1K
2021-09-09 41 浏览
環境好chill 幾舒適生蠔拼盤 $378一盤六隻有齊晒當日咁多款品種。上枱時staff建議由右至左咁食,咁樣就係可以由味道較淡食到濃(由愛爾蘭Dooriel、 法國嘅Rose Blanche、Cazling Fozd、Royale Peponnet 、OstraRegal同Grillardeau)每隻蠔嘅size都差唔多,蠔身肉地好厚,一開始食個幾隻就海水味較重,最尾個兩隻 就蠔味好濃郁😋配埋酸度較高既白酒sauvignon blanc,鮮味更出~ 夏季蔬菜燴意大利飯 $188第一次食蔬菜意大利飯,本以為會係好淡味,但呢個飯有好香嘅pesto同芝士味,同平時食開cream嘅risotto味道唔差太多,只係用蔬菜令成個感覺fresh啲健康啲~值得一讚係risotto嘅texture煮得啱啱好,飯粒中間有啲硬身,好有口感!慢煮雞胸肉·黑松露薯蓉$228雞胸肉經慢煮方式,肉質嫩滑,一d 都唔會乾鞋。因為大部分肉汁都可以被鎖住。一邊side dish有西蘭花苗、舞茸、酸椰菜花,黑松露薯蓉等,個薯蓉入口口感夠細滑,帶有松露香又唔會膩士多啤梨慕絲配綠茶雪糕 $98strawberry mouse
環境好chill 幾舒適

生蠔拼盤 $378

夏季蔬菜燴意大利飯 $188

慢煮雞胸肉·黑松露薯蓉$228
雞胸肉經慢煮方式,肉質嫩滑,一d 都唔會乾鞋。

士多啤梨慕絲配綠茶雪糕 $98
strawberry mouse 口感好輕盈嫩滑,帶strawberry 清香,上層帶乾果片同忌廉,中間有d 蛋糕口感同開心果粒,層次更豐富。
綠茶雪糕都好香不過溶得較快,成個組合light 又有滿足感,驚喜。

2021-09-08 200 浏览
男朋友最鍾意食生蠔,但生蠔一定要搵間衛生又有質素保證既餐廳,友人推介左呢一間!生蠔當晚叫咗半打,特別精選以下四款點評:Dooriel creek 蠔味新鮮,帶甜香。Roland Lambert 肉質最飽滿,亦係當晚小編嘅最愛,海水味唔會好重,入口順滑,食完會有蠔香係口腔徘徊。Ostra regal 爽脆中帶滑,海水味同樣比較淡身,肉質屬肥美類型。Gillardeau 蠔殼最細,但卻醞釀着最重嘅海水味,蠔味亦係最濃郁嘅一款。慢煮雞胸肉令人對雞胸肉嘩然嘅一個菜式,外皮煎得香口,不帶一點雞皮嘅脂肪。肉質食得出係雞胸肉個種結實,但實際都好嫩口。拌碟既舞茸、西蘭花苗、酸椰菜花都相當精緻,至於黑松露薯蓉更加係畫龍點睛,綿滑得來帶點芝士牛油香。卡邦尼意粉意粉相對鹹身,幼身彈牙,醬汁非常濃稠,芝士味好重,加上脆卜卜,鹹鹹香香嘅煙肉粒來得特別滋味。士多啤梨慕絲配綠茶雪糕成個甜品主打自家製,慕絲好滑,甜酸度拿捏唔錯,裏面仲有士多啤梨果醬同微量海綿蛋糕,成個口感好清新。至於綠茶雪糕,絕對能夠媲美雪糕名店,入口茶香甘醇,有餘韻,亦都特別欣賞菜式嘅擺盤,加入咗好多食用花,相當精緻。

生蠔
當晚叫咗半打,特別精選以下四款點評:

Dooriel creek
蠔味新鮮,帶甜香。

Roland Lambert

Ostra regal
爽脆中帶滑,海水味同樣比較淡身,肉質屬肥美類型。

Gillardeau
蠔殼最細,但卻醞釀着最重嘅海水味,蠔味亦係最濃郁嘅一款。

慢煮雞胸肉

卡邦尼意粉

士多啤梨慕絲配綠茶雪糕

• 生蠔
2021-09-04 55 浏览
朋友移民咁就同佢一齊去上環海味街買海味,買完海味就順便喺上環到食餐farewell dinner, 咁就帶咗去呢一間專食蠔嘅地方去食蠔,入到去呢一間蠔吧,其實入面都幾有taste及清靜, 咁我哋就叫咗以下:咁大家可以睇幅相我哋就叫咗呢個餐牌嘅 oysters:Carlingford: 質感似Gillardeau有點似,肉質爽含海水味。Saldanha Bay:蠔味較淡,肉質軟滑, 但我自己就覺得普通,個人鍾意重口味。Dooriel: 有D海水味, 蠔邊都爽。Roland Lambert: 蠔肉飽滿及爽。海水味開始濃。Ostra Regal: 肉質肥美及飽滿,口感清且甜, 自己都幾鍾意呢一款生蠔。Gillardeau: 都唔使講乜嘢,識食蠔嘅一定係揀呢一隻,所以我都唔使寫乜嘢,一個字好。我覺得啲蠔都幾新鮮,呢樣嘢係最重要,而且佢清理啲蠔殼都幾乾淨,唔錯!慢煮雞胸肉:咁呢個雞胸肉出奇地好食原因就係因為雞胸作多數都唔係太含有脂肪而且佢個雞肉亦都唔係 所以幾適合我哋呢啲減緊肥嘅朋友另外佢住得出奇地入味所以呢個慢煮雞胸肉我不得都唔錯。卡邦尼意粉: 豬肉、蛋同芝士, 呢個卡邦尼意粉其實都清清地,

咁大家可以睇幅相我哋就叫咗呢個餐牌嘅 oysters:

Dooriel: 有D海水味, 蠔邊都爽。

卡邦尼意粉: 豬肉、蛋同芝士, 呢個卡邦尼意粉其實都清清地,因為其實佢啲豬肉都唔係話太多,但係個主角始終都係個意粉度,每一條意粉都充斥住幾濃味嘅芝士味,雖然蛋就唔係感受得到,但係呢個意粉比較重芝士味,所以鐘意食芝士嘅朋友應該都會幾鍾意呢個意粉。

Terimisu: 最後呢個甜品我覺得比較重酒味有別於一般嘅terimisu,因為出面餐廳以外食嘅tiramisu都唔會落太多酒精,不過呢一間就例外,可能呢一間餐廳嘅terimisu會比較正宗啲,雖然我都唔知咩叫正宗,但係鍾意重酒味嘅朋友,呢個應該都唔錯。

最後如果大家鍾意食生蠔嘅話,我覺得呢一間都做得唔錯,所以大家可以試下呢一間餐廳。

2021-09-04 47 浏览
Fine dining 未必一定有生蠔,但有出色生蠔的店大多都是fine dining環境:昏暗但舒適,安靜而好坐服務:有fine dining應有的禮貌,食品介紹可以再温熟一點食物:每款生蠔均有獨特的口感/味道Dooriel: Ireland 🇮🇪 淡淡的海水,軟稔飽滿的蠔體Rose Blanche: Ireland 🇮🇪 同樣較淡的海水,飽滿蠔體伴著爽脆Carlingford: France 🇫🇷細隻但肥美Elegance: France 🇫🇷較大隻且甜美,誠如其名字一樣Ostra Regal: France 🇫🇷較細小的蠔體,飽滿且蠔味集中Gillardeau: France 🇫🇷法藉生蠔王者,飽滿至極,蠔味香濃而且咸味適中,體積中等有著生蠔專門店的水準,蠔的水準令人意外地高!慢煮雞胸$228雞胸以慢煮法烹調,配上雞汁,瘦但juicy,健康也可以好吃!黑松露薯蓉濃濃的松露香,薯蓉非常重牛油香,加些舞茸,難以置信的香!香煎銀鱈魚$298銀鱈魚非常嫩滑,加上酸忌廉跟飛魚籽,清而不淡,毫不油膩!提拉米蘇$68以稀身的奶泡取代馬斯卡彭芝士,口感就像是泡泡一樣,加上很重的酒香,這是一個非常

環境:
昏暗但舒適,安靜而好坐

服務:
有fine dining應有的禮貌,食品介紹可以再温熟一點

食物:

每款生蠔均有獨特的口感/味道
Carlingford: France 🇫🇷細隻但肥美

有著生蠔專門店的水準,蠔的水準令人意外地高!

慢煮雞胸$228

香煎銀鱈魚$298
銀鱈魚非常嫩滑,加上酸忌廉跟飛魚籽,清而不淡,毫不油膩!

提拉米蘇$68
以稀身的奶泡取代馬斯卡彭芝士,口感就像是泡泡一樣,加上很重的酒香,這是一個非常輕盈的提拉米蘇
2021-09-03 46 浏览
食左甘多餐茶記,係時候搵番間唔錯既西餐獎勵下自己,今次同朋友去左間蠔吧食晚餐,估唔到都幾有驚喜🤣——————🐽 生蠔(半打)去得蠔吧又點可以唔試下主打既生蠔🥰今次叫左半打,有出名濃味既法國Gillardeau同埋其他澳洲蠔,Gillardeau食落好重蠔味,而澳洲蠔就有好重既海水味,食落較清新🤭🐽 香煎銀鱈魚配酸忌廉汁銀鱈魚擺盤好精美,上枱都唔捨得食左佢,魚肉好厚實,都可以食到小小魚油香,配埋個蟹子酸忌廉汁一齊食可以好帶出到整碟既香味💪🏻🐽 卡邦尼意粉終於可以係香港食到傳統既卡邦尼意粉,蛋香味同芝士味都好重,食到意粉中心中係硬硬地真係好感動,終於唔洗再食到香港傳統既發脹意粉🐽 自家製士多啤梨慕絲配綠茶雪糕好有驚喜既甜品,慕絲食落唔會甜到好假,亦都有淡淡既士多啤梨香,綠茶雪糕亦有好重既綠茶味,好滿足

——————

🐽 生蠔(半打)

🐽 香煎銀鱈魚配酸忌廉汁

🐽 卡邦尼意粉

🐽 自家製士多啤梨慕絲配綠茶雪糕
2021-09-01 44 浏览
八蠔吧搬左去上環新址 環境更大更舒服當然主角🦪都係依然高質😋見到佢地隻隻蠔都係新鮮開而且餐廳係幾日就入一次貨確保絕對係新鮮同優質💯🙌🏻今次試左六款澳洲同法國既🦪都係由淡味食到濃味🌟個人就最中意🇫🇷既gillardeau海水味重而且好鮮甜加上肉質肥厚 食落結實有彈性😋另外主菜都不錯 🌟Carbonara 用最正宗方式整 只有蛋汁同芝士👍🏻食落夠哂creamy 而且係豬面頰代替煙肉 食落肉味會更濃😋🌟香煎銀鱈魚配酸忌廉汁銀鱈魚煎得香脆且鮮嫩配以sour cream 加魚子食落幾清新😋仲有甜品可揀🌟士多啤梨mousse配抹茶雪糕一黎賣相已經夠吸睛🤩食落酸酸甜甜仲配左啲開心果碎仲有至愛🍵雪糕 食完好滿足🙌🏻
八蠔吧

🌟士多啤梨mousse配抹茶雪糕
一黎賣相已經夠吸睛🤩
食落酸酸甜甜仲配左啲開心果碎
仲有至愛🍵雪糕 食完好滿足🙌🏻
新店環境有格調得黎又帶俾人一種舒適感,仲設有卡拉OK套房𠻹依家做緊promotion 👉🏻Order 1 打生蠔即送半打生蠔或 1️⃣枝Prosecco緊係要即立叫返打啦😻呢到嘅生蠔真係好正‼️我就鍾意加少許檸檬汁一齊食,由淡海水味到比較重海水味食起隻隻都好飽滿好鮮甜,size剛剛好,一啖過,而且呢到每一隻生蠔🦪都係會成隻起晒殼,確保過生蠔嘅質素後,先至送到客人手上我個人就比較鍾意來自法國嘅Ancelin,佢個口感整體上都比較平均,唔會太creamery ,肥美得黎又唔會太重海水味,啱晒我口味😋配上白酒嘅生蠔更加係冇得輸,枝酒嘅after taste 仲有香甜嘅果味,認真唔錯小食試咗個甜辣糖衣無骨雞翼,雖然賣相睇唔出係雞翼,但食落好嫩滑,一啲雪味都冇,加埋米通一齊食,口感豐富如果大家想食正宗嘅卡邦尼意粉🍝係到就可以食到,個醬汁係冇落cream,啱晒on diet 嘅朋友,蛋加芝士嘅醬汁配上意粉,食落好滋味,不過如果鍾意食軟身意粉嘅朋友就最好同侍應mention返🤗平時我食呢個意粉都會撚走啲煙肉,呢度用豬面頰肉代替煙肉,正合我心意💕必試嘅除咗生蠔之外,A4日本和牛都一定要試吓,兩塊加埋🈶 7安
新店環境有格調得黎又帶俾人一種舒適感,仲設有卡拉OK套房𠻹

緊係要即立叫返打啦😻

必試嘅除咗生蠔之外,A4日本和牛都一定要試吓,兩塊加埋🈶 7安士左右,配牛肉汁同埋焦糖乾蔥,五成熟個口感超正👍🏻外層有烤過嘅坑紋,一啖咬落去就充滿肉汁,肉同脂肪比例剛剛好,食落唔會過於油膩

甜品有2️⃣款,一款係自家製意大利芝士餅,由頭𢳂到尾一齊食,會食到香滑嘅cream加朱古力咖啡粉同埋蛋糕,甜度適中

另一款係自家製士多啤梨🍓慕斯配綠茶雪糕,賣相都好吸引,旁邊有開心果粒,中間嘅mousse 有少許士多啤梨醬,食落酸酸甜甜,幾開胃,加埋綠茶雪糕一齊食,口感更滑更清新

2021-08-30 50 浏览
3/5If just for oyster, nice price and quality is alright. Selection not a lot tho. Hope they add another hot soup to the menu as well. After eating all those cold oysters would love to warm my stomach up.The sweet and spicy wing we order, there’s just sweet tho.
3/5

<Hong Kong🇭🇰•Sheung Wan>“咬我唷!Oyster BB💕” 今個月我準備行成人禮唷🙈好緊張唷🥳聽人講大人都會食生蠔🦪飲白酒🥂所以生日餐嘅第一餐JJ要嗒蠔唷!今次一次過品嚐6款唔同品種嘅生蠔,生蠔都係即叫即開,非常新鮮唷!味道循序漸進:淡🔜濃▪️Dooriel (Ireland)▪️Pattesoie (France)▪️Seninelle (France)▪️Lambert (France)▪️Ostra Regal (France)▪️Gillardeau (France)你估我鍾意邊個口味多啲?🤪卡邦尼意粉用傳統嘅意大利煮法,醬汁蛋黃味更濃,仲好creamy唷🥳飛魚籽魚扒配薯菜飛魚籽鹹香,配搭魚扒一齊食更加鮮味,味道更有層次。整體來講,餐廳氣氛不錯,生蠔質素幾高,蠔種類選擇多,餐廳每日供應唔同種類嘅生蠔,確保生蠔質素有一定保值。食物份量就比較少啲,胃口大嘅應該就要叫多啲嘢食啦😮‍💨......
<Hong Kong🇭🇰•Sheung Wan>
“咬我唷!Oyster BB💕”

味道循序漸進:淡🔜濃
▪️Dooriel (Ireland)
▪️Pattesoie (France)
▪️Seninelle (France)
▪️Lambert (France)
▪️Ostra Regal (France)
▪️Gillardeau (France)

你估我鍾意邊個口味多啲?🤪

卡邦尼意粉
用傳統嘅意大利煮法,醬汁蛋黃味更濃,仲好creamy唷🥳

飛魚籽魚扒配薯菜
飛魚籽鹹香,配搭魚扒一齊食更加鮮味,味道更有層次。

2021-08-29 26 浏览
早排有同事講起海味街有間新開嘅蠔吧唔錯, 於是今晚小妹就約埋朋友一齊去試下! 餐廳環境幾大, 燈色暗暗地, 幾有情調!🌟生蠔拼盤生蠔拼盤有6款, 每隻都係專人係客人面前開封, 分別有南非, 愛爾蘭同法國, 味道由淡至濃📍Saldanha Bay首先係嚟自南非嘅生蠔, 海水味好重, 餘韻好長📍Cazlingford嚟自愛爾蘭嘅生蠔, 口感爽脆, 入口味道先係海水味, 之後慢慢食到蠔鮮味📍Dooziel同樣嚟自愛爾蘭嘅生蠔, 肉質嫩滑偏甜📍Roland Lambert 蠔身肥美, 蠔味濃非常鮮甜, 層次豐富, 蠔身爽滑彈牙, 甘甜隨之而來📍Ostza RegalE款蠔由法國入口, 先感受到海水味道, 蠔嘅甜味隨後而出📍Gillardeau蠔肉肥美爽身, 入口濃濃嘅蠔味湧出, 帶微微鑛物味🌟慢煮雞胸肉配雞汁慢煮雞胸外層微微焦脆可口, 雞肉口感鮮嫩味美唔嚡口, 配菜同平時唔同, 用左舞茸, 西蘭花苗同酸椰菜花, 而最特別之處係加入左黑松露嘅薯蓉, 黑松露味突出芳香, 薯蓉口感幼滑, 調味適中🌟夏季蔬菜燴意大利飯意大利飯擺盤精美, 飯嘅上層擺滿左嫩綠蔬菜, 好似一個小花園一樣, 蔬菜煮得岩岩好唔

🌟生蠔拼盤

📍Saldanha Bay
首先係嚟自南非嘅生蠔, 海水味好重, 餘韻好長

📍Cazlingford

📍Dooziel
同樣嚟自愛爾蘭嘅生蠔, 肉質嫩滑偏甜

📍Roland Lambert

📍Ostza Regal
E款蠔由法國入口, 先感受到海水味道, 蠔嘅甜味隨後而出

📍Gillardeau
蠔肉肥美爽身, 入口濃濃嘅蠔味湧出, 帶微微鑛物味

🌟慢煮雞胸肉配雞汁

🌟夏季蔬菜燴意大利飯
意大利飯擺盤精美, 飯嘅上層擺滿左嫩綠蔬菜, 好似一個小花園一樣, 蔬菜煮得岩岩好唔會過熟, 入口清甜爽脆, 下層嘅意大利飯質感飽滿, 口感煙韌, 味道不錯!

🌟自家製意大利芝士餅
意大利芝士餅份量算多, 咖啡味香濃, 同平時食到嘅口感有少許不同, 入口係比較豐盈嘅泡沫, 口感軟綿, 整體甜而不膩, 幾有驚喜!
2021-08-24
我一向都好鍾意食生蠔,見到上環新開左間蠔吧,就過黎食下生蠔。Oysters是日有六款Oyster,由淡至濃開始食,依次係Saldanha Bay、Carlingford、Dooriel、Roland Lambert、Ostra Regal同埋Gillardeau。越食就越重海水味同埋鮮甜味。生蠔嘅肉質肥厚,食得相當滋味。Sous Vide Chicken Breast因為係慢煮嘅雞胸肉,所以就算係雞胸肉,肉質都係非常嫩滑。雞肉嘅雞味好香濃。調味比較濃郁。旁邊嘅黑松露薯蓉好香滑,好味。作為配菜嘅西蘭花苗亦都鮮嫩美味。Carbonara肉類用上豬面頰肉。Carbonara嘅芝士味好濃,就咁上檯嘅時候都聞到。個汁亦都非常濃郁。Tiramisu呢份Tiramisu嘅咖啡酒味好重,手指餅亦都好濕潤。呢到嘅Mascarpone Cheese口感幾輕盈軟滑。

Oysters

Sous Vide Chicken Breast

Carbonara

Tiramisu

2021-08-26
2021-08-27 34 浏览
餐廳好有情調,好適合黎拍拖~原味生蠔6隻 • HKD$378餐廳每日都會安排唔同品種嘅蠔,岩晒有選擇困難症嘅人~當日分別係有來自日本、法國、愛爾蘭嘅品種🦪🇯🇵 Ume🇮🇪 Dooriel, Carlingford🇫🇷 Royal Peponnet, Ancelin, Gillardeau慢煮雞胸肉 • HKD$228雞胸整得好滑,食落啖啖肉~外皮烤到焦香微脆,配埋肉汁食好正😋最驚喜係個黑松露薯蓉,完全冇顆粒之餘好香黑松露味👍🏽卡邦尼意粉 • HKD$168採用傳統食譜,個汁淨係用左芝士同蛋黃去煮,所以比較杰身,可以包裹晒麵條🍝不過豬面頰肉個香味唔太出,所以主要都係食到芝士同蛋香味~自家製意大利芝士餅 • HKD$68有別於傳統食譜,面層淨係用左whipped cream,冇左意大利軟芝士同蛋黃🤯但食落就會輕盈d~底層手指餅雖然吸左d espresso,但仲係硬硬地🤔

餐廳好有情調,好適合黎拍拖~

原味生蠔6隻 • HKD$378
餐廳每日都會安排唔同品種嘅蠔,岩晒有選擇困難症嘅人~
當日分別係有來自日本、法國、愛爾蘭嘅品種🦪
🇯🇵 Ume
🇮🇪 Dooriel, Carlingford
慢煮雞胸肉 • HKD$228
雞胸整得好滑,食落啖啖肉~
外皮烤到焦香微脆,配埋肉汁食好正😋
最驚喜係個黑松露薯蓉,完全冇顆粒之餘好香黑松露味👍🏽

卡邦尼意粉 • HKD$168
不過豬面頰肉個香味唔太出,所以主要都係食到芝士同蛋香味~
自家製意大利芝士餅 • HKD$68
但食落就會輕盈d~
底層手指餅雖然吸左d espresso,但仲係硬硬地🤔
2021-08-26 38 浏览
好友B今晚話悶悶地,好想食生蠔,飲白酒,剛巧得知在文咸西街有一新店“八蠔吧”啱啱新開張,一於和B去試吓先。餐廳裝修十分有格調, 燈光柔和, 座位舒適闊落,令人心情輕鬆自在。紐西蘭白酒~有好香的果香味,微酸,爽口,配 生蠔十分合適。生蠔拼盤$378(6pcs)~揀了1款愛爾蘭生蠔和5款法國生蠔。Dooriel~ 愛爾蘭生蠔, 肉質爽脆, 蠔肉較厚 ,海水味適中 ,味道清甜帶點回甘。Pattedoie~Sentinelle~ 肉質飽滿,有青瓜清新的氣息,非常鮮甜。Lambert~ 蠔肉飽滿爽脆,海水味適中,回味度長, 鮮甜中大礦物味。Ostra Regal~ 肉質肥美,充滿淡淡的杏仁香, 海水甘甜和礦物味各方面都恰到好處, 味道層次豐富,十分鮮甜。Gillardeau~ 蠔肉肥美,肉質爽脆,海水味和蠔味都極為濃郁,極為出色。 慢煮雞胸肉$228~雞肉先慢煮後煎香,雞皮煎得金黄香脆,雞肉質嫩滑juicy, 配雞汁和西蘭花苗, 真是十分美味。伴碟的薯蓉配上黑松露和舞茸,除了口感幼滑,還香氣十足,好正!卡邦尼意粉$168~ 醬汁好重芝士和忌廉的味道,配豬面頰肉,意大利麵爽彈煙韌,每一條意粉都沾滿
好友B今晚話悶悶地,好想食生蠔,飲白酒,剛巧

紐西蘭白酒~有好香的果香味,微酸,爽口,配 生蠔十分合適。

Pattedoie~

卡邦尼意粉$168~ 醬汁好重芝士和忌廉的味道,配豬面頰肉,意大利麵爽彈煙韌,每一條意粉都沾滿濃稠的汁醬,好好味啊!

Homemade Tiramisu$68~咖啡味非常香濃,表面是好輕好滑的cream, 中層和底層有脆脆的餅底,不甜,好清爽的甜品

2021-07-28
  • OysterGillardeau
  • oysterDooriel
  • OysterPattedoie
2021-08-24 30 浏览
週末同朋友去上環呢間新開張既蠔吧-八蠔吧 嘗鮮🤩來到Oxyster bar當然唔少得要一嚐蠔🦪既鮮味啦! 經店員介紹, 八蠔吧每日精選6款精心準備既生蠔為主打, 再配上fusion西餐. 上生蠔之前店員還介紹咗house wine - Sauvignon Blanc😋口感平均,而且比較清爽,適合配上生蠔一起享用.首先當然唔少得招牌菜 - 生蠔拼盤! 🦪生蠔拼盤可以試勻1碟6款唔同口味既生蠔, 由清淡味道既生蠔Boomex Bay, Pattesoie, Sentinelle 到味道濃郁既 Dooriel, Ostra Regal, Gillardeau. 生蠔新鮮鮮味,而且肉身完整連埋閉殼肌, 閉殼肌肉質充滿彈性具較佳口感!除咗生蠔之外八蠔吧其他西式Fusion菜式都十分出色!🥰首先餐湯有番茄蔬菜醋湯. 溫泉小番茄配上蘆筍,同香草再加上清香醋湯令人醒胃!😘而佢地創新既前菜甜辣糖衣無骨雞翼都十分吸睛! 脆脆既米通極具口感加上甜甜地既無骨雞翼肉質嫩滑多汁.🥳除咗西式Fusion菜式,傳統既西餐菜式都一樣出色! 主菜方面我地點咗傳統既卡邦尼意粉.唔同坊間既"白汁卡邦尼意粉", 八蠔吧既卡邦尼
週末同朋友去上環呢間新開張既蠔吧-八蠔吧 嘗鮮🤩

除咗生蠔之外八蠔吧其他西式Fusion菜式都十分出色!🥰

唔同坊間既"白汁卡邦尼意粉", 八蠔吧既卡邦尼意粉係傳統意大利煮法炮製. 卡邦尼醬汁係以蛋黃同芝士調製, 充滿濃郁芝士同蛋味.意粉麵身比較煙韌彈牙. 絕對算係地道既意式菜式!

最後當然唔少得甜品啦! 有味道酸甜既士多啤梨慕斯蛋糕同綠茶雪糕. 慕斯蛋糕比較有層次配上開心果果仁口感好好. 而綠茶雪糕味道自然濃郁. 絕對真材實料!🤩

2021-08-24 27 浏览
推開隱藏喺海味街嘅玻璃門,就好似進入左一個品味世界餐廳巧妙地運用燈光同音樂營造出一種浪漫又cozy嘅氣氛翻開餐牌有好多選擇,我就點左半打生蠔之後侍酒師就好主動咁介紹左d白酒俾我地生蠔上盤隻隻都漲卜卜,而且清得好乾淨而且分左淡至濃味,又有簡介一下,感覺好親切同專業D蠔隻隻都有不同風味,我諗一個人ko一打無難道然後就到主菜啦,個豬柳扒煮得好juicy! 而且外層煎得好香口,配埋酸酸甜甜嘅蘋果醬,真係好surprise另外仲點左個vegi意大利飯,煮得岩岩好,讚!
推開隱藏喺海味街嘅玻璃門,就好似進入左一個品味世界
餐廳巧妙地運用燈光同音樂營造出一種浪漫又cozy嘅氣氛
翻開餐牌有好多選擇,我就點左半打生蠔
而且分左淡至濃味,又有簡介一下,感覺好親切同專業
D蠔隻隻都有不同風味,我諗一個人ko一打無難道
另外仲點左個vegi意大利飯,煮得岩岩好,讚!
2021-08-02