2011-07-04 12 浏览
今日同女朋友食完午餐,係附近行下街,但又好熱~咁就來公和度食個凍豆腐花同飲.番杯豆漿...嗰陣兩點幾度,冇咩人~豆漿少少甜又夠凍,,正!豆腐花凍得來唔洗落糖都夠味!魚蛋係推介!!!不太油又夠彈!雖然茄子睇落去外觀麻麻,,但都係好食!!
今日同女朋友食完午餐,係附近行下街,但又好熱~
咁就來公和度食個凍豆腐花同飲.番杯豆漿...
嗰陣兩點幾度,冇咩人~
豆漿少少甜又夠凍,,正!
豆腐花凍得來唔洗落糖都夠味!
魚蛋係推介!!!不太油又夠彈!
雖然茄子睇落去外觀麻麻,,但都係好食!!
2011-07-04
  • 魚蛋
2011-06-18 16 浏览
叫左碗熱豆花$9, 同埋一碟釀三寶 $7豆花好滑, 但係食吾出有豆味.... 點解依家d豆花會無豆味架呢??? 好多豆付舖都話自己用加拿大黃豆, 話豆味濃d..... 但係我又吾覺喎~釀三寶... 豆付, 好實, 有少少豆味... 豆卜, 又係好實.... 燒賣一般貨色~可能因為依家無乜呢d咁懷舊既舖頭.... 所以咁多笑面??
叫左碗熱豆花$9, 同埋一碟釀三寶 $7

釀三寶...
豆付, 好實, 有少少豆味...
豆卜, 又係好實....
燒賣一般貨色~

可能因為依家無乜呢d咁懷舊既舖頭.... 所以咁多笑面??
2011-06-18
2011-03-24 7 浏览
沿著福佬村道一直走, 力拒 Tony Wong 和曲奇四重奏的誘惑 (後者那時開門只是給訂了農曆年曲奇的客人取餅, 根本就沒有零售), 心想吃碗豆腐花不會佔上什麼胃納, 於是又來了公和。價錢也是時光倒流價, 豆花只是 $8 碗, 其它地方沒有 $10 也出不到門口啊! 豆花滑滑的質感跟卜卜脆的黃糖 (放在桌上自己加的) 是一對歡喜冤家, 豆香雖不濃 (怎麼現在的黃豆都是沒有豆味的?) 但也收貨了。 不只吃了豆腐花, 還有兩件煎釀豆腐 ($12/4 件, $6/2 件), 不知為何影完張相不見了。不熱, 碟底油頗多, 不夠味, 還是要下辣醬才能搞定。
當然也有零售的豆腐
老店格局

當然也有零售的豆腐
老店格局
2011-03-16 68 浏览
特地去九龍城, 想睇下以前讀書時的店鋪還在嗎?? 想睇下周圍變成點~ 公和還在~ 鋪頭沒變, 但多了很多人來吃, 豆腐花款式又多了, 這是與時並進嗎??阿姐很忙, 坐低等左好耐都冇理我, 本想叫芝麻黑豆腐花, 我大聲叫了, 阿姐冇出聲走開左, 等左好耐, 佢拎左俾其他人都冇俾我, 我再睇真D個餐牌, 原來黑豆腐花, 星期六/日才供應~ 唯有叫了薑汁豆腐花~ 比以前讀書時吃的大碗了很多, 以前係細細碗, 當然價錢比以前都貴左好多, 以前都只係幾蚊一碗~薑汁不太辣, 淡味D, 好似唔夠甜, 豆腐花豆味濃, 也是滑, 但已經冇讀書時吃的滑~ 很多款式, 價錢也價了~ 特地來, 當然買埋佢地辣腐乳~ 回家吃過, 不太辣, 豆味濃, 略好似帶酒味~ 重遊舊地, 以前好似有阿叔招呼, 而家變哂忙碌的阿姐, 人多了, 態度都冇以前咁好, 鋪面的煎讓三寶反而好多人買, 以前D人多數來買豆腐, 腐乳, 坐低食返碗豆腐花, 飲杯豆漿, 唔會好似而家咁多花臣.......... 我都比較喜歡以前的公和~

唯有叫了薑汁豆腐花~
薑汁豆腐花
很多款式, 價錢也價了~
辣味腐乳 ($25)

我都比較喜歡以前的公和~
2011-03-15
$37 (其他)
辣味腐乳 ($25)
  • 腐乳
2011-03-10 13 浏览
呢次係我第一次嚟。通常我過到嚟九龍城都起碼成8點咁人哋做豆品嘅普遍都係開早收早㗎喇..明白嘅..今日過開九龍整o野又見佢未閂,好嘢~有食神啦~~~~~~未行到入去已經見到佢個大logo..入咗嚟就好似入咗時光隧道咁呀..細個嗰時呢啲豆品舖真係周圍都係,依家冇喇,得返呢啲..好懷緬我同朋友一人叫咗一碗豆花..因為佢收緊檔,只可以要原味同埋熱嘅..但係都好軟滑同埋好有豆香!滑到有幾下我同我朋友都懷疑佢係唔係落咗好多石膏粉我哋嗱嗱臨食完就走唔阻人收舖喇,下次有機會要嚟多啲喇!!仲有唔知點解隱隱約約啲糖水入面好似有啲薑香..係唔係唔叫薑味豆花都有呢個bonus㗎??係咁都唔錯喎~~~~

今日過開九龍整o野又見佢未閂
,好嘢~有食神啦~~~~~~

好舊呀~
滑到有幾下我同我朋友都懷疑佢係唔係落咗好多石膏粉

我哋嗱嗱臨食完就走唔阻人收舖喇,下次有機會要嚟多啲喇!!
滑到不得了
2011-03-07
$8 (其他)
好舊呀~
滑到不得了
2011-03-05 9 浏览
再行過福佬村道,打算吃埋糖水就散Band。路過公和豆腐花,內裡已沒有顧客,心想是否已經休息了,膽粗粗問老闆娘,原來還繼續營業,便坐下來。服務:很好,老闆娘很好人,還有講有笑,就如大家認識了很久的熟客一樣。其實我是第一次幫襯的。價格:$7一碗,價錢好合理。味道:我們四人都點了熱豆腐花,很滑,加少許糖已經可以。而且老闆娘"片"豆腐花上來時是很細心的一片一片的,不是大手大手的片,所以碗裡幾乎都是實在的豆腐花,童叟無欺。總評:老店的裝潢,老店的人情味。在急速發展的香港,老字號的鋪可預期是會越來越少,能重拾那份風情真的是現今新派糖水店不能找到的。
再行過福佬村道,打算吃埋糖水就散Band。

價格:$7一碗,價錢好合理。

正宗豆腐花
總評:

2011-03-04
$7 (宵夜)
正宗豆腐花
2011-01-03 7 浏览
吃過牛肉餅後,咀癢想吃點甜的,於是到公和吃豆腐花。九龍城的公和荳品廠是一間名符其實的老店,吊扇,木枱凳,放錢的吊籃...從裡到外的裝修和食物也充滿著老香港味道店中人客頗多,但總算有位坐。看一看牆上的推介,看到有薑汁豆腐花,這麼冷的天氣,當然要叫碗來暖身!薑汁豆腐花豆腐花豆味濃,質感較為結實,不容易散開;吃下尚算幼滑,但不出眾,之前在元朗吃的豆腐花比它更滑。薑汁黃而混濁,一看已知有料到!薑味濃郁但不會太辣,進胃後甫有絲絲暖意~這麼冷的天氣,這個薑汁豆腐花絕對是推介!如有朋自遠方來,應介紹他們到這裡體會老香港風味
吃過牛肉餅後,咀癢想吃點甜的,於是到公和吃豆腐花。

九龍城的公和荳品廠是一間名符其實的老店,

店中人客頗多,但總算有位坐。

薑汁豆腐花
豆腐花豆味濃,質感較為結實,不容易散開;
吃下尚算幼滑,但不出眾,之前在元朗吃的豆腐花比它更滑。
薑汁黃而混濁,一看已知有料到!

薑味濃郁但不會太辣,進胃後甫有絲絲暖意~

這麼冷的天氣,這個薑汁豆腐花絕對是推介!
如有朋自遠方來,應介紹他們到這裡體會老香港風味

2010-12-31
  • 薑汁豆腐花
2011-01-02 76 浏览
公和荳品廠呢個名字,永永遠遠都係我腦海中飄浮,當小時候第一次接觸這裡的豆腐花時,已經深深刻劃在我的記憶內,那份滑溜溜的質感、充滿黃豆的香氣,每次一想起,即刻有股衝動去食。雖然公和的分店開到成行成市,可是偏偏只有深水埗及九龍城兩間做得出那份味道,古舊的裝修滿載了歷史的痕跡,九龍城店位於新興既西餅同曲奇店對面,兩者形成了一個強烈的對比,一新一舊,可是兩者都是整條街人氣鼎盛的店舖。先來一碗熱豆花,望住這碗帶微黃的豆花,震下震下,十分生動,阿姐搯豆花的技術可見一班,一大片完整又滑溜的豆花擺在眼前,加上少少的黃糖,實在非常美味。豆花非常滑溜,一啜入口,已經直入喉嚨,豆味豐富。另外,不能不食煎釀豆腐,每一件都有成個階磚咁大,煎了的豆腐,豆味更濃,仍然非常滑溜,魚肉只是裝飾,點上鮮味的豉油辣醬,食多幾件都可以。這裡的豆漿都好好,充滿豆味之餘,亦唔太甜。每一次到來,都會憶起兒時的片段,那份深厚的感情真是不能磨滅,希望唔會有關閉的一日。

豆腐花

煎釀豆腐

這裡的豆漿都好好,充滿豆味之餘,亦唔太甜。

煎釀豆腐
豆腐花
2011-01-02 9 浏览
而家要食一碗又滑又香啲豆腐花已經非常艱難,一係硬一係就冇豆香味,唯有九龍城公和做得到。叫咗碗椰汁豆腐花唔使落黃糖都夠哂甜,啲豆腐花十年如一日都係咁滑咁香,唔怪之得老字號即係老字號。舖面雖然簡陋但經常高朋滿座,要揾好嘢食都要下午4時後先唔使等位。

2011-01-01
$12 (其他)
2010-11-22 7 浏览
周日郊遊遠足由石梨貝水塘出發, 打算終點於沙田博康村...誰不知路段不清, 糊塗兜左兩程寃枉路...行左3個鐘都未達全程一半...前路茫茫, 決定取路到橫頭堪離去...所以周不時認為做事有計劃雖好...但臨場應變, 依勢而行, 有路你走仲緊要同實際呢!!4小時筋疲力盡腳又軟...最想就係坐底食個夠醒醒神!!...朋友話哩邊就近九龍城, 腳踏市區就即時”打的”前往…幾個第一時間嚷著的就係要到<公和>飲杯荳漿先!!好多人冇晒位啊…但阿哥好人, 問嚮舖外開張枱過我地介意否?!...當然吾會啦!!...快快吾該豆漿豆腐花吖!!...雖然行過一身汗但體格怕熱郤又愛熱食o既我, 仍堅持要熱食豆腐花!!...白雪雪豆味濃, 再適度加D黃糖…滑嘟嘟的一下子溜入喉嚨…擁有簡單o既一碗豆腐花就已經感覺幸福啊!!

滑滑豆腐花
加點黃糖更好味!!
2010-11-21
滑滑豆腐花
加點黃糖更好味!!
2010-09-28 13 浏览
 人眾皆知,公和是荳品方面的老檔子,於是這天一來試試這間著名的公和。 位子不多,好像只有二十多三十個,我和男友被置於一個小小的角落,那裡足以容納剛好兩個人。不知道想要吃什麼的,所以叫了兩碗凍豆花♥,四件三寶♥,共二十二元。 食物當然很快就到了,凍豆花果真入口即溶,夏天秋天吃的話是十分十分的棒!不過我這個愛甜吃的,就略嫌不夠味道,所以我也加了好多黃糖。 三寶也是不錯的,我尤其欣賞魚丸,口感和平常的有別,但卻說不出有什麼明顯的不一樣,哈哈,這間老店果真特別。

位子不多,好像只有二十多三十個,我和男友被置於一個小小的角落,那裡足以容納剛好兩個人。不知道想要吃什麼的,所以叫了兩碗凍豆花♥四件三寶♥,共二十二元。

2010-09-26
  • 豆腐花
星期六既九龍城,人真係多到不得了!!!間間鋪出面都會有條人龍!!!!香港人真是喜歡排隊!!! 等左陣就有位了!!!豆腐花::::果然係做豆腐花起家的!!!濃厚既豆香,滑嘟嘟!!軟綿綿!!:因為今日都有d飽只食了個豆花!!下次再試其他!!

等左陣就有位了!!!

因為今日都有d飽只食了個豆花!!下次再試其他!!
2010-07-14 5 浏览
豆腐花,好香濃,滑而不甜。星期六同日會有黑豆花供應,真想試,今日下午到達,已見內裡有五、六人坐住等緊,跟住到我入來坐,隔一兩分鐘已坐爆,但店面員工得一位,咁奇特,唔通其他員工小休中,個個客叫,即時冧檔,幸好客人脾氣好,很等,公和除了深水步和九龍城好味,其他公和都差一皮。
豆腐花,好香濃,滑而不甜。

星期六同日會有黑豆花供應,真想試,

今日下午到達,已見內裡有五、六人坐住等緊,跟住到我入來坐,
隔一兩分鐘已坐爆
,但店面員工得一位,咁奇特,唔通其他員工小休中,
個個客叫,即時冧檔,幸好客人脾氣好,很等,
公和除了深水步和九龍城好味,其他公和都差一皮。
2010-07-14
2010-07-12 7 浏览
對上1次來公和已係4-5年前了!呢日同番同1個朋友再來!雖然深水土步都有公和,但KLS的對我們來說似乎有另1種特別意義今次黎KLS其實主要係為左食野,,除左公和.亦去了係OPENRICE很出名的Patisserie Tony Wong和曲奇四重奏離開KLS的時候真的好飽好飽,,HAHA!番番正題先!多年前食KLS呢間公和時,印象不錯,今次去本身想食炸豆腐(朋友說好好味=D!)可惜我去既時候無晒...唯有食豆腐花同3寶LA味道不錯!我好鐘意食個豆腐花同炸魚蛋xD!不過鋪頭可能5夠人..嗌極都無人幫手.有個阿姐企係我地前面.但我地嗌極佢佢都可以1D反應都無!!講真.個鋪頭都5係好大姐..我嗌佢既聲量正常人都聽到.所以當時幾5滿意,,!我地坐左好耐.嗌到第3個人.先有人幫我地落單.雖然係咁,但食左野之後心情都好左D..哈哈..走時候.仲買左鋪腐乳TIM,,臨離開KLS時候,亦都番多黎1次食炸魚蛋=D
對上1次來公和已係4-5年前了!

呢日同番同1個朋友再來!

今次黎KLS其實主要係為左食野,,

離開KLS的時候真的好飽好飽,,HAHA!

番番正題先!

多年前食KLS呢間公和時,印象不錯,

今次去本身想食炸豆腐(朋友說好好味=D!)

可惜我去既時候無晒...唯有食豆腐花同3寶LA

味道不錯!

我好鐘意食個豆腐花同炸魚蛋xD!

不過鋪頭可能5夠人..嗌極都無人幫手.

有個阿姐企係我地前面.但我地嗌極佢佢都可以1D反應都無!!

講真.個鋪頭都5係好大姐..我嗌佢既聲量正常人都聽到.

雖然係咁,但食左野之後心情都好左D..哈哈..

走時候.仲買左鋪腐乳TIM,,

臨離開KLS時候,亦都番多黎1次食炸魚蛋=D
豆腐花!好味好味=)
公和,,
有好多大大細細既腐乳@@
我地都好鐘意食佢既炸魚蛋*v*
最後就買左1罐俾家人試下好無食,,,
MENU?
2010-07-01
豆腐花!好味好味=)
公和,,
有好多大大細細既腐乳@@
我地都好鐘意食佢既炸魚蛋*v*
MENU?
2010-05-01 21 浏览
Went here for some sweet tofu pudding and cold sweet soya drink! The tofu pudding was delicious and didn't taste too sweet. The soya drink was really good and tasted better when it was cold.My parents ordered some snacks, but I didn't try them out as they aren't my cup of tea.Service overall here is not too bad, but the setting is old. Food here is still pretty cheap!

Tasty Sweet beancurd!
2010-05-01
Tasty Sweet beancurd!