2024-11-04 56 浏览
招牌肉碎肥牛米線碗米線超大碗,入邊有好多配料,有菇菌類同埋螺旋藻等等,淨係配料都已經食到飽😹有肥牛肉碎之餘仲包任選多一個餸,真係超足料👍🏻叫咗麻辣湯底都好正🤤酸辣米線酸辣湯底好開胃,叫左腩肉,份量都好多,米線食落好軟滑😋炸三樣 (雲吞,咖喱角,春卷)炸得好鬆脆,食落唔會好硬咁,春卷同咖喱角入邊都好多料😋蒜泥白肉口味偏甜,唔會太辣。加埋啲青瓜一齊食冇咁膩👍🏻🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

招牌肉碎肥牛米線

酸辣米線
酸辣湯底好開胃,叫左腩肉,份量都好多,米線食落好軟滑😋

炸三樣 (雲吞,咖喱角,春卷)
炸得好鬆脆,食落唔會好硬咁,春卷同咖喱角入邊都好多料😋
蒜泥白肉口味偏甜,唔會太辣。加埋啲青瓜一齊食冇咁膩👍🏻

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2024-10-28
2024-11-04 54 浏览
呢間米線鋪真係帶我返去咗讀書時代嘅味道,每次都會食佢哋嘅酸辣湯底。酸辣感覺剛好,唔會太過,重點係佢唔會太鹹,飲完之後唔會口乾舌燥嘅。講到餸,我最推薦佢哋嘅腩肉、雞翼同埋豬紅,每款都係大份量,配佢哋個湯一齊食真係好開胃。至於小食部分,佢哋嘅招牌口水雞同涼拌皮蛋真係唔可以錯過。特別係佢哋自家嘅汁料,加咗洋蔥之後,味道更加豐富,口感層次分明,完全唔同於市面上其他地方嘅做法。每次去,我都一定會點,真係食唔厭!

2024-11-02 95 浏览
住係元朗的中學同學帶我黎食,開左好幾年係小巷。雖然不顯眼,但非常多熟客幫襯。1 點入座,外賣不斷。每一碗堅持新鮮即煮!耐心等待終於食到。嘩,酸辣米線 $32 揀左bb 辣。一啖湯入口真係非凡,豬紅 $8 新鮮魷魚$14 辣腩肉$10 每一款配菜都新鮮,好餐廳會有新鮮魷魚,真係好鮮味。另外,點一客海鮮湯飯 ,非常鮮甜,有新鮮蝦肉,青口,新鮮魷魚,蔬菜紅蘿蔔絲,湯底零味精材新鮮。追加一個小食,生炸雞翼,新鮮即炸,不是再番炸。餐廳對食物有要求,每款都用心,難怪個個熟客都番轉頭。老實說,不住元朗都會再番轉頭幫襯。

1 點入座,外賣不斷。

每一碗堅持新鮮即煮!耐心等待終於食到。

嘩,酸辣米線 $32 揀左bb 辣。
一啖湯入口真係非凡,豬紅 $8

追加一個小食,生炸雞翼,新鮮即炸,不是再番炸。

餐廳對食物有要求,每款都用心,難怪個個熟客都番轉頭。

老實說,不住元朗都會再番轉頭幫襯。
  • 海鮮湯飯
  • 生炸雞翼
2024-11-01 97 浏览
八方米線就係鳳攸南街,周邊非常多選擇,而呢間米線我經常幫襯,選擇非常多,風味獨特。酸辣米線湯底酸辣適中,搭配魚腐、韭菜雲吞和腩肉,口感層次豐富,特別是腩肉的油脂與湯底的酸辣非常夾小鍋米線則是另一番風味,蘿蔔的清甜與墨魚丸的鮮味相輔相成,雞翼尖的卥味非常入咪。炸三樣的雲吞、咖哩角和春卷也不容錯過。雲吞外脆內嫩,咖哩角的香料味恰到好處,而春卷則是外皮酥脆,內餡鮮美,三樣配搭讓人感受到不同的口感與風味。

2024-10-28 126 浏览
🐽炸雞軟骨外脆內嫩,咬落去嗰一刻,口感好鬼爽脆,作為前菜送酒真係一流🐽 撈汁青瓜醬汁濃郁,清脆爽口,完全平衡咗炸雞軟骨嘅油膩感🐽 小鍋米線雞翼、金菇同紫菜搭配得恰到好處,米線吸收咗湯底嘅精華,味道濃厚。雞翼肉質鮮嫩,金菇嘅滑溜口感同紫菜嘅清香,更加提升咗整碗米線嘅層次感🐽 麻辣撈麵蝦球彈牙,肥牛滑嫩,豬頭肉嘅香味更係撲鼻而來,娃娃菜食落吸曬d湯汁好正,令整碗麵唔會太膩。每一口都好有咬勁,令人食到停唔落口
🐽炸雞軟骨
外脆內嫩,咬落去嗰一刻,口感好鬼爽脆,作為前菜送酒真係一流

🐽 撈汁青瓜
醬汁濃郁,清脆爽口,完全平衡咗炸雞軟骨嘅油膩感

🐽 小鍋米線

🐽 麻辣撈麵
2024-10-18 168 浏览
黎到元朗,試下呢間平民米線🍜招牌A :$58肉碎、肥牛(酸辣)辣度是小辣配菜:芽菜、韭菜、酸菜、雜菌、海茸、腐皮、螺旋藻肥牛不過不失以下是自選加餸:生菜 炸醬,滷水雞翼 (必食)滷水雞翼,超入味!招牌B $58雞絲和白肉配菜:芽菜、韭菜、酸菜、雜菌、海茸、腐皮、螺旋藻配料非常多 淨食已經好足份量。豬紅沒有豬臊味。爽滑米線以下是自選加餸:豬紅、蘿蔔,芹菜餃很小見的芹菜餸,芹菜味道出🙌🏽凍檸水及凍檸茶,便是正常發揮推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

黎到元朗,試下呢間平民米線🍜

招牌A :$58
肉碎、肥牛(酸辣)辣度是小辣

配菜:芽菜、韭菜、酸菜、雜菌、海茸、腐皮、螺旋藻

肥牛不過不失

以下是自選加餸:
生菜 炸醬,滷水雞翼 (必食)

滷水雞翼,超入味!

招牌B $58
雞絲和白肉

配菜:芽菜、韭菜、酸菜、雜菌、海茸、腐皮、螺旋藻

配料非常多 淨食已經好足份量。

豬紅沒有豬臊味。

爽滑米線

以下是自選加餸:

豬紅、蘿蔔,芹菜餃

很小見的芹菜餸,芹菜味道出🙌🏽

凍檸水及凍檸茶,便是正常發揮

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-10-17 140 浏览
路過附近覺得肚餓,見到呢間米線舖都幾多人,於是就入去試吓!我叫咗一個酸辣米線同埋一個清湯米線!酸辣米線裏面包括咗肉碎、酸菜、韭菜同埋芽菜,我覺得佢哋呢度個酸菜幾好食,係比較甜嗰一種,同埋都好爽口!配料我叫咗腩肉同埋豬紅,估唔到份量咁多,腩肉鋪滿咗半個碗面!豬紅都煮得好入味!清湯底味道都唔錯,好夠味,入面有少少酸菜!另外叫咗個口水雞小食,跟餐加$18!睇落去好似細細碟,但係其實成碟起碼有六至七件,而且啖啖肉,個口水汁好惹味,真心抵食
路過附近覺得肚餓,見到呢間米線舖都幾多人,於是就入去試吓!

我叫咗一個酸辣米線同埋一個清湯米線!

清湯底味道都唔錯,好夠味,入面有少少酸菜!

另外叫咗個口水雞小食,跟餐加$18!
2024-10-16 92 浏览
位於元朗的米線小店,雖然地方不大,位置較迫,但已開業多年,街坊喜愛的人情味小店,用心製作每一碗米線。店員有禮,街坊價錢。以車仔麵形式自選湯底、配菜,十分多樣款式。小食跟餐:口水雞、酸辣海帶絲跟餐優惠價較細碟,不過雞件也蠻多,上面淋上麻辣醬油;另外還點了海帶絲,脆嫩爽口,十分開胃的前菜。酸辣米線自選加餸:螺旋藻、魚腐、鯪魚球、雞絲本身每碗麵已有肉碎、酸菜、韭菜及芽菜,螺旋藻即是海帶的一種,口感煙煙韌韌;鯪魚球是魚丸口感,彈牙,沒有魚腥味;大量的雞肉浸底,滿滿的配菜,十分豐富。湯底方面,微辣,不太夠酸,店員說下次可以加酸。麻辣米線自選加餸:豬皮、豬紅、魷魚湯底麻香辣,辣度剛好,很惹味。豬皮大大塊,爽滑透亮;魷魚很爽彈,值得一點。米線偏腍滑,掛湯,入味。
位於元朗的米線小店,雖然地方不大,位置較迫,但已開業多年,
以車仔麵形式自選湯底、配菜,十分多樣款式。
小食跟餐:口水雞、酸辣海帶絲

跟餐優惠價較細碟,不過雞件也蠻多,上面淋上麻辣醬油;
另外還點了海帶絲,脆嫩爽口,十分開胃的前菜。
酸辣米線
自選加餸:螺旋藻、魚腐、鯪魚球、雞絲

鯪魚球是魚丸口感,彈牙,沒有魚腥味;
麻辣米線
自選加餸:豬皮、豬紅、魷魚

湯底麻香辣,辣度剛好,很惹味。豬皮大大塊,爽滑透亮;
魷魚很爽彈,值得一點。
米線偏腍滑,掛湯,入味。
鮮茄米線 配菜有鮮肉碎 酸菜韭菜 芽菜 $38辣豬頭肉$10辣菜脯$8同埋鮮蝦球$14叫咗辣菜脯,店員細心提我哋菜譜係大辣程度可以分開上。上到嚟就發現菜脯大概係中辣麻辣左右。用指天椒炒香。食落香辣帶麻!豬頭肉係小編最愛,因為大嚿份量又多超級抵食!口感爽口,入味小辣!蝦球有兩至三舊,雖然唔算多,但食落好新鮮!不過小編最鍾意嘅都係鮮茄湯底,入邊滿滿嘅蕃茄,老闆娘話係自己自製嘅蕃茄湯好足料,亦都好多人鍾意食!小編覺得湯底濃郁,質感都幾厚!除咗甜仲帶少少蕃茄嘅酸味!加埋辣豬頭肉嘅汁!湯底就酸酸辣辣甜甜地好好食!招牌B $58主要有雞絲同白肉配菜有 芽菜、韭菜、酸菜、雜菌、海茸、腐皮同埋螺旋藻呢個餐超抵食,老闆娘推介雞絲同白肉切得好幼細食起上嚟勁方便,同埋啲食材都好新鮮揀咗薯粉,佢係有啲扭紋嘅又生薯粉,夾起上嚟都易夾啲,冇咁容易跣落去啲餸同配料同啲薯粉一樣多食完真係捧住個肚走,好抵食
鮮茄米線
配菜有鮮肉碎 酸菜韭菜 芽菜 $38
辣豬頭肉$10
辣菜脯$8
同埋鮮蝦球$14

招牌B $58
主要有雞絲同白肉
配菜有 芽菜、韭菜、酸菜、雜菌、海茸、腐皮同埋螺旋藻
呢個餐超抵食,老闆娘推介
雞絲同白肉切得好幼細食起上嚟勁方便,同埋啲食材都好新鮮
啲餸同配料同啲薯粉一樣多
食完真係捧住個肚走,好抵食
2024-10-11 94 浏览
八方米線 (元朗)元朗鳳攸南街9號好順利大廈1座地下15號舖招牌A肉碎肥牛麻辣米線肥牛肉碎煮得剛剛好,配上新鮮的芽菜、韭菜、酸菜和雜菌,口感層次分明。特別係海蓉腐皮,吸收咗湯底的麻辣精華,每一口都夠味。再加上螺旋藻,俾人覺得健康又有營養,簡直完美!而且如果你想要更多口感,牛丸真係唔可以錯過,彈牙又多汁。凍西洋菜蜜清爽可口,正好中和咗辣味,令人倍感舒爽。蒜泥白肉皮薄肉嫩,蒜泥的香氣撲鼻而來,搭配酸辣的調味,每一片肉都薄透,卻又不失肉質的鮮嫩,令人回味無窮。酸辣土豆絲金黃酥脆,酸辣的調味讓人一口接一口,特別適合作為開胃小菜,令人胃口大開。每一根土豆絲都吸收了酸辣的精華,口感爽脆。香辣腐皮外脆內嫩,辣味十足,正好與其他菜式形成對比,讓整個餐點更加豐富多彩。酸辣炸醬米線香氣四溢,酸辣的味道恰到好處,米線滑順入味,每一口都讓人感受到滿滿的幸福感。
八方米線 (元朗)
元朗鳳攸南街9號好順利大廈1座地下15號舖

招牌A肉碎肥牛麻辣米線

凍西洋菜蜜清爽可口,正好中和咗辣味,令人倍感舒爽。

蒜泥白肉

酸辣土豆絲

香辣腐皮

酸辣炸醬米線

2024-10-07 185 浏览
元朗雞地嘅食街越開越多酸辣粉牛雜粉等麵檔,是晚放工落嚟搵下野食,轉咗一圈決定食返開業多年嘅八方米線。小店雖然未到排隊等位,但都每張枱有客人坐。坐低睇下食咩先,朋友第一次嚟,等佢慢慢揀下啦。⭐麻辣米線朋友點左麻辣米線要小辣,再加咗蟹子丸、娃娃菜、鹵水雞翼😋小辣嘅辣度啱啱好,又香又麻又辣,朋友差唔多飲曬成碗湯👍⭐小鍋泡飯自己叫咗小鍋泡飯,平時通常食小鍋米線,今晚想試下個泡飯😆愛食辣嘅就梗係要加埋個辣菜脯啦,另外再加左芹菜餃。湯底鮮甜香口,飯下得超多,一碗十分飽肚。芹菜餃嘅芹菜同豬肉比例啱啱好,可惜得兩隻唔多夠喉,下次要個淨餃子先。⭐炸雞軟骨加咗個香口小食炸雞軟骨,炸得香脆唔油膩,雞軟骨喔喔脆口感好正,再加埋五香辣粉勁惹味😍⭐檸檬柚子蜜& ⭐熱檸水朋友要咗柚子蜜自己就要咗杯熱檸水,酸酸甜甜潤下喉先。價錢貼地又好味,支持下小店啦😘

⭐麻辣米線

⭐小鍋泡飯

炸雞軟骨

⭐檸檬柚子蜜& ⭐熱檸水
朋友要咗柚子蜜自己就要咗杯熱檸水,酸酸甜甜潤下喉先。

價錢貼地又好味,支持下小店啦😘

2024-10-04
2024-09-30 143 浏览
在繁忙的元朗街頭,八方米線以其真材實料的米線和泡飯而聞名。這家小店位於鳳攸南街,環境雖然簡單,但卻散發著溫馨的氛圍。鮮茄米線$38我點了鮮茄米線,配上鮮肉碎、酸菜、韭菜和芽菜。米線的口感滑順,湯底清新,番茄的酸甜完美融合。額外加的芝士豆腐和豬紅各需$8,芝士豆腐滑嫩,帶有濃郁的奶香,而豬紅則吸收了湯汁的精華,令人滿意。海鮮泡飯$58另一道海鮮泡飯同樣引人注目,內含鮮肉碎、蝦球、青口、魷魚、海帶和蔬菜粒。海鮮的新鮮度讓人驚喜,特別是蝦球和魷魚,口感彈牙,湯底的鮮甜味道讓整碗泡飯充滿層次感。加配的豆卜和芝士丸也是不容錯過的選擇,豆卜吸滿湯汁,芝士丸則為整道菜增添了香濃的風味。點餐時我還選擇了蒜泥青瓜和口水雞,分別為$13和$18。蒜泥青瓜清脆爽口,對於重口味的米線和泡飯來說是一個很好的解膩選擇。口水雞則是經典的四川小吃,麻辣的味道令人垂涎,搭配米線非常合適。炸三樣$28 (春卷、雲吞和咖喱角)春卷外脆內嫩,搭配酸辣醬汁,雲吞皮薄餡多,肉餡鮮美,咖喱角, 香濃咖喱,外酥內滑,每樣都美味可口。飲品方面,我試了熱奶茶和凍檸茶,各自只需$6和$8。熱奶茶醇厚,凍檸茶清新,為整頓餐點增添了不少風味。

鮮茄米線$38

海鮮泡飯$58

炸三樣$28 (春卷、雲吞和咖喱角)

2024-09-27 131 浏览
今日我去元朗食米線,真係好開心!啲米線唔單止好食,仲有好多唔同嘅選擇😍雞絲白肉魷魚紅薯粉呢碗米線就先講下雞絲同白肉,雞絲嫩滑,味道十足,白肉又香又軟,真係一流!而且魷魚新鮮,咬落去有彈性,唔會過韌。紅薯粉就係一個驚喜,滑滑咁,吸收咗湯底嘅味道,食落去好滿足。碎肉肥牛豬耳紅薯粉呢碗就更加重口味!碎肉粒粒分明,味道濃郁,搭配肥牛,肉質好滑,煮得啱啱好,唔油膩。豬耳就有一種特別嘅口感,脆脆嘅,咬落去有種滿足感。蒜泥白肉呢個蒜泥白肉簡直係一個必食!白肉切得薄薄,蒜泥醬味道濃郁,帶有少少辣味,配埋一齊食,真係唔同凡響,令人一口接一口,根本停唔落嚟。涼拌皮蛋最後,嚟碗涼拌皮蛋,皮蛋滑溜溜,配埋少少醋同蒜蓉,味道清新,正好可以解膩,食完之後,口腔都清爽咗。

雞絲白肉魷魚紅薯粉

碎肉肥牛豬耳紅薯粉

蒜泥白肉

涼拌皮蛋
一個月都幫襯兩三次這間小店,通常都買外賣,今晚就同媽媽一起來過堂食。🥠炸三寶(雲吞、咖喱角、春卷)$28估唔到每樣都有兩件👍🏻基本上全部都好脆,自己就特別鍾意個春卷,因為好香胡椒味😋🐓跟餐配口水雞$18估唔到細細碟都有6-7嚿肥美雞件👍🏻🍜成日覺得這裏的招牌米線套餐好抵食,因為超多配料:芽菜、韭菜、酸菜、雜菌、海茸、腐皮、螺旋藻,還可自選一個$8配菜。媽媽叫了招牌A 肉碎、肥牛($58),選了鯪魚球,另加$10加多韭菜雲吞。我吃一粒鯪魚球,好香蔥味,實淨大粒。另外加了$9配檸檬柚子茶。🍜我叫了一個酸辣米線配魚蛋、雞絲、滷水雞翼($60),配料有肉碎、酸菜、芽菜、韭菜。佢嘅肉碎一向都幾多,魚蛋雞絲,我每次都會點,魚蛋彈牙,雞絲唔嚡,份量都幾多,滷水雞翼都有兩隻好嫩滑入味👍🏻。加了$8配凍檸茶。呢度嘅米線強調係逐碗煮,所以米線彈牙唔會過腍,亦係我好喜歡食佢米線嘅原因。不過有時係會等耐啲,所以小貼士係:如果叫外賣,可以早啲打電話去落單,預啱時間去拎就慳返好多時間😊

🥠炸三寶(雲吞、咖喱角、春卷)$28

🐓跟餐配口水雞$18
估唔到細細碟都有6-7嚿肥美雞件👍🏻

2024-07-09 223 浏览
我同另一伴真係好鍾意週圍搵小店食嘢,有次間經過呢間米線就諗住試下,點知一試就愛上咗, 每星期一定嚟食一次,每次都點鍾意酸辣湯多酸小辣多湯走蔥,有次唔夠湯老闆都專登再幫我調教多啲出嚟,同埋老闆真係好傾好講,所以我都會繼續支持!