2007-08-07
尋晚同個好耐無見既朋友約左出去食飯, 由於事出突然,我個朋友話好似利舞台有間"住家菜", 就是但去食, 我本人6:30pm 就去到, 都係得一, 兩成入座率, 咪同佢講訂左兩位, 跟住佢問我另外果個幾時到, 我都唔知架, 又見有咁多吉枱 , 咁都要等齊人, 咪打比個朋友,出面又鬼咁大雨, 同佢講我朋友已經係樓下, 咁佢先好似好為難又唔願意咁比我入去坐住先,跟住我見到我個朋友到左, 但要行左去toilet, 因為實在太大雨當時我先見到門口貼左張紙, 寫住"全日繁忙時間, 人齊方可入座" 原來呢間餐廳得一兩成入座率都叫做繁忙時間.然後D 侍應就不斷係你面前行來行去, 有一個仲要走過黎話,"使唔使叫住個湯, 飲住等先"點知個朋友到左又無比多個Menu,最攪笑係個侍應sell個阿雞, 話好出名, 咁我就要啦, 然後佢問我仲想食咩, 我答佢都無咩特別想食, 佢就話唔係雞就牛呀, 豬呀, 菜呀, 魚呀,海鮮咁啦. 心諗都"廢話"唔通係度食鮑參翅肚咩? 佢又勁叫我地蒸條斤幾重既魚, 兩個女仔點食呀?? 一家人就話啫 .跟住都是但叫d 野, 每放低一碟餸 就問一次要唔要兩碗白飯或者湯呀, 問足三次,
點知個朋友到左又無比多個Menu,最攪笑係個侍應sell個阿雞, 話好出名, 咁我就要啦, 然後佢問我仲想食咩, 我答佢都無咩特別想食, 佢就話唔係雞就牛呀, 豬呀, 菜呀, 魚呀,海鮮咁啦. 心諗都"廢話"唔通係度食鮑參翅肚咩? 佢又勁叫我地蒸條斤幾重既魚, 兩個女仔點食呀?? 一家人就話啫 .跟住都是但叫d 野, 每放低一碟餸 就問一次要唔要兩碗白飯或者湯呀, 問足三次, 我就答足三次, 仲要同一個人黎架! 要就一早要左啦, 食飯過程無人加水但不斷過黎問"仲要唔要, 幫你收左d碟先?"但我地仲有半碟係度, 只係中場休息,好明顯未食完, 之後就差唔多食完就無端端放低兩碗糖水就話"d糖水送架, 或者我幫你收左d碟先啦"跟住就連答既機會都無, 就即刻收晒所有碟, 但其實d 野又未食完? 但問左我咁多次, 好煩, 如果要我食完即刻走或者咁趕, 我寧願去美心, 大家樂, 起碼無人煩同無人催你走又平過佢!
但原來最出名既阿雞得個鹹字, 可能出名鹹, 我又無問清楚啦, 覺得鹹又無水飲, 仲慘過煉獄, 蒜茸通菜又老, 條魚又未刮清d麟.......唉, 飲左一啖馬蹄水, 勁難飲既糖水
我地再傾陣計之後突然有個侍應行過黎, 好大力咁放低左個留座牌係我地枱 面, 但望望周圍都有位架, 況且我地果張枱 係走廊架, 又唔係窗口位?又無人等位?真係十萬個為什麼?
野食唔算平亦唔係太好食, 環境又逼, 三碟餸 都唔夠位放, 仲要訂左位都係同人Share 枱 同埋坐係走廊, 服務態度簡直九流, 尤其係門口果個全程黑口黑面, 欠左佢咁.當出晒d 餸 後十幾分鐘到就勁望住我地張枱 , 好似嫌我地咁耐都未埋單咁, 周圍既員工不斷咁比壓力我地, 好辛苦. 今餐雖然我朋友請都覺得唔抵, 何況如果要比錢, 利舞台都尚算高級呱, 諗住衰極都有限,但竟然會衰到咁, 都算悲哀, 佢自己個Web仲話自己好有住家feel喎, 相信無咩屋企好似佢咁呱!