2022-06-17 1106 浏览
一間餐廳集玩、食、ʜᴇᴀ、親子、寵物友善於一身,相信應該得呢度先可以做到🤩有🎯ᴅᴀʀᴛ ᴀʀᴇᴀ, 🏋🏻‍♀️ɢʏᴍ ᴀʀᴇᴀ, ⛳️ʟᴀᴡɴ ʙᴏᴡʟs掟鏢當然要飲啤酒🍻唔好以為以ᴘʟᴀʏɢʀᴏᴜɴᴅ形式為主嘅餐廳,食物方面就會唔好!呢度嘅食飯好出色,又有心思😍「烏魚子卡邦尼墨魚汁扁意粉」ʙᴀᴄᴏɴ粒勁好食,煙燻味好香墨汁扁意粉又軟又Q彈卡邦尼汁唔會好膩,又唔會稀lei lei,足以包圍住每一條意粉「兄弟洋蔥湯」呢個真係不得了用左5款洋蔥煮個湯,再用4款芝士做ᴄᴏᴀᴛɪɴɢ‼️完全係嶄新嘅食法🧅用左白洋蔥、紫洋蔥、青洋蔥、乾蔥&大蒜,所以個湯都香濃🧀用左ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ, ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ, ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ, ʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ可以做到拉絲嘅效果,不過單食就真係好膩‼️建議加入湯一齊食,不過都係偏膩「智利鱸魚配珍珠薏米飯」用左薏米去整ʀɪsᴏᴛᴛᴏ,食落更有口感燒暖羅文生菜沙律生菜係外國空運過嚟的微微燒香,食嘅時候有陣焦香+暖暖的我哋本身要煙三文魚,但點知無哂,就變左煎魚塊,魚塊好乾好韌係整餐飯唯一唔理想嘅地方‼️
一間餐廳集玩、食、ʜᴇᴀ、親子、寵物友善於一身,
相信應該得呢度先可以做到🤩

掟鏢當然要飲啤酒🍻
呢度嘅食飯好出色,又有心思😍

「烏魚子卡邦尼墨魚汁扁意粉」
ʙᴀᴄᴏɴ粒勁好食,煙燻味好香

墨汁扁意粉又軟又Q彈

卡邦尼汁唔會好膩,
又唔會稀lei lei,足以包圍住每一條意粉

「兄弟洋蔥湯」
呢個真係不得了

用左5款洋蔥煮個湯,再用4款芝士做ᴄᴏᴀᴛɪɴɢ‼️
完全係嶄新嘅食法

🧅用左白洋蔥、紫洋蔥、青洋蔥、乾蔥&大蒜,
所以個湯都香濃

可以做到拉絲嘅效果,不過單食就真係好膩‼️
建議加入湯一齊食,不過都係偏膩

「智利鱸魚配珍珠薏米飯」
用左薏米去整ʀɪsᴏᴛᴛᴏ,食落更有口感
燒暖羅文生菜沙律
生菜係外國空運過嚟的

微微燒香,食嘅時候有陣焦香+暖暖的

我哋本身要煙三文魚,但點知無哂,
就變左煎魚塊,魚塊好乾好韌

係整餐飯唯一唔理想嘅地方‼️
2022-06-16
  • 烏魚子卡邦尼墨魚汁扁意粉
朋友有養狗,講開原來美孚開咗香港首間滾球主題餐廳,入面設有寵物友善專區,可以帶埋寵物一齊入去食嘢,餐廳提供寵物下午茶套餐,亦有賣寵物食品同用品。另外餐廳仲設有飛鏢機,可以邊飲邊食邊掟鏢。今日下午茶時間就去咗探路。三式炸物Combo Set $178下午茶時段供應嘅呢款炸物Combo Set都幾抵食,除咗有烤蠔、炸芝士同炸雞塊3款炸物,仲跟兩枝IPA手工啤。不過因為我哋想有多一款口味,其中一枝就要咗紅桑子白啤。先講炸物,最有驚喜係炸芝士,外皮炸得香脆,軟心芝士芝味香濃,點埋泰式甜酸醬更加係別有一番風味。Groose Island IPA,酒精濃度5.9%,係美國芝加哥手工啤,麥味香濃仲帶有啤酒花同柑橘香味。至於Hoegaarden Rosee,酒精濃度只有3%,甜甜哋一d都唔苦,岩哂女仔飲,入口有清新嘅紅桑子味仲帶少少花香。黑椒汁豬寸骨$78豬脾肉嫩,食落啖啖肉,點埋個黑椒汁食都幾惹味。扒火腿芝士竹炭包$128竹炭多士夾住火腿同滿滿嘅芝士,面頭仲鋪咗隻太陽蛋。蛋漿加埋鹹香火腿芝士,同多士簡直係prefect match。。。八號草 (美孚)美孚百老匯街77號美孚新邨四期商場保齡中心1樓。

三式炸物Combo Set $178

黑椒汁豬寸骨$78
豬脾肉嫩,食落啖啖肉,點埋個黑椒汁食都幾惹味。

扒火腿芝士竹炭包$128

八號草 (美孚)
美孚百老匯街77號美孚新邨四期商場保齡中心1樓

2022-06-10 137 浏览
一個主題地方,非常特別,也是可以讓小狗內進的地方,非常棒。地方有酒,也有很多下午茶,愛玩的別錯過喔二人來一個地方放鬆~煙肉沙律水煮旦,乾烤面包,黑松露油醋汁沙律菜洗得非常乾淨,車厘茄、紅洋蔥及旦,上桌旦切一半,色彩很棒,同時吃到檸檬汁呢、橄欖油、鹽及黑椒混合成醬汁~在雞旦洗淨放入低溫水煮,好吃。羅馬生菜擺盤好看,煙肉碎乾烤面包也令口感更好,混著白煮蛋的香氣,加上脆口面包,口感滿滿~微微烘烤~煙肉好吃,繽紛,五顏六色可愛,自己做一個也不易呢~沙律配黑松露油醋汁~望見也想吃喔。牛肉以黑松露油醋汁好吃,但今天不算很餓,不選牛肉,既好吃又浪漫,餐廳醬汁有黑胡椒汁紅酒汁,好好吃。煎三文魚煙三文魚天使面煎三文魚肉味好,煙三文魚的肉炒到金黃,成天使面鮮甜配料,味道好喔,煎香留下來的三文魚油,混和淡忌廉及牛奶,醞藏了魚味,再加顏色,漂亮三文魚,爽~西班牙番茄感覺天使面。法式洋蔥湯好洋蔥是洋蔥湯的奧妙煮一锅经典美味的法式洋葱汤難度大,暖心暖胃暖手脚~法式洋蔥湯內面包,撒上刨碎芝士,在烤箱裡烘至芝士融化,湯汁熱情沸騰。好好吃。湯碗底部沉了片麵包,吸收湯汁,質地因此軟綿近乎融解,湯汁非常濃郁,吃用口感好。法
一個主題地方,非常特別,也是可以讓小狗內進的地方,非常棒。

地方有酒,也有很多下午茶,愛玩的別錯過喔

二人來一個地方放鬆~

煙肉沙律水煮旦,乾烤面包,黑松露油醋汁

煎三文魚煙三文魚天使面

法式洋蔥湯
好洋蔥是洋蔥湯的奧妙
煮一锅经典美味的法式洋葱汤難度大,暖心暖胃暖手脚~法式洋蔥湯內面包,撒上刨碎芝士,在烤箱裡烘至芝士融化,湯汁熱情沸騰。好好吃。湯碗底部沉了片麵包,吸收湯汁,質地因此軟綿近乎融解,湯汁非常濃郁,吃用口感好。法式洋蔥湯通常是前菜,店子的洋蔥湯因為多了片麵包,芝士也很多~呵呵。

玫瑰花茶
玫瑰花氣味芳香,顏色艷麗,是最受女性歡迎的花之一。好看的杯

超級有貼心服務,店員工作認真呢。
2022-06-09 841 浏览
🌸美孚寵物友善餐廳🌸八號草🦖想與摯愛毛孩主子共進滋味高質西餐?今天特意相約友人到了美孚一間主打寵物友善優質西餐廳-「八號草」享用一頓豐富的西餐作是日晚餐❗餐廳裝修簡約,環境寬敞舒適,設有草地滾球及飛標等娛樂設施及場地,同時歡迎客人攜同寵物一同享用餐點❗店員殷勤有禮,會細心為客人介紹餐點,不時替客人收拾碗碟及添加水。🍽我們惠顧了以下晚市餐點:1️⃣🌟慢煮62度醬燒牛肋骨 $398這是一款嚴慢煮選上盛的醬燒牛肋骨,賣相精美,份量十足,牛肋骨帶淡淡焦香,肉質鮮嫩多汁肥美,非常容易切割,口感完全不會韌,配有香烤薯仔、紅椒、青椒、茄子、香菇及青新沙律菜,配搭豐盛,十分滋味❗2️⃣🌟香煎三文魚煙三文魚天使麵 $168香煎新鮮三文魚柳肉香嫩滑,還配搭香煎煙三文魚及清新蔬菜絲,有齊2款不同三文魚肉的滋味,配搭彈牙爽口天使麵,十分惹味。3️⃣🌟芝士洋蔥湯 $78芝士洋蔥湯賣相精美,洋蔥湯被黃金酥脆的芝士包圍著,湯底有麵包、青、白、紅蔥、大蒜了水乾蔥,配料豐富、味道充滿香濃洋蔥及芝士香❗4️⃣🌟水波蛋煙肉沙律 $88水波蛋香滑滋味,沙律有多款翠綠香脆清新沙律菜,配合粒粒鹹香煙肉,味道清新怡人❗5️⃣洛神花茶 $48洛神花茶以
🌸美孚寵物友善餐廳🌸八號草🦖

3️⃣🌟芝士洋蔥湯 $78

4️⃣🌟水波蛋煙肉沙律 $88
水波蛋煙肉沙律

5️⃣洛神花茶 $48
洛神花茶以附有蠟燭座的熱壺盛載著以保持熱度、味道帶點微酸、非常開胃,促進消化,解毒利水,能解除身體的疲倦感。
洛神花茶、Goose  IPA

6️⃣Goose IPA $58
手工啤酒味道甘香味醇,帶淡淡橘子香,不澀不苦,入口容易。
Goose  IPA
Goose IPA

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此寵物友善餐廳的食材高質,有多款的優質西式餐點,而且環境寬敞❗餐廳鄰近美孚站,交通方便。屬於美孚一帶必到的優質寵物友善餐廳之選❗

🔖總體評分:
美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕

📍八號草 (美孚):美孚百老匯街77號美孚新邨四期商場保齡中心1樓
2022-06-08
香煎三文魚煙三文魚天使麵
水波蛋煙肉沙律
洛神花茶、Goose  IPA
Goose  IPA
Goose IPA
  • 洛神花茶
同朋友食飯,今次她帶柴犬一起來,所以就提議去位於美孚的八號草餐廳。門口裝潢已經吸引,一入門口見到不少狗,好可愛。難得有餐廳在室內設寵物友善空間,更提供寵物專享食物,現場亦有貓狗食品及用品發售,一站式照顧寵物需要。除了餐廳,還看到有人玩草地滾球,原來這間是首間滾球運動主題餐廳,滾球運動訓練中心由前草地滾球冠軍開設。另一邊更可以玩掟鏢,又有gym room,好多元化。玫瑰洛神花茶味道甜酸幾開胃,生津一流。也可以飲啤酒chill 吓煙肉沙律配水煮雞蛋,乾烤麵包(黑松露油醋)$88先將水煮蛋弄開,將蛋汁拌勻沙律。醬汁微酸幾開胃,煙肉應該是自家製,味道濃郁惹味。兄弟洋蔥湯 $78用了5款洋蔥、4款芝士來製成要將芝士撕開來享用洋蔥湯,因為內裡是滿滿的。洋蔥好清甜濃郁,湯也加入麵包,表面的芝士層夠惹味香口。烏魚子卡邦尼墨魚汁扁意粉 $198味道比卡邦尼醬汁輕盈,烏魚子帶出鮮味。有芝士幾惹味意粉好有墨魚汁香味,扁意粉掛汁度高。燒牛肋骨 $398賣相已經吸引,以62度慢煮6小時牛肋條。廚師已預先切好,好方便食用。肉質好腍好入味,燒烤醬香味,入口鬆化,美味。

門口裝潢已經吸引,一入門口見到不少狗,好可愛。

另一邊更可以玩掟鏢,又有gym room,好多元化。

玫瑰洛神花茶
味道甜酸幾開胃,生津一流。
也可以飲啤酒chill 吓

煙肉沙律配水煮雞蛋,乾烤麵包(黑松露油醋)$88
先將水煮蛋弄開,將蛋汁拌勻沙律。
醬汁微酸幾開胃,煙肉應該是自家製,味道濃郁惹味。

兄弟洋蔥湯 $78
用了5款洋蔥、4款芝士來製成
要將芝士撕開來享用洋蔥湯,因為內裡是滿滿的。

洋蔥好清甜濃郁,湯也加入麵包,表面的芝士層夠惹味香口。

烏魚子卡邦尼墨魚汁扁意粉 $198

味道比卡邦尼醬汁輕盈,烏魚子帶出鮮味。
有芝士幾惹味
意粉好有墨魚汁香味,扁意粉掛汁度高。

燒牛肋骨 $398
賣相已經吸引,以62度慢煮6小時牛肋條。

廚師已預先切好,好方便食用。
肉質好腍好入味,燒烤醬香味,入口鬆化,美味。

空間感大,可以比狗狗四圍走 (除咗草地滾球場外),唔怕太迫,令狗狗打交和磨擦。有Gym Room,有泰拳,有飞標玩,有街機玩。食物普通,味道一般,價錢貴,飲品要催幾次先黎,但服務員都好Nice和鍾意狗。
有Gym Room,有泰拳,有飞標玩,有街機玩。

2022-06-07
庆祝纪念
生日
  • 牛扒三文治
喺香港pet friendly嘅餐廳真係唔係好多,去之前我特登打咗電話去,店員話如果有狗仔,會盡量做到貓狗分開,等主子唔洗太驚,好貼心♥️🚶🏻位置:美孚新邨落車後直行入中間噴泉位,行上一層就到。環境:入到去空間都頗大,左邊係草地場,可以玩草地滾球!場地亦可以做泰拳、健身等活動,一家大細玩完之後就坐低食嘢😛♥️食物:🟢前菜:Warm Romaine Salad 燒暖羅文牛菜沙律 $118 +$38 配煙三文魚我平時對沙律有少少抗拒,因為有啲沙律菜唔啱我口味,又係生冷嘢,但温沙律食落唔會好凍,呢隻空運過嚟嘅羅文牛菜又好啱我食♥️ 沙律菜出面用咗一層脆麵包同三文魚圍住,加埋個醬,食落嘅層次都幾豐富👍🏻評分: 🌕🌕🌕🌕🌔回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑🟢前菜:Mushroom Soup 野生蘑菇忌廉湯 $68超級重菇味!!😍😍😍上面白色係打出嚟嘅泡,我哋覺得撈埋一齊好飲啲。中意食蘑菇嘅人一定要試👍🏻評分: 🌕🌕🌕🌕🌔回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑🟢兄弟洋蔥湯 佢上面嗰層好似蘇皮嘅湯其實係芝士嚟嫁😍😍內有有五款蔥,例如常見嘅洋蔥,或無諗過會落嘅大蔥😛督穿芝士嘅時候要小心!湯會溢出。湯超級足料,基本上每啖湯都可以試到一至兩款蔥。

🚶🏻位置:美孚新邨落車後直行入中間噴泉位,行上一層就到。

食物:

🟢前菜:Warm Romaine Salad 燒暖羅文牛菜
沙律 $118 +$38 配煙三文魚
評分: 🌕🌕🌕🌕🌔

🟢前菜:Mushroom Soup 野生蘑菇忌廉湯 $68
評分: 🌕🌕🌕🌕🌔

🟢兄弟洋蔥湯
佢上面嗰層好似蘇皮嘅湯其實係芝士嚟嫁😍😍
內有有五款蔥,例如常見嘅洋蔥,或無諗過會落嘅大蔥😛督穿芝士嘅時候要小心!湯會溢出。湯超級足料,基本上每啖湯都可以試到一至兩款蔥。不過呢款湯唔太合我口味,所以之後未必會再試。
評分: 🌕🌕🌕🌖🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌘🌑

🟠BBQ Beef Rib 燒牛肋骨 $398
BBQ汁超濃,整體偏鹹,汁鋪滿整個牛肋骨( ´ ▽ ` )ノ 呢個係慢煮嘅牛肋骨,食落肉質好嫩,亦都好易切開。美中不足嘅係BBQ汁略嫌重味,影響咗本身牛肋骨嘅味道,不過加啲芥末醬就可以balance返。
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

🟠Boston Lobster Risotto龍蝦意大利飯
好好味🥺🥺龍蝦插住喺飯麵,表面鋪咗啲芝士,令龍蝦嘅味道更加出!龍蝦超易拆殼,打開就可以食到完整嘅肉。
評分: 🌕🌕🌕🌕🌖

⏳等候時間:0mi s
——————————
Instagram: @lius_foodnetwork
2022-06-05 101 浏览
常言道:美孚乃美食沙漠,只有美孚新邨及瑪麗醫院……但今日探畢友人後,於商場內發現一隱世秘境😲😲該場地有草地滾球,GYM區域,飛鏢機,同埋最重要係Pet friendly🐕🐱,所以就試下係呢個環境下食個晚餐🤗Frisee Aux Lardon煙肉沙律配62度溫泉蛋,上菜時被建議應將黑醋汁、蛋漿、煙肉粒及黑松露油拌勻沙律菜食用,味道新鮮。四重洋蔥芝士拉絲湯 aka 五兄弟洋蔥湯:用上四種「蔥」+大量芝士鮮製,口感豐富,切勿中間飲起,會比佢湧出黎來的芝士和湯所嚇倒!😜野生蘑菇忌廉湯:Too creamy but really fresh, a classical soup香煎智利鱸魚及珍珠意大利飯配龍蝦汁🐟作為是日推介,當之無愧!鱸魚煎至金魚香脆,洋薏米口感像極意大利飯,配上用芝士、蕃茄及龍蝦汁製成的芡汁,份量不多,但令人滿足不已👍慢煮62度醬燒牛肋骨當侍應將呢碟主菜拎出黎,其賣相已十分吸引,咬落十分腍身,絕對是慢火烹調多個小時的效果。廚師細心把肋骨與肋骨之間的肉件分開,無須任何刀叉便能大快朵頤😋😋夏日特飲:無花果乳酸 👍Stella artois:最近做緊🍻買一送一優惠,飲完一杯又一杯😎價

Frisee Aux Lardon

四重洋蔥芝士拉絲湯 aka 五兄弟洋蔥湯:

野生蘑菇忌廉湯:

香煎智利鱸魚及珍珠意大利飯配龍蝦汁🐟
作為是日推介,當之無愧!

慢煮62度醬燒牛肋骨
廚師細心把肋骨與肋骨之間的肉件分開,
無須任何刀叉便能大快朵頤😋😋

夏日特飲:無花果乳酸 👍

價錢為中上$$$,但水平及環境配得起其價錢😜

本身是滾友(草地滾球)這餐廳完全滿足又要食好嘢、又要玩或者欣賞好波的食客。這晚開波前與愛人來個Early Dinner,水波旦煙肉沙律很清新,之後逐步重口味,兄弟洋蔥湯原來在厚厚芝士面上有青蔥,湯底包括有洋蔥、乾蔥、大蔥及京蔥,好正。主菜是慢煮牛肋骨份量大又好味,配上淡淡的Hoegarden玫瑰啤,勁夾。另一海鱸伴龍蝦汁薏米飯好濃香及油份,幸好有消滯玫瑰洛神花茶剛剛好。在這又chill又有活力環境享受了一頓合意晚餐。

2022-05-30
2022-05-29 114 浏览
最近發現香港第一間草地滾球活動中心,裏面的滾球主題餐廳有超多特色!包括有寵物有線區,好多人都帶埋狗狗過嚟放電嘆下午茶。裏面又有寵物食品零售,一站式體驗。亦都有不同的酒品可以食吓嘢,飲下酒,仲可以喺後面定飛鏢同朋友一齊玩,又多個娛樂新地帶~ 當日我哋係為咗睇狗狗同喺滾球比賽所以嚟食個下午茶!下午茶餐煙肉蘑菇忌廉汁意粉$88 煙肉蘑菇及忌廉汁比例適中,輕微鹹香而且有水份,意粉亦都相當掛汁,作為下午茶也相當飽肚呢!美國牛扒三文治$148超特別的美國牛扒三文治,平時漢堡包用碎肉為主,呢個裏面真係有牛扒!而且大大塊!表面的包也選材不同,令形狀相對可以比較闊落,一個小女生未必食得晒~ 還是開心share比較適合!旁邊亦都有即炸薯條,炸得金黃香脆,配搭三文治必備。我哋兩位分享最開心,裏面亦有洋蔥、生菜、蕃茄等,配搭7成熟,牛香十足的牛扒,大滿足!另外心癢癢點多了Deep Fried Combo 三色炸物$108包括炸蠔、炸芝士、炸雞,更重要的是中間是芒果芫荽醬!味道特別清香。炸蠔內在充滿水份;炸芝士帶有輕微鹹香,相當惹味;炸雞裏面食到一條條雞肉,不是免治雞,特別有雞肉香。見到佢有啲特色飲品,就升級了

當日我哋係為咗睇狗狗同喺滾球比賽所以嚟食個下午茶!

下午茶餐

美國牛扒三文治$148
旁邊亦都有即炸薯條,炸得金黃香脆,配搭三文治必備。

另外心癢癢點多了

Deep Fried Combo 三色炸物$108

見到佢有啲特色飲品,就升級了以下款式

青蘋果茉莉茶

無花果寶礦力

兩款飲品都相當特別的配搭,特別是無花果配寶礦力,為做運動嘅客人度身訂造而設,玩完滾球,又或者做完Gym,飲番一杯特飲補充體力就最好不過!

當日都有好多唔同嘅狗主人帶同狗狗嚟影相打卡+食飯,相當吸引呢!

其他menu
朋友好食貪玩,等了又等,終於等到晚市重開,急不及待說要約出來。朋友帶我到這間位於美孚的主題餐廳,有食物有酒飲,還有飛鏢機,啱晒我這些鍾意擲鏢但找不到地方的人🤗*Frisee Aux Lardons煙肉沙律配水波蛋乾烤麵包侍應建議將水波蛋汁、黑松露油同醋拌勻沙律菜又真係幾好味😆*Wild Mushroom Cream Soup野生蘑菇忌廉湯🍄濃郁蘑菇味,入口濃稠綿滑,好味*Five Onion Soup 🧅超厚拉絲芝士洋蔥湯非常濃味原來大廚用紅洋蔥、白洋蔥、青蔥、乾蔥、大蒜來做這個湯飲過好多洋蔥湯,這做法都係第一次,難怪味道咁豐富*Surf & Turf (Beef Fillet & King Prawn)海陸二重湊有肉有海鮮,所以叫二重奏牛柳要5成熟,肉心粉紅,口感粉嫩虎蝦煎得香口,爽口彈牙配菜彩椒,茄子,薯角都好味Mullet Roe Carbonara Squid Ink Linguine烏魚子卡邦尼墨魚汁扁意粉墨魚汁扁意粉口感煙韌不似一般卡邦尼creamy 食落不會太重口烏魚子味道鹹鮮用來代替芝士好味又特別想chill下飲酒就最好不過*Goose Island IPA來自芝加哥的

*Frisee Aux Lardons
煙肉沙律配水波蛋乾烤麵包
侍應建議將水波蛋汁、黑松露油同醋拌勻沙律菜
又真係幾好味😆

*Wild Mushroom Cream Soup
野生蘑菇忌廉湯🍄
濃郁蘑菇味,入口濃稠綿滑,好味

*Five Onion Soup 🧅
超厚拉絲芝士
洋蔥湯非常濃味
原來大廚用紅洋蔥、白洋蔥、青蔥、乾蔥、大蒜來做這個湯
飲過好多洋蔥湯,這做法都係第一次,難怪味道咁豐富

海陸二重湊
有肉有海鮮,所以叫二重奏
牛柳要5成熟,肉心粉紅,口感粉嫩
虎蝦煎得香口,爽口彈牙
配菜彩椒,茄子,薯角都好味

烏魚子卡邦尼墨魚汁扁意粉
墨魚汁扁意粉口感煙韌
不似一般卡邦尼creamy
食落不會太重口
烏魚子味道鹹鮮
用來代替芝士好味又特別

想chill下飲酒就最好不過
*Goose Island IPA
來自芝加哥的IPA,柑橘、啤酒花香氣。柔順口感,令人討好

* Hoegaarden Rosée
飲啤酒的人都應該飲過這牌子啤酒,這款以raspberry 為主調,味道甜美,果香特出,口感順滑,幾啱女士飲

餐廳外還有草地滾球,適合運動朋友。原來這裏也是pet friendly餐廳,每逢假日都有主人帶同寵物來享受一個下午時光,好啱愛寵的朋友來
2022-05-25 83 浏览
到到而家五月,都仲見到街上面有人着住長袖衫出街。朝頭早,其實好似仲有一點點涼意添。一時仲要暴雨警告,落住雨有時困喺屋企,真係好悶。好彩近排俾我發現到喺美孚嗰度,都有一個大型嘅娛樂地方,有得食,仲有得玩添。室內草地滾球場,多數其實見到都係一啲上咗年紀嘅人玩,但其實我覺得年輕人玩都好適合。因為本身個遊戲規則其實非常簡單,就係用波去撞波,然之後最接近一個特定嘅波咁就贏。如果滾球唔啱,其實可以玩扔飛鏢同埋打街機,呢啲應該夠晒青春啦掛。飛鏢機如果你幫襯餐飲,就可以用$5一局價錢去玩,8Rounds可以扔24支鏢。原來佢呢度仲有得做健身添,不過就只限join左月費嘅會員。不過我見佢啲設施都幾齊備又新又靚。其實係呢啲娛樂場所嘅隔離就有一個餐飲區,大家就可以坐低飲杯嘢、食正嘢,同一間正常嘅西餐廳一樣咁有高質素㗎!見佢都好似有一啲happy hour嘅promotion,有一啲小食同埋啤酒嘅套餐可以選擇,我哋就飲紅白酒。煙肉雜菜溫泉蛋沙律呢一個沙律入邊有羽衣甘藍同埋其他雜菜,已經留咗意大利黑醋同埋橄欖油,非常惹味。值得一提嘅係佢哋呢度嘅煙肉係自家製,用豬腩肉製成!肥膏已經炸出晒嚟,煙燻香味特別重,又脆口

煙肉雜菜溫泉蛋沙律
呢一個沙律入邊有羽衣甘藍同埋其他雜菜,已經留咗意大利黑醋同埋橄欖油,非常惹味。值得一提嘅係佢哋呢度嘅煙肉係自家製,用豬腩肉製成!肥膏已經炸出晒嚟,煙燻香味特別重,又脆口,鹹鹹香香,而且冇化學成份,特別健康!

法式洋蔥湯
佢嘅洋蔥湯總共用咗五款蔥去炮製,有紅洋蔥、白洋蔥、紅蔥頭、青蔥等。出邊仲鋪咗一層芝士,呢一層芝士係用咗四款,食落特別香味濃郁。法式洋蔥湯最好嘅就係食果舊麵包,因為吸收晒洋蔥湯嘅鮮甜味道。

香煎鱸魚配薏米及龍蝦汁
呢一個廚師推介好啱女仔食,因為一啲都唔肥膩。而且薏米比起傳統意大利飯更加健康嘅選擇,入口煙煙韌韌,配埋香濃嘅龍蝦汁!薏米吸收晒佢嘅精華,仲有粒粒爽脆嘅誰雜菜瓜粒喺入邊,增添口感。香煎鱸魚嘅外層日都煎封得香脆,入邊保持滑嫩。

慢煮燒烤汁牛仔骨配薯仔及雜菜
嘩上枱嘅份量十分驚人,原來呢一個牛仔骨係二人嘅份量,大家share嚟食都非常足夠。見到牛仔骨出邊已經布滿左一層厚厚嘅燒烤醬汁,聞起來亦都非常之吸引,酸酸甜甜咁樣增加你嘅食慾。

呢個牛仔骨已經用慢煮機,煮咗五至六個鐘,所以你見到佢嘅肉質係非常之稔,已經稔到離晒骨。廚師亦都好細心咁樣已經切開左,所以食起嚟都非常方便。牛仔骨入邊嘅肉已經完全吸收晒左燒烤汁嘅精髓,所以食起嚟係非常之濃味。配襯埋啲露絲瑪莉嘅薯仔同埋雜瓜粒係非常匹配的。

好開心喺九龍區都有呢一個室內嘅好玩場地有咁多嘢玩,而且食物亦都超水準,落雨咩季節都啱晒一家大細嚟。

2022-05-24
2022-05-24 93 浏览
今日去美孚附近行街,行行發現有間幾特別嘅餐廳係滾球主題,第一次係香港見到,遠距離見入面好似好多野玩,難得放假🤭原來係滾球,睇人地玩好似幾得意咁呢個係煙肉沙律配水煮雞蛋,乾烤麵包(黑松露油醋汁)我好少會將成個沙律都食晒,今次係第一次本身我自己都唔鍾意食醋,但佢嘅配搭竟然好啱我口味,最特別嘅係佢個沙律入面有一粒粒類近叉燒嘅肉粒,成個配搭好正,呢個沙律推介大家試吓!跟住見餐單個名好搞笑叫「兄弟洋蔥湯」,原來佢係用芝士蓋住個表面,入面有一舊洋蔥🧅仲有啲配菜煮成嘅湯,侍應好細心提醒我哋驚啲湯湧出嚟,所以叫我哋慢慢揭開塊芝士👍🏻個人感覺本身我唔鍾意食洋蔥,飲咗頭幾啖覺得唔錯,個湯味道好濃,不過湯嘅比例較少,而我男朋友就好鍾意飲啦,佢第一次飲到啲咁特別嘅湯。食到中途等緊上菜嘅時候,有位侍應行過嚟問我哋覺得菜式如何,會問吓我哋意見,我哋將啱先嘅評語話咗比佢知,佢亦告知廚師,返嚟問我哋要唔要試多次個湯比例較多嘅兄弟菜湯,雖然我地飲唔到咁多湯,但呢個表現好值得欣賞,會聽客人意見做調節,下次有機會我哋再嚟試,先多謝你地🙏🏻呢個係慢煮62度將燒牛肋骨,聽侍應講,廚師煮咗六個鐘,覺得佢哋對食物非常尊重亦好花心思

原來係滾球,睇人地玩好似幾得意咁

煙肉沙律配水煮雞蛋,乾烤麵包(黑松露油醋汁)

兄弟洋蔥湯

慢煮62度將燒牛肋骨

呢個係慢煮62度將燒牛肋骨,聽侍應講,廚師煮咗六個鐘,覺得佢哋對食物非常尊重亦好花心思👍🏻👍🏻仲要切到一小舊方便客人進食,好多位都好細心有度過👍🏻肉嘅口感好軟,我食過最香嘅牛,醬汁嗰度我自己覺得濃左少少,而男朋友覺得好食,推介大家試。
黑松露野蘑菇金門火腿忌廉通粉

黑松露野蘑菇金門火腿忌廉通粉,唔知係咪因為對上一個菜式味道比較濃,而呢個就比較淡,食落去好舒服,香草味都特別香

嘢食食完梗係要行吓啦,如果唔係個肚腩仔就走出嚟,餐廳入面有個飛鏢機,仲可以做gym

比我哋發現有呢部足球機😆5蚊就可以任玩,我哋玩咗勁耐!

整體來講,食物好食,服務細心一流👍🏻
又有得玩,仲可以帶寵物入去添!難忘嘅一餐。
煙肉沙律配水煮雞蛋,乾烤麵包(黑松露油醋汁)
兄弟洋蔥湯
慢煮62度將燒牛肋骨
黑松露野蘑菇金門火腿忌廉通粉
2022-05-22 69 浏览
以前曾經係美孚呢區返工, 今日同另一半返黎重遊舊地, 亦想開發的之前未去過既位置😊上左去美孚新邨4期既商場1/F諗住睇下呢到居民既平台, 原來有間室內運動既場所!!😮可以玩滾球🎱, 做Gym🏋️‍♀️同掉飛標, 而且仲有得食野, 我地見都幾多人入去玩滾球就八掛入去問下喇店員話滾球係可以Join course去玩, 做Gym就只能夠會員制, 而飛標係每次黎食野都可以免費玩既, 有得玩有得食都幾正就順便入去食Lunch喇😄1/ Deep Fried Combo😲 $108因為我地叫左酒, 所以叫的炸物黎Chill住食, 有炸芝士, 炸蠔同炸雞柳- 原粒芝士拎去炸, 食落已溶化係口腔內- 炸蠔既外皮好薄而且蠔味好出- 炸雞柳肉質嫩滑, I like it!❤️2/ Pesto Shrimp Spag🍤 $108呢個意位既香草味比較重, 而我地都中意香草所以完全係一個plus! 海蝦大大隻而且爽口!3/ Grilled Ham & Cheese🥪🧀 $128麵包薄薄地令餡既味道更加突出! 芝士加Ham配埋包永遠都冇得輸, 另外佢仲有薯條做side👍🏾4/ Goose IPA🍺 $58呢款係店員介紹既
1/ Deep Fried Combo😲 $108
- 原粒芝士拎去炸, 食落已溶化係口腔內
- 炸蠔既外皮好薄而且蠔味好出
- 炸雞柳肉質嫩滑, I like it!❤️

2/ Pesto Shrimp Spag🍤 $108

4/ Goose IPA🍺 $58
呢款係店員介紹既, 花香味比較重, 都唔錯! 食炸物飲埋酒一流👍🏾

5/ 玫瑰洛神花茶☕️ $48
同樣係店員介紹Ladies飲既花茶, 茶香味濃, 而且一壼茶可以飲成三轉, 幾抵飲!

** 另一個重點呢個場係pet friendly, 有小動物既都可以帶佢地黎開P, 餐廳話黎緊仲有埋小動物既餐可以點👍🏾
2022-05-20 71 浏览
Rink8八號草🌿鄰近美孚地鐵站,設有健身室、泰拳、草地滾球同埋餐廳。餐廳可以帶埋你嘅狗狗另外仲有自家寵物零食專賣區。餐廳Menu亦都非常吸引,最後我哋揀咗以下呢幾樣試食。洋蔥湯面到有一層濃厚既芝士,飲之前先用匙羹挖開面頭芝士面千其唔好中間就插入去,因為裏面有好足料嘅洋蔥同埋麵包而且份量十足,一個唔覺意好容易會瀉。濃芝士再加上熱辣辣洋蔥湯簡直絕配!雜菌湯亦都份量好多,大大碗!而且菌味濃郁,賣相亦都非常之唔錯!呢份沙律真係第一次見,空運嘅生菜成條上,配上烘麵包醬汁同埋蝦仁,感覺非常新鮮。鱸魚外脆內軟,油脂十足而且飯嘅硬度都好適中,配上龍蝦汁極之惹味。鍾意食羊嘅朋友千祈唔好錯過,羊架肥瘦適中,份量夠,有少少脂肪而且嗰邊好香脆,羊肉嘅鮮味亦都好出。可以配上薄荷啫喱或者芥末醬,肉質都比較鮮嫩!地址:美孚新邨百老匯街69-119號四期商場一樓保齡中心#shibahongkong #shiba #hongkong #美孚

Rink8八號草🌿

餐廳Menu亦都非常吸引,最後我哋揀咗以下呢幾樣試食。

地址:美孚新邨百老匯街69-119號四期商場一樓保齡中心

2022-05-18