2016-04-25 2570 浏览
是日,友人相約去The One睇戲,午餐於美麗華商場的元氣一杯解決。這一間日式餐廳繞富日本風情,客人以日本人為主,人氣指數一直不弱。小妹因事來遲,友人早已打點一切。坐下不久,侍應就送上銀鱈魚照燒定食$118,包照燒銀鱈魚配沙律菜、白飯、開胃前菜、麵豉湯、蒸蛋和抹茶山藥大福,挺豐富的。前菜乃海帶蘿蔔和肉碎涼菜簡簡單單,不過不失。銀鱈魚大大的一件,連著厚厚的魚皮,銀鱈魚先用醬汁醃製,然後照燒而成,魚肉軟滑細嫩,魚皮略嫌稱不上焦香微脆,幸脂肪豐潤,啖啖鮮嫩和油香,伴飯吃不錯!白飯入口質感濕粘。蒸蛋內有蔬菜、冬菇和銀杏等,蛋香蛋味一般,蒸蛋也不算十分嫩滑。麵豉湯飲了數口即罷。元氣一杯的午餐,在尖沙咀區來說,稱得上「價廉」,但與「物美」似乎仍有一大段距離。套餐中,最有驚喜的,竟是這一粒抹茶山藥大福!大福拿在手中,軟綿綿且圓碌碌的,外層沾滿了一層厚厚的抹茶粉。咬一口,抹茶粉入口甘香且不苦不澀,中間乃紫色山藥夾層,內層就是流心抹茶忌廉,煙韌香甜且細滑,好好吃。套餐還包括餐茶一杯,小妹要了熱檸茶。蝸阿牛的三文魚親子丼$108,小妹吃了一片三文魚,一般之作。小姐的生薑燒豬肉定食$80,乃三款中最平的。大
前菜乃海帶蘿蔔肉碎涼菜簡簡單單,不過不失。
白飯入口質感濕粘。
麵豉湯飲了數口即罷。
套餐還包括餐茶一杯,小妹要了熱檸茶
小姐的生薑燒豬肉定食$80,乃三款中最平的。大廚把豬肉切薄片,混入醬汁、洋蔥和芽菜等同炒,口感豐腴清爽而不膩!先後吃過大角咀穴和灣仔弘的生薑燒豬肉,元氣一杯的醬汁和豬肉水準,相對不及前兩者。
2016-04-24
2016-03-18 1735 浏览
年初一到了,又是family gathering的日子。 這種日子最快樂便是和家人坐定定享受一餐好味的午餐。 於是我和家人決定去尖沙嘴美麗華商場樓上四樓的一家韓國餐廳。誰知道一到那裡,韓國餐廳没有開,但旁邊的日本餐廳元氣一杯居然開着。雖然這間店開了很多年, 但我們都從未在這裏吃過。平時門口總有人等,今天沒人等。我們馬上決定試一試這家餐廳。 門囗的架子放了好幾本日本雜誌,我出於好奇拿過來看看。餐廳光線充足,旁邊有一排酒櫃。餐廳裝修簡單,木的桌椅, 環境挺有日本feel。 餐廳里的食客大多都是日本人,只有—兩桌是本地人。有3,4成人坐满。 日本人説話較安靜,我們也受到感染到了, 自己説話的聲音也變小了。突然,享受起這寧靜的環境。 服務員遞上餐單,餐單有中日英文3種語言。可能是遊客區吧。 我自己對日本菜並不熟悉, 但相信人是跟着味覺走的,  多數見到的都是日本人, 應該味道正宗吧~  中午的餐都是定食, 我們三人不約而同的點了銀鱈魚照燒定食$118.00.  等了很久, 有多過二十分鐘吧~  我沒想到會那麼久, 服務員也沒有提醒我們。  終於上菜了, 這是我吃過最好吃銀鱈魚定食。
年初一到了,又是family gathering的日子。
這種日子最快樂便是和家人坐定定享受一餐好味的午餐。

終於上菜了, 這是我吃過最好吃銀鱈魚定食。
 套餐內除了主菜銀鱈魚,還有配菜, 有豆腐,有蒸蛋, 麵豉湯。 再配上一晚香噴噴的米飯。
銀鱈魚照燒定食
銀鱈魚有魚的香味, 魚肉香滑, 魚肉不硬不軟。口感非常好。好吃到難以形容。

麵豉湯
麵鼓湯材料十足。一碗內有豆腐有海帶。麵鼓的味道很濃。我不知不覺間將一晚麵鼓湯都喝了。
  記得有人告訴我, 如要知道此餐廳的日本餐行不行,先要看這家餐廰的麵豉湯行不行。可見麵鼓湯在日本人心目中非常重要。
海帶和蘿卜
海帶和蘿卜味道還可以, 味道簡單, 不過不失。
蒸蛋
香滑的蒸蛋, 小小的一碗有一片厚片的冬菇, 菇味很重, 和我平時吃過的清淡味的冬菇不一樣。非常好吃。
最後, 套餐還包括了一杯咖啡。 咖啡較苦, 沒有想像中好喝。 臨走時, 爸爸說我們明天再來好嗎?
總而言之 , 這餐飯充滿驚喜,
 我下次再來時, 毫無疑問, 一定還會點這道菜。

2016-02-08
$130.00 (午餐)
銀鱈魚照燒定食
麵豉湯
海帶和蘿卜
  • 鱈魚照燒定食
2015-06-16 3621 浏览
美麗華裝修之後都沒去過,今次便特登去找食的~4樓大部分都是連鎖食肆,没趣。行行下,見到這間居酒屋,終於一試。一進去,差不多全滿,而且9成日本人~ 心想:咁多日本人食,應該不錯的吧!先叫了一杯啤酒消消暑~由於胃口不太好,叫不了很多東西。稻庭烏冬~又滑又煙韌與我以前吃的明太子玉子燒大不同,明太子先用紫菜包著,外層再包玉子燒。玉子燒煎的火侯不夠,似蒸多過煎。中間夾著的紫菜太淋,重點是明太子有點腥......蕎麥麵也不太好吃,麵太硬而且口感很粗糙,沒有彈性麵上的「香芋」,我不太喜歡...周圍都是日本人,氣氛很好,還以為自己去了日本吃飯。但食物卻不如想像般出色,真的很失望......
美麗華裝修之後都沒去過,今次便特登去找食的~

先叫了一杯啤酒消消暑~
Asahi啤酒
由於胃口不太好,叫不了很多東西。
稻庭烏冬
稻庭烏冬~又滑又煙韌
明太子玉子燒

蕎麥麵也不太好吃,麵太硬而且口感很粗糙,沒有彈性
冷蕎麥麵
麵上的「香芋」,我不太喜歡...

周圍都是日本人,氣氛很好,還以為自己去了日本吃飯。
但食物卻不如想像般出色,真的很失望......

2015-06-16
2015-02-28 3944 浏览
我一向唔鐘意試新野,因為未知既食物,有中伏既危機,我好驚🙊🙊🙊今次我又揀左個伏了😭😭唔知係我大鄉里定點,我心中既魚生飯係有好正既三文魚,甜蝦,希靈魚,油甘魚等,大大件。但今次呢個所謂魚生飯一上枱,我失落了。。得少量魚生,尤其兩塊超多筋既白肉刺身,仲有啲飯一舊舊既  盛惠120蚊!80蚊就差唔多我仲要等左四個幾五個字先等到個餐上,慢!!男朋友個鱈魚餐就幾正,條魚好大條,而且鮮嫩😋😋😋,去到後面蕃茄隔離都係魚黎架,正!好似都係1xx蚊,平過魚生飯少少其他如麵豉湯唔咸👍有好多海帶,豆腐!茶碗蒸普通過普通,有好多菜係入面仲跟多個餐飲,我揀左凍奶茶,自行落奶落糖,自己决定甜度濃度👍!

今次我又揀左個伏了😭😭
盛惠120蚊!80蚊就差唔多
雜魚生飯

我仲要等左四個幾五個字先等到個餐上,慢!!

銀鱈魚定食

其他如麵豉湯唔咸👍有好多海帶,豆腐!
茶碗蒸普通過普通,有好多菜係入面

2015-02-27
銀鱈魚定食
2014-03-25 7102 浏览
一行四人又去試新野啦...上OPENRICE搵到呢間日本野...WAITER有幾個係日本人...所以服務方面係唔錯...而且來食既客人有好多都係日本...可能因為呢間係居酒屋, 日本人多數會黎小聚一番先返家...眼見MEAU好有好多CHOICE...所以就好隨意揀食物....先叫個關東煮, 佢地會有個MEAU專FOR關東煮揀既食物, 但食落其實覺得有D似日版車仔麵既餸, 因為又係有蘿蔔之類既食物, 咁當然呢款日式既味道會比較清淡, 咁食落都唔覺鹹, 呢款我會比較愛食..之後見到佢地有和牛, 所以就叫左個火鍋試..一試就真係冇得頂...終於明白佢點解賣得咁貴..事實上佢只需要拾兩下就食得, 而且入口即溶, 感覺好似食緊棉花一樣...但不失佢既牛肉香....激讚....雖然分量少, 略為貴左小小...但都值得一試....再黎雜錦刺身, 都係非常新鮮可口...唔沾wasabi都冇問題, 完全唔腥, 非常新鮮...但清酒煮蜆略為差一點...因為冇咩酒味, 加上d蜆肉唔夠爽口彈牙....反知佢既配料好似比較好食....
WAITER有幾個係日本人...所以服務方面係唔錯...

雖然分量少, 略為貴左小小...但都值得一試....

清酒煮蜆
清酒煮蜆
日本和牛火鍋
梅酒
刺身拼盤
M小姐與V小姐很有心,相約我吃生日飯,日期時間定好了,而她們最終決定到元気一杯,可能是太旺場了吧,最後當日規定只能吃一個半小時,也真的有夠寶貴的。因此進到店內還沒坐定就要開始點菜了!出於禮數,點菜的事就交由M小姐與V小姐負責吧!前菜點菜的同時,亦先吃一下送來的前菜吧,似乎是豚肉沙律似的,味道蠻開胃的。照燒苦瓜豬免治看到味菜實既驚且喜,想不到M及V小姐也喜歡吃苦瓜,終於找到同道中人了。苦瓜用上沖繩苦瓜,味道甘而不苦,免治相信不會用上沖繩豚肉,不過豚肉還是煎的很香口鬆化,亦頗有肉汁,配合苦瓜同吃,確是上品。明太子玉子燒上次和M小姐在神屋流博多道場吃過明太子玉子燒,質素還算不俗,令我今次也多所有點期待。不過一看賣相就知「伏」了。明太子基乎要比點心燒賣上的裝飾還少,煮成近熟透的白色(明太子生吃的風味要好得多!)不過好戲還在後頭,玉子部份全熟,甚至出現嚴重煮過頭的灰色!!請問這樣的玉子還能奉客嗎?池魚王話說V小姐上次吃日本料理吃不到池魚,今次點了一份池魚王。一客只有六片,貴為王,新鮮是最基本,半透白身的魚肉透出雪白色的油脂,單是看已經知道十分肥美。吃起來十分清鮮,油香十足,果然無負王之名。醋鯖魚

池魚王
池魚王一客只有六片

醋鯖魚箱壓壽司
醋鯖魚箱壓壽司
話說M及V小姐也喜歡吃醋鯖魚箱壓壽司。說到這箱壽司首推「新大壽」,想來元氣一杯也至於「伏」吧?話音剛落,大伏已至。送上來的箱壽司十分鬆散,昆布、魚肉及壽司飯十分疏離,東歪西倒,壓根兒沒壓好。賣相如此,基本上以箱壽司評之亦無意義,只能說鯖魚酸甜失衡,魚肉不甚肥美,壽司飯偏腍爛,又是一道失敗的作品。

冷蕎麥麵

送上來鰹魚汁還包含一只春蛋,尚算地道。蕎麥麵質素普通,而且煮得偏腍,食味只是一般。

豬肉雜菜味噌湯
V小姐很熱切想喝味噌湯,味噌湯材料不少,豚肉、紅蘿蔔、大蒽、豆腐、蒟蒻等,湯汁十分甜美,分量十足,算是抵食夾大件之選。

餐廳環境是一般的居酒屋格局,位置不算擠迫,坐得還算舒適;侍應人手不多,服務只屬一般。食物方面,老實說令人大跌眼鏡,玉子燒及箱壽司更臨屆退貨水平,以一間頗負盛名的居酒屋內說,著實令人失望(可能與日本廚子另立門戶有關吧!)加上結帳七百多個大洋,以這個質素來說確實相當昂貴!以這個價錢,縱然在尖沙咀也應該可以有更好的選擇。

最後當然要感謝V小姐及M小姐的一番心意!

Berlin
圣诞节
池魚王一客只有六片
2013-11-14 5059 浏览
和元氣寿司完全無關的日本料理!餐廳是型的日本料理店,沒有豪華的裝修,非常平民化!是晚點了勘八魚生、吞拿魚腩同加洲手卷、炸蕃薯天婦羅、鹽燒三文魚腩、冷麫、日式炒麪。所有食材都好新鮮,味道都唔錯!日式抄麫好好味,醬油及醋的比例很好,雖然偏油但非常正宗!鹽燒三文魚腩很香脆夠味!好給引。雖然沒有很大的驚喜,但味道很日本地道,給引了很多日本人到此一聚!而且收費合理。唯獨是樓面少、連廚師都要幫手執枱!

2013-11-01
  • 鹽燒三文魚腩
  • 日式炒麫
2013-08-09 4154 浏览
今日約左兩個好紙美喺TST食飯~諗左好耐終於揀左呢間居酒屋,主要係想試佢的厚燒玉子我個人認為厚燒玉子係可以顯示到一間日本料理對食物的誠意~雖然唔係間間都有呢味小菜,如果有的話我一定會試~!!去到就起手點菜,上菜前仲有少少前菜,係煲淋左的日本蕃薯,好甜好香~每人一份,唔洗爭~!!厚燒玉子 – 必食之選,好香的蛋味,上枱仲係暖笠笠~好好味生牛肉鍋烏冬 – 感覺好一般,野菌湯唔係好夠野菌味, 烏冬好有口感,唔知係佢的風格定係煮得唔夠熟,有D硬~,泡菜牛肉豆腐鍋 – 紙美中意食泡菜,少少辣好惹味,好有住家FEEL三味持色沙律 – 嗯,好有特色的配搭,好睇唔好食,感覺好似將D菜頭菜尾加少少沙律醬就上枱,椒鹽炸鮮魷 – 嗯~味道麻麻,落單既時候,服務員講左會有少少辣,建議我地轉點燒鮮魷,我地鬼咁中意食辣,聽到佢咁講更唔會轉,而且仲期待會有几辣,點知上枱就好似食放題D炸物,而且一D都唔乾身,亦都冇咩椒鹽同辣的感覺~有點失望~炸豆腐:個樣唔討好,食落味道一般,相信係煎完再放喺醬油上面,已經食唔到佢D硊口感覺!蟹子沙律 – 簡單的菜式,要整得好食就一D都唔簡單~蟹子似乎少左D,而且D菜都多水左少少,幸好
我個人認為厚燒玉子係可以顯示到一間日本料理對食物的誠意~
雖然唔係間間都有呢味小菜,如果有的話我一定會試~!!
厚燒玉子 – 必食之選,好香的蛋味,上枱仲係暖笠笠~好好味
蟹子沙律 – 簡單的菜式,要整得好食就一D都唔簡單~蟹子似乎少左D,而且D菜都多水左少少,幸好佢D菜款都有三四種,唔會得青瓜絲同生菜絲~!
三文魚牛油果壽司 – 相信係全場的主打菜,因為我見好多枱都有點佢, 三文魚牛油果配搭,口感應該好突出,但係我覺得冇咩特別,可能兩者的出品都好一般,唔夠香味! 可以講係心機菜..
吉列雜菜卷 – 其中一款好期待的菜式,相信係用D薄豬肉包住D雜菜再沾吉列粉再拎去炸,幸好唔算太油膩,本身清清淡淡,冇咩味道,點左秘製醬汁,感覺好D LA..不過秘製醬汁味道都唔強列,有少少之麻味又有少少千島風味~~食完都唔知自己食左咩~哈…只可以講係心機菜…
食完覺得真係好飽~可能有兩個鍋既關係~~唔經唔覺又比人趕走~哈~

泡菜牛肉豆腐鍋

三味持色沙律

椒鹽炸鮮魷

蟹子沙律

吉列雜菜卷

生牛肉鍋烏冬

炸豆腐

题外话/补充资料: 呢到D服務質素真係几得意,好多工作人員行黎行去,但係好少人會望下客人張枱洗唔洗清理~ 只係有菜要上時,先會幫客人整理一下~!! 有時張枱太細,佢地會叫客人快D夾埋D餘菜,再比佢放隻碟上黎,突然好有大排檔FEEL 而且佢地唔係咁LIKE 幫人加茶,可能希望客人可以點其他飲品掛~咁都要有人理先得架HA… 經過呢次,對我黎講實在冇咩驚喜,相信冇咩事都唔會再來了~
2013-06-24
2013-03-31 3273 浏览
~8:30pm,趁復活節同三五知己一齊食飯餐前小食筍、雲耳、韮菜軟殼蟹沙律朋友叫我介紹,我就即刻揀左呢個啦佢地試完之後都話好味! ^^今次d醬好似唔係好夠吉列雜菜卷外面炸成吉列皮裡面係雜菜,幾得意,中規中矩個醬似係千島醬伴碟有菜&生洋蔥絲三文魚牛油果壽司保持水準日式炒烏冬有蟹柳、火腿絲、紅蘿蔔絲、菜上面有木魚絲、紫菜絲烏冬幾彈牙但我地一致認為太鹹燒鯖魚 ~$78保持水準厚燒鰻魚玉子個蛋係一層層摺埋咁嘅上次食厚燒玉子覺得冇咩味今次呢款加埋鰻魚好好多(btw餐牌附圖果個厚燒玉子號碼打錯左,119係厚燒鰻魚玉子,厚燒玉子應該係117)Peach sour叫左一杯一齊share冇咩酒味清清地幾好味,唔會覺得係糖水Grape sour叫左一杯一齊shareGrape味完全蓋過了酒味唔鍾意酒味嘅人可以試試
~8:30pm,趁復活節同三五知己一齊食飯

餐前小食
筍、雲耳、韮菜

軟殼蟹沙律
朋友叫我介紹,我就即刻揀左呢個啦
佢地試完之後都話好味! ^^
今次d醬好似唔係好夠

吉列雜菜卷
外面炸成吉列皮
裡面係雜菜,幾得意,中規中矩
個醬似係千島醬
伴碟有菜&生洋蔥絲

保持水準

日式炒烏冬
有蟹柳、火腿絲、紅蘿蔔絲、菜
上面有木魚絲、紫菜絲
烏冬幾彈牙
但我地一致認為太鹹

燒鯖魚 ~$78
保持水準

厚燒鰻魚玉子
個蛋係一層層摺埋咁嘅
上次食厚燒玉子覺得冇咩味
今次呢款加埋鰻魚好好多
(btw餐牌附圖果個厚燒玉子號碼打錯左,
119係厚燒鰻魚玉子,厚燒玉子應該係117)

Peach sour
叫左一杯一齊share
冇咩酒味
清清地幾好味,唔會覺得係糖水

Grape sour
叫左一杯一齊share
Grape味完全蓋過了酒味
唔鍾意酒味嘅人可以試試

2013-03-29
2013-02-25 2740 浏览
星期六 ~8pm滿座, 有2位等緊等咗~5-10min, 同前面2位一齊入座坐bar檯<<環境, 裝橫>>去到門口已經覺得好有傳統日本食店嘅感覺入到去更加覺, 木色, 廂房嘅趟門, 牆嘅質料都好日本周圍好多食客都係日本人 (多日本人可能一個指標 表示間食店正宗?)d侍應都著傳統和服, 木屐有d員工好似南亞人, 識講(一兩句?)日文著住藍衫果位日本人 唔知係唔係老闆, 識講廣東話 (講檯號時)~10pm唔係咁忙時 見佢行去幾檯(熟)客度傾<<服務>>隻碟係暖嘅 以免整凍d食物(不過我地第一樣食嘅係沙律xD 所以有反效果, 雖然影響唔係太大)員工都算有禮貌隻碟黏咗殘餘食物, 叫人換, 侍應都有講唔好意思突然黎左碟青瓜, 原來侍應落錯單(入錯號碼), 都有同我地講番食完魚, 侍應主動幫我地換碟<<食物>>餐前小食個細細碟豆卜, 冬菇, 西蘭花都好好味 (主要靠d汁)厚燒玉子人氣之選, 但個人認為唔係太特別個蛋應該係一層層fold in咁整嘅外面熟, 而中間做到半熟狀態, 口感ok, 但冇咩味軟殼蟹
星期六 ~8pm
滿座, 有2位等緊
等咗~5-10min, 同前面2位一齊入座坐bar檯
<<環境, 裝橫>>
去到門口已經覺得好有傳統日本食店嘅感覺
入到去更加覺, 木色, 廂房嘅趟門, 牆嘅質料都好日本
d侍應都著傳統和服, 木屐
有d員工好似南亞人, 識講(一兩句?)日文
~10pm唔係咁忙時 見佢行去幾檯(熟)客度傾

<<服務>>
隻碟係暖嘅 以免整凍d食物
員工都算有禮貌
隻碟黏咗殘餘食物, 叫人換, 侍應都有講唔好意思
食完魚, 侍應主動幫我地換碟

<<食物>>
餐前小食
個細細碟豆卜, 冬菇, 西蘭花都好好味 (主要靠d汁)

厚燒玉子
人氣之選, 但個人認為唔係太特別
個蛋應該係一層層fold in咁整嘅
外面熟, 而中間做到半熟狀態, 口感ok, 但冇咩味

軟殼蟹沙律
都幾大碟
望落同其他食店嘅差唔多, 但食落好味d
應該係因為個醬好味又夠多

燒鯖魚 ~$78
皮脆, 味道同其他食店嘅差唔多

三文魚牛油果壽司
外面唔係用成塊紫菜包住, 而係用紫菜碎
wasabi係新鮮嘅, 就咁食都好味 (當然只係食少少啦)
我平時唔係太鍾意牛油果, 但呢款壽司真係幾好味
碟上有沙律醬, 我覺得配沙律醬襯過點豉油

明太子飯糰 $25
明太子包係中間, 唔係好夠, 每啖大部分都係飯
所以食落好似冇咩味咁

元氣飯糰 (=雜錦) $30
有三文魚, 明太子, 紫菜, 芝麻, etc.
好似多料d, d料同飯撈埋一齊, 每啖都食到有料
2013-02-23
  • 軟殼蟹沙律
  • 三文魚牛油果壽司
2013-01-16 2127 浏览
次次同友人用膳一定食日本菜,今次就搵左元氣一杯!居酒屋格局,坐得都幾舒服~但侍應未能操流利廣東話,亦不是日本人…點菜時有d慢…1.枝豆﹕正常枝豆。2.明太子玉子燒﹕明太子夠味,玉子冇任何味道。只可話呢個玉子做到好軟。下次唔會叫。3.煎餃子﹕皮太厚,肉冇味…4.泡菜豚肉鍋﹕冇特別。5.燒三文魚﹕呢個最好食!魚肉好~滑,有油香!!唔知係唔係因為叫左sake0既關係,埋單每人$320。以今餐0既食物質素,完全唔值。
次次同友人用膳一定食日本菜,今次就搵左元氣一杯!

居酒屋格局,坐得都幾舒服~

侍應未能操流利廣東話,亦不是日本人…
點菜時有d慢…

1.枝豆﹕正常枝豆。

3.煎餃子﹕皮太厚,肉冇味…
4.泡菜豚肉鍋﹕冇特別。
5.燒三文魚﹕呢個最好食!魚肉好~滑,有油香!!

2013-01-08
  • 燒三文魚
2012-10-09 1756 浏览
為慶祝朋友生日,任他憑喜好選擇,由我請客,最後決定一試這家日式居酒屋,而我則預先訂座。餐廳位於美麗華商場4樓,遠離樓下的時裝店,人流較少較清靜。我們獲安排坐卡座,但即使每邊坐2人,而我們身型不算大,亦感擠迫。唯一好處是卡座的背板高至天花板,能與鄰座分隔,保持私隱。餐廳裝修有日本風味,四周張貼了用日文寫的餐牌,而杯墊印有”Asahi”品牌的廣告。餐牌的食物種類非常多,包括前菜、沙律、刺身、壽司、燒物、火鍋、烏冬和甜品等等,單看餐牌已令我們感到十分興奮,而我們幾乎每一類食物都選了一點。在等候食物期間,我們先吃”送”上的前菜填一填肚子,打發時間。它包括波菜、紅蘿蔔和一粒肉丸,三種食物淡而無味。三文魚飯團先來一客三文魚飯團,三文魚碎夾雜在飯團內,酸瓜和紫菜放在旁邊,要我們自己包裹,那塊紫菜既巨型又硬身,要包住飯團是一個難度極高的項目,最後我們放棄。飯團像石頭一樣堅硬亦異常黏身,放入口難以咀嚼。炸軟殼蟹剛送上來的時候,我們以為它是沙律,差點去問侍應是否送錯食物,再細看才發現炸軟殼蟹淹沒在由牛油果和菜苗組成的沙律內。由於沾滿了沙律醬的關係,軟殼蟹的表面軟腍了,變得不再香脆,內裡的蟹肉份量尚可。牛油

餐牌的食物種類非常多,包括前菜、沙律、刺身壽司、燒物、火鍋、烏冬和甜品等等,單看餐牌已令我們感到十分興奮,而我們幾乎每一類食物都選了一點。

三文魚飯團

炸軟殼蟹
剛送上來的時候,我們以為它是沙律,差點去問侍應是否送錯食物,再細看才發現炸軟殼蟹淹沒在由牛油果和菜苗組成的沙律內。由於沾滿了沙律醬的關係,軟殼蟹的表面軟腍了,變得不再香脆,內裡的蟹肉份量尚可。牛油果沒有甜味,有點像吃麵粉的感覺。

十色壽司拼盤
一看賣相,刺身和飯團的體積很細小,刺身呈暗錏,沒有色澤。我吃了三文魚壽司和吞拿魚紫菜卷壽司,兩者皆淡而無味,亦不夠冰冷,而同行朋友都覺得其他壽司沒有味道。

豚肉炒野菜
有鐵鏟盛載,熱度十足,材料主要是豚肉、棷菜及芽菜。豚肉軟腍入味,蔬菜爽口,算是不過不失。

吉列豚肉野菜卷
吉列豚肉炸得金黃香脆,肉汁豐富,夾住野菜,味道互相調劑,算是今晚質素較高的食物。

牛肉稻庭烏冬
湯底清澈,味道不太濃烈;牛肉8-10件,切得薄身,肉味不太差,質素與美國安格斯牛肉接近;稻庭烏冬是幼身的烏冬,質地嫰滑。這是全晚最美味的食物。

服務一般,人手似乎不太足夠,我們要再三提醒才有人前來添加熱茶和提供餐具。

結帳時發現那碟前菜每位收$20大元!

生日
2012-03-06 1072 浏览
自從上次去過「道」之後,對傳統的日式料理産生了好感,不甘再局限於迴轉壽司。今次選了這家也是由日本師傳主理的居酒屋,店舖比較大,裝修也秉承一貫日本民間風格,有點「古裝」的味道;平常經過見有很多日本人都來光顧,更加像個小日本。不過今晚因新年關係,客人比較稀疏,故侍應都很專注的招呼我們。不同於「道」是這裏沒有會席或OMAKASE,食物的種類也較多元化,由壽司剌司、各類炸物、串燒、火煱、烏冬冷麵、關東煮等都有,選擇比較多。但見枱邊貼了一張關東煮的餐牌,由於未吃過正式的關東煮,也特別選了幾款試試。通常這些日式料理都會奉上一客收費前菜給客人,這裏也不例外。裏面有豆腐、豆角、本菇及魚片,材料看似平凡,但經日式煮法味道又變得不凡,少少的份量為一會的美食開路。關東煮有很多款式,只選了蘿蔔、肉丸及豆腐各一件作初試。肉丸的肉質比較爽實及味道濃,配這清淡湯底及炸豆腐就剛剛好。蘿蔔很鮮甜,日本人愛以芥辣蘸吃,我也發覺這個吃法更能帶出蘿蔔的甜味。軟殼蟹、葱吞拿魚及海膽這幾款手卷都很美味,尤其海膽很新鮮,沒有腥及苦味。日式餃子煎得香脆、鐵板炒麵的配料亦很豐富,麵質爽滑,上枱時還熱力十足。個人很喜愛吃銀鱈魚,愛它豐腴
個人很喜愛吃銀鱈魚,愛它豐腴肥美的口感。這個汁燒銀鱈魚煎得嫩滑非常,那甘香豐腴的感覺在口裏久久不散,直到吃過伴碟的沙律菜才消失。
燒日式茄子的味道很清甜,茄子肉身顏色比我們吃慣的嫩綠,上面舖滿木魚絲及葱,令吃起來沒有那麽單調。
這裏的咖喱豬扒飯是我吃過最好的一家,厚薄適中的豬扒炸得鬆化可口,肉質軟腍不乾身,且份量也不少;咖喱汁更調製得香濃惹味,拌勻了飽滿黏軟的珍珠米往咀裏送,實在叫人一粒也不捨得浪費!
超愛!
一輪飽餐後,少不了的是一道消滯的甜品。雪糕軟滑,奶味豐富,濃郁的紅荳味或芝蔴味充滿了整球雪糕,叫人吃後漲滯全消。
帶着滿足的心情離開,卻沒有忘記其餐牌尚有很多吸引的菜式,很期待下次再來嚐試其它食物

2012-01-24
超愛!
  • 咖喱豬扒飯,關東煮
(非会员)
我本身很愛吃日本菜,這家店是我和我姐姐多年以來一直捧場和介紹給朋友來的好食店。近年因為跟朋友多在香港區聚會, 所以已經很久沒有來這裡了。上星期朋友請我吃生日飯,我想起了這裡所以一行5人便來吃晚飯了。服務當晚店內全部滿座,人手略為不足。當我們落單點菜的時候,我們說出食物的名字,服務員竟離奇地再三要我說出餐牌上的代號。當時我心想,複單的時候她應該可以認出每道菜和相應的代號,而不會落錯單吧?!點知,佢複單只是複代號!!我即時無話可說,只係暗想:好唔專業!另外,我向店員詢問有兩款菜式的詳情,她亦只是敷衍而沒有解答我的疑問,只有又讓我暗嘆:好唔專業!朋友為我破費請食飯,而且是我的生日,當然希望食得開心啦!經歷了點菜的一役,大家都不禁有點扣分了。食物1. 魚生拼盤份量都單薄得好緊要吓,朋友說只係一般新鮮....失望2. 壽司的飯並不是珍珠日本米,而且飯太濕身,口感唔得....勁失望3. 柚子胡椒煮魚,份量少得很,味道極一般,但係$98的售價就非常唔一般4. 溫泉蛋,好味,係全餐飯最似樣的一道5. 軟殼蟹沙律,好味,但係好少好少蟹,而且係碎上,賣相真係.....6. 玉子燒味道非常非常淡而無味,色水

當晚店內全部滿座,人手略為不足。

食物

4. 溫泉蛋,好味,係全餐飯最似樣的一道
6. 玉子燒味道非常非常淡而無味,色水亦唔OK
7. 清酒煮蚌,只有8隻極度瘦弱的蚌,味道亦非常一般....
8. 最好味亦最後先來的,竟然係跟日本料理不太相干的泡菜鍋!

本來諗住叫少少先,然後再點其他。試過以上之後,在座冇人有意再點,而且都好想快啲離開!

另外,好彩朋友還準備了蛋糕,否則大家一定唔飽!

我覺得好可惜,雖然食材係貴咗好多,但係開得門口做生意就要做好啲啦!

更慘的是,我為我的朋友唔抵,因為呢餐係唔抵兼唔好食....

以後我都唔會再來幫襯了,我也會提醒一下其他朋友要注意一下...
2011-09-23
生日
2011-08-26 247 浏览
新舊工作的交接時期,除了要準備兩個考試,也順便給自己放個小假。很巧是滯滯這週在美麗華返,就找個weekday約她共進午餐吧!其實美麗華也是塊福地,無奈餐廳普遍較高檔,我們就選了午市較便宜、評價又頗好的元氣一杯。日替才HK$60,是日有炸雞、吞拿魚刺身、咖哩螺絲粉沙律和洋蔥蟹肉番茄醬炒蛋,都是家常菜式咖哩螺絲粉沙律辛辣開胃,螺絲粉煮得咬口,沙律將也不會太多而膩炸雞配上微甜的醬汁,是吉列菜式常見的吃法,雞排炸得脆口不吸油刺身是吞拿魚的赤身,老實說不是很新鮮,但也不至於腥的程度,配上山葵與醬油會好吃一些洋蔥蟹柳番茄醬炒蛋:端上來的時候蛋已經不夠熱身了,炒得也不夠滑身,談何好吃呢這裡的白飯還不錯,珍珠米粒粒分明而飽滿,多嚼幾下還有點微微的甜香滯滯要了天婦羅定食,內有大蝦天婦羅和幾款時蔬。大蝦外脆內彈,肉質不會太死實,粉漿也很薄身。時蔬我嚐了炸茄子,大概由於茄子本身比較吸油,所以會有點膩,但茄子本身炸得外脆內軟,又點上少許甜甜的醬汁,也很好吃的很可怕的醃吞拿魚,一開始還以為是豚肉,一吃發現腥腥臭臭的,質感還很鞋,一場噩夢…薯仔沙律倒很好吃,適度的沙律醬令薯蓉香口卻不會喧賓奪主,薯香依舊茶碗蒸:簡

茶碗蒸:簡單又平實的美味,這裡也沒有加花哨的輔料,火候把握得當,自然好吃
最後的咖啡是我很怕的炭燒咖啡,可能日本館子的咖啡就是炭燒的吧,不喜歡那種酸與苦混雜起來的味道…
買單連HK$70也不用,卻能吃到一頓豐富又不失美味的午餐,將來返工也可以考慮來這兒改善伙食呢。