2021-10-20
很久沒有吃雞煲,見到IG有啲post介紹呢間人和月雞煲+打邊爐, 價錢二百幾蚊一位,有得食雞煲同埋高質牛肉火鍋,見今日路經尖沙咀,就決定去試一試。餐廳位於海防道,地鐵站附近,一入到去餐廳,感覺好企理, 同埋應該係新開張嘅。首先坐低就要點前菜(雞煲/酸菜魚),食完雞煲之後就選擇你想要嘅湯底。我哋兩個人點左雞煲+麻辣湯底打邊爐,辣度係小辣。雞煲份量唔算多,但夠香又夠辣, 而雞件亦算嫩滑冇雪藏味, 讚!食完雞煲之後,就嚟打邊爐,個麻辣湯底唔知點解有少少羊蘇味, 只係小小! 我哋兩個人點呢個餐包左牛下肩、牛板腱, 呢兩個牛就只能夠叫一次,非常高質,牛味好重,肥瘦適中!另外我哋亦都點左金錢展、牛胸爽、雪花肥牛、黑豚肉、墨魚滑等等肉類。其實唔使$298 一位嘅價錢有以上嘅肉類選擇,而肉類質素亦十分之高質,選擇多,所以價錢非常之合理!而公家地方有一個位係比大家去令蔬菜、丸類、同埋甜品等等嘅食物。而飲品方面有各類汽水、和自家製嘅冷泡茶,非常之有誠意。呢個價錢可以食到唔同種類嘅高質肉類,雖然甜品選擇唔算多(冇雪糕),但價錢依然都係性價比高,一定會再幫襯!
食完雞煲之後,就嚟打邊爐,個麻辣湯底唔知點解有少少羊蘇味, 只係小小! 我哋兩個人點呢個餐包左牛下肩、牛板腱, 呢兩個牛就只能夠叫一次,非常高質,牛味好重,肥瘦適中!另外我哋亦都點左金錢展、牛胸爽、雪花肥牛、黑豚肉、墨魚滑等等肉類。 其實唔使$298 一位嘅價錢有以上嘅肉類選擇,而肉類質素亦十分之高質,選擇多,所以價錢非常之合理!而公家地方有一個位係比大家去令蔬菜、丸類、同埋 甜品等等嘅食物。
而飲品方面有各類汽水、和自家製嘅冷泡茶,非常之有誠意。