2021-07-27 73 浏览
一直都想去荃灣試試,但是太遠就打消了念頭,最近聽說紅磡開了分店。迫不及待去試試,結果失望多於期望,鹽酥雞鐵路便當味道不錯,鹽酥雞和蝦卷香腸都還不錯,但是炸甜不辣簡直硬的咬不動!然後他家的經典芋頭泥肉鬆三明治,沒什麼味道,46的價格完全不值得!
2021-07-25 2491 浏览
年半前到訪過荃灣嘅「你妳」,除台灣菜做得出色之外,一份肉鬆芋泥吐司印象猶深。最近,要過到紅磡攞嘢,知道佢哋紅磡開咗間分台,專誠過去一趟,等老婆可以試試呢一款吐司。相對荃灣店,呢間紅磡店喺外賣店,不設堂食。門面最搶眼喺粉紅色嘅多拉A夢隨意門,門前仲有張小木櫈,相信日頭嚟會有唔少人專登坐晌度搞卡。而走進小店之內,一眼睇晒,後面嘅廚房好大,睇到師傅嘅製作,裝修就好簡約,牆邊有張小木枱可以擺一擺嘢,另外,牆上嘅食物相就成為主要嘅點綴。唔好以為一個客都無,好多落單後,都轉頭先嚟攞,睇到收銀枱旁一袋又一袋嘅外賣就知啦。佢哋呢間分店主打就喺吐司,尤其招牌嘅手作芋泥吐司、手作紫薯吐司,所以,全日無限量供應,唔似荃灣店可能賣完就無。此外,仲有多款不同口味、不同配搭嘅手作吐司,更有自選吐司,如車仔麵般自由配搭。而且,可以加錢轉為套餐、升級飲品,非常靈活。除吐司,亦有一系列鐵路便當,啱晒一啲「飯桶」人士,一日無飯到肚都唔安樂。講到台菜,台式飲品就自然喺另一亮點,多款台式飲品、手工特飲都有甚多選擇,非常有特色。此外,仲提供一系列仙草芋圓,大可作為餐後甜點。老婆真識揀,揀咗肉鬆芋泥吐司,而小弟揀咗入鐵板吐司,另
外賣
老婆真識揀,揀咗肉鬆芋泥吐司,而小弟揀咗入鐵板吐司,另外就加錢轉為套餐,多一份小食及指定飲品,然而,我哋都想轉飲啲特別嘢,所以,再加錢轉其他嘢飲。
肉鬆芋泥吐司 $42

上次荃灣店已試過,甚有驚喜,所以,事前都推薦老婆試試。咪睇賣到成$42一客,但真喺俾足料,厚厚嘅芋泥搭上大量肉鬆嚟做成嘅吐司,而製作芋泥都好花時間,又蒸又搓,手工嘢。拎上手感覺份外墜手,好足料,一口咁咬落去,芋泥又粉又綿滑,芋頭味勁濃郁,而肉鬆吊出絲絲鹹香味,老婆讚咁樣配搭真喺幾有新意。
甜不辣配地瓜薯條 +20

之前晌荃灣店試過一款小食梅甘地瓜條,不過,晌呢度唔見有,但轉套餐供選擇嘅小食就有甜不辣配地瓜薯條。甜不辣喺台灣用語,即喺天婦羅,但問我喺乜,我亦唔喺太知,食落脆到好飲餅乾咁,而蕃薯條甘香脆口,啲蕃薯又粉甜,入口唔油膩。
甜不辣配地瓜薯條
葡萄柚綠茶加紅豆 +$8

老婆對指定嘅冬瓜茶麻麻哋,加$5改為葡萄柚綠茶,再加$3配紅豆。睇外觀就無咩特別,但入口西柚味幾突出,夾綠茶好襯,又有啲紅豆咬吓。
葡萄柚綠茶加紅豆
秘製豬扒 x 松露醬 x 荷包蛋吐司 $42

因為上次已試過啲芋泥吐司,所以,今次我就揀咗鐵板吐司,幾款選擇都有興趣,但最終選秘製豬扒,純粹因為搭松露醬。整份吐司一樣好墬手,份量十足,大大口咬落去,滋味滿分,豬扒好鬆化,又有陣陣松露香,蕃茄、生菜都令到口感清爽啲。
秘製豬扒 x 松露醬 x 荷包蛋吐司
秘製豬扒 x 松露醬 x 荷包蛋吐司
一口鹽酥雞花枝丸 +20

轉套餐製划算,當然,另一份吐司都轉埋啦,跟啲蕃薯條一樣,鹽酥雞及花枝丸食落亦都唔油,鹽酥雞外層甘香,肉質嫩滑,鹹鹹香香;花枝丸唔喺港式魚蛋嗰種彈牙,但墨魚味好強,用料十足。
一口鹽酥雞花枝丸
仙草凍奶茶配珍珠 +$18

台式食料,都喺偏好少少珍珠奶茶,所以,揀咗加$15改飲仙茶凍奶茶,再加$3配珍珠,大大杯奶茶,邊食邊飲,正呀喂。仙草好滑溜,珍珠就好咬口,不過,稍嫌今次嘅奶茶茶底薄咗啲,感覺就喺奶多過茶。
仙草凍奶茶配珍珠
除咗小弟杯仙草凍奶茶有點失準之外,其他嘅吐司、小食、綠茶都好唔錯,所以,翻兜有理
葡萄柚綠茶加紅豆
俾個「粉紅色隨意門」吸引,再望下餐牌,d takeaway sets好抵食同多元化,所以外賣返屋企食。見到poster一個好特嘅口味「白兔糖鮮奶麻薯系列」,好好奇超級想試,但可惜自己最近要戒甜。鐵路便當$55可以自由組合,啱哂我貪心乜都想食嘅人:1. 二選一:魯肉飯 或 乾拌麵2. 揀一個主食:鷄扒 / 鷄捲 / 三層五花焢肉 / 鹽酥雞3. 再跟兩個小食:士林香腸 / 蝦捲 / 澎湖花枝丸 / 香芋海鮮餅叫咗兩個sets兩個share食d主食同小食。兩個魯肉飯。主食,揀咗我最近好想食嘅五花焢肉 + 鹽酥雞;小食就士林香腸 + 蝦捲 + 澎湖花枝丸。個便當pack得好精緻好有feel,賣相同味道都好吸引,好味好滿足。仲可以加$10揀樽仔系列,冷泡台灣茶,好飲健康。

鐵路便當$55可以自由組合,啱哂我貪心乜都想食嘅人:
1. 二選一:魯肉飯 或 乾拌麵

叫咗兩個sets兩個share食d主食同小食。
兩個魯肉飯。
仲可以加$10揀樽仔系列,冷泡台灣茶,好飲健康。
2021-07-04
5 分钟 (外卖自取)
  • 鐵路便當
  • 三層五花焢肉
  • 鹽酥雞
  • 士林香腸
  • 澎湖花枝丸
  • 樽仔系列
  • 冷泡台灣茶
2021-07-16 605 浏览
大家都知道我好鍾意食台灣野💝所以都不時會好想試下! 呢一日禁岩行到黃埔,看到原來 你妳 開左分店呢!💓這一間是外帶點來!🥡店內的裝潢一樣可愛及用心呢!-分別點了兩樣喜歡的主食呢!首先點了三層五花焢肉乾拌麵🍜,而且仲可以選2種不同的小食,分別選了花枝丸同士林香腸呢!🥓好喜歡台式便當會有不同分隔,好精緻,而且麵的份量也好多呢!💡三層五花焢肉是很邪惡的選擇😋😋有油脂滿滿同好香口呀!配上不同的小食,整個選擇好豐富😍一路食一路有唔同口感,真係好滿足!-而選擇一個小食,可以用優惠價錢配上飲品,這次我選了葡萄柚烏龍茶🥤小清新又好飲!-另一主食終於可以一嘗吐司🍞,平日不常吃,但看到你妳 有不同吐司選擇呢!有甜又有咸食之選🍳,最後決定點了鐵板牛肉x韓式辣汁x炒蛋吐司再加配甜不辣拼地瓜薯條🍠🥔,這個吐司好驚喜! 醬汁好好食呀!好開胃,而且整個吐司都好滿好大份‼️💯看到都好開心!而且我好喜歡食地瓜薯條,整個組合我都好鍾意!🍊🍐而且份量真係好足夠架! 男仔食我都覺得會夠呢!飲品方面,由訃食物都比較濃味,因為我選了白桃烏龍茶,小清新又解渴!☀️💦-即使點了數樣食物,價錢都好相宜好抵,值得支持一下!🥰🥰
大家都知道我好鍾意食台灣野💝
所以都不時會好想試下!
呢一日禁岩行到黃埔,看到原來 你妳 開左分店呢!💓
這一間是外帶點來!🥡
店內的裝潢一樣可愛及用心呢!
分別點了兩樣喜歡的主食呢!
首先點了三層五花焢肉乾拌麵🍜,
而且仲可以選2種不同的小食,
分別選了花枝丸同士林香腸呢!🥓
好喜歡台式便當會有不同分隔,好精緻,
而且麵的份量也好多呢!💡
三層五花焢肉是很邪惡的選擇😋😋
有油脂滿滿同好香口呀!
配上不同的小食,整個選擇好豐富😍
一路食一路有唔同口感,真係好滿足!
而選擇一個小食,可以用優惠價錢配上飲品,
這次我選了葡萄柚烏龍茶🥤
小清新又好飲!
另一主食終於可以一嘗吐司🍞,
平日不常吃,但看到你妳 有不同吐司選擇呢!
有甜又有咸食之選🍳,
最後決定點了鐵板牛肉x韓式辣汁x炒蛋吐司
再加配甜不辣拼地瓜薯條🍠🥔,
這個吐司好驚喜! 醬汁好好食呀!
好開胃,而且整個吐司都好滿好大份‼️💯
看到都好開心!
而且我好喜歡食地瓜薯條,整個組合我都好鍾意!🍊🍐
而且份量真係好足夠架!
男仔食我都覺得會夠呢!
飲品方面,由訃食物都比較濃味,
因為我選了白桃烏龍茶,小清新又解渴!☀️💦
即使點了數樣食物,價錢都好相宜好抵,
值得支持一下!🥰🥰
配甜不辣拼地瓜薯條
葡萄柚烏龍茶
白桃烏龍茶
2021-07-15 83 浏览
台灣的味道令很懷念,放工時跟朋友到了這個地方,看到一個隨意門。這門帶了我到台灣,外送回去沒問題,手信喔。雞捲便當維持著台灣的口味,滷肉飯滷汁上的肉燥,店內的配菜有數個選擇,也是不錯, 雞卷其實並不是用雞肉製成,是早期為了不浪費食材,將剩餘的食材製作而成〜因為是多卷出來的卷,台語口音稱為雞卷,炸得口感滿,棒。雞扒便當多汁、肉嫩兼脆皮~雞扒配搭香甜的汁,材料簡單,卻美味無窮。這道菜製作容易,很有台式的感覺。雞扒配澎湖花枝丸,台南鮮蝦捲,香芋海鮮餅,營養均衡,真的好吃。炒旦吐司芋泥早餐也要吃飽飽~料爆餡的台式芋泥吐司,用上大甲芋頭,啖啖芋香。除了肉鬆芋 ,店子也有芋泥控吃的人氣芋泥,萬用芋泥製作芋泥的吐司,個人喜好這個炒旦,手工芋泥好好吃。一個簡單感覺,在美味台式便當得了它。

這門帶了我到台灣,外送回去沒問題,手信喔。

雞捲便當

雞扒便當

炒旦吐司芋泥

一個簡單感覺,在美味台式便當得了它。
好耐之前食過荃灣總店之後竟然見到屋企附近開咗!立即去試吓呢間店嘅水準,個三文治仍然都係咁好食!所以第一時間要介紹吓個三文治先,佢係芋泥加肉鬆,又甜又鹹你可能會覺得好奇怪,但係肉鬆又行行吓都會有一啲甜味走出嚟,同芋泥好夾,而且佢個三文治個包煎到外邊脆脆感,口感非常好。另外估唔到佢細細間都有提供咸食,不過就只做外賣,叫咗個小食,入邊有甜不辣同番薯條,炸嘢都幾出色。講到台式小食當然唔少得芋泥仙草凍啦!佢個仙草超級滑溜,而且整體唔算太甜,我覺得如果可以加埋黑糖冰就更加好。最令人驚喜嘅就係佢個門口有個好似多啦A夢隨意門咁嘅粉紅色大門俾大家打卡影相,非常貼心。

甜不辣

甜不辣
2021-07-13 58 浏览
之前見到朋友係荃灣分店食,已經好想試!適逢而家黃埔有分店,立即狗衝😂好多野食都好吸引,不過我最想食芋泥既product ! 買左兩款吐司,一款係炸雞扒,一款係招牌手作芋泥紫薯吐司!好足料,甜度剛剛好,芋泥泥中帶有d粒粒,不如所有都係泥既狀態,增加口感!鍾意芋泥既朋友必試,紫薯味都好香,如果麵包可以焗一焗,應該更加正!炸雞扒都好味,配上醬汁,酸酸甜甜,好開胃😋自選便當🍱有幾款餸揀,都有台灣的味道!
好多野食都好吸引,不過我最想食芋泥既product !

買左兩款吐司,一款係炸雞扒,一款係招牌手作芋泥紫薯吐司!

炸雞扒都好味,配上醬汁,酸酸甜甜,好開胃😋

自選便當🍱有幾款餸揀,都有台灣的味道!

2021-07-11 73 浏览
粉紅色外表嘅門面,以為淨係賣台式飲品,原來有小食同正餐選擇,喺我屋企行過去都唔使5分鐘,今日唔想出街食所以買完外賣便返屋企。佢哋選擇都幾多元化,特色吐司、麵、飯都有好多唔同嘅變化,$48起,價錢還算適中。鐵板牛肉吐司玩松露醬及炒蛋,鐵板牛肉加咗少少黑椒落去炒,牛肉份量都唔少,少少辣但係可以接受,整體份量都幾足夠。鐵路便當滷肉飯配一口鹽酥雞、台灣士林香腸及台南海鮮迷你蝦腸,味道算正宗,鹽酥雞放喺飯盒十分鐘都唔會覺得太淋,白飯份量有啲多差啲食唔晒。三層五花肉乾拌麵配澎湖花枝丸及香芋海鮮餅,五花肉紋理肥瘦分明,醃製亦入味,唔會太肥。花枝丸及海鮮餅水準都唔錯。白桃綠茶、葡萄柚烏龍茶及茉莉綠茶,幾杯都唔錯,白土綠茶白桃味比較香濃。

2021-07-10
8 分钟 (外卖自取)
2021-07-10 62 浏览
一早bookmark左呢間店鋪, 因為佢嘅芋泥吐司係幾有名嘅,今日終於有機會叫個外賣黎試下啦芋泥肉鬆吐司, 少少肉鬆多多芋泥,芋泥睇落好大舊,份量十足,可惜味道太淡,唔夠甜,又唔夠滑。至於吐司, 涷左,未係好淋嘅,但唔脆囉。整體黎講就麻麻地甜不辣加蕃薯條,呢個係追加小食,可惜炸得太乾,偏硬,麻麻地。仙草3號,呢碗甜品有仙草,芋圓三款,小布甸同水晶。 芋圓煙韌QQ, 有咬口,仙草份量十足,甜度啱啱好, 水晶增加整個甜品口感,估唔到呢個甜品係整餐嘅唯一推介呢次外賣比我想像大有出入, 希望下次有機會去可以堂食嘅店分店再試下啦

外卖送餐
2021-07-10 57 浏览
今次嚟到呢間專賣台灣特色小食嘅小店買外賣,喺屋企邊嘆冷氣邊嘆美食。小食店環境行小清新路線,乾淨企理。食物款式都幾多選擇,有台灣好出名嘅鐵路便當、牛肉麵、手作芋泥吐司、三文治、芋圓同台式飲品,價錢親民。芋見鹹蛋黃紫薯吐司賣相好靚,而且份量都好大好重手,吐司軟熟,芋泥、紫薯泥同鹹蛋黃泥口感軟滑,而且味道都幾夾,食材嘅味道好出,唔會好甜。吐司加$20可以轉套餐,可選擇甜不辣拼地瓜薯條或者一口鹽酥雞拼花枝丸,我就揀咗甜不辣拼地瓜薯條,炸到脆卜卜,好香口。飲品係包汽水或者冬瓜茶,另外仲可以加錢叫其他特飲。我就叫咗凍嘅冬瓜茶,清甜消暑,甜度啱啱好,夏天飲一流。酥炸大雞扒x蜜糖芥茉x芝士吐司雞扒返到屋企個外皮都仲keep到脆卜卜,雞扒調味啱啱好。仲有好多配菜,包括,生菜、青瓜同蕃茄,層次分明,配蜜糖芥茉同芝士味道食落唔會油膩。仙草2號裏面有鮮草、三色芋圓、小芋圓、水晶等。芋圓口感煙煙韌韌,芋頭、番薯同紫薯個味道都好出,仙草滑嘟嘟,$38咁大碗都真係好抵食。

小食店環境行小清新路線,乾淨企理。

芋見鹹蛋黃紫薯吐司

酥炸大雞扒x蜜糖芥茉x芝士吐司

仙草2號
2021-07-08 88 浏览
之前在荃灣時食過一次,估不到在紅磡開一間外賣店,方便我買回家食。芋泥白兔糖麻糬吐司應該都係這店的招牌之一,其實食前我以為幾甜因為白兔糖,但原來只係用白兔糖的奶香味加上芋泥都唔算甜,所以其實食得幾舒服自選便當 鹵水大雞扒 澎湖花枝丸 台南鮮蝦卷可以選擇乾拌麵定魯肉飯,我個人鍾意食麵多一點,然後配菜都估唔到都幾多舊,50蚊食到咁多都幾滿足,而且即叫即炸。仙草 大滿貫份量大到其實一個人好難會食哂,其實可以選擇芋泥或紫薯泥,而其他配料有三色芋圓、小芋圓、紅豆、小布丁、水晶,超級豐富滿料

芋泥白兔糖麻糬吐司

自選便當
鹵水大雞扒 澎湖花枝丸 台南鮮蝦卷

仙草 大滿貫

荃灣人氣台灣手作吐司你妳開到黎黃埔喇。雖然黃埔呢間分店專營外賣,但總算不用山長水遠到荃灣先食到。除左最招牌手作芋泥吐司外,亦有新出白兔糖麻糬芋泥吐司!今晚就買左台式吐司及鐵路便當同特飲外賣。我就選左皇牌推介 鐵板吐司 共4款 秘制豬扒x松露醬x荷包蛋吐司 $42吐司非常紮實爆餡,入面松露醬勁香。十分抵食。套餐吐司 +$20一口鹽酥雞拼花枝丸 送冬瓜茶$20都幾抵食,花枝丸原來共3粒,而且食落質地彈牙,入面好多墨魚粒粒。鐵路自選便當 $55選左古早味雞捲+台灣士林香腸+ 迷你蝦捲 魯肉飯份量都幾多,香腸同蝦捲蒜味都香。而且魯肉飯上仲有吸晒味豆卜絲,幾好。手工特飲+$15 手作紫芋牛奶 原價要$39,超大杯,3層顏色好夢幻。紫薯偏軟帶甜,香芋好多香芋粒。都幾有飽足感。
荃灣人氣台灣手作吐司你妳開到黎黃埔喇。

雖然黃埔呢間分店專營外賣,但總算不用山長水遠到荃灣先食到。

除左最招牌手作芋泥吐司外,亦有新出白兔糖麻糬芋泥吐司!

今晚就買左台式吐司及鐵路便當同特飲外賣。

我就選左皇牌推介 鐵板吐司
共4款
秘制豬扒x松露醬x荷包蛋吐司 $42

吐司非常紮實爆餡,入面松露醬勁香。十分抵食。

套餐吐司 +$20

手作紫芋牛奶
都幾有飽足感。
2021-07-03
2021-07-06 85 浏览
之前食過荃灣間你妳已經覺得唔錯, 今日經過黃埔見到原來佢開左外賣店, 當然要去幫襯下小店💛🌟白桃烏龍茶🍑🍵🌟金鑽鳳梨烏龍茶🍍🍵茶味幾濃帶微微鳳梨味道, 清涼解渴🌟手作自選便當🍱自揀便當可以揀魯肉飯🍚或者乾拌麵🍜, 加一款主菜同兩款小食, 小妹揀左三層五花控肉, 澎湖花枝丸同香芋海鮮餅, 五花控肉層肥層瘦, 醬汁甜甜地幾惹味, 花枝丸同海鮮餅香口彈牙幾好味!🌟紫薯白兔糖麻糬吐司🥪厚厚嘅麵包🍞烘烤過, 入面夾住香甜嘅紫薯蓉🍠, 同煙煙韌韌嘅白兔糖味麻糬, 口感豐富, 味道唔錯!🌟仙草3號仙草3號有仙草, 布丁, 三色芋圓同水晶, 芋圓煙韌Q彈, 整體甜度剛好, 味道唔錯, 而且份量勁多好抵食!

🌟白桃烏龍茶🍑🍵
🌟金鑽鳳梨烏龍茶🍍🍵
茶味幾濃帶微微鳳梨味道, 清涼解渴

🌟手作自選便當🍱

🌟紫薯白兔糖麻糬吐司🥪

🌟仙草3號
2021-07-03
午餐
  • 紫薯白兔糖麻糬吐司
2021-07-04 66 浏览
經過一間小店,見到大大既叮噹門,真係非常可愛,忍唔住望多兩眼,發覺嘢食嘅價錢非常之實惠,就立即衝左入去點餐!餐廳雖然仲係試業當中,但係見到店內嘅poster,吐司真係覺得好吸引,由於已經到咗晚飯時間,吐司都係下次先至食,今次一於點左熱辣辣既主菜先!首先去買飛,跟住等叫飛就可以喇~全店都係做外賣,但裝修都明顯係有花過心思,以紫色為主,好靚靚!兩個主食加一個甜品都係大概$150,抵到爛!而且外賣餐具大部份都係用紙,非常環保,仲非常之乾淨企理添!便當嘅選擇非常之多,主食同配菜都可選唔同嘅配搭,絕對可以配到啱晒自己胃口!滷肉飯、滷水雞扒、士林香腸、香芋海鮮餅就係我嘅選擇😀滷水雞扒非常之入味,又唔會過重香料味滷肉飯感覺唔油膩,而且份量恰到好處並不吝嗇!糖心蛋都非常出色,蛋黃部份非常creamy 。士林香腸配上蒜蓉,台灣味出晒嚟!可以講係神還原!香芋海鮮餅~感覺煙煙韌韌,絕對唔係有味嘅粉團only!! 非常特別!牛肉麵~牛肉嘅份量算係好多,重點係個湯底,非常濃郁嘅牛味!而麵條係彈牙嘅!真係非常滿意!壓軸出場當然係甜品仙草1號,台灣嘅芋圓非常有咬口,加上香甜嘅紅豆、爽口嘅水晶同底層嘅仙草,竟然係如

兩個主食加一個甜品都係大概$150,抵到爛!

而且外賣餐具大部份都係用紙,非常環保,仲非常之乾淨企理添!

滷肉飯、滷水雞扒、士林香腸、香芋海鮮餅就係我嘅選擇😀

滷水雞扒非常之入味,又唔會過重香料味

滷肉飯感覺唔油膩,而且份量恰到好處並不吝嗇!

糖心蛋都非常出色,蛋黃部份非常creamy 。

士林香腸配上蒜蓉,台灣味出晒嚟!可以講係神還原!

壓軸出場當然係甜品仙草1號,台灣嘅芋圓非常有咬口,加上香甜嘅紅豆、爽口嘅水晶同底層嘅仙草,竟然係如此匹配!呢個甜品物超所值,大推!

2021-07-04 62 浏览
位於紅磡新開左一間台式外賣小店✨店舖外觀都幾有心思💛 唔知食物又如何呢🤓點咗兩個套餐1️⃣招牌牛三寶湯麵(筋、肋、牛腱)2️⃣自選便當-魯肉飯配三層五花控肉,香芋海鮮餅和台南鮮你蝦卷🦐 飲品就選擇左抹茶紅豆小芋圓,金鑽鳳梨烏龍茶☺️跟餐都幾抵飲首先講吓個牛三寶湯麵,三款配料都好淋👍 麵質彈牙,配上一啲酸菜,真係好醒胃👍 不過記得趁熱食🤓 值得一試! 另外一個自選便當又幾高質🤓 五花控肉肥瘦均勻,有炸豬油做配菜,好入味👍 蝦卷夠新鮮,海鮮餅都幾特別😉 整體都滿意!分量啱啱好~兩杯飲品都不錯,尤其是抹茶紅豆小芋圓,大杯又足料😬 小芋圓有口感,抹茶又唔會太甜👍 鳳梨烏龍茶,烏龍茶味較突出,都幾清新😉 小店值得支持!

2021-06-28