餐厅: 傷心酸辣粉 (越秀廣場)
资讯:

2023-10-30 427 浏览
以前成日食嘅餐廳依家愈開愈少了 行過見到忍唔住想食返 太耐冇食了 叫咗碗普通酸辣薯粉小辣小酸 最後覺得有啲失望 湯底過酸令到辣味好唔岀 薯粉唔太掛湯 最後都冇食曬成碗 食物嘅質素好似變了 冇以前咁好食
2023-08-10 722 浏览
点左:夫妻肺片酸辣粉脆猪腩酸辣粉半只辣子鸡首先酸辣粉,个汤好似辣油加水,个粉好淋,淋到好似前一日已经煮好再返煮。辣子鸡个鸡丁系冇味嘅,得层皮系焦嘅。脆猪腩简直黑暗料理,油炸时间同埋火候完全控制失败,炸出左一个猪腩尸体而唔系脆猪腩。总而言之,失望,伤心酸辣粉已经唔系做酸辣粉,宜家系做平价放题的普通茶餐厅。同埋食完之后我同友人都觉得肚十分不舒服,仲肚屙左。睇来唔单止食物味道有问题,食物质量都有问题。绝对唔会再来。
点左:夫妻肺片酸辣粉
脆猪腩酸辣粉
半只辣子鸡
辣子鸡个鸡丁系冇味嘅,得层皮系焦嘅。
2023-07-19 648 浏览
踏入門口,店主熱情咁迎接我哋,好似返到屋企咁溫馨。知道我地係第一次嚟,佢好仔細咁同我哋講解佢地嘅招牌菜。第一道上嚟嘅係「涼拌茄子」,睇嚟就好吸引,茄子入口即化,帶少少嘅麻辣,令人胃口大開。呢個涼菜食落去清新爽口,就好似係呢個炎炎夏日裡面揾返一絲涼意咁。跟住上嚟嘅係我哋等唔急嘅「地獄雞翼」。雞翼個皮炸得香脆,一上枱就流咀,咬一口,辣味同埋麻感即刻襲來,辣得我眼淚都嚟唔及,但係呢啲辣中帶麻嘅味道,真係好難忘,令人冇法停口。最後,主角登場——「傷心酸辣粉」。酸辣湯底香氣撲鼻,配料又豐富,有蝦、豬肉、豆腐皮等等,每一口都可以品嚐到唔同嘅風味。麵條煮得啱啱好,有咬勁,配埋酸辣湯汁,真係令個碗粉絲都充滿咗生氣同滋味。

2023-07-05
2023-07-09 484 浏览
我第一個叫嘅係涼拌茄子。一上枱,茄子嘅深紫色吸引住我,散發出迷人嘅香氣。茄子入口即溶,質感好滑,令人陶醉。茄子嘅鮮嫩口感同埋滑順嘅質感同微辣嘅調味料完美結合,做嚟呢碟涼拌茄子鮮美而清爽,絕對係夏日餐桌上嘅絕佳選擇。之後我試咗佢哋嘅地獄雞翼。雞翼經過特殊煮法,外脆內嫩,帶有微微嘅辣味。雞翼嘅外皮酥脆,一咬落去,肉質鮮嫩多汁,充滿咗辣椒同埋香料嘅風味,真係令人停唔住。呢款地獄雞翼係辣食愛好者嘅最佳選擇,辣味夠正,肉質細嫩,每一口都可以品味到到當中嘅鮮味。除咗菜式本身嘅美味,「傷心酸辣粉」仲俾人一種家嘅感覺。店內簡單而舒適嘅裝潢,令人感到放鬆同埋舒適。服務人員熱情友善,唔單止詳細介紹菜單,仲會根據客人嘅口味偏好提供建議。佢哋嘅用心服務同對食物嘅熱愛可以從每一碟菜嘅味道中感受到,呢都係我願意再去光顧嘅原因之一。呢度唔止止有傳統嘅麻辣粉,仲有好多其他美味嘅小食。無論係味道定係服務,呢間店真係令我驚喜不已。我好推薦大家要嚟試吓

2023-06-14
2023-04-22 1023 浏览
此間主打重慶酸辣粉,招牌菜重慶麻辣雞煲,香辣烤魚放題,傷心酸辣粉,皇牌口水雞,水煮魚,酸菜魚,重慶辣子雞。價錢親民抵食,質素也不錯,已幫襯多次,喜歡四川辣的口味一定岩晒口味。環境幹淨明亮,地方雖不大,但挻受街坊追捧。自助區火鍋料款式多多,任取任食今次叫左酸菜魚放題,上菜時見魚略煎過,一陣烤魚打邊爐時魚肉會實淨d,條魚都幾大下,肉香嫩滑,加入酸菜更惹味更開胃。食完條魚仲可以慢慢打埋邊爐,丸類,虾,肥牛,蔬菜類,凉粉類已讓我地錦上添花,更加飽肚。

環境幹淨明亮,地方雖不大,但挻受街坊追捧。

自助區火鍋料款式多多,任取任食

2023-04-07 537 浏览
滑雞🐔酸辣粉🍜現在做緊特價$28嘩真係好抵呀!✌🏻初初仲諗住肯定好細碗啊⋯🤔點知同正價份量一樣咁大!味道呢依然!😋好食又抵食囉!仲有麻辣牛丸酸辣粉下次一定要試吓!😋
滑雞🐔酸辣粉🍜
現在做緊特價$28嘩真係好抵呀!✌🏻
初初仲諗住肯定好細碗啊⋯🤔
點知同正價份量一樣咁大!
味道呢依然!😋

外卖自取
滑雞酸辣粉
  • 傷心酸辣粉
2023-02-07 510 浏览
💥算係香港酸辣界既始袓📍傷心酸辣粉|新蒲崗📍人均消費 $ 3 X#CL新蒲崗 #CL四圍食 #CL中餐 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️一條友睇完醫生,自己搵食🙉見到好耐無食過既傷心酸辣粉,下午茶餐只係$33~ 自選兩款餸仲有嘢飲,叫左蟹籽包同埋即炸魚餅🤗個湯底有啲似出前一丁隻豬骨濃湯😂😂🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥算係香港酸辣界既始袓

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2023-01-14 1527 浏览
屋企附近的「傷心酸辣粉」之前食過佢哋個火鍋放題真係好抵食,質素又唔錯今日突然想食酸辣粉,就同屋企人一齊喺度食個午餐==========🔹無骨小酥魚 試食價 $28 (原價 $42)為餐廳新出品外表炸至金黃色,粉漿夠薄小酥魚口感酥脆帶淡淡魚味不帶腥蘸上酸甜醬食更滋味推介指數:8/10==========🔹精選二人套餐 $146(包4款小食配2碗傷心酸辣粉)所有小食都揀咗BB辣▶️夫妻肺片以青瓜絲墊底牛小腿肉爽彈;牛肚嫩滑;花生香脆調味適中不過鹹,吃到淡淡麻油及芝麻香推介指數:8/10▶️乾撈牛肚加入適量芫茜食落更香口辣度較夫妻肺片高,如果唔食得辣的朋友建議走辣推介指數:8/10▶️紅油蒜茸青瓜青瓜爽脆入味,醋酸不重,辣度不高如蒜蓉份量增加會更喜歡推介指數:8/10▶️炸墨魚餅魚餅裡帶份量不少的墨魚粒,口感微彈,雖經油炸但油膩感不重配合酸甜醬食非常夾得來推介指數:8/10▶️傷心酸辣粉配料豐富,有花生,肉碎,大頭菜,蔥花及芫茜湯底辣度及酸度均較高,薯粉煮至Q彈推介指數:8.5/10▶️傷心小寬麵配料跟湯底同上小寬麵一點也不寬🤭,絕對係幼麵推介指數:7.5/10==========🔹海蜇手撕雞 $43有
今日突然想食酸辣粉,就同屋企人一齊喺度食個午餐
==========
🔹無骨小酥魚 試食價 $28 (原價 $42)
為餐廳新出品
外表炸至金黃色,粉漿夠薄
小酥魚口感酥脆帶淡淡魚味不帶腥
蘸上酸甜醬食更滋味
🔹精選二人套餐 $146
(包4款小食配2碗傷心酸辣粉)
所有小食都揀咗BB辣

▶️夫妻肺片
以青瓜絲墊底
牛小腿肉爽彈;牛肚嫩滑;花生香脆
調味適中不過鹹,吃到淡淡麻油及芝麻香

▶️乾撈牛肚
加入適量芫茜食落更香口
辣度較夫妻肺片高,如果唔食得辣的朋友建議走辣

▶️紅油蒜茸青瓜
青瓜爽脆入味,醋酸不重,辣度不高
如蒜蓉份量增加會更喜歡

▶️炸墨魚餅
魚餅裡帶份量不少的墨魚粒,口感微彈,雖經油炸但油膩感不重
配合酸甜醬食非常夾得來

▶️傷心酸辣粉
配料豐富,有花生,肉碎,大頭菜,蔥花及芫茜
湯底辣度及酸度均較高,薯粉煮至Q彈

▶️傷心小寬麵
配料跟湯底同上
小寬麵一點也不寬🤭,絕對係幼麵
推介指數:7.5/10
🔹海蜇手撕雞 $43
有青瓜絲墊底
雞肉嫩滑,海蜇有嚼勁而爽口
帶不錯的麻油香,整體味道不過濃
🔹涼拌牛柏葉 $36
牛柏葉爽口入味帶麻油香,配上青瓜粒感覺健康
==========
🔹柑桔青檸蜜 (跟餐價 $8)
==========
食咁多嘢埋單免加一$2️⃣6️⃣1️⃣,食物質素符合預期,性價比高,值得回訪
2023-01-14
  • 傷心酸辣粉
2022-11-13 606 浏览
天氣突然又熱番 突然之間好想去食麻辣爽口既涼伴菜✨夫妻肺片🌶滿滿嘅紅油入口爽滑,辣汁包住肉片,惹味一口接一口✨貢菜皮蛋 原來涼拌菜都可以揀辣度,我哋選擇微辣,皮蛋非常溏心配上辣汁真係好正😄✨手撕雞冷麵配上花生芝麻同青瓜絲加埋麻辣真係好惹味,呢排天氣又熱翻,岩晒🤤✨傷心酸辣粉🫶🏻傷心酸辣粉絕對是想當年嘅回憶,正宗嘅重慶酸辣粉,加上肉碎、花生等又酸又辣,越食越開胃每次嚟唔order呢款都對唔住自己

天氣突然又熱番 突然之間好想去食麻辣爽口既涼伴菜

✨夫妻肺片🌶滿滿嘅紅油
入口爽滑,辣汁包住肉片,惹味一口接一口

✨貢菜皮蛋

✨手撕雞冷麵
配上花生芝麻同青瓜絲加埋麻辣真係好惹味,
呢排天氣又熱翻,岩晒🤤

✨傷心酸辣粉🫶🏻
傷心酸辣粉絕對是想當年嘅回憶,
正宗嘅重慶酸辣粉,加上肉碎、花生等
又酸又辣,越食越開胃
每次嚟唔order呢款都對唔住自己
2022-10-22 573 浏览
廣為人知 價格親民的四川菜餐廳,平民美食🥰 深受街坊歡迎,愛吃辣的朋友必定食過!🤤 店舖空間大,環境乾淨企理,座位寬敞舒適,不設用餐時限,店員服務態度很好。食物方面主打重慶酸辣粉麵、雞煲/烤魚放題、涼拌小食,食物質素不錯,價錢偏低,性價比高👍🏻 三人消費:$237 🫧不設加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🍲精選二人套餐 ($143)✨好抵食!套餐可選四款配菜,份量多,好飽肚好滿足👍🏻▸ 酸辣粉 (小辣) (2碗)自選麵底:薯粉、小寬麵湯底酸辣度適中,香濃惹味,好開胃🤤 配料份量好多,鋪滿整個碗!有肉碎、花生、芫茜、酸菜及蔥花薯粉煙韌滑溜有彈性 不易斷,小寬麵是幼身麵條,份量多,好入味😋▸ 蒜泥白肉 Sliced Pork with Minced Garlic滿滿的蒜泥及辣油,鹹辣鮮香🤤 肉片鮮嫩▸ 海蜇脆耳 Jellyfish & Pigs Ear in Chili Sauce香辣惹味,好爽脆▸ 涼拌海帶絲 Chilled Seaweed香辣惹味,海帶絲▸ 炸三鮮餃子 Fried Dumplings (4件)香脆可口👍🏻 配甜酸醬 胡麻醬手撕雞涼拌烏冬

三人消費:$237 🫧不設加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅
🍲精選二人套餐 ($143)✨
好抵食!套餐可選四款配菜,份量多,好飽肚好滿足👍🏻

▸ 酸辣粉 (小辣) (2碗)
自選麵底:薯粉、小寬麵

滿滿的蒜泥及辣油,鹹辣鮮香🤤 肉片鮮嫩

香辣惹味,好爽脆

▸ 涼拌海帶絲 Chilled Seaweed
香辣惹味,海帶絲

▸ 炸三鮮餃子 Fried Dumplings (4件)
香脆可口👍🏻 配甜酸醬

胡麻醬手撕雞涼拌烏冬 ($48)✨
夏日限定款式,不想吃辣的朋友可以一試😚 手撕雞嫩滑 份量多,烏冬夠彈牙😋 配上胡麻醬、青瓜絲及芫茜一流

辣椒油 Chili Oil ($29)✨
好大樽好抵買!喜歡重慶辣味的朋友必定要買回家試,辣度強勁🔥

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
奶茶涼粉冰 (套餐$Free)✨
推薦必飲!奶茶配涼粉是絕配😍

椰汁涼粉冰 (+$12)✨
推薦!椰汁味好香濃,甜味十足

凍西洋菜蜜 Iced Watercress Honey (+$5)✨
2022-09-24 576 浏览
傷心酸辣粉最近新出咗「穌香脆豬腩」所以今日一於去試吓5點幾去到都幾多人大家都係食放題,勁抵食但今日想試新嘢「穌香脆豬腩」套餐 見到新出所以試吓因為平時都係食口水雞米線套餐包一碗麵+冷泡茶我揀左白桃烏龍換咗個好可愛嘅杯好啱打卡但呢個真係值得試未食過咁脆嘅燒腩仔燒得好靚食落去「chok chok」聲脆過薯片跟餐嘅米線食開中辣中辣香好多泡椒米線大家一定係去食傷心酸辣粉但其實泡椒米線真係唔多地方有!泡椒個爽辣比較清爽推介大家試吓乾扁四季豆有鍋氣喎都,不錯下次可以試埋其他小炒口水雞大家必食架啦加大份量好正非常入味又夠辣其實都成日食不過見個新餐唔錯就出返個食評啦值得推介
傷心酸辣粉最近新出咗「穌香脆豬腩」
所以今日一於去試吓

5點幾去到都幾多人

大家都係食放題,勁抵食

但今日想試新嘢

跟餐嘅米線

食開中辣
中辣香好多

大家一定係去食傷心酸辣粉
但其實泡椒米線真係唔多地方有!
泡椒個爽辣比較清爽

穌香脆豬腩
白桃烏龍冷泡茶
乾煸四季豆
口水雞
如果問番零零年代迫緊深水埗黃金商場附近,當時仲係一間重慶薯粉小店嘅傷心酸辣粉吔緊碗小辣都辣到變膶腸唇嘅紅薯粉嘅我,真係劈頭都諗唔到今時今日小店已可說成集團式多區有分店,仲要搞埋放題!坊間平均稍平嘅放題/自助餐一般都盛惠二三百蚊,呢度係三百幾係3位人頭價,限時90分鐘。如閣下個胃鯨吞量有番咁上下,$108正一塞到肚飽,固然係實惠過去大x樂活一人打邊邊都收接近$80一鍋。當然食品質量自然就價。譬如蟹柳係用透明膠套套住嗰款明顯機切長方形起角嗰種假蟹柳;魚肉燒賣係食唔到豬、魚肉味,靠嘅係味精撈麵粉,工場整成成個泥膠樣嘅燒賣;然後,串串蝦係比赤米更細(佩服員工咁幼嘅蝦都穿到條竹簽入去👏🏻)但零蝦味亦缺乏彈牙肉質⋯⋯另,員工會俾個透明膠杯,稱竹簽用完請放杯內,亦不時推餐車收碗碟,唔駛怕成枱迫爆冇位擠嘢。當然亦有可取自處,否則唔會7點幾起門外排大堆人等位。譬如主打嘅豬肚雞煲,豬肚多係淺啡彈牙嘅肚件,好少深啡硬口。嫌雞件唔夠,出面仲有得自添;嫌肥牛肥,仲有鮮牛肉。去番原點,都係灼灼碗薯粉。灼咗一分鐘鬆啲,已經吸收哂鍋之湯汁,唔駛再點自調醬汁已眾味紛陳。滿足窮食放題願望。
當然亦有可取自處,否則唔會7點幾起門外排大堆人等位。
豬肚雞煲
2022-09-16
豬肚雞煲
2022-08-31 278 浏览
太興奮喇!我最愛嘅傷心酸辣粉竟然喺越秀廣場開咗分店,以前都會專誠出去旺角食,而家唔使走到咁遠近近地就有得食啦!我每次嚟親都會食呢度嘅酸辣粉大辣,食完一身汗超爽佢哋嘅傷心酸辣粉係最正宗最好食
佢哋嘅傷心酸辣粉係最正宗最好食
2022-08-22 378 浏览
傷心酸辣粉🍲評分:🌕🌕🌕🌕🌗新蒲崗有唔少好嘢食,行經越秀廣場見到陪伴住唔少後生仔長大嘅傷心酸辣粉,一於就入去回味一番😋 酸到流口水,辣到流眼淚,麻到無感覺~·酥香脆豬腩酸辣粉點左新推出既套餐,酸辣粉仲係經典既重慶味道~ 脆腩同酸辣粉分開上,保留到腩肉出鑊後既酥化 & 香脆✅ 唔同街外燒味一係脆到硬骨骨/ 淋到唔脆,一試便知有沒有! 請比脆~係10個脆呀🙋🏼‍♀️ 脆係咬開就化開黎既感覺,調味適中幾好味~ 點上少許甜辣醬,值得一試👍·套餐配白桃烏龍冷泡茶食辣嘢配上一杯冷泡茶🥤零卡路里又可以幫助清熱氣同埋消滯,加埋花花水杯令人心情好好呢!😊·招牌口水雞雞有唔同部位及辣度選擇,我就點下例~皆因雞下髀飽滿大大件,食落肉質亦嫩滑🥰 浸著花生粒辣油帶有甘香,的確係招牌無誤☑️·干扁四季豆四季豆唔會太辣,配合大量肉碎,鑊氣好夠,份量算大碟,食得好過癮!·鹽焗手撕雞鹽焗嘅手撕雞配上青瓜絲好開胃,重點係無骨,作為配菜一流呀~總結,平民級價錢食到經典既重慶味道,同埋新出既酥香脆豬腩套餐十分推薦,係高性價比之選。
傷心酸辣粉🍲

評分:🌕🌕🌕🌕🌗

·酥香脆豬腩酸辣粉

·套餐配白桃烏龍冷泡茶

·招牌口水雞

·干扁四季豆

·鹽焗手撕雞
鹽焗嘅手撕雞配上青瓜絲好開胃,重點係無骨,作為配菜一流呀~

• 酥香脆豬腩
2022-08-15 400 浏览
.以前讀書個時經常叫傷心酸辣粉外賣,今日心血來潮想食,見又有啲新口味,就孖老公去屋企附近食返碗😆酥香脆豬腩 + 傷心酸辣粉 + 白桃烏龍冷泡茶 ($68)脆豬腩即叫即炸,熱焫焫上枱,豬腩皮炸到好酥脆,豬腩肉肥瘦均勻,炸完食落都唔覺嚡熠熠,仍然夠鬆嫩,點上甜酸醬食好惹味🔥仲有香辣粉可選擇既。酸辣粉我叫左BB辣,酸辣比例調得剛好,薯粉好滑都幾Q彈,加埋肉碎、花生等配菜一齊食好開胃呀。白桃烏龍茶都好大杯,可以解油膩👍🏼油鹽水花甲煲 ($139)新出四款花甲煲(油鹽水花甲煲、酸菜花甲煲、胡椒花甲雞煲、冬陰功花甲煲),我平時又少買返屋企整,就叫左一煲😁份量超多‼️啲蜆好似食極都有,幾新鮮又冇沙,連白蘿蔔都好甜,有驚喜喎🤩推薦!鹽焗手撕雞 (例牌$38)份量都多,手撕雞肉質都嫩,鹹度調得剛好,好入味,加上有青瓜涼拌,會不自覺地食一啖又一啖😆新蒲崗分店我第一次黎,都幾大間夠闊落,啲阿叔阿姐都幾有禮貌,上菜都算快👍🏼

酥香脆豬腩 + 傷心酸辣粉 + 白桃烏龍冷泡茶 ($68)
白桃烏龍茶都好大杯,可以解油膩👍🏼
酥香脆豬腩 + 傷心酸辣粉
傷心酸辣粉

油鹽水花甲煲 ($139)
油鹽水花甲煲

鹽焗手撕雞 (例牌$38)
鹽焗手撕雞

2022-08-14