餐厅: 元気寿司 (黃埔天地)
资讯:

2008-02-15 35 浏览
情人節個晚去左食,等位等左唔使1個鍾,算係咁啦,幾快,二個人一共食左十幾碟,味道ok咁啦,唔多夠鮮,但係咁既價錢咁既貨色,算係咁啦
(非会员)
2008-01-17 12 浏览
自從板前開左, 我就冇去元氣. 係最近一個人悶悶地,,,,下午lunch時份走左去黃埔元氣吃野.. 發覺佢地有心做過d壽司.以前料紅過飯.又少料,. 而家料蓋過飯,雖然冇手握壽司咁粘實..但係賣相好左. 味道好左,最欣賞佢一個軟軗蟹手卷,炸蟹係有半隻在卷裡面,紫菜又脆! 相反板前的,味道好,但係炸蟹得一小支腳,真係夫望,仲要比別人貴~ 我想我現在對它有信心左.. 及比自己多個選擇, 至少唔洗似板前咁排到胃痛都未有位..

2007-10-06 17 浏览
6.10.2007用了元氣張八折咭,家姐話要去黃埔果間試喎!六點幾黎到.唔洗等位,服務唔差的.不過,唔該唔好人地走或入內果時成班人係樹講野,好嘈同埋困擾點了芥辣八爪魚,小柱,芥辣八爪魚,辣味三文魚,唔知漁乜乜(不錯),帶子(新鮮)火炙三文魚(好好味)赤貝(鮮甜),油甘魚(麻麻)四個手卷,燉蛋好老,唔得)溫泉蛋:以為半生熟,點知係全生,好腥,唔掂結論:還是覺得apm分店好味點合共$402,五個人食
6.10.2007

燉蛋
好老,唔得)

溫泉蛋:以為半生熟,點知係全生,好腥,唔掂

結論:還是覺得apm分店好味點

合共$402,五個人食
2007-09-02 7 浏览
小肥:雖然好多人會話呢類連鎖式回轉壽司冇靈魂(尤其係D Staff o個d "二三四" o既日文)又冇諴意, 但係我同大肥都間唔使會幫襯元氣o架! 其實相比同類型o既壽司店元氣算係最好o架喎! 同埋雖然冇驚喜, 但至少唔會難食呀! 有時唔想煩, 唔想用腦, 但又有時間排隊o既話都係唔錯o既選擇呀~ 上星期有一晚o係UA睇戲, 唔知食乜又見唔係要等好耐, 就再o黎幫襯啦. 我地一坐低就好快咁點o左我地常叫o既帶子, 芥辣八爪魚, 北寄貝沙律, 三文魚, 甜蝦, 蝦沙律, 元氣巻同炸蝦巻, 其中我o既至愛係芥辣八爪魚, 點埋多多wasabi簡直係刺激呀! 要食到標眼水先開心, 另外蝦沙律我記得應該係較新o既口味, 佢總係令我諗起滑蛋蝦仁! 食完一round我地就加多2個蒸蛋, 一客泡芙同1個手巻(大肥食o既), 呢度o既蒸蛋雖然用料係好普通, 又唔係乜o野貴價, 但係好滑好好味, 泡芙都係比較新o既, 都幾好味o架~服務就算係滿意啦, 當晚有個女仔可能係新o黎, 比較黱雞, 佢送o野o黎我地講少少o野, 或者有少少反應佢都好驚咁望番我地, 驚死做錯o野咁, 不過當然唔會令我反感, 反而覺得
小肥:
服務就算係滿意啦, 當晚有個女仔可能係新o黎, 比較黱雞, 佢送o野o黎我地講少少o野, 或者有少少反應佢都好驚咁望番我地, 驚死做錯o野咁, 不過當然唔會令我反感, 反而覺得佢幾得意.
p.s. 我地四月去台灣時試過當地o既元氣, 不論價錢, 質素, 款式都比香港吸引, 有機會大家都不妨一試, 同埋有VIP的話, o係當地都會有折o架喎! 我都想再去食多次呀!

大肥:
記得幾年前迴轉壽司岩岩興起既時候,元祿係首選,但質素就越黎越差,再慢慢俾元氣爬過頭,但而家通街都係迴轉壽司既時候,元氣雖然唔可以話係食迴轉壽司首選,但一定會係穩陣之選。其實而家既元氣雖然比起以前係差左少少,但仍然有佢既獨特之處,否則都唔會間間都要排長龍啦。
首先講下必食推介,軟殼蟹手卷,脆脆既紫菜同軟殼蟹再加上佢地既沙律汁,味道非常好,沙律醬中和左軟殼蟹既油味亦提升左整體既味道。辣味三文魚,適中既辣味同三文魚既鮮味配合得岩岩好。帶子壽司,絕個人喜好,當然好既帶子係唔可以有鯹味,哩度都算做得到。元氣卷,好似越做越差,三文魚越黎越細塊,中間既三文魚皮就越黎越硬,雖然如此,但因為食開有癮,所以仍然係我既必食清單。炸蝦卷,味道始終如一,哩個都算係保持得最好既一款壽司。北寄貝沙律,味道依然吸引,但料就越黎越少啦。燉蛋,蓮子同忍者小靈精(即係好似忍者小靈精塊面既魚蛋),仲有唔知係咪魚翅既翅,全部都十年如一日。其實仲有好多新款壽司,但感覺總係比唔上以上經典選擇。除左價錢靜靜咁加左之外,其餘既野,大致上都仍然係迴轉壽司中中上之選。加上有元氣卡,感覺上係好d,但而家元氣卡越黎越難續啦,仲有幾年先有一次機會。
2007-07-06 8 浏览
雖然黃埔好多野食,但總見到元氣排長龍。裝修過後,坐位舒服好多,而且元氣成日會有新菜式比人揀,可以保持新鮮感。推介的係三文魚頭湯,元氣卷;可惜他他牛越唻越唔好味(可能依家興食和牛,口感完全唔同)有元氣咭,會抵好多
雖然黃埔好多野食,但總見到元氣排長龍。

有元氣咭,會抵好多
(非会员)
2007-01-24 17 浏览
上週某天接近中午12點,我到紅磡黃埔元氣食壽司。我是元氣的長期“客仔”。當時店內沒有什麼客人,迴旋帶也只開一半。我當時發覺一些壽司例如三文魚是濕的、出水的,心內有些猶豫,仍是吃了幾客。但當晚便出事了,勁拉肚子、肚疼,要看病,請病假,被折騰了三天。出事前我沒有單獨吃過什麼東西,只是元氣,但我的家人同事朋友只有我出事。我曾經在澳洲在東京晚上吃壽司夜消,親眼目睹店鋪把所有賣不完的魚生給扔了的。我不會再光顧元氣。

2006-09-07 20 浏览
到這壽司店,本人覺得最合口味,便是軟殼蟹手卷,而其他壽司,很多也算不錯,水準ok,食物水準比起一壽司的水準還要高,但環境則低了兩籌。到這裡吃東西,依然果句,坐到接近迴旋運輸帶附近坐位,可以揀到新鮮的東西才取,有時數圈都同時出現的壽司,大家也心裡有數,知道不會好到那裡了。

2006-08-25 23 浏览
很久沒有幫襯,點知一幫襯就覺得唔掂。壽司的用料已沒有昔日的新鮮,很多類海產壽司都是淡而無味,有些食落直頭係唔新鮮。而且舊飯鬆散,未夾都已經散開,一路夾一路跌,食得唔暢快。其中,我食左個軟腳蟹手卷,同menu張相有些出入,相中舊手卷是有青瓜條的,但上碟的就無,但我嚴重相信有青瓜的會變得好食,因為青瓜的青甜會中和炸軟腳蟹的油膩。不過都有樣幾好食,就係新出的炸墨魚咀。我覺得元氣已經失去了上當年的競爭力,質素大不如前,我認為用元氣的價錢去別處可以食到更高質的壽司,所以我不會再光顧元氣。

不過都有樣幾好食,就係新出的炸墨魚咀。

2006-06-13 8 浏览
weekend 去左元氣食飯.. 竟然冇人排隊.. 莫非"世界盃效應"?! heeehee!!2個人order 左:1) 三文魚手卷: 唔多三文魚.. 2 塊到.. 麻麻地.. 食到最落只係白飯.. 少少失望! ~.~2) 軟殼蟿手卷: 冇食.. 冇comment3) 帶子壽司: 好細細舊呀.. 帶子一d 都唔厚身..完全冇口感.. 4) 辣味三文魚壽司: 呢個幾滿意.. 好好食.. 5) 赤貝壽司: 又幾爽bor!6) 牛肉壽司: 冇食到.. 因為實在太血林林喇.. 朋友仔話幾好食..7) 三文魚籽壽司: 幾好食.. 幾新鮮..8) 炸蝦壽司: 呢個都係必食.. 炸蝦仲keep 到脆口.. 好食..9) 墨魚壽司: 幾好食.. 幾煙un..10) 粟米壽司& 腐皮壽司: 冇食到呀.. 朋友仔至愛..不過講真.. 元氣d 壽司真係十分普通.. 唔會真係令到你一試難忘.. 但又唔會差得好勁o羅

2個人order 左:
2) 軟殼蟿手卷: 冇食.. 冇comment
4) 辣味三文魚壽司: 呢個幾滿意.. 好好食..
5) 赤貝壽司: 又幾爽bor!
7) 三文魚籽壽司: 幾好食.. 幾新鮮..
9) 墨魚壽司: 幾好食.. 幾煙un..

2006-04-14 5 浏览
唔錯啊!我不單只可以食,仲可以看看員工點製作sushi,個個不但好熟練,做得好快,仲好注重衛生!我宜加成日都去食!
2005-10-14 13 浏览
我想回應呀!我亦覺得元氣係比較專業!上次,我看到師傅製軟殼蟹手卷,可能放的餡料多了,又捲得不對稱,外面的紫菜“裂”了,師傅把整個手卷掉了,再重新製過,連續2次,師傅都皺一皺眉頭,覺得不理想,沒要,都棄了!你可以話佢很浪費的,而且師傅很快給侍應送到客人前。好過其他迴轉壽司店,製完的手卷,很久才給客人,成塊紫菜“淋”的!
我想回應呀!
2005-10-13 14 浏览
重陽果日未7點已經有人排隊......試左d新野,山芋吞拿魚壽司,一脆一軟,我覺得幾好,不過唔知乜野係山芋...新出果個蟹肉壽司麻麻地...可能d蟹肉比較鞋...仲有一個昆布漬魚,個味好怪...可能d昆布就咁掩d魚我唔係太鍾意食平時食開果d加州小卷同燒三文魚唔見bar有...所以叫左加州手卷,比我想像中好食,因為有好大舊既牛油果+沙律醬~飲埋個三文魚頭湯,有d甜味,清清地都唔差
重陽果日未7點已經有人排隊......
飲埋個三文魚頭湯,有d甜味,清清地都唔差
2005-10-13 32 浏览
雖然每次都有條人龍等位, 但可能始終sushi bar 吃完便走, 不用等太耐就輪到位, 服務不錯, 軟殼蟹手捲是我的至愛, 要order, 即叫即整, 可feel 到軟殼蟹剛炸好, 香脆仍熱的, 加上特製wasabi salad 醬, 我認為是全埸最正的食品, 試過下午茶時間叫, 但不香脆及凍的, 可能下午時間去貨慢, (他們是炸定一盤的), 我有9折卡, 但聽說現已不接受申請了
2005-10-11 10 浏览
今日唔知係咪假期的關係,未到七點都有好多人排隊。一邊睇我最近追緊的“死亡筆記”一邊等,終於有兩人位啦!見到出左新野,咁就大膽叫左來試,那個好像叫山竽吞拿魚壽司,d竽頭好唔掂,吞拿魚都麻麻,唔建議大家試。我仲見到有溫泉蛋,以前係冇架,可能我都頗耐冇來啦,所以幾時出就唔知,但十二元食一隻蛋都幾貴下。同埋我都係覺得order 的壽司比較新鮮,尤其係d紫菜,一試就知係咪放左好耐而唔新鮮,除非waiter係轉盤度取俾客啦,否則order紫菜類壽司係比轉盤內的正好多,d紫菜係脆架!
2005-08-06 14 浏览
想食燒三文魚壽司,夜晚果餐就外賣解決見到有d特選壽司都有得比人外賣,咁就試左個特大虎蝦,$12一件.我唔知蝦係熟,因為冇睇到d相,但係又真係好大舊,食落意料之外好鮮甜,蝦身好爽其他都可以keep到水準,可能冇叫到上次覺得唔好食既款,所以今次滿意返
想食燒三文魚壽司,夜晚果餐就外賣解決