2022-12-13 84 浏览
孤陋寡聞,一直忽略咗呢間喺正旺角䜴油街嘅cafe。靠朋友carry大讚個 #明太子雞翼全日早餐,一大份係豐富嘅~兩件明太子雞翼趁熱食外脆內軟,另外難得見到有🍌焦糖香蕉嘅組合,雖然唔係咩高難度配菜,但甜甜哋有得食又幾好心。#烤牛柳闊條麵 CP值高,最大加分位係個五成熟牛柳,牛味好濃入口軟稔冇筋,幾surpirse。Dessert menu選擇都幾多,左望右望似乎waffle最多人嗌。想健康啲可以揀返生果做base嘅 #八〇黑糖麻糬窩夫,半份份量其實都要兩個人share先KO到。窩夫唔甜內餡有黑糖珍珠加添口感幾有趣,而甜度主要嚟自個vanilla 雪糕。飲品必點係個 #牛油果乳酪沙冰,走甜可以飲到最天然嘅牛油果香,入口乳酸嘅nature sweet順滑入喉飲得好舒服。

2022-12-10 106 浏览
呢間在旺角的cafe -'After eightys',未去時以為在旺角環境應該麻麻,但一入去,原來不但整潔,而且很特別,不但有樹和植物做裝飾,而且牆身掛面MC的poster和相,角落又有小擺設,MC粉絲一定很喜愛;除了環境不錯,連食物也是性價比高,因為在openrice買coupon是須$218兩位,加埋$34服務費,也不過$126每人,雖然咁便,但質責不差:首先,第一層:是北海道黑松露元貝,元貝肉質很香滑;第二層:是煙三文魚波菜撻和多士,也不錯,只是多士濕了不脆,差了些;第三層是甜品: 有trimisu、芝蔴cake、蔴薯泡夫、朱古力布朗尼和乳酪,各甜品郁不錯,唯獨是乳酪太稀太酸。飲品:海鹽奶蓋麻薯綠茶,對我來說有警喜,不太甜,很青香。總括來說,有這環境,再配精緻high tea,真是推介!
首先,第一層:是北海道黑松露元貝,元貝肉質很香滑;
,唯獨是乳酪太稀太酸。
飲品:海鹽奶蓋麻薯綠茶,對我來說有警喜,不太甜,很青香。
總括來說,有這環境,再配精緻high tea,真是推介
!

2022-12-10
由於平時鍾意影相嘅關係揀cafe去 除咗嘢要好食 都要有打卡位😆呢度就兩樣都滿足到我喇~店面充滿盆栽🪴再加埋水泥磚牆好岩影相(≧▽≦)食物都全部清晒 可想而知都有返咁上下好味🤭呢度仲會成日變身為明星應援cafe♡︎會推出唔同明星嘅限定餐點有興趣嘅朋友仔 可以留意住佢地ig架(*゚∀゚*)—✰ ▪︎ / 明太子雞翼全日早餐 / $148ABD嘅份量比平時係其他地方食嘅更加大份! 而且係沙律鹹點甜點樣樣都有 食完之後好滿足 超級飽! (。◕ ∀ ◕。)✰ ▪︎ / 香草燒春雞(半隻) / $108外皮燒得好香脆 肉質亦都十分多汁嫩滑 火候控制得啱啱好 轉眼間已經成份KO了! ٩(๑˃̵ᴗ˂̵๑)۶✰ ▪︎ / 提拉米蘇黑糖麻糬窩夫 / $78Tiramisu cream鋪左係窩夫表面 再加上黑糖麻糬內餡係中間 本身都驚會好漏 不過上面再灑上一層厚厚的可可粉 中和返唔會太甜呢(*´∀`*)

由於平時鍾意影相嘅關係
揀cafe去 除咗嘢要好食 都要有打卡位😆
呢度就兩樣都滿足到我喇~
店面充滿盆栽🪴再加埋水泥磚牆好岩影相(≧▽≦)
食物都全部清晒 可想而知都有返咁上下好味🤭
呢度仲會成日變身為明星應援cafe♡︎
會推出唔同明星嘅限定餐點
有興趣嘅朋友仔 可以留意住佢地ig架(*゚∀゚*)

✰ ▪︎ / 明太子雞翼全日早餐 / $148

✰ ▪︎ / 香草燒春雞(半隻) [配薯菜] / $108

✰ ▪︎ / 提拉米蘇黑糖麻糬窩夫[半份] / $78
2022-12-05 59 浏览
芝士磨菇雞翼有大大粒既芝士,係炸得燶左少少,味道都可以。薯條好粗,夠晒著仔味,鐘意食粗薯條既你十岩晒All day breakfast 有驚喜,冇諗過會有窩夫食,仲要好脆,落埋煉奶簡直一流,絕配!唯獨杯mocha有點失望,飲唔到朱古力味,一啲都唔甜,我飲開mocha就係想唔咁苦,帶點甜,但就淨係飲到咖啡味。
芝士磨菇雞翼有大大粒既芝士,係炸得燶左少少,味道都可以。
薯條好粗,夠晒著仔味,鐘意食粗薯條既你十岩晒

2022-12-04
2022-12-04 1856 浏览
之後一直有bookmark這間餐廳, 因為近家,而且看著氛圍不錯。今日同媽咪過嚟食lunch, 踫到餐廳在做應援活動, 滿牆都是MC張天賦的相片, 雖然我不是粉絲, 但他的歌都幾好聽。雖然入座時有點混亂, 因為餐廳剛開門, 但服務員都很友善,很用心。餐牌上樣樣都好像很好吃, 在不知選什麼時就朝著餐廳推介的去點, 所以就選了明太子雞翼全日早餐,一口芝士波,甘栗天使牛角窩夫,飲品就要越式椰奶沙冰咖啡,蘋果花茶。一口芝士波,新鮮炸出來, Mozzarella 芝士好香, 炸過後半溶狀態配上香脆表面, 好味。明太子雞翼全日早餐用料好豐富, 有明太子雞翼、黑糖麻糬窩夫、茄汁焗豆、焦糖香蕉、炸薯寳、炒蛋、炒什菌及雜菜沙律。窩夫夾著黑糖麻糬,很特別, 窩夫是偏軟熟,但外表都是脆的,很新鮮。蘋果花茶很夠味, 有很多蘋果肉切片去泡茶,很香。我的椰奶沙冰咖啡有很濃的椰奶香, 我反而覺得一Shot Espresso 不夠濃呢。最後輪到很期待的甘栗麻糬窩夫,我們請服務員後上。他的賣相就已經令人覺得愉悅。一座栗子蓉山出現在面前,栗子蓉不會太甜但味道濃郁。栗子蓉藏著一球朱古力雪糕,放在Croffle上面。Crof

最後輪到很期待的甘栗麻糬窩夫,我們請服務員後上。他的賣相就已經令人覺得愉悅。一座栗子蓉山出現在面前,栗子蓉不會太甜但味道濃郁。栗子蓉藏著一球朱古力雪糕,放在Croffle上面。Croffle還是熱的, 是即叫即做, 香脆可口, 因為是牛角包做, 所以牛油味很出。整個甜品真的很好吃, 若果要說的, 就是朱古力味雪糕太濃, 有點搶, 如果換做雲尼拿雪糕就Perfect了!今天又是完美的星期天!
2022-12-04
午餐
  • 甘栗天使牛角窩夫
  • 一口芝士波
  • 明太子雞翼全日早餐
📍 八〇 (旺角)旺角Lunch Hour週圍都勁多人😵‍💫無意中發現呢間餐廳😆初初睇佢門面好細好似冇咩人, 但原來係假象🤣行入去先知餐廳都幾闊落👍🏻牆身係水泥磚設計🔘枱枱櫈櫈係木色🪑仲有綠色設計🌴枱與枱之間唔會太近,坐得舒服😌食物不錯😋飲品有驚喜💕👍🏻✨經典全日早餐 (單點)$128呢一個好豐富🤩🔸 雜菜沙律🔸炸薯寶🔸炒蛋🔸炒白菌🔸香草豬肉腸🔸茄汁焗豆🔸黑糖麻糬窩夫🔸焦糖香蕉咸食正常發揮🤣份量亦好多👍🏻但我主要係想食個黑糖麻糬窩夫同焦糖香蕉😝窩夫外脆內軟但麻糬位置就只有黑左既果一格大小🙈有少少唔夠滿足😅焦糖香焦層焦糖好似燒得唔夠脆🤔偏濕✨ Tiramisu Coffee Smoothie(6pm前 平日飲品半價)$56半價👉🏻$28呢個個佢唔到好好飲🤤👍🏻飲品或部有少許沙冰❄️中層有咖啡☕️ 面層有奶蓋🥛加埋一齊係tiramisu既味道😋可以因為有沙冰,有奶蓋都唔會太漏👍🏻⬇️Lunch Set⬇️$98✨蕃茄湯🍅非常濃既蕃茄湯😆好似加左勁多個蕃茄落去咁🍅🍅🍅好多維他命C🤣👍🏻但有少少似熱左既Kagome蕃茄飲品😂😅✨香煎智利三文魚意大利粉三文魚幾大件🤩煎得好香好食😋意大利麵充滿蕃茄肉🍅好
📍 八〇 (旺角)

✨經典全日早餐 (單點)$128

⬇️Lunch Set⬇️$98
✨蕃茄湯🍅

✨香煎智利三文魚意大利粉
三文魚幾大件🤩煎得好香好食😋意大利麵充滿蕃茄肉🍅好夠味👍🏻

📍 八〇 (旺角)
旺角豉油街27號地舖
2022-11-27 47 浏览
八〇 After Eightys🌟📌香辣蒜片意粉 Spaghetti Aglio Olio(💰78)成日都見到呢款意粉,其實要做得好食都唔容易🥲好簡單嘅食材就整到超好味嘅一碟意粉🍝我自己都試過喺屋企整但係整極都整唔到同一種味道🤧呢間啲意粉每一條意粉都有橄欖油🤤軟硬適中,但略嫌有啲太濕👀但佢啲蒜片真係整到好香🤤每次見到有呢款意粉都會好想食,有冇人同我一樣🤣🤚🏻📌80’s waffle🧇(💰98)Waffle好有驚喜‼️上枱嘅時候就已經擺盤擺得好靚,配埋士多啤梨🍓同藍莓🫐,仲有一球士多啤梨味嘅雪糕同埋朱古力醬😍超級豐富,外層好脆⭐️最最最驚喜嘅係佢入邊有黑糖珍珠🥳係嚟之前我哋唔知佢入邊會放珍珠🧋增加咗個口感,喺食緊個外脆內軟嘅waffle嘅時候食到好煙韌嘅珍珠,再加咗多一個層次味道😚雖然份量足夠兩個人一齊share食,但我覺得就有少少偏貴😵帶個頭盔評高低🎈🐾🐾🐾🐾~5🐾為滿
八〇 After Eightys🌟

📌80’s waffle🧇(💰98)

帶個頭盔評高低🎈
🐾🐾🐾🐾
~5🐾為滿
2022-11-20 51 浏览
系旺角人來人往的街頭開了一間打卡cafe,滿有工業自然風!水泥磚特色牆,十分有格調,而每個角落都係打卡位環境舒適悠閒。⭐ Oreo Cheese cake餅底面都有層Oreo 夾住Cheese牛油果沙律有半隻鮮牛油果,新鮮沙律菜,加埋醋汁健康又清新⭐栗子窩夫內裡底層有件熱辣辣窩夫、上面有個雲呢拿雪糕球,蓋滿一絲絲栗子蓉!⭐[Crème Brûlée Cappuccino]往時飲開Crème Brûlée latte,但今次見到這家餐廳有Crème Brûlée Cppuccino就試試吧!手沖咖啡Crème Brûlée latte口味咁甜,咖啡香醇
系旺角人來人往的街頭開了一間打卡cafe,滿有工業自然風!

⭐ Oreo Cheese cake
餅底面都有層Oreo 夾住Cheese

牛油果沙律
有半隻鮮牛油果,新鮮沙律菜,加埋醋汁健康又清新

⭐栗子窩夫

⭐[Crème Brûlée Cappuccino]

2022-11-20
下午茶
  • 沙律
1️⃣👑俄羅斯烤牛柳闊條麵🍝Mvp 唔好講笑!點解可以咁好食🤯佢有個香味 唔知係咪牛?勁濃縮!好好食🤯應該係人生中食過最好食既top3 pasta 2️⃣黑松露雜箘忌廉意粉🍄都好creamy好好食🥹🥹3️⃣澳洲牛板腱扒配薯菜🥩😔可能個位我麻麻 所以一般4️⃣巴馬火腿沙律🥗幾有誠意有埋nuts5️⃣🥤雜莓乳酪沙冰🫐🍓依個又係一定要order🤣好好飲啊 大顛!6️⃣Tiramisu latte☕️依個都唔錯7️⃣黑糖麻糬窩夫🧇好食 不過太細 唔夠喉😆⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍八〇
1️⃣👑俄羅斯烤牛柳闊條麵🍝
Mvp 唔好講笑!
點解可以咁好食🤯
佢有個香味 唔知係咪牛?
勁濃縮!好好食🤯

4️⃣巴馬火腿沙律🥗
幾有誠意有埋nuts

5️⃣🥤雜莓乳酪沙冰🫐🍓
依個又係一定要order🤣
好好飲啊 大顛!

6️⃣Tiramisu latte☕️
依個都唔錯

7️⃣黑糖麻糬窩夫🧇
好食 不過太細 唔夠喉😆

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍八〇
2022-11-14 66 浏览
今日星期一,當然要去食豐富啲,等自己嚟緊呢個星期加油啦!🎉頭先就去咗位於旺角既aftereightyscafe ,入面都有唔少打卡位,而且有啲陽光打入嚟,坐得好舒服😌。首先送上一個餐湯同沙律,蕃茄濃湯🍅好似將十萬個蕃茄嘅精華融為一體,而沙律🥗酸酸甜甜,沙律菜同水果都好Fresh👍🏻之後叫咗兩個主菜,一個係明太子雞翼All day breakfast ,另一個係卡邦尼意粉🍝。前者睇相都知豐富,最有驚喜嘅係估唔到啲雞翼擺落去都咁夾🐤而意粉亦都十分之入味,兩個主菜嘅份量十足,如果比較細食嘅朋友,可能兩個人都未必食得晒😹之後仲叫左 Tiramisu Waffle🥞,食落去凍熱交替,淋左啲咖啡上去令到個口味同層次都再豐富啲,絕對值得一試!飲品方面都點左 Avocado Smoothie 🥑同Earl grey soufflé☕️,前者好似食緊牛油果咁,而後者除咗有好香嘅伯爵茶味,仲好有梳乎厘嘅感覺 ,兩杯飲品都好有特色🐷食完呢份brunch,我相信到今晚都依然充滿精力🙆🏻‍♀️❤️😌
今日星期一,當然要去食豐富啲,等自己嚟緊呢個星期加油啦!🎉

2022-11-12 97 浏览
晏晝三點幾嚟食,成間舖頭得一台客,個女店員係咁只係掛住玩電話,跟住諗住叫個carbonara 冇得衰啦,點知整到嚟全部都係菇,完全奇怪又唔好食,仲要下午茶收88 加一,97 蚊情願扔咗佢冇咁嬲,叫杯咖啡冇落到單,我好懷疑佢啲食評係買返嚟。呢間嘢我見住佢唔係開咗好耐,完全中晒伏,嬲到我一出門口忍唔住寫食評,所以有時做消費者只肯去食開嘅茶餐廳唔係冇原因㗎,因為一上咗當又唔見錢啦,希望大家諗清楚去唔去食,因為真係食到一肚氣

2022-11-07
2022-10-20 100 浏览
㝷晚姐係 八〇 食嘢,食到好飽好飽好飽飽到郁唔到,你就可以肯定佢啲野係好食 😋🍳 All Day Breakfast - Chicken Wing Dumpling $148明太子雞翼漲卜卜燒得啱啱好;窩夫夾住黑糖麻糬,煙靱口感好正;經典茄汁焗豆同炸薯寶都係熱辣辣,加埋香濃炒蛋炒白菌,全部都好好味!見微知著,睇得出小店好用心煮。🍝 Linguini Carbonara with Parma Ham $148好creamy好rich,非常好味!唔好睇佢望落細細碟,真係超級飽!🧇 Tiramisu Waffle - Half Portion $72黑糖麻糬窩夫口感真係正,又唔會死甜,面舖咗好澎湃嘅cream同可可粉,每啖都好邪惡。好彩叫咗半個炸,加埋main,兩個人share一整個waffle真係搞唔掂。🥑 Avovado Smoothie $48有濃濃牛油果香,上面加咗脆脆,口感唔錯。因為有冰,所以唔算好滯,但係因為成餐飯太飽,就算好好味都飲淨一半。🌱 Lychee & Mints Smoothie $48薄荷味為主,唔係好飲到荔枝味,好啱夏天飲。杯野勁高,上菜時幾開心。成間店好多AK老

🥑 Avovado Smoothie $48

🌱 Lychee & Mints Smoothie $48

成間店好多AK老闆嘅相同人型紙牌,好多鏡粉帶埋公仔嚟打卡食飯,氣氛唔錯哦~
入到餐廳職員安排我地坐牆邊卡位📸裝修仲好有誠意適合型格風打卡頭盤比較少係cafe會見到藍莓🫐配parma ham沙律🥗加埋沙律醋一齊食比配蜜瓜更夾,再加蜜糖穀物脆脆好有驚喜😍所以我決定霸住沙律一個人食曬佢!餐湯係好濃郁既番茄湯,酸酸甜甜好開胃主食香草燒春雞配薯菜 薯菜並唔係薯條而是薯餅粒🥔雖然係墊係燒春雞下面,但仲間隔左一層翠玉瓜,所以薯粒仲係超級脆.!燒春雞皮脆肉滑🍗而且完全唔油膩 調味適中唔會好重味。負責切肉既溥儀表示燒春雞只有一條骨所以好容易切開🍴唔會浪費丁點雞肉煙三文魚明太子忌廉意粉 忌廉味比明太子重🍝所以只有微微辛辣,煙三文魚同意粉份量偏多,所以兩個人share就剛剛好甜品方面我一早就決定要食麻糬窩夫🧇溥儀揀左tiramisu黑糖麻糬窩夫配gelato🍨☕️但由於溥儀唔飲咖啡所以我先試未倒咖啡計窩夫,tiramisu係以cream狀鋪係窩夫面,奶味會比較重,沾咖啡食就減淡奶味,而且有麻糬係窩夫入面After Eighty仲會幫唔同男artist舉辦生日展覽,餐廳會佈滿企牌同相,早前都幫過Edan慶祝🤤如果我早d知道就好,大家都可以留意住佢地ig黎緊有咩展覽啦

頭盤

主食

2022-10-08 91 浏览
和男朋友路過這家店,覺得名字很特別,正好我們也要找地方吃晚餐,便決定前往一試。头盘小菜的薄片火腿很好吃,還有很多蔬菜搭配起來十分健康美味。雞翅火候始終,炒蛋也非常的滑嫩,一點都不會過火,特別喜歡他們家這杯牛油果奶昔,味道非常的濃郁,每一口都是超大的滿足。最後的巧克力華夫餅更是錦上添花,可圈可點。意粉的配料也十分充足,麵條軟硬適中,肉質也非常新鮮,配上美味的蘑菇湯真是覺得心滿意足。是一個與朋友歡聚,與情侶約會的好去處喔。

2022-10-07 136 浏览
喺人多車多嘅旺角街頭🚶‍♀️,有一間café俾你歇一歇。café走工業風🏛,水泥石磚牆同綠色植物🌿作主調裝潢,予人一種遠離煩囂嘅舒適感。·🍽明太子雞翼全日早餐 HKD$148估唔到咁大份🤩咁豐富! 有齊🍗明太子雞翼、🥠黑糖麻糬窩夫、🍅茄汁焗豆、🍌焦糖香蕉、🥔炸薯寶、🍳炒蛋、🍄炒白菌、🥗凱撒沙律,兩個人開心share啱啱好👍🏻。雞全翼釀入明太子餡☺,漲卜卜好飽滿,味道都唔錯。窩夫最特別係裡面食到😍啖啖煙韌麻糬,外脆內軟。·🍝俄羅斯烤牛柳闊條麵 HKD$178牛柳🥩烤至約5成熟,色澤紅潤勁靚😻,口感幼韌富肉汁;闊條麵條條都沾滿忌廉奶油醬汁😚,食落好creamy又有煙韌口感。·🥠提拉米蘇黑糖窩夫 HKD$72/半份All Day Breakfast個窩夫真係唔錯👍🏻,所以同朋友決定再encore🤤!哩款窩夫面頭鋪滿一層厚厚tiramisu粉,倒入特濃Gelato☕,令成個窩夫充滿咖啡香氣,夾雜喺窩夫內嘅黑糖麻糬真係令人好愛💕。·🥑牛油果乳酪冰沙 HKD$48牛油果搭配乳酪,口感順滑😚! 一路飲一路散發淡淡牛油果香🥑,表面嘅穀物片增加口感,有得俾我咬下咬下😬。·🍑白桃蘆薈梳打 HKD$
喺人多車多嘅旺角街頭🚶‍♀️,
有一間café俾你歇一歇。

café走工業風🏛,
水泥石磚牆同綠色植物🌿作主調裝潢,
予人一種遠離煩囂嘅舒適感。
🍽明太子雞翼全日早餐 HKD$148

🍝俄羅斯烤牛柳闊條麵 HKD$178

牛柳🥩烤至約5成熟,色澤紅潤勁靚😻,口感幼韌富肉汁;

🥠提拉米蘇黑糖窩夫 HKD$72/半份

🥑牛油果乳酪冰沙 HKD$48

🍑白桃蘆薈梳打 HKD$42

白桃果味幾香,微甜清爽☺,好適合夏天🌞嘅特飲啊!
📍八〇
旺角豉油街27號地舖