2024-03-19 31 浏览
今次去左一間泰國餐廳,環境設計又靚又舒服😌🇹🇭公車泰國餐廳🇹🇭朋友介紹時已流哂口水了🤤📌《泰式生蝦》;賣相已經好吸引,藤籃上邊仲有好多碎冰保持生刂蝦新鮮,點埋中間既青醬,真係好美味呀,食到好回味🤝🏻📌《香葉辣椒肉碎飯》;肉碎飯經過炒煮後仍然能保持到脆嫩口感,香葉辣椒既香氣令人流晒口水,連埋蛋一齊食,好香口,值得一試👍🏻📌《原條燒魷魚》;燒魷魚充滿海鮮嘅香氣,未上枱已經被香氣吸引,咬落肉質軟嫩多汁,仲充魷魚嘅味道,非常適合鍾意食燒海鮮嘅你🫦📌《香葉辣椒炒牛肉》;牛肉肉質幼滑,食落多汁,洋蔥青椒等嘅配料又吸收晒牛肉汁嘅味道,互相配合非常好味,再搭配具有泰國特色嘅香葉香料,味道濃郁而獨特,帶來味蕾嘅刺激💥食物賣相靚,份量足,收藏10大必回頭名單📇
今次去左一間泰國餐廳,環境設計又靚又舒服😌
🇹🇭公車泰國餐廳🇹🇭
朋友介紹時已流哂口水了🤤

食物賣相靚,份量足,收藏10大必回頭名單📇
2024-03-19 26 浏览
酸辣鳳爪沙律清爽涼拌鳳爪,搭配酸辣調味汁,鳳爪接近無骨,好爽脆,口感好好,又有洋蔥辣椒,加埋酸辣汁,真係好開胃呀!小食拼盤小食拼盤都幾豐富,魚餅,蝦餅,春卷,蝦片,仲有串燒,串燒既醬汁好濃稠,夠晒入味,魚餅都幾軟腍,重點夠晒新鮮夠晒熱!明爐烏頭魚經過明火蒸煮既原條烏頭魚,魚肉肉質鮮嫩,鮮香誘人,湯底充滿鮮味,一啲都唔腥,而且有啲辣辣地,更加提升鮮味!呢度食物又好食,裝修雖然比較簡單,但係都好好坐,而且店員服務都好好,好值得嚟!
酸辣鳳爪沙律
小食拼盤
明爐烏頭魚
2024-03-19 27 浏览
以泰式料理為主打既餐廳,泰菜選擇滿滿,泰味滿滿!首先係泰式豬手,豬手肉質鮮嫩,外皮更加炆得軟腍,配上香甜既泰式滷水醬,咸香味十足,美味非常(^з^)接著係海南雞,雞肉鮮嫩滑溜,搭配特製醬汁,雞味濃得黎又有啲香甜,皮香肉滑,完全係色香味俱全(*^o^*)海鮮炒飯就係其中一款主菜,海鮮新鮮豐富,魷魚炒完出黎既咸香味充滿整個炒飯,米飯就炒得粒粒分明,夠晒乾身,炒得恰到好處,真係令人回味無窮(≧▽≦)最後係炒金邊粉,細長既金邊粉爽滑可口,配上不同蔬菜同大蝦,口感豐富,而且酸酸地,很是開胃(≧∇≦)
以泰式料理為主打既餐廳,泰菜選擇滿滿,泰味滿滿!
2024-03-15 30 浏览
難得今日唔洗OT,做埋少少野即刻走人。同同事係公司附近食野先走,所有食物都好滿意。//////炒金邊粉呢個係最令我印象深刻,超級多送,海鮮夠肉味,金邊粉又淋又入味,牛丸非常彈牙,惹味鹹香。//////海鮮炒飯口感豐富。因為吸收所有食物精華嘅關係味道好出色,又不會太油膩,👍🏻👍🏻。//////三色冰好清爽,甜甜地好正,真係食任何食物都要飲一啖。//////蒜蓉包我中意呢個,外皮非常酥脆。//////炸蝦餅蝦肉彈牙,點少少泰式醬汁仲正!//////泰式豬手非常多肉,而且充滿膠原蛋白!同事們都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯,個個食得舔舔利😌😌
//////炒金邊粉
//////海鮮炒飯
//////三色冰
好清爽,甜甜地好正,真係食任何食物都要飲一啖。
//////蒜蓉包
我中意呢個,外皮非常酥脆。
//////炸蝦餅
蝦肉彈牙,點少少泰式醬汁仲正!
//////泰式豬手
非常多肉,而且充滿膠原蛋白!
2024-03-14 29 浏览
🌸聽聞屋企附近有間唔錯既泰式餐廳,所以放假就要過去試下,一坐低店員就推介特色食物,而且都係合乎口味既菜式。🌸🌸菜單真是多樣豐富,我點左不少招牌菜品。首先是炸蝦餅,外皮酥脆金黃,內裡的蝦肉鮮嫩多汁,非常美味。接著是香葉辣椒炒牛肉,牛肉切得很薄,炒得恰到好處,搭配香葉和辣椒的調味,口感鮮辣香醇,讓人食指大動。🌸🌸雞翼必備小吃,炸得酥脆,外皮醬汁均勻,入口鮮嫩多汁,吃起來非常有嚼勁。泰式幹炒海鮮河,海鮮新鮮,配上泰式調味料和炒麵條,風味獨特,令人驚艷。🌸🌸小食拼盤,裡面有多種小吃,品嚐到不同口味的美食。炸蝦片脆脆的口感和鮮甜的蝦味讓我一口接一口。另外還有D24榴槤炸彈,外層酥脆,內裡是濃鬱的榴槤餡料,每一口都散發出濃鬱的榴槤香氣。🌸🌸木瓜沙律,清爽的沙律搭配上熟透的木瓜,口感爽脆,帶有淡淡的甜味,非常開胃。🌸
今天推薦的第一道菜係酸辣鳳爪沙律,清爽爽既沙律,鳳爪入味,口感鮮美爽脆,酸中帶辣,加上洋蔥,每一口都充滿刺激感!😆接著係冬蔭大頭蝦湯,湯底非常鮮美濃郁,大頭蝦肉質好細嫩,口感好好,暖胃又有營養,絕對係冬日里既暖心之選!😚再黎係馬拉盞炒通菜,通菜香辣爽口,令你既味蕾瞬間被喚醒,通菜入口鮮脆,又非常惹味,真係令人停唔到口呀!🤣最後就係小食拼盤,有蝦餅,魚餅,春卷,蝦片,串燒,一次過品嘗到各種美味小吃,最中意食佢地既蝦餅,夠晒彈牙!😛

2024-03-11 27 浏览
今天同屋企人過嚟希望大廈呢一邊嘅泰國餐廳食飯,之前經過都見到呢間餐廳空間夠大,座位好舒服,於是就今日同屋企人過嚟過嚟試吓。每一道菜嘅份量都好足,價錢又唔係好貴,高質又抵食。1️⃣冬蔭大頭蝦湯,這是一道非常濃郁的湯品。湯底清澈透明,充滿了大頭蝦的鮮味,配上豐富的蔬菜和香料,味道鮮美。大頭蝦的肉質鮮嫩彈牙,入口即化,帶給我一種滿足感。湯的口感濃郁,讓人回味無窮。這道湯品絕對是寒冷冬天的暖心美食。2️⃣酸辣鳳爪沙律,這道菜色彩繽紛,口感酸辣開胃。鳳爪肉質鮮嫩多汁,配上酸辣的調味料,風味獨特。沙律中的其他配料如黃瓜、胡蘿蔔和花生碎,增添了口感的豐富度。整體而言,這道酸辣鳳爪沙律非常適合作為開胃菜,讓人胃口大開。3️⃣香葉辣椒肉碎飯香味四溢,夠晒香辣味辣味,肉碎充滿肉汁,香葉和辣椒味都十分濃,白飯搭配上炒香的辣椒肉碎,令人食得非常幸福。4️⃣小食拼盤有沙嗲串燒,炸蝦餅,蝦片,蒜蓉包和泰式炸春卷。這是小食拼盤最適合分享同大家一齊食。沙嗲串燒夠惹味,肉又多汁,炸蝦餅,蝦片,蒜蓉包和泰式炸春卷口感酥脆,味道美味可口。
2024-03-11 22 浏览
公車泰國餐廳位於元朗,地理位置方便,而且環境好有泰國特色,仲有多款泰國菜選擇!今次想分享幾款心水推介,每次必嚟到都叫呢幾款嘢食!酸辣鳳爪沙律泰國冷盤嚟講,我最鍾意就係食酸辣鳳爪,呢個酸辣鳳爪沙律味道好開胃,酸酸甜甜嘅醬汁!香葉辣椒肉碎飯重點推介呢個香葉辣椒肉碎飯,辣到適中,有少少香辣得來又唔會太過辣!好鍾意佢哋獨特嘅泰國香料味道!泰式干炒海鲜河呢一個乾炒海鮮河都唔錯,仲好食過香港地道嘅乾炒牛河!因為本身我都鍾意食海鮮,而且佢炒得好入味好有鑊氣!冬蔭大頭蝦湯冬陰功大頭湯都係好好飲,冬陰功本身酸酸辣辣都係好開胃,而且加咗啲大頭蝦落去,味道又更加鮮!蝦肉仲好彈牙又大隻!

今次想分享幾款心水推介,每次必嚟到都叫呢幾款嘢食!
酸辣鳳爪沙律
香葉辣椒肉碎飯
泰式干炒海鲜河
冬蔭大頭蝦湯
2024-03-11 37 浏览
👭果日同好閨蜜係將元朗附近行街🚴♀️,之後搵間好餐廳打卡💎🤪,今次決定試下新野,呢間泰色式餐廳都好特別,打卡點都多㗎。🙂🙂💙原條燒魷魚💙燒烤過的魷魚條外皮金黃酥脆,內部保持著嫩滑的口感,每一口咬下去都能品味到鮮美的海鮮風味。搭配上適量的調味料,味道更加突出。💙雞翼💙炸得酥脆金黃,肉質鮮嫩多汁。每一口都能品味到鮮美的雞肉和香氣四溢的調味料。💙香葉辣椒肉碎飯💙飯上擺滿了香葉和辣椒肉碎,肉碎鮮香多汁,搭配著辣椒的辛辣味道,讓整個菜品充滿了風味。飯的口感軟糯。💙炸蝦片💙外酥內嫩,鮮甜的蝦味和脆脆的口感讓人愛不釋手。好好enjoy同閨蜜既歡樂時光,值得再光顧!👭👭
💙炸蝦片💙外酥內嫩,鮮甜的蝦味和脆脆的口感讓人愛不釋手。

好好enjoy同閨蜜既歡樂時光,值得再光顧!👭👭
2024-03-08 27 浏览
呢間又平又好食,叫左咁多樣野食,先三百幾蚊,超抵食!!!我平時好少入元朗,咁岩見到呢間泰國野餐廳🇹🇭就黎試下。自己本身就好鍾意飲泰式奶茶🥤,飲落好正宗,唔會話好甜,岩岩好。嗌咗炒金邊粉同埋肉碎煎蛋飯,真係超好食,我自己最鍾意食肉碎煎蛋飯,特別係辣到岩岩好,唔會話好辣,同埋佢嘅份量都好多,同朋友share食就好岩,而炒金邊粉都好正,材料好足,啲蝦都好大舊。我地仲嗌咗小食拼盤,有雞肉串、豬肉串、蝦片等等,蝦片仲要係岩岩食炸嘅,勁脆!
2024-03-08 24 浏览
元朗呢一間❤️❤️泰國菜❤️❤️真係好好食,上次約朋友嚟食完之後一直都好想再嚟過!前幾日終於嚟到元朗做嘢,當然要再嚟食呢間好鍾意嘅泰國餐廳😍今次再嚟食佢哋嘅食物質素同樣都係咁好✌🏻❤️❤️明爐烏頭魚❤️❤️大大條烏頭魚真係好滑,而且魚肉唔腥,鮮甜又好味!❤️❤️馬拉盞炒通菜❤️❤️馬拉盞呢種獨特嘅香料,香辣得嚟又惹味!烘炒下通菜即刻好食好多✌🏻❤️❤️碳燒豬頸肉❤️❤️炭燒豬頸肉真係好邪惡!豬頸肉本身肥瘦適中,食落仲好有咬口!炭燒嘅香味超突出添!❤️❤️咖喱軟殼蟹❤️❤️咖喱軟殼蟹都好好食,咖喱味道好濃郁,而且軟殼蟹又多蟹膏同蟹肉,同咖喱嘅味道超級夾!
❤️❤️明爐烏頭魚❤️❤️
大大條烏頭魚真係好滑,而且魚肉唔腥,鮮甜又好味!
❤️❤️馬拉盞炒通菜❤️❤️
❤️❤️碳燒豬頸肉❤️❤️
❤️❤️咖喱軟殼蟹❤️❤️
2024-03-07 23 浏览
到咗下午茶時間又未食午飯,見有少少肚餓一於就過嚟公車食泰國菜,叫咗一個必食嘅酸辣鳳爪,惹味嘅炒金邊粉,嫩滑嘅海南雞和香脆可口嘅蒜蓉包,同老公過嚟食一陣就俾我哋掃晒,真心食到舔舔脷!🥙酸辣鳳爪沙律酸酸地,爽口又開胃,鳳爪肉爽口,鳳爪根非常Q彈,冰冰涼涼食多多都食得落。🥢炒金邊粉入邊有蝦肉,雞蛋,炸蒜一齊炒,金邊粉爽口彈牙,蝦肉鮮甜爽口,雞蛋香味十足,再加埋泰國醬汁食落去甜甜辣辣,非常惹味。🐓海南雞雞肉嫩滑多汁,非常新鮮,海南雞醬汁令雞肉味道更豐富。🥖蒜蓉包新鮮熱辣炸到香脆,表面包滿蒜蓉醬又香又惹味。
🥙
🥢
🐓
海南雞雞肉嫩滑多汁,非常新鮮,海南雞醬汁令雞肉味道更豐富。
🥖
蒜蓉包新鮮熱辣炸到香脆,表面包滿蒜蓉醬又香又惹味。
2024-03-06 14 浏览
一直知道元朗有間隱世泰菜,成日好高人氣,裝修又靚,今日同男朋友一齊去試吓👫🏻入到去見到有好大個象裝飾,已經好有泰國feel,好鍾意💙先嚟個泰式乾炒海鮮河🦐,佢哋嘅炒勻技術好好,海鮮鮮味十足,令人垂涎欲滴。醬汁香辣開胃,帶有泰國特色。用料新鮮,海鮮質量好,每次蝦都爽口彈牙,強烈推薦💗跟住有香噴噴既炸蝦餅🫓擺盤好有心思,個蝦餅炸得香脆,裡面有豐富嘅鮮蝦,味道鮮美。每一口都好滋味,食到停唔到口💕再食埋D24榴槤炸彈💣,真係不得了!表皮炸至金黃食,一咬落口,啱啱裂開少少表皮已經一大陣香氣撲鼻既榴槤芳香味飄岀!而且非常易入口,邊食邊同男朋友談情,一大享受💚最後小食拼盤🍢,串燒肉質柔嫩,燒得香噴噴,點埋酸辣醬,開胃又好味。仲有脆卜卜既蝦片同春卷,真係不能停啊💜野食好味,店員又友善,唔怪得係元朗咁多人識🔥

野食好味,店員又友善,唔怪得係元朗咁多人識🔥
2024-03-01 37 浏览
黎到先清清胃口,食個木瓜沙律,沙律有好多木瓜絲,木瓜絲好脆口,好鮮味,夠晒清新,加佐啲豆角碎同辣椒絲,又有啲脆蒜,仲可以用生菜包住黎食,做前菜岩晒🤓🤓泰式干炒海鲜河既河粉就夠晒色水,咸香味十足,有唔同既海鮮,蝦仁,魷魚,咩都有,夠晒新鮮,成碟既味道都好好,又有啲蔥條,更加濃味😜😜燒雞翼就好大隻,雞全翼黎,雞味濃郁,燒到雞皮有啲焦脆,仲要有啲肉汁,脆香味美🥸🥸原條燒魷魚燒好之後切開一件件,每件都燒到表面焦香,咬落煙煙韌韌,唔駛點任何醬汁都已經好好味🤭🤭三色冰就係一杯同平時飲開好唔同既三色冰,杯入面五顏六色果啲餡料唔係啫喱而係馬蹄,口感更加爽脆特別,椰奶又夠,口感順滑,仲有隻好可愛既熊仔添,好cute呀😜😜

2024-03-01 11 浏览
今次入元朗探朋友,佢介紹呢間泰國餐廳,於是順手一齊去試試佢既套餐🎉好彩我哋有訂定位先,好多人等位啊😳🌺 咖喱軟殼蟹-朋友大力推介的,真係好正。蟹肉鮮嫩多汁,配上濃郁香辣嘅咖喱醬汁,味道絕佳。軟殼蟹炸得香脆,外層酥脆,內裡滑嫩,每一口都令人陶醉。咖喱醬汁夠濃郁,香味四溢,入口後帶來一陣陣辣味同軟殼蟹嘅香氣,令人回味🌷🌺 明爐烏頭魚-烏頭魚肉質鮮嫩幼滑,經過明爐燒烤後,外皮煙燻香脆,內裡保持濕潤。每一啖都散發出濃郁燒烤香氣,令人胃口大開,朋友另一推薦🌷🌺 青檸梳打-食到個口辣辣地,最啱飲啖青檸梳打清一清個味覺,再醒一醒神,而呢度用正宗泰國既singha soda,更有feel,大力推薦🌷🌺 三色冰-必嗌,三色冰特別有泰國風味,平時飲開三色冰都係啫喱,而呢度既餡料用馬蹄,令到成個口感層次更加豐富,簡直令人飲到舔舔脷,仲要有熊仔冰好可愛🌷