤣高級雪花肥牛~牛脂分佈均勻,入口松軟,少少肥😼特級牛胸爽~估吾到放題有牛胸爽🤩🤩爽脆有牛香,一口接一口,超爽👍👍日本🇯🇵豚肉也是回本項目,肉質香口,有肉香,而且好淋軟😋😋最後食埋自助甜品🍮,真係飽到上心口🤣🤣回本絕無難度,7:30前離座$268,收早可以攞埋個優惠就更加抵👍👍
主要係牛種類,$378就有靚海鮮🦞

揀左298放題,菜類、丸類、飲品都係自助形式!
蜂蜜菊花茶,係佢哋自家製,清甜解膩,推介😍😍

QR code自助點歺,方便又環保♻️
大滿貫牛肉拼盤~

牛下肩,肉質比較扎實,牛味比較濃,好味🤤

金錢展,吾係周圍有得食,口感特別,有咬口🥳

牛板腱,較為瘦嘅部位,食多几件都吾怕肥🤣🤣

高級雪花肥牛~牛脂分佈均勻,入口松軟,少少肥😼

日本🇯🇵豚肉也是回本項目,肉質香口,有肉香,而且好淋軟😋😋

最後食埋自助甜品🍮,真係飽到上心口🤣🤣
2021-10-04 21 浏览
這間位於尖沙咀的人和月雞煲火鍋店,晚市主打120分鐘火鍋放題,有幾個價位的套餐,我就揀了中間價位的放題。頭盤有酸菜魚、芝士或麻辣雞煲,我們要了酸菜魚,鯇魚肉切得很薄而且嫩滑,酸辣味十分惹味。之後有六個湯底可供選擇,我們要了麻辣拼藥膳牛奶湯,麻辣要了小辣,辣度可以接受,麻味尚可;藥膳湯有黨參香味。牛肉方面,美國牛下肩及牛板腱是必食,牛肉味濃郁又不會太肥,入口肉質嫩腍。其他次一等的有金錢展、肥牛,但一定要試牛胸爽,質感彈牙,幾特別。海鮮類就有蝦、鯇魚片,海蝦新鮮彈牙,鯇魚片雪白又嫩滑。墨魚滑及蝦滑都不錯,兩者都很彈牙,裏面有些馬蹄及紅蘿蔔。其他食物包括丸類、腸仔及蔬菜等都可自行在食品格選取。飲品方面,有自家製的菊花蜜及洛神花茶外,還有兩款冷泡茶,比較健康,當然不少得多款汽水及韓式飲品。甜品有台式芋圓豆花及涼粉,芋圓煙煙韌韌,甜度適中。

海鮮類就有蝦、鯇魚片,海蝦新鮮彈牙,鯇魚片雪白又嫩滑。

墨魚滑及蝦滑都不錯,兩者都很彈牙,裏面有些馬蹄及紅蘿蔔。

其他食物包括丸類、腸仔及蔬菜等都可自行在食品格選取。

甜品有台式芋圓豆花及涼粉,芋圓煙煙韌韌,甜度適中。
2021-10-04 28 浏览
朋友約我去人和月🐔雞煲火鍋店食嘢,話餐廳新開冇耐食過,質素唔錯👏尖沙咀A出口一出行幾分鐘就見到,好方便。 因為餐廳新開所以環境好新淨,衛生企理,2個人坐4人位好舒服。因為想平啲,所以早啲5點就去到,$348/位就食到大滿貫吃到飽,有頭盤,牛肉及海鮮拼盤,用qr code落單仲有十幾款配料任食。頭盤揀咗雞煲,質素幾高,甜甜地辣辣地,味道豐富,有誠意。之後就開始打邊爐,有好多款湯底揀,我哋揀咗胡椒豬肚湯。牛肉有唔同位置,每一款都有一個牌仔寫得清清楚楚 呢點要讚下。我就鍾意食封門柳同牛小排,肉味比較濃郁。 海鮮拼盤砌得靚靚,有鮑魚,海蝦,帶子,蜆等 海鮮都幾新鮮。自助區有好多菜同丸可以任拎,薑汁貢丸幾有驚喜。飲品方面 除咗罐裝飲品,仲有自家製嘅冷泡茶,選擇豐富。甜品有台式仙草,超滑溜,食咗兩碗,超級飽。

頭盤揀咗雞煲,質素幾高,甜甜地辣辣地,味道豐富,有誠意。

之後就開始打邊爐,有好多款湯底揀,我哋揀咗胡椒豬肚湯。

我就鍾意食封門柳同牛小排,肉味比較濃郁。

海鮮拼盤砌得靚靚,有鮑魚,海蝦,帶子,蜆等 海鮮都幾新鮮。

自助區有好多菜同丸可以任拎,薑汁貢丸幾有驚喜。

飲品方面 除咗罐裝飲品,仲有自家製嘅冷泡茶,選擇豐富。

甜品有台式仙草,超滑溜,食咗兩碗,超級飽。

2021-10-04 55 浏览
我同班朋友聚會多數都係放題或火鍋。今次試下新開嘅雞煲火鍋店。揀咗個中位價錢嘅120分鐘特選滿足吃到飽套餐,貪佢咩都有啲又唔會太貴,一定夠飽。飲品係自己出去雪櫃攞嘅。有啲冷泡茶,我試咗兩款都好好飲同解湯。平時食開雞煲所以今次我哋揀咗無咁heavy 嘅老檀酸菜魚,啲魚肉都好媽鬧好彩底下冇寬粉,如果唔係實勁飽。湯底就upgrade 咗鮮茄粟米甘荀濃湯拼胡椒豬肚湯。我個人就覺得茄湯啱我口味啲,夠清甜。開始打邊爐!一嚟就送上嚴選美國牛下肩、嚴選美國牛板腱、精選金錢展、高級雪花肥牛、特級牛胸爽,個陣擺得好靚,啱晒打卡!最好食當然就係牛下肩同牛板堅腱,肉質夠嫩滑同juicy。而個牛胸爽我就麻麻地喇,因為肥肉太多。除咗食牛肉呢仲有其他火鍋配料可以用二維碼點餐。我哋嗌咗好多雞、豬、魚、蝦、丸、滑等等我最鍾意食係豬紅,唔住嗌咗好多碟。另外仲有自助火鍋配料可以係岀面攞,都係麵類、丸類同菜。本身就好飽但係見到佢個甜品就好想試。因為佢哋唔係平時喺放題餐廳雪櫃裏面見到佢雪條、雪糕嗰啲甜品。而係有桶豆腐花同埋有自助涼粉不,真係超值!
我同班朋友聚會多數都係放題火鍋。今次試下新開嘅雞煲火鍋店。揀咗個中位價錢嘅120分鐘特選滿足吃到飽套餐,貪佢咩都有啲又唔會太貴,一定夠飽。

我最鍾意食係豬紅,唔住嗌咗好多碟。

另外仲有自助火鍋配料可以係岀面攞,都係麵類、丸類同菜。

2021-10-04 29 浏览
今日嚟到位於尖沙咀嘅一間新火鍋店,雖然餐廳係新開同埋我係閒日去,但估唔到餐廳都幾多人幾好生意。我哋揀咗特選滿足吃到飽($299/位)醬油自助式QR code 落單,真係好方便。先嚟老檀酸菜魚,我哋三個人食,份量未算湯。不過之後有打邊爐,所以唔食太飽都啱。湯底揀咗雙拼(+$30):鮮茄粟米甘荀濃湯同胡椒豬肚湯先上美國牛下肩同美國牛板腱,兩個都好高質好嫩滑。其他材料也是任點的,雪花肥牛、黑豚肉、脆魚鯇、醉雞件、海蝦、墨魚滑等等應有盡有。岀面仲有各種丸類、蔬菜等等火鍋配料可以夾。飲品係自助形式,除咗普通汽水之外仲有特別嘅冷泡茶。甜品有驚喜,係自助形式。除咗有熱辣辣嘅豆腐花外,仲有冰凍涼粉同多種toppings 可以任加。

我哋揀咗特選滿足吃到飽($299/位)

醬油自助式

QR code 落單,真係好方便。

湯底揀咗雙拼(+$30):鮮茄粟米甘荀濃湯同胡椒豬肚湯

先上美國牛下肩同美國牛板腱,兩個都好高質好嫩滑。

岀面仲有各種丸類、蔬菜等等火鍋配料可以夾。

飲品係自助形式,除咗普通汽水之外仲有特別嘅冷泡茶。

2021-10-03 148 浏览
好耐冇食過雞煲火鍋,趁住假期最後一日,同老公去咗尖沙咀海防道嘅人和月食放題。餐廳明亮舒適,食得開心。 揀咗大滿貫套餐,包頭盤,牛肉同海鮮拼盤,仲有甜品飲品任食超正。自助區有唔同嘅蔬菜同配料,飲品除咗常見嘅罐裝飲品,仲有好多自家製嘅茶,我就最鍾意蜂蜜菊花露。頭盤3選1,可以揀酸菜魚,芝士雞或麻辣雞煲。我哋就揀咗雞煲,份量啱啱好,啲雞肉質好嫩滑,好惹味,麻香濃厚。之後就可以揀湯底,揀咗胡椒豬肚湯,幾足料。牛肉拼盤好高質, 有八款不同部位,選擇豐富:安格斯牛小排,外群柳 封門柳,金錢展,雪花肥牛,牛胸爽, 牛板腱,牛下肩。牛肉紋理細緻,肉味濃厚 非常高質。海鮮拼盤有海蝦,蜆,沙白蜆,帶子 鮑魚,非常豐富。我自己再用q r code落單,追加咗鯇魚片 ,肉質滑溜。最後甜品可以自己筆仙草,芝麻糊,豆腐花,芋圓等自由配搭💯滿足曬

之後就可以揀湯底,揀咗胡椒豬肚湯,幾足料。

牛肉紋理細緻,肉味濃厚 非常高質。

海鮮拼盤有海蝦,蜆,沙白蜆,帶子 鮑魚,非常豐富。

我自己再用q r code落單,追加咗鯇魚片 ,肉質滑溜。

2021-10-03
  • 雞煲
2021-10-02 23 浏览
尖沙咀新開左一間火鍋放題,好似幾乾淨整潔,於是就嚟咗試下自家製涼茶,有別於坊間全部都係來貨嘅飲品🌌酸菜魚🌌估唔到任食火鍋放題會有頭盤酸菜魚,而且個酸菜魚仲要係幾高質素,酸得來又夠香,魚肉夠滑夠甜食完頭盤就可以轉湯底打邊爐,呢款係沙嗲湯牛肉嘅質素其實都幾唔錯,首先牛味幾香,肉質又夠嫩,個人應為牛板腱嘅味道最好,油脂分布剛好蝦滑同墨魚滑都幾唔錯,完整一筒,微微彈牙晚市每位連加一都只係$300有找,任食來講真係算唔錯👍🏻總括而言,呢間新開嘅任食火鍋環境潔淨,食物質素亦都唔錯,最重要係有自家嘅涼茶飲品👍🏻
尖沙咀新開左一間火鍋放題,好似幾乾淨整潔,於是就嚟咗試下

自家製涼茶,有別於坊間全部都係來貨嘅飲品

🌌酸菜魚🌌

食完頭盤就可以轉湯底打邊爐,呢款係沙嗲湯

蝦滑同墨魚滑都幾唔錯,完整一筒,微微彈牙

晚市每位連加一都只係$300有找,任食來講真係算唔錯👍🏻

2021-10-02 39 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。人和月.高質打邊爐。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤放工食咩好?!一於去打邊邊朋友帶我去尖咀一間新開的打邊爐店食飯「人和月」,感覺非常有質素 要讚的是特別乾淨衛生!所有醬汁、蔬菜、丸丸、糖水都是蓋得好好的食得安心開心!  我們選了「特選滿足吃到飽」任食靚牛肉、海蝦、黑豚肉等40多款火鍋配料而且可以自選頭盤:自家韓式芝士雞、招牌麻辣雞煲、老檀酸菜魚仲有任飲的自家好茶蜂蜜菊花、洛神花蜜、玫瑰茉莉等等好味有益,簡直開心  我們要了自家韓式芝士雞有拉芝的效果,好香甜,好韓味非常好吃   自選湯底:藥膳養生牛奶湯全世界都知我中意養生湯目到有呢款,一定點白色香濃的藥材氣息令我精神為之一振用料足,味道香非常好飲 先來的牛肉盤明確標示各式肉肉色鮮靚靚係時候大量進食!以手機APP點菜5mins唔洗就滿滿的一台簡直豐盛!花膠香滑,肉肉香濃嫩嫩的口感,再加大量菜菜子好好食來多10碗豆花和仙草紅豆都可以呀!

雜感女生   好味日記

˚*。人和月.高質打邊爐。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

放工食咩好?!

一於去打邊邊

朋友帶我去尖咀一間新開的打邊爐店食飯

「人和月」,感覺非常有質素

要讚的是特別乾淨衛生!

所有醬汁、蔬菜、丸丸、糖水都是蓋得好好的

食得安心開心!

我們選了「特選滿足吃到飽」

任食靚牛肉、海蝦、黑豚肉等40多款火鍋配料

而且可以自選頭盤:

自家韓式芝士雞、招牌麻辣雞煲、老檀酸菜魚

仲有任飲的自家好茶
蜂蜜菊花、洛神花蜜、玫瑰茉莉等等

好味有益,簡直開心

我們要了自家韓式芝士雞

有拉芝的效果,好香甜,好韓味

非常好吃

非常好飲

先來的牛肉盤

明確標示各式肉肉

色鮮靚靚
係時候大量進食!

以手機APP點菜

5mins唔洗就滿滿的一台

簡直豐盛!
花膠香滑,肉肉香濃

嫩嫩的口感,再加大量菜菜子

好好食
來多10碗豆花和仙草紅豆都可以呀!

2021-09-30 66 浏览
聽朋友介紹開左間新野,入邊環境好乾淨職員都好有禮貌,服務態度好好 野食黎到都好新鮮雞煲岩我口味 係個酸菜魚份量唔太夠之後揀左麻辣湯同芫荽皮蛋湯整體比8/10分 性價比好高下次會再黎食
聽朋友介紹開左間新野,入邊環境好乾淨
職員都好有禮貌,服務態度好好
野食黎到都好新鮮
雞煲岩我口味
係個酸菜魚份量唔太夠
之後揀左麻辣湯同芫荽皮蛋湯
整體比8/10分
性價比好高
下次會再黎食
2021-09-28 62 浏览
呢間係新開既雞煲火鍋店,係上火鍋之前佢地會比頭盤你揀,分別有自家韓式芝士雞🧀🐥招牌麻辣雞煲🌶老檀酸菜魚🐟三選一,任君選擇👀 我地揀咗韓式芝士雞,芝士都落得好足,多到可以不斷拉絲,不過入面既年糕就偏硬,容易未開始食正餐已經飽😂 另外,唔食得辣都要留意翻佢個醬汁係偏辣🤭而火鍋我地嗌咗個特級滿足吃到飽Set ,佢會先上一盤嚴選美國極品級靚牛其他牛肉都可以係app到任點。牛肉質地偏林身,都幾厚切,唔洗點豉油已經好食🥸 另外,佢哋嘅蠔都幾有鮮味,而且都幾有肉地,鍾意食蠔既記得嗌😚順帶一埋,佢地既飲品選擇係超多🤣🤣 而且有唔同款既花茶可以選擇添,幫助消下濟,廢事飲太多甜野既朋友仔又多個選擇😳

自家韓式芝士雞🧀🐥
招牌麻辣雞煲🌶
老檀酸菜魚🐟
三選一,任君選擇👀

2021-09-28 80 浏览
很久沒有吃雞煲,但朋友只想吃火鍋,終於找到一家吃完雞煲後可換湯底的放題共有三款套餐供應,選了$298的特級滿足吃到飽頭盤也有三款選擇,當然要招牌麻辣雞煲!味道鹹甜有致的秘製醬汁令雞肉嫩滑惹味火鍋湯底共有六款,鴛鴦鍋只須加$30!挑了川式麻辣湯拼推介的胡椒豬肚湯!胡椒豬肚湯味道醇香,胡椒的辛辣感剛好,有助健脾暖胃套餐附送一份嚴選美國極品級靚牛拼盤,包括嚴選牛板腱及牛下扇,嫩牛脂肪分佈平均當中的高級雪花肥牛、精選金錢展及特級牛胸爽可無限量添加,絕對滿足到牛魔王的需要除了牛肉,還有店主每日親身到市場採購的海鮮,海蝦新鮮滋味家鄉墨魚滑及蟹籽蝦滑爽滑彈牙自助區有40多款火鍋配料供應,清潔衞生!除了進口汽水果汁外,還有多款自家製冷泡茶任飲飯後還有精選甜品,果真滿足
共有三款套餐供應,選了$298的特級滿足吃到飽
招牌麻辣雞煲
川式麻辣湯拼胡椒豬肚湯
嚴選美國極品級靚牛
除了牛肉,還有店主每日親身到市場採購的海鮮,海蝦新鮮滋味
海蝦
家鄉墨魚滑及蟹籽蝦滑爽滑彈牙
家鄉墨魚滑+蟹籽蝦滑
飯後還有精選甜品,果真滿足
2021-09-27
招牌麻辣雞煲