2019-03-07 104 浏览
好耐無食車仔麵,咁啱喺荃灣收工,心血來潮就嚟咗哩度💦😍都係一貫嗌完麵底同餸先入座!餐牌好清楚咁列晒叫幾多樣餸要幾多錢,唔會好似舊式嘅車仔麵檔要自己計😂-花款多到我心大心細最後揀咗米線底豬手、豬皮、大腸同雞翼💕試咗少少佢個魔鬼辣醬🌶老闆知我唔食得辣畢🥄左少少比我真係好滋味🤤-我嗌嘅四樣餸都勁入味全部都喺水準之上特別鍾意佢個大腸咬落去真係肥啲都抵呀😭-朋友醒咗我食佢舊蘿蔔😆😆😍甜得嚟唔會一味死甜💕真係好鍾意🥺下次一定嗌!🥢
好耐無食車仔麵,咁啱喺荃灣收工,
心血來潮就嚟咗哩度💦😍
都係一貫嗌完麵底同餸先入座!

花款多到我心大心細
最後揀咗米線底
豬手、豬皮、大腸同雞翼💕
試咗少少佢個魔鬼辣醬🌶

😍甜得嚟唔會一味死甜💕
真係好鍾意🥺
下次一定嗌!🥢
2019-02-27 665 浏览
大前日(24-2-2019 Sun)晏晝同老公俾完嘢人後食晏,嚟荃灣食街掃街啦,點知嚟到,佢冇意慾掃街,見到前身係入麵嘅呢間,佢睇到有鴨血,於是話要食.我 哋入去,老闆兩公婆已經攔住,話入面有位,喺喥買咗先.老公就即揀油麵,辣魚蛋,豆卜同台灣麻辣鴨血,舀餸嗰個亞姐主動問佢要唔要土魷?老公就要埋.重要佢 哋話嘅魔鬼辣醬另上.然後到我,我唔知要咩麵時,老闆娘就話有麵,米粉,米線,咁我要米線,揀貢丸,響鈴同豬皮.老闆就收$97.00.我 哋行入去,老闆娘已安排好座位,影完相開動喇.睇到兩條響鈴已浸軟晒,我要快快食喇,響鈴索晒湯汁,好彩湯汁好濃味,所以腍晒嘅響鈴都好食.之後食豬皮,豬皮爽彈但亦入味;貢丸,爽口,但味道相對冇咁濃.米線都彈彈地牙,OK嘅.個湯唔止濃味,而且好熱.我試吓老公嘅豆卜,好入味;土魷,辣嘅.而佢大讚秘製豬手好食,我又試啲,係又好腍同入味.辣魚蛋我就冇試.最後台灣麻辣鴨血呢,佢cut開少少俾我,唔麻辣,不過佢話係麻辣嘅,可能我只試少少試唔到.咁魔鬼辣醬呢?佢話冇想像中咁辣,只係香啲,似XO醬.環境:呢 喥用上梳化椅,好舒服.價錢:其實一直宦唔知價錢,我係喺坐低後周圍望至睇到

最後台灣麻辣鴨血呢,
魔鬼辣醬
佢話冇想像中咁辣,只係香啲,似XO醬.
左:l 我老公碗油麵, 右: 我o既米線, 上: 台灣麻辣鴨血,

環境:
呢 喥用上梳化椅,好舒服.

價錢:
其實一直宦唔知價錢,我係喺坐低後周圍望至睇到價錢,3餸麵$36.00,4餸麵$43.00,台灣麻辣鴨血$18.00.
2019-02-24
$48.5 (午餐)
  • 湯底
  • 豆卜
  • 秘製豬手
2019-02-21 63 浏览
1個麵3個餸36蚊,價錢唔算太貴,3個餸包括豬腸,雞尖同咖哩魷魚,我覺得豬腸同雞尖都好入味,不過咖哩魷魚就冇乜味道唔係好夠味,如果食得辣,可以有普通辣椒醬同特辣椒辣醬辣椒醬選擇,我落咗等辣辣椒醬都覺得唔係好夠辣,我要加埋佢枱面果樽辣椒醬先夠辣,好有懷舊feel。

2019-02-20 54 浏览
We always pass by this cart noodle place in Tsuen Wan but we never had the chance to give it a try. I found out that they actually have a few chains around Hong Kong... luckily, today we finally get to try it out! they are located in the popular eating street where many we’ll know restaurants are around the same area too. we picked five types of food and also a noodles. With their signature homemade chili 🌶 sauce! It was very delicious, their beef balls actually surprisingly good. Moreover, the
we picked five types of food and also a noodles. With their signature homemade chili 🌶 sauce! It was very delicious, their beef balls actually surprisingly good. Moreover, the carrot was cooked perfectly which the soup soaked in every single pieces of it. The restaurant itself was full, quite clean too as a cart noodles quick eats place. Overall, satisfied with the meal and will be back!
their lemon 🍋 water was typical lemon water size.
  • 特級潮汕牛筋丸
2019-02-17 43 浏览
避不了的, 也不用避, 苦榮無時無刻都在想起她, 造夢也是, 即便是吃碗車仔麵也在惦著她. 不得不承認, 她完完全全征服了苦榮.  辣度十足的魚旦, 吸味的豬皮, 中心充滿肥脂的豬腸, 這些原本苦榮最care的東西,通通都放不上心. 一時間, 好像失去了辨別味道好壞的能力. 沒叫小甜的凍檸茶, 亦竟照單全收.  多平凡的人也一樣, 很需要夢. 這刻的苦榮的夢, 只是什麼時候可以牽著她的手, 排隊吃一碗附近的雙拼豆腐花.

2019-02-12 56 浏览
荃灣有琳琅滿目嘅食市,作為吃貨的我當然唔會遺留依個福地,而喺荃灣區搵食識食當然數到路德圍。問題就係點可以萬里尋他搵到一間好食,就係徬徨無助之祭比我發現到佢《來多碗》佢係一間紅色招牌嘅車仔麵鋪,非常搶眼。當然除左招排搶眼另一個吸引到我眼球嘅係佢五花百門嘅餸菜,正所謂食車仔最緊要當然係餸啦,就算普通車仔麵基本豬皮、蘿蔔、魚蛋係依度都不普通,魚蛋嘅咖哩味辣得非常出色,蘿蔔超甜又無渣,依度仲有鴨血可以選擇,味道同我係台灣食到嘅不遑多樣,仲有不得不提係佢嘅流心蛋,真係可以比美日本拉麵店嘅水準,兩個麵,各4個再加多碟通菜,都唔洗一舊水,真係平民恩物呀

佢係一間紅色招牌嘅車仔麵鋪,非常搶眼。

真係平民恩物呀
2019-02-03 114 浏览
我地叫左兩個車仔麵同三碟小食。先讚湯底! 好濃而且要試舖頭自己調既辣醬,佢唔算好辣,所以怕辣既朋友落一羹都得,可以令個湯更惹味咖! 如果愛辣既朋友,就可以試另一款再勁啲既辣醬,都係係收銀位置前自己加就可以咖喇!7餸車仔米線👉🏼蘿蔔、芝士腸、章魚燒、魚蛋、菜肉餃、生菜、腐皮卷特別一提係蘿蔔好淋好入味! 至於章魚燒係舖頭特別推介的,但唔係食開既一般日本章魚燒,個人覺得只係有啲墨魚碎加啲蔬菜粒既魚蛋🙈而另一個五餸車仔麵最值得推介的就是他的特色牛丸,非常爽口彈牙,而且又非常之濃郁的牛肉味道,令我食完仲想再order.而在小食當中每款小食都各有特色。首先秘製豬手制味道十分濃郁,非常入味,豬手煮既時間岩岩好,唔會太淋,如果中意食豬手既人一定唔好放過佢!而個秘製魯肉味道好夠,可惜肉質偏硬,本人中意食魯肉隻個種軟身既肉,但如果你中意食硬身,爽口既肉,咁呢個秘製魯肉就會好岩.最後個鴨血湯,鴨血唔會一夾即散,呢點值得讚,而由於煮左較耐,所以都比較入味,總結就是鴨血很出色,但鴨血湯入面既大腸就一般般,因為煮得太淋,無曬大腸既特色,雖然味道夠,但口感欠佳,但鴨血還是可以拯救大腸的失色既~
我地叫左兩個車仔麵同三碟小食。

7餸車仔米線
👉🏼蘿蔔、芝士腸、章魚燒、魚蛋、菜肉餃、生菜、腐皮卷

特別一提係蘿蔔好淋好入味!

而在小食當中每款小食都各有特色。

2019-01-29
難得又入到黎荃灣,路德圍多野食就眾所周知,咁多選擇真係好難揀,跟住朋友一句說話:「不如食車仔麵?」 又好喎,呢排糧尾,係咁食車仔麵慳下荷包。環境地道車仔麵,一定係望住個廚房有咩餸吸引就叫邊樣,睇餐牌冇咁有feel ,揀好餸店員會幫埋你送餐,店內坐位唔算好多,但車仔麵嘛,人流流動快,所以冇所謂。餐牌原來都幾多花款,居然章魚丸都可以放入車仔麵,但因為我冇點望餐牌,係望住廚房啲餸點餐,冇見到章魚丸所以冇點,仲有健康啲既菠菜麵添!醬汁區一麵五餸 $49接近40款餸任揀,仲可以一麵六餸,一碗要特級潮汕牛筋丸、胡椒豬肚丸、秘製牛腩、秘汁雞翼同馳名辣魷魚,配菠菜麵(+$3)。而車仔麵既靈魂湯底醬汁,呢到居然係用自助形式,有18禁魔鬼辣醬配車仔麵,仲有自家秘制辣醬任你自己“拔”,中意幾濃都得!佢個秘制辣醬真係必不可少,食落甜甜地又帶少少辣,撈落湯底真係好正!而魔鬼辣醬寫到明係18禁咁辣,但如果你係食得辣之人,對你黎講應該唔算好辣,反而重XO醬香,好惹味,講返配菜,嗌哂店內招牌,不過牛筋丸同胡椒豬肚丸比較普普通通冇乜特別,辣魷魚都唔夠,但牛腩就燜得幾入味幾稔,而雞翼一定要點,醃到入面都係滷水色!一麵六餸

餐牌

胡椒豬肚丸
秘汁雞翼

一麵六餸 $56
牛腩汁湯底

朋友呢一碗就叫左溏心蛋、特級墨魚丸、生筋、蠔皇靚花菇、油菜同甜心蘿蔔配米線。落醬當然唔少得,而呢碗就推介蘿蔔,稔度岩岩好又不失咬口,而且真係顧名思義係甜心蘿蔔,一咬湯汁溢出,再加清甜味道,必點!花茹勁大塊又彈牙又索汁,呢2樣配上佢個秘制醬汁加湯底冇得彈!

可口可樂 $8 ,凍咖啡 $9

飲品
美中不足係飲品冇跟餐價,都係散叫,但幸好唔算太貴。

車仔麵

唔怪得叫自己“來多碗”,對我而言,湯底醬汁真係評定一碗車仔麵高低既一個大準則,呢到本身湯底已經有股腩汁既清甜,再加埋個秘制醬汁真係好惹味,加上可以嗌一麵六餸,岩哂中意食餸既朋友仔。
2019-01-26
一麵五餸
秘制醬汁
秘汁雞翼
車仔麵
2019-01-20 71 浏览
車仔麵食得多,可以配咁多餸有咁多選擇既車仔麵真係第一次😹最多可以配9個餸,問你知驚未麵底除左最常見嗰幾款油麵粗麵幼麵,仲有菠菜麵,係有營之選~餸方面做得幾好味,而且份量夠多,蘿蔔冬菇夠入味清甜,八爪魚丸夠彈牙同真係咬到一粒粒八爪魚,其他車仔麵檔應有既水準都有齊另外有得追加溏心蛋同豬手,溏心蛋做得夠誠意,真係有流心效果,豬手肥美,但肉就較少

麵底除左最常見嗰幾款油麵粗麵幼麵,仲有菠菜麵,係有營之選~

2019-01-18 72 浏览
「不會再來」 是我在這裏吃第一啖麵的感覺, 所謂車仔麵,麵是最根本的吧!油麵也應是最多人選擇的麵款之一,但這間車仔麵店,看來不知道何謂油麵,麵條是方形的,毫不彈牙,是一種差劣拉麵的感覺,沒有麵味,配什麼材料也是枉然,附近眾多麵店林立,這一定不會是我再來的選擇。
2019-01-08 77 浏览
很久沒吃車仔麵了,從小被教育車仔麵檔不夠衛生,這天來到荃灣則被這家來多碗車仔麵所吸引,他們感覺比較衛生,而且食材一目了然,可以一試。內裡有卡座,環境整潔衛生。他們家的選擇也很多。車仔麵配料超過廿款,看下去很有風味,先排隊點餸,再入坐。先來一客小吃,麻辣鴨血。餸的選擇非常多,這一碗有蘿蔔、响靈卷、豬皮和雞亦。湯底可以選擇有腩汁和咖喱魚蛋和清湯,湯汁清甜又香。蘿蔔煮得入味,豬紅嫩滑鮮甜。豬皮很多地方也可以找到,可是很多地方也造得帶有油膩感,而來多碗的爽口彈石也不錯。滷水雞亦煮得夠入味,吃下去也不會過老,會有點點的肉汁。豬手這個菜不多地方可以看到,因為比較考功夫,他們家的豬手入味又帶有一點彈牙,而且不會肥膩。

內裡有卡座,環境整潔衛生。

他們家的選擇也很多。

車仔麵配料超過廿款,看下去很有風味,先排隊點餸,再入坐。

先來一客小吃,麻辣鴨血。

餸的選擇非常多,這一碗有蘿蔔、响靈卷、豬皮和雞亦。

湯底可以選擇有腩汁和咖喱魚蛋和清湯,湯汁清甜又香。

蘿蔔煮得入味,豬紅嫩滑鮮甜。

滷水雞亦煮得夠入味,吃下去也不會過老,會有點點的肉汁。

2019-01-06 108 浏览
今天工作來到荃灣區,午飯時間經過「來多碗車仔麵」,我知道這間店新開不久,而其他地區都有分店。 店舖裝修得幾摩登,新淨,牆上掛了些油畫,感覺很舒服。我叫了碗椰菜餃加牛腩,油麵,椰菜餃雖然得兩隻,但牛腩卻有很多,兩餸是28元,超抵。我加了支可樂8元,共36元。簡簡單單的午餐。湯底有魔鬼辣椒醬,寫著18禁,我知道這個魔鬼辣椒醬是荃灣店專有的,其他分店都沒有,非常非常辣, 我就不敢挑戰了。車仔麵的餸選擇都幾多,下次必定要再試其他餸

店舖裝修得幾摩登,新淨,牆上掛了些油畫,感覺很舒服。

車仔麵的餸選擇都幾多,下次必定要再試其他餸
荃灣食店多相信也不是什麼新聞,無論是地道的小炒、打冷、邊爐,又或是特色的西餐、和食、韓燒,滿街都是任君選擇,比起商業旺區不遑多讓,而最近筆者由朋友帶路來到荃灣路邊圍一帶,驚覺其中一個角落變了麵食專區一般,上海麵、雲吞麵和車仔麵差不多每行2步有一間,一點也沒有誇張,見到這樣的盛況,筆者當然要參一腳踩踩點,選了其中一間人流較多的車仔麵試一下。這間車仔麵點餐流程頗特别,客人需在門口位置先排隊即席點餸付款,再入内用餐,所以一定要先想好心水餸菜才排隊,亦正正因為這樣的安排幫助了分流,店內環境不會太擠逼,亦較一般的地道車仔檔來得舒適整潔。看看點菜紙,這裏的餸菜選擇頗多,有些亦頗有特色,像是溏心蛋、章魚燒、台灣黑椒腸和響鈴,都是外邊較少見的食材。筆者當晚率先試了秘製牛腩、惹味豬腸、滷水豆卜、章魚燒和溏心蛋配上幼麵,牛腩鬆軟豬腸入味,滷水豆卜咬落爆汁滿有醬香,章魚燒爽口帶粒粒章魚肉,溏心蛋也誠意十足火候控制剛好,蛋香流心。而吃車仔麵除了能點來自己心水餸菜外,能和朋友分享各自未有的食材也是其中的樂趣吧?!筆者就隨手夾來朋友的蠔皇靚花菇一試,大大隻肉厚入味,頗有驚喜。吃完一碗麵之後,大家還意猶未盡,再點來
秘製牛腩、惹味豬腸、滷水豆卜、章魚燒和溏心蛋配幼麵

秘製牛腩、惹味豬腸、滷水豆卜、章魚燒和溏心蛋配上幼麵

蠔皇靚花菇、秘製牛腩、咖喱魚蛋配烏冬

蠔皇靚花菇

甜心蘿蔔、特級潮汕牛筋丸,台灣黑椒腸、馳名辣魷魚和牛柏葉

特級潮汕牛筋丸

吃完一碗麵之後,大家還意猶未盡,再點來一碗淨餸和兩款小食。
淨餸要了甜心蘿蔔、特級潮汕牛筋丸,台灣黑椒腸、馳名辣魷魚和牛柏葉。甜心蘿蔔清甜入味,牛筋丸爽彈帶肉汁,黑椒腸胡椒香突出,辣魷魚和牛柏葉份量頗多,香濃Q爽。
台灣麻辣鴨血

台灣麻辣鴨血,鴨紅煮得入味,Q彈中帶麻辣刺激十分不錯。
魔鬼雞中翼

魔鬼雞中翼蒜香十足味道不俗,但可能魔鬼二字令人有所期望,並沒有想像中的香辣,加上肉質不算嫩滑入味,有點點不似預期,應該可以做得更好。
魔鬼辣醬

秘製辣醬 / 魔鬼辣醬

魔鬼辣醬 / 秘製辣醬

這店除了美味的車仔餸外,不得不介紹一下這裏自家調製的兩款辣醬,鎮店的秘製辣醬,味道微辣帶甜香,用來佐麵同吃濃香惹味,增添了味道層次。另一款魔鬼辣醬,據店主透露是為了慶祝荃灣分店開張而特別創製的,用上上等指天椒經多重工序製作而成,入口果然辛辣刺激,辣度頗高,用來佐麵沾餸,十分過癮,一衆好辣之徒實不容錯過。
2018-12-27
甜心蘿蔔、特級潮汕牛筋丸,台灣黑椒腸、馳名辣魷魚和牛柏葉
秘製辣醬 / 魔鬼辣醬
魔鬼辣醬 / 秘製辣醬
2019-01-06 73 浏览
記得上次介紹個朋友去紅磡分店度食 來多碗車仔麵,隔咗冇幾耐,佢同我講荃灣間嚟多碗車仔麵好好食, 咁就諗住去食下。 嘩,做出嚟嘅味道,居然可以做到一樣, 佢主要係用咗祕製醬汁,去做出一種令人上癮嘅湯底 , 聞說呢間店舖嘅老闆,真係非常有生意頭腦, 除咗嚟多碗車仔麵之外,好多分店都係佢開嘅。 一入到鋪頭大概有 三個員工, 招呼周到, 又唔會催趕客人。食過真係辣, 大家小心。 最後 waiter 幫手洗底, 食番小辣, 但食大辣非常之建議食, 呢個配搭真係好食好難煮到呢種糖心,溜蛋黃嘅質地成條街有連續五間車仔麵檔,你話勁唔勁。招牌上面寫咗香港分店,唔通佢大陸,深圳都有分店??來多碗車仔麵特色 : 可以23456789餸 既價錢都可以 都list埋出嚟點咗兩種丸,一粒溏心蛋,加可樂35+8hkd

好難煮到呢種糖心,溜蛋黃嘅質地

成條街有連續五間車仔麵檔,你話勁唔勁。

招牌上面寫咗香港分店,唔通佢大陸,深圳都有分店??

點咗兩種丸,一粒溏心蛋,加可樂
35+8hkd

2019-01-06
2019-01-06 72 浏览
行開荃灣見到有間新開嘅車仔麵店,外觀光鮮企理乾淨,店面座位係茶餐廳嘅格局。入到去首先嗌餸,同廚房講要咩湯底、面底同餸,直接嗌直接整再付款,所以好快有得食。佢呢度嘅特色係湯底好多選擇,口味任由自己配搭,您可以睇下邊啲餸吸引再揀😊而且呢間嘅車仔麵餸菜,例如:魷魚、牛雜都係一般車仔麵店無嘅我女友就揀咗鹵水汁、米粉做面底,豆卜、牛丸、菜肉餃子、腸仔同午餐肉。豆卜同米粉吸曬鹵水汁啲味,牛丸爽口彈牙,午餐肉切片剛剛好,唔會煮到粉同散。菜肉餃子係手工包,餡料好新鮮無味精。而我因為太肚餓嘅關係呢我就嗌左七個餸,而粉麵底係手工烏冬。手工烏冬係粗麵嘅關係所以需要煮多分半鐘度。呢度嘅辣汁做得好出色,鍾意食辣嘅朋友可以試下😉搭米粉同河粉應該會更加好食😆牛雜同蘿蔔更加吸晒索晒啲汁,咬落去啲汁出晒嚟,好似食緊好好食嘅金錢肚咁,真係好好食。蘿蔔好甜唔會切嘅大小同軟硬度剛好,男女老少都唔難咬好易食到。啲牛腩肉都唔錯,柔嫩爽滑可口。啲丸爽口彈牙,無乜根。

• 魔鬼辣醬