2021-09-12 47 浏览
紅磡出名多野食, 小食一定要做到出色特別, 先會令食客記得你。 今日去試左你你, 因為佢有一個買點, 就係白兔糖吐司, 兒時食白兔糖特別覺得好甜。 但當成為吐司餡料, 就變成以香取勝🤘🏻👍🏻, 厚厚的紫薯配了麻薯QQ , 彈牙的感覺加上微甜的白兔糖, 配上白兔糖包製紙, 兒時回憶返曬尼~ 推介,另一特別的吐司係雞扒千島醬洋蔥圈吐司, 份量好大, 皇上食完都話餓曬😂⋯⋯, 千島醬加上煎雞扒, 好有彩蛋🎈🥰⋯⋯滷肉飯真係要讚👍🏻, 同一般滷肉飯唔同, 滷肉部分有少少微辣, 好野味。 同埋會有少少豆腐放左滷肉中, 又係一個新穎加分位, 今次試配香芋海鮮餅及鹽酥雞, 兩者炸後不太油膩,又唔會過咸 👍🏻🤤皇上另一竉, 地瓜條🍟, 厚切而香濃的番薯條條, 聞到已經好想食, 食落仲要係黃薯, 超好味👍🏻🥰
今日去試左你你, 因為佢有一個買點, 就係白兔糖吐司
紫薯白兔糖麻薯吐司

推介,另一特別的吐司係雞扒千島醬洋蔥圈吐司,
雞扒千島醬頭洋蔥圈吐司

滷肉飯,  鹽穌雞跟香芋海鮮餅

, 食落仲要係黃薯, 超好味👍🏻🥰
金鑽鳳梨烏龍茶(跟餐)
甜不辣拼地瓜薯條(跟餐)
白桃綠茶(跟餐)
紫薯白兔糖麻薯吐司
雞扒千島醬頭洋蔥圈吐司
滷肉飯,  鹽穌雞跟香芋海鮮餅
金鑽鳳梨烏龍茶(跟餐)
甜不辣拼地瓜薯條(跟餐)
白桃綠茶(跟餐)
  • 芋泥白兔糖麻糬吐司
  • 雞扒千島醬洋蔥圈吐司
2021-09-09 613 浏览
今日去開紅磡做嘢🤗經過見到呢間裝修以粉紅色為主嘅「你妳youyou」黃埔新分店🤪餐牌仲有我近排突然勁愛食既芋泥😍真係忍唔住入去外賣去同朋友一齊分享💁‍♀️芋泥肉鬆蛋餅 $40估唔到芋泥同肉鬆可以咁夾🤩芋泥真材實料😇搭配肉鬆鹹甜鹹甜😜好食又唔膩😝蛋餅煎到外面脆脆😌適合唔食甜野嘅朋友😉芋見紫薯吐司🍞 $45爆滿既芋泥跟厚厚一層紫薯🍠內餡紮實又豐富🥰口感綿密的芋泥加上甜甜地又厚身既紫薯🍠整體不會太過甜膩🥳不過食完真係超級飽🤤手作紫芋牛奶🥛 $39主角紫芋真係好正🥰大半杯都有😍真係用料十足😊牛奶加香口既紫芋剛好不會過甜☺️好飲到翻唔到轉頭👍仙草大滿貫$48呢碗甜品真係超滿足🤗大大碗份量超多💁‍♀️我揀配左芋泥球做主食🥰另外仲有我最鍾意嘅三色芋圓、小芋圓口感煙韌😊芋頭味濃🤤紅豆棉淋👍小布丁同水晶,仙草帶有淡淡香味之餘口感亦不錯🙆‍♀️除左以上食品外🙆‍♀️仲有台式便當🍱滷肉飯及拌乾麵架🤗選擇真係非常多😊

芋泥肉鬆蛋餅 $40

芋見紫薯吐司🍞 $45

手作紫芋牛奶🥛 $39

仙草大滿貫$48

• 芋見紫薯吐司
2021-09-08 55 浏览
7月26日係香港人嘅大日子,我哋由朝到晚都見證住家朗嘅比賽為佢打氣,今晚肥妹仔今晚響黃埔做完嘢趕住返屋企睇決賽,見到黃埔一間新開嘅台式料理,淨係做外賣生意,諗都唔諗就衝左去買肥妹仔同屋企人嘅晚餐。酥炸大雞扒蜜糖芥茉芝士吐司$42一睇個名就知道好食,邊睇住比賽邊食,又方便又美味。雞扒炸得非常香脆,就算返到屋企都唔會淋晒。蜜糖芥末甜甜好滋味,芝士味好濃,成個吐司烘得香脆。台灣牛肉湯麵$55肥妹仔通常食台灣菜都會叫一個牛肉麵。呢度嘅牛肉麵無令我失望。湯底好香嘅藥材味,麵係闊條麵,好煙韌,牛肉一啲都唔柴,好好食。古早味雞卷台灣士林香腸澎湖花枝丸自選便當$55肥妹仔叫咗一個自選滷肉飯便當。佢有好多餸可以揀,我就揀咗雞卷,花枝丸同香腸。呢三款都係台灣好出名嘅小食,每一款都炸到好香脆。雖然返到屋企已經淋咗少少,但係都非常滋味。而且佢嘅滷肉飯撈埋蒜泥一齊食好濃味,佢嘅魯肉唔錯,如果汁多啲仲正
酥炸大雞扒蜜糖芥茉芝士吐司$42
台灣牛肉湯麵$55
古早味雞卷台灣士林香腸澎湖花枝丸自選便當$55
2021-07-26
2021-09-08 36 浏览
咁啱得咁橋同老婆經過紅磡~屋企嘅小女人表示好想試吓呢間靚靚嘅吐司。所以專登買咗兩個返屋企做晚餐。由於本人鍾意夜晚食啲鹹鹹地嘅嘢~所以就決定叫咗個秘製豬扒松露醬x荷包蛋蛋吐司!淡淡的松露香味,配上鬆軟的豬扒。有口感之餘,因為荷包蛋啲蛋汁融入其中。令到吐司做到爆汁的感覺~實在非常好味。老婆仔就試咗肉鬆芋泥吐司~既有芋泥吐司的甜味~亦加入了鬆化的肉鬆。令到全個感覺一啲都唔膩~直情食完一啖再一啖。芋泥珍珠小芋圓:完全係必食之選~終於明白點解咁多人推介!芋泥椰奶的比例非常完美~甜度亦非常適中。實在飲完一啖到一啖~
所以專登買咗兩個返屋企做晚餐。

2021-09-05 40 浏览
食過荃灣分店的芋泥紫薯吐司,好唔錯,今日見紅磡有新店,特登行去,叫左個芋泥肉鬆吐司,芋泥乾到裂開咁,食左一半已經食唔落,個價錢又唔平,唔怪得星期日下午完全無人排,無下次。
2021-09-05
2021-09-02 48 浏览
紅磡最近新開咗間你妳,主打台灣食物,見到個餐牌好抵食,身為Poly人,住得咁近,當然要試試佢。自選便當首先要揀主食,有魯肉飯同乾拌麵、主菜有四款,分別係滷水雞扒、鹽酥雞、五花肉、雞捲、小食四揀二,有台灣腸、海鮮餅、花枝丸、蝦捲,而且仲有半隻蛋,一個便當已經非常豐富,而且只需要$55,超級抵食!魯肉飯、滷水雞扒、台灣士林香腸、香芋海鮮餅魯肉飯幾好,餸飯唔錯,滷水雞扒炆得極淋,一咬就斷,亦都好入味,滷得幾香,台灣腸拌埋生蒜,好有台灣味道,海鮮餅不過不失。魯肉飯、鹽酥一口雞、花枝丸、台南鮮你蝦捲鹽酥雞炸得夠脆,好有鹽酥味,有足足7舊,花枝丸同蝦捲都係炸嘅,非常香口,呢間野CP值超高,所有食物高上水準,配搭吸引豐富,好耐冇食過咁高質嘅飯盒了。

魯肉飯、滷水雞扒、台灣士林香腸、香芋海鮮餅

魯肉飯、鹽酥一口雞、花枝丸、台南鮮你蝦捲
鹽酥雞炸得夠脆,
2021-08-29
外卖自取
最近發現紅磡有一間靚靚的台灣手作店~專門係食芋頭吐司。因此今日專登安排晚飯就叫老公豬同我一齊買來試吓~由於本人係因為晚上有鹹嘢落肚!因此叫咗一個酥炸大雞扒蜜糖吐司同埋芋見紫薯吐司。酥炸大雞扒蜜糖芥末吐司:感覺超級濃郁,脆脆有口感的大雞扒,再配上甜甜鹹鹹的蜜糖芥茉醬汁。令到全個口感10分清新柔和。食多兩件都唔怕太飽。芋見紫薯吐司:絕對係一個招牌菜。偷聽到其他人叫外賣。總會出現呢一個吐司。香脆的麵包配上深紫色和淺紫色的餡料。分別有紫薯和芋頭。咬落去的時候軟綿綿,就好似食緊綿密濃郁的蛋糕一樣。但係感覺又健康好多。甜度適中。當甜品食真係一流。最抵+$20可以變成套餐~會包多杯嘢飲同埋一個小食。攞嚟做晚餐真係綽綽有餘。我就揀咗一口鹽酥雞配花枝丸和甜不辣地瓜薯條。鹽酥雞炸得啱啱又好香脆,花枝丸彈牙又有咬口。地瓜薯條新鮮炸好~熱辣辣兩杯嘢飲着都係高於水準之作~金鑽鳳梨綠茶,清新不會死甜,有淡淡的綠茶香。芋泥珍珠小芋圓:濃郁的芋泥配上白雪雪充滿椰香的椰汁,實在令人欲罷不能。
最近發現紅磡有一間靚靚的台灣手作店~

兩杯嘢飲着都係高於水準之作~
金鑽鳳梨綠茶,清新不會死甜,有淡淡的綠茶香。
2021-08-30 50 浏览
星期六去完街唔知食咩好, 又唔想食咁飽就揀左台灣外賣~呢到除左普通既飯麵, 仲有台式吐司!!!!!!好吸引!!!!!便當我就揀左雞排配花枝魚, 份量都幾多, 雞排唔油膩, 花枝丸好彈牙好食!台式吐司就更加吸引, 超大份, 因為唔想煩就煩左PRESET既炸雞排吐司, 入面有埋芝士同醬, 好夾之餘唔會太漏, 1個女仔食完都幾飽!!最後加左個糖水, 係咩都有既仙草, 煙韌控一定勁鐘意!因為除左芋圓仲有小芋圓, 同埋D好好咬既JELLY!
星期六去完街唔知食咩好, 又唔想食咁飽就揀左台灣外賣~
一直都好想去食呢間,知道佢喺紅磡開咗分店,立即去試。 門口嘅粉紅色隨意門,非常搶眼,遠處已經見到🤩 隨意門仲有張櫈,既可打卡,又可以俾客人坐低休息店舖主打吐司,有經典,也有創新的,如鐵板吐司、白兔糖鮮奶麻糬口味、黃金咸蛋黃口味等肉鬆紫薯吐司 $42第一次食,我揀咗經典口味。吐司脹卜卜好足料,紫薯綿滑,紫色好吸引,肉鬆夠香口,吐司香脆鬆軟🍱鐵路便當 $55鹽酥一口雞、台灣士林香腸、澎湖花枝丸 + 乾拌麵除咗吐司,當然仲有便當,我揀咗三款。 鹽酥雞炸得于脆唔油膩,雞肉多汁嫩滑。香腸脆皮惹味帶甜。花枝丸脹卜卜又彈牙。 乾拌麵配上醬汁,特別好味😋🧋炭培烏龍珍珠奶茶 跟餐+$15飲出淡淡炭培嘅香,珍珠Q彈,奶茶順滑好飲🥤芋泥珍珠小芋圓 跟餐+$15杯中有一半滿芋泥珍珠及小芋圓,份量十足! 芋泥軟滑,小芋圓煙煙韌韌好有口感甜不辣拼地瓜薯及汽水 跟餐+$20
一直都好想去食呢間,知道佢喺紅磡開咗分店,立即去試。

肉鬆紫薯吐司 $42

🍱鐵路便當 $55
鹽酥一口雞、台灣士林香腸、澎湖花枝丸 + 乾拌麵

🧋炭培烏龍珍珠奶茶 跟餐+$15
飲出淡淡炭培嘅香,珍珠Q彈,奶茶順滑好飲

🥤芋泥珍珠小芋圓 跟餐+$15

甜不辣拼地瓜薯及汽水 跟餐+$20
  • 肉鬆紫薯吐司
  • 芋泥珍珠小芋圓
  • 炭培烏龍珍珠奶茶
  • 鐵路便當
2021-08-25 34 浏览
而家搬左來紅磡呢頭都好少煮飯,成日出街食或者食外賣,今日就試咗呢間起屋企附近嘅台灣野。個門面好得意,係叮噹嘅隨意門 呢間只有外賣冇堂食,我住得近所以冇乜所謂叫完外賣等左一陣間就有得攞睇落好豐富 鐵路便當($55)我揀咗滷水大雞扒,花枝丸同蝦卷拼滷肉飯。味道正常,份量都幾多,如果花枝丸同蝦卷有醬汁可以點會更加好,我自己喺屋企就落咗啲泰式辣醬 另外套餐加配咗個甜不辣拼地瓜薯條,非常香口,炸得好香脆。秘製豬扒x黑松露醬x荷包蛋吐司 ($42)賣相同味道都好得,我個人鍾意鹹吐司多過甜吐司,味道層次好豐富,半熟荷包蛋配上黑松露醬令個吐司好夠味,如果個麵包可以烘脆會更好。加$5就有台式飲品,好抵!仙草大滿貫 ($48) 呢個大滿貫真係乜都有,大小芋圓、仙草、紅豆、芋泥、小布甸、水晶。芋圓口感唔錯,食到有芋頭同地瓜味,唔係一舊粉甘,全部野加埋個口感好豐富,如果再雪凍一啲會更冰更爽。

個門面好得意,係叮噹嘅隨意門
呢間只有外賣冇堂食,我住得近所以冇乜所謂

叫完外賣等左一陣間就有得攞

睇落好豐富

鐵路便當($55)
另外套餐加配咗個甜不辣拼地瓜薯條,非常香口,炸得好香脆。

秘製豬扒x黑松露醬x荷包蛋吐司 ($42)

加$5就有台式飲品,好抵!

仙草大滿貫 ($48)

2021-08-23 46 浏览
夜晚9點幾搵野既就見到lee 間紅碪外賣自取台灣野☺️三個人就可以叫多d 野食!芋見紫薯吐司($45)厚厚是紫薯加埋甜絲絲既芋泥!外面脆卜卜既吐司口感!打卡指數極高!📸📸重可以係佢地門口既隨意門打卡!靚靚😍自選便當-魯肉飯($55)配鹽酥雞~士林台灣腸~鮮蝦捲🥰食台灣野又點少得魯肉飯!!!加埋溫泉蛋!😻台灣腸加鹽酥雞成件事夜市感100分!鮮蝦脆捲外面咬落脆口~入面啖啖肉🤤仙草3號 ($38)大大碗既仙草配埋三色芋圓!!芋圓QQ 既口感!滑脫脫既仙草燒!十分解暑☀️重有焦糖小布丁🤤!!金鑽鳳梨綠茶(+$5)白桃烏龍茶(+$5)萄萄柚烏龍茶(+$5)🤤新鮮既茶底加埋水果口味!唔會太甜!+$5 就有埋野飲!CP 值真係好高☺️😎抵食又快手可以拎既外賣餐☺️
夜晚9點幾搵野既就見到lee 間
紅碪外賣自取台灣野☺️

三個人就可以叫多d 野食!

芋見紫薯吐司($45)
厚厚是紫薯加埋甜絲絲既芋泥!
外面脆卜卜既吐司口感!
打卡指數極高!📸📸
重可以係佢地門口既隨意門打卡!靚靚😍

自選便當-魯肉飯($55)

配鹽酥雞~士林台灣腸~鮮蝦捲🥰
食台灣野又點少得魯肉飯!!!加埋溫泉蛋!😻
台灣腸加鹽酥雞成件事夜市感100分!
鮮蝦脆捲外面咬落脆口~入面啖啖肉🤤

仙草3號 ($38)
大大碗既仙草配埋三色芋圓!!
芋圓QQ 既口感!滑脫脫既仙草燒!十分解暑☀️
重有焦糖小布丁🤤!!

金鑽鳳梨綠茶(+$5)白桃烏龍茶(+$5)
萄萄柚烏龍茶(+$5)🤤
新鮮既茶底加埋水果口味!唔會太甜!
+$5 就有埋野飲!CP 值真係好高☺️😎

抵食又快手可以拎既外賣餐☺️
外卖自取
外賣自取打電話落order,服務員阿姐態度超差,落完order叫佢複單發現佢落錯單,同佢講仲鬧番我地轉頭。嗌咗兩杯芝士奶蓋冬瓜茶,佢話冇芝士要轉原味,到最後攞到外賣先發現連奶蓋都冇,同埋杯野完全冇冬瓜茶味,係一杯溝咗水嘅奶咁,好難飲。杯野跟餐+$15,單嗌就30幾。落錯單鬧客,之後仲要畀杯咁嘅野。個鐵路便當嗌嘅魯肉飯,啲滷肉汁淨係畀滴水咁多(目測得一匙滷肉汁左右),根本唔夠撈飯食。朋友另外嗌嘅仙草大滿貫就真係幾好食。
2021-08-21
10 分钟 (外卖自取)
📍 你妳🎗📍 黃埔 / 紅磡 • 必嘉街103-105號寶石戲院大廈地下L舖-《你妳》終於在九龍開分店啦~~💛💛💛九龍的朋友有福了!位於黃埔/紅磡的這家分店只做外賣~這邊也主要是住宅區,附近的住客不妨試一下這家台灣食店😋-店外的一扇任意門,帶食客前往台灣,品嚐久違的台式味道🇹🇼-食物、飲品依舊的價錢相宜、味道蠻好,招牌的芋泥/紫薯吐司更是必試菜式!✨-紫薯白兔糖麻糬吐司 ($48)《你妳》的招牌吐司‼️上一次試過芋泥,這次就嚐嚐紫薯泥🍠吧,還配了{白兔糖鮮奶麻糬},包裝就跟一粒白兔糖一樣,超可愛😛不知道現在的小朋友還知不知道白兔糖🤣,不過白兔糖是我每年新年都會吃的糖果🍬把它弄成麻糬,真的很有創意麻糬味道不會太甜,白兔糖的味道也不算重;口感軟糯配上超級澎湃的紫薯泥🍠還有烘得外層脆口的吐司麵包🍞吃一件都很夠飽🥰不過個人比較喜歡芋泥/紫薯泥配肉鬆這個組合~•自選便當 ($55)自選便當價錢相當實惠,$55有一個飯/麵 + 一款主食 + 兩款小吃,還可以加配台式飲品‼️我們選了{魯肉飯🍚},主食選了{鹽酥一口雞}小吃選了{澎湖花枝丸}、{台灣士林香腸}台灣味道濃濃der~-白桃烏龍茶 (+$5)以
📍 你妳🎗
你妳》終於在九龍開分店啦~~💛💛💛九龍的朋友有福了!
店外的一扇任意門,帶食客前往台灣,品嚐久違的台式味道🇹🇼
紫薯白兔糖麻糬吐司 ($48)
紫薯白兔糖麻糬吐司
紫薯白兔糖麻糬吐司
《你妳》的招牌吐司‼️
把它弄成麻糬,真的很有創意
麻糬味道不會太甜,白兔糖的味道也不算重;口感軟糯
配上超級澎湃的紫薯泥🍠還有烘得外層脆口的吐司麵包🍞
吃一件都很夠飽🥰
不過個人比較喜歡芋泥/紫薯泥配肉鬆這個組合~

自選便當 ($55)
自選便當
自選便當
我們選了{魯肉飯🍚},主食選了{鹽酥一口雞}
小吃選了{澎湖花枝丸}、{台灣士林香腸}
台灣味道濃濃der~
白桃烏龍茶 (+$5)
白桃烏龍茶
以$5加配,夏日炎炎最需要的就是這些嘛~~~🧊

仙草3號 ($38)
所有的仙草都配有{三色芋圓}跟{水晶}
不同的地方就在於是配 紅豆/小芋圓/小布丁
這個「仙草3號」配的是{小布丁🍮}
三色芋圓Q彈軟糯,吃得到真材實料
水晶很少見,很特別,口感爽脆,跟整碗仙草很配👏
小布丁🍮有三顆,蠻可愛,帶點雞蛋味道~

Menu:
仙草3號
路過就被這道粉紅色的隨意門吸引著 ...原來一直想試的台式小店『你妳 you you』在紅磡開的新店即刻入去買點好吃的返去一齊分享喇 !!!相對荃灣店,紅磡新店不設堂食,只做外賣儍媽就外帶了 ... 鐵板吐司 + 鐵路便當 + 珍珠奶茶 + 仙草芋圓 ~~酥炸大雞扒 X 蜜糖芥末 X 芝士吐司 (HK$42)這份鐵板吐司是店家的皇牌推介,超多料,份量十足除了大大塊脆卜卜雞扒,仲有蕃茄、青瓜和生菜大口咬落去,口感和味道都很豐富,滋味滿分鐵路便當有三個組合可揀台灣牛肉湯麵/飯 或 招牌牛三寶湯麵/飯 或 自選便當儍媽點了份自選便當 (HK$55) 比囝囝 ...可揀 1 款主食 + 2 款小吃 + 魯肉飯 / 乾拌麵最後揀了 ...  三層五控肉 + 台灣士林香腸 + 台南鮮你蝦捲 + 魯肉飯+HK$15 配多杯 ... 炭培烏龍珍珠奶茶最後當然有儍媽最鍾意的台式甜品 ... 仙草芋圓仙草 3 號 (三色芋圓、小布丁和水晶) HK$38幾款仙草芋圓都有儍媽不愛吃的水晶 ... 諗了好耐都決定不到,店員就很貼心的幫我換了小芋圓 所以我這碗仙草 3 號就有 ...透心涼的仙草、香甜的小布丁、煙
路過就被這道粉紅色的隨意門吸引著 ...
即刻入去買點好吃的返去一齊分享喇 !!!
相對荃灣店,紅磡新店不設堂食,只做外賣

酥炸大雞扒 X 蜜糖芥末 X 芝士吐司 (HK$42)

這份鐵板吐司是店家的皇牌推介,超多料,份量十足
除了大大塊脆卜卜雞扒,仲有蕃茄、青瓜和生菜
大口咬落去,口感和味道都很豐富,滋味滿分
鐵路便當有三個組合
可揀台灣牛肉湯麵/飯 或 招牌牛三寶湯麵/飯 或 自選便當

儍媽點了份自選便當 (HK$55) 比囝囝 ...
可揀 1 款主食 + 2 款小吃 + 魯肉飯 / 乾拌麵
+HK$15 配多杯 ... 炭培烏龍珍珠奶茶
最後當然有儍媽最鍾意的台式甜品 ... 仙草芋圓
仙草 3 號 (三色芋圓、小布丁和水晶) HK$38
幾款仙草芋圓都有儍媽不愛吃的水晶 ...
諗了好耐都決定不到,店員就很貼心的幫我換了小芋圓

所以我這碗仙草 3 號就有 ...
透心涼的仙草、香甜的小布丁、煙靭的小芋圓和軟糯的三色芋圓
大大的一碗,份量好多,我和囡囡兩個人一起先食得哂 !!!
 ** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2021-08-12
午餐
  • 仙草 3 號
  • 酥炸大雞扒 X 蜜糖芥末 X 芝士吐司
  • 鐵板吐司
2021-08-17 27 浏览
收錢個個人態度好差。食物方面,我叫左便當既5花脯。好乾。食物真心普通。重點係個收銀真係好黑面。叫錯左,想轉番。既刻黑哂面同俾態度你。以後都唔會再買。無特別。食古早味個好。