餐厅: 元気寿司 (創紀之城五期(apm))
资讯:

2018-09-15 115 浏览
好耐冇食元氣,難得今日有時間同同事行過理就坐低食下,我自己最鐘意就係佢個香蔥呑拿魚蓉香卷,因為係高速線限定,所以唔係間間有,呑拿魚蓉配香蔥加埋上面有加芝麻,好香,飯包住既係黃蘿蔔,配埋一齊成件壽司就清新左,正
2018-08-31 186 浏览
之前好少去元氣食,但知道出左高速列車就一直好想試下lunch同幾個同事去trytry~一坐底好興奮,用tablet自己落order,十分方便又可以慢慢諗食乜但係每次有限落單數量,冇得一次過瘋狂叫曬>珍寶蟹棒只係普通嘅蟹柳...有兩件仲要散開左>火灸三文魚~都算入囗溶化,不過唔要黑椒味會好d>火灸帶子,好大粒同重牛油味>雞軟骨食落香囗,唔會炸過龍太乾,唔錯>加州卷太細件,冇乜蟹子係外面,唔會再叫>黑椒燒蠔,粒蠔重細過件飯,食落唔太新鮮***整體食物質素普通,只係未玩過高速列車嘅可以試下
之前好少去元氣食,但知道出左高速列車就一直好想試下
lunch同幾個同事去trytry~
但係每次有限落單數量,冇得一次過瘋狂叫曬

>珍寶蟹棒只係普通嘅蟹柳...有兩件仲要散開左

>火灸三文魚~都算入囗溶化,不過唔要黑椒味會好d
>火灸帶子,好大粒同重牛油味
>雞軟骨食落香囗,唔會炸過龍太乾,唔錯

>加州卷太細件,冇乜蟹子係外面,唔會再叫
>黑椒燒蠔,粒蠔重細過件飯,食落唔太新鮮

***整體食物質素普通,只係未玩過高速列車嘅可以試下
2018-08-31
2018-08-26 87 浏览
以前聽就聽得多啊香港真係未試過呢個火車送壽司過嚟俾我食,啊呢間嘅人有個好好嘅優點啊即係你可以玩得好野多都可以黎食,上次游完水10點幾都仲可以係度食到野喺APM來講真係冇乜邊幾間做得到等位係耐左啲嘅,間中有漏單嘅情況出現整體來講一均百幾蚊算係咁啦係香港

等位係耐左啲嘅,間中有漏單嘅情況出現

整體來講一均百幾蚊算係咁啦係香港
2018-08-17 173 浏览
6點放工,一路行過去APM就羅定飛,點知都要等幾十個等到7點終於有得入座,好驚喜,我地2個人竟然係晚飯時間俾張4人台卡位俾我地,仲唔需要俾人搭台呢間係高速線,有得用平板電腦落ORDER呢頁係期間限定,SHOW左5款但有4款都係暫未供應唔洗5分鐘,嘢食已經開始來到,呢間車一定哄到好多小朋友來食,禁一下着燈粒制,佢就會自己走架喇快到未有時間食,D嘢食已經來齊晒後加左呢3樣,好食唔係好多者因為之前續左會員有75折優惠,折左只係$222.7,好抵丫,好過食放題丫,魚生新鮮好多
6點放工,一路行過去APM就羅定飛,點知都要等幾十個

呢間係高速線,有得用平板電腦落ORDER

呢頁係期間限定,SHOW左5款但有4款都係暫未供應

快到未有時間食,D嘢食已經來齊晒

後加左呢3樣,好食

唔係好多者

2018-08-17 824 浏览
今日同個胖伴同事一齊俾人放鴿子,齊齊冇飯食,所以臨時決定收工就衝過去APM食壽司🍣,補充體力 估唔到我哋都已經彈閘衝到過嚟已經勁多人排緊隊,我哋已經一落樓就用手機程式攞飛,都要等差唔多30個號碼...噢~冇辦法啦繼續照等,大約七點我哋就有得入去喇,我哋好suprise呀,估唔到兩條友都可以坐到卡位,舒舒服服咁~正呀!!!我哋勁肚餓,拿拿聲拎起佢個平板電腦點單,篤篤篤篤篤!呢頭篤完嗰頭吱下豉油斟下水~架高速列車話咁快就到了 我哋兩個女人都點咗十幾款壽司,有海膽軍艦啦,帆立貝啦,甜蝦卷啦,赤海蝦啦,三文魚啦,燒三文魚啦,炸蝦卷啦,辣味三文魚啦,芥辣八爪魚啦,小柱壽司啦,牛油果軟殼蟹卷啦,加州反卷啦......嘩~今日嘅晚餐真係食到飽到上雲精😂🤣😂🤣 🇯🇵呢間連鎖式壽司店開咗咁多年仍然屹立不倒,一直嘅水準都能夠保持,仲略見進步,款款都新鮮好味,最近高速快線呢樣服務推出之後仲更勝一籌,壽司食物極速送上面前仲會定期有新出品系列添,呢期夏日推廣極上優惠我就見到係意式卷,意式香草熟帆立貝同埋池魚,意式卷上面好似係阿肥鍾意嘅Parma Ham來,我哋下次又可以去試啦,不過仲有五日就完喇,大家要試趁快了
仲會定期有新出品系列添,呢期夏日推廣極上優惠
2018-08-16
  • 小柱壽司
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 加州反卷
2018-08-09 400 浏览
今日到apm元氣吃晚餐,apm元氣長期都很受歡迎,六點拿座位票,大概六點半左右才能進,已經算快了,如果是吃飯時間,可能要等上一兩個小時,所以建議早點來,或是先拿了票,到處走走再回來吃。為什麼apm元氣這麼多人呢?除了食物質素和價錢算平外,我想部分跟它的火車送餐有關,在香港有這個火車送餐的並不多,算比較新鮮有趣吧!客人可以先用ipad下單,然後食物很快就會從輸送帶上的小火車送到你面前,很快很方便,不用一直叫服務員,自由度更大更方便!食物方面,我最愛吃前菜帶子邊,爽口美味,帶點微辣,加上一點點海蜇口,口感更豐富。另外,軟殼蟹手卷也是我的最愛,元氣的軟殼蟹是我吃過最好吃的,不會只有外殼,還挺多肉,而且一點也不會腥,炸得內脆外軟,配上甜甜的沙律醬,不用點豉油已經非常美味,紫菜因爲即叫即整,仍然保持香脆。再來是烏冬(忘記拍照),幾乎每次來都會點一客烏冬作總結,烏冬韌度剛好,十分軟滑,配上清湯,簡單美味。壽司方面,吃了榮螺,八爪魚和北寄貝,都是我的最愛,壽司飯很煙韌,不會一夾就散,盡顯功架,材料尚算新鮮,爽口味道不錯。最後,加了個小食八爪魚,比起其他食物略為遜色,不夠爽口,不過很多很大隻。

2018-08-07
2018-06-22 379 浏览
今日黎到觀塘APM,突然好想食元氣,所以就去左排隊,雖然係下午5點幾,但拎飛排隊既人非常之多,叫號同我張飛相差成40幾人。等左45分鐘,終於可以入座,點左最鍾意既三文魚壽司、芥辣八爪魚壽司等等。好滿足呀,美道都唔錯。

好滿足呀,美道都唔錯。

2018-06-14
2018-05-10 559 浏览
平時都有食開元氣壽司,但觀塘呢間有高速列車(即係點左壽司之後,壽司會由高速列車送到去你前邊, 10分過癮)一直都好難食到,因為真係閑閑哋都要排100到200個人,有元氣自己嘅app都好難食到啊。而今日真係超好彩,早一個鐘頭左右攞定飛,排咗大約10分鐘就有得入啦。不得不提嘅絕對係呢個新出嘅巨型火炙蟹棒壽司。個蟹棒真係大過個壽司飯成倍,超級有質感,仲有好juicy。有時有啲壽司店嘅蟹棒,係好多解左凍之後嘅水係入邊,食起上嚟冇咁正,但係元氣嗰個完全睇得出唔係cheap野,仲處理得好好,唔會有超多水係入邊。正啊

正啊
2018-05-01 439 浏览
譚校長隻歌都有唱 : [ 情人令我我我困倦寂! 寞是等等等未完]我受夠, 我真係受夠喇! 我都唔係愛情奴隸獸! 如果每一次出街都要我等超過半鐘嘅話 ,我寧願分手!我自己 走去元氣壽司,食壽司, 慶祝分手好過。我每款壽司都打阿孖嚟叫, 尤其是係,筋子壽司 ,三文魚壽司, 玉子壽司,左口魚裙邊壽司,辛辣吞拿魚壽司, 幾好食! 每一件壽司都整得工工整整 , 而且食落口都覺得幾新鮮咁樣 , 仲有嗰啲大滿足系列嘅壽司真係好抵食,又好味 。長期要我等半粒鐘?送花?接放工? 嫌我窮?Maggie 拜拜啦!  飛咗你我就good luck啦!
如果每一次出街都要我等超過半鐘嘅話 ,我寧願分手!
我自己 [一條冷] 走去元氣壽司,食壽司, 慶祝分手好過。

長期要我等半粒鐘?送花?接放工? 嫌我窮?
Maggie 拜拜啦!  飛咗你我就good luck啦!
2018-04-26 310 浏览
Lunch出去食飯有d趕時間,但呢間元氣lunch等位都可以接受,食物好快到,唔會食得好趕,lunch去食都真係夠時間,d位都好闊敞,唔會好逼。不過每次點野都限住6件就無得再點,多人食都幾麻煩下。
2018-04-18
2018-02-10 610 浏览
亞仔為左新幹線列車,晨早叫我起身食壽,我地第一批入去食,都闊落既~ 點完壽司列車好快開出,唯獨是個極上甜蝦卷等勁耐,亞仔食左3轉都未黎,到諗住叫人問問先到呢個勁好食,上面好多新鮮甜蝦仔加埋蟹籽脆口,卷物入面有牛油果加菜沙律,好好食,底同面一樣咁正,追加左幾次,好食~~

2018-01-12 554 浏览
原來有好幾間元氣都裝修為高速線系列,賣點就係由廻轉帶變為電車仔輸送帶。其實這個設計都幾好,因為平心而論,每個人都想揀好啲既野,如果價錢一樣,有得揀都會拎碟賣相好啲既,所以平時廻轉帶上總會有好幾碟,轉了數十回都沒人問津的賣剩蔗,放得越久就越無人要,難免造成浪費,所以即點即送都係好啲既。講返食物,高速線話有高速限定食物,午後之選都同平時既分店有所不同。我今次點了高速壽司盛,有三文魚壽司,吉列炸蝦壽司,槍魷魚壽司,蔥吞拿魚新香卷和芝士煙肉烏冬。頭三款壽司都係平常食慣的,沒分別,但蔥吞拿魚新香卷就幾好,個飯入面有啲漬物狀的東西,和吞拿魚幾夾。芝士煙肉烏冬其實就係卡邦尼意粉既變奏,芝士和烏冬幾夾,好香好滑,但煙肉太鹹。

高速壽司盛
最右係蔥吞拿魚新香卷
芝士煙肉烏冬
芝士煙肉烏冬
2017-11-13 554 浏览
童心未泯的我就很喜歡這送餐設計,每次點完餐都很期待列車到來埋站,有時還會探頭窺視從隧道出來的列車除了這點,就是價錢,是我這些平民可負擔的;而質素也不錯兩點半先有下午茶套餐,因未夠鐘只好散點。壽司整體質素合格,只係玉子壽司個飯好似未整好,影響左個賣相。炸蝦卷如無記錯元氣應該係始祖,保持水準第一次食,份量細細,等我可以有空間食飯後甜品~三文魚粒狀厚切,最特別係丼上的醬油,有別於枱上蘸壽司的豉油,請細心品嚐,配上葱花一起吃更好味。芝士蛋糕,要叫店員比一個雪得硬身的,別有一番滋味將凍得像雪糕的芝士蛋糕放入口中,它的質感像牛油一般在口中慢慢溶化,芝士味隨之送上,慢慢品嚐最後還有這隻可愛代言熊的裝飾~很豐富的一個午餐大滿足!

除了這點,就是價錢,是我這些平民可負擔的;而質素也不錯

炸蝦卷如無記錯元氣應該係始祖,保持水準

醬油三文魚迷你丼

芝士蛋糕

芝士蛋糕,要叫店員比一個雪得硬身的,別有一番滋味

最後還有這隻可愛代言熊的裝飾~

很豐富的一個午餐
大滿足!
醬油三文魚迷你丼
芝士蛋糕
2017-10-30 310 浏览
炙燒壽司餐炙燒黑椒蠔,十分惹味, D 蠔感覺新鮮,吾鯹。炙燒黑椒三文魚,超級好食,將三文魚昇華至另一種層次,就算熟既三文魚都好好食,十分惹味。炙燒黑椒熟蝦,比較一般般。炙燒芝士皇帝蟹柳,喜歡芝士的朋友一定會喜歡吃。枝豆,很好吃,有口感。日式燉蛋,很嫩滑,好吃。
炙燒壽司
2017-09-09 356 浏览
某日,突然想念起茶碗蒸。決定要為早前的「水蛋」平反,回歸最熟悉的觀塘分店。發現喜愛的炙燒左口魚雖然裡不是入口即化,卻也很柔軟碎蔥吞拿魚ok、刺身還好炙燒三文魚油脂分佈剛好,雖說要少吃三文魚還是點了一件海膽不是很鮮豔欲滴,卻沒有腥味還算ok,最後到主角!茶碗蒸終於是正常蛋了滑滑口感還有咸淡適中總算為早前的「水蛋」平反了!
炙燒左口魚群邊壽司
蔥吞拿魚碎壽司
碎蔥吞拿魚ok、刺身還好
貝類三色刺身
炙燒三文魚壽司
炙燒三文魚油脂分佈剛好,
雖說要少吃三文魚還是點了一件
海膽軍艦
海膽不是很鮮豔欲滴,卻沒有腥味還算ok,最後到主角!

終於是正常蛋了
滑滑口感還有咸淡適中
總算為早前的「水蛋」平反了!
炙燒左口魚群邊壽司
炙燒三文魚壽司